فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 59 (پاییز 1394)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 59 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن شفیعی نیک آبادی، سید محمدحسن حسینی، مجتبی شفیعی نیک آبادی صفحات 1-31
    هدف اصلی این مقاله، تعیین سبد بهینه پروژه های عمرانی یک رده نظامی از نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، با رویکرد تلفیقی تکنیک های تحلیل سلسه مراتبی و ارزیابی نسبت تجمعی و با در نظر گرفتن شاخص های ارزیابی متنوع و متعارض می باشد. این رویکرد دومرحله ای می تواند به عنوان یک ابزار تصمیم گیری مناسب در زمینه ی برنامه ریزی و هزینه کرد درست منابع محدود در اختیار، مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش ابتدا با مطالعه کتابخانه ای، شاخص های ارزیابی پروژه های عمرانی استخراج می گردد. سپس در مرحله اول رویکرد پیشنهادی با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی و با بهره گیری از نظرات خبرگان، شاخص های ارزیابی شناسایی شده، وزن دهی می شوند. در مرحله دوم با استفاده از تکنیک ارزیابی نسبت تجمعی و بر اساس اوزان مشخص شده برای شاخص ها و پاسخ های حاصل از نظرسنجی در جامعه آماری مورد تحقیق، رتبه بندی پروژه ها انجام می شود. نتایج مرحله اول نشان می دهد شاخص های تطابق ساخت پروژه با اهداف استراتژیک و میزان هزینه ساخت با ضرایب اهمیت 32/0 و 26/0 در رتبه اول و دوم قرار داشته و شاخص تازگی و نو بودن پروژه ها نسبت به هم، با ضریب اهمیت 06/0 در رتبه آخر قرار دارد. همچنین خروجی نظرسنجی در فاز دوم بیانگر فهرستی از پروژه های عمرانی رتبه بندی شده در قالب سبد بهینه پروژه در قلمرو مکانی مورد نظر می باشد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، پروژه های عمرانی، سبد بهینه پروژه، تحلیل سلسله مراتبی، ارزیابی نسبت تجمعی
  • سید مصطفی مدنی، محمد آبسالان صفحات 32-58
    توان رزم، میزان توانایی سازمان های نظامی در اجرای ماموریت واگذاری است که تلاش جهت ارتقاء آن، به عنوان یک وظیفه ی مهم فرماندهی در سازمان های نظامی، حیاتی است. برای دست یابی به هدف فوق (ارتقاء توان رزم)، عوامل متعددی دخیل است که یکی از مهم ترین این عوامل، سبک رهبری و فرماندهی سازمان می باشد. از طرف دیگر سازمان های نظامی یکی از سازمان های مهم و تاثیرگذار در جامعه بوده که در راستای تامین امنیت کشور تلاش های بی وقفه ای را انجام می دهند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر ارتقاء توان رزمی انجام شده است که از حیث هدف، یک تحقیق کاربردی و از نظر ماهیت، در زمره ی تحقیقات توصیفی است و به دو روش کتابخانه ای و میدانی به فرجام رسیده است. ابزار پیمایش پرسش نامه ی محقق ساخته با اعتبار 88/. و پایایی 91/. است. جامعه ی آماری پایوران یک سازمان دفاعی به استعداد 460 نفر است که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 210 نفر انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همه ی مولفه های رهبری تحول آفرین، ترغیب ذهنی (با ضریب تعیین 347/0)، نفوذ آرمانی (با ضریب تعیین 434/0)، انگیزش الهام بخش (با ضریب تعیین 417/0) و ملاحظه فردی (با ضریب تعیین 463/0) بر ارتقاء توان رزمی، موثر هستند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، توان رزم، عوامل فیزیکی، عوامل غیرفیزیکی، عوامل برتری ساز
  • علی محمدپور، محمد امین عطار، ابوالفضل شامی قورچلو، منوچهر معصومی صفحات 59-86
    منطقه خاورمیانه از مناطقی است که با برخورداری از موقعیتی ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک، بیشترین تغییرات را در این زمینه داشته و نگاه های بسیاری را متوجه خود کرده است.چنین برآورد می شود که در سال 2014 بیش از 35 هزار تن از کارکنان نظامی آمریکایی در منطقه خاورمیانه مستقر بودند که به علت حساسیت های سیاسی و نظامی، توزیع دقیق آن ها در سطح کشورهای منطقه مشخص نیست. از مجموع پایگاه های نظامی آمریکا، واشنگتن در منطقه غرب آسیا و اطراف ایران بیش از 50 پایگاه نظامی دارد. لذا شناخت پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه با توجه به تهدیدات روزافزون این کشور، دارای اهمیت بسیار است و استفاده از ابزارهای تحلیلی آمار فضایی در شناخت بهینه این پایگاه ها تاثیر به سزایی دارد. هدف پژوهش حاضر، فهم و ارزیابی الگوی توزیع فضایی پایگاه های نظامی آمریکا در سطح خاورمیانه با استفاده از ابزار تحلیل لکه های داغ در نرم افزار ArcGIS است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیشترین تهدیدات نظامی آمریکا از نظر استقرار پایگاه های نظامی در منطقه، ابتدا از ناحیه شرق (به خصوص کشورهای افغانستان، پاکستان و ترکمنستان) و سپس از ناحیه جنوب (به خصوص کشورهای امارات عربی متحده، قطر، بحرین، کویت و عمان)، علیه کشور ایران است. در سایر جهات جغرافیایی تهدید نظامی مستقیم از سوی آمریکا کمتر دیده می شود و بیشتر مربوط به تهدیدات نیابتی از جانب آمریکا است. لذا پیشنهاد می شود در این خصوص استراتژی های لازم دفاعی و نظامی مشخص و اجرایی گردد
    کلیدواژگان: خاورمیانه، پایگاه های نظامی آمریکا، جی آی اس، آمار فضایی، ابزار تحلیل لکه های داغ
  • خسرو اسفندیاری صفا، حبیب الله دهقان صفحات 87-105
    این مقاله با هدف پاسخگویی به این سوال صورت پذیرفته است که: الگوی فرماندهی مطلوب از منظر فرماندهی کل قوا چیست؟ این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش داده بنیاد انجام گرفته است. به منظور احصاء مفاهیم، مولفه ها و تبیین الگوی فرماندهی مطلوب در اندیشه های مقام معظم رهبری، جامعه آماری شامل بیانات حضرت آیت الله خامنه ای طی سال های 1368 تا 1393 مورد بررسی قرار گرفت و تمامی بیانات بدون نمونه گیری مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از داده های کتابخانه ای و مصاحبه حضوری با خبرگان و فرماندهان، این ویژگی ها دسته بندی گردیده و طبقه بندی گشتند. مدل مفهومی بر اساس تحلیل ها استخراج گردید و سپس با استفاده از تمام مراحل پژوهش، الگوی پارادایمی طراحی گشت. در الگوی فرماندهی مطلوب از منظر فرماندهی معظم کل قوا، علاوه بر مواردی مانند مسئولیت پذیری، رعایت نظم و قانون گرایی که در تمام ساختارهای سایر ارتش های دنیا رعایت می شود، عناصری مانند آرمان خواهی، فضائل اخلاقی، توجه به استحکام ساخت درون و اقتدار درون زا، عدالت و مساوات، دشمن شناسی و ساده زیستی نیز نهفته است که مختص نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
    کلیدواژگان: فرماندهی، روش داده بنیاد، حضرت امام خامنه ای (حفظه الله )، مهارت های فردی، مهارت های انسانی
  • مجتبی رمضان زاده صفحات 106-123
    امروزه فضای تبادل اطلاعات که از آن به عنوان فضای مجازی یا سایبری نام برده می شود، همانند زمین، هوا، دریا و فضا به عنوان بخشی از قلمرو حاکمیتی شناخته شده و محافظت و دفاع از آن به منزله دفاع از امنیت ملی کشور ها تلقی می گردد. در سطح جهان، مباحث سایبری که شامل ایجاد و ارتقاء امنیت زیرساخت های حیاتی، رسیدگی و مقابله با تهدیدات (حوادث) سایبری و عملیات جاسوسی و دفاعی (آفند و پدافند) می گردد به دو بخش کلان حوزه نظامی و غیرنظامی (کشوری) تقسیم می گردد. حوزه نظامی مسئولیت محافظت از زیرساخت های فناوری اطلاعات نظامی و استفاده از فرصت هایی که در فضای سایبر برای اهداف نظامی قابل حصول می باشد را در کنار مدیریت جنگ سایبر به عهده دارد. در این تحقیق، رویکردهای مختلف فرماندهی سایبر کشورهای مختلف و جمهوری اسلامی ایران مورد مطالعه و ماموریت آن ها شناسایی و اهمیت هر یک از ماموریت ها مورد پرسش قرار گرفت؛ جهت پاسخگویی به سوالات، از میان مدیران و کارشناسان حوزه سایبری در آجا و نیروهای تابعه، نمونه ای با حجم 147 نفر، با روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان جامعه ی پژوهش انتخاب گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ تهدیدات سایبری در حوزه ارتش، باید یک مسئله امنیت ملی تلقی شود که منافع ملی و زیرساخت های حیاتی ارتش و کشور را در معرض خطر قرار می دهند. رویکرد سایبری پیشنهادی در ارتش جمهوری اسلامی ایران، محافظت و پدافند از شبکه ها و سامانه های فاوا پایه حیاتی، حساس و مهم در مقابل تهدیدات فزاینده فضای سایبری و استفاده از فرصت های این فضا در جهت تقویت قابلیت های عملیاتی در عرصه سایبر و مشارکت در مدیریت بحران و جنگ سایبری در تعامل پیوسته با سایر واحدهای مشابه در سطوح نیروهای مسلح و کشوری است.
    کلیدواژگان: امنیت سایبر، آفند، پدافند، عملیات مشترک و مرکب، ساختار سایبری
  • راهبردهای دفاع الکترونیکی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تهدیدهای الکترونیکی
    صفحات 124-148
    ایجاد لایه های دفاع الکترونیکی با وجود بهره گیری از ظرفیت های دفاعی، فنی، امنیتی در جهت مقابله با تهدیدهای الکترونیکی، نیاز به برنامه ریزی راهبردی و بلند مدت دارد. از این رو هدف این پژوهش، دست یابی به راهبردهای دفاع الکترونکی آجا در مقابله با تهدیدهای الکترونیکی است. اهداف جزئی نیز تعیین اهداف راهبردی دفاع الکترونیکی و شناسایی و تعیین عوامل داخلی و خارجی موثر بر دفاع الکترونیکی می باشد. داده های این پژوهش با دو روش میدانی و کتابخانه ای جمع آوری گردید که داده های کمی با استفاده از شاخص میانگین تحلیل و توصیف و داده های کیفی نیز با استفاده از روش تحلیل محتوا تحلیل و در پایان داده ها به صورت آمیخته تحلیل گردیدند. جامعه آماری این تحقیق 100 تن از کارکنانی که در مشاغل مرتبط با عملیات، اطلاعات، فاوا و جنگال آجا هستند که به صورت تمام شمار پژوهش انجام گردید. چون در این تحقیق حجم نمونه بر جامعه آماری منطبق است فرضیه ای از سوی محقق ارائه نشده است. در ادامه با استفاده از ماتریس ارزیابی موقعیت (SPACE)، موقعیت دفاع الکترونیکی آجا تعیین که در منطقه رقابتی قرار گرفت. با استفاده از مدل S.W.O.T تحلیل محیطی انجام و 10 راهبرد در دو حوزه (تهاجمی، رقابتی) تدوین و اولویت بندی گردید.
    کلیدواژگان: دفاع الکترونیکی، تاب آوری الکترونیکی، رزم الکترونیکی
|
  • Pages 1-31
    This study was run in a bid to determine the optimized portfolio projects of construction based on mixed approach including analytical hierarchy process and additive ratio assessment through using various assessment indicators. This approach consists of two stages which are taken as a means of deliberate decision making in planning and investigating expenditure of limited available resources. For this purpose, in the early stage of investigation, assessment indicators of construction projects were emerged as a result of library study. Thereupon, in the initial stage of suggestive approach, the assessment indicators were identified and then weighed up through running analytical hierarchy process as well as interviewing with elites and experts. In the later stage, the construction projects were ranked through running additive ratio assessment as well as using weighed assessment indicators and also through investigating the interview administered to statistical population. The findings revealed that compatibility of construction projects indicators with strategic purpose, cost and expenditure of construction projects stood at the first and second rank of indicators with coefficient of (32%) and (26%) respectively. Moreover, the indicators of recent innovations in construction projects stood at the third rank of indicators with coefficient of (0.06). Finally, a list of ranked construction projects is made through optimized portfolio project as a result of investigation.
    Keywords: Ranking, Construction Projects, Optimized Portfolio Project, Analytical Hierarchy Process, Additive Ratio Assessment
  • Pages 32-58
    Combat power is an indication of military capability to accomplish the assigned missions in military organizations and making an attempt to enhance combat power is of crucial significance for commanders in military units. In a bid to enhance the combat power in military organizations, many factors were identified in which commanding and leadership style is among crucial and determining factors. Moreover, the military organizations are taken as crucial and influential organization in the community which makes serious attempts to preserve the national security. As an applied study and also descriptive research, this study was an attempt to investigate the effect of transformational leadership styles on enhancing the combat power in defensive organizations. The study was conducted through library and field research; the study was also conducted through engaging randomly selected population of 210 personnel affiliated to one of the defensive organizations. The study was run through administering a questionnaire in which the reliability was estimated and releasing (91%) and its validity was estimated and releasing (88%). The findings revealed that all components of transformational leadership style are effectively enhancing the combat power in defensive organizations. These components including intellectual stimulation with coefficient of (0.347), idealized influence (0.434), inspirational motivation (0.417) and individual consideration with coefficient of (0.463).
    Keywords: Transformational Leadership Style, Combat Power, Physical Factors, Non, Physical Factors, Enhancing Factors
  • Pages 59-86
    The Middle East is identified as a region which is crucial in terms of geopolitical and geostrategic changes. Consequently, this area turned to be a center of attention in recent years. It is also estimated that the population of U.S military forces will increase more than 35000 in the Middle East in the year of 2014. Additionally, the precise distributions of American military forces are not identified in the Middle East due to the military and political sensitivity. From among U.S military bases throughout the world 50 military bases in the west of Asia and also around Iran is affiliated to the U.S military forces. Therefore, identification of U.S military bases is of crucial significance in the Middle East due to the U.S growing threats. Moreover, utilization of spatial statistical analysis could lead to the identification of U.S military forces. This study was an investigation of the spatial distribution of U.S military bases in the Middle East through utilizing hot spot analysis of ARC in GIS. The findings revealed that in terms of deployment of U.S military forces, most of U.S military threats to Iran from the east area are posed from the countries including Afghanistan, Pakistan, and Turkmenistan and from the south area these threats are posed from the countries including Arab emirates, Qatar, Bahrain, Kuwait and Oman. Moreover, the direct threats of U.S military forces is not remarkable in the other geographical area and most of the U.S military threats is related to the proxy threat from America. Therefore, the development and implementation of defensive strategies in military sphere is highly suggested by the researcher.
    Keywords: Middle East, U.S Military Bases, Geographical Information System, Spatial Statistics, Hot Spot Analysis Tool
  • Pages 87-105
    In an attempt to explore the appropriate commanding model from the perspective of Imam Khamenei (the Supreme Commander-In-Chief; May His Shadow Extend), this applied study was conducted based on data-based analysis and grounded theory. For this purpose and also in order to identify and explain the components of the appropriate commanding model in thought of the supreme leader –in-chief, in terms of statistical population, the study was conducted through investigating the Imam Khamenei’s (May His Shadow Extend)discourse and statements during the years of 1989 until 2015. To address this issue, the features of components were classified through administering face to face interview with experts and commanders. Thereupon, the conceptual model and paradigmatic pattern were emerged and developed as a result of data analysis. This model has worked on the most effective components of an appropriate commanding model which were observed and also respected in many armies throughout the world, these components including accountability, maintaining discipline as well as observing the rules and regulators. Moreover, some specific components are identified as unique components to the Islamic republic of Iran including lofty ideal and idealism, moral virtues, paying attention to consolidation of internal power and its preservation as well as maintaining self-oriented power, justice and equality, avoidance of luxurious life and enemy identification.
    Keywords: Commanding, Grounded Theory, Imam Khamenei (the Supreme Commander, In, Chief, May His Shadow Extend), Individual Skills, Human Skills
  • Pages 106-123
    The era of information exchange is identified as the virtual and cyberspace and is also taken as the national sovereignty and territory of the countries including air, sea and land. Moreover, its protection, preservation and defense are of crucial significance and are also taken as the national security as well. Cyber controversial issues are basically divided into military and non-military sphere including building and promoting the cyber security of critical infrastructure, confronting the cyber threats as well as taking actions against espionage and spying operations and also attacks and defense. The military sphere is aimed to defend the infrastructure of military information technology as well as seizing the opportunities of cyberspaces for military purposes along with managing the cyber war. This study was an attempt to investigate cyber commanding strategies of different countries as well as the army of Islamic Republic of Iran and also aimed to identify its significance. For this purpose, the study was conducted through administering a questionnaire among population of 147 managers and experts affiliated to the cyber units of the Iranian army which were selected based on purposeful sampling method. The findings revealed that cyber threats of the armed forces is identified as a crucial phenomenon of national security and these threats will jeopardize the survival of national interests and also destroy the crucial infrastructures of the country and its army. Finally, in an attempt to defend the sensitive nets and cyber spaces of Iranian army ICT centers against increasing cyber threats, some practical suggestions are made for cyber approaches of the Iranian army including using cyber spaces to support operational capabilities in cyber arena as well as enhancing the rate of cooperation in crisis management in cyber warfare along with having permanent interactions among the other identical units of the armed forces of Islamic Republic of Iran
    Keywords: Cyber Security, Attack, Defense, Joint, Mixed Operations, Cyber Structures
  • Electronic Defense Strategies of the Army of Islamic Republic of Iran against Electronic Threats
    Pages 124-148
    Building the different layers of electronic defense through using the security, technical and defensive capacities requires long-term strategic planning in order to confront the electronic threats. For this purpose, this study was conducted to achieve the electronic defense strategies of the Iranian army against electronic threats as well as identifying the internal and external effective factors affecting the electronic defense. To conduct this study, data collection procedures were run through a field and library research in which quantitative data was run through mean analysis and qualitative data was run through content analysis and then all the data were run and analyzed through mixed method. In terms of statistical population, the study was conducted through engaging 100 personnel affiliated to the operational, IT centers and also the electronic warfare units of the Iranian army. Moreover, due to the consistency of sample and statistical population, no hypothesis is stated by the researcher. Finally, the electronic defense situation of Iranian army was determined in a competitive environment through assessment of space matrix situation. Thereupon, the environmental analysis was run through SWOT model in which 10 strategies were emerged and prioritized in terms of invasion and competition.
    Keywords: Electronic Defense, Electronic Resistance, Electronic Combat