فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 28 (بهار 1392)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 28 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا احدی*، حسین علیجانی خسرقی صفحه 1
    امروزه نقش حمل و نقل در توسعه پایدار بسیار روشن و انکار ناپذیر است و یکی از ستون های اصلی آنچه توسعه پایدار نامیده می شود، ایجاد سامانه ترابری پایدار است؛ کاهش آلاینده ها، حفظ و نگهداری زمین و کارآمدتر کردن حمل و نقل همراه با ارتقای کیفیت زندگی باید در اولویت برنامه ریزی شهرها قرار گیرد. با توجه به این نکته که راهبردهای افزایش پایداری در بخش حمل و نقل باید به گونه ای باشد که با کمترین هزینه، بیشترین کارآیی را داشته باشد. از این رو، در این مقاله پس از تبیین انواع روش ها و مدل های مختلف، اعم از روش تحلیل چرخه زندگی، تحلیل هزینه-منفعت و کارایی هزینه، روش سنجش آثار محیطی، مدل های سامانه ای دینامیکی و مدل های سنجش شاخص، با معرفی روش های تصمیم گیری چند معیاره و کاربرد آن در سامانه های حمل و نقل، طی سه مرحله، پایدارترین سامانه حمل و نقل برای اجرا در شهر معرفی شده است. در ابتدا کلیه معیارهای مربوط به سامانه حمل و نقل پایدار شناسایی شده، سپس با در نظر گرفتن بعد عدم قطعیت معیارها، با استفاده از مدل تصمیم گیری چندمعیاره فازی گزینه های مختلف در راستای انتخاب پایدارترین گزینه ارزیابی شده و در پایان با آزمایشهای مختلف، تاثیر وزن معیارها در فرآیند تصمیم گیری تعیین شده است و در نهایت گزینه سواری اشتراکی، به عنوان مهم ترین گزینه پایدار جهت اجرای عملی در شهر توصیه شده است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل پایدار، سامانه های حمل و نقل شهری، مدل تصمیم گیری چند معیاره، حمل و نقل، برنامه ریزی حمل و نقل
  • حسین ابراهیم زاده، علی اصغر عیسی لو، حسن محمدیان مصمم، سید رمضان عقیلی صفحه 19
    قرن بیست و یکم با عنوان «عصر پایداری» هزاره ای است که ادامه حیات بشر و هم چنین دیگر مخلوقات، به توسعه دانش، آگاهی و آموزش در میان آحاد جامعه به ویژه در میان کودکان و نسل جوان وابسته است. با این وجود، ضعف ها و نارسائی هایی به ویژه در زمینه آموزش ترافیک در میان کشورهای جنوب به چشم می خورد که این موضوع مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی عدیده ای به بار آورده که تداوم این روند می تواند در بلندمدت خطرات بس ناگواری را برای سیاره زمین به همراه داشته باشد. بر این اساس پژوهش حاضر با روش توصیفی- اسنادی در پی تشویق و نهادینه کردن آگاهی های پایداری، آموزش ترافیک و توسعه فرهنگ استفاده از حالت های پایدار سفر به ویژه در بین کودکان و نسل جوان کشور می باشد و در همین راستا به بررسی و تحلیل تجارب جهانی در رابطه با آموزش آگاهی های پایداری و ترافیک و بررسی و تحلیل جایگاه آموزش پایداری و ترافیک و نارسائی های آن در برنامه درسی ایران مبادرت ورزیده است. نتایج نشان می دهد که آگاهی از مباحث پایداری و هم چنین تلاش های صورت گرفته در زمینه آموزش ترافیک به ویژه در نسل جوان و کودکان در اغلب کشورهای جهان، نتایج ارزشمندی را به همراه داشته است. با این حال، این موضوعات در برنامه آموزشی و درسی کشور ما جایگاهی نداشته، به طوری که این خلاء نه تنها پیامدهای ناگواری برای پایداری اجتماعی و اکولوژیکی به بار آورده بلکه انتظار می رود که به «دور تسلسل ناپایداری» یا «بازتولید ناپایداری» در کشور منجر شود.
    کلیدواژگان: پایداری، برنامه درسی، حمل و نقل پایدار، آموزش ترافیک، کودکان
  • مهدیه قدسی نژاد*، علی اصغر آل شیخ، ابوالقاسم صادقی نیارکی، اعظم بهره دار صفحه 49
    تصادفات رانندگی و تلفات ناشی از آن در حال حاضر به صورت یک معضل در سطح جهان مطرح است. این مسئله به خصوص در کشورهای در حال توسعه و از جمله کشور ایران اهمیت بیشتری پیدا می کند. از آن جا که در مدیریت صحیح یک حادثه، ارگان ها و سازمان های گوناگونی دخیل هستند، دسترسی به اطلاعات واحد و به روز اولین گام مهم در جهت برقراری ارتباط بین ارگان های درگیر و مدیریت بهینه است. اما همواره ناهمگونی ها و تفاوت های ساختاری و معنایی داده ها و وب سرویس ها موانع مهمی در یکپارچه سازی اطلاعات بوده اند. هدف از این تحقیق، حل مشکلات تعامل پذیری به کمک تلفیق فناوری های موجود در حوزه وب سرویس ها و سرویس های مکانی با فناوری های حوزه وب معنایی است. براساس این هدف، سامانه جمع آوری و اطلاع رسانی نقاط حادثه خیز جاده ها مبتنی بر معماری سرویس گرا طراحی شده است. در این سامانه برای برقراری تعامل پذیری معنایی از آنتولوژی ها -که ابزاری از وب معنایی هستند- برای غنی سازی داده ها و سرویس های معنایی استفاده شده است. بدین ترتیب که یک آنتولوژی شامل کلیه مفاهیم مرتبط با حوزه تصادفات جاده ای و روابط بین آنها طراحی شده و نشان داده می شود که سامانه طراحی شده قابلیت ذخیره داده های موجود در سازمان های دیگر را، که دارای آنتولوژی متفاوتی می باشند، داراست. هم چنین یک سرویس مکانی منطبق با استانداردهای OGC پیاده سازی شده و با حاشیه نویسی معنایی امکان کشف، فراخوانی و زنجیره سازی سرویس با سایر سرویس ها فراهم شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت واحد تصادفات، وب سرویس های مکانی، آنتولوژی، تعامل پذیری، استانداردهای OGC
  • سیروس احمدی*، علی حیدری، زهرا مردانی صفحه 71
    گسترش استفاده از خودرو باعث افزایش ترافیک، آلودگی های زیست محیطی، بیماری، مصرف سوخت و. .. به ویژه در شهرهای بزرگ شده است. یک راه کار اساسی، گسترش استفاده از دوچرخه در حمل و نقل درون شهری به ویژه سفرهای کوتاه است. اما فرهنگ استفاده از دوچرخه در جامعه شهری ایران، توسعه نیافته است. عوامل فرهنگی نقش مهمی در این زمینه دارند، اما کمتر مورد بررسی علمی قرار گرفته اند. بر این اساس، پژوهش حاضر تلاش کرده است رابطه آگاهی از مزایای جسمی و روانی دوچرخه و میزان استفاده از آن در سفرهای کوتاه درون شهری را مورد بررسی قرار دهد. روش انجام پژوهش، پیمایش است. جامعه آماری، مردان 64-15 ساله ساکن اصفهان هستند که 400 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش نامه محقق ساخته است که جهت تعیین اعتبار آنها از اعتبار محتوا و اعتبار سازه و جهت تعیین پایایی شان از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان استفاده از دوچرخه در بین مردان پایین است اما میزان آگاهی از مزایای دوچرخه سواری در سطح قابل قبولی است و بین میزان آگاهی از مزایای دوچرخه سواری و میزان استفاده از آن رابطه معناداری وجود دارد و هرچه آگاهی از مزایای جسمی و روانی دوچرخه سواری بیشتر شود میزان استفاده از دوچرخه افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آگاهی، مزایای جسمی، مزایای روانی، دوچرخه سواری، سفرهای کوتاه درون شهری
  • علیرضا اسماعیلی، محمدعلی زارع، ماهرخ بریری* صفحه 85
    با توجه به آمارهای گسترده کشته شدگان موتورسیکلت و همچنین وجود کثرت این وسیله نقلیه کشور و افزایش میزان تخلفات و تصادفات این وسیله نقلیه موتوری، این مطالعه به منظور شناسایی عوامل موثر بر تخلفات و میزان تصادفات موتورسواران از دیدگاه کارشناسان در شهر شیراز تهیه و تدوین شده است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و به روش توصیفی–پیمایشی است. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه محقق ساخته است که از نظر روایی و پایایی در سطح قابل قبولی ارزیابی گردید. داده ها از یک نمونه 113 نفری به روش تمام شمار از کارشناسان راهنمایی و رانندگی گردآوری شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که عوامل روان شناختی و فرهنگی نقش موثری در افزایش تخلفات و تصادفات موتورسواران از دیدگاه کارشناسان ندارد در حالی که عوامل اقتصادی، اجتماعی، جمعیت شناختی و عوامل محیطی در میزان تخلفات و تصادفات موتورسواران در شهر شیراز موثر بوده است.
    کلیدواژگان: تخلفات، موتورسیکلت، تصادفات، مقررات راهور
  • امیررضا ممدوحی*، علیرضا ماهپور، امیررضا ماهپور صفحه 105
    برنامه ریزی دقیق و کارآیی حمل ونقل مستلزم دانستن میزان حجم در کمان ها است؛ لذا در این تحقیق با توجه به اهمیت مسئله، روش های مختلف مربوطه برای نمونه موردی مشهد، مورد کاربرد قرار گرفته و نتایج در سطوح مختلف قیاس می شوند. مقایسه ی مقادیر برآورد شده توسط مدل ها با مقادیر مشاهده ها و هم چنین مقایسه نتایج مدل ها با همدیگر امکان بررسی عملکرد مدل ها را فراهم می کند. بررسی روش های مختلف تخصیص ترافیک و نتایج حاصله برای نمونه موردی با 141 ناحیه ترافیکی، 3830 کمان و 1341 گره نشان می دهد که نتایج تخصیص ترافیک تعادلی کاربر بیشترین نزدیکی به مشاهده در مقایسه با سایر روش های تخصیص ترافیک برای شهر مشهد و دوره اوج صبح دارد ولی با ایجاد یک تغییر در نحوه تقسیم ماتریس مبدا- مقصد و استفاده از روش تخصیص ترافیک جزئی نیز می توان به نتایج قابل قبولی رسید. تحلیل نتایج برخی از شاخص های آماری ارزیابی و مقایسه نتایج برآورد- مشاهده را نشان می دهد که میانگین قدرمطلق خطاها در روش تعادلی 656 و در روش احتمالی 685 است و این کمیت برای بهترین جواب روش تخصیص جزئی برابر 750 می باشد. این درحالی است که کمینه قدرمطلق خطاها در روش تعادلی کاربر 18، در روش احتمالی 7 و برای تخصیص جزئی 46، بیشینه قدرمطلق خطاها در روش تعادلی کاربر 2513، در روش احتمالی 2373 و در روش تخصیص جزئی برابر2618 و پراکندگی خطاها نیز در روش تعادلی کاربر 550 و در روش احتمالی 556 و در روش جزئی 592 است. با مقایسه نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت با اعمال تغییری مختصر در روش های کلاسیک تخصیص، نتایج روش های جدیدتر را تولید نمود.
    کلیدواژگان: تخصیص ترافیک، تعادل کاربر، احتمالی، مطالعه تطبیقی، مشهد
|
  • M. R. Ahadi*, H. Alijani K Page 1
    Nowadays the role of transportation in field of sustainable development is very important and irrefutable. One basis of sustainable development is to generate sustainable transportation systems. It is obvious that prerequisite of economic status improvement is to generate and operate transportation systems with high efficiency. Reducing pollutants, preservation of land resources, and improvement of life quality should be in the urban planner’s preferences. The challenge before the transportation decision makers is how to evaluate and select such sustainable transportation systems. In this paper, we present a multi-criteria decision making approach for selecting sustainability transportation systems under partial or incomplete information (uncertainty). The proposed approach comprises of three steps. In step one; we identify the criteria for sustainability assessment of transportation. In step two, experts provide linguistic ratings to the potential alternatives against the selected criteria. Fuzzy TOPSIS is used to generate aggregate scores for sustainability assessment and selection of best alternative. In step three, sensitivity analysis is performed to determine the influence of criteria weights on the decision making process. One of the strength points of proposed work is its practical applicability.
    Keywords: Multicriteria Decision Making, Topsis, Fuzzy Theory, Urban Transportation, Sustainability Assessment
  • H. Ebrahimzadeh*, A. Eisalu, H. Mohammadian M., S. R. Aghili Page 19
    Twenty-First century as the “Era of Sustainability” is the millennium in which existence of humans and also other creatures is dependent on the development of knowledge, particularly amongst children and teenagers. Nevertheless, in many countries, especially “developing countries”, there are numerous weaknesses and failures in regards to the awareness of traffic. This trend has led to unpleasant socio-economic consequences as well as environmental ones which may jeopardise the future of planet Earth. In regards to this, the present research will be carried out with the descriptive-analytical method. The main aim of this paper is to encourage and institutionalize sustainability, awareness and traffic education as well as propagation and development of the use of sustainable modes of transportation such as bicycles, particularly amongst children and adolescents. In addition to this we will analyse international experiences about training sustainability awareness and traffic education, especially in Iran. We will also review weaknesses and failures of sustainability awareness training and traffic education in this country’s curriculum. The findings indicate that not only in some of the developed countries there are many innovations related to training sustainability awareness, but major efforts have been made on traffic education in most countries, particularly amongst children and young adults that have had valuable results. Nonetheless, in our country, such topics have no place within curriculum, so they not only lead to the unpleasant consequences for social and ecological sustainability, but are expected to lead to the “unsustainability continuum cycle” or “unsustainability reproduction”.
    Keywords: Sustainability, Curriculum, Sustainable Transportation, Traffic Education, Children
  • M. Ghodsinejad*, A. Alesheikh, A. Sadeghi N., A. Behredar Page 49
    Nowadays accidents, related fatalities and other consequences are a worldwide problem. This issue is particularly important in developing countries, such as Iran. For incident management and the various organizations involved, access to updated information is the first important step to establish the communication between the involved parties and for the optimal management of accidents. But the disparities and differences in the structure and semantics of data and services create significant barriers in information integration. The purpose of this study is to provide the means of solving interoperability problems, through combining the existing technologies in the field of web services and Geospatial Web service with the ones in the field of Semantic Web. Following this aim, a system for identification and notification of accident-prone roads has been designed based on the service-oriented architecture. In this system, the ontology is used to enrich the semantics of data and services. For this purpose, the designed ontology consists of concepts related to the field of road accidents and their relationships. The findings of this study show that this system has the capability of storing other organizations’ data, which have different ontology designs. Also, a Geospatial Web service is implemented in accordance with the OGC standards and with semantic annotation of that, an ontology-based web service is developed.
    Keywords: Integrated Management of Disaster, Geospatial Web Service, Ontology, Interoperability, OGC Standards
  • S. Ahmadi*, A. Heydari, Z. Mardani Page 71
    Spread use of automobiles has increased traffic, environmental pollution, disease, energy consumption, etc., especially in big cities. A basic approach is the expansion of using bicycles in urban transportation especially for short trips, but cycling culture has not been developed in Iran. Cultural factors play an important role in this field, but have rarely been investigated. The present study has tried to investigate the relationship between physical and mental awareness towards cycling and using bikes on short trips. The research method is a cross-sectional survey. The population is men aged 15-64 in Isfahan and 400 subjects were selected using multi-stage random sampling. The measurement tool is a researcher-made questionnaire that included two scales; content validity and construct validity through factor analysis were used to determine the validity and the reliability was measured by Cranach Alpha coefficient. Research descriptive findings showed that the level of using bicycles is low among men, but the awareness towards physical and mental benefits of cycling is high. The analytical results indicated that there is a significant relationship between awareness towards bicycle benefits and using bicycles. In other words, with increasing awareness towards cycling, bicycle usage is increased.
    Keywords: Awareness, Physical Benefits, Mental Benefits, Cycling, Bicycle, Bicycling, Isfaha
  • A. Esmaeili*, M. Zare, M. Boreiri* Page 85
    Respecting the extensive statistics of motorcycle fatalities and also the plurality of this vehicle in the city of Shiraz, the rate of violations, related accidents and its importance, This Study aims to review and analyze the causes of non-compliance to Rahvar driving rules by motorcyclists from the Viewpoint of experts in the city of Shiraz. The present study is based on descriptive – survey method. Measuring instruments, comprise a questionnaire of 32 questions in which 6 indexes related to the non-compliance to Rahvar driving rules by motorcyclists were examined and in terms of reliability and validity in an acceptable level were assessed. Data collected and received from traffic experts out of a sample survey of 113 individuals or (individual motorcyclists) via total counting using single-factor descriptive statistics and chi-squared test, Spearman correlation coefficients were analyzed. The results showed that there is no relationship between psychological and cultural factors and the extent of non-observance the traffic laws. However, there is a relationship between economic, social, demographic, environmental factors and the extent of noncompliance to the traffic laws. A closer and broader investigation in provinces and also at national level as well as the study of this very issue on disobedient motorcyclists also recommended.
    Keywords: Violations, Motorcycle, Accidents, Traffic Police Regulations
  • A. Mamdoohi*, A. Mahpour, A. Mahpour Page 105
    One of the complicated steps in transportation planning involving a large amount of mathematical calculations is traffic assignment for which, some heuristic methods have been devised. Incremental traffic assignment method, despite its low accuracy, is considered due to its simplicity and much less calculations. In this Paper, the assumption of equal step size in the traditional incremental traffic assignment is relaxed, showing that with intelligent variable, partitioning the demand in the different steps of the algorithm, the accuracy of the method will increase. The proposed algorithm is applicable the city of Mashhad as a real sized case study showing an increase in the accuracy of results and decrease in amount of calculations and related time. Results indicate that for a certain number of iteration, the appropriate solutions accrue when the other steps have the least variation size. Also, a leaner relation is observed between the number of the iteration and first step size. The main advantage of this technique is that it can provide a simple and economical method for traffic assignment as compared with user equilibrium in which R2 for that is equal to 0.57and for a stochastic assignment is equal 0.53.
    Keywords: Traffic Assignment, User Equilibrium, Stochastic, Incremental Assignment, Comparative Study, Mashhad