فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 26 (پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 26 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد سوری، راشن عبدالهی صفحه 1
    در مطالعه حاضر، ویژگی های مورد نیاز رسته شغلی راهنمایی و رانندگی و رابطه آن با عملکرد کارکنان صف و ستاد مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که 32 نفر از مدیران برای درجه بندی ویژگی ها و شاخص ها و 160 نفر از کارکنان انتظامی به صورت کاملا تصادفی و با عنایت به حجم کارکنان ناجا انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته و پرسش نامه کارآیی سالیانه کارکنان بود. نتایج به دست آمده نشان داد که: ویژگی های مختلفی برای موفقیت در رسته راهنمایی و رانندگی مورد نیاز است که در این میان، اعتماد به نفس، نظم و انضباط، وظیفه شناسی، خوش خلقی، اطاعت پذیری، ثبات رفتاری دارای بالاترین میانگین می باشند. هم چنین بین ویژگی های احصاء شده با نمرات کارآیی رابطه معناداری (52/0=R) وجود دارد که این همبستگی برای مولفه های اعتماد به نفس، نظم و انضباط، خوش خلقی، احساس کفایت، تعامل سازنده، خویشتن داری، صبر و تحمل، حافظه و انتقادپذیری، بالاتر از (40/0=R) است که لزوم تقویت مهارت های روان شناختی در بین کارکنان مذکور را یادآوری می کند.
    کلیدواژگان: رسته راهنمایی و رانندگی، عملکرد، کارکنان، کارآیی، شغل
  • محمدحسین نوروز علیایی، امیررضا ممدوحی، محمود صفارزاده، امین محمدی هزاوه صفحه 15
    عملکرد شبکه های حمل ونقل جاده ای در حالت عادی قابل تسری به شرایط پس از بحران نخواهد بود. در صورت وقوع بحران و اختلال در شبکه، دو نتیجه عمده، قابل انتظار خواهند بود: کاهش ناگهانی عرضه (ظرفیت شبکه) و تغییر ناگهانی تقاضای حمل ونقل. هدف اصلی این پژوهش، تحلیل حساسیت عملکرد شبکه حمل ونقل جاده ای بین شهری نسبت به تغییر هم زمان عرضه و تقاضای حمل ونقل در شرایط بحران است. بدین منظور، با اتخاذ رویکرد سیستمی (جامع نگر) و ملاحظه هم زمان توپولوژی شبکه و تقاضای حمل ونقل، شاخص استحکام ناحیه (ZRI) به عنوان معیاری از آسیب پذیری زمان سفر بین ناحیه ای تعریف شده و برای سناریوهای مدنظر تغییر عرضه و تقاضا برای مطالعه موردی شبکه حمل ونقل جاده ای شریانی بین شهری ایران محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که عملکرد شبکه، حساسیت چندانی به افزایش تقاضای سفر از ناحیه مورد بررسی به سایر نواحی شبکه نداشته و تقریبا ثابت است. در صورتی که با افزایش تقاضای سفر از سایر نواحی به ناحیه مورد بررسی، آسیب پذیری شبکه به طور چشم گیری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: شبکه حمل ونقل، بحران، عملکرد، تقاضا، شاخص استحکام ناحیه
  • علیرضا اسماعیلی، سید محمد سادات حسینی، اسفندیار تباشیر صفحه 31
    در این تحقیق سعی شده تا تاثیر روشنایی معابر شهر یاسوج بر تصادفات عابران پیاده بررسی شود. برای این کار تعداد کل تصادفات عابران پیاده شهر یاسوج در سال 1389 با استفاده از کروکی های ترسیم شده توسط کارشناسان پلیس راهور بررسی کرده، تصادفات شب و روز از هم تفکیک شده و در تصادفات شب آنهایی که در نقاط دارای سیستم روشنایی مناسب بوده از تصادفات نقاط فاقد سیستم روشنایی مناسب جدا شده. سپس با استفاده از آزمون کای اسکور مشخص گردید که تصادفات شب با تصادفات در نقاط فاقد سیستم روشنایی مناسب ارتباط معناداری دارد. با استفاده از شاخص های خطر پذیری معابری که بیش از چهار تصادف عابر پیاده در سال1389 داشته اند را مشخص نموده و سپس تصادفات شب و روز معابر مذکور را از هم جدا کرده، در تصادفات به وقوع پیوسته در شب، آنهایی که در نقاط فاقد سیستم روشنایی مناسب بوده اند را نیز تفکیک کرده و با استفاده از میزان توسعه یافتگی اطراف معبر، تعداد تصادفات عابران معابری که دارای شرایط یکسان بوده اند را با استفاده از شاخص طول معبر تقسیم بر تعداد تصادف عابر محاسبه شده است. در بررسی و مقایسه دو معبر مشابه با یکدیگر مشخص شد تعداد تصادفات عابران پیاده در معبری که از لحاظ سیستم روشنایی دارای نقص می باشد بیشتر است.
    کلیدواژگان: تصادفات، عابرپیاده، شهریاسوج، کروکی تصادفات، سیستم روشنایی
  • جلیل شاهی، نادیه نادری * صفحه 49

    با توجه به موضوع تامین تردد ایمن در سطح شبکه راه های درون شهری و برون شهری، عدم وجود ایمنی به خصوص در جاده های برون شهری، می تواند باعث بروز حوادث ناگواری شوند که معمولا با کشته یا مجروح شدن انسان ها همراه است. بر این اساس طبق آمار ارائه شده توسط مجامع بین المللی هرساله بیش از 17/1 میلیون نفر در سوانح جاده ای کشته می شوند که 70 درصد آنها مربوط به کشورهای در حال توسعه است. لذا نگرش به مسئله ایمنی باید یک نگرش سیستماتیک باشد. در این میان روش مهندسی ریسک می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای استفاده در این زمینه پیشنهاد شود؛ زیرا ایمنی در کل سیستم به عنوان یک مجموعه یک پارچه جست وجو شده و لازم است تمامی سطوح عملکرد سیستم به موضوع ایمنی به شکلی یکسان بنگرند. بنابراین روش مهندسی ریسک سعی در به کارگیری اصول مهندسی در از میان بردن یا کاهش خطرات و هم چنین انجام ارزیابی ریسک برای شناسایی خطرات بالقوه دارد. به منظور بررسی قابلیت مهندسی ریسک در ارزیابی ایمنی جاده ای به پیاده سازی و نتایج حاصل از این الگوی 7 گامی مهندسی ریسک در یک نقطه از آزاد راه تهران- کرج (ورودی پل فردیس) به صورت مطالعه موردی انجام شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که ریسک، به خوبی توانست درخصوص خطر«شعاع کم در قوس افقی فردیس» پاسخ گوی مناسبی برای توصیف وضعیت ایمنی سیستم باشد.

    کلیدواژگان: ارتقای ایمنی جاده ای، رویکرد پیشگیرانه، ریسک، روش مهندسی ریسک
  • مجتبی کاظمی، عزیز حسین آبادی صفحه 67
    رفتار ناایمن برخی از رانندگان زمانی حائز اهمیت است که علاوه بر خود، سلامتی و زندگی سایر افراد را نیز به خطر اندازند. علائم ترافیکی یکی از وسایل ارتباطی میان راننده و جاده، برای افزایش سطح ایمنی است. در این تحقیق به بررسی متغیرهای مهم در توجه و رعایت پیغام صادره از جانب تابلوی راهنمایی و رانندگی «محل عبور عابر پیاده» توجه شده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایش است. جامعه آماری تحقیق را کلیه رانندگان تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند و ابزار اصلی این مطالعه پرسش نامه بوده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد، وجه مشترک آزمون فرضیه خی- دو و مدل سازی با استفاده از الگوریتم کارت، نشان دهنده اهمیت بیشتر متغیر تحصیلات و شغل رانندگان نسبت به پنج متغیر دیگر، زمان رویارویی با تابلو ترافیکی موردنظر بوده است.
    کلیدواژگان: ترافیک، علائم ترافیکی، آزمون خی، دو، الگوریتم کارت، ایمنی
  • محسن حاجی مقصود، عسگر قنبری، سجاد قنبری صفحه 87
    تصادفات جاده ای یکی از اصلی ترین عوامل مرگ و جراحت در میان کودکان کشورهای درحال توسعه است. در ایران به عنوان یکی از این کشورهای در حال توسعه، سالانه 800 هزار تصادف روی می دهد که از حیث آمار مرگ بارترین حوادث جاده ای، ایران رتبه اول را در جهان دارد. با توجه به این که یکی از خطراتی که کودکان را در محیط خارج از خانه تهدید می کند، خطر وسایل نقلیه هست. هدف این مطالعه بررسی و شناسایی ارتباط بین آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی و عملکرد ترافیکی کودکان است. این مطالعه به روش اسنادی انجام شده است که به صورت مروری بر منابع و اسناد و مدارک موجود بررسی و تحلیل شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که گروه سنی زیر 10سال، 22 درصد تلفات عابران را تشکیل می دهند که نشان دهنده تعداد زیاد تلفات کودکان در سنین بین 4 الی 9 ساله است.
    کلیدواژگان: آموزش، کودکان، تصادفات، ترافیک، خانواده
|
  • A. Sori, R. Abdollahi Page 1
    Purpose of this study was necessary characteristics of driving and traffic department class and its relationship with staff performance of this class. This descriptive project was a correlation type that 32 of mangers for rating characteristics and indexes and 160 disciplinary staffs randomly and with respect to disciplinary staff’s volume were selected. The instrument of this project was made researcher and staffs year efficiency questionnaire. The results has showed that There are different characteristics for succession in driving and traffic department in this class that among them are self-confidence, arrangement and discipline, conscientiousness, affability and good humor, obedience, behavior constancy have highest mean. There are significance relation between corresponding characteristics and efficiency scores (R=0/52) so that this correlation for self-confidence, arrangement and discipline, good humor, Constructive interaction, capability felling, self-control, patience, memory criticism are higher (R=0/40), hence this suggest increased psychology skills between staffs. There are no significance difference between staffs with classic education and military education in terms of above features and according to this the findings of this study had confirmed many researches and applied suggestion had been provided.
    Keywords: police, easy paced police, job features, staffs
  • M. H. Noroz O., A. R. Mamdohi, M. Saffarzadeh, A. Mohammadi H Page 15
    Transportation network performance is exposed to change in case of disasters. This paper aims to analyze the sensitivity of road network performance to simultaneous scenarios of transportation supply and demand change in case of disasters and prioritization of network links in order to increase network robustness and decrease inter-zonal travel time vulnerability, which is implemented for Iran intercity roadnetwork. This is achieved by defining Zone Robustness Index (ZRI) from a systems approach for each Transportation Analysis Zones (TAZ). The results indicate that the network performance is not sensitive to the increase in travel demand from the studied zone to other zones. In contrast, as a result of increase in travel demand to the studied zone from all other zones, network vulnerability is considerably increased.
    Keywords: Transportation Network, Performance, Disaster, Demand, Zone Robustness Index
  • A. Esmaeili, S. M. Sadat Hoseini, E. Tabashir Page 31
    In this research relationship between illumination system and accidents of pedestrians in Yasuj city is studied. Police accident report forms in the 1389 are studied and pedestrian accidents which are occurred at day and night are separated. Using risk indexes, it has been shown that there is a meaningful relation between number of pedestrian accidents and illumination system in the Yasuj city. The number of pedestrian accidents in the cross walks with suitable illumination is less than the number of accidents in the cross walks without suitable illumination system.
    Keywords: Accident, Yasuj city, Police accident report, Illumination
  • J. Shahi, N. Naderi Page 49

    Road Transport is one of the most common methods for transporting passengers and goods. The issue of road safety, with regards to improving safety and reducing the accident rate, is one of the most important issues for experts and specialists in the transportation and traffic fields; discussion of which has been underway for many years. One of the most common solutions to this problem is the application of road safety management tools and also the use of the road safety inspection approach. Moreover, a seven-step risk engineering model (risk assessment) can be applied in order to achieve this objective. The proposed model utilizes a systematic and scientific process to evaluate the safety level of the system and identify measures to reduce risk to an acceptable level. Therefore, this thesis will attempt to initially identify problems and technical defects in a section ofa high-accident location on a freeway as a case study, and then apply the risk engineering model to calculate quantitatively the risk and its economic cost. Ultimately, recommended actions should be carried out by examining various options and providing alternative strategies according to the risk level of each risk factor identified. In addition, to validate this model, implementation will be carried out at another high accident location on this freeway.

    Keywords: Improve Road Safety, Proactive Approach, Risk, Risk Engineering
  • M. Kazemi, A. Hoseinabadi Page 67
    The unsafe behavior of drivers affects not only themselves, but other users of the transportation system. Pedestrians in particular face a significant hazard to their lives and safety as a result of driver carelessness, especially in relation to pedestrian crossing signs. Traffic signs are the main communication tools between drivers and roads in order to enhance safety. In this research, the important parameters have been reviewed with regards to compliance with and attention to those traffic signs titled "pedestrian crossing". There has also been an examination of the observation of the massage displayed on such signs. Database research is the method that was used to formulate the questionnaire, and there were 527 completed by drivers in the study. It was assumed that parameters such as age, gender, marital status, occupation and education are influencing factors in relation to drivers’ attention. The chi-square hypothesis test and data mining methods (CART algorithms) have been used in this research, and all the variables are confidence tested according to the hypothesis testing chisquare method and by carrying out model processing using the CART algorithm, whereby the test is that two variables are more critical more than the parameter in question. The key parameters have been determined to the driver’s profession and education level
    Keywords: Traffic signs, Chi, square test, CART algorithm, Questionnaire
  • M. Hajimaghsoud, A. Ghanbari, S. Ghanbari Page 87
    Road accidents are one of the main causes of death and injury among children in developing countries. Iran has the first global rank in terms of road accidents statistics, with 800 thousand accidents occurring annually. Vehicles pose a danger for children in the environment outside of the home, and education is a key element that could reduce the existing threats for children from traffic. Therefore, this research provides a study of the methods of traffic education for children and their role in increasing traffic safety. This research was conducted using library references, and the results show that the age group of less than 10 years old constitutes 22 percent of the total number of pedestrians killed. The statistics indicate that many deaths occur in children aged 4 to 9 years old, and this study aims to determine the effectiveness of teaching traffic rules to children in order to reduce injuries from traffic accidents. The main factors contributing to traffic accidents in children have been determined to be evolutionary factors such as age, the behavior of family and community, the traffic environment, characteristics of behavior and psychology. Furthermore, this study discusses the importance of education in families, nurseries, schools and their wider social environment. It is concluded that traffic dangers can be reduced by education.
    Keywords: Education, Children, Traffic, Accidents, Family