فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 32 (بهار 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 32 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا نصراللهی*، سمیرا شاکری فر، نفیسه صادقی صفحه 1
    در سراسر جهان تصادفات جاده ای یکی از علل مهم مرگ ومیر به شمار می رود. مطالعات متعدد انجام شده در این حوزه نمایان گر ارتباط معنا دار بین نسبت تصادفات جاده ای به جمعیت (تصادف سرانه) و رشد اقتصادی است. این مطالعات نشان می دهد در ابتدای فرآیند رشد اقتصادی (افزایش درآمد سرانه)، همراه با افزایش تعداد وسایل نقلیه موتوری، تعداد تلفات جاده ای متناسب با رشد اقتصادی افزایش می یابد. اما همراه با افزایش رشد اقتصادی به سبب پیشرفت های فنی، افزایش میزان سرمایه گذاری در بخش-های مرتبط و بهبود مراقبت های پزشکی این نرخ در مراحل بعدی رشد اقتصادی کاهش می یابد. به عبارتی یک رابطه U معکوس بین رشد اقتصادی و تلفات ترافیکی وجود دارد. مشاهدات تجربی هم چنین نشان دهنده آن است که در کشورهای کم درآمد، با افزایش درآمد، تلفات ترافیکی بیشتر می شود، در صورتی که در کشورهای با درآمد بالا، با افزایش درآمد تلفات ترافیکی کاهش می یابد. در توجیه این تفاوت به عواملی مانند، مفهوم ریسک های رقیب، ترکیب وسایل نقلیه، فناوری پزشکی و اثرات خارجی اشاره شده است. با توجه به این مسئله در این مطالعه به بررسی رابطه مذکور در دوره زمانی (88-1380) بین استان های کشور پرداخته شده است. روش اقتصادسنجی مورد استفاده در این مطالعه پانل دیتا است. نتایج این پژوهش نشان داد که رابطهU معکوس بین تولید ناخالص داخلی و تلفات ترافیکی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تلفات جاده ای، رشد اقتصادی، منحنی کوزنتس، تصادفات جاده ای، اقتصادسنجی، پانل دیتا
  • ستاره موسوی *، حسین نظری، مجتبی زمانیان صفحه 21
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش برنامه ریزی آموزشی در ایجاد فرصت های مناسب با تحقق انگاره شهروند متعهد به فرهنگ ترافیک در دانش آموزان دوره ی متوسطه استان اصفهان است. روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی بوده و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته صورت گرفته است که پایایی آن براساس آلفای کرانباخ 97/0محاسبه و روایی محتوایی آن براساس نظر 10تن از اساتید صاحب نظر مورد تایید قرار گرفت. سپس ابزار پژوهش بین نمونه 367نفری از جامعه آماری (کارشناسان ستادی آموزش و پرورش، مدیران و دبیران دوره ی متوسطه) به شیوه نمونه گیری خوشه ایو طبقه ای متناسب با حجم، توزیع شد. این پژوهش نشان داد: 1- در وضعیت موجود، برنامه ریزی آموزشی به اندازه کم در ایجاد و توسعه انگاره دانش، توانش و نگرش استفاده پذیرش و کاربست فرهنگ ترافیک نقش دارد. 2- در وضعیت مطلوب، برنامه ریزی آموزشی، باید به اندازه زیاد در ایجاد و توسعه انگاره دانش، توانش و نگرش استفاده پذیرش و کاربست فرهنگ ترافیک نقش داشته باشد. 3- تفاوت قابل ملاحظه و معناداری بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب، نقش برنامه ریزی آموزشی در ایجاد و توسعه انگاره دانش، توانش و نگرش استفاده پذیرش و کاربست فرهنگ ترافیک، در سطح خطای 1درصد وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ترافیک، رفتار شهروندی، برنامه ریزی آموزشی، آموزش، تربیت شهروندی
  • علیرضا پیرعلی*، سعیده سیادت صفحه 41
    سفرهای درون شهری به علت فعالیت های روزانه صورت می گیرند و مردم ناگزیر، برای انجام سفرهای خود از گزینه های مختلفی چون وسایل نقلیه شخصی، ناوگان حمل ونقل عمومی و... استفاده می کنند. در حالی که افزایش جمعیت و مساحت شهرها موجب افزایش سفرهای درون شهری شده است، امکانات موجود و زیرساخت های شهری پاسخگوی این حجم جابه جایی نیست و همین امر منجر به ایجاد تراکم ترافیک در معابر شد. بروز چنین پدیده ای به ویژه در کلان شهرها بیانگر لزوم مدیریت سفرهای شهری یا همان مدیریت کنترل ترافیک است تا از سفرهای غیرضروری جلوگیری شده و از تسهیلات موجود به بهترین وجه ممکن بهره-برداری شود. و این همه جز در پرتو برنامه ریزی راهبردی به منظور شناسایی مسائل و مشکلات و بهره گیری از توان بالقوه و بالفعل جهت کنترل ترافیک شهری هم در کوتاه مدت و هم در چشم انداز بلندمدت میسر نمی باشد. ازاین رو، مقاله حاضر پژوهش گران با تمرکز بر کلان شهر شیراز و با به کارگیری روش های توصیفی- تحلیلی اقدام به جمع آوری اطلاعات درخصوص چالش ها و فرصت-های ترافیکی این شهر پرداخته و با استفاده از مدل چارچوب جامع تدوین راهبرد به تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه راهبرد جهت کاهش ترافیک پرداخته اند. نتایج حاکی از آن است که: به کارگیری سامانه حمل ونقل هوشمند، توسعه و مدیریت پارکینگ ها و توسعه سامانه الکترونیک در سازمان ها ازجمله بهترین راهبردها می باشند.
    کلیدواژگان: راهبرد، مدل سوات، ترافیک، سفرهای درون شهری، مدیریت کنترل ترافیک، برنامه ریزی راهبردی
  • سید محمد سادات حسینی، بیژن پاک روشن، حسن شکارسری سلیمی* صفحه 67
    با توجه به این که درصد قابل توجهی از تلفات ناشی از تصادفات رانندگی مربوط به عابران پیاده است، لزوم توجه بیشتر به تسهیلات موردنیاز عابران پیاده برای عبور ایمن از معابر مشخص می شود. پل های عابران پیاده یکی از مهم ترین و رایج ترین تسهیلات موردنیاز عابران پیاده برای عبور از عرض جاده ها می باشند. هدف از پژوهش حاضر تحلیل میزان تاثیر احداث پل های عابران پیاده بر میزان تصادفات آنها به صورت مطالعه موردی در محور رشت-انزلی است. جهت بررسی موضوع مورد نظر، نقشه ای از مسیر تهیه شده است و محل های احداث پل ها و مراکز و مناطق تراکم جمعیتی اطراف جاده مشخص شد و آمار تصادفات در گذرگاه های محل های عبور عابران، قبل و بعد از نصب پل عابرپیاده مقایسه گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که آمار تصادفات جرحی در مقاطعی که پل عابرپیاده نصب شده است، حدود 39درصد کاهش پیدا می کند. با مقایسه آمار تصادفات در شب و روز مشخص شد که با احداث پل، تعداد تصادفات هم در شب و هم در روز کاهش می یابد. نتایج دیگر نشان می دهد که مهم ترین علت موثر در تصمیم گیری آن ها برای استفاده از پل عابرپیاده برخورداری از ایمنی بیشتر می باشد. همچنین با مقایسه سن عابرانی که از پل استفاده کرده اند و عابرانی که از پل استفاده نکرده اند، مشخص شد که تمایل عابران مسن به استفاده از پل عابرپیاده کمتر از عابران جوان است.
    کلیدواژگان: عابرپیاده، تصادفات، پل عابرپیاده، تصادفات رانندگی، رشت، انزلی
  • حمدالله رحمتی پور*، منصور حاجی حسینلو، سید همایون شریفی صفحه 81
    محور کرج- چالوس از محورهای حساس و پر اهمیت کشور است که استان های البرز و تهران را به استان مازندران وصل می کند و از میدان امیرکبیر کرج تا کیلومتر 70 تونل کندوان گسترده شده است. از مشکلات اصلی این محور، بروز تصادفات جرحی و فوتی و حجم سنگین ترافیک، به خصوص در ایام تعطیلات و پایان هفته است. با بررسی آمار تصادفات جرحی و فوتی در این محور، تصادفاتی که ناشی از تجاوز به چپ رخ داده، بیشترین فراوانی را داشته است. در این پژوهش، رابطه تخلف تجاوز به چپ خودروها، آسیب و اثرات حاصل از این تخلف، نقش شرایط رانندگان مقصر در تصادفات و راه کارهای مناسب در جهت غلبه بر این مشکل در این محور را مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام تصادفات ناشی از تخلف تجاوز به چپ که در طول سال 1390 در محور کرج - چالوس حادث شده و همچنین پرسش نامه 50 نفر از رانندگان وسایل نقلیه عمومی که به صورت مستمر در این محور تردد داشته اند می باشد، در این تحقیق، محور کرج به چالوس به 7 بلوک 10 کیلومتری تقسیم شد. با توجه به تحلیل داده های آماری بلوک های 1، 2 و 5 به ترتیب حادثه خیزترین قسمت های این محور بودند. دلیل اصلی آن، وجود پیچ های خطرناک و تونل های مهم در این محدوده ها می باشد. نتایج نشان داد که رانندگان، نقش عدم جداسازی مسیرهای رفت و برگشت و کم عرض بودن معبر را در ارتکاب تخلف تجاوز به چپ و وقوع تصادفات ناشی از آن را زیاد تا خیلی زیاد توصیف کردند. در ضمن رانندگان، عامل انسانی را بیشترین عامل موثر در ارتکاب تخلف تجاوز به چپ و تصادفات ناشی از آن بیان داشته اند.
    کلیدواژگان: تصادف، برون شهری، تخلف تجاوز به چپ، طرح هندسی راه، عامل انسانی، عامل محیطی، محورکرج، چالوس
  • ساتو ایناما، الینا ایتونیمی، حنا اسکولا، ریستو کولمالا ترجمه: ابراهیم معینی، محمدرضا حسن زاده*، علیرضا ربیعی صفحه 99
    هدف برنامه نوآوری VTT، برای خدمات و سیستم های حمل ونقل هوشمند اینترنس، پیشبرد ایمنی حمل ونقل، اثربخشی و دوستداری محیط زیست با بهره گیری از تکنولوژی و خدمات نوآورانه جدید می باشد. هدف تحقیق جاری، ایجاد برنامه پیش نگرانه و نقشه راهی برای عملیات نوآورانه سیستم حمل ونقل برای 10-20 سال آینده می باشد تا بتوان بهترین خدمات را انتخاب و توسعه داد. خدمات انتخابی باید، امکانات جدیدی برای صادرات و تجارت خانگی شرکت های فنلاندی تهیه کرده و در عین حال ارزش افزوده شاخصی برای اپراتورهای سیستم حمل ونقل فراهم کند. کار جاری بر پایه روش نقشه راه ونتا و دو کارگاه تخصصی با نمایندگانی از وزارت حمل ونقل و ارتباطات، آژانس حمل ونقل فنلاند، آژانس ایمنی حمل ونقل فنلاند، مرکز توسعه اقتصادی، حمل ونقل و محیط زیست جنوب فنلاند، شهر تمپر و VTT انجام شده است. چشم انداز پروژه ما عبارت است از: عملیات پیش گسترانه تضمین می کند که سیستم حمل ونقل به عنوان یک کل در موثرترین، ایمن ترین و بهترین محیط زیست حالت کار کرده و انتظارات کاربران را تحت همه شرایط برآورده می سازد. در این چشم انداز، عملیات بر توزیع نوع سفر، پیش نیازهای نقل و انتقال و در نتیجه تقاضای عبور و مرور، اثر می گذارد. در این کار، وضعیت جاری توصیف و روندهای آینده محاسبه شده اند. چالش ها و راه حل های عملیات سیستم حمل ونقل فهرست شده اند. در نتیجه، لیستی از اقدامات برای طرفین مختلف مسئول برای سال های 2012-2013، 2014-2020 و 2021-2030 به منظور دست یابی به چشم انداز، تهیه شد.
    کلیدواژگان: مدیریت ترافیک، عملیات سیستم حمل ونقل، نقشه راه، دوراندیشی، چشم انداز
|
  • Z. Nasrollahi*, S. Shakerifar, N. Sadeghi Page 1
    One of the major causes of death is road accidents in the world. Several studies have been conducted in this area, which indicate a significant correlation between the proportion of road accidents to populations (accidents per capita) and economic growth. These studies show that at the beginning of the process of economic growth (increase in per capita income), along with the increasing number of motor vehicles, road accidents rise commensurately with economic growth. In other words, there is an inverted U-shaped relationship between economic growth and traffic fatalities. Experimental observations also indicate that in low-income countries, with rising incomes, traffic fatalities are higher, while in high-income countries, with rising incomes have reduced traffic fatalities. This difference is explained by factors such as the concept of competing risks, vehicle composition, medical advances and external effects. Due to this problem, this study investigates the relationship between the period (1388-1380) is considered among the provinces. Econometric methodology used in this study is panel data. The results of this study indicate an inverse U-shaped relationship between GDP and traffic fatalities.
    Keywords: Road Accidents, Economic Growth, Kuznets Curve
  • S. Mousavi*, H. Nazari, M. Zamanian Page 21
    Citizenship education and foster the ability of individuals and groups to participate and get informed and responsible decision making social, political, economic and cultural actions and educational institutions in order to foster responsible citizenship, economic indicators, social and cultural rights are a big responsibility and mission. One of the fundamental aspects bred citizen, commitment and knowledge of traffic regulations is schools and higher education institutions which are crucial in order to define and institutionalize a culture of traffic. Methods the study was a descriptive survey. Data collected by a researcher made questionnaire was conducted The Cronbach alpha reliability according to 0/97 respectively, and its validity was confirmed according to 10 tons of professors. The population sample of 367 subjects (education experts, principals and teachers of the school) in certain instances and class a cluster sampling proportional to size, were distributed. Results indicate that: 1- the status quo, much less in educational planning and development of the notion of knowledge, competence and attitude of acceptance and use of the application traffic culture is important. 2- In the ideal situation, educational planning should be large enough to develop the idea of knowledge, competence and attitude of acceptance and use of the application traffic culture is important. 3- And statistically significant differences between the current situation and the desired situation, the role of educational planning in developing the idea of knowledge, competence and attitude of acceptance and use of the application traffic culture, there is a 1% error level.
    Keywords: Planning, Training, Culture, Traffic, Civil
  • A. Pirali*, S. Seyadat Page 41
    Activities of daily urban trips because people will inevitably take place, various options for your travels as private vehicles, public transportation and use. But while population growth and urban area of the city has increased travel, infrastructure and urban facilities cater for the volume displacement is and this has led to traffic congestion in the streets. Indicate the necessity of such a phenomenon, especially in large cities or urban travel management, traffic management and avoid unnecessary trips to the best possible utilization of the existing facilities. However, except in the light of strategic planning in order to identify the problems and take advantage of the potential and actual urban traffic control for both short-term and long-term vision is not possible. Of the present article, the authors focus on the big city and with the use of survey methods and analytical - descriptive collect information It focuses on the challenges and opportunities of traffic and using the model framework strategy To analyze data and provide strategies for Have addressed this issue Our results indicate that: Deployment of intelligent transportation systems (ITS), the development and management of parking and development of electronic systems in organizations such strategies are best.
    Keywords: Strategy, SWOT model, Traffic
  • S. M. Sadathoseini, B. Pakroshan, H. Shekarsari S.* Page 67
    Considering the fact that the substantial proportion of traffic accidents are related to pedestrians necessitates the use of more facilities and as a far environment for pedestrians walking on the road. Footbridges are one of the most important and common facilities for pedestrians crossing the road. The main purpose of this research is to analyze the effect of footbridges on the pedestrian-related accidents on the case study of Rasht-Anzali roadway. Map of the road is prepared and the position of footbridges and population centers along the roadside are located. Accident rate before and after the installation of footbridges are compared. Results show that injury accidents on the footbridges decreased by 39%. Comparing accident rate at daytime and nighttime shows that accident rate is reduced at both times. Results of a questionnaire of pedestrians who use the footbridges show that safety is the main reason that they use footbridges. In addition, it is shown that elderly pedestrians are less likely than young pedestrians to use footbridges.
    Keywords: Pedestrians, Footbridges, Accident, Rasht, Anzali, Questionnaire
  • H. Rahmatipour*, M. Hajihoseinlu, S. H. Sharifi Page 81
    Karaj - Chaloos roadway is one of the most important highways in the country, which connects the Alborz Province to Mazandaran Province. One of the main problems of this road is its high rate of accidents, especially on weekends and official holidays. An initial survey shows that the main cause of these accidents is due to the fact that drivers fail while trying to overtake the lead vehicles where such a maneuver may not be possible. In this study, such driver behavior is evaluated. Data derived from a questionnaire filled by 50 experts and local drivers is analyzed and shows that drivers’ error is believed to be the most important factor in accident occurrence rather than the lack of road width where the highway is not divided. Also accident data are categorized into 7 different blocks and the worst parts of the road based on defined blocks are identified.
    Keywords: Rural Accidents, Highway Geometry, Overtaking
  • Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola, Risto Kulmala, Trans By: E. Moeini, M. Hasanzadeh*, A. Rabiei Page 99
    The aim of VTT’s Innovation programme for Intelligent Transport Systems and Services (INTRANS) is to promote transport safety, efficiency to be environmentally friendly by exploiting new innovative services and technologies. The objective of this study was to create a foresight plan and roadmap for innovative operation of transport system for 10–20 years into the future, enabling the most promising services to be selected for development. The services chosen should provide new possibilities for export and domestic business for Finnish companies while providing distinct added value to transport system operators. The work was based on Ventä’s roadmap method and two expert workshops with representatives from the Ministry of Transport and Communications, the Finnish Transport Agency, the Finnish Transport Safety Agency, the Centre for Economic Development, Transport and the Environment of Southeast Finland, the City of Tampere and VTT. The vision “Proactive operation ensures that the transport system works as a whole in the most efficient, safe and environmentally friendly way and fulfils the user’s expectations under all circumstances” was created within the project. In the vision, operation affects the travel mode distribution and prerequisites of mobility and thus the demand for traffic. Within the work the present state was described and future trends were worked out. The challenges and solutions of transport system operation were listed. As a result, lists of action for the different parties’ in charge were created for the years 2012–2013, 2014–2020 and 2021–2030 in order to reach the vision.
    Keywords: Traffic Management, Transport System Operation, Roadmap, Foresight, Vision