فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 21 (تابستان 1390)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 21 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس احمدی صفحه 1
    آگاهی از قوانین راهنمایی رانندگی، مهم ترین مکانیزم ورود رانندگان به ترافیک است و به طور طبیعی انتظار می رود هرچه آگاهی از قوانین رانندگی بیشتر باشد تخلف رانندگی کمتر شود، اما این رابطه کمتر مورد بررسی علمی قرار گرفته است. براین اساس هدف مقاله حاضر این است که رابطه میزان آگاهی از قوانین راهنمایی رانندگی را با میزان تخلف رانندگی در بین رانندگان، بررسی کند. این پژوهش به روش پیمایشی و در شهر یاسوج انجام شده است. جامعه آماری کلیه شهروندان 65-18 ساله هستند که دارای گواهی نامه رانندگی و خودروی شخصی بوده و در سطح شهر رانندگی می کنند. در مجموع 389 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه ای محقق ساخته و مشتمل بر دو مقیاس تخلف رانندگی و آگاهی از قوانین راهنمایی رانندگی است که برای تعیین اعتبار آنها از روش اعتبار محتوی و جهت تعیین پایایی شان از هم سانی درونی به روش کودر و ریچاردسون، استفاده شده است. نتایج توصیفی پژوهش، بیان گر آن هستند که میزان تخلف رانندگی در بین رانندگان بالاست. به علاوه میزان آگاهی از قوانین راهنمایی و رانندگی نیز در سطح متوسط رو به پایین می باشد. اما نتایج تحلیلی پژوهش نشان می دهند میزان آگاهی از قوانین راهنمایی رانندگی بر میزان تخلف رانندگی تاثیر معنادار و منفی دارد. به عبارت دیگر، با افزایش میزان آگاهی از قوانین راهنمایی رانندگی، میزان تخلف رانندگی کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: تخلف رانندگی، آگاهی، قوانین راهنمایی و رانندگی، رانندگان
  • بابک جوانی، پویا نجف، سید محمد لواسانی صفحه 19
    وجود استانداردهای کاهش مصرف سوخت باعث هرچه سبک تر ساخته شدن خودروهای جدید شده است که این امر ریسک مرگ سرنشینان آن ها در تصادفات را افزایش می دهد. از این جهت تحقیق برروی چگونگی تاثیر وزن خودروها برروی میزان مرگ و میر سرنشینان آن ها امری مهم به نظر می رسد. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط بین مرگ و میر و نسبت وزن خودروها هنگام تصادف است. در این مقاله مروری اجمالی برروی این دو روش انجام شده است و کارآیی هر یک از آن ها در بیان رابطه بین نسبت مرگ و میر با نسبت وزن، با استفاده از اطلاعات مربوط به محور ترانزیتی شرق ایران مشخص شده است. نتایج نشان می دهد که روش جدید رابطه بین نسبت وزن و نسبت مرگ و میر را بهتر و با جزییات بیشتری نسبت به روش پیشنهادی اوانس بیان می کند. هم چنین در روش جدید می توان تاثیر عوامل مختلف را در نظر گرفت. بر طبق نتایج نهایی حاصل از این رابطه، هر چه خودرو سبک تر باشد، احتمال مرگ سرنشینانش در تصادفات بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: ایمنی ترافیکی، وزن وسیله نقلیه، ریسک مرگ، محور ترانزیتی شرق ایران، تصادف
  • رضا بیرانوند، محمد آبید، سید سعید کشفی صفحه 33
    امروزه رانندگان به عنوان صنفی از جامعه دارای حقوقی هستند که لازم است حقوق شهروندی آنها توسط پلیس راهور رعایت شود که در این تحقیق به وظایف و تکالیف پلیس راهور به عنوان مسئول برقراری نظم و امنیت در حوزه حمل و نقل پرداخته شده است.
    تحقیق حاضر به روش اسنادی و کتابخانه ای و ابزار تحقیق کتب، مقالات، پایان نامه ها و سایت های اینترنتی در حوزه مورد مطالعه بوده است که محققان با استفاده از آنها ضمن توصیف وضع موجود به تکالیف و ویژگی های اخلاقی و رفتاری پلیس راهور در حوزه حقوق شهروندی پرداخته است.
    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که احصاء حقوق شهروندی رانندگان و تبیین تکالیف پلیس بر رعایت این حقوق و تعامل مطلوب با این قشر از جامعه از جمله عوامل موثر بر حفظ حقوق شهروندی و ایجاد رفتار و اخلاق مطلوب پلیس راهور در حفظ و رعایت حقوق شهروندی رانندگان است.
    کلیدواژگان: پلیس راهور، رانندگان، ترافیک، ضابط دادگستری، حقوق شهروندی
  • محمدرضا احدی، بیژن پاک روشن، ناصر مومیوند صفحه 53
    یکی از انواع تصادفاتی که در راه های ایران به وقوع می پیوندد، تصادفات مرتبط با ماشین های کشاورزی است. این دسته از تصادفات تاکنون به صورت گسترده مورد پژوهش نبوده اند و خلاء تحقیقاتی در این زمینه به منظور تدوین دستورالعمل ها و قوانین تامین کننده ایمنی احساس می شود. برای این منظور به روش توصیفی ضمن بررسی میزان تصادفات به تفکیک استان ها، به بررسی میزان تصادفات ناشی از سه عامل انسانی، نقائص ماشین های کشاورزی و جاده پرداخته شد. جامعه آماری شامل آمار تصادفات ماشین های کشاورزی در راه های برون شهری کشور، آمار تصادفات برون شهری و نظرات متخصصان تصادفات است. نتایج تحلیل ها نشان داد که بیش ترین تصادفات در فصل تابستان و کم ترین مربوط به فصل زمستان می باشد. آمار تصادفات به تفکیک استان ها نشان داد که بیشترین تصادفات در استان های گلستان، گیلان، لرستان و مازندران (استان هایی با سطح زیر کشت بالا) رخ می دهد. بررسی ها نشان داد که مهم ترین عامل انسانی نام برده شده در گزارش تصادفات «عدم توجه راننده به جلو» بوده است. گواهی نامه بیش تر رانندگان در این تصادفات رویت نشده و مهم ترین عامل جاده ای موثر در تصادفات کمی عرض جاده بوده است.
    کلیدواژگان: تصادفات، ماشین های کشاورزی، راه های برون شهری، عامل انسانی، عامل جاده ای
  • ایرج برگ گل، سید تیمور حسینی، حسین محمدپور صفحه 69
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل و خطاهای انسانی مرتبط با رانندگان موتورسیکلت در جاده های استان گیلان که در بروز تصادفات آنها موثر می باشد انجام گرفته، دراین راستا خطاهای انسانی براساس تحقیقات صورت گرفته در بسیاری از کشورها و از جمله ایران در ارتباط با موتورسواران شناسایی گردید و براساس آن فرضیات تحقیق پیش بینی و برای قبول یا رد فرضیات از دو روش پرسش نامه و بررسی اطلاعات فرم های کام 114 برای اثبات آنها استفاده شده، برای هر فرضیه سوالات مرتبط براساس خطاهای انسانی آن در پرسش نامه پس از اطلاعات فردی با سوال پاسخ بسته و پاسخ باز طرح گردید و با توجه به جامعه آماری پرسش نامه به صورت انتخاب خوشه ایبرای کارشناسان تصادفات، و برای موتورسواران و دیگر رانندگان به صورت انتخاب تصادفی تکمیل گردید. تصادفات موتورسیکلت مقصر در حادثه در فاصله زمانی یک ساله 1389 در نمونه آماری پلیس راه رشت لاهیجان از اطلاعات فرم های تصادفات بررسی گردید که با تحلیل آماری فرضیات تحقیق تایید گردید. نتایج حاصله حاکی است که عوامل انسانی ناشی از عدم رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی، تردد در زمان لغزندگی راه، سرعت، عدم رویت موتورسیکلت و شرایط سنی در بروز تصادفات موتورسیکلت نقش دارد.
    کلیدواژگان: عوامل انسانی، خطا، تصادفات، موتورسیکلت، راننده
  • داود دعاگویان، ابراهیم اسدیان صفحه 85
    هر سازمانی در راستای ارایه خدمات بیشتر به محیط سازمانی و جلب مشتری تلاش می کند که برنامه های اصولی را به اجرا در آورد. موضوع خصوصی سازی به ویژه در نهادهای عمومی و دولتی از برنامه هایی است که مدنظر سازمان های دولتی ایران و به ویژه نهاد راهنمایی و رانندگی در ناجا قرار گرفته است. به نظر می رسد که واگذاری بخشی از خدمات راهنمایی به بخش خصوصی در قالب طرح برون سپاری بتواند ضمن ارتقای خدمات ترافیکی به مردم، رضایت مندی مردم را در پی داشته باشد. این مقاله که در واقع نتایج یکی از تحقیقات در این زمینه است، درصدد بررسی نقش برون سپاری خدمات ترافیکی راهنمایی و رانندگی در جلب رضایت مندی مردم است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه افرادی است که (330 نفر) در یک ماه از سال به مراکز شماره گذاری مستقر در سطح شهر به نمایندگی از راهنمایی و رانندگی ناجا مراجعه کرده اند. روش تحقیق این مقاله از نظر نوع و هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی می باشد. نتایج اولیه تحقیق نشان می دهد که اجرای طرح برون سپاری در جلب رضایت مندی مردم موثر بوده است.
    کلیدواژگان: برون سپاری، خصوصی سازی، شماره گذاری، رضایت مندی، رضایت مندی مردم
  • سید ابوالحسن موسویان صفحه 101
    رفتارهای رانندگان یکی از مهم ترین حوادث، تصادفات جاده ای است که باعث مرگ و میر و زخمی شدن شمار زیادی از افراد و خسارات کلان می شود. نوع رفتار اجتماعی رانندگان به عنوان یک معضل جدی در جامعه محسوب می شود که باید در جهت جلوگیری از این معضل به دنبال تمهیدات و برنامه های اساسی بود. بدین ترتیب، چگونگی رری اجتماعی رانندگان ز ا ا وه ز خودشان، و ز ااد د را کند. ا ااع رر و ام از ال ده و هم چنین ا ار آان از اذ ا زم اح رری غیر اجتماعی ران از وز ادث را ت. بنابراین، بررسی غیراجتماعی رانندگان ش های موثر و کاهش شمار تصادفات و افزایش سلامت جامعه شهری است. در نتیجه برنامه ریزی مناسب و ارتقای سطح آگاهی و مهارت های رانندگان در زمینه مسایل ایمنی ترافیک و تصادفات و تمرکز برروی پیامد و نتایج ناگوار ناشی از حوادث ترافیکی به نحوی که در جهت تغییر عادت های نادرست رانندگی و ناشایست نشان دادن تخلفات و سرپیچی از قوانین و مقررات هدف گذاری شود، می تواند بسیاری از رفتارهای غیر اجتماعی رانندگان را کنترل و از تصادفات و تلفات شدید جلوگیری کرده و ضمن ارتقا و بهبود وضعیت رفتارهای اجتماعی رانندگان؛ نسبت به ارتقای سبک زندگی، بهبود و افزایش سلامت زندگی جامعه شهری تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، رفتار اجتماعی، رانندگان، جامعه شهری، حوادث رانندگی، تصادف، هزینه های اجتماعی
|
  • S. Ahmadi Page 1
    Awareness of traffic regulations is a very important concept for drivers using the road and traffic infrastructure. It is naturally expected that with an increase in the driver’s awareness of traffic regulations, there will be a subsequent decrease in the incidence of their driving violations; however, this relationship has not been investigated sufficiently in academic literature. Therefore, the main goal of this research is to examine this relationship between awareness of traffic regulations and driving violations. The research method is by survey and the sampled population is all of the individuals aged 18-65 in Yasouj that hold a valid driving certification and access to a private car. To this end, 389 subjects were selected by the random multi-stage sampling method. The measurement tool is a questionnaire, which includes two scales that show content validity has been used for determination of the validity, and the reliability was measured by the Richard-Kuderson method. The descriptive research findings show that driving violations among drivers is high, and that drivers’ awareness of traffic regulations is moderate to low. The inferential research findings show that there is a negative significant relationship between a driver’s awareness of traffic regulations and the driving violation.
    Keywords: Driving Violation, Awareness, Traffic Regulations, Drivers
  • B. Javani, P. Najaf, M. Lavasani Page 19
    Envelopment of the national fuel efficiency standards has encouraged car manufacturers to produce lighter vehicles and reduce their fuel consumption. However, this will increase the occupant fatality risk in road traffic accidents, meaning that it is of vital importance to understand the relationship between the mass ratio and driver fatality risk in these crashes. Several research studies have been conducted by L. Evans for this purpose, which has proved that the fatality risk ratio is related to mass ratio in two-car crashes. That author’s method was subject to several deficiencies in data fitting and in computing the probabilities of fatality risks; therefore in this paper, a new method based on a logistic model is applied to evaluate this relationship. The accuracy of both models is then assessed with regards to the accidents in the east transit corridor of Iran. The results show that the new model provides a better estimation of the fatality risk than Evans’ model. Another benefit of this model is its capability when considering other important factors, such as the height of vehicles. According to the final results, it is confirmed that heavier vehicles are safer during two-car crashes.
    Keywords: Traffic Safety, Vehicle Mass, Fatality Risk, East Transit Corridor of Iran
  • R. Beyranvand, M. Abead, S. S. Kashfei Page 33
    Nowadays there is a considerable increase in the production of different kinds of vehicle, and a development of the public transportation network, meaning that travel is an important academic. With regards to travel, drivers as a social group have certain citizenship rights that the traffic police should respect and uphold. In this survey, the authors have attempted quantify the duties and responsibilities of the traffic police in terms of order and security in the field of transportation. This is a documentary survey, and the instruments of information gathering are reference books, essays, theses and internet references in the field of study. By using these resources, the researchers have attempted to explain the real life situation and expected behaviors of the traffic police when dealing with the citizenship rights of drivers. The results show that quantifying the citizenship rights of drivers in conjunction with examining the responsibilities of traffic police with respect to citizenship rights leads to the conclusion that cooperation between these two groups is among the most effective factors.
    Keywords: Police traffic, Citizenship rights, Drivers, Traffic, Rules
  • M. R. Ahadi, B. Pakroshan, N. Momivand Page 53
    Accidents related to agricultural machinery have not been the subject of a significant research effort in Iran, and the lack of a detailed study in this field is having a vital impact on developing guidelines and manuals. For this reason, in this study, accidents in certain provinces of Iran are analyzed and then a descriptive method is applied for assessment of accidents in three major categories, which are human, agricultural machinery and road parameters. The statistical population of the study consists of details from agricultural machinery accident records occurring on rural roads, the total accidents on rural roads and the subjective opinions of experts. The results of the study have revealed that the highest and lowest frequencies of accidents occur in summer and winter, respectively. Statistical data also shows that Golestan, Gilan, Lorestan and Mazandaran provinces (provinces with the highest agricultural acreage) exhibit the highest accident frequencies, respectively. The assessments demonstrate that the critical reason for most of these accidents is “the driver’s lack of attention”. The assessments also show that the peal time for accidents is between 16:00 and 20:00. In addition, according to the results, 20- 30 year-old drivers with low levels of education are the most vulnerable in these sorts of accidents. Other results are that driving licenses for a considerable proportion of drivers have not been checked, and the narrowness of the road has been found to be the most important road parameter in such accidents
    Keywords: Accidents, Agricultural machinery accidents, Accidents on rural roads, Tractor Collision, Kermanshah
  • A. Barg Gol, S. T. Hoseini, H. Mohammadpour Page 69
    This research was carried out aiming to review cause of accident and the human errors of motorbike riders in the province of Gilan. Initially a wide search was carried out in various countries, a questionnaire was prepared based on the data of Accident Record Form (Com114), in order to review the research assumption questioners was analyzed with the clustering method. Based on the assumption of caused of accident in the city of Lahijan it was determined that the major cause of accident were due to not paying attention to the traffic rules and highway codes, the parameters which reviews was speed skidding and driver age.
    Keywords: Human Factors, Human Errors, Accidents, Motorcycle Rider
  • M. Doagoyan, E. Asadian Page 85
    A vehicle's number plate is a distinctive feature, which can be used in distinguishing that vehicle from other similar ones. However, since the number of car-manufacturing companies and their products is increasing rapidly, and due to the fact that every year many cars are forged or stolen, it has become necessary to be able to access up-to-date statistics regarding vehicles. As is common in many countries, every 10 years the vehicle numbering system is changed in Iran. At present, many number plates have lost their quality and controllability as a result of wearing out or the passage of time; hence there is the potential for fraud and abuse of the system. With regards to the current rapid population growth and increasing use of cars as a mode of transport, there is clearly a need for appropriate and acceptable organizing to meet security, social and law enforcement goals. To meet this need, the effectiveness of the implementation of the plate change national plan was carried out in this study. The statistical population of this research study includes experts from the relevant authorities and others involved in the vehicle numbering system throughout Iran. The research method used is applied but descriptive in nature. The goals of the research are assisting police in performing their duties effectively and identifying and resolving the shortcomings of the plan in order to qualitatively improve traffic services.
    Keywords: Plate changing national plan, Inspecting the originality of the vehicle, Plate, Stolen vehicles
  • S. A. Mousavian Page 101
    The behavior of drivers is one of the most important factors with regards to road accidents that cause mortality, serious injury to large numbers of people and considerable damage to property. The type of social behavior that drivers exhibit is a serious problem for the community, which requires certain measures and a program of behavior correction to remedy the problem. These measures are essential to preventing the problem of societal detriment due to antisocial driving. This problem is of such importance because antisocial driving not only threatens the driver’s life, but also the lives of other road users and pedestrians. It is clear that identifying the types of social driving behaviors and determining the contribution of each behavior type to this problem allows generation of suitable measures with regards to non-social behavior modification of drivers. This may in turn allow reduction in the incidence of traffic accidents due to this problem. Therefore to identify the non-social behaviors of drivers and to find ways to improve driver performance and reduce the number of contributing detrimental factors will result in reduction of accidents and improvement in the health and well-being of the urban population is increasing. Consequently, proper planning and improvements in the knowledge and skills of drivers with regards to traffic safety issues and accidents is vital, and there must be a focus on the adverse outcomes resulting from traffic incidents. In order to change bad driving habits and improper behaviors, and also reduce violation of rules and regulations, there must be a regime of goalsetting. With regards to many non-social behaviors, drivers can control and prevent serious accidents and fatalities, with the result that the social status of drivers is improved. This will result in benefits to lifestyle and health, with a subsequent increase to the urban population.
    Keywords: Transportation, Social behavior, Drivers, Urban population, Traffic incidents, Accidents, Social costs