فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 17 (تابستان 1389)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 17 (تابستان 1389)

  • بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا اسماعیلی، حمیدرضا عزیزی، معراج ظهیری صفحه 1
    این پژوهش تحت عنوان «بررسی نقش پلیس راه در مدیریت صحنه تصادفات جاده ای جهت کاهش آسیب های جانی مالی استان اردبیل» در سال 1386 با هدف شناسائی و تبیین علمی برخی از عوامل مؤثر در کاهش تلفات و صدمات صحنه های تصادف انجام شده است. در این تحقیق پس از بررسی اهمیت مدیریت تصادفات و تاثیر آن در کاهش تلفات و صدمات جانی و مالی، سیستم مدیریت صحنه تصادفات مورد بحث قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدیریت صحنه تصادف توسط کارشناس پلیس راه، ضمن جلوگیری از تصادفات ثانویه و تسریع در بررسی صحنه، باعث تسهیل در امدادرسانی به حادثه دیدگان و پاک سازی و بازگشایی راه شده و در نهایت منجر به کاهش تلفات جانی و مالی حادثه دیدگان و رانندگان عبوری خواهد شد.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، صحنه تصادف، آسیب های جانی و مالی، مدیریت صحنه تصادف
  • افشین شریعت، علی منصور خاکی، هادی نصرتی صفحه 25
    راه های دوخطه برون شهری دو عملکرد جابجایی و دسترسی را در شبکه راه ها فراهم می کنند. برای تعیین سطح سرویس راه های دوخطه دوطرفه از دو شاخص عملکردی درصد زمان دنباله روی، PTSF، و متوسط سرعت سفر، ATS، استفاده می شود. راهنمای ظرفیت راه ها، HCM2000، به دلیل دشواری اندازه گیری میدانی درصد زمان دنباله روی پیشنهاد می کند که از درصد وسایل نقلیه با سرفاصله زمانی 3 ثانیه یا کمتر به عنوان جایگزین آن استفاده شود. این مقاله به بررسی اعتبار این معیار جایگزین در ایران می پردازد. بدین منظور جریان ترافیک در سه راه دوخطه برون شهری دارای ترددشمار تحلیل شد. با استفاده از داده های ترددشمار در هر یک از این راه ها، درصد وسایل نقلیه با سرفاصله زمانی 3ثانیه یا کمتر در بازه های زمانی مختلف اندازه گیری شده و سپس با استفاده از نرم افزار IHSDM جریان ترافیک و شرایط هندسی مسیر در هریک از راه های مورد مطالعه شبیه سازی گردید. نتایج نشان داد که مقادیر درصد زمان دنباله روی حاصل از شبیه سازی در محیط نرم افزار با شاخص جایگزین یعنی درصد وسایل نقلیه با سرفاصله زمانی 3ثانیه یا کمتر بسیار به هم نزدیک است. این مطالعه نشان داد که می توان باتوجه به شرایط ترافیکی و هندسی در راه های کشور ایران نیز، از شاخص جایگزین برای اندازه گیری PTSF بهره جست.
    کلیدواژگان: راه های دوخطه برون شهری، شاخص عملکردی، درصد زمان دنباله روی، سرفاصله زمانی، سطح سرویس
  • محمدرضا سلیمانی کرمانی، متین دخت صالحی صفحه 39
    معماری سیستم ITS عبارت است از ایجاد هماهنگی بین تجهیزات و سیستم های هوشمند حمل و نقل در یک چارچوب و به صورت یک پارچه به گونه ای که این سیستم ها به صورت مجموعه ای واحد در جهت کاهش مشکلات ترافیکی عمل نمایند. در این مقاله برای اولین بار، روش جدیدی جهت دست یابی به مدل منطقی معماری ITS در کلان شهرهای ایران ارائه گردید و براساس آن الگوی معماری منطقی ITS شهر تهران تدوین شد. بدین منظور ابتدا، معماری کشورهای مطرح در این زمینه مانند آمریکا، اروپا، ژاپن و کانادا، مورد مطالعه قرار گرفت. باتوجه به این که کشور آمریکا به عنوان کشور پیشرو در بحث معماری ITS بوده و معماری ITS سایرکشورها با بهره گیری از تجربیات این کشور تدوین شده است، در این تحقیق نیز معماری ITS آمریکا به عنوان الگو انتخاب شد. پیش نویس معماری منطقی ITS شهر تهران با توجه به مشکلات و با درنظر گرفتن نیازها و امکانات موجود تهیه گردید. سپس معماری منطقی براساس نظرات کارشناسی 20کارشناس ITS و با پرکردن دو نمونه پرسش نامه اصلاح شد. در این پرسش نامه ها از کارشناسان درخواست شده بود ارتباط فرآیندها با یکدیگر و همچنین با عناصر خارجی را مشخص نمایند. بدین ترتیب معماری منطقی ITS کلان شهر تهران با ترسیم دیاگرام DFD نمایش داده شد.
    کلیدواژگان: سیستم های حمل ونقل هوشمند ITS، معماری ITS، خدمات کاربر، معماری منطقی
  • محمدرضا احدی، داود دعاگویان، مهدی توانگر صفحه 53
    بررسی نقش وسایل نقلیه سنگین در تصادفات جاده ای محور هراز و ارائه راهکارهای کاهش آن در سال های 87-1385، در راستای پاسخ گویی به یکی از مهم ترین مسائل تصادفات جاده ای محور هراز به عنوان یکی از شاهراه های استان مازندران به پایتخت صورت گرفته است زیرا آمارهای موجود بیان گر آن است که وسایل نقلیه سنگین یکی از عوامل اصلی وقوع تصادفات در این محور بوده لیکن تاکنون پژوهش علمی در این رابطه انجام نگرفته است. این تحقیق با روش پیمایشی و بهره گیری از دو جامعه آماری افسران و متخصصان ترافیک و رانندگان وسایل نقلیه سنگین صورت گرفته و برای جمع آوری اطلاعات، محقق تلاش کرده که از ابزار پرسشنامه که در زمان پایان نامه اعتبار و پایایی آن با آلفای کرون باخ مورد تایید قرار گرفته است، استفاده کند. نتایج تحقیق ضمن تاکید مکرر فرضیه ها بیانگر آن است که سن، میزان کارآیی و نوع وسایل نقلیه سنگین در تصادفات جاده ای نقش دارند، ایمن نبودن محور هراز در تصادفات جاده ای نقش داشته است، وجود معادن مصالح ساختمانی در تصادفات جاده ای نقش دارند، زمان کاری بیش از حد رانندگان در تصادفات جاده ای نقش داشته است. با این توصیف به منظور کنترل و کاهش تصادفات مربوط به وسایل نقلیه سنگین، چند راهکار عملی به عنوان پیشنهاد تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، وسایل نقلیه سنگین، معادن مصالح ساختمانی، ایمنی و محور هراز
  • سیروس احمدی صفحه 73
    وسیله نقلیه در کنار عامل انسانی، جاده و محیط، یکی از عوامل بروز تخلفات رانندگی است. براین اساس هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی رابطه وسیله نقلیه و تخلف رانندگی است. روش انجام پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه افراد بالاتر از 18سال شهر یاسوج که دارای گواهینامه رانندگی بوده و صاحب خودرو شخصی هستند، تشکیل می دهد. در مجموع 389نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه است که جهت تعیین اعتبار آن از اعتبار محتوا، و جهت تعیین پایایی آن از روش باز آزمون، استفاده شده است. نتایج توصیفی پژوهش بیانگر آن است که تخلف رانندگی در سطح بالایی است. به علاوه نتایج تحلیلی نشان می دهند بین نوع خودرو و تخلف رانندگی رابطه معناداری وجود ندارد اما مدل خودرو بر تخلف رانندگی تاثیر دارد و با افزایش عمر خودرو تخلف رانندگی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تخلف رانندگی، وسیله نقلیه، نوع خودرو، مدل خودرو، یاسوج
  • علی صبا، حسین حبیبی متولی، سید رضاسیدعلیزاده گنجی صفحه 83
    باتوجه به افزایش روزافزون سفر، نیاز به برنامه ریزی برای مدیریت منابع موجود و تخصیص منابع جدید در همه بخش ها از جمله نزد متولیان بخش حمل و نقل جاده ای که بیشترین سهم جابجایی مسافر را در میان سایر بخش ها دارا می باشند به چشم می آید. همچنین به دلیل اهمیت پیش بینی دقیق مسافران برای مدیریت عرضه امکانات موجود و تخصیص منابع جدید، پیش بینی تعداد مسافران از اولویت بالایی برخوردار است. از این رو برنامه ریزان حمل و نقل و اقتصاد از گذشته به دنبال تخمین مدل هایی جهت پیش بینی سفر جاده ای مسافر بوده اند. متخصصان علوم مختلف از جمله ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر هر یک به نوعی سعی می کنند روشی ساده و مؤثر برای پیش بینی هر چه دقیق تر تعداد مسافران در بعد ملی، منطقه ای و بین المللی ارائه دهند. برآورد تقاضای حمل و نقل یکی از مهم ترین موارد برای انجام برنامه ریزی، طراحی و مدیریت در زمینه حمل و نقل است. اولین گام در مسیر طراحی حمل و نقل کارا و پویا ارائه یک برنامه ریزی جامع مشتمل بر دوره های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت است. بنابراین اهمیت تدوین مدل هایی منطبق بر واقعیات جامعه، آشکار می گردد. براین اساس در این مقاله سعی شده است تا با مروری بر مطالعات انجام شده در زمینه مدل های برآورد تقاضا، مدل های مختلف موجود در زمینه توزیع سفر مورد آنالیز قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل توزیع، تقاضای حمل و نقل، جابجایی مسافر، برنامه ریزی حمل و نقل
  • نعمت الله خورده بینان، محمدوریا خورده بینان صفحه 111
    اطلاعات داده ای دقیق از میزان ترافیک انواع وسیله نقلیه در شبکه راه ها به امر بهسازی و گسترش سیستم حمل و نقل جاده ای کمک شایانی می کند. برای رسیدن به این مهم، روش های مختلف برداشت میدانی و ثبت داده های آماری از دیرباز در جمع آوری اطلاعات ترددشماری برای انواع راه ها مورد استفاده بوده است. هدف از این مقاله تعیین بهینه روش و تجهیزات ترددشماری ترافیکی با توجه به شرایط محیطی، هزینه و نوع راه در ایران می باشد. به این منظور ابتدا انواع روش های خودروشماری رایج در ایران بررسی می گردد، سپس تجهیزات آشکارگر مکانیزه مورد استفاده در حمل و نقل راه های کشور و روش های کاربرد آنها ارزیابی می شود، در ادامه مزایا و معایب هر کدام از دستگاه های خودروشمار با توجه به شرایط شبکه راه ها مورد تحلیل قرار می گیرد تا کاربرد بهینه این دستگاه ها مشخص گردد، در پایان براساس شرایط مختلف و نوع راه مناسب ترین دستگاه های الکترونیکی در ترددشماری ترافیکی برای شبکه حمل و نقل جاده ای ایران طبقه بندی و پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خودروشمار، حجم ترافیک، آشکارگر مکانیزه، حمل و نقل جاده ای
|
  • A. Esmaili H. Azizi, M. Zahiri Page 1
    The present paper aims to determine the role of road police in the management of road accidents’ scenes in order to identify and explain factors which can help decrease property damage and life injuries. After the importance of the management of road accidents and its effect on decreasing property damage and life injuries has been examined, the management of road accidents’ scenes has been discussed. The results indicate that the management of road accidents’ scenes by police road experts, while preventing secondary accidents, facilitates providing help to those affected by the accident; hence decreasing property damage and life injuries.
  • A. Shariat, A. Mansour Khaki H. Nosrati Page 25
    Two-lane intermunicipal highways serve two functions in the highway network: mobility and accessibility. To estimate the level of service on two-lane, two-way highways two performance measures are used: Percent Time Spent Following (PTSF) and Average Travel Speed (ATS). Due to the difficulty of measuring PTSF in the field, Highway Capacity Manual (HCM2000) suggests a surrogate measure to estimate the PTSF in the field, that is, the percentage of vehicles traveling with headways of less than three seconds. The present research tries to evaluate validity of this surrogate measure in Iran. For this purpose, traffic flow was analyzed in three intermunicipal two-lane highways with inclusive counter. By using the counter data in these roads, the percentage of vehicles with headways of less than three seconds in various intervals is measured, and then using IHSDM software, traffic flow and geometric qualifications of routes in each road are simulated. The results show that values of PTSF from simulating is very close to surrogate measure, namely percentage of vehicles with headways of less than three seconds. Paying attention to traffic and geometric qualifications in Iran's roads, this research shows that surrogate measure may be used for measuring PTSF.
  • M. Soleymani K., M. Salehi Page 39
    ITS system architecture includes creating coordination among smart transportation systems and equipment in a framework and in an integrated manner, in such a way that these systems work as a united whole in order to reduce traffic problems. In this paper, a new method to achieve a logical model for ITS architecture in Tehran metropolis is presented for the first time. Based on this method, a model for Tehran’s ITS logical architecture is developed. For this purpose, the architectures of leading countries in this regard such as US, European countries, Japan, and Canada were studied first. Since the United States is the pioneer country in ITS architecture and other countries have developed their ITS architectures based on the experiences of the United States, ITS architecture of US is used as the standard model in this paper. First,The draft of ITS logical architecture for Tehran metropolis was prepared based on the needs and the available sources. Then, this draft was revised using the opinions of twenty ITS experts who filled out two questionnaires. In these questionnaires, the experts were asked to identify the relationships among different processes and the relationships between these processes and external factors. In this way, the ITS logical architecture of Tehran metropolis was shown by plotting DFD diagram.
  • M. Ahadi D. Doagoyan, M. Tavangar Page 53
    This research is about trucks and their role in road accidents in Haraz road, and how to decrease such accidents. The present statistics indicate that HGVs are among the major causes of accidents in this road, but no scientific research is carried out on that. This research is a survey one, and the statistical population consists of police officers, traffic experts, and HGV drivers. The results, while confirming the research hypotheses, show that the driver’s age, his driving ability, and the kind of HGV affect road accidents. The existence of mines along the Haraz road, and the drivers’ driving hours also affect road accidents. To control the traffic and decrease HGV accidents, it is suggested to limit the driver’s age and the kind of trucks using the Haraz road, Widen and expand the road, modify the lightening system and signs, and to give time recording notebooks to drivers.
  • S. Ahmadi Page 73
    Besides human, road and environment, vehicle is one of influencing factors on driving offenses. Therefore, the main purpose of this research is to investigate the relationship between driving offenses and the vehicle type and model. The research method is a survey one, and the statistical population is all the individuals above 18 who have a driving licence and a private car. 389 drivers were selected by means of random multi-stage sampling. The measurement instrument is a questionnaire, the validity and the reliability of which was measured by content validity and retest method, respectively. Descriptive research findings point out that the driving offence is high among the drivers, and analytical results show that there is no significant relationship between vehicle type and driving offenses, but there is a significant and direct relationship between the vehicle models to driving offenses.
  • A. Saba, H. Habibi Motavalli, R. Sayyedalizadeh Ganji Page 83
    As a result of daily increase in traveling, the necessity of planning the current resources and allocating new resources in all sections, especially in the management of road transportation, which, compared to all the other sections, has the greatest share in the passenger transportation, becomes important. In addition, regarding the management of the current supplies and the allocation of the future resources, predicting the number of passengers is of high priority. As a result, the economists and the transportation planners have long been keen to estimate prediction models of passenger's traveling scheme. Specialists in the fields of mathematics, statistics and computer have been trying to get to a simple and effective model for the precise anticipation of the number of passengers in the regional, national, or international scale. Estimating the demand for transportation is one of the most important factors in the design, planning, and management of transportation. The first step to design an effective and dynamic transportation system is to present a comprehensive planning composed of short-term, mid-term, and long-term periods. Therefore, in this paper an effort is made to have an overview and analysis on the observed studies in the field of demand estimation and the present distinct models of transportation distribution.
  • N. Khordehbinan, M. Khordehbinan Page 111
    Providing accurate and up-to-date information on traffic of various vehicles in the road network helps the appropriate optimization and development of road transportation system considerably. Traditionally, different techniques, including field observation and statistical data recording, have been used to gather information on counting traffic in different roads. The aim of this paper is to determine the optimal method and equipment for traffic counting regarding environmental conditions, cost, and type of the road in Iran. To do so, common methods of traffic counting in Iran are first examined, and then automatic revelation equipment used in the national transportation system and their application are evaluated. Next, advantages and disadvantages of traffic counting equipment regarding condition of road network are analyzed, so that optimal application of such equipments is specified. Finally, the most suitable electronic equipment in traffic counting for Iran transportation network are classified and recommended based on various conditions and type of the road.