فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 14 (پاییز 1388)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 14 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد رضایی مقدم، شهریار افندی زاده، محمود احمدی نژاد، مجتبی زیاری صفحه 1
    با توجه به خطر پذیر بودن تردد موتور سیکلت ها در معابر و بزرگراه-های شهری و خسارات وارده، در این مقاله بر آن شدیم با ارائه مدل پیش بینی شدت تصادف، به بررسی عوامل مؤثر در شدت تصادف موتور-سیکلت ها بپردازیم، تا بتوان با شناسایی عوامل مؤثر در شدت این تصادف ها و با اتخاذ سیاست های عملکردی مناسب شدت این تصادف ها را تا حد مطلوبی کاهش داد. بر این اساس آمار مربوط به تصادف موتورسیکلت در بزرگراه های شهری تهران از سال 1382 تا 1385 از بانک اطلاعاتی اداره راهنمایی و رانندگی شهر تهران، همچنین داده های مربوط به مشخصات ترافیکی از قبیل حجم ترافیک و سرعت جریان ترافیک از سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران و مشخصات هندسی بزرگراه ها از شرکت مطالعات جامع حمل و نقل و ترافیک تهران جمع آوری گردید و در یک بانک اطلاعاتی واحدی که شامل 536 مورد تصادف می باشد، مورد بررسی قرار گرفت.
    در این مقاله، شدت تصادف های موتورسیکلت در دو حالت «خسارت جانی» و «خسارت مالی» طبقه بندی شده است و از دو روش مدل سازی ریاضی با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل سازی با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی برای مدل سازی استفاده شده است.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی در مدل سازی شدت تصادف های موتورسیکلت جواب های قابل قبولی را ارائه داده است. همچنین با مدل سازی، عواملی که تاثیر بیشتری بر روی افزایش و کاهش شدت تصادف ها دارند، شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: موتورسیکلت، شدت تصادف، رگرسیون لوجستیک، شبکه های عصبی مصنوعی، خسارت جانی و مالی
  • محمدرضا احدی، عبدالرضا ابراهیمی صفحه 23
    وجود یک شبکه بزرگراهی گسترده و مناسب به منظور حمل ونقل سریع و ایمن مسافر از مهم ترین عوامل زیربنایی توسعه شهری است. ایجاد راه کارهای مناسب در شبکه بزرگراهی، برای حمل ونقل مسافران با درجه ایمنی و راحتی بالا در کلان شهرها ضروری به نظر می رسد. کشورهای توسعه یافته به منظور استفاده بهتر و ایمن تر از تسهیلات حمل ونقل، تحقیقات دامنه داری را در زمینه استانداردهای سیستم های ایمنی همزمان با فناوری جدید و تغییرات در طراحی بزرگراه ها انجام داده اند. ایجاد یک محدوده حفاظت شده و عاری از اشیاء و نقاط خطرناک برای بزرگراه ها با استفاده از حصارهای حاشیه ای در ارتقای ایمنی حمل و نقل امری ضروری است. بنابراین، شناخت معیارها و ضوابط استانداردهای حصارهای حاشیه بزرگراه ها بایستی مدنظر قرار گیرد، تا مهندسان و طراحان با رعایت این اصول، شبکه بزرگراه های ایمن به وجود آورده و حوادثی که ناشی از عوامل خارج از محدوده آنها است به حداقل برسد. تحلیل و بررسی مقایسه ای مطالعات کشورهای توسعه یافته و تجارب و دستاوردهای داخلی بر روی معیارها و ضوابط استانداردهای حصارهای حاشیه بزرگراه ها و بومی سازی آنها با شرایط و ویژگی های شبکه بزرگراهی در کشور به تهیه و تدوین دستورالعملی برای تعیین نقاط خطر و طراحی حصارهای مناسب برای ارتقای ایمنی شبکه بزرگراهی که با شرایط و وضعیت کشور ما سازگار باشد، منجر می شود.
    کلیدواژگان: ایمنی، آلودگی صوتی، بزرگراه، حصار
  • مقصود پوریاری، محمود صفارزاده صفحه 43
    ریسک تصادف، معیاری از سطح ایمنی یک سیستم حمل و نقل بوده و با میزان مخاطراتی که سیستم در معرض آن قرار می گیرد، ارزیابی می شود. ایمنی سفر با وسیله نقلیه در یک سیستم حمل ونقل جاده ای از یک سو مرتبط با عوامل بیرونی (جریان کلی ترافیک، اثر محیط اطراف و...) بوده و از سویی دیگر مرتبط با اجزای مختص به خود است.
    در این مقاله با تعیین ابعاد مختلف ریسک تصادف و روش های تعیین آن، ایمنی سفر با اتوبوس در یک محور مشخص و در یک بازه زمانی معین بررسی شده و به کمک توابع قابلیت اطمینان ایمنی یک سیستم، محدوده ریسک سفر برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که میزان مخاطرات سفر با اتوبوس93/2 برابر کمتر از سواری بوده و سی و نه برابر کمتر از موتورسیکلت است. و از سوی دیگر وقتی دوره تناوب سفر با اتوبوس افزایش می یابد، میزان مخاطرات با آهنگ بیشتری کاهش می یابد. بیست درصد افزایش دوره تناوب سفر موجب کاهش سی درصد میزان مخاطرات سفر می شود.
    کلیدواژگان: سفر، ریسک، ایمنی، وسیله نقلیه عمومی
  • علیرضا پاک گوهر، سرهنگ علیرضا اسماعیلی صفحه 55
    ایمنی خودروها یکی از مجموعه عوامل مؤثر در جلوگیری از تصادف های جاده ای هستند. که به دو بخش ایمنی فعال و غیرفعال تقسیم می شوند. کمربند ایمنی از زمره این نوع تجهیزات به شمار می رود. یک چهارم مرگ و میرهای ناشی از جراحات به خاطر جراحات ترافیک جاده ای است. بالاترین میزان جراحات از بین کاربران جاده های خطرناک، در کشورهای در حال توسعه اعلام شده است. عدم استفاده از کمربند ایمنی یکی از دلایل اصلی ترافیک و مرگ و میر ناشی از ترافیک می باشد. امروزه در بیش از 25 کشور جهان قوانینی مربوط به بستن کمربند ایمنی وجود دارد. این قوانین الزامی باعث شده است آمار بستن کمربند ایمنی از 20-25 درصد به رقمی در حدود 60-90 درصد برسد. در دانش تروما یکی از دلایل اصلی جراحات غیرعمدی، تصادف های جاده ای است و کمربند ایمنی یکی از ابزارهای مهم در پیشگیری از این آسیب جسمانی به شمار می رود.
    در این مقاله با تمرکز بر نقش تاثیر کمربند ایمنی در پیشگیری از آسیب های غیر عمدی تروما، میزان پیشگیری را در تصادف های جرحی و فوتی ارزیابی می کند. این مقاله بر اساس یک مطالعه موردی درباره تصادف های رخ داده در جاده های ایران در سال 1385 با اندازه 343هزار و82 فقره است. برای گردآوری اطلاعات از منابع داده های کام114 که دادگان تصادف های جاده ای محسوب می شود استفاده شده است. داده های مورد استفاده بر اساس اطلاعات کروکی افسران کارشناس تصادف به دست آمده است. یافته های تحقیق نشان دادند که نسبت استفاده از کمربند ایمنی در بین رانندگان و سرنشینان متفاوت است. این نسبت در بین رانندگان 81 تا 91 درصد و در بین سرنشینان خودرو 34 تا 44درصد می باشد. 95درصد از کسانی که از کلاه و کمربند ایمنی استفاده کرده اند، صدمه ندیده اند این در حالی است که 37 درصد از کسانی که از کلاه و کمربند ایمنی استفاده نکرده اند هنگام تصادف مصدوم شده اند. به طور کلی کمربند ایمنی حدودا باعث کاهش 18 درصدی مصدومیت افراد شده است. از بین کسانی که کمربند ایمنی بسته اند تنها 2 درصد از ناحیه سر و گردن دچار آسیب شده اند این در حالی است که از کسانی که دچار مجروحیت می شوند 54 درصد احتمال آسیب از ناحیه سر و گردن می باشد. از طرفی از بین کسانی که کمربند ایمنی نبسته اند در حدود 30 درصد از ناحیه سر و گردن دچار آسیب شده اند در حالی که کسانی که دچار مجروحیت شده اند 82 درصد احتمال آسیب از ناحیه سر و گردن می باشد.
    کلیدواژگان: کمربند ایمنی، تصادفهای جاده ای، رگرسیون درختی، آزمون خی دو
  • سید محمد سادات حسینی، ستوان دوم مجید سلیمانی صفحه 71
    تصادف های ترافیکی یکی از عوامل بسیارمهم مرگ و میر و صدمات جانی و مالی بوده و آثارسنگین اجتماعی فرهنگی و اقتصادی آن، جوامع بشری را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. درکشور ما نیز این مسئله به صورت یک معضل و مشکل درآمده است به گونه ای که ایران به لحاظ تصادف ها و سوانح جاده ای و ترافیکی به عنوان یکی از کشورهای دارای بیشترین موارد تصادف و مرگ و میر ناشی از آن معرفی شده است. با توجه به این که بزرگراه های شهری سهم بسزایی از تردد و سفرهای شهری را به خود اختصاص می دهند، لذا دراین تحقیق علل تصادف های فوتی بزرگراه های شهر اصفهان درسال86 مورد بررسی قرار گرفته است.
    مطالعه حاضر به صورت مقطعی برروی کلیه تصادف های منجر به فوت بزرگراه های شهر اصفهان درسال 1386 که توسط پلیس راهنمایی و رانندگی ثبت شده بود انجام شده است. همچنین با بررسی فرم های تصادف ها و با استفاده از تحلیل های آماری، پارامترهای تاثیرگذار در وقوع تصادف های فوتی شناسایی شده و رابطه میان این پارامترها با تصادف های فوتی بیان می شود.
    این تحقیق نشان داد که اکثر تصادف های فوتی در بزرگراه های مورد مطالعه زمانی اتفاق می افتد که اختلاف جرم وسایل درگیر درتصادف زیاد می باشد. علاوه بر این میزان تصادف ها در نیمه دوم سال بیش از نیمه اول سال می باشد.
    کلیدواژگان: بزرگراه، تصادفهای فوتی، فرم تصادفها، راهنمایی و رانندگی، اختلاف وزن
  • سرهنگ بیژن پاک روشن، سرهنگ اکبر وروایی صفحه 85
    شهرداری الکترونیکی و اتخاذ و اجرای سیاست های راهبردی مناسب در حوزه حمل و نقل یکی از مهم ترین عوامل در بهبود توسعه پایدار شهر به شمار می آید، لذا در این مقاله سعی می شود تا با بهره گیری از مدل عمومی مدیریت راهبردی و تطبیق عناصر، مفاهیم و نظریات این رویکرد مدیریتی نسبت به ارائه روش کاربردی در زمینه مدیریت الکترونیکی در شبکه حمل و نقل به خصوص در زمان وقوع سوانح اقدام نماید، این فرآیند مراحل پنجگانه زیر را در بردارد:اهداف، تحلیل داخلی، تحلیل خارجی، انتخاب راهبرد، اجرا.
    هدف اصلی در این مقاله پاسخ به این سوال است که آیا می توان عناصر و مفاهیم مدیریت راهبردی را به عرصه مدیریت الکترونیکی شهر انتقال داد؟ به عبارتی منظور، ایجاد ارتباط و تناظر میان اصول و روندهای پذیرفته شده مدیریت راهبردی از یک طرف، و نمادها و روش های رایج در مدیریت الکترونیکی شهر از سوی دیگر می باشد.
    این پژوهش به روش تطبیقی انجام می گیرد و عناصر مختلف دو سیستم، به منظور نیل به هدف تحقیق، مطابقت داده می شود.
    در مقاله حاضر به این استنتاج خواهیم رسید که می توان رویکرد مدیریت راهبردی را در عرصه مدیریت الکترونیکی شهر در شبکه حمل و نقل پیاده سازی و اجرا نمود. و سرانجام، بر مبنای نتایج و یافته های تحقیق و سایر نظریات موجود، پیشنهادهایی در این زمینه به خصوص در زمان وقوع سوانح نیز ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: شهرداری الکترونیکی، مدیریت الکترونیکی شهر، شبکه حمل و نقل، مدیریت راهبردی
  • محمدرضا سلیمانی، تهمینه جهانی صفحه 111
    سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) به عنوان بهترین راه حل در زمینه تهیه و نگهداری و ارائه اطلاعات جغرافیایی شناخته شده است. با توجه به اینکه داده های مکانی از عناصر بنیادی سیستم های اطلاعات جغرافیایی می باشند، به کارگیری GPS به عنوان ابزار تشخیض موقعیت مکانی موارد در شناسایی و ارائه راه حل مشکلات راه ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) می تواند در ارتقای ایمنی جاده ها بسیار مؤثر و مفید واقع شود. در این راستا فرآیندی با استفاده از سیستم GIS، GPS و سایر نرم افزارهای مرتبط طراحی شد تا به کمک آن بتوان خرابی ها و سایر مشکلات را در شرایط ایده آل در کوتاه ترین زمان ممکن و با دفعات، جهت تسریع در امر تصمیم گیری در اختیار متخصصان و مدیران قرار داد.
    در سیستم اطلاعات جغرافیایی، اطلاعات به صورت مختصاتی (z،yوx) ذخیره می شود. به عبارت دیگر مختصات مکانی هر نقطه مخاطره آمیز و همچنین تصادف ها را نیز می توان مشاهده کرد و می توان لایه های مختلف اطلاعات را به صورت اطلاعات مکانی، نموداری، جدولی و یا به صورت نقشه ای ارائه کرد و به هم مرتبط ساخت. پس از برداشت عوارض مختلف از طریق نرم افزار مکاندار ره نگار، لایه های داده ای مختلف در محیط دیگری از نرم افزارهای مرتبط به GIS ایجاد شد و برای هریک از لایه ها جداول توصیفی شناساگر ویژگی های آن تهیه گردید و به بررسی هر یک از لایه ها به طور جداگانه پرداخته شد.
    در طراحی این فرآیند سعی شده است که با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS و نرم افزارهای مربوط به آن تمهیداتی در جهت ایمنی هر چه بیشتر مسیرهای موجود و مسیرهای در دست احداث برداشته شود. سیستم طراحی شده و ارائه گردید و یک مورد هم به عنوان مثال از بزرگراه کردستان (مسیر رفت و برگشت) برداشت شد و موارد و مشکلات آن با استفاده از روش ارائه شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و راه کارهای مربوطه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، ایمنی، تصادفها، نرم افزار مکاندار ره نگار
|
  • F. Rezaie Moghaddam, Sh. Afandizadeh, M. Ahmadinejad, M. Ziyari Page 1
    The study of motorcyclists’ vulnerability in roads and highways has not received adequate attention and it seems there would be a need for extensive study in this field. That is why in this paper we are about to investigate factors influencing accident severity of motorcyclists and to predict severity level of accidents due to the human, road, weather and vehicle factors as predictor factors. Motorcycle accidents data for developing models were extracted from database of Tehran Traffic Police Department for the years 2003 to 2007. Then, the data associated with traffic characteristics, such as volume and flow speed and highways geometrical characteristics, were collected from Tehran Traffic and Trans-portation Organization and Tehran Comprehensive Traffic and Transportation Studies Company, respectively. In the present paper, the severity of accidents was classified into two levels, “injury or fatality” and “property damage” and, then, to model, analyze and compare the results, they were processed through two methods; first, the mixed logistic method was used by means of SPSS software and then other models were developed by a series of artificial neural networks. The results of the two methods, i.e. the logistic and artificial neural networks methods, were compared, showing that artificial neural networks are better estimators than logistic models. Comparing the results prove the reliability of new methods based on natural evolutionary algorithms, like neural networks, when dealing with irregular objective functions.
  • Mohammad Reza Ahadi, Abdul Reza Ebrahimi Page 23
    The existence of a proper and expanded transportation network and using modern transportation systems to ensure a fast and safe passenger and freight transport is one of the most important infrastructural problems in developing a country. The developed countries have enjoyed the proper infrastructure and safe passage of traffic on their roads. Unfortunately, before cars were imported into Iran, the proper standard infrastructures for appropriate use were not predicted. The high rate of casualties and physical injuries shows the importance of road safety and transportation network. Increasing roads safety through controlling effective environmental factors and limiting access to them is among the approaches to be considered to achieve this goal, one of which is roadside fences. Roadside fences are road facilities set up in roadside and median and have two main functions: 1) to keep items away from entering the road, and 2) to protect residents on road margins. The standards of safety systems have improved over the years and are constantly changing due to new technologies and the changes in road designing. So, available safety systems should be observed and improved. In recent years, the installation and maintenance of road fences in Iran has mostly been done on the experience and trial and error, but the lack of a comprehensive manual was felt in order to stop the engineering, so engineers and designers could apply the manual to design safer roads. The present study was carried out with the aim of producing a guideline for fencing. To do so, various countrie's manuals were studied in order to come up with a suitable guideline for Iran considering various conditions.
  • Maghsoud Pouryari, Mahmoud Saffarzadeh Page 43
    The Collision Risk is a parameter which can be measured and considered as a safety index and is assessed with hazards the system is exposed to. Road safety in transportation systems is, on the one hand, related to the external factors (e.g. traffic follow, terrain conditions, etc) and, on the other hand, to the vehicle's characteristics. In this paper, bus travel safety in a specific road and at a definite time period by means of reliability functions of the transportation system has been assessed. The results show that the risk of road travel by a bus is 2.93 times less than that of cars and 39 times less than that of motorcycles. It was also shown that when the frequency of bus travel is increased, the fatality risks are increased with a more rapid rate. 20% increase in ravel frequency causes 30% decrease in road travel risks.
  • A. Pakgohar, A. Esmaeili Page 55
    One of the most important factors in preventing road accidents is automobile safety. This is divided into two parts: active safety and inactive safety. Safety belt is on this equipment category. One fourth of fatalities resulting from injuries are due to injuries caused by road accidents. Statistically, the highest rate of injuries is on dangerous roads of developing countries. One of the most important reasons of traffic accident fatalities is that drivers do not fasten their safety belts. Today, in more than 25 countries of the world there are rules for safety belt fastening and enforcing laws concerning the use of safety belts has increased the number of people using them from 20-25 percent up to 60-90 percent. In Throma knowledge, one of the main reasons for involuntary injuries is road accidents and safety belt is one of the main instruments for physical injuries prevention. The present paper tries to evaluate the rate of prevention on fatal and wounding accidents emphasizing safety belt role on preventing Throma involuntary injuries. The study has been carried out on the basis of 343,082 accidents occurred in 2006 (1385) in Iran. The data has been gathered from CAM 114, the official database for road accidents. The results indicate that the ratio of safety belt fastening is different among drivers and passengers. It is 81 to 91 percent among drivers and 34 to 44 percent among passengers. 95 percents of people who had used safety belts and helmets were not injured, while 37 percent of those who had used were injured.
  • S.M. Sadat Hoseini, M. Soleimani Page 71
    Traffic accidents account for a large number of death toll. However, some are fatal and some just result in financial loss. On the other hand, its social, cultural and economic effects leave a mark on human beings. Similarly, this issue seems to be a mammoth problem in Iran in a way that our country is classed as one of the countries whose traffic and fatal accidents stand out among the countries in the world. Since intra-city highways provide a great deal of local trips and transportation, an attempt has been made to study the reasons behind fatal accidents in the highways of Esfahan in the year 2007. The present study was carried out periodically on the fatal accidents registered by the traffic police in the year 2007 in the highways of Esfahan. Using statistical analyses, the accident forms were studied and the effective parameters in fatal accidents were pinpointed, and finally the relationship between these parameters with the fatal accidents was explained. The results show that a sizeable portion of fatal accidents in the highways under study take place when the mass difference of the vehicles involved in the accidents is high. In addition, the rate of accidents in the second half of the year outweigh than that of the first half.
  • B. Pakroshan, A. Varvayi Page 85
    E-municipal and conducting appropriate strategic policies in transport are among the main factors in improving constant development in cities. In this paper, effort is made to provide a practical procedure in e-management in the transport network, especially in times of accidents, through the application of the common model of strategic management and comparing its elements, concepts and theories. This process includes 5 stages: purpose, internal analysis, external analysis, strategic election, and conduct.The main purpose of the study is to answer the following question: Is it possible to transfer strategic management's elements and concepts to the realm of e-management in cities? In other words, the purpose is to establish a relationship and dialogue among principles and the accepted processes of strategic management on one hand, and common procedures and symbols in city e-management on the other.The present paper concludes that it is possible to perform the strategic management approach in e-management domain in the transportation network. It also provides some suggestions based on the results and findings of the research, particularly in times of accident.
  • M.R. Soleimani Kermani, T. Jahani Page 111
    In this project, it has been tried to increase the safety of existing and under construction roads using Geographic Information System (GIS) and its related software.In Geographic Information System, data are saved in the form of natural coordinates. In other words, GIS can provide coordinates of each point and also accident locations. Then, using these coordinates, different layers of information can be generated in the form of spatial, chart, table and map data and all generated layers can be related together. After surveying various features using mobile mapping software, different data layers are created using other GIS related software, and attribute tables which present their characteristics are provided for each layer. Then, each layer is studied separately.In the present project, the GIS software are used in order to quickly notify (or announce) the reaction. Using facilities provided in this software environment, the specialists spend less time for collecting data and there is a possibility for several traffic specialists to give their opinions and, as a result, to decide in the area of management projects and maintenance. Thus, by making decisions on time, the risk of fatal and financial damages (or the risk of loss of life and property) will decrease and road users can travel on routes more comfortably.