فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 66 (تابستان 1396)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 66 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا تشکریان جهرمی، نورمحمد یعقوبی، سجاد حجت دوست، صدرالدین جهان بین صفحات 1-22
    لازمه تغییر و تحولات مستمر سازمانی در محیط های پویای امروز، وجود رهبرانی بصیر، راهبردی یا به عبارت روشن تر، رهبران تحول آفرین است. هدف از این پژوهش تعیین میزان اثرگذاری رهبری تحول گرا بر نوآوری سازمانی با توجه به نقش واسطه ای مدیریت دانش و تواناسازی روان شناختی در بین کارکنان ناجا است. پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان بویراحمد می باشد که از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. در این پژوهش از چهار پرسشنامه نوآوری سازمانی که شامل 16 گویه، پرسشنامه مدیریت دانش 19 گویه، پرسشنامه رهبری تحول گرا 19 گویه و پرسشنامه تواناسازی روان شناختی 15 گویه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان بویراحمد می باشند که 250 نفر می باشند. روش نمونه گیری در این تحقیق، تصادفی ساده است که برای جمع آوری اطلاعات تعداد 150 پرسشنامه توزیع شد و پس از جمع آوری پرسشنامه ها، 148 نسخه از آنها قابل استفاده بود که با نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که رهبری تحول گرا بر مدیریت دانش و تواناسازی روان شناختی اثر مستقیم دارد، اما بر نوآوری سازمانی اثر مستقیم ندارد. مدیریت دانش ضمن اثر مستقیم بر نوآوری سازمانی در رابطه بین رهبری تحول گرا و نوآوری سازمانی نقش میانجی ایفا می کند، اما نقش میانجی تواناسازی روان شناختی تایید نشد. مدیران پلیس پیشگیری ناجا باید اهداف یا آرمان خاصی را به طور روشن و دقیق برای پیروان طراحی کنند تا آنان قادر به شناخت وضعیت موجود، تحلیل آن و حتی قادر به ایجاد انگیزه باشند. همچنین یک جو حمایتی و دوستانه جهت افزایش رضایت کارکنان و در نتیجه اثربخشی آنها فراهم آورند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، تسهیل نوآوری، مدیریت دانش، تواناسازی روان شناختی، کارکنان نظامی
  • منوچهر پاشازاده، افشار سیدین، مهدی پارسای مقدم صفحات 23-51
    در حال حاضر با توجه به موقعیت خاص ژئواستراتژیکی کشور ایران به خصوص استان اردبیل به دلیل نزدیکی به مرزها ضروری است که مکان یابی مناسب برای استقرارگاه های نظامی از جمله مسائل مهم در آمایش دفاعی قرار بگیرد. لذا مکان گزینی مناسب این مراکز می تواند باعث بالا رفتن کارایی و اثربخشی این مراکز در مواقع بحران و تهدیدات نظامی باشد. معیارهای متعددی در مکان گزینی مراکز نظامی تاثیرگذار می باشند که بخش عمده ای از آنها ملاحظات دفاعی و امنیتی هستند. مولفه ها و معیارهای دفاعی و امنیتی یکی از عوامل تعیین کننده مکان های مناسب برای دفاع و ساخت مواضع و مراکز نظامی هستند. لذا این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف تحلیل جهات بهینه استقرارگاه های نظامی بر مبنای ملاحظات دفاعی و امنیتی در استان اردبیل انجام گرفته است. با توجه ملاحظات دفاعی و امنیتی ، داده ها گردآوری و براساس نظر کارشناسان و منابع موجود با استفاده از مدل ANP در نرم افزار Super Decision در محدوده مورد مطالعه وزن دهی؛ سپس با بهره گیری از روش هم پوشانی کلیه لایه های موثر در مکان یابی مراکز نظامی در محیط Arc Gis نقشه سازی شده و در نهایت جهات بهینه برای ایجاد استقرارگاه های نظامی شناسایی و پهنه بندی گردیده است. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان می دهدکه از مجموع 17953 کیلومتر مربع مساحت استان اردبیل، 07/26 درصد از کل مساحت استان از نظر مکان گزینی پادگان های نظامی استقرار بسیار نامناسب؛ 50/30 درصد جزء مناطق با مکان گزینی استقرار نامناسب؛ 53/25 درصد جزء مناطق با مکان گزینی استقرار نسبتا مناسب؛ 12/13 درصد جزء مناطق با مکان گزینی استقرار مناسب و در نهایت 76/4 درصد جزء مناطق با مکان گزینی استقرار بسیار مناسب در سطح کاربری های استان اردبیل قرار دارند.
    کلیدواژگان: نقاط بهینه، استقرارگاه های نظامی، GIS، ملاحظات دفاعی و امنیتی، استان اردبیل
  • فرهاد قاسمی، ایرج اسماعیلی فرزین صفحات 52-92
    با فروپاشی اتحاد شوروی، نظم و به تبع آن نظام بین الملل در معرض تحولاتی بنیادین قرار گرفتند که مهمترین این تحولات ورود بازیگران جدید به عرصه تعاملات سیستمی، تغییر ساختار، ماهیت، پویش، مرکز ثقل و معادلات قدرت بود که در نتیجه آن به هم پیوستگی، پیچیدگی و آشوبناکی در سیستم تشدید شد. به تبع تحولات سیستمی، روش جنگ نیز متحول، و تحت تاثیر ویژگی های جدید سیستم، مبدل به پدیده ای تحت عنوان جنگ هیبریدی شد که به شدت پیچیده و مقاوم در برابر راه حل های متداول می باشد. این روش جنگ که اکنون به روش رایج جنگ در منطقه تبدیل شده، به گونه ای محیط امنیتی منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است که می توان آن را یکی از بزرگترین تهدیدات کنونی همه کشورهای منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران دانست. ولی تداوم بحران نشان می دهد که در حوزه نظریه های موجود روابط بین الملل و مطالعات راهبردی و آثار مربوطه تبیین قدرتمندی در این خصوص وجود ندارد. به این جهت یکی از پرسمآنهای اساسی در روابط بین الملل و مطالعات راهبردی این است که الگوهای نوین جنگ از جمله جنگ های هیبریدی در چارچوب نظریه پیچیدگی و آشوب چگونه تبیین می شوند؟ در این چارچوب فرضیه تحقیق این است که چیستی و چرایی جنگ هیبریدی و راهکارهای مقابله با آن با استفاده از اصول نظریه سیستم های پیچیده در محیط آشوبی قابل تعریف است و یافته های تحقیق نیز این فرضیه را تایید می کند. اهداف انجام این تحقیق از لحاظ نظری دانش افزایی و کمک به نظریه پردازی در حوزه راهبردی و از نظر کاربردی نیز کمک به تدوین مدل تحلیلی-کاربردی در خصوص تهدیدات منبعث از جنگ های نوین به خصوص جنگ های هیبریدی می باشد. این تحقیق از نوع توسعه ای روش تحقیق به کار رفته توصیفی، روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات روش تحلیل محتوا می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های پیچیده و آشوبناک، روش جنگیدن هیبریدی، جنگ، کنترل آشوب
  • عباس شعبانی صفحات 93-114
    امروزه ورزش در تمامی بخش های نیروهای مسلح از حساسیت ویژه ای برخوردار است؛ زیرا ورزش یکی از اصول مهم ارتقای آمادگی جسمی و روانی نظامیان به شمار می رود. یکی از علل توسعه و گسترش ورزش و تربیت بدنی از گذشته های دور تا کنون ضرورت افزایش سطح آمادگی های نظامیان می باشد. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه تحلیل محیطی ورزش قهرمانی و حرفه ای نیروهای مسلح کشور به روش تحلیل (SWOT) بود. روش پژوهش این تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد که از نظر هدف، کاربردی بوده و به صورت مقطعی انجام گرفته است. این مطالعه از نوع تحلیل محیطی (SWOT) می باشد که در آن به تحلیل محیط درونی و بیرونی ورزش نیروهای مسلح کشور پرداخته شده است. روش جمع آوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای و پرسش نامه محقق ساخته می باشد. روایی محتوایی پرسش نامه مورد تایید متخصصان قرار گرفت و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 90/0 محاسبه گردید. جامعه آماری این پژوهش را مدیران، مربیان و ورزشکاران فعال در حوزه ورزش نیروهای مسلح تشکیل می دادند. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت در دسترس است و نمونه آماری را 171 نفر تشکیل می دهند. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل آمار توصیفی و آزمون های کلموگروف اسمیرنف، مقایسه میانگین یک جامعه و آزمون فریدمن است. نتایج نشان داد وضعیت ورزش قهرمانی نیروهای مسلح در راهبرد محافظه کارانه (ثبات) و ورزش حرفه ای نیروهای مسلح در راهبرد تهاجمی (توسعه) قرار دارد و مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای ورزش قهرمانی و حرفه ای نیروهای مسلح کشور به ترتیب اولویت مشخص گردید. در پایان با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهادهایی در جهت توسعه ورزش قهرمانی وحرفه ای نیروهای مسلح کشور مطرح گردید.
    کلیدواژگان: ورزش، قهرمانی، حرفه ای، نیروهای مسلح، تحلیل swot
  • محسن رحیمی، یعقوب کلانی مهر صفحات 115-138
    یکی از مهم ترین نیازهای صنایع دفاعی کشورهای در حال توسعه، تصمیم گیری در رابطه با چگونگی مدیریت دانش را می توان از اساسی ترین راهبردهای دانش بنیان نمودن سازمان ها تلقی نمود و بر این اساس سازمان هایی که در چشم اندازهای سازمانی خود به دنبال دانش بنیان بودن سازمان و اجزایش می باشند، ناگزیر هستند که تلاش کنند تا مفاهیم و نظریه های مدیریت دانش و نیز ارتباط آن با سایر مفاهیم و نظریه های نوین سازمانی در افکار مدیران و کارکنان سازمان و اقدامات و فعالیت های آنان جاری و ساری شود. در تحقیق حاضر که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از اسناد کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و پیمایشی جهت جمع آوری داده استفاده شده و جامعه آماری تحقیق، فرماندهان و مدیران سطوح مختلف هستند که با مباحث مدیریت دانش و فناوری اطلاعات آشنا بوده، با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی سهمیه ای تعداد 139 نفر از طبقات مختلف سطوح مدیریتی سازمان نظامی به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. داده های لازم با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته با ضریب پایایی 875/0 جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنوف و تحلیل واریانسیکطرفه تحلیل شدند. با توجه به نتایج حاصله تحقیق از نوع کاربردی می باشد و نتایج تحقیق نشان می دهد که به طور متوسط وضعیت مدیریت دانش و فناوری اطلاعات در سازمان نظامی مورد مطالعه از دیدگاه فرماندهان و مدیران سطوح مختلف نسبتا مناسب است، اما با وضعیت مطلوب شکاف قابل توجهی وجود دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که در عامل های بین دیدگاه فرماندهان و مدیران عملیاتی با فرماندهان و مدیران ارشد و فرماندهان و مدیران میانی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، سازمان نظامی، راهبرد
  • صمد بارانی، ناصر اصغری، هادی افضلی صفحات 139-165
    خروج های داوطلبانه کارکنان متخصص نمایانگر از دست رفتن سرمایه انسانی سازمان ها است که فرآیند جایگزینی آنها هزینه های زیادی را در پی دارد. هدف اصلی این مقاله شناسایی عوامل موثر بر نیت ترک خدمت ارادی و پیش از موعد کارکنان در یکی از سازمان های نظامی می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش انجام، پژوهشی توصیفی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان ستادی سازمان مورد مطالعه به تعداد 245 نفر می باشد که از آن بین تعداد 150 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده در این پژوهش مشارکت داده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بوده و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی استیودنت و آزمون فریدمن انجام شده است. بر اساس یافته های پژوهش 4 عامل در حوزه عوامل فردی، 8 عامل در حوزه عوامل سازمانی و 3 عامل در حوزه عوامل محیطی به عنوان عوامل موثر بر رهایی ارادی کارکنان جامعه مورد مطالعه شناسایی و تایید گردیدند. همچنین نتایج نشان داد که عوامل فردی و سازمانی بیشتر از عوامل محیطی در نیت ترک خدمت ارادی کارکنان موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: ترک خدمت ارادی، عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی
|
  • Ali- Reza Tashakorian Jahromi, Noor Mohammad Yaghoubi, Sajjad Hojat Doust, Sadraldin Jahanbin Pages 1-22
    Nowadays, in changing dynamic environments, continuous organizational changes require strategic and transformational leadership. This study was an attempt to investigate the effect of transformational leadership on facilitating organizational innovations with respect to the mediating role of psychological empowerment and knowledge management among military personnel, namely Iranian disciplinary forces. This study is an applied in terms of purpose and it was also conducted through engaging the total population of 250 employees affiliated to the police command center of Boyerahmad city who were selected based on simple random sampling method. Moreover, in terms of data collection procedures, the study was also run through administering different questionnaires including organizational innovation questionnaire (16 items), knowledge management questionnaire (19 items), transformational leadership questionnaire (19 items) and psychological empowerment questionnaire (15 items). Having collected the data, 148 questionnaires were analyzed in smart PLS software. The findings revealed that transformational leadership has a direct effect on both psychological empowerment and knowledge management, while had an indirect effects on organizational innovations. Additionally, knowledge management entails direct and significant effects on organizational innovation, while playing a mediating role between transformational leadership and organizational innovation. However, the role of psychological empowerment mediator was not confirmed in this study. Finally, in a bid to enable the personnel to identify and analyze the current situations as well as helping them set themselves some clear goals, preventive police mangers should make their attempts to clearly and precisely design and set specific goals for personnel. Furthermore, enhancing the personnel satisfaction through creating supportive and friendly atmosphere and increasing the effectiveness was among the main attempts made by preventive police mangers.
    Keywords: Transformational Leadership, Facilitation of Organizational Innovation, Knowledge Management, Psychological Empowerment, Military Personnel
  • Manoochehr Pashazadeh, Afshar Sayyedin, Mahdi Parsay Moghaddam Pages 23-51
    Selecting appropriate military site for deployment of a military unit is identified as determining factor in defense preparedness due to the special geographical and geostrategic situation of Iran, especially Ardabil province which is highly significant province in terms of its close proximity to the border of Iran. Moreover, selecting appropriate military sites for deployment of military units is capable of increasing the efficiency and effectiveness of military units for dealing with military threats and crisis. Defensive-security observations are among the most important factors affecting the appropriate selection of military sites. Additionally, security and defensive components and criteria are also taken as the most determining factor in selecting appropriate military sites as well as establishing military units. As an analytical- descriptive study, this research was an attempt to analyze the optimal site for military establishment in Ardabil province based on defensive–security observations. To collect the required data, the study was conducted through investigating the defensive and security observations as well as utilizing the current resources and expert consultation. Having collected the data and weighing them in super decision software through running ANP model, the appropriate military site of military units were selected on the map in ARC GIS environment through utilizing the overlapping method of effective layers of site selection. Having analyzed the data, the optimal sites for military establishment were identified and zoned in this study. The findings revealed that from among total area of 17953 km of Ardabil province, 26.07 percent of total area of this region is totally inappropriate and 30.50 % of this area is inappropriate in terms of military site selection for military establishment in Ardabil province. The findings also revealed that 25.53 percent of Ardabil province is pretty appropriate, 13.12% of this region is appropriate and finally 4.76 percent of this province is wholly appropriate for military establishment.
    Keywords: Optimal Sites, Military Establishment, GIS, Defensive-Security Observations, Ardabil Province
  • Farhad Ghasemi, Iraj Esmaeili Farzin Pages 52-92
    The breakup of the soviet union led to the fundamental changes in international order including entrance of new actors in systematic interactions, structural transformation in dynamism and the balance of power as well as intensification of complexity and chaos in international system. Moreover, the ways of warfare has undergone massive changes and deeply affected by modern systematic transitions. Consequently, a new notion of warfare, namely hybrid which is extremely complicated and thoroughly resistive against conventional solutions was emerged as a result of systematic changes permeating in international context. The hybrid warfare is identified as a prevalent method of warfare in Middle East and this phenomenon have already had a major impact on regional security environment of Middle East. Additionally, hybrid warfare poses contemporary threats to the countries of the region. The continuance in this crisis revealed that in terms of the theories of international relations and strategic studies, no explanations of power is provided for hybrid warfare and therefore providing an explanation of modern models of hybrid warfare based on complexity and chaos theory is taken as the most crucial questions in strategic studies and international relations. The hypothesis of this study is to identify the components of hybrid warfare as well as providing answers to the questions of what kind of war the hybrid warfare is and how the hybrid warfare fights. In terms of research hypothesis, this study was also an attempt to identify the strategies for dealing with hybrid warfare based on the theories of complex- chaotic system. Having analyzed the theories, research hypothesis is also proved by the research findings. This study is also aimed at expanding the boundaries of knowledge in terms of theory, and also helping the researcher to theorize on warfare in terms of strategy as well as developing an applied and analytical model for dealing with threats posed by modern warfare especially hybrid warfare. Finally, as a developmental-descriptive study and in terms of data collection procedures and analysis, this research was conducted through library study and content analysis.
    Keywords: Complex, Chaotic System, Hybrid Warfare, War, Chaos Control
  • Abbas Shabani Pages 93-114
    Nowadays, sporting events and activities has received a lot of attention in all sectors of Iranian armed forces due to the significance of sporting activities on enhancing the both physical and mental preparedness. Moreover, the significance of the enhancement of military preparedness was among the main reason for developing sporting activities as well as providing physical education in Iranian armed forces. As an analytical–descriptive study, this study was an attempt to investigate the environmental analysis of professional sport in the Iranian armed forces through utilizing SWOT analysis. This study was also conducted through running SWOT analysis for analyzing the internal and external environmental factors of sporting activities in Iranian armed forces. This study was also conducted through engaging the sample population of 171 active managers, coaches and the athletes affiliated to the Iranian armed forces. In terms of data collection procedures, the required data was collected through library study and also researcher- made questionnaire. The reliability of the questionnaire was estimated using Cronbach Alpha method releasing 90% through SPSS analysis and its content validity was confirmed by the experts. To analyze the data, descriptive statistics including Kolmogorov-Smirnov test and Friedman test were also run in this study. The findings revealed that the situation of championship sport of Iranian armed forces are achieving the stability level in terms of conservative strategy and the situation of professional sport of Iranian armed forces is also taking steps toward development in terms of offensive strategies. Additionally, some crucial factors were orderly prioritized in this study including main strength, weaknesses of professional sports, opportunities provided by this sport and also the threats made against championship and professional sport. Finally, in a bid to develop championship and professional sport of Iranian armed forces, some practical suggestions were made according to the research findings.
    Keywords: Sport, Championship, Professional, Iranian Armed Forces, SWOT Analysis
  • Mohsen Rahimi, Yaghub Kalani Mehr Pages 115-138
    Knowledge management is identified as the most important strategy for creating knowledge-based organizations. As a result, in terms of organizational prospect, many of the organizations willing to create knowledge-based situations should make organizational attempts to compare the concepts of Knowledge management with new organizational concepts and also internalize the theories and the concepts of KM among staff and managers. As an applied and descriptive-field study, this research was conducted through library and field study to collect the required data. Moreover, in terms of statistical populations, this study was also conducted through engaging sample population of 139 managers and commanders affiliated to the different managerial levels of military organizations who were expert in KM and IT issues and selected based on non-random sampling method. This study was also run through administering researcher-made questionnaire among statistical population. The reliability of the questionnaire was estimated using Cronbach Alpha method releasing 0.875 through SPSS analysis and its content validity was confirmed by the experts. To analyze the data, descriptive statistics including Kolmogorov- Smirnov test and variance analysis were also run in this study. The findings revealed that from the viewpoint of managers and commanders, the situation of KM and IT of military organizations is pretty appropriate but it still stood below the appropriateness level. The research findings also revealed that there are significant differences among operational, senior, and middle mangers and commanders in terms of their viewpoints.
    Keywords: Knowledge Management, Information Technology, Military Organization, Strategy
  • Samad Barani, Naser Asgari, Hadi Afzali Pages 139-165
    The voluntary turnover of the expert staff is an indication of serious loss of human capital in an organization and the process of personnel replacement imposes a huge cost on the organizations. This study was an attempt to identify the effective factors affecting the personnel’s intention of voluntary turnover and leave in military organizations. This study is an applied and also descriptive in terms of purpose and data collection procedures. For this purpose and in terms of statistical population, the study was conducted through engaging total population of 245 staff members affiliated to the case study organization and thereupon 150 participants were randomly selected out of statistical population based on simple random sampling method and Cochran formula. To collect the research required data, the study was also conducted through administering a researcher- made questionnaire among participants. Having collected the data and analyzing them through SPSS software analysis, exploratory-factor analysis, student t-test and Fredman test were also run in this study. The findings revealed that the factors such as 4 factors in the domain of individual factors, 8 factors in the domain of organizational factors and 3 factors in the domain of environmental factors have been identified as the most effective factors affecting the personnel voluntary turnover. The findings also revealed that in terms of affecting the personnel voluntary turnover, the factors including individual and organizational factors are more effective than environmental factors.
    Keywords: Personnel Voluntary Turnover, Individual Factors, Organizational Factors, Environmental Factors