فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 60 (زمستان 1394)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 60 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحسین اخروی، علیرضا پویا، شمس الدین ناظمی، مصطفی کاظمی صفحات 1-33
    تصمیم گیری صحیح یکی از مسائل کلیدی است که می تواند در محیط دفاعی شرایط را برای طرفین درگیری دستخوش تغییر نماید. فرمانده ی عملیات می باید تعیین کند که هر یک از اهداف مهاجم با کدام سلاح مورد اصابت قرار گیرد. مسئله تحقیق حاضر آن است که در موقعیت درگیری نیروهای خودی با دشمن (اهداف)، اهداف را از یک سو «با توجه به میزان تهدید، اهمیت هر یک از اهداف و ارزیابی وضعیت آن ها با عنایت به پویایی صحنه ی نبرد»، و از سوی دیگر «با توجه به توانمندی مقرهای خودی در انهدام اهداف، احتمال اصابت و ریسک درگیری با هرکدام از اهداف»، طبقه بندی و یک دید کلی را برای فرمانده عملیات فراهم نماید که در قالب یک نمودار دو بعدی، سناریوهای درگیری هر یک از مقرهای خودی مشخص می شود. محورهای این نمودار دو بعدی در قالب 4 ناحیه و هر ناحیه یک سناریوی درگیری تعریف می شوند که با استفاده از تلفیق تکنیک های تصمیم گیری فازی/قطعی و با ایده ای ترکیبی از ماتریس های دو بعدی محاسبه شده است. در راستای آزمون این الگو، تیم خبرگان دانشی و عملیاتی اظهار نظر نمودند و داده های مورد نیاز جهت تعریف موقعیت فرضی نبرد 3 مقر با 7 هدف، تولید شدند. نرم افرازی در محیط اکسل طراحی شد که امکان بررسی شرایط لحظه به لحظه را با توجه به داده های حاصل از تابع توزیع یکنواخت برای حداکثر 10 مقر و 20 هدف داراست. در نهایت با توجه به تحلیل داده های واقعی از خبرگان و موقعیت فرضی نبرد در خروجی الگو، هر یک از اهداف به 3 مقر فرضی تخصیص داده شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت نبرد، سناریوهای درگیری، ارزیابی تهدید، درجه ریسک، پورتفولیو
  • غلامرضا معمارزاده طهرانی، محمد موسی خانی، سید مهدی الوانی، علی فلسفی صفحات 34-76
    امروزه کرامت انسانی محور و مبنای حقوق بشر تلقی شده و پیشرفت و توسعه ی پایدار در هر جامعه، مستلزم رعایت آن است. از این رو در بند اول سیاست های کلی نظام اداری کشور که توجه و اجرای برنامه های آن از ضرورت ها و اهداف هر دستگاه دولتی به شمار می رود، به برنامه نهادینه سازی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی و کرامت انسانی و ارج نهادن به سرمایه های انسانی و اجتماعی اشاره شده است. بر این اساس در تحقیق حاضر به منظور ارائه الگویی جامع از کرامت انسانی در سازمان های دولتی ایران، از روش پژوهش کیفی فراترکیب سندلوسکی و باروسو استفاده شده است. پس از شناسایی مقولات، مفاهیم و کدهای کرامت انسانی (الگوی مفهومی اولیه)، با استفاده از نظرهای خبرگان و انجام اصلاحات لازم، تبیین الگوی کرامت انسانی کارکنان میسر شد. در این پژوهش به منظور کاربردی کردن الگوی اکتشافی از فرایند فراترکیب، تعداد 218 پرسشنامه بین کارکنان یکی از سازمان های دولتی (اداره کل ثبت اسناد و املاک استان آذربایجان شرقی) به صورت نمونه گیری طبقه ای توزیع شد و با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل انجام گرفت. در نتیجه ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی مورد تایید قرار گرفتند. همچنین برای محاسبه ترکیب بهینه ابعاد کرامت انسانی، تعداد 40 پرسشنامه بین کارکنان یکی از یگان های نیروی زمینی مستقر در شهرستان ویژه مراغه به صورت نمونه گیری هدفمند توزیع و با استفاده از روش الگوسازی فازی و نرم افزار مطلب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق در این مرحله نشان می دهد، چنانچه میزان توجه کارکنان به ابعاد عملکردی (33%)، رفتاری (31%)، ذهنی و روانی (30%) و جسمی (6%) باشد؛ آنگاه حداکثر میزان کرامت انسانی آنان در سازمان به میزان (1/62) خواهد بود.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، روش فراترکیب، منطق فازی، سیاست های کلی نظام اداری کشور، نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • یحیی حسینایی، بهمن نزهت صفحات 77-104
    درس آموزی و بهره گیری از شاخص های مدیریت و رهبری از جنبه های زیادی حائز اهمیت است. این پژوهش بر آن است که مولفه های مدیریت و رهبری را در اندیشه ی «نظامی گنجوی» بررسی و تبیین کند و طبق الگویی برای فرماندهان و مدیران نظامی ارائه نماید. منظومه ی شرفنامه یکی از آثار نظامی گنجوی است که به توصیف ماجراجویی ها و لشکرکشی های اسکندر می پردازد. واکاوی و بررسی دقیق ابیات، خطوط برجسته ی اندیشه ی شاعر را آشکار می کند. او در این منظومه، بسیاری از اندیشه های خود را در قالب نقل قول و یا از زبان پادشاهان در قالب پند و اندرز بیان می کند و آن را به مخاطب انتقال می دهد. این مقاله به روش پژوهش کیفی با راهبرد داده بنیاد (نوع ظهوریابنده ی گلیزر) انجام شده است. جامعه ی آماری 4500 بیت از منظومه ی «شرفنامه» حکیم نظامی گنجوی در نظر گرفته شده است. در بررسی ابیات داستان، 22 مولفه استخراج شد که با جمع بندی کلی، الگویی مشتمل بر 5 مقوله در ابعاد (اعتقادی، ارتباطی، شخصیتی، خردمندی و روحی- روانی) به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدیریت، رهبری، نظریه ی داده بنیاد، نظامی گنجوی
  • مهدی خیراندیش، مهدیه رشیدی صفحات 105-146
    اهمیت برتری اطلاعاتی، سازمان های نظامی را بر آن داشته است تا با به کارگیری فناوری های اطلاعاتی به سطوح جدیدی از تاثیرگذاری اقدامات خویش در صحنه ی نبرد دست یابند. با افزایش نفوذ سیستم های اطلاعاتی در انجام ماموریت های یگانی، سامانه ی فرماندهی و کنترل از جایگاه مهمی برخوردار شده است و شناخت قابلیت های مورد نیاز برای پیاده سازی این سامانه در فهرست اقدامات کاری سازمان های نظامی قرار گرفته است. این تحقیق به دنبال شناسایی قابلیت های فرماندهی و کنترل جهت پیاده سازی این سامانه در نیروهای مسلح است. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، تحقیقی کاربردی است که در آن برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ای محقق ساخته استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق، شامل کلیه فرماندهان و مدیران ارشد نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که در آن با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و مراجعه به جدول مورگان، تعداد 140 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که نتایج آن حاکی از وجود 6 قابلیت فرعی فرماندهی و کنترل است: قابلیت های کنترلی شامل قابلیت انواع مالی با یک زیرقابلیت تدوین راهبردها و تخصیص منابع مالی، قابلیت زیرساختی با هشت زیرقابلیت واپایش بهینه سامانه ی متحرک، آماده نگهداشتن و کنترل دقیق بخش ها، طراحی و نصب سامانه های سیار و ثابت و ایجاد اختلال و فیلترهای تدافعی و و قابلیت ساختاری تعییت قوانین سیاست های بومی و آتی و برآورد قوانین و الگوهای منعطف در ساختار سامانه و قابلیت فرماندهی شامل انواع قابلیت انسانی با سه زیرقابلیت اقدامات روانی و حفاظت روانی، هدایت هوشمندانه نیروها و افزایش روحیه ی نیروها، قابلیت فرهنگی با سه زیرقابلیت تعامل کاری و اخلاقی بین کارکنان، تعهد گرایی کارکنان و اشتراک گذاری اطلاعات و قابلیت اطلاعاتی با سه زیرقابلیت آموزش اختلال در شبکه ها، کسب اطلاعات بروز و اطلاعات مستمر و تنظیم سناریو.
    کلیدواژگان: فرماندهی، کنترل، قابلیت، سامانه ی فرماندهی و کنترل
  • احمد لطفی، علی عباس رایی، حشمت الله گازری صفحات 147-175
    ارزیابی و سنجش کارایی، همواره یکی از دغدغه های مهم مدیران سازمان ها است. از این رو سال هاست که روش ها و تکنیک های متعددی برای انجام این مهم مطرح شده و مورد استفاده قرار گرفته است. یکی از این تکنیک ها-که سهم عمده ای در تحقیقات حوزه های علمی مرتبط با سنجش و ارزیابی دارد- تکنیک «تحلیل پوششی داده ها» است. در واحدهای دانشگاهی نیز به منظور ارزیابی کارایی و بهره وری، از الگو های ریاضی تحقیق در عملیات استفاده می شود. این الگو ها مجموعه ای از فعالیت های آموزشی، پژوهشی و خدماتی را به عنوان شاخص های ورودی و خروجی در نظر می گیرند و با توجه به میزان اهمیت و تاثیرگذاری هر یک از این شاخص ها در مجموعه ی عملکرد، نسبت مجموع موزون خروجی ها بر مجموع موزون ورودی ها را به عنوان میزان کارایی واحدهای تصمیم گیرنده محاسبه می کند. در این مقاله با استفاده از تحلیل پوششی داده ها، کارایی فنی 17 گروه آموزشی دانشگاه افسری امام علی (ع) برای یک دوره ی یک ساله ارزیابی شد. محاسبات در دو حالت بازدهی به مقیاس ثابت و بازدهی به مقیاس متغیر انجام پذیرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که از مجموع 17 گروه مورد بررسی، 14 گروه کارا و در 3 گروه ناکارا هستند. ضمن رتبه بندی کارایی گروه های آموزشی، نقاط ضعف و قوت هر یک از گروه ها و وضعیت استفاده از منابع نیز تبیین و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، تحلیل پوششی داده ها، ارزیابی عملکرد، بهره وری، گروه های آموزشی دانشگاه افسری امام علی (ع)
  • ابوالقاسم گل خندان صفحات 176-212
    مخارج دفاعی، سهم عمده ای از کل مخارج عمومی را در ایران تشکیل می دهد. بنابراین تعیین سطح بهینه ی مخارج دفاعی می تواند نقش مهمی در تخصیص بهینه امکانات مالی بخش عمومی و در نتیجه رشد اقتصادی کشور داشته باشد.در این راستا، هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثرگذاری غیرخطی مخارج دفاعی بر روی رشد اقتصادی و تعیین سطح بهینه ی آن در ایران، طی سال های 1391-1338 است. به این منظور از الگوی رگرسیون انتقال ملایم لاجستیک (LSTR) استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد الگوی LSTR، ضمن تایید تاثیر غیرخطی مخارج دفاعی بر روی رشد اقتصادی، نشان داد که سهم مخارج دفاعی از تولید ناخالص داخلی در قالب یک ساختار دو رژیمی با مقدار آستانه ای و بهینه 21 درصد، بر روی درآمد سرانه اثر گذاشته است؛ به گونه ای که سهم مخارج دفاعی از تولید ناخالص داخلی در رژیم اول، بر درآمد سرانه در ایران تاثیر مثبت داشته، درحالی که در رژیم دوم این اثر منفی است. لذا فرضیه اثرگذاری مخارج دفاعی بر روی رشد اقتصادی به شکل U معکوس، در ایران تایید می شود
    کلیدواژگان: مخارج دفاعی، رشد اقتصادی، ایران، الگوی رگرسیون انتقال ملایم (STR)، طبقه بندی JEL: O4، H5
|
  • Ah Okhravi, Ar Pooya, Sh Nazemi, M. Kazemi Pages 1-33
    In the defensive environment, making the right and precise decision is taken as one of the key issues that could change the situation for all groups who are in conflict with each other. Additionally, utilizing appropriate weapons for hitting the enemy’s targets is of crucial significance for operation commanders. This study was run in a bid to design a model for classifying the targets as well as identifying the conflict scenarios in combat management and also made an attempt to assess the significance of targets with regard to the magnitude of the threats and also the existence of dynamic battlefield. On the other hand, this study is aimed to provide an overview of target classification for operation commanders through investigating the capabilities of our own headquarters in defeating and destroying the enemy’s targets as well as investigating the risk of conflict with the potential targets. To address this issue, the conflict scenarios were emerged as the result of two-dimensional plot investigation which provides four axes identifying the conflict scenarios. Thereupon, the scenarios were analyzed through running a mixed method of fuzzy decision making techniques and two-dimensional matrix analysis. In a bid to test this model, the study was also conducted through investigating the operational expert’s consultation and elite interview in which 3 military sites of hypothetical combat situation including 7 targets were emerged as a result of expert consultation. Moreover, the excel software was designed to study these hypothetical situation permanently through using the data obtained from the same distribution of 10 military sites including 20 targets. Finally, according to the data analysis which emerged as a result of elite consultation and also the investigation of hypothetical combat situation , in terms of output model , each of targets were assigned to 3 hypothetical military sites.
    Keywords: Combat Management, Conflict Scenarios, Threat Assessment, Risk Rate, Portfolio
  • Gh Memerzadetehrani, M. Mosakhani, M. Alvani, A. Falsafi Pages 34-76
    Human dignity is identified as the backbone of human right and its preservation is also taken as the key of permanent progress and development in every society. Therefore, internalization of organizational culture in light of Islamic values, human dignity and reverence for human and social capital is considered as the main and crucial policy in organization’s administration system and the implementation of such a planning is the primary purpose of many organizations. To delve into this issue in this study, as a qualitative study including meta-synthesis method, this study was an attempt to propose a comprehensive model of personnel human dignity in government agencies. To do so, the components of this phenomenon were identified in the early stages of investigation. Thereupon, the concepts and the components of personnel human dignity were emerged as a result of elite and expert consultation and also the analysis of primary conceptual model. In a bid to apply the exploratory model in terms of meta- synthesis method, the study was conducted through administering a questionnaire among population of 218 personnel affiliated to the department of real estate and registration office in Azerbaijan who was randomly selected based on stratified sampling method. To analyze the data, the confirmatory factor analysis and LISREL software analysis were also run in this study. Thereupon, the components and the parameters of human dignity model were emerged as the result of analysis. Moreover , in an attempt to identify the optimized dimensions of human dignity, 40 questionnaires were also administered among personnel of the Iranian army ground force in Maragheh who were randomly selected based on purposeful sampling method. Moreover, data analysis was run through fuzzy modeling in Matlab software. The findings revealed that in terms of significance of human dignity components, if the personnel pay more attention to the components of human dignity including performance dimension (33%), behavioral dimension (31%), mental and intellectual dimension (30%) and physical dimension (6%), consequently, human dignity of an organization will possess the highest rank in terms of value (62.1).
    Keywords: Human Dignity, Meta, Synthesis Method, Fuzzy Modeling, General Policies of the Country's Administrative System, Army Ground Force of the Islamic Republic of Iran
  • Y. Hoseinaei, B. Nezhat Pages 77-104
    Learning and exploiting the leadership and managerial indicators are of crucial significance in terms of scientific studies and investigation. This study was an attempt to investigate the leadership and management components from the perspective of Nezami Ganjavi and was also aimed at proposing a model of management and leadership for high ranking commanders and military managers. Sharafname poems are identified as an impressive masterpiece and poetic work of Nezami Ganjavi which makes an attempt to describe the adventures and massive militarization of Alexander. The main thought of poet is revealed through investigating and scrutinizing the verses of poems. Moreover, many thought of poet is also communicated through using direct speech or king’s discourse in terms of advice and aphorism and then transferred to the readers. This study was qualitative research in terms of purpose and data collection procedures and it was conducted through data-based analysis and grounded theory. For this purpose, in terms of sample population, the study was conducted through investigating 4500 verses of Sharafname poems. Finally, 22 components were emerged as the result of poetic investigation which leads to the five dimensions including beliefs, relations, personality, wisdom and human mental condition and spirituality.
    Keywords: Management, leadership, Grounded Theory, Nezami Ganjavi
  • M. Kheyrandish, M. Rashidi Pages 105-146
    Due to the great significance of informational dominance in military organizations and also in an attempt to enhance the effectiveness of their measures, many military organizations were encouraged to utilize the high-level of information technologies. Command and control system is of crucial significance due to the penetration of information systems in accomplishing military missions ,therefore , identifying the implementing capabilities of command and control system has received a great deal of attention in military organizations. As an applied and descriptive study, this study was an attempt to identify the implementing capabilities of command and control system in the armed forces. The study was conducted through administering a researcher-made questionnaire among population of 140 commanders and managers affiliated to the Iranian army ground force which were randomly selected based on Morgan table. To analyze the data, the confirmatory factor analysis was also run in this study. Thereupon 6 sub-commanding and controlling capabilities were emerged as a result of investigation. The controlling capabilities including; 1. Financial capabilities which lead to the development of strategies and allocation of financial resources, 2. Optimized infrastructural capabilities which lead to the eight sub-capabilities of optimized and dynamic systems, maintaining the preparedness of control system, designing the mobile and stationary systems and disrupting the defensive filters, 3. Building the structural capabilities of internal and futuristic policies as well as designing flexible model and structural patterns of control system. Moreover, the commanding capabilities including; 1. Human capabilities which lead to the capabilities of taking mental measures and psychological protection , sharp guidance and leadership of military forces as well as morale enhancement of forces, 2. Cultural capabilities including feeling of cooperation among personnel, sharing of information and having a personnel commitment, and 3. Informational capabilities including three sub-capabilities of undergoing sufficient training in network disruption and receiving updated information continuously as well as setting different scenarios.
    Keywords: Command, Control, Capability, Command, Control System
  • A. Lotfi, A. Abbasraei, H. Gazeri Pages 147-175
    Assessment and the evaluation of effectiveness are taken as the crucial concerns of managers in many organizations. Therefore, in an attempt to delve into this issue many methods and techniques have been used many years. The technique of data envelopment analysis is of crucial significance and is also used widely in scientific studies dealing with assessment and the evaluation. Moreover, In terms of efficiency assessment, the mathematical models of operation research are widely used in the techniques of DEA in academic centers. In this model, the activities affiliated to the education, research and services are taken as the input and output parameters. Thereupon, based on the significance and the effectiveness of each performance parameters, the ratio of weighted sum of inputs and the outputs were analyzed and also identified as the efficiency parameters of decision –making units. This study was an attempt to assess the technical efficiency of 17 educational groups of Imam Ali military university through utilizing data envelopment analysis in yearly assessment. Additionally, the statistical analysis was run in terms of constant and variable scales outputs. The findings revealed that among 17 educational groups, 14 groups enjoyed efficiency while 3 educational groups have suffered inefficiency. Finally, the educational groups were ranked in terms of performance and their strong and the weak points were also investigated in this study.
    Keywords: Efficiency Assessment, Data Envelopment Analysis, Performance Assessment, Educational Groups of Imam Ali Military University
  • A. Goolkhandan Pages 176-212
    Defense expenditure is identified as a major part of total public expenditure in Iran. Therefore, determining the optimal level of defense expenditure plays an important role in the efficient allocation of financial resources in the public sectors which could lead to the national economic growth. For this purpose, this study was an attempt to investigate the non-linear effect of defense expenditure on economic growth and is also aimed to determine the optimal level of defense sector in Iran between the years of 1959 and 2012. To address this issue, the study was conducted through running a logistic smooth transition regression model (LSTR). The findings of this model revealed that defense expenditure are non-linearly affecting the economic growth. Moreover, the place of defense expenditure in gross domestic production was emerged in terms of two main components including infrastructures which effectively affecting the average income per capita with the optimal level of 21%. Additionally, in terms of defense expenditure place in GDP, the first factor has received the positive effect while the second factor has suffered the negative effect. Finally, the hypothesis of an inverse U-shaped effect of defense expenditure on economic growth was confirmed in this study.
    Keywords: Defense Expenditure, Economic Growth, Iran, Smooth Transition Regression Model (STR), JEL Classification, H5, 04