فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 34 (پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 34 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید صابر ناصرعلوی، محمود صفارزاده*، نوید ندیمی صفحه 1
    استفاده از سامانه های هوشمند حمل ونقل، باعث بهبود ایمنی راه ها شده است. بسیاری از سامانه های پیشرفته دستیار راننده که از زیرشاخه های سامانه های هوشمند حمل ونقل محسوب می شود؛ با راحت کردن رانندگی، موجب جلوگیری از تصادفات می شوند. یکی از این سامانه ها، سامانه درون خودروئی اعلام هشدار برای جلوگیری از تصادف است، که از آن برای آگاه کردن راننده از یک تصادف قریب الوقوع استفاده می شود. نکته اساسی در توسعه این سامانه، تعریف یک راهبرد هشداردهی مناسب است؛ به طوری که راننده را تنها زمانی که واقعا در خطر بوده و نیاز به عکس العمل مناسب داشته باشد، آگاه کند. پیش از این، از دو شاخص مبتنی بر زمان، سرفاصله زمانی و زمان تا تصادف برای فعال سازی سامانه درون خودرویی اعلام هشدار برای جلوگیری از تصادفات جلو به عقب استفاده شده است. این مطالعه به مقایسه استفاده از این دو شاخص پرداخته و آستانه بحرانی هر یک از این دو شاخص برای فعال سازی این سامانه درون خودرویی را محاسبه می کند. برای این منظور از داده های خرد جریان ترافیک آزادراه I-80 استفاده شده و براساس رفتار رانندگان، در مقطعی از این آزادراه آستانه بحرانی هر شاخص تعیین می شود. نتایج نشان می دهد که، به-طورکلی آستانه بحرانی زمان تا تصادف همواره حدود 1 تا 2 ثانیه کمتر از مقدار تعیین شده برای سرفاصله زمانی خواهد بود.
    کلیدواژگان: سامانه درون خودرویی اعلام هشدار برای جلوگیری از تصادف، زمان تا تصادف، سرفاصله زمانی، سامانه های هوشمند حمل ونقل، سامانه های پیشرفته دستیار راننده
  • احمدرضا جوی، حسین قماشی، محمدعلی اکبری صفحه 19
    استاندارد و استانداردسازی، از پایه های علم و فن آوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقشی به سزا دارد. یکی از عوامل مهم در کاهش تصادفات، رعایت استانداردهای لازم در ساخت و تولید وسایل نقلیه و تامین قطعات و لوازم یدکی آنهاست و عامل کیفیت در حفظ و تامین امنیت بسیار مهم است. امروزه موتورسیکلت به عنوان یکی از مهم ترین وسایل نقلیه، نقش به سزایی را در ترافیک شهری و به خصوص در شهرهای بزرگ که با مشکل عبور و مرور مواجه هستند ایفا می کند. به منظور تامین امنیت موتورسیکلت ها و راکبان آنها تاکنون توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران 47مورد استاندارد تدوین و تصویب شده که 16مورد از آنها جزء استانداردهای ملی اجباری اعلام شده است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت اجرای استاندارد موتورسیکلت ها توسط شرکت های داخلی سازنده آن و روابط آن با حوادث ترافیکی درون شهری شهر اصفهان انجام شده است. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مطالعه را کلیه کارشناسان عالی تصادفات، فروشندگان و تعمیر کاران موتورسیکلت های شهرستان اصفهان تشکیل می دهد که به روش نمونه گیری تمام شمار انجام شده است. در این مطالعه از ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسش نامه استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد، در شرکت های سازنده فقط در زمان تایید نوع و نمونه اولیه موارد استاندارد اجباری ملی رعایت می شود، اما در تولید انبوه موتورسیکلت ها، استانداردهای ملی اجباری رعایت نمی شود و توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در تولید انبوه موتورسیکلت نظارت مطلوب به عمل نمی آید و شرکت فوق در انجام بازرسی ها موفقیت ندارد.
    کلیدواژگان: استاندارد، موتورسیکلت، حوادث ترافیکی، ترافیک شهری، استاندارد موتورسیکلت ها
  • روزبه شاد *، علیرضا هویدافرد، مصطفی مرادزاده صفحه 43
    جانمایی صحیح و مناسب سرعت گیرها علاوه بر افزایش ایمنی و کاهش تعداد تصادفات، سرعت وسایل نقلیه را کنترل کرده و منجر به ساماندهی ترافیک شهری می شود. عوامل متعددی در طراحی و جانمایی سرعت گیرها دخیل اند تا به تصمیم گیرندگان مرتبط کمک کنند که تخصیص موقعیت ناصحیح و عواقب ناشی از آنها را مدیریت کنند. لذا در این مقاله سعی بر آن است که با هدف استفاده از سامانه اطلاعات مکانی به منظور افزایش ایمنی شهروندان و کنترل سرعت خودرو های اورژانسی، مکان های مناسب برای کاهنده های سرعت در شهر کاشان درنظر گرفته شده و کارکرد هریک به کمک تحلیل سلسله مراتبی مورد ارزیابی قرار گیرد. با جمع آوری و آماده سازی داده های مکانی موثر و مدیریت صحیح آنها در سامانه اطلاعات مکانی، مناطق حادثه خیز شهری قابل ساماندهی بوده و نقاط قوت و ضعف سرعت گیرهای موجود مشخص می شوند. سپس داده های مکانی در قالب یک محیط دیجیتال تصمیم گیر و کنترل گر با یکدیگر تلفیق شده و وضعیت شبکه معابر با توجه به نتیجه محاسبات ارزیابی می شوند. نتایج این مطالعه نشان داد که نصب سرعت گیرهای پیشنهادی و مدیریت مکان صحیح آنها در شبکه ی معابر شهر کاشان منجر به ارائه ی راه کارهای عملیاتی برای خودروهای عبوری خواهد شد به نحوی که با توجه به وضعیت پیشنهادی سامانه از وقوع مشکلات در حمل ونقل شهری جلوگیری شده و ضریب ایمنی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات مکانی، سرعت گیر، تصمیم گیری، عملکرد سرعت گیر
  • ایمان قاسمی همدانی*، موسی امیری صفحه 73
    امروزه با توجه به میزان گستردگی و نفوذ رسانه های ارتباط جمعی بین مردم و هم چنین میزان تاثیرگذاری آنها روی جوامع، می توان از رسانه های ارتباط جمعی به عنوان ابزاری مناسب در جهت آموزش و اطلاع رسانی به منظور ارتقای سطح ایمنی و جلوگیری از رفتار پرخطر رانندگان استفاده کرد. دانش و آگاهی مردم بیشتر از طریق رسانه ها شکل می گیرد و این رسانه های قدرتمند هستند که توانایی القای باورها و ارزش ها را در جهت اهداف خود بر مخاطب دارند. زیرا واقعیتی که از یک نمایش رسانه ای درک می شود می تواند بر فرایندهای فکری، رویکردها، باورها و رفتارها تاثیر بگذارد. رسانه های جمعی تاثیر بسیار عمیقی بر تمام جنبه های زندگی اجتماعی دارند. لذا استفاده خلاقانه از آنها می تواند مانع از انفعال مخاطبان شود. آمار و اطلاعات به دست آمده از مقایسه انواع رسانه ها و نقش آنها در ارتقای اطلاع رسانی و آموزش جامعه نشان می دهد که تلویزیون را می توان به عنوان فراگیرترین و تاثیرگذارترین رسانه در بین مخاطبان معرفی کرد. پس از تلویزیون، رادیو و سپس بروشورها و بیلبوردهای تبلیغاتی مهم ترین ابزار رسانه ای برای آموزش همگانی و اطلاع رسانی در سطح جامعه معرفی شده است. ضمن آن که مطبوعات نیز در کنار بروشورها می-تواند به عنوان سومین ابزار رسانه ای موثر تلقی شود. نقش قابل رقابت بروشورها با مطبوعات و مقایسه آن با شرایط موجود در این رسانه ها، حاکی از اهمیت توجه بیشتر به بروشورها و بیلبوردهای تبلیغاتی در مقایسه با مطبوعات در آینده است.
    کلیدواژگان: رفتار، رانندگان، رسانه های جمعی، کاهش سرعت، مخاطبان، تلویزیون، بروشورها و بیلبوردهای تبلیغاتی
  • مهناز رستمیان *، عبدالله فرجی، حسن لشکری صفحه 97
    تصادفات جاده ای یکی از اصلی ترین عوامل مرگ ومیر و صدمات شدید جانی و مالی محسوب می شود که عوامل متعددی در وقوع آن نقش دارند. یکی از این عوامل مهمی که در ایمنی عبور و مرور موثر است، متغیرهای محیطی و نامناسب بودن شرایط جوی و اقلیمی است. از میان عواملی که در بروز سوانح جاده ای نقش دارند، سهم پدیده های اقلیمی چون یخبندان، بارش، هوای صاف (آفتابی) و... کم نیست. در این مقاله برای اولین بار تاثیر آب و هوا بر تصادفات جاده ای در آزاد راه زنجان – ابهر (که قسمتی از آزاد راه مهم تهران – تبریز) و یکی از محورهای مواصلاتی مهم و پرتردد ایران بوده و نقش زیادی در ارتباط مرکز به شمال غرب کشور، هم چنین اتصال اروپا به آسیای میانه دارد، مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از دادهای تصادفات روزانه در سال-های 1388- 1387 و هم چنین وضعیت های جوی (ابری، آفتابی، بارانی و برفی) موجود در فرم های کام 113 و 114 مورد بررسی قرار گرفته و براساس فراوانی تصادفات در هر قطعه و در هر یک از شرایط اقلیمی، نقشه پهنه بندی میزان خطر تصادفات با استفاده از ArcGIS ترسیم شده است. طول آزاد راه زنجان – ابهر، 104 کیلومتر است. نتایج حاصل از پهنه بندی و ضریب اهمیت نشان می دهد که 82 درصد تصادفات در شرایط آفتابی، 13/1 درصد در شرایط ابری، 2/8 درصد در شرایط برفی و 1/98 درصد در شرایط بارانی به وقوع پیوسته است. هم چنین کیلومترهای 60 تا 80 و صفر تا 20 دارای بیشترین میزان خطر وقوع تصادفات در اغلب شرایط جوی بوده است. از نظر ساعتی اغلب تصادفات در ساعات 17 تا 19 (مقارن غروب آفتاب و زاویه مایل تابش آن) اتفاق افتاده اند و بیشتر تصادفات در این ساعات به ترتیب از نوع خسارتی، جرحی و فوتی بوده است.
    کلیدواژگان: قطعات حادثه خیز، آزادراه زنجان - ابهر، شرایط اقلیمی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، تصادفات جاده ای
  • محمد حامد عبدی* صفحه 119
    در سال های اخیر، ایده استفاده از رویکرد توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی به منظور کاهش وابستگی به خودرو و ارتقای پایداری در زمینه حمل ونقل شهری، حمایت گسترده ای را به دست آورده است و در بسیاری از شهرهای مختلف به رویکرد غالب برنامه ریزی بدل شده است. این رویکرد در راستای جنبش های حاصل از پایداری خواهان ایجاد هماهنگی بین برنامه ریزی کاربری زمین و برنامه ریزی حمل ونقل شهری است و بر اصولی هم چون تراکم، اختلاط کاربری زمین و کارآیی حمل ونقل همگانی و غیرموتوری تاکید دارد. توسعه شهری در ایران با برنامه ریزی پراکنده و خودرو محور، مسیری را در پیش گرفته است که مبین ناپایداری است. سهم پایین حمل ونقل همگانی و غیرموتوری در جابه جایی های درون شهری، رشد مداوم حومه های شهری از نمونه این چالش ها هستند. بنابراین، این پژوهش سعی دارد تا با روشی تحلیلی- اسنادی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، پس از بررسی نمونه ها و تجربه های صورت گرفته در حوزه گسترش این رویکرد در نواحی شهری کشورهای مختلف، اهداف و راهبردها، اصول و روش های برنامه ریزی آنها را استخراج کرده و به منظور انطباق با شرایط کشور، پیشنهادهای لازم را ارائه دهد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که کشور ما در انطباق با اصول و روش های برنامه ریزی مبتنی بر حمل ونقل همگانی سایر کشورها، دارای فرصت ها و چالش های ویژه ای است که توجه به آن می تواند مسیر را برای حل مشکلات موجود در شهرها هموار سازد. به این منظور، تاکید بر تدوین یک برنامه جامع، ضمن لحاظ مشارکت شهروندان و نیز توجه به سرمایه گذاری های هم زمان بخش عمومی و خصوصی به منظور توسعه پروژه های حمل ونقل محور، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توسعه مبتنی بر حمل ونقل همگانی، پایداری، حمل ونقل همگانی، توسعه شهری، روش های برنامه ریزی شهری
|
  • S. Naseralavi, M. Saffarzadeh*, N. Nadimi Page 1
    The use of Intelligent Transportation Systems (ITS) has enhanced road safety. Most of Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) as a subgroup of ITS، can prevent accidents by facilitating driving. Vehicle Collision Avoidance Warning Systems (IVCAWS)، as an ADAS، helps drivers to detect a potential accident. The most important point in IVCAWS development is to define an appropriate warning strategy، which alert drivers when he/she is really in danger and must have a reaction. Heretofore، two time-based safety indicators named، Time-to-Collision (TTC) and Time Headway (THDW) are used to activate IVCAWS to prevent rear-end collisions. In this article، these two indicators are compared، and a critical threshold for each one is determined to be used in IVCAWS. For this purpose، microscopic traffic data of I-80 freeway is used. Results indicate that، TTC’s critical threshold is usually about 1 to 2 second less than THDW’s threshold.
    Keywords: Time, to, Collision, Time Headway, Intelligent Transportation Systems, Advanced Driver Assistance Systems
  • A. R. Javvi, H. Qomashi, M. A. Akbari Page 19
    Standard and standardization is one of the main elements of technology and science، which has played a significant role in the progress of economic and industry. One of the important factors in the reduction of accidents is the observance of necessary standards in manufacturing and production of vehicles and meeting or providing their spare parts and pieces. Nowadays، motorcycle as one of the most important vehicles has a significant role in urban traffic، particularly in megacities since they face the problem of Traffic. In order to maintain the safety of motorcycles and their riders، forty seven standard cases have been collected and approved by Iran Industrial Researches And standard Institution so far. At present، sixteen cases of them have been taken in to consideration as compulsory national standards. In order to study the conditions of enforcement in standardization of motorcycles by manufacturers companies in Iran and its connection with traffic accidents، at first، we investigated eight principal manufacturer company of motorcycle and Iran standard and Quality Inspection Company. The results of research indicates that all the Investigated person believe that manufacturer companies observe the compulsory national standards at the time of approval the primary model and kind of cases، but these companies do not observe the compulsory national standards in the production of motorcycles and Iran standard and Quality Inspection company has not had desirable supervision in the multitude production of motorcycle and that company has not been successful in the fulfillment of inspection.
    Keywords: Standard, Motorcycle, Traffic accidents, City Traffic, Motorcycle's Standard
  • R. Shad*, A. R. Hoveydafar, M. Moradzadeh Page 43
    Speed bumps in appropriate locations not only increase safety and reduce the number of car crashes، but also control vehicle speeds and organize the traffic. There are several contributing parameters involved in the location of speed bumps that are helpful and enterprising to manage the consequences of unsuitable positioning. So، in this paper، we try to find the optimum places for speed bump sin Kashan and evaluate them based on an efficiency index with respect to predefined goals such as increasing the safety of residents and controlling the speed of emergency vehicles using GIS and AHP. Then، by gathering and preparing related spatial data and proper managing them in GIS، potential accident areas can be organized and the weak points and advantages of the existed speed bumps will be identified. Afterwards، the spatial data are aggregated together in a digital decision based and controlling environment and streets network elements are evaluated based on calculated results. Finally، output results show that applying the proposed speed bumps and managing their position are caused presenting practical solutions for transportation network in kashan. So، the proposed results prevent transportation difficulties and increase safety factor.
    Keywords: AHP, GIS, Speed bump, decision making
  • I. Ghasemi*, M. Amiri Page 73
    Today with regard to the amount of the vastness and the influence of mass media among people، and also the amount of influence on their societies can be the mass media as a tool for education in appropriate and information in order to increase the level of safety and to prevent dangerous behavior drivers. Knowledge and awareness of people through the media and the media of the powerful are able to convey beliefs and values to their own goals are on the audience. The reality is that a media can understand the processes of mind، approaches affect beliefs and behaviors. The mass media has a deep impact on all aspects of social life. Therefore، creative use of them can prevent the audience passivity. The statistics and information are obtained from the comparison of different kinds of media and their role in promotion of information society and education shows that the TV can be as most comprehensive congress and most influencing media introduced the audience. After television radio and then brochures and billboards advertising media most important tool for public education and information dissemination in the level of society. While the press as well as the brochures in the third tool can be as effective as media. Playa considerable competition brochure with the press and comparing that with the existing conditions in the media have indicated the importance of more attention to propaganda brochures and billboards in comparison with the press is in the future.
    Keywords: Audience, Change of Behavior, Drivers, Speed Reduction, The Mass Media
  • M. Rostamian*, A. Faraji, H. Lashgari Page 97
    Road accidents are one of the main causes of mortality and serious injuries. Several factors may play a role on the occurrence of accidents. One of the important factors which in flounce on the traffic safety is unsuitable condition of climate. Among the factors that have role on a road accident، the share of climate phenomena، such as frost، rain، clear (sunny) weather is more than others. In this article effect of climate on road accident in Highway of Zanjan- Abhar (a part of freeway or Tehran- Tabriz) that is one of the most important roads in Iran، and connects the Capital city and northwest of Iran. For this purpose the daily traffic data for the years1388-1387، as well as weather conditions (clouds، sun، rain and snow) in the form of COM113 and 114 have been studied and on the frequency of accidents in each and every piece of climate zoning map the risk of accidents have been drawn using ArcGIS. Length of freeway of Zanjan- abhar is 104 Km. Results of classification and important factors show that %82 of accidents in sunny weather، %13. 1 in cloudy weather، %2. 8 in snowy weather and %1. 98 in rainy condition occurred. Also between 60-80 km and between 0-20 km have most amount of danger of accidents in most of climatic condition. Most of accidents occurred between 17-19 o''clock (simultaneous with sunset and oblique angle of radiation) and most of accident in these times was damaging، mayhem and deadly in type.
    Keywords: Accident, Prone Compenents, Zanjan, Abhar Freeway, Climatic Conditions, Geographic Information System
  • M. H. Abdi* Page 119
    The idea of using Transit-Oriented Development (TOD) in reducing car dependency and improving the sustainability of urban transportation modes has gained wider support in recent years، and in many different cities has been converted to great approach of urban planning. The TOD-based on critical movement due to the sustainability concept tries to promote coordination between land use and transportation planning، which emphasis on density، mix of land use، and efficiency of public and non-motorized transportation. Urban development in Iran with sprawling and car-oriented planning goes to the way that shows unsustainabillity. Weak role of public and non-motorized transportation in urban mobility and ongoing growth of countryside are some samples of these challenges. Hence، this paper tries to deriving aims، strategies and methods of TOD planning of practical instances and presenting required recommendation for adaption those based on Iran situations. To do this، experiences of TOD are investigated in urban areas of different countries with Documental- Analytical method. Results of the paper show that Iran in adapting with criteria and methods of TOD planning of other countries has special opportunities and challenges that regarding to those can tabulate the way. For this، it is recommended that after determining position of TOD in Iran''s urban planning and development system، it should be regarded to the implementation of mechanisms based on Iran conditions. Furthermore، emphasis on providing a master plan plus people participation process and financing public and private sectors in TOD projects are essential.
    Keywords: Transit, Oriented Development (TOD), Sustainability, Urban Transportation, Urban Development, Iran cities