فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 18 (پاییز 1389)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 18 (پاییز 1389)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا اسماعیلی، ناصر میکائیلی صفحه 1
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین سطح رفاه اقتصادی و میزان تخلفات رانندگی در شهرستان ارومیه است. در این پژوهش، اهداف فرعی دیگری نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه رانندگان متخلفی است که در فاصله اول خردادماه سال 1387 الی آخر آذرماه سال 1387در شهرستان ارومیه مرتکب تخلفات حادثه ساز شده اند و تعداد آنها براساس اطلاعات موجود در سیستم رایانه ای واحد آمار و اطلاعات پلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان ارومیه 27317نفر است. لذا پژوهش گر با مراجعه به جدول مورگان اقدام به نمونه گیری نموده که حجم نمونه این تحقیق 380نفر است. پژوهش گر برای جمع آوری داده های مورد نیاز خود از دو شیوه استفاده کرده است. برای بررسی سطح رفاه افتصادی رانندگان و اطلاعات توصیفی در مورد آنها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده کرده است که با استفاده از نرم افزارSPSS ضریب پایایی این پرسش نامه 75/0به دست آمده است و در گام بعدی برای اطلاع از میزان تخلفات حادثه ساز، به سیستم آمار پلیس راهنمایی و رانندگی مراجعه شده است.
    تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، حاکیست بین سطح رفاه اقتصادی و میزان تخلف عدم توجه به فرمان پلیس رابطه معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: تخلفات رانندگی، رفاه اقتصادی، انباشت فرهنگی، تصادفات فوتی، فاصله طولی
  • کیوان شاهقلیان، علیرضا شهرکی، مصطفی حسی نزاده سلجوقی صفحه 19
    جایگاه مهم حمل ونقل در جابه جایی، توزیع، و مبادلات رو به افزایش مربوط به فعالیت های مختلف مشخص است و سبب می شود تا سهم بیشتر رفت و آمد در معابر را به خود اختصاص دهد. این نیاز منجر به شکل گیری مؤسساتی تخصصی در این زمینه شده که امکان ساماندهی فعالیت های پراکنده را فراهم می کند. پژوهش حاضر، روشی برای مسیریابی وسایل به شکل بهینه ارائه می کند تا از طریق افزایش عملکرد این گونه مؤسسات خدماتی در بخش حمل ونقل، به بهبود وضعیت ترافیک، منجر می شود. تسهیل شرایط مربوط به مسیرهای اولیه، و پیاده سازی ضوابط در ضمن مراحل مرتبط با یکدیگر، مشخصه های عمده روش می باشند. برای بررسی عملکرد روش در این زمینه، به جای یک مورد، از چندین مورد مطالعاتی، به شکل مسائلی آزمایشی که توسط پژوهش گران، و بعضا با نمونه برداری از موارد واقعی ارائه شده اند، استفاده می شود. نزدیک بودن نتایج حاصل از روش به مقادیر بهینه و بهبود وضع ترافیک حاصل از بهینه شدن مسیر و وسایل، نشان دهنده عملکرد و کارآیی قابل قبول روش است.
    کلیدواژگان: بهبود وضع ترافیک، مسیریابی وسایل نقلیه، مراحل مرتبط، بهینه سازی وسایل، افزایش عملکرد
  • حسن رضا رفیعی صفحه 43
    اهمیت راه و راه بانی در برقراری امنیت داخلی بر کسی پوشیده نیست. در تاریخ ایران سازمان های زیادی به امر راه و راه بانی و راهداری مشغول بوده اند که قراسوران یکی از آن هاست. قراسوران واژه ای ترکی و به معنی سیاهی رونده است و اصطلاحا به کسانی اطلاق می شد که اختصاصا به امر راه بانی و پاسداری از امنیت راه ها مشغول بوده اند. اولین نامی که از قراسوران به میان آمده مربوط به دو فرمان از زمان شاه سلطان حسین صفوی است. با وجود این به نظر می رسد که سابقه چنین تشکیلاتی به سده های پیش از آن نیز برسد. قراسوران را می توان پلیس راه زمان خود به حساب آورد زیرا ماموران آن با هرگونه تخلفی در جاده ها برخورد و ایمنی مسافران و بازرگانان را تامین می کردند. بعد از شهادت امیرکبیر و شیوع ناامنی در راه های کشور، ضرورت ساماندهی قراسوران آنچنان نمود پیدا می کند، که در فصل هشتم قانون تشکیل ایالات و ولایات، که در 27 آذر 1286 خورشیدی به تصویب مجلس شورای ملی می رسد، موادی بیست گانه به چگونگی تشکیل، شرح وظایف و تعامل این سازمان با دو سازمان انتظامی نظمیه (شهربانی) و ضبطیه (ژاندارمری) و سازمان های دیگر تخصیص می یابد. با کودتای محمدعلی شاه بر علیه مشروطیت و حاکمیت استبداد صغیر اجرای این قانون معلق می ماند تا اینکه بعد از تشکیل امنیه دولتی در 1288 خورشیدی آخرین بازمانده های قراسوران برچیده و سازمان جدید عهده دار وظایف آن می شود. با وجود این آثار حضور قراسوران در تاریخ انتظامی ایران را تا سال 1301 خورشیدی نیز می توان دید.
    کلیدواژگان: قراسوران، قراول خانه، ولایت (شهرستان)، ایالت (استان)، ضبطیه (ژاندارمری)، نظمیه (شهربانی)
  • کیانوش هاشمیان، هایده صابری، افشین بهادری صفحه 71
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی تفاوت ویژگی های شخصیتی رانندگان پرخطر و عادی است. بدین منظور 60نفر راننده پرخطر شناسایی شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در نیمه اول سال 1389و60نفر راننده عادی شهر تهران که تاکنون مرتکب رانندگی پرخطر نشده اند از بین رانندگان شهر تهران به تعداد 120نفر به روش تصادفی ساده انتخاب و با استفاده از تست شخصیت نئو و به روش علی- مقایسه ای مورد آزمون قرار گرفتند.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین ویژگی های شخصیتی رانندگان پرخطر و عادی در تمامی پنج شاخص آزمون نئو که شامل: 1-روان نژندی 2-برون گرایی 3-باز بودن به تجربه 4-توافق 5-وجدانی بودن می باشد تفاوت معناداری وجود دارد. بدین ترتیب که میانگین شاخص های روان نژندی و برون گرایی در رانندگان پرخطر بیشتر از رانندگان عادی و نیز میانگین شاخص های بازبودن به تجربه، توافق و وجدانی بودن در رانندگان پرخطر کمتر از رانندگان عادی بود.
    کلیدواژگان: رانندگی پرخطر، رانندگی عادی، روان نژندی، برون گرایی، بازبودن به تجربه، توافق، وجدانی بودن
  • سیدعلی عبادی نژاد، علی اصانلو صفحه 85
    باد به عنوان یکی از مصادیق عوامل جغرافیایی، ایمنی حمل ونقل را تحت تاثیر خود قرار می دهد. عامل اصلی ایجاد باد، نابرابری در توزیع انرژی تابشی خورشید در سطح کره زمین است. حرکت وسایل نقلیه در هنگام طوفان های ماسه ای بسیار خطرناک است و چنان چه رانندگان مهارت لازم را نداشته باشند، دچار حوادث فاجعه آمیز می شوند. بادهای شدید می توانند خودروها را واژگون یا هدایت آنها را با مشکل مواجه کنند. پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی است و در انجام آن از روش های کتابخانه ای و اسنادی، مشاهده مستقیم و روش های ابزاری مانند بررسی نقشه های هواشناسی استفاده شده است. هدف از این مطالعه نمایاندن اهمیت این عامل در رخداد سوانح جاده ای و تاثیر آن بر ایمنی ترافیک در کشور است. نتایج مطالعات گذشته نشان می دهد که این عامل در دسته بندی عوامل تصادفات در هر سه نوع آن (علل اولیه، ثانویه و واسطه) به اشکال مختلفی ایفای نقش می کند. فراوانی تصادفات جاده ای در این شرایط 6/0درصد است و در بین استان های مختلف کشور، استان سیستان و بلوچستان با (5/7درصد) بیشترین میزان تصادفات در این شرایط را داشته است.
    کلیدواژگان: باد، ایمنی حمل و نقل، حمل و نقل
  • رضا عبدالرحمانی، اصحاب حبیب زاده، محمدرضا نادرپور صفحه 101
    جامعه شناسان تا اندازه زیادی نسبت به مهندسان، تمایزهای آشکاری میان مقاصد رفتار انسان ها و نتایج ناخواسته ای که رفتارمان به بار می آورد قائل می شوند. ممکن است مقاصدی که برای رسیدن به آنها فعالیت می کنیم با نتایجی که به وجود می آیند تفاوت فراوانی داشته باشد. ما از این راه می توانیم چیزهای زیادی درباره رفتارهای عقلانی و حساب شده انسان ها، جوامع و فرهنگ آنها بفهمیم. به این معنا که فرهنگ و الگوهای رفتار اجتماعی می توانند تا اندازه زیادی؛ طرح های دقیق، عقلانی و کارآمد مهندسان ترافیک را تحت تاثیر خود قرار دهند.
    برخی جامعه شناسان بر این باورند که امور انسانی بیشتر با کنش های غیرمنطقی و نامعقول هدایت می شوند، و نه با کنش های منطقی و عقلانی، یعنی آن چه که مهندسان می اندیشند و عمل می کنند. با این وصف انسان ها غالبا سخت گرایش به «منطقی جلوه دادن» رفتارشان دارند. بنابراین برای رسیدن به درکی از رفتارهای ترافیکی مردم، لزوما همیشه طراح و مهندس زبردستی بودن کافی نیست، بلکه برخی مواقع برعکس عامی بودن کارآمدتر است. ساده ترین استدلال این گزارش آن است که طرح های ترافیکی ارائه شده از سوی مهندسان، قرار است برای افراد عامی، معمولی و غیرآموزش دیده به اجرا گذارده شود و نه برای مهندسان و افراد آموزش دیده. از این رو برای فهم میزان سادگی و پیچیدگی طرح های ترافیکی بایستی یک مهندس خود را به جای افراد عادی جامعه (که قرار است طرح برای آنها به اجرا گذاشته شود) قرار داده، زوایای آشکار و پنهان طرح را از چشمان آنها ببیند.
    ساختار مقاله حاضر بدین صورت است که ابتدا اهمیت نگاه اجتماعی و فرهنگی به ترافیک بازگو شده، نفوذ متغیرهای اجتماعی بر آن همراه با ملاحظات اجتماعی و فرهنگی به جای ملاحظات مهندسی شرح داده می شود. سپس نقش الگوهای رفتار اجتماعی در فرآیند اجرای طرح های مهندسی ترافیک بررسی می شود. در ادامه موضوع وام گیری فناوری و ماشین از جوامع و فرهنگ های دیگر، اشتباهات رایج این وام گیری ها و بالاخره درکی سطحی داشتن از فناوری های حمل و نقلی، همراه با مثال ها و مصادیقی از کشورهای مختلف توضیح داده می شود. در پایان به اثرات متقابل فرهنگ و ساختارهای اجتماعی با ترافیک و مهندسی ترافیک تاکید شده است.
    کلیدواژگان: مهندسی ترافیک، جامعه شناسی ترافیک، فرهنگ، الگوهای رفتار اجتماعی، فناوری، آموزش، ضمانت اجرا، نهادهای اجتماعی
  • رضا اسدالهی، شهاب حسن پور صفحه 127
    سرعت، مهم ترین عامل در بیشتر تصادفات منجر به مرگ، به شمار می آید. شیوه های مختلفی جهت کاهش سرعت خودروها در جاده ها و دست یابی به ایمنی لازم مورد استفاده قرار می گیرد. برای این منظور عمدتا از دو نوع موانع فیزیکی و غیرفیزیکی استفاده می شود. موانع غیرفیزیکی به صورت بازدارنده ادراکی عمل می کنند. موانع ادارکی روشی مؤثر برای کاهش سرعت حرکت وسایل موتوری است. این موانع ادراکی می تواند جهت کاهش سرعت در مکان هایی مثل محل ساختمان راه، قوس ها، میدان ها و حتی عوارضی های بزرگراهی مورد استفاده قرار گیرد. لذا لازم است تا روش ها و الگوهای مختلف کاهش سرعت به صورت ادراکی مورد بررسی قرار گیرد تا ایمنی مورد انتظار حاصل شود. این مقاله به معرفی و بررسی روش های کاهش سرعت ادراکی می پردازد. برای این منظور از تکنیک خط کشی روسازی به عنوان یک عامل غیرفیزیکی که می تواند برروی ادراک راننده تاثیر بگذارد استفاده شده است. در این نوشتار انواع مختلف خط کشی های روسازی معرفی و مورد ارزیابی قرار گرفته، همچنین مطالعه موردی در ایران و برای عوارضی های کرج و قزوین انجام گرفته است. نتایج این مطالعات نشان داد که استفاده از خط کشی به عنوان یک روش غیرفیزیکی از لحاظ هزینه و ایمنی مناسب تر از سایر روش ها است.
    کلیدواژگان: سرعت، کاهش سرعت، تصادف، خط کشی، موانع ادراکی
|
  • A. Esmaili, N. Mikaeili Page 1
    The present study deals with the relation shop between the level of economic welfare and the level of driving violations in Urmia. In addition to the relationship between the level of economic welfare and the level of driving delinquency, some other subordinate aims have been studied.Statistical population encompasses all delinquent drivers who caused some accidents in Urmia from Khordad 1, 1387 until Azar 30, 1387. These drivers totaled 27/317, according to the statistics department in Urmia Traffic Police Department. Sampling was done using Morgan Table, and the sample consisted of 380 drivers.The data are gathered through two different approaches. In order to study the level of economic welfare of drivers, a list of questionnaires was prepared. Then, using the SPSS software, the durability coefficient was obtained as 0/75. In the next step, to obtain the level of accidental driving delinquency, the data from the Urmia Traffic Police Department were used. After the data were analyzed, the relationship between the levels ofeconomic welfare and driving delinquency was shown to be meaningful.
  • K. Shahgholian, A. Shahraki, M. Hosseinzadeh Saljooghi Page 19
    The important place of transportation has long been evident in increasing movement, distribution, and exchange of various operations, and thus, has allocated more portion of traffic on roads to itself. This requirement has led to the formation of specialized firms in this regard that provide the possibility of ordering dispersed operations.The present paper aims to offer a method for optimal vehicle routing, so that through increasing performance of such institutions in transportation section, in addition to other advantages, the improvement of traffic situation could be obtained. Facilitating the constraints of initial routes, and implementing them among related stages, are the main features of this method. To investigate the performance of method, instead of using asingle case, several case studies have been used as test problems which are suggested by researchers, and occasionally by sampling real cases. The fact that the results are close to the optimal solution and improvement of traffic situation because of route and vehicleoptimization, indicates that performance and efficiency of the method is acceptable.
  • H. Rafiei Page 43
    The importance of road and road safety is already known to everybody. In the course of history, many organizations were engaged in road and road safety in Iran, with “Gharasouran” being one of them. The word “Gharasouran” is a Turkish term, meaning “moving darkness”, which was used to refer to people who were engaged in keeping roads safe. The first mention of “Gharasouran” goes back to the period of King Sultan Hosein, from Safavid dynasty. However, “Gharasouran” seem to have been existing for many centuries before. “Gharasouran” could be called the highway police of the time, since they enforced laws and regulations of roads. After Amir Kabir died a martyrand insecurity spread throughout the country, it sounded indispensable to recreate “Gharasouran”. So, Iranian National Parliament ratified to found it again in 1286. During Mohammad Ali Shah's coup, “Gharasouran” stopped working and new organizations took the responsibility of road safety.
  • K. Hashemian, H. Saberi, A. Bahadori Page 71
    The present study aims to identify personality features differences between risky and ordinary drivers. In doing so, 120 drivers (60 risky drivers, 60 ordinary ones) were chosen in a simple random sampling way in Tehran and were tested through Neo Personality test. The results indicate a significant difference among personality features of risky andordinary drivers in all five indexes of neo test, including (1) Neuroticism, (2) Extraversion, (3) Openness to experience, (4) Agreeableness, and (5) Consciousness. In fact, indexes average of neuroticism and extraversion were more considerable with risky driversthan ordinary ones. Also, indexes average of openness to experience, agreeableness, and consciousness were less among risky drivers.
  • A. Ebadinejad, A. Osanlou Page 85
    The wind, as a geographical factor, can affect the safety of transportation. The main factor in creating winds is the disparate distribution of sunshine. The movement of vehicles in sandstorms is very dangerous, especially when the drivers do not have the required skills, which may bring about catastrophic accidents, since violent winds can divertvehicles from the road. The present paper is applied in nature and employs library and documentary research, direct observation, and aero logy plans. The goal of the survey is to show the significance of wind in causing road accidents.The results show that this factor plays a role in grouping accident factors in all three kinds (i.e. primary, secondary, and median). Road accident abundance is 6%, with Sistan and Baluchestan Province (%7/5) having the largest amount of accidents in Iran.
  • R. Abdolrahmani, A. Habibzadeh, M. Naderpour Page 101
    Compared with engineers, sociologists make clear distinctions between human being's behavior and unwanted results of that behavior. The results people try to achieve may be different from those really achieved. Through the achieved results we can understand a lot about human being's logical behaviors, societies, and culture. That is, culture andsocial behavior patterns can, to a great extern, affect traffic engineer's efficient and lofical plans. Some sociologists believe that human affairs are conducted by illogical tensions, rather than logical ones. That is, they are mainly based on what engineers think and do. However, human beings tend to show their actions logical. Therefore, to understand people's traffic behavior we dont have to be necessarily a competent engineer or designer. On the contrary, in most cases, to be ordinary and popular seems much moreeffective. In the present paper, first the importance of social and cultural attitudestowards traffic, and the influence of social variations on it, with social and cultural considerations, rather than engineering ones, is explained. Then, the role of social behaviors patterns in the process of traffic projects performance is discussed. Finally, bilateral effects of culture and social structures on traffic and traffic engineering have been emphasized.
  • R. Asadollahi, Sh. Hasanpour Page 127
    Speeding is considered to be a contributing factor in most fatal crashes. In an attempt to reduce speed on roadway segments where it is considered to be a safety concern, various methods have been maintained as speed calming treatments. Two different obstacles are mainly used for this
    Purpose
    physical and nonphysical.Nonphysical elements act as perceptual countermeasures. Perceptual countermeasures are one potential method of influencing motorists to slow down. These perceptual techniques might be useful at lowering speed in a variety of driving situations, such as work zones, curves, roundabouts, and toll plazas. Therefore, evaluation of marking patternalternatives is needed to analyze which patterns are best for encouraging drivers to maintain safe and appropriate speed. In this paper, perceptual speed calming methods have been introduced. The results show that compared to other methods, using nonphysical countermeasures has cost and safety benefits.