فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 33 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید احسان جعفری نسب*، ناصر پورمعلم، سید صابر ناصرعلوی صفحه 1
    افزایش روزافزون جمعیت از یک سو و رشد صنعت حمل ونقل ازسوی دیگر، اثرات مثبت و منفی گسترده ای در جوامع داشته است. این امر سبب افزایش حجم تقاضای تردد و جابه جایی در سطح شبکه راه ها و متعاقب آن افزایش آمار حوادث و تصادفات جاده ای شده است. در این تحقیق سعی می شود با کاربرد سامانه های ارتباطات بین خودرویی و سوق دادن شرایط استاتیکی (LINE-OFF) به دینامیکی (LINE-NO)، عوامل انسانی و وسیله نقلیه به انسان هوشمند و وسیله نقلیه هوشمند تبدیل شده و از سهم آنها در بروز حوادث کاسته شود. طبق آمارهای موجود، تصادفات از نوع جلو به عقب، درصد قابل توجهی از کل تصادفات آزادراهی را به خود اختصاص می دهند و خطای انسانی نیز بیش ترین سهم را در بروز این گونه تصادفات دارد. بدیهی است به کارگیری چنین فناوری های ارتباطی، سطح ایمنی جاده ها را ارتقا خواهد داد. در این مقاله، رفتار حرکتی رانندگان در یک بازه زمانی معین با استفاده از داده های خرد جریان ترافیک در آزادراه I-80 پروژه NGSIM تحلیل شده و با استفاده از شاخص ارزیابی ایمنی ترمزگیری اضطراری (UDI)، ایمنی رانندگان در هر لحظه بررسی می شود. نتایج تحلیل ها نشان می دهد، کابرد شبکه ارتباطی VANETS می تواند از طریق کاهش زمان عکس العمل رانندگان، درصد اوقات در خطربودن خودروها را که نشان دهنده مدت زمانی است که رانندگان در کل فرآیند تعقیب خودرو در معرض خطر تصادف هستند، به طور متوسط از 68درصد به 15درصد بکاهد.
    کلیدواژگان: شبکه ارتباط بین خودرویی (VANETS)، تصادفات جلو به عقب، تعقیب خودرو، زمان عکس العمل، شاخص ترمزگیری اضطراری
  • محمدرضا احدی*، پرنیان نورایی صفحه 23
    آمار سازمان بهداشت جهانی(WHO) بیان گرآن است که حدود 10 درصد جمعیت جهان، دارای معلولیت یا به نوعی کم توانی جسمی- حرکتی هستند. طی دهه گذشته، اقداماتی غیرمنسجم و یک پارچه در جهت مناسب سازی ساختمان ها و معابر شهری صورت گرفته است. به عنوان یک قاعده و قانون داخلی و بین المللی، تمام افراد جامعه در استفاده از تسهیلات و امکانات عمومی دارای حقوق یکسان هستند و برای شکوفایی استعداد ها باید امکانات به صورت مساوی در اختیار آنها قرار گیرد. طبق ماده های 1، 2 و 3 آئین نامه اجرائی، ماده (2) قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، کلیه دستگا ه های اجرایی دولتی و سازمان های غیردولتی با امکانات ساختمان های با کاربری عمومی مکلفند، قسمت های مورد استفاده عمومی اماکن و ساختمان ها (خصوصی و دولتی) را مطابق ضوابط مربوط افراد دارای معلولیت، مناسب سازی کنند. هم چنین طبق ماده 4 آئین نامه مذکور، شهرداری ها موظف به تجهیز چراغ های راهنمای معابر عمومی به علائم صوتی، برجسته کردن سطوح پیاده روها نزدیک تقاطع ها، ایجاد محل ویژه برای توقف وسایل نقلیه معلولان جسمی و حرکتی و رفع موانع و تطبیق مقررات صدور پروانه با ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای معلولان هستند. در این پژوهش، پس از بررسی مشکلات و استاندارد های مربوطه، به ارائه راه کار هایی درخصوص مناسب سازی و ایمن سازی شبکه معابر شهری پرداخته می شود. روش تحقیق در این پژوهش، بررسی مطالعات اسنادی و برداشت های میدانی است. در این راستا ابتدا به معرفی نمونه های اجراشده مناسب سازی معابر برای استفاده معلولان در ایران و جهان پرداخته شده و در نهایت درجهت مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان و افراد کم توان جسمی- حرکتی راه کارهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: معلولان، ایمن سازی، فضاهای شهری، افراد کم توان، معابر شهری
  • محمدرضا رضایی آقامیرلو، مصطفی میرآبادی *، علی حسین عبدی قلعه صفحه 45
    افزایش ترافیک مشکلات زیادی را در کلان شهرها به همراه داشته که مهم ترین آن آلودگی هوا و افزایش مصرف بی رویه بنزین است، از اقداماتی که می توان برای حل مشکل ترافیک کلان شهر تبریز انجام داد توجه به حمل ونقل عمومی به ویژه سامانه اتوبوس های تندرو است، زیرا علاوه بر کاهش هزینه های اجتماعی می تواند در کاهش آلودگی هوا نیز بسیار موثر باشد. در سال 1387 اقدام عاجلی برای استفاده سامانه اتوبوس های تندرو در معبر اصلی شهر تبریز انجام گرفت. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات اسنادی می باشد. نتایج آزمون فرضیه نشان داد که عملکرد سات تنها در کاهش دی اکسید نیتروژن قابل توجه است و در سایر موارد تاثیری چندانی بر کاهش آلاینده ها نداشته و حتی در مورد دی اکسید گوگرد موجب افزایش جزئی در طول مسیر سات شده است، بنابراین فرضیه مطرح شده در این پژوهش رد می شود. هم چنینن آلودگی هوا متاثر از عوامل مختلفی است که حمل ونقل عمومی یکی از آنها است، علی الخصوص در شهرهای صنعتی مانند تبریز، که نقش کارخانه ها و واحدهای صنعتی بسیار قابل توجه است. افزون بر این در رابطه با آلایندگی اتوبوس های تندرو می توان عواملی هم چون فرسودگی تعداد چشم گیری از اتوبوس های سامانه و غیراستانداردبودن آنها، هم چنین عدم استفاده از گاز طبیعی به صورت فراگیر و به کارگیری گازوییل غیراستاندارد را برشمرد.
    کلیدواژگان: ترافیک، سامانه اتوبوس های تندرو، آلودگی هوا، حمل ونقل عمومی، منابع آلودگی هوا
  • سید سعید کشفی، احمدرضا جوی، علیرضا رستم زاده صفحه 71
    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر کارآیی طرح توقیف موتورسیکلت در سال 1391 در شهر اصفهان انجام شده است تا به منظور رفع نواقص و تقویت جنبه های مثبت این طرح، راه کارهای اجرایی مطلوب را ارائه نماید. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری در این پژوهش، از 100 نفر از افسران کارشناس عالی تصادفات و کارشناس تصادفات شهر اصفهان به صورت تمام شمار پژوهش به عمل آمده است. ابزاری که جهت گردآوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته است، پرسش نامه است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که توقیف موتورسیکلت نسبت به سایر روش های برخورد با موتورسیکلت سواران متخلف ابزار مناسبی برای کاهش تخلفات موتورسیکلت سواران است و عواملی هم چون آموزش، اجرای صحیح طرح توسط ماموران، تعامل موثر پلیس با مراجع قضایی، دسترسی آسان به موتورسیکلت و تدوین قوانین حقوقی مرتبط با توقیف در کارآیی این طرح موثر بوده است.
    کلیدواژگان: کارآیی، اثربخشی، توقیف، قانون، موتورسیکلت، طرح توقیف موتورسیکلت
  • رضا عبدالرحمانی*، یاسر ابراهیم زاده، صفدرعلی اسدیان صفحه 89
    بررسی آمار ورود غیرمجاز خودروها به محدوده طرح ترافیک تهران طی سال های گذشته حاکی از آن بود که اعمال مقررات از سوی پلیس به دلیل محدودیت های انسانی در شناسایی و کنترل کلیه معابر ورودی به تنهایی مثمرثمر نبوده و نیاز به فناوری های روز را بیش از پیش نمایان کرده است. ازسوی دیگر، افزایش جمعیت شهری و خودروها، منجر به افزایش تقاضای سفر در ابرشهر کشور شده و چالشی جدی را به همراه داشته است. بر این اساس، طرح مکانیزه ثبت تخلف ورود به محدوده طرح ترافیک تهران به صورت آزمایشی از سال 1386 آغاز شد و در حال حاضر با به کارگیری 104 دوربین که اطلاعات آنها از طریق سایت پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ کنترل می شود، اجرا شده است. در این مقاله، تلاش بر این است که عملکرد دوربین های محدوده طرح ترافیک (با تاکید بر کاهش یا کنترل ورود غیرمجاز به محدوده طرح ترافیک) ارزیابی شده و ضمن تمرکز بر میزان اثرگذاری آنها در کاهش تخلفات رانندگی و حجم تردد در محدوده طرح ترافیک تهران، راه کارهایی درخصوص رفع نواقص و معایب طرح (نصب دوربین های هوشمند کنترل ترافیک) ارائه شود.
    کلیدواژگان: سیستم های حمل ونقل هوشمند، سامانه شناسایی خودکار پلاک، فناوری اطلاعات، محدوده طرح ترافیک، تخلفات رانندگی، حجم ترافیک
  • اعظم مقیمی*، مجید امینی خضرآبادی صفحه 109
    مقاله حاضر با هدف بررسی و سنجش میزان رضایت مندی مسافران از کیفیت خدمات اتوبوس های برون شهری وابسته به شرکت های حمل ونقل مسافربری استان یزد در میان 31 شرکت مسافربری با حجم نمونه 654 نفر مسافر انجام گرفته است. این مطالعه به روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام شده است. شیوه نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم جامعه آماری است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ساختاریافته می باشد که به صورت مصاحبه حضوری تکمیل شده و اعتبار آن از طریق اعتبار صوری حاصل شده است. به منظور بررسی پایایی پرسش نامه از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شده است که برابر با 0/87 می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که تعهدات اخلاقی و رفتاری راننده و خدمه بالاترین درصد واریانس مربوط به رضایت مندی مسافران برون شهری استان یزد را تبیین می کند و در مراحل بعدی، عوامل مرتبط با بلیط، وضعیت توقف ها برای فریضه نماز، تامین امکانات و وسایل سرگرمی مسافر در طول سفر، وضعیت حمل ونقل بار مسافر و در پایان وضعیت اطلاع رسانی درخصوص سفر بیشترین میزان تغییرات مربوط به رضایت مندی مسافر را تامین می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مسافران، رضایت مندی، شرکت های حمل ونقل، حمل ونقل جاده ای
|
  • S.E. Jafari Nasab*, N. Pourmoallem, S. S. Naseralavi Page 1
    Increasing population growth on the one hand and the growth of transportation industry on the other have had numerous positive and negative impacts in societies. This issue has led to an increase in the volume of traffic demand in road networks and has hence increased the number of road accidents. Research shows that a large number of accidents are caused by the human factor and the vehicle factor. By using vehicle-to-vehicle communication systems and turning static conditions (off-line) into dynamic conditions (on-line), the present study attempts to turn the human factor and the vehicle factor into the intelligent human and the intelligent vehicle, respectively, and reduce their effects on the occurrence of accidents. According to Statistics, a significant percentage of freeway accidents are rear-end crashes, in which human error has the greatest effects on such collisions. Although it is obvious that the use of such communication technologies enhances the safety level of roads, the quantitative and analytical insights of the increase of safety resulting from the use of VANETs in freeways has not been investigated yet. This study offers a new method for investigating the role of vehicular ad-hoc networks (VANETs) in reducing the number of front-to-rear accidents in freeways by reducing drivers’ reaction time. In so doing, by using the micro data of the traffic flow in the I-80 freeway of the NGSIM project, drivers’ behavior in a specific time span was analyzed; and by using indices of assessment of safety of emergency breaking (UDM), the safety of drivers at each moment was investigated. The results of data analysis reveal that the use of VANET communication networks can reduce the percentage of vehicles’ exposure to danger in the chase process from 68% to 15% by reducing drivers’ reaction time.
    Keywords: VANETs, Rear, end Collisions, Car Following, Reaction Time, Urgent Deceleration Index (UDI)
  • M. R. Ahadi*, P. Nouraie Page 23
    According to the World Health Organization (WHO), incapacitating and disabled persons comprise about 10% of the world’s population. Over the past decade, safety actions taken to make urban entities and road network more sustainable were not integrated. It is obvious that all people living a community have the same right to use urban public facilities. As a result, given the importance and emphasis of improving urban road network to be more sustainable for all road users, especially for disabled persons, this study aims at developing strategies (actions) to make urban road network safer for all road users. The methodology used in this study is based on a review of relevant documents and field observations. To do this, related studies on safety improvements targeting disables persons will be reviewed at both national and global scales. Finally, several actions (strategies) aimed at making safer urban areas for incapacitating and physically-disables persons will be proposed and investigated.
    Keywords: Disabled Persons, Urban Setting, Incapacitating Persons, Urban Road Network
  • M. R. Rezaie A., M. Mirabadi*, A. H. Abdi Gh Page 45
    Increased motor vehicle traffic has created many problems in big cities. The most important of which is air pollution and increased consumption of gasoline. The actions can be done to solve the traffic problem in Tabriz metropolitan, according to Public Transport, especially Rapid Bus System. Because it reduces the social cost and lowers Air Pollution. In Tabriz in 1387 a quick implementation of such system was accomplished in city’s main crossing. The method of this research is descriptive - analytical and data collection is documents. Therefore is used from all Air Pollution Monitoring Stations data in Tabriz city. This data contains CO, SO2 and NO2. The hypothesis of "assessing of Rapid Bus System resulted in decreasing air pollution within route and in the entire city" was tested and following results came out: SAT function is significant only in the reduction of nitrogen dioxide and in other cases no significant effect on Contaminants Reduce. Even in the case of sulfur dioxide, along the SAT way a small increase was observed. Therefore, the hypothesis is rejected in this study. Air pollution is influenced by several factors, one of which is Public Transport, especially in industrial cities such as Tabriz, role of industrial plants is very important. In conjunction with Bus Rapid contamination, the following factors can be cited: significant frazzle and not standardized number of bus in SAT, of not using the natural gas generally and using non-standard gasoline.
    Keywords: Traffic, Urban Travel, Rapid Bus System (SAT), Air Pollution, Tabriz
  • S. S. Kashfi, A. R. Javvi, A. R. Rostamzadeh Page 71
    Stopping motorcycles has a long history in the country regarding its performance; however, in spite of problems, dangers and accidents while performing, it has become concern for governors and more specifically for performers and its efficiency has been affected. The present study seeks to investigate the advantages and disadvantages of this plan considering the effective factors of stopping motorcycles in 2013 in Isfahan and to remove the defects and strengthen the positive sides of this plan and to propose effective ways. This study is applied in its purpose and descriptive in its nature. The participants in this study are 100 counselors and accident experts. The tools to collect data are educational and librarian studies and a questionnaire. The questionnaire was distributed among the participants after its reliability and validity was verified. The results indicate that in comparison to other approaches to face with offensive motorcyclists, stopping them is the most effective way in order to decrease violations and factors such as educating riders about how to use their motorcycles correctly, effective interaction between the police and legal authorities the easy access to motorcycles and issuing relevant legal legislations have been effective. Among the five hypotheses the easy access is the first factor and other factors are educating, correct performance by performers, interaction with legal authorities and issuing laws and actions consecutively.
    Keywords: Efficiency, Effectiveness, Stopping, Law, Motorcycle
  • R. Abdolrahmani*, Y. Ebrahim, Zadeh, S. A. Assadian Page 89
    It was suggested that, due to limited regulation by the police in identifying and controlling all human path ways alone are not fruitful. UN authorized entry of vehicles into Tehran traffic statistics of past years and the need for updated technology more than ever manifested. On the other hand, the increase in population and vehicle travel in the mega city of the country has led to an increase in demand, leading a serious challenge. On this basis, the computerized records of traffic violations in Tehran since 1386 began as an experimental and 104 cameras using the information from the site in Tehran Traffic Police Control is implemented. In this paper, we attempt to evaluate the performance of the traffic cameras (with an emphasis on reducing or controlling unauthorized entry into the restricted areas) have been evaluated In addition, Meyer will focus on reducing the impact of traffic violations and traffic volume in Tehran traffic plan, the mechanism for removing defects and deficiencies of the project (installation of intelligent traffic control cameras) is presented.
    Keywords: Intelligent Transportations Systems, Automatic License Plate, Recognition System, Information Technology, Limited Traffic Area, Traffic Violations, Traffic Volume
  • A. Moghimi*, M. Amini Page 109
    The purpose of this paper is to examine and measure satisfaction of quality service in suburban bus system by passengers among 31 companies in Yazd province. The sample size is 654 passengers. Sampling method in the study is stratified random sampling. We used Cronbach's alpha method to evaluate of reliability that is equal to 0.87.The data has been collected by structured questionnaire and face interview. In the data mining, the SPSS software has been used and the central statistics, descriptive tables, charts, and inferential statistics (t test, analysis of variance and factor analysis) have been used in the analysis. The important feature of this study is defining the concept of quality of bus services in suburban and introducing the most important indicators suburban passenger satisfaction. The results of this study indicate that the behavioral and ethical obligations of drivers and crew members explained the highest percentage of variance of the passenger's satisfaction, and in later stages, factors associated with travel, stop for the pray, provide facilities and entertainment for passengers during the travel, transport the things and objects of passengers and finally, information of travel explained variance of satisfaction.
    Keywords: Quality Service, Passengers, Satisfaction, Transportation Companies