فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 53 (بهار 1393)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 53 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر پورصادق* صفحات 1-22
    تحقیق حاضر، با هدف اصلی تعیین موانع اجرای موفق راهبرد های سازمانی در دانشگاه های دولتی آذربایجان شرقی با استفاده از الگوی نورتون و کاپلان صورت گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی و با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته بهره گیری شده است که روایی آن با استفاده از روایی محتوایی و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار 79/ برآورد گردید. به منظور تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی از جمله آزمون های تی تک نمونه ای و آنالیز واریانس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر عدم تخصیص کامل منابع (m=4.14) بیشترین و اولین رتبه تاثیر را بر روی عدم اجرای موفق راهبرد های سازمانی دارد؛ در رتبه دوم عدم تعهد مدیریت(m=3.69) در رتبه سوم عدم همسویی کارکنان(m=3.37)قرار دارد و عدم انتقال کامل راهبرد (m=2.73) در رتبه چهارم و با کمترین میانگین به طور معناداری تاثیر کمتری بر روی عدم اجرای موفق راهبرد های سازمانی می گذارند.
    کلیدواژگان: تعهد مدیریت، تخصیص منابع، همسویی کارکنان، عدم انتقال کامل راهبرد، موانع اجر ای راهبرد
  • نبی الله دهقان*، قادر رحیم زاده، صمدفتحی صفحات 23-48
    تحقیق حاضر با هدف پاسخگویی به این سوال اصلی صورت گرفته است که الگوی فرماندهی در یگان های ارتش جمهوری اسلامی ایران کدام است؟ این تحقیق از نوع تحقیقات توسعه ای- کاربردی است که با روش تحقیق پیمایشی و همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، به منظور تدوین الگو و اعتباریابی ابعاد و مولفه های آن، تعداد 35 نفر از امیران و روحانیان آجا هستند که با روش نمونه گیری هدفمند، برای نمونه 21 نفر از امیران و 11 نفر از روحانیان انتخاب شدند؛ به منظور آزمایش میدانی الگوی تحقیق، افسران موجود در سطح ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 95 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. داده های لازم با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه جمع آوری شدند. به منظور آزمون فرضیات از آزمون های بهنجار بودن متغیرهای تحقیق و نیز آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون دو متغیره و چند متغیره گام به گام استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های اعتبارسنجی حاکی از آن است که مولفه ها و زیر مولفه های سه متغیر نگرش و بینش، مهارت و ویژگی های شخصیتی برای فرماندهی اثربخش در سطح یگان های ارتش جمهوری اسلامی ایران مناسب است؛ به علاوه، نتایج نشان داد که بینش و نگرش موجود در بین فرماندهان و مدیران ارتش جمهوری اسلامی ایران، معلول مهارت موجود در آن ها و ویژگی های شخصیتی آنان است.
    کلیدواژگان: فرماندهی، مهارت های ادراکی، مهارت های ارتباطی، مهارت های فنی، ویژگی های شخصیتی، نگرش و بینش
  • منصور خیرگو*، جواد شکوهی، زینب شکری صفحات 49-70
    امروزه شهروندان از مهمترین منابع سازمان محسوب می شوند و رفتار آن ها برای مدیران بسیار اهمیت دارد. رفتار شهروند سازمانی به عنوان رفتارهای فردی معرفی می شود که باعث ارتقای اثربخشی و کارایی عملکرد سازمان می گردد. یکی از مهمترین عوامل بروز و داوطلبانه رفتار شهروند سازمانی، رهبری است. بدین منظور پژوهش حاضر رابطه میان سبک های رهبری تحولی و تبادلی، اعتماد و رفتار شهروند سازمانی را در سازمان های نظامی بررسی می کند. هدف این مطالعه ایجاد یک الگوی جامع از سبک های رهبری تحولی و تبادلی در مدیریت منابع انسانی و بررسی مناسب ترین سبک های رهبری در سازمان های نظامی است. جامعه آماری این پژوهش، یکی از مراکز نظامی به تعداد 270 نفر بوده که با استفاده از جدول مورگان، 160 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین گردیده است. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز پژوهش از پرسشنامه، و به منظور بررسی فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد سبک رهبری تحولی، تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری بر اعتماد و تاثیر غیرمستقیم، مثبت و معناداری بر رفتار شهروند سازمانی دارد، ولی رابطه میان سبک رهبری تبادلی و اعتماد و رفتار شهروند سازمانی تایید نشد.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، رهبری تبادلی، اعتماد، رفتار شهروند سازمانی
  • شیرزاد علیپور، امید اردلان*، ناصر عباس زاده صفحات 71-95
    دانش یکی از عوامل مهم توانایی سازمان ها برای رقابت در بازار جدید جهانی است. بنابراین سازمان ها باید آن را منبعی ارزشمند و گرانبها بدانند و از آن برای دستیابی به آگاهی و مهارت جمعی، به منظور ایجاد پایگاه دانش سازمانی بزرگ تر، استفاده برند. صنعت فناوری اطلاعات بر این باور اشاره دارد که مدیریت دانش نه تنها هزینه ها را کاهش و انعطاف پذیری راهبردی را افزایش می دهد، بلکه تولید و کاربرد دانش را سهل و آسان می کند. این مقاله با ارائه بینشی نظام مند، به بررسی و تحلیل رابطه چگونگی استقرار مدیریت دانش با سلامت سازمانی در دانشگاه افسری امام علی(ع) می پردازد. این تحقیق کاربردی و از نوع همبستگی است. ابزار گردآوری اطلاعات این تحقیق، پرسشنامه های محقق ساخته استقرار مدیریت دانش و سلامت سازمانی است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه کارکنان ستادی شاغل در حوزه های آموزشی، پژوهشی و اداری در دانشگاه افسری امام علی(ع) است. در این تحقیق بر اساس مقیاس اندازه گیری(رتبه ای) و نوع متغیرهای تحقیق، ابتدا با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، رابطه بین متغیرهای تحقیق بررسی و فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفته است. از طرفی از آنجا که می باید این متغیرها براساس ویژگی های آزمودنی ها تحلیل شوند، در این زمینه از آزمون های T، تحلیل واریانس، آزمون دانکن و رگرسیون تک متغیره و چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد، بین چگونگی استقرار مراحل مختلف مدیریت دانش و سلامت سازمانی همبستگی ناقص و مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سلامت سازمانی، استقرار مدیریت دانش، دانشگاه افسری امام علی(ع)
  • بهنود چوبینه*، حسن علیپور، مصطفی مومن نژاد صفحات 96-124
    هدف از انجام پژوهش حاضر تصمیم گیری درباره انجام فعالیت ها در آماد و پشتیبانی نزاجا و یا برون سپاری آن ها با توجه به نظر فرماندهان و تصمیم گیران، همچنین اولویت بندی برون سپاری فعالیت های فوق و در ادامه شناسایی دغدغه های عمده تصمیم گیران درباره چگونگی برون سپاری فعالیت دارای بالاترین اولویت در آماد و پشتیبانی نزاجاست. در این راستا پس از مرور ادبیات تحقیق و شناسایی الگو های گوناگون برون سپاری، سعی شد مناسب ترین الگو برای برون سپاری فعالیت های آماد و پشتیبانی تدوین شود. در راستای دستیابی به اهداف پژوهش تعداد 38 پرسشنامه به منظور شناسایی فعالیت های دارای قابلیت برون سپاری میان فرماندهان و تصمیم گیران آماد و پشتیبانی نزاجا توزیع گردید. همچنین به منظور شناسایی دغدغه های فرماندهان در رابطه با چگونگی برون سپاری فعالیت های فوق تعداد 38 مصاحبه نیمه ساخت یافته صورت گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش از نرم افزار spss استفاده شد. در این پژوهش از آزمون تی و فریدمن برای شناسایی و اولویت بندی فعالیت-های آماد و پشتیبانی و از آزمون خی دو به منظور شناسایی دغدغه های اصلی فرماندهان و تصمیم گیران آماد و پشتیبانی نزاجا استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که فعالیت تعمیر و نگهداری ماشین آلات راهسازی دارای بالاترین اولویت برون سپاری بوده و فعالیت خدمات آموزشی نیروی انسانی از میان 15 فعالیت دارای قابلیت برون سپاری، در پایین ترین اولویت قرار دارد. در ادامه به منظور شناسایی دغدغه های عمده تصمیم گیران در رابطه با چگونگی برون سپاری فعالیت تعمیر و نگهداری ماشین آلات راهسازی به عنوان فعالیت دارای بالاترین اولویت برای برون سپاری، تجزیه و تحلیل مصاحبه های نیمه ساخت یافته نشان داد که استفاده از ترکیب سرمایه گذاری نقدی و غیر نقدی پیمانکار، استفاده از نیروی انسانی مشترک تحت مدیریت پیمانکار همراه با اعمال کنترل های حفاظتی و مراقبتی توسط ارتش مناسب ترین ترکیب به منظور برون سپاری فعالیت فوق خواهد بود.
    کلیدواژگان: برون سپاری، آماد و پشتیبانی، تصمیم گیری، نزاجا
  • صدیقه سادات هاشمی* صفحات 125-145
    رابطه سبک رهبری و متغیرهای عملکرد و رضایت، در تحقیقات سازمانی بسیاری بررسی شده است. تحقیق حاضر این متغیرها را در محیط دانشگاه علوم انتظامی تعریف کرده و قصد دارد تاثیر سبک رهبری فرماندهان صف را بر رضایت دانشجویان از زندگی دانشجویی و عملکرد جمعی گروهان های دانشجویی مورد بررسی قرار دهد. این پژوهش به دو شیوه اسنادی و پیمایشی و به کمک ابزارهای فیش برداری و پرسشنامه (با آلفای کرونباخ 936/0) انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان ورودی سال 1390 دانشگاه علوم انتظامی(750 نفر در 5 گروهان) تشکیل داده اند که به صورت نمونه گیری خوشه ایتعداد 304 نفر از آن ها انتخاب شدند. جامعه فرماندهان و سرگروهبان های این دانشجویان(72 نفر) تقریبا تمام شماری شدند(68 نفر) و آزمون همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن برای بررسی فرضیات پژوهش استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین سبک رهبری فرماندهان صف و رضایت و عملکرد دانشجویان، رابطه معنادار وجود دارد؛ سبک رهبری رابطه مداری با رضایتمندی دانشجویان در هر دو بعد رضایت از فرمانده و رضایت از شرایط، رابطه مستقیم و سبک رهبری وظیفه مداری با هر دو بعد رضایت، رابطه عکس دارد. در مورد عملکرد نیز سبک رهبری رابطه مداری، رابطه مستقیم و نسبت شدیدی با حمیت قسمتی و اخلاق دارد اما با شدت اندکی، رابطه معکوسی با انضباط دارد. سبک رهبری وظیفه مداری نیز با حمیت قسمتی و اخلاق رابطه عکس و با انضباط رابطه مستقیمی دارد.
    کلیدواژگان: رهبری، رابطه مداری، وظیفه مداری، رضایت از زندگی، دانشجوی پلیس، عملکرد
|
  • Naser Poursadegh* Pages 1-22
    This study was an attempt to identify the obstacles ahead of the successful implementation of organizational strategies in Iranian East Azerbaijan State universities based on Nothon and Kaplan’s Model. As an applied and field research, the study used a researcher-made questionnaire to collect the required data and its content validity was assured via expert consultation while the reliability was estimated using Cronbach Alpha method releasing %79. Both descriptive and inferential statistics including one sample t-tests and ANOVA were run. The findings revealed that the variables such as insufficient allocation of full resources (M=4.14), ill-managerial commitment (M=3.69), inadequate staff alignment (M=3.37), and insufficient transfer of strategies (M=2.73) have been identified as the most and least effective variables deterring the successful implementation of the organizational strategies.
    Keywords: Management Commitment, Resource Allocation, Staff Alignment, Insufficient Strategy Transfer, Strategy Implementation Obstacles
  • Nabiollah Dehghan*, Samad Fathi Pages 23-48
    In an attempt to explore the commanding model common in the units of the military organization of the I R of Iran, this applied-developmental study was conducted based on a field and correlatioanl research design. For this purpose, 35 participants including 27 high ranking generals and 11 clergymen were selected based on purposeful sampling method in order to develop a model and validate its dimensions. Moreover, 95 officers were randomly selected for the pilot study of the model followed by data collection through review of the literature and a questionnaire. The collected data were checked in terms of normality assumptions and then the Spearman correlational coefficient, two-variate and multi-variate regression analyses were conducted in order to test the research hypotheses. The findings on the validation phase revealed that three parameters including attitude, insight and personal characteristics are appropriate commanding parameters at the level of army unit. Moreover, the currently existing insight and attitude among the military commanders and managers are the products of the current professionalism and personal characteristics.
    Keywords: Commanding, Perceptual, Interactional, Technical Skills, Personal Characteristics, Insight, Attitude
  • Mansoor Kheirgoo*, Javad Shokouhi, Zeinab Shokri Pages 49-70
    Nowadays, citizens are taken as the most fundamental resources for organizations and their behaviors are of crucial significance for the managers. Behavior of an organizational citizen is considered as his individual and voluntary deed which enhances organizational efficiency and performance. Leadership is one of the most determining factors contributing to the emergence of organizational citizen behavior. In line with this paradigm, this study was an attempt to investigate the relationship among developmental, interactive leadership styles and trust and behavior of organizational behavior in a military organization in order to, ultimately, suggest a comprehensive model as to the management of human resources and to identify the more appropriate leadership style for the military organizations. For this purpose, out of 217 participants from a military organization, 160 were selected based on Morgan table, who attempted a questionnaire administered for data collection. Structure Equation Modeling (ESM) was employed for testing the research hypotheses. The findings revalued that the developmental leadership style entails direct, positive and significant effects on the trust, while indirect, positive and significant effects on organizational citizen behavior. However, the relationship between the interactive leadership style and truct and organisatioal citizen behavior was not supported.
    Keywords: Developmental, Interactive Leadership, Organizational Citizen Trust, Behavior
  • Shirzad Alipour, Omid Ardalan*, Naser Abbaszadeh Pages 71-95
    Knowledge is taken as one of the most important sources of organizational capability for competition in the world market such that organizations should appreciate its value and take its advantages to find access to collective awareness and skill in order to establish a macro organizational knowledge bank. IT refers to the fact that KM not only reduces the expenses and enhances strategic flexibility but also facilitates knowledge generation and application. Holding a systematic approach, this study investigates the relationship between the implementation of KM and organizational safety. As an applied and correlational attempt, the study employed a researcher-made questionnaire to collect data from the sample including the staff members engaged in various sectors of Imam Ali University. Based on ordinal scale and given the nature of the variables, first Spearman correlation coeffiecient was run to address the relationship among the variables. Moreover, t-test, ANOVA, Duncan Test, and one-variate and multi-variate regression analyses were conducted as to the data. The findings revealed that there is some sort of direct correlation between the nature of implementation of various steps of KM and organizational safety.
    Keywords: KM, Organizational Safety, KM Implementation, Imam Ali University
  • Behnoud Choubineh*, Hasan Alipour, Mostafa Momen, Nezhad Pages 96-124
    This study was run in a bid to decide on the nature and possibility of externalization or internalization and also prioritization of externalization of logistic affairs from the commanders and decision-maker's perspectives. Having done a literature review, the researchers, in a bid to suggest an appropriate model, encouraged 38 participants to answer a respective questionnaire. In order to address their concerns, they also attended a semi-structure interview. T-test and Friedman test were run to identify and prioritize their ideas and chi-square test was run to address the interview data. The findings showed that repair and maintenance road-making machineries enjoyed the highest while the staff training services was ranked the lowest among the fifteen items. The first variable was evaluated as the first priority based on the interview. Moreover, the interview data showed that taking the advantages of combination of direct and indirect investments by contractors, recruiting a joint task force managed by the contractor along with exercising intelligence and protective measures and controls by the Army would be the best model for the externalization.
    Keywords: Externalization, Logistics, Support, Decision, making, Army Ground Force
  • Sedighe Sadat Hashemi* Pages 125-145
    Relationship between leadership styles and variables such as satisfaction and performance has been extensively investigated; however, this study was an attempt to address the issue in the context of the Iranian Disciplinary University so that the relationship between the variables could be investigated as far as the cadets were concerned. To run this field study, the researchers employed a questionnaire (r= %93) and did respective literature review. For this purpose, out of 750 cadets, 304 were selected based on cluster sampling method. Besides, 72 immediate and nonimmediate commanders in the chain of command attended the study. Pearson correlational coefficient and Friedman test results revealed that there is statistically positive correlation among the variables such that interactive leadership style is positively correlated with the cadet's satisfaction in two dimensions of satisfaction both from the commander and the circumstance, but functional leadership style is negatively correlated with both dimensions. Concerning the performance, strongly positive relationship was reported between interactive leadership and unit effort and ethic, though the relation with discipline seemed opposite. Moreover, the relationship between interactive leadership style and unit effort and ethic was negative, while with discipline it proved positive.
    Keywords: Leadership, Interactiveness, Dutifulness, Life Satisfaction, Police Cadet, Performance