فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 11 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدرضا سلیمانی کرمانی، محمود صفارزاده، آرش نوروزی صفحه 1
    تابلوهای اطلاع رسانی جاده ها، وظیفه تعیین جهت و آدرس دهی به موقع به رانندگان به منظور هدایت حرکت به سمت مسیر مورد نظر را به عهده دارند که این فرآیند باید به طور کامل، دقیق و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود. بدین منظور اندازه و فونت نوشتار روی تابلو باید متناسب با محل نصب تابلو و سرعت حرکت خودروها در مکان نصب تابلو باشد.
    این مقاله مدل اندازه گیری فرآیند خواندن نوشتار فارسی را ارائه می کند. در این مدلسازی از یک دوربین عکسبرداری که مشخصات فنی آن با قدرت خوانایی چشم یک انسان با قدرت دید عادی همسان است، استفاده شده است.
    در فرآیند شبیه سازی با اندازه گیری ارتفاع حرف «الف»یک تابلو در فواصل مختلف از آن، مدلی ارائه شده و جهت تکرارپذیری برای چند تابلو به کار رفته است. در این تحقیق، تمامی مراحلی که یک راننده طی می کند تا یک تابلو در ذهن پردازش شود و مدتی که هر مرحله پردازش نیاز دارد، مدلسازی و سعی شده است فرآیند خواندن تابلو را که یک روند کیفی است به روندی کمی تبدیل کند.
    کلیدواژگان: فرآیند خوانایی تابلو، ارتفاع الف، فاصله آستانه خوانایی، حداقل فاصله رویت مورد نیاز
  • محمدرضا احدی، سرهنگ دوم عباس صادقی کیا، سرگرد هادی امیدوار صفحه 15
    با توسعه جوامع بشری، ظرفیت اقتصادی نقش مهمی در روابط بین کشورها یافت و حمل و نقل به عنوان یکی از ارکان اساسی شاخص رشد اقتصادی و توسعه اجتماعی مطرح شد. تا سال 1996 حدود 40 درصد وام های بانک جهانی به حمل و نقل اختصاص می یافت.
    در هر کشور با توجه به شرایط جغرافیایی، اقلیمی و توانمندی های اقتصادی و زیرساخت های خود، یکی از روش های حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی استفاده می شود و در کشور ما حمل و نقل جاده ای وجه غالب است. استان خراسان رضوی به دلیل وجود بارگاه امام رضا (ع)، تعدد مراکز صنعتی و ظرفیت بالای کشاورزی و غیره، سالانه پذیرای بیش از 25 میلیون نفر مسافر است. پیشینه تحقیق، شامل مراحل تدوین قوانین و مقررات، ظرفیت ها، مقررات بار و مسافر، کنوانسیون ها و تحقیقاتی در آمریکا و کانادا بوده که بیشتر مربوط به ظرفیت وسایل نقلیه است.
    روش تحقیق میدانی و جمع آوری اطلاعات به وسیله پرسشنامه از جامعه آماری حمل و نقل جاده ای استان (رانندگان و کارشناسان) بوده و نمونه به روش تصادفی انتخاب شده است.
    در این مقاله به بررسی نقش اضافه بار بر تصادفات و چگونگی این تاثیر پرداخته شده است. بر اساس نتایج این تحقیق اضافه بار به طور غیر مستقیم بر وقوع تصادفات استان موثر است.
    کلیدواژگان: اضافه تناژ، وسیله نقلیه باری، ایمنی، تصادف، ظرفیت محوری، توزین
  • غلامرضا حاجی حسین نژاد، مرداس شیخی صفحه 35
    امروزه رشد سریع جمعیت، گسترش شهرنشینی، تغییر سبک زندگی، ضعف فرهنگ شهرنشینی، ازدیاد وسایل نقلیه، عدم اطلاع از فلسفه قوانین و مقررات عبور و مرور، نبود جاده ها و معابر کافی و استاندارد و عدم مهارت در شهرسازی باعث بروز ترافیک های سنگین و تصادف های بسیار و تحمیل خسارت های مالی، جانی و درمانی سرسام آوری بر جامعه و اقتصاد شده است بنابراین نیاز مبرمی احساس می شود که برخی از مسائل حوزه راهنمایی و رانندگی از جمله قوانین استفاده صحیح از اتومبیل، جاده ها و تابلوهای راهنمایی و رانندگی، هدایت و کنترل وسایل نقلیه، نحوه استفاده از وسایل نقلیه عمومی و فواید آن برای آموزش رانندگان و عابران پیاده، مقررات اختصاصی دوچرخه و موتورسیکلت، فلسفه وجود قوانین و مقررات و مسائل زیست محیطی در کتاب های درسی مدارس گنجانده شود. در این نوشتار این عوامل مورد بررسی قرار می گیرند و پیشنهادهای کاربردی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات راهنمایی و رانند گی، تعلیمات اجتما عی، مقاطع راهنمایی و متوسطه، آموزش و پرورش، وسایل نقلیه
  • صغری ابراهیمی قوام صفحه 49
    امور مربوط به رانندگی از آن جهت که اموری غیرقابل پیش بینی بوده که دائما اتفاق می افتند و امور خطرناکی را شامل می شوند، مسایل هیجانی چالش برانگیزی هستند. رانندگان در این امر بسیار متفاوتند. بسیاری از رانندگان این شرایط را تنشی هیجانی تلقی کرده ودر نتیجه مقابله و برخورد با آن را دشوار می دانند. از سوی دیگر رانندگان اغلب دارای انگیزه رقابت جویی بوده و از آزردگی هیجانی خود، آگاه نیستند. این امر انگیزه ها و اهداف آنان را متاثر ساخته و موجب تحریف تفکر راننده و افزایش هیجانات خارج از کنترل فرد می شود. رانندگانی که درگیر این گونه هیجانات می شوند دست به رفتارهای تکانشگرانه و پرخطر می زنند که این هیجانات رانندگان را ترغیب به تکروی و خودپسندی می کند.
    توجه به مفهوم هوش هیجانی به عنوان سازه روانشناختی که با داشتن مولفه های درون فردی و بین فردی تمامی مناسبات فرد را با خود و دنیای پیرامونش دستخوش تغییر می سازد از اهمیت ویژه ای در رانندگی برخوردار است. مقاله حاضر به بررسی اهمیت آثار هوش هیجانی در رانندگی اشاره دارد و درصدد است شیوه های جدیدی را که می توان از آن در اصلاح الگوهای رانندگی استفاده کرد، مطرح سازد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، روانشناسی رانندگی، افکار، هیجانات و رفتار رانندگان، روانشناسی اجتماعی، اسناد، خشم و پرخاشگری در حین رانندگی، رفتار حمایتی در مقابل رفتار رقابتی
  • یاسر رشیدی ورنکشی، علی اقبالیان صفحه 63
    یکی از ابزارهای هوشمند حمل و نقل (ITS) برای بهبود سطح سرویس بدنه بزرگراه های درون شهری سامانه کنترل رمپ است که با محدود کردن نرخ ورود خودروها از رمپ های ورودی به بدنه بزرگراه و کنترل آن در ساعات اوج به ایمنی بزرگراه، سرعت متوسط، عبوردهی و در نهایت کاهش آلایندگی های زیست محیطی ناشی از ترافیک توقف-حرکت کمک می کند.
    در این مقاله به مطالعه یک رمپ ورودی از بزرگراه صدر به جهت شمال به جنوب بزرگراه مدرس و امکان سنجی به کارگیری سامانه کنترل رمپ در آن پرداخته شده است و با استفاده از نظرات کارشناسی (روش تحلیل سلسله مراتبی) و ترکیب آن با ابزار شبیه سازی که از کم هزینه ترین راه های آزمون سیستم های جدید و بدیع حمل و نقلی است به تصمیم گیری درباره استفاده یا عدم استفاده از این سامانه در صورتی که استفاده از آن سودمند تشخیص داده شد و همچنین تصمیم گیری درباره نوع زمان بندی و محدودیت اعمالی به ترافیک (زمان بندی ثابت، زمان بندی تطبیقی) صورت پذیرفت.
    با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد با وجود اینکه زمان بندی تطبیقی منافع بیشتری نسبت به زمان بندی ثابت به همراه دارد اما با در نظر گرفتن فاکتور هزینه ها، شاخص مطلوبیت کل زمان بندی ثابت از تمامی سناریوهای مورد بررسی بیشتر بوده و ترجیح دارد.
    کلیدواژگان: رمپ ورودی، بزرگراه شهری، کنترل رمپ، شبیه سازی، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • داود دعاگویان، محمدرضا رفیعی صفحه 83
    ترافیک به عنوان یکی از پدیده های نوین شهری، جایگاه خاصی را در مدیریت شهری به خود اختصاص داده است. دیدگاه های جامعه شناسی و علوم ارتباطات مشخص کرده که برقراری یک نظم ترافیکی صرفا با به کارگیری اصول فنی مرتبط نبوده بلکه ضروری است که با به کارگیری اصول فرهنگی و رفتاری و جلب نظرات مردم و همکاری آنها با پلیس در قالب تعمیق تعاملات اجتماعی پلیس مردم را تشویق و رهنمون به رعایت قوانین ترافیکی کند. این مهم دربردارنده اصل سرمایه اجتماعی پلیس راهور است. آنچه اهمیت دارد این است که سرمایه اجتماعی به نظامی از مشارکت، آگاهی، اعتماد و شبکه ای از هنجارها اطلاق می شود که موجب هماهنگی و کارایی پلیس راهور و شهروندان خواهد شد. عموما سرمایه اجتماعی موجب شناخت انتظارات اجتماعی و افزایش مشارکت و مناسبات بین آنها می شود.
    در این تحقیق چارچوب های تعاملات و سرمایه اجتماعی رابرت پاتنام، جیمز کلمن گیدنز، فوکویاما و کریشنا برای بررسی و تجزیه و تحلیل میزان سرمایه اجتماعی پلیس راهور و تدوین الگوی مناسب استفاده می شود. نتایج حاصله از تحقیق پیمایشی بوده و داده های به دست آمده از دو جامعه آماری رانندگان و افسران راهنمایی و رانندگی نشان می دهد مردم خواهان ارتباطات انسانی با پلیس راهور بوده و این موضوع را در رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی بسیار موثر می دانند.
    کلیدواژگان: قوانین راهنمایی و رانندگی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعامل اجتماعی، تشویق و تنبیه، انتظارات و خواسته ها، کارکنان راهور ناجا، مردم و رانندگان
  • سرگرد احمد سوری، سرهنگ رمضانعلی باغانی صفحه 105
    تحقیق حاضر به منظور بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیتی رانندگان متخلف و رانندگان عادی اجرا شده است. برای بررسی ویژگی های شخصیتی این دو گروه، نمونه ای به تعداد 200 نفر (از هر گروه 100 نفر) انتخاب شده اند. روش نمونه گیری گروه اول به طور سرشماری (رانندگانی که خودرو آنها در منطقه 2 راهنمایی و رانندگی متوقف شده بود) و برای گروه دوم به صورت تصادفی است که ویژگی های شخصیتی آنها از طریق آزمون شخصیتی MMPI مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد رانندگان متخلف از نظر علائم شخصیتی با رانندگان عادی متفاوت هستند به طوری که در مقیاس های خود بیمارانگاری (Hs)، افسردگی (D)، انحراف روانی- اجتماعی (Pd)، پارانویا (Pa)، ضعف روانی (Pt)، اسکیزوفرنی (Sc) و مانیا (Ma) میانگین علائم رانندگان متخلف از گروه عادی بالاتر و این تفاوت از نظر آماری معنی دار است اما تنها در مقیاس هیستری (Hy) بین این دو گروه تفاوت معناداری یافت نشد. یافته های حاضر با اکثر تحقیقات قبلی همخوانی داشته زیرا بر حسب نظر محققان عامل انسانی به ویژه ویژگی های شخصیتی می تواند در رفتار های ترافیک نقش عمده ای داشته باشد. بدین لحاظ در پایان تحقیق پیشنهادهایی ارائه شده است که با به کارگیری آن می توان پیامدهای مثبتی را برای مسئله ترافیک و رانندگی در کشور انتظار داشت.
    کلیدواژگان: شخصیت، ویژگی های شخصیت، رفتار رانندگی
  • ماهرخ بریری صفحه 119
    با توجه به تولید و توزیع گسترده اکستازی و روند رو به افزایش مصرف آن و آثار خطرناک مصرف هنگام رانندگی و همچنین تناقض و تشتت آرا در خصوص پیامدهای زیانبار آن و کاستی های تحقیقات گذشته در این مقاله به بررسی تاثیر اکستازی و بروز رفتارهای پرخطر رانندگی به روش مروری از نوع تشریحی می پردازیم.
    در سال های گذشته مصرف اکستازی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته و نظرات مختلفی در این باره ارائه شده است. با کاربرد واژه های کلیدی در اینترنت و سایت های مرتبط و استفاده از مجلات تخصصی این رشته، جست وجوی مقالات و پژوهش ها انجام شد و در نهایت تعداد 25 منبع واجد شرایط انتخاب و ضمن نقد و بررسی این مطالعات به تاثیر اکستازی خصوصا در بروز رفتارهای پر خطر رانندگی اقدام شد.
    اکستازی خطرات بیشماری از قبیل تحریک سیستم اعصاب مرکزی، احساس خواب آلودگی و بی توجهی فرد نسبت به محیط، توهم، تشنج، افزایش ضربان قلب و فشار خون و در نهایت سکته قلبی را به همراه دارد و به نظر می رسد رانندگی بعد از مصرف سبب کاهش هوشیاری، توهم و اعتماد به تفس کاذب و رفتارهای پر خطر در هنگام رانندگی شود و سلامت فرد و سایر افراد جامعه را به خطر بیندازد.
    کلیدواژگان: اکستازی، رانندگی، مواد روانگردان، موادمخدر، اعتیاد
|
  • M.R. Soleimani Kermani, M. Saffarzadeh, A. Noroozi Page 1
    Information signs are the main devices which inform drivers to navigate their vehicles on the roads. This process, of course, should be done through the shortest possible time. The size and font of the signs’ text should be suitable regarding the location of signs and speed of vehicles passing through. Much research has been carried out on Latin fonts but there is no available legible model for Persian fonts. One of the main problems in the evaluation of signs’ font is appropriateness regarding the speed of vehicles passing through these boards and the legibility process, including visibility, reading sign information and confirmation on driver’s mind as a matter of quality. This research presents a model to reform the process of transferring reading Persian signs’ quality to quantity which could be measured by diagrams. The main phase of the process is about visual sense functioning, whereas cameras are made on the basis of visual sense, and have been used instead of human eyes. A model is abstracted by capturing images of a sign from different distances (every 10 meters) to measure the sign’s criteria. This model is a linear equation including the relationship between the sign’s visibility distance and the height of the first Persian alphabet, that is, " ا " (called alef). In this research, all the stages of reading a sign by drivers and the needed time for each stage are illustrated on the diagrams.
  • M.R. Ahadi, A. Sadeghi Kia, H. Omidvar Page 15
    Transportation is considered to be the main contributing factor in alleviating the economic growth and plays an important role in the movement of goods and passengers. Transportation is also one of the main basic factors showing economic growth and social progress and connects countries and makes people of those countries familiar with the outside world. A review of literature on the topic clearly states that around 40% of International Bank loans till 1996 were dedicated to transportation, which clearly shows the importance of the issue. With respect to geographical and continental conditions, economic capacities and infrastructures, different countries use various modes of transportation, including road, sea, rail or air to carry the goods. Transportation of goods by road is accounted around 75% in Iran. Due to excess loading and the high accidents rate in the Khorasan Razavi province, which hosts more than 25 million pilgrims annually, the present research has been carried out on the cause of accidents due to excess loading. The literature review of the current study includes procedures and guidelines, and regulations for carriage of goods and passengers. In this paper, the research data was gathered using questionnaires designed for data collection from Khorasan Razavi province. This study discusses the excess loading role in accidents rate and its effects. Based on the findings of the current study, excess loading has proved to have a direct influence on accidents occurred in Khorasan Razavi province.
  • Gh. Hajhosein Nejad, M. Sheykhi Page 35
    Today, rapid growth in population, urbanization expansion, change of lifestyle, undeveloped urban culture, increase in the number of vehicles, lack of knowledge on the nature of traffic rules and regulations, lack of standard roads and passages and lack of know-how about urban planning have resulted in heavy traffic, considerable number of accidents, financial losses and physical injuries. Hence, there is an urgent need for training traffic–related issues, e.g. correct method of driving, signification of traffic signs, use of public transportation vehicles and their advantages, regulations on bicycle and motorcycle use etc. for students through integrating these materials with their curriculum. This study discusses these issues and presents a number of applicable suggestions.
  • S. Ebrahimi Ghavam Page 49
    Issues related to driving are controversial emotional ones, because they are unpredictable issues that happen frequently and include dangerous cases. Drivers are quite different with regard to this matter. Most drivers take these cases as emotional stress, so coping with that is perceived to be difficult. On the other hand, drivers often have competitive motives and are not aware of their own emotional annoyance. This matter affects their motives and aims and causes the distortion of the driver’s thoughts and an increase in his or her uncontrollable emotions. The drivers involved in such emotions will commit dangerous and stressful behaviors which will encourage them towards individualism and self-admiration. Paying attention to the concept of emotional intelligence as a psychological structure, which, with its own interpersonal and intrapersonal components, will affect and change every relationship between the person and his or her surrounding environment, is of great importance.This paper regards the importance of emotional intelligence in driving and aims to introduce new methods for the improvement of driving patterns.
  • Y. Rashidi, A. Eghbalian Page 63
    One of the intelligent transportation systems (ITS) tools for improving the service level of urban highways is ramp control systems, which limits the rate in which vehicles enter from on-ramps into the highways in certain peak hours. This system is proved to be effective on some traffic efficiency parameters, including pollution, average speed, throughput and safety. In this article, an on-ramp from Sadr highway into Modarres highway is studied to be a candidate place for the ramp control system. With the help of Analytical Hierarchy Process (AHP), used along with experts opinions about evaluation parameters and their weights, a simulation of the site with Aimsun software has been done and 3 scenarios have been compared to each other. It is shown that using the ramp control system is effective in Sadr-Modarres on-ramp and it has an 8% improvement in traffic flow and 18.7% improvement in delays (best scenario). After all, a cost assessment of the scenarios reveals that even though actuated control of ramping (scenario #3) is best with respect to the technical results, its total value (improvement/cost) is less than fixed time scenario. Thus, for the current situation of the site and given costs, using a fixed-time ramp control system is recommended.
  • D. Doagoyan, M. Rafiee Page 83
    Traffic as a new phenomenon has an important role in city management and the approaches of sociology and communication sciences have made it clear that establishing an order in traffic is not necessarily related to employing technical principles only, but it is necessary to encourage people to obey traffic rules and regulations through using cultural and behavioral elements and taking into consideration people’s attitudes and their cooperation with traffic police in deepening their mutual interaction. This important issue is the main element of social capital for traffic police. What matters in this respect is that social capital applies to a system of cooperation, wisdom, trust and a network of norms which makes police and people come to cooperation. Generally, social capital leads to knowing social expectations and increases the cooperation and a better interaction between the police and people. In the present study, the frameworks of relationships and social capital proposed by Robert Pathname, James Colman, Gedense, Fokoyama & Krishna have been employed to evaluate and analyze the rate of social capital of traffic police and also to present a suitable model. The results of the survey and the data obtained from two statistical groups of drivers and traffic police officers show that people ask for a humanitarian interaction with traffic police officers and believe this issue to be very effective on traffic regulations obedience.
  • A. Sori, R. Baghani Page 105
    The present paper tries to explore and compare personality characteristics of offender and non-offender drivers. To do so, a sample of 200 drivers was randomly selected. Then, MMPI personality test was used. The results of the research show that offender drivers are different from non-offender drivers in personality signs, so that they show higher rates of hypochondria, depression, psycho-social deviation, paranoia, psychasthenia, schizophrenia and mania. The rates have proved significant, compared to non-offender drivers. However, hysteria differences were not significant between the two groups. In general, the results of the study were shown to be consistent with the previous ones.
  • M. Borairi Page 119
    With regard to the spread of and the growing trend in ecstasy usage and its dangerous after-use consequences, especially in driving, and with respect to the inadequacy of past researches, and also contradictory and diverse opinions about its bad effects, the present paper tries to discuss the effects of ecstasy on risky driving behaviors. The research is, of course, reviewing and descriptive in nature.Since ecstasy usage has attracted many researchers’ attention in the past, journals and relevant web sites were searched and ultimately 25 qualified sources were selected. Then, while analyzing these studies, the effects of ecstasy usage, especially on risky driving behaviors, were studied. The results show that ecstasy usage can bring about many problems, including stimulation of central nervous system, sleepiness, hallucination, convulsion, and increase in heartbeat and blood pressure, and may cause loss of consciousness, hallucination, false self-confidence and risky behaviors while driving.