فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 25 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود صفارزاده، محمدرضا سیف، امیررضا ممدوحی، محسن فلاح زواره صفحه 1
    خصوصیات جریان ترافیک به رفتار رانندگان، مشخصات وسایل نقلیه، خصوصیات فیزیکی مسیر و تعامل این عوامل با یکدیگر بستگی دارد. به گونه ای که حتی در صورت مشابه بودن وسایل نقلیه عبوری و خصوصیات هندسی مسیرها، مشخصات جریان ترافیک به دلیل تفاوت در رفتار رانندگان عبوری، لزوما یکسان نخواهد بود. با وجود آن که از سال 1934 میلادی تاکنون، مدل های مختلفی جهت پیش بینی مشخصات جریان ترافیک پیشنهاد شده است، لیکن مناسب ترین مدل بیان کننده ارتباط بین متغیرهای مختلف جریان، هم چنان بحث انگیز است که این موضوع، عمدتا به دلیل تفاوت در رفتار رانندگان عبوری با توجه به شرایط موجود در مسیر است. به خصوص پراکندگی زیاد مشاهدات به دلیل تعداد زیاد آنها، تعیین نقاط خاص در منحنی های توصیف کننده متغیرهای جریان را با دشواری هایی مواجه می کند. این مقاله به تحلیل رفتار جریان ترافیک براساس داده های بومی با تاکید بر مدل سرعت- چگالی برای آزادراه تهران قم پرداخته است. در مطالعه موردی این تحقیق، بیش از چهار میلیون داده ترددشماری در آزادراه تهران- قم در دو مسیر (رفت و برگشت) و به تفکیک خط عبوری بررسی و تحلیل شده اند. براساس این داده های بومی، مدل های مختلف سرعت- چگالی، پرداخت، ارزیابی و تحلیل شده و نتایج آنها با مدل های کلاسیک گذشته مقایسه شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که متوسط وزنی شیب تغییرات سرعت در چگالی های کمتر از 7 معادل سواری در هر کیلومتر از خط عبور، حدود 30درصد کمتر از متوسط وزنی شیب تغییرات سرعت در چگالی های بیش از این مقدار است. در نهایت مقایسه مدل های ساخته شده در این تحقیق با سایر انواع مدل های کلاسیک گذشته حاکی از دقت بیشتر مدل های توسعه یافته بود. بنابراین، مدل های ارائه شده در این تحقیق نسبت به مدل های دیگر، توصیف بهتری از شرایط تردد در آزادراه را با توجه به رفتار رانندگان بومی ارائه داده اند.
    کلیدواژگان: رفتار جریان ترافیک، داده های بومی، سرعت، چگالی، جریان، آزاد راه بین شهری، ترافیک
  • علیرضا ادیب فر، شهاب حسن پور، سیدمحمود دیباج صفحه 35
    یک سیستم و زیرساخت حمل و نقلی سالم و ایمن، قابل اعتماد و اقتصادی، اساس رشد اقتصادی توسعه و رفاه اجتماعی در هر کشور است. از سوی دیگر، هر امکانات حمل و نقلی مانند راه ها، پل ها و تونل ها نیازمند بودجه ای به منظور تعمیر، نگهداری و مدیریت پیشگیرانه است. دلیل اصلی خرابی راه ها، عبور وسایل نقلیه با بار بیشتر از حد مجاز است که باعث می شود صدمات اساسی و مهمی به راه ها وارد شود. جلوگیری از تردد وسایل نقلیه با اضافه بار، کلید اصلی در پیاده سازی یک سیستم مدیریتی خوب برای راه ها است. از آن جایی که سیستم های سنتی به میزان کافی به منظور کنترل متخلفان و وسایل نقلیه سنگین با اضافه بار اثربخش نیستند، استفاده از سیستم های جدید و مبتنی بر حمل و نقل هوشمند غیرقابل اجتناب است. سیستم توزین در حال حرکت فناوری مفید و کارآمد برای کنترل وسایل نقلیه با اضافه بار و جلوگیری از وارد آمدن آسیب به روسازی راه ها است. در این مقاله با استفاده از داده کاوی و پرداش اطلاعات به دست آمده توسط سیستم توزین در حال حرکت، دوگونه روسازی برای محور اراک- سلفچکان طراحی شده است. در گونه اول روسازی برای شرایط و بارهای فعلی طراحی شده است. در گونه دوم روسازی در شرایط آرمانی و عدم عبور اضافه بار طراحی شده است. سپس تفاوت ضخامت روسازی در این دو گونه محاسبه شده و به وسیله متره، برآورد ریالی آن به دست آمده است. نتایج نشان دهنده صرفه جویی قابل توجهی در هزینه ها و مصالح ساختمانی، تنها به واسطه کنترل اضافه وزن است.
    کلیدواژگان: توزین در حال حرکت، طراحی روسازی، ITS، اقتصاد، حمل و نقل، ایمنی
  • علی اکبر گرجی ازندریانی، داود کاظمی صفحه 59
    این مطالعه از نظر نوع تحقیق از تحقیقات کیفی است که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. مسئله اصلی این مطالعه بررسی و تحلیل چالش های موجود در قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی با توجه به اصول و مغاهیم حقوق عمومی است که نقاط ضعف و قوت این قانون مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. اصول مورد نظر در این تحلیل عبارت از قانونی بودن، الزام به جبران خسارت توسط نهادهای عمومی، دسترسی به اطلاعات و فناوری الکترونیکی، دادخواهی و حق اعتراض و تفویض اختیار می باشد. قانون مذکور، از حیث حقوقی دارای نقاط قوت و ضعف قابل توجهی می باشد. تاکیدهای قانون گذار بر اصل قانونی بودن، خدمات رسانی الکترونیکی در حوزه ذی ربط، جبران خسارت زیان دیده گان، شناسایی حق اعتراض رانندگان و مالکان خودروها و پیش بینی واحد رسیدگی به اعتراضات به منزله نقاط قوت قانون بوده و رویکردهای مثبت قانون به حساب می آیند. در مقابل، تفویض اختیار به درجه داران کادر، افسران وظیفه و استفاده تاثیرگذار از گزارش-های داوطلبان به صورت رایگان به منظور تشخیص تخلف و جریمه و قطعی و غیرقابل اعتراض بودن آرا در واحد رسیدگی به اعتراضات از نقاط ضعف قانون به حساب می آید، هرچند، شاید بتوان این نقاط ضعف را با استمداد از سایر مفاهیم مندرج در قانون تا حدودی برطرف ساخت. در مجموع با توجه به خلاهای بسیار و پاسخ گو نبودن قوانین سابق در حوزه مربوط به راهنمایی و رانندگی، تصویب این قانون رویکرد موثر و مثبتی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، جبران خسارت، حق دادخواهی، تفویض اختیار، دسترسی الکترونیکی، آموزش و توانمندسازی
  • مسعود تقوایی، محمد قنبری* صفحه 85

    حمل و نقل که از ارکان اصلی در شهرهاست، باید با ملاک های توسعه پایدار هماهنگ باشد. با استفاده از این نگرش، ضرورت و اهمیت پرداختن به سیستم های حمل و نقل غیرموتوری خصوصا دوچرخه که می تواند جایگزین خودرو در سفرهای کوتاه درون شهری شود، روشن می شود. بنابراین، این مقاله با هدف شناخت نقاط قوت و ضعف آن و ایجاد زمینه ای مناسب برای افزایش رضایت مندی شهروندان از محیط شهری و لذت بردن آنها از زندگی در شهر بهارستان، انجام می شود. روش پژوهش مورد استفاده روش توصیفی- تحلیلی می باشد و اطلاعات و داده های آن به کمک مطالعات میدانی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. در تهیه نقشه ها هم از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد و هم چنین نرم افزارEXCEL برای ترسیم نمودارها به کار گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وضعیت دوچرخه سواری شهر جدید بهارستان دارای نقاط ضعف بسیاری است که مهم ترین نقاط ضعف در معیارهای پیوستگی مسیر، پارکینگ و وضعیت معیارها در مکان های تفریحی وجود دارد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل غیرموتوری، محیط شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دوچرخه سواری، معیار، خیابان
  • سید تیمور حسینی، حسین جوادی صفحه 103
    یکی از ماموریت های مهم و اساسی در زمان وقوع بحران های شهری موضوع تخلیه جمعیت و روان سازی بار ترافیک به منظور امداد رسانی به موقع و اعمال مدیریت صحیح بحران است. این وظیفه مهم در شهرهای بزرگ و به ویژه کلان شهری مانند تهران با دارابودن بیش از 4 میلیون دستگاه خودرو و بالغ بر 5/2 میلیون دستگاه موتورسیکلت، بسیار حیاتی و حائز اهمیت می باشد. تجارب گذشته مناطق بحران زده جهان مشخص ساخته که اگر در حوزه ترافیک برنامه مدونی وجود نداشته باشد مشکلات جدی پیش خواهد آمد و مقابله با بحران و هرگونه امداد رسانی و نجات اشخاص با دشواری فراوان مواجه خواهد شد و در بسیاری از موارد اصولا ممکن نخواهد بود. این مقاله از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مطالعه موردی است. نتایج این مطالعه نشان داد که با توجه به شرایط خاص شهر تهران از لحاظ جمعیت، بافت شهری و شبکه معابر با مسایل عدید های در حمل و نقل و ترافیک مواجه است. آسیب پذیری و حقانیت امر به گونه ای است که ترافیک و آمد و شد در شهر تهران را از پدیده طبیعی (عادی)، خارج و به عنوان یک پدیده یا بحران اجتماعی و ترافیکی تبدیل می کند
    کلیدواژگان: بار ترافیکی معابر، شبکه معابر، تخلیه جمعیت، هدایت، کنترل
  • سمیه منافی، محسن کلانتری صفحه 125
    تمرکز جمعیت در شهرها، به همراه تولید انبوه خودرو، باعث تغییرات اساسی در شهرها شد و بحران هایی چون معضل ترافیک که امروزه از اصلی ترین دغدغه های مسئولان و ساکنان شهرهاست، مطرح کرد. اغلب روش-های به کار گرفته شده برای غلبه بر مشکل ترافیک، اقدامات کوتاه مدت و موضعی است. اما در این بین روش های بلندمدت و اساسی تری نیز وجود دارد. سامانه پشتیبان تصمیم گیری، به عنوان یکی از این روش هاست. این سامانه ها همانند دیگر سامانه های متکی بر رایانه، به تصمیم گیران در انجام وظایفی که دارای ساختار رسمی و کاملی نبوده، کمک کرده و جنبه حمایتی تا جانشینی در قضاوت داشته و میزان اثربخشی تصمیمات تا کارآیی سیاست گذاران را بهبود می بخشد. این مطالعه به صورت علمی مروری با محوریت اسناد و مدارک موجود، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از مرور تحقیقات گذشته نشان می دهد که سامانه پشتیبان تصمیم گیری باعث کیفیت بالاتر تصمیم گیری، بهبود ارتباطات، کاهش هزینه ها، افزایش بهره وری، صرفه جویی در زمان و رضایت بیشتر تاثیر دارد. بنابراین ضروری است تا سامانه های پشتیبان تصمیم گیری به عنوان یک روش بهینه جهت مدیریت ترافیک شهری مورد ارزیابی قرار گیرند تا مشخص گردد با به کارگیری این سامانه ها چه تحولاتی در سامانه مدیریت ترافیک صورت خواهد گرفت. تا نتایج این بررسی، الگویی برای برنامه ریزی صحیح تر آینده باشد.
    کلیدواژگان: سامانه پشتیبان تصمیم گیری، مدیریت، حمل و نقل، ترافیک، شهر
|
  • M. Saffarzadeh, M. Seif, A. R. Mamdohi, M. Fallah Zavareh Page 1
    Characteristics of traffic flow depend on driver behavior, vehicle specifications, highway characteristics and the interaction between these factors. Despite all similarities between characteristics of passing vehicles and geometry of highways, the characteristics of traffic flow are not necessarily the same. The differences may be attributed to the differences in behavior of drivers. Since 1934, different models have been suggested to predict characteristics of traffic flow. However selecting the best model, indicating the relationship between different parameters of traffic flow has ever been challenging. This is mainly because of the difference in behavior of drivers in different conditions. This paper investigates the speed-density relationship according to behavior of local drivers. In this research, more than 4 million records of traffic data are studied and analyzed in Qom-Tehran Freeway. Information of traffic counting is gathered by means of inductive loop detectors in both directions per each lane. Based on this information, different Speed-Density models are calibrated, analyzed and compared with previous models. However a multi-regime linear model with different slopes at break point has been suggested. According to the results, weighted average of speed variance in densities less than 7 pc/km/ln is nearly 30% less than the corresponding value in densities more than or equal to 7 pc/km/ln. Analysis show that regression errors in proposed model and Green shields model are 0.8% and 9.6% respectively when the density is less than 7 pc/km/ln and 1.7% and 47.3% respectively when the density is more than or equal to 7 pc/km/ln. This suggests that presented models in this research, are better describing the flow situation in Qom Tehran freeway, than the Green shields model.
    Keywords: Traffic Flow Characteristics, Local Data, Speed, Density, Flow, Rural Freeway
  • A. Adibfar, Sh. Hasanpour, S. M. Dibaj Page 35
    A safe, reliable and financially viable transportation infrastructure and system is the basis of economic growth, development and social welfare in every country. In addition, every transportation facility, such as roads, bridges and tunnels, needs a budget for maintenance, repair and preventive management. Therefore, managers attempt to provide the road system with the best quality materials and maintenance that is possible. A major cause of road defects is the passage of over-weight vehicles, which cause critical damage to the roads. Prevention of the passage of over-weight vehicles is the key to an effective road management system. Since traditional systems are not efficient enough to be able to control the violators and overloaded vehicles, the use of new systems and ITS based facilities is inevitable. WIM (Weigh-In Motion) is anew and efficient technology for controlling the passage of over-weight vehicles and preventing damage to the road surface. In this paper, two pavements are designed for the Arak-Salafchekan route, with the use of data mining in WIM data. In the first case, the pavement is designed for the current situation and current loads, and in the second the pavement is designed for an optimum situation, where traffic is passing with only the maximum load allowed and no over-weight vehicles. The differences between these two cases are then measured by way of the pavement depth, and then translated into economic terms using cost estimates. The result shows there is potentially a huge financial saving and reduction in construction materials when using an over-weight control mechanism.
    Keywords: WIM, Weigh in motion, Pavement design, ITS
  • A. Gorji. A., D. Kazemi Page 59
    In this paper the author will examine the new Act of Driving Offences 1389with a focus on the principles of public law. During this analysis, these principles will be the rule of law, compensation by public institutions, access to information and electronic technology, complaint and devolution of powers; which will all be positively approached. This Act has considerable points of both strength and weakness from a law perspective. The strengths are the principles of the rule of law, electronic servicing to the relevant era, compensation, recognizing the right to complaint for drivers and owners of cars and the anticipation section of complaints. Conversely, the Act has some weaknesses, such as devolution to graduates and noncommissioned officers, non-effective use of gratuities reports for recognizing offences and compensation, and noncompliance in the complaints section. However, it may be possible to neglect these failings with assistance from other sections of the Act. The results of this analysis show that this Act is effective and positively approached with an attention to the omissions and culture of non-accountability in former acts with regards to the sphere of driving and signposts.
    Keywords: Rule of law, Compensation, Right to complaint, Devolution, Electronic accessing, Education, Empowerment
  • M. Taghvaei, M. Ghanbari Page 85

    Transportation is one of the major issues within cities, and it should therefore be consistent with sustainable development standards. Based on this attitude, there is an urgency and importance for using a nonmotorized transportation system, in particular the bicycle, which can serve as a replacement for the automobile for short trips inside the city. Therefore, this article aims to identify the weaknesses and strengths of such a transportation system, and provide a desirable basis on which to increase citizens’ satisfaction with regards to living in the city environment of Baharestan. The research method used in this study is descriptive – analytical, and the data is acquired through surveying and library studies. The GIS software (geographical information system) is used for the preparation of the maps, and EXCEL software is deployed in order to generate graphical representations of the data. The results of this study imply that the cycling facilities and provisions in the city of Baharestan have many weaknesses, and some suggestions are presented that will improve these failings and also enhance the strengths of the system. The overall result of this research is to provide recommendations that will yield suitable cycling conditions and improve the welfare level of citizens of Baharestan.

    Keywords: Baharestan city, Cycling, Cyclist, Cycle lane
  • S. T. Hoseini, H. Javadi Page 103
    The important missions and constitutional crises in time of the urban population and the subject of vacating facilitator traffic in order to outreach and in time of crisis management are correct. This important responsibility in big cities and especially you like Tehran metropolis with possessing more than 4 million cars and 3.5 million motorcycle systems is very vital and important. Past experience the crucial areas of the world that if in the field of traffic compiled program there is no serious problems and will meet with the crisis and any outreach and save people with great difficulty and will face in many cases will be basically. In this article the inclined to study of a likely scenario in one of the city of Tehran potencies and compile defense non-factor in this regard population evacuation and to facilitate the process and the traffic and traffic “Traffic is once again. I hope that this can be written to present a practical framework in this regard to be achieved.
    Keywords: Time traffic streets, The streets, Evacuating the population, Control
  • S. Manafi, M. Kalantari Page 125
    The increasing concentration of the population in cities, along with the mass production of cars, is causing major changes in cities and increased hazards such as traffic problems. This is becoming a major concern for the authorities and inhabitants of cities. The majority of methods used to overcome these traffic problems are short-term and local actions. However, there are also some fundamental and longterm methods that can be used. The Decision Support System is one of these methods. As with many other methods, these systems rely on computerisation, and help to make decisions for tasks that don’t have a formal or complete structure. They also improve efficiency by acting in a supportive role to produce judgements and improve the effectiveness of policymakers’ decisions.The first piece of research in this field was in 2000, and yielded an advanced Decision Support System in the development of the transport network in Europe (Magrite, 2000). However, there has been very little study into the role of a traffic management system in Iran, although according to the results from research carried out by the Guayas group in 201 U.S companies, a Decision Support System is indicated to produce a higher quality of decision making, improve communication, reduce costs, increase productivity, save time and improve satisfaction. Therefore it is essential to assess the Decision Support System as an optimal method for urban traffic management to determine the effect that using these Systems will have on traffic management systems. The result of this study makes recommendations for an appropriate model for planning in the future. As this study is an analyticaldescriptive piece of research, the documentary method is used for data gathering.
    Keywords: Decision Support System, Management, Transportation, Traffic, Urban