فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 58 (تابستان 1394)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 58 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم حاجی پور، لطف الله فروزنده، حسن دانایی فرد، اصغر فانی صفحات 1-23
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی – توسعه ای و از نظر روش گردآوری داده ها، کیفی محسوب می شود. راهبرد مورد استفاده در این پژوهش، نظریه داده بنیاد است. این راهبرد روشی نظام مند و کیفی برای خلق نظریه است. که خردمایه گزینش آن روش مندی در بهره گیری از دیدگاه های مشارکت کنندگان و نیز اختتام آن به مجموعه ای از قضایا می باشد.هدف اصلی این تحقیق، طراحی الگویی برای آسیب شناسی اجرای خط مشی عمومی در ایران است. برای جمع آوری داده ها، با 20 نفر از خط مشی گذاران، مجریان و استادان خط مشی در ارتباط با چالش های اجرای خط مشی های عمومی مصاحبه هایی رو در رو، عمیق و با طرح پرسش های باز بین 30 تا 60 دقیقه انجام شد. نمونه گیری به صورت نظری انجام شد. نخست مجموعه ای از مضامین اولیه طی فرایند کد گذاری باز گردآوری شده و از درون آن ها مقوله هایی استخراج گردید. سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها در قالب نمونه های کد گذاری تعیین شدند و در مرحله کد گذاری انتخابی، یکایک اجزای الگو تشریح گردیدند. مزیت پژوهش حاضر در مقایسه با پژوهش های مطرح شده در مورد آسیب های اجرای خط مشی عمومی آن است که الگوی ارائه شده، جامع و مبتنی بر عمل است که هم زمان به اغلب مولفه های موثر در اجرای ناموفق خط مشی عمومی توجه کرده است؛ همچنین تصویر کاملی از چالش های فضای خط مشی گذاری عمومی، چالش های فضای عمومی خط مشی و چالش های فضای اجرای خط مشی عمومی را ترسیم و در نهایت پیامدهای اجرای ناموفق آن را ارئه نموده است.
    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، اجرای خط مشی عمومی، نظریه داده بنیاد
  • مصطفی لطفی جلال آبادی، علیرضا موغلی، طاهره فیضی، امیرحسین امیرخانی صفحات 24-42
    احساس هویت کارکنان با سازمان تاثیر زیادی بر رفتارها و نگرش های کارکنان و افزایش توان غیر فیزیکی رزمی نیروهای مسلح دارد. مدیران برای غلبه بر چالش های محیطی بایستی هویت یابی سازمانی کارکنان را تقویت کنند. بر این اساس، درک عوامل موثر بر احساس هویت کارکنان با سازمان به وظیفه مهم مدیران تبدیل شده است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سبک رهبری اصیل بر هویت یابی سازمانی می پردازد. این پژوهش از نوع علی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان یکی از واحدهای صنعتی دفاعی کشور مستقر در شهر تهران است و با استفاده از نمونه گیری تصادفی تعداد 400 نفر انتخاب گردید. پس از طراحی و تعیین روایی و پایایی ابزار پژوهش، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های تحقیق نشان می دهد که کلیه ابعاد رهبری اصیل بر هویت یابی سازمانی تاثیرگذار است. در پایان محققان پیشنهادهای کاربردی ارائه داده اند.
    کلیدواژگان: خود آگاهی، پردازش متعادل، نهادینه کردن اخلاقیات، شفافیت روابط، رهبری اصیل، هویت یابی سازمانی
  • علیرضا موغلی، سعید عبدالمنافی، حسن صالحی، شهناز محمود صالح صفحات 43-69
    مدیریت ریسک ها و مخاطرات یکی از ملزومات اساسی ارتش های نوین است. امروزه بدون پیاده سازی فرایندهای علمی و منطقی، قادر به شناسایی و رفع مخاطرات در محیط های پویا و فناورانه نخواهیم بود. هدف از این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی مخاطرات اثرگذار بر تداوم عملیات پایگاه های راداری، موشکی و شناسایی الکترونیک است. این تحقیق از نوع کاربردی و به شیوه توصیفی-پیمایشی می باشد که به روش مقطعی در یک مرکز نظامی صورت گرفته است. حجم نمونه شامل 49 نفر از خبرگان و متخصصان فرماندهی و مدیریت پایگاه های پدافندی در استان های فارس و بوشهر و خوزستان است. ابزار جمع آوری داده ها، مشتمل بر 3 پرسشنامه است که بر اساس فن RFMEA طراحی شدند. روش مورد استفاده برای ارزیابی ریسک ها، فن ویلیام فاین در ارزیابی ریسک و فن تجزیه و تحلیل حالت خطا و اثر شکست ریسک است. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار SPSS19 استفاده گردید. یافته ها حاکی از آن است که ریسک های حوزه تعمیر و نگهداری و حوزه مدیریت نیروی انسانی، به ترتیب با ضریب اهمیت20 درصد و 15 درصد، بالاترین قابلیت و ریسک های حوزه تامین فیزیکی و ایمنی کار هر یک با ضریب اهمیت 9 درصد کمترین قابلیت ریسک را در بر می گیرند و احتمال وقوع، مهمترین عامل موثر بر بحرانی شدن ریسک ها می باشد. همچنین 10 مولفه دارای بیشترین قابلیت ایجاد مخاطره برای تداوم عملیات پایگاه های پدافندی نیز شناسایی و اولویت بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: پایگاه های پدافند هوایی، شدت پیامد، احتمال وقوع، ضریب تعیین، نمره ریسک
  • مهدی کیخایی، کاظم رنگزن، بهروز بهرام آبادی، ایوب تقی زاده صفحات 70-94
    توجه به مکان گزینی در یگان های نظامی، از موضوعات اساسی طراحان نظامی به منظور کاهش تلفات انسانی و تسلیحاتی است. لجستیک به عنوان یکی از ارکان اصلی درگیری های نظامی و در واقع ستون فقرات تمامی جنگ ها شناخته می شود. یکی از مهم ترین عوامل در طراحی لجستیکی، تعیین کانون، تمرکز و مکان یابی آن است. سامانه اطلاعات جغرافیایی با توان پردازشی بالا و مدیریت حجم بالای اطلاعات، فرماندهان و طراحان این عملیات را یاری می نماید. هدف از این پژوهش، شناسایی مناطق مستعد استقرار واحدهای آمادی در رزم جلو قبل از حضور فیزیکی، با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و تصمیم گیری چندمعیاره فازی است. به همین منظور، عواملی از قبیل شیب، زهکشی، دید و اختفاء، خاک، کاربری اراضی، خطوط مواصلاتی، نزدیکی به یگان های مانوری، سازندها، نزدیکی به مناطق فرود بالگرد و فاصله از توپخانه سبک دشمن مورد بررسی قرار گرفت. پس از آماده سازی داده ها، عملیات فازی سازی انجام و در ادامه با معرفی قوانین مورد نظر کارشناسی در محیط متلب به صورت نظام فازی، الگو سازی شد. در نهایت با غیر فازی کردن این مجموعه، خروجی نهایی آماده و وارد محیط GIS گردید. نتایج پژوهش با توجه به بازدیدهای میدانی انجام شده، نشان می دهد که محدوده های پایکوهی، نیمه مرتفع و مناطقی که از نظر ژئومورفولوژی نظامی حائز اهمیت و مطابق ملاحظات این یگان هاست به خوبی استخراج گردیده است و GIS با تلفیق روش های تصمیم گیری چندمعیاره، می تواند جهت انجام تحلیل های نظامی با دقت مناسب، به منظور کاهش هزینه، زمان و تلفات، موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، یگان های پشتیبانی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، سامانه استنتاج فازی
  • خسرو اسفندیاری صفا، حبیب الله دهقان صفحات 95-118
    انضباط مالی در راستای کاهش هزینه های غیر ضروری و پرهیز از تجمل گرایی و اسراف در سازمان ها و دستگاه های اداری الزامی به نظر می رسد. این مقاله با هدف تدوین ملزومات انضباط مالی صورت گرفته که بدون توجه به آن ها، فرایند انضباط مالی به نتیجه مطلوب رهنمون نخواهد شد. این پژوهش از نوع کاربردی بوده که با روش تحقیق تحلیل داده بنیاد صورت پذیرفته است. بر این اساس جامعه آماری شامل بیانات مقام معظم رهبری (حفظه الله تعالی)، در طول دوره 94-1373 بررسی و 20 مولفه برای انضباط مالی احصاء گشت که عبارتند از: صرفه جویی، عدم افراط و تفریط، اصلاحات در دستگاه قضایی، پررنگ شدن نقش نهادهای نظارتی، هماهنگی میان سه قوه، اولویت بندی مصارف، صرف منابع مالی در تولید به جای مصرف، مبارزه با فساد مالی، انضباط اجتماعی، توکل به خدا و داشتن شجاعت، داشتن تقوا، دوری از تجمل گرایی و مال اندوزی، شناسایی قوت ها و ضعف ها، برنامه ریزی، هماهنگی کارکرد با افکار و عقاید، گرفتن تصمیمات قاطع و اجرا در عمل، مدیران مومن و معتقد، قانون گرایی مدیران، کوچک شدن اندازه دولت، جلوگیری از شکل گیری انحصار خصوصی. با جمع بندی کلی ابعاد تحلیل داده بنیاد، الگویی مشتمل بر ملزومات انضباط مالی به دست آمد. در نهایت نیز با استفاده از توزیع پرسشنامه و روش AHP این الزامات اولویت بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: امام خامنه ای (حفظه الله تعالی)، انضباط مالی، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، ملزومات
  • اکرم حجتی، رقیه حجتی، رضا قربانی صفحات 119-144
    در این پژوهش به بررسی عوامل موثر بر چابک سازی سازمانی در دانشگاه امام علی(ع) از دیدگاه فرماندهان یگان های تیپ دانشجویان پرداخته شد. بدین منظور تعداد 44 پرسشنامه به صورت تصادفی بین فرماندهان یگان های تیپ دانشجویان دانشگاه افسری توزیع گردید. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه چابک سازی سازمانی با 32 سوال (7 بعد انعطاف پذیری، پاسخگویی، فرهنگ تغییر، یکپارچگی و پیچیدگی، سرعت، همکاری متقابل و کارکردهای مدیریتی) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی انجام گردید. در سطح آمار استنباطی نیز برای بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون t دو گروه مستقل، تحلیل واریانس یک راهه (نرم افزار SPSS) استفاده گردید که آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پرسشنامه مذکور برابر با 80% شد و روایی پرسشنامه روایی محتوایی است. نتایج پژوهش و میانگین کلی 89/4، نشان دهنده وضعیت نسبتا مطلوب چابکی دانشگاه امام علی(ع) از دیدگاه فرماندهان یگان های تیپ دانشجویان حکایت می کند. با توجه به نتایج پژوهش می توان عوامل موثر بر چابک سازی دانشگاه امام علی(ع) را به صورت زیر ارائه نمود: بعد کارکردهای مدیریتی دارای بالاترین میانگین با شاخص های: اعتقاد به آگاه سازی فرماندهان، اعتقاد به شفاف سازی، اعتقاد به انجام کارها به شکل نظام مند و ایجاد شبکه و بعد همکاری متقابل در رتبه دوم با شاخص های: مشورت با دیگران، افزایش دانش و مهارت فرماندهان با فناوری های موجود در سازمان، داشتن قابلیت های مشترک چندگانه فرماندهان در بخش های مختلف و نزدیک بودن رابطه فرماندهان با سازمان.
    کلیدواژگان: چابک سازی سازمانی، فرماندهان، دانشگاه امام علی(ع)
|
  • Pages 1-23
    This study is an applied-developmental and also qualitative research in terms of purpose and data collection procedures. The study was conducted through data-based analysis and grounded theory. This theory is systematic approach and qualitative study in terms of developing theory in which rationality can be elicited in the light of selecting the method of taking advantages of the participants ’point of view as well as investigating them and reaching conclusions on those viewpoints. This study was an attempt to design the pathological model of implementation of public policy in Iran. For this purpose, the study was conducted through administering face to face interviewand posing some questionstaking 30 up to 90 minutes among 20 populations of policy makers, administrators and professors of policy making regarding the obstacles ahead of implementation of public policy making in Iran. The sampling was conducted in terms of theory. At first, the set of primary concepts were collected through encoding process and then some components were emerged as a result. In an axial coding step, the relationship among these components were determined in a coding paradigm and in the selective coding step, each of these components were explained respectively. In terms of comparison, the advantage of this study concerning the pathology of implementation of public policy making is that the presented model is comprehensive and action-based model. This model has worked on the most effective components of unsuccessful implementation of public policy making and also made an attempt to identify the obstacles ahead of it as well as the challenges ahead of implementation of public policy making. Finally, the consequences of unsuccessful implementation of public policy were also explained in this study.
    Keywords: public policy, Implementation of Public Policy Making, Data, Based Analysis, Grounded Theory
  • Pages 24-42
    Sense of personnel identity in an organization exerts a powerful influence over the behavior and the attitudes of staff as well as enhancing non-physical martial power of the armed forces. In a bid to overcome the environmental challenges, managers should strengthen the organizational identity of personnel; therefore, understanding the effective factors affecting the Sense of personnel identity in an organization became the important duty of managers. As a causal research, this study aims to investigate the effect of authentic leadership style on organizational identification. For this purpose, the study was conducted through engaging randomly selected populations of 400 personnel affiliated to the defensive-industrial units in Tehran. The reliability and validity of the instrumentations were assured in the early stages and then data analysis was run in terms of structural equation modeling. The findings of the research hypothesis revealed that all dimensions of authentic leadership style are effectively affecting the organizational identification. Finally, some practical suggestions are made by researcher.
    Keywords: Self, Awareness, Balanced Processing, Internalization of Morality, Transparency of Relations, Authentic Leadership, Organizational Identification
  • Pages 43-69
    Risk management is taken as one of the basic requirement in modern armies. In a dynamic and technological environment,identification and prioritization of risks is not feasible unless we implement the scientific and logical processes. As an applied and descriptive field study, this study was an attempt to identify and prioritize the risk affecting the continuity of operations in radar and missile sites as well as electronic identification. This study was conducted in a military center. For this purpose, the study was also conducted through engaging 49 experts and specialist from commanding and management departments of air-defense bases in the provinces of Fars, Bushehr and Khuzestan. The study was also run through administering three types of RFMEA questionnaire for data collection procedures. To analyze the data, both descriptive and inferential statistics were run through SPSS analysis. The William fine technique was run for risk assessment while the error analysis was run to measure the effect of risk failure. The findings revealed that risks of maintenance and manpower management respectively enjoyed the highest potential risks in terms of significance with coefficient of 20, 15 percent. Moreover, the physical security and work safety stood at the lowest potential risks with coefficient of 9 percent. Consequently, possibility of occurrence is among the most important factor affecting the critical risk. Finally, ten components were identified and prioritized as the highest potential risk affecting the continuity of operations in air-defense bases
    Keywords: Air, Defense Bases, Intensity of Consequence, Possibility of Occurrence, Determining Coefficient, Risk Score
  • Pages 70-94
    As a damage and casualty-alleviating measure, military site selection is among the key issues for military men and is of crucial significance for the military commanders. Logistic is taken as the most fundamental pillar for every military conflict and also known as the backbone of all warfare. Site selection and concentration are among the most important factors in any logistic designing. High capabilities of geographical information system including high-level of processing and managing the useful information helps planners and commanders in various stages of operational analysis. This study was an attempt to identify the suitable and appropriate sites for deployment of logistic units in front of martial and battlefield prior to any physical intervention by utilizing GIS and fuzzy multi-criteria decision making procedure. To do so, the region was checked in terms of slope, drainage, observation, concealment, soil, land utilities, road, and proximity to maneuvering units, structure, proximity to helicopter landing sites and distance from light artillery units of the enemy. Having collected the data and merging them based on fuzzy system, the fuzzy modeling operations were run in a MATLAB environment through applying the principles. Thereupon final output was obtained through defuzzification process and then run in GIS environment. According to the field assessment, the findings revealed that the foothill zones and areas, mountainous semi-high areas and militarily geomorphologically significance regions have been extracted successfully and it confirmed that the role of GIS and its integration into multi-criteria decision making procedures in running military analysis was effective in reducing expenditure, time and casualties
    Keywords: Military Site Selection, Supporting Units, Geographical Information System (GIS), Fuzzy Inference System
  • Pages 95-118
    In the light of reducing unnecessary cost and expenditure and also avoiding luxury- oriented life and extravagance, the financial discipline is identified as an important requirement of every organization. As an applied study and data-based analysis, this study aims at investigating the financial discipline in which the desired results will not be achieved unless observing the financial discipline. For this purpose, in terms of sample population, the study was conducted through investigating the supreme leader’s discourse and statements (May his shadow extend) during the years of 1994 until 2015. Therefore, 20 components of financial discipline were identified. These components including: savings, lack of wastage and extravagance, reforms in judicial organizations, highlighting the role of supervisory organizations, coordination among the three forces, prioritization of cost and expenditure, utilization of financial resources in production rather than consumption, fighting against financial corruption, social discipline, trusting to God and having courage, having piety and righteousness, staying away from luxury-oriented life and avarice, identifying weak points and strong points, planning, coordination of actions with thought and beliefs, making a decisive and effective decisions, faithful and righteous managers, legal-oriented managers and lightening the size of government as well as avoiding the formation of private monopolies. The findings revealed that overall dimensions of data-based analysis resulted in requirements of financial discipline; these requirements are then prioritized through administering a questionnaire via AHP approach.
  • Pages 119-144
    This study was an investigation of the effective factors affecting the organizational agility of Imam Ali military university from commanders ` point of view in the units of student brigade. To do so, 44 questionnaires were randomly distributed among commanders of student brigade. This study was also run through administering an organizational agility questionnaire for data collection. The questionnaire includes 32 questions and covers seven dimensions including flexibility, accountability, culture of change, integration and complexity, speed, mutual cooperation and managerial functions. To analyze the data, descriptive statistic was run through central and dispersion index and to test research hypothesis, the inferential statistic was run through Pearson correlational coefficient, T test of two independent groups, one-way analysis of variance and SPSS analysis. The reliability of the questionnaire was estimated using Cronbach Alpha method releasing 80% and its validity was assured in terms of content. The findings revealed total mean (4.89) which represented a relatively favorable situation of organizational agility of Imam Ali Military University. The findings also revealed the following effective factors affecting the organizational agility such as the dimension of managerial functions which stood at the highest average of belief indictors including commander’s awareness, Belief in transparency and belief in doing things through systematic ways and networking. Moreover, the dimension of mutual cooperation stood at the second rank of indicators including consultation with the others, increasing the skills and knowledge of commanders through using organizational technologies, having joint multiple capabilities of commanders as well as improving their relationship with soldiers.
    Keywords: Organizational Agility, Commanders, Imam Ali Military University