فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 67 (پاییز 1396)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 67 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا کرمعلی *، امیر هاشمی صفحات 1-18
    اخیرا پیشرفت های زیادی در مدل سازی مدیریت بحران مالی به کمک مدل های ریاضی حاصل شده است. آیا می توان پیشرفت های جدید در مدل سازی را برای مدیریت بحران نظامی نیز به کار برد ؟ هدف اصلی این مقاله چنین تعمیمی است. احتمال صفر نشدن ذخایر کالا در یک معادله انتگرال دیفرانسیل جزئی ولترا صدق می کند. جواب دقیق مدل مذکور، اغلب به صورت بسط نامتناهی از توابع شناخته شده، وجود دارد. بنابراین، حل این مسئله با روش های عددی امکان پذیر است. از این رو، در این مقاله روشی جدید و ساده بر اساس فرآیندهای تصادفی برای حل مسئله یاد شده با بهره گیری از روش تحقیق «تحقیق و توسعه» ارائه می نماییم. برای این منظور بسط لاگرانژ را به عنوان تقریبی از جواب استفاده می کنیم. سپس با استفاده از روش های هم محلی، می توان معادله انتگرال دیفرانسیل جزئی را به یک دستگاه جبری تبدیل و آن را حل نمود. مثال های ارائه شده کارایی و دقت روش معرفی شده را نشان می دهند. در نهایت از این روش برای تحلیل یک مدل از مدیریت بحران نظامی که جواب دقیق آن شناخته شده نیست، استفاده می کنیم.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، فرآیندهای تصادفی، معادله انتگرال دیفرانسیل جزئی، روش های عددی
  • حسین دهقانی پوده، امین پاشایی هولاسو * صفحات 19-67
    یکی از مهم ترین نیازهای صنایع دفاعی کشورهای در حال توسعه، تصمیم گیری در رابطه با چگونگی نوآوری در بخش های دفاعی به دلیل گستردگی ماموریت ها در بخش های مختلف عملیاتی و رزمی، فرماندهی و کنترل، فناوری، ساخت و نگهداری تجهیزات و ادوات نظامی و حتی پشتیبانی و خدمات اداری و مالی یک موضوع کلیدی محسوب می شود. به همین دلیل، مقاله حاضر با هدف تحلیل تعامل عوامل موثر بر نوآوری سازمان های دفاعی با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند به این پرسش اصلی که برای نوآوری سازمان های دفاعی چه عوامل و معیارهایی می تواند مثمرثمر باشد، پاسخ دهد. این مقاله حاصل پژوهشی است که از نظر هدف، کاربردی از نظر روش تحلیلی - پیمایشی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش صاحب نظران دانشگاهی و خبرگان آشنا به مباحث نوآوری، نوآوری سازمانی، مباحث مدیریت دولتی، مدیریت آموزشی و مدیران میانی و عالی سازمان های دفاعی می باشند که به صورت نمونه گیری هدفمند و بر اساس جدول مورگان تعداد 150 نفر تعیین گشت. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 100 سوال استفاده شد و پایایی آن 980/0 محاسبه شد و از آنجایی که داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آن ها از آزمون تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار لیزرل بهره جویی شد و برای سطح بندی آن ها از رویکرد مدل سازی ساختاری – تفسیری (ISM) استفاده گردید. عمده ترین نتایج پژوهش به این قرار است: برای دستیابی به نوآوری سازمانی سازمان های دفاعی محرک های فضای کاری مناسب؛ عوامل درونی سازمانی؛ بینش و اهداف مشترک بین کارکنان؛ برنامه های انگیزشی و حمایتی؛ مدیریت فناوری اطلاعات؛ مدیریت افراد؛ مدیریت دانش؛ آموزش و فرآیند یادگیری کارکنان؛ تحقیق و توسعه؛ ویژگی های مدیریتی؛ فرآیند محوری بودن؛ آینده نگری؛ مدیریت خلاقیت؛ نوآوری در رفتار؛ نوآوری در فرآیند؛ نوآوری در محصول؛ نوآوری در راهبرد و نوآوری در بازار موثر هستند.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری سازمانی، نوآوری سازمان های دفاعی، رویکرد ساختاری تفسیری
  • ابوالفضل اشرفی*، سیدعلی اکبر حسینی صفحات 68-103
    در این مقاله نگرش قرآن به پدیده جنگ و جهاد و تبیین شاخص ها و کارکردهای پرورش نظامی مجاهدان با نگاهی تطبیقی به ادیان الهی «یهودیت، مسیحیت و زردشت» مورد واکاوی و بررسی قرارگرفته است. پرسش اصلی این است که با توجه به الهی و غیرتحریفی بودن خاستگاه دانش های قرآنی، به ویژه در مقایسه با ادیان الهی مزبور، رویکرد واقعی کمی و کیفی قرآن به جنگ و جهاد چیست و در قرآن بر چه شاخص ها و کارکردهایی در پرورش نظامیان و مجاهدان تاکید شده است که می تواند نگرش های نادرست به رویکرد اسلامی و قرآنی نسبت به جنگ را تبیین نماید؟ روش این پژوهش، کتابخانه ای و اسنادی است. نوع پژوهش به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی است که بر اساس رویکرد روش شناسی ترکیبی(کیفی کمی) جامعه شناسی و مفسرین قرآن کریم انجام شده است. جامعه آماری شامل کتب مقدس ادیان الهی مورد بررسی است. گردآوری داده ها براساس تحلیل محتوا و مقوله بندی مفاهیم و محاسبات آماری کمی صورت گرفته است. هدف اصلی، ارائه تصویر و تفسیری واقع بینانه از آموزه های مرتبط با جنگ و جهاد در قرآن است تا بتواند به زدودن چهره خشن و جنگ طلب از اسلام کمک کند. مهمترین نتیجه پژوهش این است که قرآن درباره جنگ، تصویری جامع، واقع بینانه، صلح آمیز و تعالی بخش ارائه می دهد و در اصول ساختاری و کارکردهای قرآنی جنگ، عزت، اقتدار، تعالی و تکامل روحانی و معنوی انسان بر اساس آموزه های الهی ملحوظ شده است. این دیدگاه نسبت به جنگ به تربیت مجاهدانی می انجامد که با انگیزه های الهی و هدف گسترش ارزش های الهی به دور از خشونت غیرانسانی به جهاد می پردازند. از دیگر نتایج آن است که نشان می دهد در قرآن در مقایسه با سایر ادیان الهی- از جهت کمی و کیفی- گزاره های کمتری به جنگ و مفاهیم متناظر با آن اختصاص یافته است؛ داده های آماری بیانگر این واقعیت است که حجم آموزه های کتب الهی ادیان مورد نظر درباره جنگ در مقایسه با قرآن (4/12 برابر) بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، ادیان الهی، جنگ و جهاد، جهادگران، پرورش نظامی
  • زرگار حمزه پور، سیروس فخری* صفحات 104-140
    بازارچه های مرزی به عنوان یکی از اهرم های مهم در ایجاد اشتغال و توسعه فعالیت های اقتصادی مطرح بوده و یکی از ویژگی های تشکیل بازارچه های مرزی مسئله امنیت است. بازارچه های مرزی با توجه به ساختارشان توانسته اند مسئله امنیت مرزها را تا حدودی برآورده نمایند و این مسئله روی شرایط اقتصادی مناطق مرزی تاثیر به سزایی داشته است. نوشتار حاضر حاصل پژوهشی میدانی از اثرات بازارچه های مرزی سردشت و پیرانشهر در استان آذربایجان غربی بر ارتقای امنیت مناطق مرزنشین است که با استفاده از روش تحقیق کمی صورت گرفته است. روش انجام آن در بخش نظری، کتابخانه ای و اسنادی و در بخش عملی، پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه می باشد. در روش اسنادی از فیش، اسناد و گزارش های اداری، مقالات موسسات و وزارت خانه ها و سازمان های ذیربط و در شیوه میدانی از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده همراه با مشارکت استفاده شده است. در این بررسی دو بازارچه «کیله» و «تمرچین» به عنوان نمونه انتخاب شده اند تا بررسی دقیق روی آنها انجام بگیرد. مطالعات و بررسی های صورت گرفته نشان داد که امنیت و توسعه در مناطق مورد بررسی با ضریب همبستگی بالا، دارای رابطه ای مستقیم و دو سویه با یکدیگر بودند، به گونه ای که طبق نظریات امنیت توسعه، مناطق دارای شاخص های بالای توسعه اقتصادی، از ضریب امنیتی بالاتری نسبت به مناطق توسعه نیافته برخوردارند؛ بنابراین توجه به توسعه و امنیت مناطق مرزی و افزایش رفاه و درآمد اقتصادی مرزنشینان از طریق فعالیت های سالم اقتصادی، با حمایت و سرمایه گذاری دولت ها بر کارکرد امنیتی مرز و مرزنشینان تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: مرز، مناطق مرزی، امنیت، وضعیت رفاهی، بازارچه مشترک مرزی
  • حمیدرضا قمی، مرتضی رحمانی*، مرتضی خاکزار صفحات 141-167
    مراکز آموزش عالی، دارای نقشی راهبردی در توسعه توانمندی های جامعه هستند و بررسی عملکرد آن ها در ابعاد مختلف، همواره موردتوجه مدیران ذی ربط بوده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی عملکرد پژوهشی یک دانشگاه دولتی از طریق دانشکده های تابعه آن و با استفاده از روش تحلیل پوششی داده های شبکه ای است؛ بدین منظور، مجموعه ای از شاخص های پژوهشی معتبر، از ادبیات موجود و نظر خبرگان تهیه و پس از شناسایی شاخص های در دسترس دانشگاه، مورد انتخاب قرار گرفته و جهت ترکیب و نیل به شاخص های کلان، به وسیله فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، موزون شدند؛ پس ازآن، با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده های شبکه ای، داده های مرتبط با شاخص های کلان در دانشکده های تابعه دانشگاه، مورد ارزیابی قرار گرفتند. پژوهش حاضر ماهیتی توصیفی داشته، از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش تجزیه وتحلیل داده ها، کمی است. با توجه به ورودی ها و خروجی های مورد استفاده در پژوهش، نتایج حاصله حاکی از فقدان کارایی نسبی دو دانشکده این دانشگاه است؛ هم چنین دانشگاه موردمطالعه به لحاظ پژوهشی در سطح کارا ارزیابی نمی شود؛ این یافته بیانگر ضرورت توجه جدی به تقویت منابع و بسترهای لازم برای رشد فعالیت های پژوهشی در دانشگاه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد پژوهشی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل پوششی داده های شبکه ای
  • صمد بگلری *، علی قائدی، سجاد محمدیاری صفحات 168-191
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل انگیزشی دانشجویان دانشگاه افسری امام علی(ع) برای شرکت در ورزش و فعالیت های بدنی است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشگاه افسری (2500N = ) بودند که بر اساس جدول مورگان تعداد 330 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از سال های یکم، دوم و سوم ( هر سال 110) نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند که در مجموع تعداد 285 پرسشنامه کامل عودت داده شد. برای دستیابی به اهداف تحقیق از پرسشنامه انگیزش ورزشی مارکلند و اینگلدور استفاد شد. اگرچه پایایی و روایی این پرسشنامه در تحقیقات متعددی تایید شده است، برای اطمینان از تطابق پرسشنامه با جامعه تحقیق روایی و پایایی آن بررسی شد. برای تعیین روایی صوربی و محتوایی از نظرات کارشناسان و متخصصان و برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید که با توجه به میزان بار عاملی و میزان آماره تی تمامی گویه ها پیشگوی مناسبی برای شاخص مد نظر بودند. همسانی درونی متغیرهای تحقیق با استفاده از آلفای کرونباخ به وسیله مطالعه مقدماتی با تعداد 30 نفر از شرکت کنندگان بررسی شد. به منظور سازمان دادن، طبقه بندی و خلاصه نمودن داده های خام از آمار توصیفی و در بخش آمار استنباطی از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد که انگیزه قدرت دارای بالاترین نمره و انگیزه اجبار پزشکی دارای پایین ترین نمره می باشد. بنابرین بایستی نیازهای انگیزشی دانشجویان برآورده گردد تا تمایل آنها برای شرکت در این فعالیت ها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: انگیزه ورزش، فعالیت های ورزشی، دانشگاه افسری امام علی(ع)
|
  • Gholam-Reza Karamali *, Amir Hashemi Pages 1-18
    Recently many improvements have been achieved in modeling financial crisis management through mathematical models. Can it be possible to utilize the new improvements in modeling in managing the military crisis? This study aims to generalize this issue. The probability of zeroing the goods stock is true in a Volterra partial differential integral equation. The exact answer to the aforementioned model, often as an infinite expansion of known functions, exists; so solving this problem is possible by numerical methods. Hence, in this paper a new and simple method offers based on random processes to solve the aforementioned problem using the R & D research method. To this end, we use the Lagrange expansion as an approximation of the answer. Then, using the same local methods, we can convert partial differential integral equation into an algebraic device and solved it. Provided examples indicate the efficiency and accuracy of proposed method. Finally, this method is used to analyze a model of military crisis management that the exact answer is not known
    Keywords: Crisis Management, Random Processes, Partial Differential Integral Equation, Numerical Methods
  • Hossein Dehghani Poodeh, Amin Pashaei Houlaso * Pages 19-67
    Because of the expanded missions in various areas such as operation, military, command and control, technology, construction and maintenance of military equipment and weapons, and even in logistics, administrative and financial services; innovation in defense departments is one of the key issues. This study aims to analyze the interaction of effective factors on innovation of defense organizations using the Interpretative Structural Modeling (ISM) approach and attempts to answer the main question which factors can be useful for innovation of defense organizations. In this applied study the method of research is analytical-survey in correlational type. A researcher-made and reliable questionnaire (r=0.980) containing 100 items were distributed among 150 purposefully selected academic experts who are familiar with the issues of innovation, organizational innovation, public administration, educational administration. Since the data were normal, collected data were analyzed via factor analysis through LISREL software and were leveled through Interpretative Structural Modeling Approach (ISM). The main results of the research are as follows: To achieve organizational innovation in defense organizations following items are important: proper working environment stimuli; internal organizational factors; common insights and goals among employees; motivational and supportive programs; IT administration; people administration; knowledge management; education and learning process of staff; research and development; management features; being process-oriented; foresightedness; creativity management; innovation in behavior; innovation in process; innovation in product; innovation in market and strategy.
    Keywords: Innovation, Organizational Innovation, Innovation of Defense Organization, Interpretative Structural Approach
  • Abolfazl Ashrafi *, Sayyed Ali Akbar Hosseini Pages 68-103
    In this article, the attitude of the Quran to the phenomenon of war, jihad and the explanation of the indices and functions of the military education of militia with a comparative view of the divine religions "Judaism, Christianity and Zoroastrianism" have been investigated. The main question is that considering the divine nature of the origin of the Quranic knowledge, especially in comparison with the aforementioned divine religions, what is the quantitative and qualitative approach of the Quran to war and jihad and what indices and functions were emphasized in the development of military men and militias? The answer of these questions could explain the false attitudes towards the Islamic and Quranic approach to war.In this descriptive research the methodology is library- documentary. It is done based on a mixed methodology (quantitative - qualitative), sociological approach and Holy Quran’s commentators. According to the research method, the statistical population includes the sacred books of divine religions. Data collected based on content analysis, categorization of concepts and quantitative statistical calculations such as comparing the frequency of war and violence with other divine religions. The main purpose is to present a realistic picture of the war and jihad related topics in the Quran. It is concluded that Quran presents a comprehensive, realistic, peaceful and excellent picture of war, as well as it considers dignity, authority, excellence and spiritual evolution of human in the structural principles and Quranic functions of the war. This view to the war leads to the training of militias in to jihad which are based on divine motives and the goal of developing the divine values,​away from inhuman violence. Other results of the research show that Quran has devoted to war and its corresponding concepts, quantitatively and qualitatively fewer than other divine religions. Statistical data express that the volume of the teachings of the divine books on the war 12.4 times in compare to the Qur’an. Accordingly, this research through a realistic interpretation of the Quranic doctrines related to war and jihad can reveal and eliminate biased, non-expert analysis and anti- Islam currents which have recently been prevalent in the world. In addition, this research will provide useful insights on the charge of violence and bellicosity in Islam
    Keywords: Quran, Divine Religions, War, Jihad, Militia, Military Education
  • Razgar Hamzepoor, Siroos Fakhri * Pages 104-140
    One of the characteristics of forming border bazaars as one of the important levers in creating employment and developing economic activities is the security issue. Border bazaars with respect to their structure have managed the issue of border security to some extent; and have affected on the economic conditions of the border regions considerably. This field article aims to study the effects of Sardasht and Piranshahr border bazaars in West Azerbaijan province on promoting the security of the borderlands’ regions using a quantitative research method. Theoretically, library and documentary method containing note, administrative reports, articles of the institutions and ministries and the relevant organizations were used; and in practice, survey method containing questionnaire, interview, and observation were applied to collect data. Findings reveal that in “kileh” and “Tomarchin” as two sample bazaar there is a significant, direct and two-way relationship between the security and development. According to security- development theories, areas with high economic development indicators have higher security coefficient than undeveloped regions; Thus paying attention to the development and security of the border regions and increasing the welfare and economic income of the border residents through the legal economic activities and support and investment of governments, have a positive effect on the security functioning of the border and border residents
    Keywords: Border, Border Regions, security, Welfare status, Joint- border Bazaar
  • Hamid Reza Ghomi, Morteza Rahmani *, Morteza Khakzar Pages 141-167
    Higher military education centers play a prominent strategic role in developing professional capabilities of Iranian society and consequently examining the performance of these centers have a wider significance for all mangers. This study was an attempt to measure the research performance of the Iranian state university through utilizing analytic hierarchy process and network data envelopment analysis. For this purpose, authentic research indicators were identified and selected through investigating related literature review and also interviewing with elites. Thereupon, in an attempt to weigh the indicators and also combine the research indicators with macro indicators, analytic hierarchy process was run in this study. Moreover, the research involves collecting data from university macro-indicators; the collected data were assessed and analyzed through running network data envelopment analysis. This study is an applied, descriptive and also qualitative in terms of purpose and data collection procedures and analysis. The findings of the research inputs and outputs revealed that there is a lack of relative research efficiency at two colleges of this university.
    Keywords: Measurement of Research Performance, Analytic Hierarchy Process (AHP), Network Data Envelopment Analysis, (NDEA)
  • Samad Beglari *, Ali Ghaedi, Sajjad Mohammadyari Pages 168-191
    This study aims to investigate the motivational factors of Imam Ali University cadets for participation in sports and physical activities. In this descriptive-analytic study, based on Morgan's table, 330 members were selected from among 2500 cadets of Imam Ali University randomly. To this end, Markland & Ingledew Sports Motivation Questionnaire was distributed and 285 of them were returned. Although the validity and reliability of this questionnaire have been confirmed in several studies, it has been checked again to ensure that it is consistent. Confirmatory factor analysis was used to determine the structural validity and the experts’ opinions were used to determine the content and face validity. Based on factor loading and level of T statistics, all factors were considered as a suitable predictor for the considered index. The internal consistency of the research variables was examined using Cronbach's alpha through a preliminary study with 30 participants. In order to organize, categorize and summarize raw data, descriptive statistics and inferential statistics, one-sample T-test, and analysis of variance, were used. It is concluded that the motivation of power and motivation of medical coercion have the highest and lowest score, respectively. Therefore, student's motivational needs must be met in order to increase their willingness to participate in these activities.
    Keywords: Sports Motivation, Sports Activities, Imam Ali Military University