فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 15 (زمستان 1388)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 15 (زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر وروایی، مصطفی نصیری، احمد فرهانی، بیژن پا کروشن صفحه 1
    ماده 336 قانون مجازات اسلامی، در صورت وقوع تصادم بین دو وسیله نقلیه، هر دو را ضامن دانسته و در این حکم تفاوتی بین حالتی که هر دو وسیله مقصر بوده یا غیر مقصر باشند، قائل نشده است ولی در ذیل ماده تاکید گردیده که در صورت مقصر بودن یکی از وسایل نقلیه و بی تقصیر بودن دیگری، فقط راننده مقصر ضامن است. متاسفانه برخی از حقوقدانان با تفسیر نادرست از ماده مذکور، برآنند که در تصادم بین دو وسیله نقلیه که یکی مقصر و دیگری فاقد تقصیر باشد، باز هر دو ضامن هستند. در این مقاله با تبیین مبانی فقهی این حکم، تلاش گردیده تا تفسیری منطبق تر با مبانی فقهی و حقوقی قاعده مذکور ارائه شود.
    کلیدواژگان: قانون مجازات اسلامی، تصادم وسیله نقلیه، تقصیر، اتلاف، تسبیب
  • محمود احمدی نژاد، افشین شریعت مهیمنی، امیر راسخ صفحه 15
    تاکسی های گردشی در ایران، حرکات خاص و تغییر خط های ناگهانی به منظور سوار و پیاده کردن مسافر انجام می دهند. این وسایل نقلیه با مانور در طول معابر و توقف در هر نقطه دلخواه از مسیر باعث بی نظمی در جریان ترافیک و تحمیل تاخیر فراوان به دیگر وسایل نقلیه در حال حرکت در شبکه می شوند. اعمال مقررات در خصوص توقف تاکسی های گردشی منحصرا در ایستگاه تاکسی همواره مورد توجه بوده است و تعیین تاثیر این محدودیت بر بهبود پارامترهای جریان ترافیک بسیار حائز اهمیت است.
    در این پژوهش، تاثیر موقعیت ایستگاه های تاکسی گردشی بر عملکرد یک معبر شهری با استفاده از شبیه سازی رایانه ای رفتار این وسیله نقلیه در نرم افزار vissim به دست آمده است. اطلاعات جریان ترافیک و رفتارهای تاکسی های گردشی یک معبر نمونه با آمارگیری و برداشت میدانی به دست آمده است و رفتار تاکسی در جریان ترافیک مختلط معبر مذکور در نرم افزار شبیه سازی شده است. با استفاده از مقایسه شاخص های عملکردی معبر شامل زمان سفر و تاخیر در سناریوهای مختلف موقعیت ایستگاه های تاکسی، میزان بهبود پارامترهای جریان ترافیک مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که توقف تاکسی های گردشی به ویژه در طول معابر یک و دوخطه تاثیر فراوانی بر عملکرد ترافیکی معبر موردنظر و افزایش زمان سفر و تاخیر وارده به وسایل نقلیه ترددکننده در آن معبر می-گذارد.
    کلیدواژگان: تاکسی گردشی، شبیه سازی، تاثیر ترافیکی، عملکرد معابر شهری
  • حسین کلانتری خلیل آباد، مرادعلی کیامهر صفحه 31
    بیش از نصف مساحت کشور در مناطق خشک و در معرض بیابان زایی و طوفان ماسه قرار دارد و همه ساله بروز طوفان ماسه باعث خطراتی چون ازبین رفتن زمین های کشاورزی، شیوع بیماری ها، صدمه به تاسیسات راه و ساختمان، تخریب تاسیسات و تجهیزات زیربنایی و آسیب های زیست محیطی در شهرها و روستاها می گردد. طوفان ماسه در مناطق خشک و نیمه خشک کشور، مشکلاتی را برای رانندگان در طول راه های ارتباطی ایجاد می کند و هرساله باعث تصادفات و ترافیک های زنجیره ای می شود. از راه های ارتباطی بسیارمهمی که شمال کشور را به جنوب متصل می سازد، جاده تهران- بندرعباس است که محور یزد – اردکان در وسط ایران و به عنوان قلب این محور، به طور متوسط سالیانه با 5 طوفان بزرگ مواجه است. به منظور حفظ و ایجاد آمادگی و افزایش توان مدیریتی دستگاه-های اجرایی عضو ستاد حوادث غیرمترقبه استان جهت مقابله با بحران طوفان ماسه به خصوص، در محور یزد- اردکان این مقاله تهیه شده است. روش تحقیق تلفیقی از روش های کتابخانه ای و میدانی است. در این راستا، فعالیت هر یک از دستگاه های اجرایی دخیل در امر مدیریت بحران طوفان ماسه در محور یزد – اردکان مشخص شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که با هماهنگی لازم میان دستگاه های اجرایی و ایجاد سامانه فرماندهی بحران، امکان مدیریت و مقابله با بحران طوفان ماسه در محور یزد – اردکان وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، طوفان ماسه، بحران جاده ای، بحران طبیعی
  • ایرج شاکری نیا صفحه 61
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه سلامت روانی و پرخاشگری و شخصیت نوع A؛ عادات رانندگی می باشد. از 110راننده مرد حادثه دیده مقصر شهر رشت خواسته شد تا پرسشنامه های رفتار رانندگی منچستر، شخصیت تیپ A، پرخاشگری اهواز و سلامت عمومی را تکمیل کنند، داده های به دست آمده با آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سلامت روانی، پرخاشگری، تیپ شخصیتی و عادات رانندگی رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام نشان داد که متغیرهای پرخاشگری و سلامت روان توانسته اند رفتار خطرناک رانندگی آزمودنی ها را پیش بینی کند. در عین حال تیپ A شخصیتی نتوانست رفتار رانندگی خطرناک را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، پرخاشگری، شخصیت نوع A، عادات رانندگی، رانندگی پرخطر
  • عباس محمودآبادی، علیرضا علی احمدی صفحه 75
    روال کلی در انتخاب نوع تحقیقات آن است که برای بررسی مسایل با پارامترهای قابل اندازه گیری از روش های تحقیقات کمی استفاده می شود. حمل ونقل و ترافیک در علم مهندسی دارای پارامترهای قابل اندازه گیری هستند و از این روست که عموما برای تحقیقات مرتبط در این حوزه از روش های کمی استفاده می شود. در سالیان اخیر استفاده از روش های تلفیقی در مطالعات علمی فراگیر شده است که در این مقاله کاربردهای روش های تحقیقات کیفی و تلفیقی در مطالعات حمل ونقل مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله نشان داده شده است که موضوع حمل ونقل و ترافیک علاوه بر دارا بودن پارامترهای قابل اندازه گیری با ارقام و اعداد بیان می شوند، دارای پارامترهای کیفی نیز است که استفاده از آنها در سالیان اخیر رواج یافته است. همچنین نشان داده شده است که در مواردی تصمیم گیری از طریق روش های تحقیقات کیفی در مطالعات حمل ونقل و ترافیک نتایج مطلوب تری را ارایه کرده است و علاوه براین مواردی که مرتبط با حوزه های اجتماعی در حمل ونقل عمومی شهری می شود، استفاده از پارامترهای کیفی و انجام تحقیقات کیفی اجتناب ناپذیر می کند.
    کلیدواژگان: تحقیقات کیفی، حمل و نقل، ترافیک، پارامتر، اندازه گیری، حمل و نقل عمومی شهری
  • محسن سرداری زارچی، سید امیرحسن منجمی صفحه 87
    خواب آلودگی راننده یکی از عوامل اصلی تصادفات و تلفات جانی در جاده ها می باشد به همین علت اخیرا تحقیقات زیادی بر روی این موضوع در راستای افزایش ایمنی خودروها انجام شده است. در این مقاله، ابتدا خواب آلودگی راننده و عوامل ایجاد آن بررسی شده و مهم ترین عواملی که در ایجاد آن نقش دارند، بیان می شود. سپس بررسی جامع و کاملی برروی روش های هوشمند و هوشمند تشخیص خواب آلودگی انجام می گیرد. روش های تشخیص خواب آلودگی را می توان به سه گروه عمده مبتنی بر علائم فیزیولوژی، مبتنی بر عملکرد راننده و خودرو، و مبتنی بر وضعیت و ظاهر راننده تقسیم نمود. در ادامه از هر گروه، روش های شاخص و مطرح بیان شده، تاریخچه و ویژگی ها و نقاط ضعف و قوت هر یک بازگو می گردد. در پایان در قسمت نتیجه گیری، ویژگی های روش هایی که برای پیاده سازی در خودرو مناسب اند مطرح گردیده و راهکاری کلی برای تشخیص خواب آلودگی که قابلیت پیاده سازی عملی در خودرو را داشته باشد ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: خستگی و خواب آلودگی راننده، ایمنی خودرو، تشخیص خواب آلودگی، خودرو هوشمند
  • علی صبا، مهرداد حمداللهی، شهرام آدم نژاد، سید رضاسیدعلیزاده گنجی صفحه 103
    براساس مطالعات اخیر، در حدود 70 درصد از عوامل مؤثر در تصادفات جاده ای، وابسته به خطاهای انسانی مخصوصا مشکلات جسمی و فشارهای روحی است. این مسئله نشان می دهد که اعمال برخی محدودیت ها به منظور کنترل چنین موقعیت هایی ضروری است. بنابراین، اجبار در داشتن کارت سلامت رانندگان به عنوان یکی از مفاد مهم در آیین نامه حمل و نقل کالا و مسافر تعریف شده است.
    هدف از ارائه این مقاله، تمرکز بر وضعیت موجود تست های سلامت رانندگان در ایران و مقایسه آن با نتایج به دست آمده در ایالت متحده می باشداجزیه و تحلیل اطلاعات نشان می دهد که، می توان به اهمیت سلامت رانندگان در ایمنی جاده ها پی برد.
    کلیدواژگان: معاینات سلامت رانندگان، حمل و نقل برون شهری، ایمنی
|
  • A. Varvaei, M. Nasiri, A. Farhani, B. Pakroushan Page 1
    In accordance with the article 336 of Islamic criminal law, in the case of collision of two vehicles, both sides are responsible and there is no difference whether both are guilty or both are not. However, it has been mentioned that if one of the drivers is guilty, only that driver is considered responsible.Unfortunately, few lawyers misinterpret this article and claim that in any collision, in which one driver is guilty and the other is not, both sides are considered responsible.In this article, it is tried to represent a correct interpretation of the mentioned article based on judicial explanations.
  • M. Ahmadinejad A. Shariat, A. Rasekh Page 15
    Jitneys have special behavior and suddenly change lanes for boarding and alighting of passengers. These vehicles cause irregularity in and a lot of delay on traffic flow by unexpected maneuvers and stops in anywhere of streets. Its importance issue that we force taxies to stop only at taxi stops and subsequently assess the effect of this restriction on improvement of traffic parameters.This research is carried out for assessing the effect of taxi stops position on traffic performance of an urban street. The approach was based on simulation of taxi behavior in a sample street by Vissim simulating software. The real data of traffic flow and taxi behavior has been collected from a sample two-lane street in the city of Tehran.Performance parameters like travel time, delay and average speed are determined on the basis of software results for different scenarios. Results are compared and the best scenario is illustrated. Results indicate that taxi stops in one and two lane streets have considerable effects on street traffic performance and increase travel time and delay of vehicles.
  • M. Kalantari Khalilabad, M. Kiamehr Page 31
    More than a half of our country's area is located in arid regions and is exposed to desert formation and sandstorms. Sandstorms in arid and semi-arid regions of the country make problems for drivers across transit roads, resulting in many accidents and bringing about heavy traffic. One of the most important transit roads, which connect North of Iran to theSouth, is Tehran–Bandarabbas arterial road, part of which is the Yazd– Ardakan road in central Iran, annually faced with at least 5 giant sandstorms in average.The aim of this paper is to provide a good level of preparedness for the related departments and executives of Yazd province and to enhance managerial power and potential to fight sandstorm disasters in the Yazd– Ardakan road. To do so, the activities and duties of all related administrative department for sandstorm disaster management in the Yazd–Ardakan road has been determined. The results show that sandstorm disaster management and prevention is possible through cooperation among administrative departments and creating a disaster command system.
  • I. Shakerinia Page 61
    The aim of present study is examining the relation among mental health, aggression, type a characteristic and driving habits. Because of this, the researchers asked from 110 answerable in accident men to complete the Manchester Behavior Driving, Type A Characteristic, Ahvaz Aggression and General Health Questionnaires.Then the data analyzed by, Pearson correlation and regression analysis in a stepwise method. The results showed that there is a significant relation among Mental Health, Personality Type and Aggression & Driving Behaviors. Also the regression analysis in a stepwise method showed that Aggression and Mental Health variables could predict tastes’ dangerous behaviors, although Type a Characteristic couldn’t predict drivingbehavior. Notice that dangerous driving would make many irreparable problems for society and also for people, the suggestion in here is a good management by police. They can put psychological consultation program for people how want to get there driving license or want to extend it or even during a regular time. For driving (private or public). In this way, all invading drivers or dangerous one who need to be educated about driving behavior will put in this kind of consultation programs.
  • A. Mahmoudabadi, A.R. Ali Ahmadi Page 75
    Quantitative approach is known as a kind of research methods, has been used when measurable parameters are available in the process of research. This kind of research methods is being used in transportation and traffic fields because of the availability of measurable parameters. Although there is some measurable parameters are available, in the recent years qualitative and combined (quantitative and qualitative approaches)approaches have been used in transportation and traffic studies. In this paper a review study has been done to eliminate using qualitative approach in transportation and traffic studies. Results showed that although a number of variables are defined by measurable parameters in the field of traffic and transportation, but qualitative methodologies inresearch process, have been used in many cases. Results also show that in some studies qualitative approach had results that are more appropriate because some of the social parameters particularly in urban transportation have been merged by measurable parameters.
  • M. Sardari Zarchi, S.A. Monajjemi Page 87
    Driver Fatigue is an important factor in road accidents. Therefore, recently many works have been done in driver fatigue detection and vehicle safety. In this paper, at first causes of drowsiness are explained and then a comprehensive survey on intelligent researches for driver fatigue detection is presented. Methods of fatigue detection can bedivided into three groups, which mainly focus on measuring of physiology changes, driver performance and driver state. In continue from each group, famous methods with their advantages and disadvantages are demonstrated. In conclusion, a practical prototype forsolving the fatigue problem which can be implemented in vehicle is proposed.
  • A. Saba, M. Hamdollahi, Sh. Adamnejad, R. Seyyedalizadeh Ganji Page 103
    According to the recent studies, about 70 percent of effective factors in road accidents are due to human faults, especially the driver's physical and mental problems. Hence, applying some restrictions seems to be necessary to control the situation. To this end, having Driver's Health Card, as one of the important provisions in the regulations of goods and passenger transport, has been introduced.The aim of this paper is to focus on the current situation of driver's health tests in Iran and compare the results to the findings in the United States. The data presented clearly illustrate the importance of driver's health in road safety. Finally, some applicable suggestions are presented to increase the level of rural driver's health.