فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 13 (تابستان 1388)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 13 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کاکویی صفحه 1
    وجود مشکلات فراوان بهداشت شغلی و مواجهه با آلاینده های شیمیایی شناخته شده در رابطه با کار در کلان شهرهایی همچون تهران با اقلیم و شرایط جوی منحصر به فرد خود بر کسی پوشیده نیست. در راستای شناسایی یکی از آن مواجهات شغلی، در این تحقیق برای اولین بار غلظت الیاف آزبست (پنبه نسوز) در هوای تنفسی پلیس راهنمایی و رانندگی مستقر در میادین شهر تهران اندازه گیری شده است. نمونه برداری های فردی از منطقه تنفسی 42 پلیس مستقر در میادین و خیابان ها با استفاده از فیلتر غشایی و شمارش الیاف به وسیله میکروسکپ نوری با کنتراست فازی بر اساس ملاک طول به قطر کوچکتر از 3:1 انجام گرفتند. ضمنا برای شناسایی نوع الیاف نمونه برداری شده از میکروسکپ الکترونی روبشی نیز استفاده گردید. نتایج به دست آمده برحسب شمار لیف در میلی لیتر هوای نمونه برداری شده در محل های استقرار پلیس، نشان می دهد که غلظت الیاف آزبست در محل های مختلف پراکنده بوده و بیشترین و کمترین غلظت آزبست به ترتیب متعلق به بلوار کشاورز (027/0 فیبر در میلی لیتر) و میدان توحید (002/0 فیبر در میلی لیتر) بوده است. مقایسه پراکنندگی غلظت الیاف آزبست در مناطق مختلف تهران نیز نشان می دهد که مواجهه شغلی پلیس به آزبست در مرکز تهران (019/0 فیبر در میلی لیتر) از بیشترین و در شرق تهران (011/0 فیبر در میلی لیتر) از کمترین مقدار برخوردار بوده اند. مقایسه غلظت الیاف آزبست در دو فصل سرد سال درتهران هم نشان داد که مواجهه شغلی پلیس به آزبست در فصل زمستان (018/0 فیبر در میلی لیتر) بیشتر از فصل پاییز است. در نتیجه گیری کلی می توان چنین بیان نمود که نوع آلودگی لیفی هوای تنفسی پلیس به ترتیب 60 درصد متعلق به آزبست نوع کریزوتایل و 20 درصد مربوط به آکتینولیت است. ضمنا شواهد نشان از این واقعیت دارد که مواجهه شغلی پلیس چیزی در حدود 4 برابر غلظت اندازه گیری شده در هوای عمومی تهران است.
    کلیدواژگان: مواجهه شغلی پلیس، الیاف آزبست، شهر تهران
  • شهامت حسینیان، سرگرد علی فهیمی صفحه 11
    منزلت اجتماعی قضاوتی است که به موجب آن، جامعه، حیثیت و محبوبیت بیشتری به فلان موقعیت یا به فلان پایگاه اجتماعی می دهد و به طور کلی آنها را به هر دلیلی به موقعیت ها و به پایگاه های اجتماعی دیگرترجیح می دهد.
    این پژوهش تحت عنوان «بررسی عوامل مؤثر بر منزلت اجتماعی پلیس راهنمایی و رانندگی از دیدگاه کارکنان راهنمایی و رانندگی استان اردبیل» در سال 1386 با هدف شناسائی و تبیین علمی برخی از عوامل مؤثر بر ارتقای منزلت اجتماعی کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی انجام شده است. این عوامل شامل: رفتار و عملکرد کارکنان، وضعیت معیشتی، وضعیت ظاهری کارکنان، تجهیزات و امکانات پلیس، وضعیت خانوادگی کارکنان و نوع وظایف پلیس راهنمایی و رانندگی می باشد.
    برای انجام این پژوهش، تمامی کارکنان پلیس راهنمایی و رانندگی استان اردبیل به عنوان نمونه انتخاب شدند و از طریق100 پرسشنامه، داده های لازم جمع آوری گردید و سپس با استفاده از آزمون های آماری T و فریدمن هر یک از فرضیه ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که 6 متغیر رفتار و عملکرد، وضعیت معیشتی، تجهیزات و امکانات پلیس، وضعیت ظاهری، وضعیت خانوادگی و نوع وظایف پلیس راهنمایی و رانندگی بر منزلت اجتماعی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: منزلت اجتماعی، پلیس راهنمایی و رانندگی، رفتار و عملکرد، وضعیت معیشتی، تجهیزات و امکانات، وضعیت ظاهری، وضعیت خانوادگی، نوع وظایف
  • علی نجاتبخش اصفهانی، سرهنگ اصغر آقایی، سروان محمدرضا مهدی زاده صفحه 35
    در کنار افزایش تعداد وسائط نقلیه در چرخهٔ ترافیک کشور، تولید انواع خودرو توسط کارخانه های داخلی، واردات انواع خوردوهای خارجی، خودروهای فاقد کارآیی و فرسوده سازمان ها و ارگان های دولتی، نظامی و انتظامی نیز از طریق مزایده به افراد جامعه واگذار و مجددا وارد چرخه ترافیک کشور می گردند. یکی از دلایل افزایش جرائم و تخلفات رانندگی خودروهای مزایده ای عدم اجرای قانون اوراق و مزایده توسط مسئولین واگذار کننده این نوع خودروها می باشد.
    تحقیق حاضر با یک هدف اساسی در پی «بررسی نقش خودروهای مزایده ای با افزایش جرائم و تخلفات رانندگی در استان آذربایجان غربی است.» روش تحقیق میدانی و جمع آوری اطلاعات با استفاده از ابزارهای مشاهده، مصاحبه و بررسی اسناد و مدارک است. جامعه آماری شامل تعداد 428 دستگاه خودرو مزایده ای است که در پارکینگ های جنوب استان آذربایجان غربی (مهاباد، سردشت، بوکان) قرارداشتند و با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند.
    نتایج تحقیق نشان داد که خودروهای اوراقی و مزایده ای که فاقد اصالت خودرویی به لحاظ ارکان موتور، شاسی و نقص فنی به ویژه از ناحیه چراغ های عقب و جلو می باشند، بیشترین جرائم و تخلفات را به خود اختصاص دادند و همچنین به دلیل این که این گونه خودروها فاقد کارآیی لازم هستند، امنیت ترافیکی استان را پایین آورده و حجم تصادفات را تا حد زیادی افزایش داده اند.
    در انتها به سازمان هایی که واگذار کننده خودروهای مزایده ای هستند و نقش مؤثری در کاهش تخلفات و جرائم رانندگی می توانند داشته باشند. پیشنهادهایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تخلفات رانندگی، جرائم رانندگی، خودروهای مزایده ای
  • علیرضا پاک گوهر، محدثه خلیلی، محمود صفارزاده صفحه 49
    تصادفات یکی از بزرگ ترین مشکلات سلامتی عمومی در جهان است. این امر بسیار مهم است، زیرا بیشتر قربانیان جوانانی هستند که قبل از تصادف دارای سلامتی کامل بوده اند. این مسئله در کشور ایران با روند صعودی تعداد کشته شدگان و افزایش تعداد کاربران از راه های کشور و همچنین افزایش تعداد سفرها مهم تر شده است. این مقاله به بررسی نقش عامل انسانی در بین عوامل سه گانه موثر بر تصادفات جاده ای می پردازد. جمعیت آماری مورد نظر تصادفات جاده ای رخ داده در کشور ایران است و نمونه آماری، تصادفات جاده ای است که در سال 1385رخ داده اند که بر اساس روش نمونه گیری خود انتخابی به دست آمده است، و اندازه آن 343هزار و82 فقره است. برای گردآوری اطلاعات از منابع داده های کام114 که دادگان تصادفات جاده ای محسوب می شود استفاده شده است.
    یافته های تحقیق نشان دادند که در 97.5درصد تصادفات، تاثیر عامل انسانی وجود داشته است. لیکن نقش یا میزان نسبی تاثیرگذاری این عامل نسبت به عوامل دیگر 49درصد است. اطلاعات به دست آمده حاکی است 38درصد کسانی که کشته می شوند راننده نیستند. بیش از 22درصد کشته شدگان تصادفات جاده ای را افراد غیر سرنشین در خودرو اعم از عابران پیاده و دوچرخه سواران تشکیل می دهند. در 48درصد از سوانح رانندگی، شدت صدمه راننده شدید بوده است. بیشترین درصد درباره تاثیر عوامل انسانی در بروز و شدت تصادفات جاده ای، مربوط به بی توجهی به مقررات می باشد(64.5درصد) و پس از آن مصرف مشروبات الکلی و استعمال مواد مخدر(24.3درصد) بیشترین درصد فراوانی را به خود اختصاص داده است. خستگی و خواب آلودگی تنها 3.9درصد علل انسانی در وقوع تصادفات را به خود اختصاص داده است. 19درصد کسانی که تصادف نموده اند دارای گواهینامه مشروط یا ب1 بوده اند. این در حالی است که 67.9درصد از کسانی که در تصادفات رانندگی فوت کرده اند و 8درصد از کسانی که مجروح شده اند گواهینامه مشروط یا ب 1 داشته اند.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، عوامل انسانی، عوامل خودرو، عوامل محیطی، نقش عامل، سهم عامل
  • سرهنگ اصغر آقایی صفحه 67
    بررسی های به عمل آمده در مجموعه نگهداری و تعمیرات، حاکی از آن است که علی رغم انجام نگهداشت مناسب از خودروهای راهور ناجا، فعالیت های آن معطوف به هدف نمی باشد. این امر، محقق را بر آن داشت تا تحقیق حاضر را با عنوان «بررسی وضعیت نگهداری و تعمیرات خودرویی راهور ناجا با مدل اسکاپ» و با هدف اساسی، تعیین فاصله سیستم فعلی نگهداری و تعمیرات با وضعیت مطلوب را به انجام رساند.
    روش انجام تحقیق میدانی است و جمع آوری اطلاعات به وسیله پرسشنامه از جامعه آماری که کارکنان کارشناسان نت و مسئولین آماد و پشتیبانی راهور ناجا هستند، انجام گردیده است و حجم نمونه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. پس از شناسایی متغیرهای تحقیق، مؤلفه های اصلی و عوامل متغیرها شناسایی و مدل مفهومی ترسیم گردید. آنگاه پرسشنامه تحقیق بر آن اساس تهیه و پس از سنجش روایی و پایایی، توزیع و جمع آوری شد. یافته های تحقیق نشان داد که سیستم فعلی نگهداری و تعمیرات خودرویی راهور ناجا با توجه به مؤلفه و عوامل متغیرهای مورد بررسی تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله قابل توجهی دارد، و پیشنهاد گردید برای دستیابی به شرایط مطلوب لازم است سطح دانش، مهارت و اطلاعات فنی کارکنان نگهداری و تعمیرات با آموزش های تخصصی و حین خدمت ارتقاء یابد. همچنین بهره گیری از مدیران متخصص و دانش محور جهت هدایت و رهبری سیستم نگهداری و تعمیرات خودرویی راهور ناجا موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات خودرویی، انسان افزار، اطلاعات افزار، سخت افزار، سازمان افزار
  • ایرج رضایی صفحه 85
    بی تردید یکی از ویژگی ها و قابلیت های پلیس جامعه محور، برقراری تعامل سازنده از جمله ارتباط کلامی صحیح ومؤثر با مردم است. ارتباطی که هم آمرانه و مقتدرانه و با اجرای قانون همراه باشد و هم مردم آن را بپذیرند و بی ادبانه و غیر محترمانه تلقی نکنند.
    حصول این مقصود متعالی، به ویژه در جامعه ایرانی، با دشواری ها و پیچیدگی های خاصی روبه رو است. این مقاله برآنست تا برخی از ظرافت ها ومهارت های ارتباط کلامی پلیس راهور (راهنمایی و رانندگی) و چالش های پیش روی آن را مطرح و در صورت امکان راهکارهایی برای آن ارائه کند. هر چند این نوشتار به طور خاص پلیس راهور را موضوع بحث قرار می دهد، اما آن چه که درباره مبانی نظری و ارتباط کلامی و تعاملات اجتماعی و موانع ساختاری آن گفته شد، تنها اختصاص به پلیس راهور ندارد و مخاطب آن سازمان پلیس به طور عام می تواند باشد. بدیهی است این مطالعه، آغاز راه است و باب مطالعات بیشتر و عمیق تر با استفاده از داده های میدانی همچنان باز است.
    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، رفتار زبانی، بافت اجتماعی، ارتباط کلامی، ارتباط غیر کلامی، پلیس راهور
  • سرهنگ محمدحسین عباس نژاد، رضا کربلایی محمدعلی صفحه 109
    در این پژوهش، سیستم های کنترل ایمنی فعال معرفی و عملکرد هر یک در کنترل رفتار دینامیکی خودرو بررسی می شوند. در میان آنها سیستم هایی که مستقیما حرکت چرخشی و جانبی خودرو را تحت کنترل قرار می دهند (برنامه پایداری الکترونیکی، کنترل فعال چرخ های جلو و کنترل فعال چرخ های عقب) شناسایی می شوند. در ادامه نقش کنترل هر یک از متغیرهای حرکتی سرعت چرخشی و لغزش جانبی در کنترل حرکت چرخشی- جانبی خودرو مورد مطالعه قرار می گیرند. سپس مدلی از خودرو که بتواند حرکت چرخشی و جانبی خودرو را در جاده به خوبی توصیف کند، انتخاب و در نرم افزار MATLAB/Simulink مدل سازی می شود. همچنین با طراحی یک کنترلر از نوع تناسبی- مشتقی در واحد کنترل الکترونیکی جهت جلوگیری از قفل شدن چرخ ها هنگام ترمز گیری، خودرو مدل سازی شده به سیستم ترمز ضد قفل مجهز می شود. مدل فوق که فاقد سیستم های کنترلی ESP، AFS، ARS می باشد به عنوان خودرو کنترل نشده در نظر گرفته می شود. در مرحله بعد با بهره گیری از سیستم های کنترلی فوق (از مراجع معرفی شده) و اضافه شدن آنها به واحد کنترل الکترونیکی خودرو مدل سازی شده از مرحله قبل، مدل خودرو کنترل شده به دست می آید. از مدل فوق جهت نشان دادن توانایی سیستم های کنترلی اخیر در کنترل حرکت چرخشی- جانبی خودرو و همچنین تاثیر آنها بر رفتار راننده استفاده می شود. در جهت تحقق این امر، هر دو خودرو کنترل شده و کنترل نشده در یک مانور بحرانی تعویض خط دوگانه با حضور مدل راننده در نرم افزار MATLAB/Simulink تست می شوند. مانور در سرعتی بالا در جاده ای کاملا لغزنده (برفی) و تحت ترمزگیری شدید از جانب راننده شبیه سازی، و نتایج به صورت مقایسه ای ارائه می شوند.
    کلیدواژگان: سیستم های کنترل ایمنی فعال، ترمز ضد قفل، برنامه پایداری الکترونیکی، کنترل فعال چرخ های جلو، کنترل مستقیم گشتاور چرخشی
|
  • Hossein Kakooei Page 1
    Exposure to environmental pollutants is known to be harmful to health, in general, and to lungs in particular. In this respect, traffic police officers are at particular risk due to the nature of their jobs, since they are exposed to emissions, such as asbestos produced by vehicles and others. In a field study, personal asbestos fiber concentrations during the routine police work in Tehran were measured. The airborne asbestos fiber concentrations and their chemical composition of 42 personal samples were analyzed by Phase Contrast Microscopes (PCM) and Scanning Electron Microscopes (SEM) equipped with an Energy Dispersive X-ray analyzer (EDX). Personal monitoring of fiber levels in the police stations demonstrated counts that ranged from 0.006 to 0.027 PCM f/ml. The personal geometrical mean concentrations were 0.014 PCM f/ml which is considerably higher than the geometrical mean concentrations reported in ambient of Tehran (3.4× 10-3 f/ml). The SEM data demonstrate that the fibrous particles consisted, approximately, of Chrysotile (60%) and Actinolite (20%). Based on these findings, the 60% of airborne fibers inhaled by police officers were serpentine asbestos with fibers equal and greater than 5 μm in length and 0.2 μm in diameter, and thus were not included in the PCM – based fiber counts. Thus, it is expected that the police officers who work in Tehran will suffer from negative health effects due to exposure to the asbestos fibers.
  • Shahamat Hosseinian, Ali Fahimi Page 11
    Social rank is a judgment based on which the society gives prestige, respect, and more popularity to a particular social group and, hence, prefers them over other social groups. The present study has been carried out with the aim of recognizing and scientifically explaining factors affecting traffic police officers’ social rank. These factors include: behavior and performance of traffic police officers, their livelihood status, their physical appearance, equipment and facilities, their familie's status and their duties.In order to carry the research, all traffic police officers in Ardebil province were selected and the necessary data were gathered via 100 questionnaires. Then, the results were analyzed using T-test and Freidman test. The results indicated that the 6 aforementioned variables affect traffic police officers’ social rank. However, the 5th and the 6th hypotheses were less effective, compared to the first 4 ones.
  • Ali Nejatbakhsh Esfahani, Asghar Aghayi, Mohammadreza Mehdizadeh Page 35
    Along with the increase in the number of vehicles in our country due to producing all kinds of vehicles by internal companies and importing other vehicles, the cannibalized governmental and organizational vehicles which are inefficient are transferred to people and again enter the traffic cycle through auction. One of the reasons put forward for increasing driving crimes and misfeasance of auctioned vehicles in traffic is not implementing the auction and documents laws by incumbents.The fundamental goal of the present research is to seek the relationship between auctioned vehicles and increase in driving crimes and misfeasance in the West Azarbaijan province.The research method is a field one. The information was gathered by observations, interviews and considering documents form a statistical population including 428 auctioned vehicles in south of West Azarbaijan through random sampling. The results showed that auctioned vehicles which were inefficient caused most crimes and misfeasance. Also, because of their inefficiency, the traffic security in the province is low, yet the number of traffic accidents is high.At the end, some suggestions, which seem to be effective in decreasing driving crimes and misfeasance, have been offered to those organizations which leave auctioned vehicles.
  • Alireza Pak Gohar, Mohaddaseh Khalili, Mahmood Saffarzadeh Page 49
    Accidents are among the most important problems for public health throughout the world. This issue is very important because most victims are juvenile and have been absolutely healthful before the accident. The problem has gained more importance due to the increase in the number of people died as well as the large number of road users in Iran. The present paper will challenge the role of human factor in road accidents. The statistical population is the road accidents occurred in Iran in 1385 obtained through self-collecting. The population amounts to 34382 cases. The information used has been gathered from com 114, which is the database for road accidents.The findings of the research have shown that in 97.5% of accidents the effect of human factor can be observed. But the effectiveness scale of this factor compared with other factors is 49%. The results of the study indicate that 38% of people killed were not drivers. More than 22% of the people killed in road accidents were those who were not involved in the car crash, including pedestrians and bicyclists. In 48% of car crashes, the drivers were seriously injured. The most important human factor with respect to the occurrence and aggravation of road accidents is related to legal negligence (64.5%). Next come alcohol and drug abuse (24.3%). Tiredness and sleepiness have been responsible for merely 3.9% of accidents occurred. 19% of drivers who were involved in road accidents possessed suspended driver’s license or B1, while 67.9% of the victims and 8% of casualties had such a license.
  • Asghar Aghayi Page 67
    The studies show that despite implementing good vehicle maintenance activities in traffic police, these activities are not goal-directed. The current research entitled ‘A survey of the Maintenance situation of Traffic Police Vehicles Based on SCAP Model’ was accomplished to determine the gap between the current maintenance situation and the ideal situation. The research method is a field one. The data was gathered using questionnaires from the statistical population. After defining research variables, variable factors were selected. Then, having measured the validity and reliability of the questionnaires, they were distributed and gathered. The results of the research show that the current maintenance situation of traffic police vehicles is far removed from the ideal situation. It is suggested that the managers should improve the level of knowledge, skill and technical information of maintenance employees in order to reach the ideal situation. Also, employing skilled and knowledgeable managers to lead the vehicle maintenance system will be effective.
  • Iraj Rezaei Page 85
    Obviously, one of the most important characteristics and capabilities of traffic police officers is making social interaction with people. Of course, this communication should be authoritative, yet politely.The present paper is going to discuss the delicacies and skills associated with traffic police verbal communication and tries to provide some practical solutions. Although the paper addresses traffic police in particular, the results could be generalized to police forces as a whole.
  • M. H. Abbas Nejad, R. Karbalaei Mohammad Ali Page 109
    In this research, the active safety control systems are introduced and their operations are investigated in vehicle handling. Among them, the systems which directly control the yaw and lateral vehicle motions (Electronic Stability Program (ESP), Active Front Steering (AFS), and Active Rear Steering (ARS)) are separated. After that, the control roles of yaw rate and side slip variable motion are studied in vehicle handling. Then, one model of vehicle which could describe the yaw and lateral vehicle motions on the road is selected and modeled in MATLAB/Simulink software. Moreover, by designing a PD controller in the Electronic Control Unit for preventing wheels locking during the braking, the model vehicle is equipped with the Anti-lock Braking System. This model, which doesn’t have any of ESP, AFS or ARS control systems, is named uncontrolled vehicle. In the next stage, via these control systems (from introduced references) and adding them to the ECU of the uncontrolled vehicle, the controlled vehicle is made. This model is applied for demonstrating the ability of each ESP and AFS systems in vehicle handling and also their effects on deriver’s behavior. Both controlled and uncontrolled vehicles are carried out under a critical double lane change maneuver with the driver’s model in MATLAB/Simulink software. The maneuver is simulated in a high longitudinal velocity on a snowy road with driver’s hard braking and the results are presented comparatively.