فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 27 (زمستان 1391)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 27 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر شفیع پور، محمدرضا احدی صفحه 1
    مقاومت لغزشی رویه های آسفالتی در طول دوره بهره برداری در اثر عبور ترافیک و شرایط آب و هوایی کاهش می یابد و این کاهش در اثر عواملی مثل قیرزدگی سطح آسفالت، صیقلی شدن سنگ دانه ها، صاف شدن بافت درشت، شیارشدگی و نامناسب بودن شیب عرضی تشدید می شود. نتایج تحقیقات نشان می دهد که نه از لحاظ فیزیکی و نه از لحاظ اقتصادی ساخت جاده ای که درتمام طول عمر بهره برداری خود، از مقاومت اصطکاکی کافی برخوردار باشد امکان پذیر نیست و از طرف دیگر با توجه به کاهش اصطکاک سطحی مخصوصا وقتی که سطح جاده خیس باشد علاوه بر این که موجب ایجاد تصادف می شود شدت تصادفات را نیز افزایش می دهد. در نتیجه نیاز استفاده از روش های بهبود مقاومت لغزشی امری اجتناب ناپذیر است. این مقاله به بررسی انواع روش های بهبود مقاومت لغزشی در افزایش رویه های آسفالتی پرداخته است. این روش-ها از نظر زمانی در سه بخش تقسیم بندی شده اند که به صورت زمان طرح اختلاط، زمان اجرا و زمان پس از بهره برداری عنوان شده است. در این مقاله با توجه به نتایج تحقیقات میدانی و آزمایشگاهی به بررسی نقاط ضعف و قدرت هر یک از روش ها پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با به کارگیری روش های مناسب بهبود مقاومت لغزشی با توجه به شرایط زمانی پروژه و ملاحظات اقتصادی می توان ایمنی سطح جاده را در طول دوران بهره برداری افزایش داد.
    کلیدواژگان: رویه های آسفالتی، ایمنی راه، مقاومت لغزشی، کاهش تصادفات
  • سمیه منافی، محسن کلانتری صفحه 21
    دوران جدید به عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرت یافته است؛ به طوری که در حال حاضر این فناوری ها به عنوان ابزار برتری و راهبردی سازمان ها محسوب می شود، بنابراین استقرار این سامانه ها زمینه تصمیم گیری مناسب براساس داده ها را فراهم می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی امکان به کارگیری سامانه پشتیبان تصمیم گیری در برنامه ریزی ترافیک شهری شهر زنجان است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از روش گرد آوری داده ها، توصیفی تحلیلی است. ابزار گردآوری داده های این پژوهش اسناد و مدارک موجود و پرسش نامه و مصاحبه بوده است. جامعه آماری آن را مسئولان حوزه ترافیک شهری تشکیل می دهند که به صورت تمام شمار مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج این پژوهش نشان داد که در شرایط موجود امکان استقرار این سامانه وجود ندارد، زیرا مسئولان این حوزه با سامانه مذکور آشنایی بسیار محدودی داشته اند. هم چنین مسئولان و دست اندرکاران، علت عدم به کارگیری این سامانه را عدم آشنایی با سامانه، نبود اعتبارات و مشکلات فنی و زیربنایی دانسته اند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، سامانه پشتیبان تصمیم گیری، برنامه ریزی، ترافیک
  • علی اکبر احمدی، میرزاعلی خوشبخت، سیدتیمور حسینی، احمد رستمی صفحه 47
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر عملکرد مدیران بر سلامت سازمانی بوده است. این پژوهش از لحاظ هدف،کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی از نوع هم بستگی است. جامعه آماری آن را کلیهکارشناسان و مدیران اداره راهنمایی و رانندگی شهر قم تشکیل می دهد که براساس جدول جرمی و مورگان تعداد 66 نفر به عنوان نمونه مشخص و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای این تعداد از بین جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسش نامه محقق ساخته سنجش عملکرد مدیران و شکل اصلاح شده ابزار سلامت سازمانی شامل (OHI) هوی و فیلدمن (1996) بوده است. نتایج این پژوهش نشان داد که: ارتباط معناداری بین «هریک از مولفه های عملکرد مدیران» و«سلامت سازمانی» وجود دارد. عملکرد مدیران در زمینه وظایف ارتباطی و تصمیم گیری بالاتر از حد متوسط می باشد. اما در زمینه وظایف اطلاعاتی در حد متوسط است.
    کلیدواژگان: عملکرد مدیران، سلامت سازمانی، ساخت دهی، ملاحظه گری، یگانگی نهادی
  • نسیم غلامی رستم، سپیده مهدوی صفحه 67
    امروزه آموزش شهروندان برای سازمان های مرتبط ازجمله شهرداری ها یک اهتمام بلندمدت محسوب می‎شود. در جوامع امروز، آموزش در زمینه های حمل و نقل و ترافیک با توجه به وسعت یافتن شهرها و ارتباطات شهروندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نکته مهم در این بین تاثیر ساختارهای فیزیکی خود شهرهاست که در آموزش نکات مثبت و منفی ترافیکی به شهروندان نقش موثری ایفا می کند. از این رو بررسی چگونگی انتقال آموزش در سطح شهر به مردم در یافتن راه کارهای موثر برای کنترل شهر و ایجاد نظم در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است که این مسئله در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد. پرسش های اصلی این پژوهش آن است که شهر در انتقال آموزش به شهروندان چگونه عمل کرده؟ و آیا این آموزش ها در جهت حفظ نظم ترافیکی شهر موثر است یا سبب برهم زدن نظم می شود؟ تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی است و روش آن توصیفی تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات نیز از روش کتابخانه‎ای استفاده شده است. برای انجام مراحل استدلال آموزش های مثبت و منفی به تفکیک در صد نمونه از فضاهای عمومی شهر بررسی شده است. آموزش شهروندان در این نمونه ها، آموزش غیر‎مستقیم است. نتایج این مطالعه نشان داد که شهر اعم از ساختارهای فیزیکی و نهادهای معنوی آن، بزرگ ترین و موثرترین عامل در آموزش شهروندی محسوب می‎شود به گونه‎ای که به صورت غیرمستقیم علاوه بر آموزش مفاهیم، آنها را در زندگی شهروندان نهادینه می‎سازد که این امر از مسولیت های بسیار مهم شهرداری ها و راهنمایی و رانندگی است.
    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، آموزش غیر‎مستقیم، مدیریت شهری، ساختار فیزیکی، ترافیک شهری
  • روح الله طالبی توتی، جعفرعلی قادری، مرتضی میرباقری*، حسین میرباقری صفحه 81

    مسئله اصلی این مطالعه بررسی میزان کارآیی سیستم حمل و نقل عمومی و ارتباط آن با میزان رضایتمندی مسافران است. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی و شناسایی عوامل موثر بر کیفیت سیستم حمل و نقل عمومی است. عوامل موثر در کیفیت یک سیستم حمل و نقل شهری از قبیل میزان در دسترس بودن و راحتی و آسایش سیستم از مواردی است که این مطالعه به شاخص های آنها اشاره کرده و استاندارد های موجود برای بررسی آنها را بیان می کند. میزان پوشش دهی در خطوط تکمیلی به کمک شبکه دوچرخه های هوشمند و هم چنین عوامل موثر بر قابلیت اعتماد سیستم های حمل ونقل و عوامل کاهش زمان سفر از دیگر عواملی است که به آنها اشاره شده است. این مطالعه به روش اسنادی انجام شده است. نتیجه این مطالعه نشان داد که وضعیت فعلی حمل و نقل عمومی کلان شهر تهران نیازمند بازبینی مجدد دارد، زیرا سیستم فعلی حمل و نقل تهران از نظر طراحی علمی و تجهیزات با معایبی روبه رو است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل عمومی، در دسترس بودن سیستم حمل ونقل، راحتی و آسایش مسافران، خطوط تکمیلی
  • جهانگیر جهانگیری، داود علیزاده صفحه 97
    با توجه به این که در کشور ما بیش از 14 میلیون نفر دانش آموز در ایام درس و مدرسه همه روزه مسیر خانه تا مدرسه و بالعکس را طی می کنند و درخصوص محل و نقش دانش آموزان و نحوه سرویس دهی به آنان موانعی وجود دارد که این مطالعه با هدف بررسی و شناسایی موانع و مشکلات موجود در سیستم حمل و نقل دانش آموزشی در کلان شهر تبریز است. در این مطالعه از روش پیمایی استفاده شده است و جامعه آماری آن را دانش آموزان، مربیان، رانندگان سرویس های مدارس و کارشناسان تصادفات تشکیل می دهند. ابزار گردآوری این مطالعه نیز پرسش نامه بوده است. نتایج این مطالعه نشان داد که خودروهای مورد استفاده برای سرویس مدارس کلان شهر تبریز از انواع مختلف خودروهای سبک، نیمه سنگین و سنگین تشکیل شده که از علایم غیره مناسب دور و مناسب برای سایرین مشخص باشد، نیست
    کلیدواژگان: سیستم حمل و نقل، دانش آموز، خودرو، سرویس مدارس
|
  • A. Shafiepour, M. R. Ahadi Page 1
    The skid resistance of asphalt surfaces during operation will be reduced due to traffic and weather conditions; a decline that is exacerbated by factors such as bleeding of the asphalt and polishing of aggregates. Research has indicated that that it is currently not physically or economically possible to build a road with sufficient frictional resistance over its lifetime. On the other hand, with regards to the loss of surface friction, especially when the road surface is wet, the incidence of accidents is greatly increased. Thus there is a necessity for methods to improve skidding resistance. This paper focuses the various ways to improve the skid resistance of asphalt surfaces, and these methods are classified into three categories, which are time that the…, mix design time and construction time. In this paper, the results of a study to assess the strengths and weaknesses of each method are discussed. The results show that using the appropriate method to improve skidding resistance in accordance with the terms of the project and economic considerations can increase the safety of the road surface during operation. Finally, the best method with regards to each of the different time periods is proposed.
    Keywords: Skid Resistance, Asphalt Surfacing, Road Safety, Accident Reduction
  • S. Manafi, M. Kalantari Page 21
    With the advent of electronic computers in the years from1950-1960, decision support systems have been developed, which are logical systems that were introduced by Gury and Morton that distinguish the differences among various options based on smart questions. These systems monitor and save the data for traffic prediction based on need, including factors such as excessive traffic from private cars in city streets, the narrowness of streets, a lack of public transportation systems, crowded downtown areas due to commercial centers and subsystems. In this way, systemic crisis detection and data updating based on a threshold value can be carried out, and thereby correct judgment regarding the crisis level and appropriate tools or response can be taken by the decision makers. This means that decision makers are updated regarding the current situation, and an appropriate decision takes place. This research is intended to ascertain the feasibility of an establishment system in organizations involved in the traffic system, and also determine to what extent there already exists a decision support system. Accordingly, a questionnaire was developed and provided to decision makers and traffic authorities. It has been concluded that there is currently a lack of this type of system and limited opportunities to implement them as authorities’ have very limited knowledge of the systems. The lack of decision support systems in the body of the organizations leads to a lack of knowledge about the transport system, a lack of infrastructure funding and an increase in technical problems. Some participants even claimed that improved education and funding within the organizations with a view to establishing these systems would lead to improved traffic system problem solving.
    Keywords: Feasibility, Decision support System, Planning, Traffic, Zanjan City
  • A. Ahmadi, M. A. Khoshbakht, S. T. Hoseini, A. Rostami Page 47
    The object of this study had been the effect of Managers on organizational health. This study had been based on the stem – finding. Statistical community include experts and managers of Qom traffic police office (n=77). According to Morgan’s chart, 66 person as a sample specified and have been selected by random sampling from statistical community. The research included researcher questionnaire about manager’s function and revised form of organizational health. The literature review of this research after early studies and preparing Theoretical frame work is achieved by experts and final assessment was conducted on among 30 from statistical community and Alpha – combach coefficient was calculated that in which the results of both questionnaire confirmed. After data collection or using data descriptive method such as central and distribution indices and deductive data such as Calmogroof Smirnoff (k – s) test for assuring the normal distribution of data, Pierson’s coherence and Tone group test, data deduction related to research hypothesis was analyzed. The result has shown that there is meaningful relation between “each of the manager’s function compounded” and “organizational health”. The manager’s function on the communication duties and make a decision is higher thinner mediate, But in information duty is inter mediate.
    Keywords: Managers Function, Organizational Health, Taking Consideration, Organization Uniform
  • N. Gholamo R., S. Mahdavi Page 67
    The training of citizens is currently one of the most important responsibilities for public-related organizations such as the municipality. In modern society, the expanding nature of the cities and the need for inner-city commuting has resulted in training with regards to transportation issues becoming of paramount importance. Therefore, the main aims of this research are to determine whether the city is effective in providing training to citizens, how effective that training actual is, and whether urban spaces provide the citizens directly or indirectly with urbanization training. This research uses a qualitative technique that is carried out using a descriptive – analytic research method. For the evaluation of data collected during the library study, a comparative-contrastive method is applied. For the purpose of this research, a sample of 100 members chosen from urban public spaces is taken. The training methodologies in question are of the indirect type and are in accordance with members’ sociopolitical life aspects. The results of this study show that in addition to its physical structure and intellectual institutions, the city is an effective entity in the training of its citizens in such a way that it indirectly institutionalizes the training concepts in citizens’ lives. The provision of this training is determined to be one the most important responsibilities of municipalities, which should be delegated to the different departments or directorates of the municipalities of each district.
    Keywords: Citizens Training, Indirect Training, Urban Management
  • R. Talebi T., J. A. Ghaderi, M. Mirbagheri, H. Mirbagheri Page 81

    In this paper we examine more influenced parameters in general transportation system (GTS) and pay attention to the effectiveness and passengers satisfaction of a GTS for example BRT. then we define and bring up calculation and logical methods for provide and progress of this parameters. Some influenced parameters in GTS such as availability and comfort ability with simplicity of structure and this indicators and standards also examined in this paper. Degree of coverage in supplementary lines by help of smart bicycle, decrease of travel time, increase of passengers trust and its factors note in addition. Also we express the table of some importance parameters such as service frequency, travel time and time delay based on traffic organization standards. Offering different methods for increasing GTS performance including those parameters, based on done proceeding method in big cities is one of the most important sections in this paper.

    Keywords: General Transportation System, Availability, Comfort Ability, Travel Time
  • J. Jahangiri, D. Alizadeh Page 97
    considering that in our country more than 14 million students (according the statistic of Iran 1390) every day in school time going through from home to school and school to home there are some problems specially in transportation of students and their servicing to them. These problems affect security of traffic and controlling traffic promotion. It seems necessary to study the ways of transportation student to school and vice versa. in this research with using public opinion poll and making a questionnaire, distributing it among the students, teachers, service drivers and accident experts the best kind of the school service and condition of service drivers the best place for picking up and getting off the students, traffic signs in case of needing for immunizing in school path were examined distributing questionnaire in various cases for example in school service. The result of this research shows that the school service in our country (Tabriz metro police) consist of different vehicles and heavy weight vehicles which they don’t have a suitable distinguished signs. that can be distanced from farther distances. thereupon using the same kind of automobile as school service that is distinguishable from distance for other users is observed, and van vehicles just now using as school service moreover using as transportation vehicles. With suggesting school service system for transportation students and using expired service drivers which they have worked in educational system and instate without background. and using Inside of school or suitable place as a place for picking up and getting off the students and the school paths should be signed in case of needing for security of traffic.
    Keywords: School Bus Service, School Service Driver, Routes to School