فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 37 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 37 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حبیب موسوی*، سیاوش بهرامی صفحه 1
    هدف اصلی در این تحقیق ارزیابی نحوه اجرای برنامه آموزش عملی فعلی در آموزشگاه هاست که با بیان الگوهای به کاررفته در برنامه ریزی آموزشی و شناخت عوامل موثر در یادگیری، ارزش یابی و...، راهکارهای پیشنهادی برای بهبود امور آموزشی و افزایش کیفیت برنامه آموزش برای ارتقای مهارت عملی هنرجویان و آزمون رانندگی عملی ارائه می دهد. این مطالعه از نظر روش توصیفی-پیمایشی است و به همین منظور دو نوع پرسش نامه برای دوجامعه آماری مختلف فراگیران و کارشناسان طراحی شد که مجموعا 375پرسش نامه از فراگیران و 112 پرسش نامه از کارشناسان طراحی و تدوین شد. در نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مهارت عملی در مدت زمان در نظرگرفته شده، با برنامه زمان بندی مناسبی اجرا نمی شود. گروه فراگیران بر این عقیده بودند که مربیان، برنامه آموزش مهارت عملی را به صورت مناسب اجرا نمی نمایند. ولی کارشناسان در این خصوص معتقدند آموزش از طرف مربیان مناسب اجرا می شود. از نظر هر دو گروه آموزشی مهارت های علمی در مکان ها و شرایط مختلف و شبانه انجام نپذیرفته و مباحث چهارگانه با کیفیت مناسب آموزش داده نمی شود و در نهایت هر دو گروه معتقدند که آزمون مهارت عملی با برنامه تدوین شده قبلی مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: ارزش یابی، آموزش، آموزش مهارت عملی، آموزشگاه رانندگی
  • مهدی محمدی، مصطفی محسنی کیاسری، علی اصغر سعدآبادی* صفحه 17
    ارزیابی فناوری موضوعی است که زیربنای بسیاری از مباحث و مفاهیم دیگر مدیریت فناوری بوده و نمی توان از نقش کلیدی آن به خصوص در تدوین راهبرد فناوری غافل شد. در این مقاله، به منظور ارزیابی فناوری های حوزه پراهمیت و زیرساختی حمل ونقل، سعی بر آن شده است تا با بررسی مدل های موجود در حوزه ارزیابی فناوری، مدلی مناسب برای ارزیابی فناوری های حوزه حمل ونقل ارائه شود. مدل طراحی شده از سه دسته شاخص و هر دسته از این شاخص ها از 9 زیرشاخص تشکیل شده است. این شاخص ها عبارت اند از شاخص های اهمیت راهبردی، شاخص های کاربردها و رفع نیازها، شاخص های سطح توسعه و میزان نوآورانه بودن فناوری. زیرشاخص ها در هر دسته پس از نظرسنجی از تعداد 44 نفر از خبرگان وزارت مسکن، راه و شهرسازی و سازمان های تابعه مشخص شده و نظرات این خبرگان مبنای الویت بندی و تعیین ضرایب اهمیت شاخص ها با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، قرار گرفتند. در نهایت بر مبنای مدل طراحی شده سه فناوری مهندسی ارزش، سیستم مدیریت روسازی و حفاظ های کابلی در حوزه حمل ونقل مورد ارزیابی قرار گرفته و به ترتیب امتیاز 331.9، 338.3 و 250.7 برای این سه فناوری به دست آمد. بر مبنای این امتیازها مشخص شد که هر سه فناوری مذکور از فناوری های کلیدی حوزه حمل ونقل محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری، سطح توسعه فناوری، پتانسیل نوآورانه فناوری، تکنیک تحلیل سلسله مراتبی، مهندسی ارزش، سیستم مدیریت روسازی، حفاظ های کابلی
  • حامد دهقانان، رضا جوادیان* صفحه 39
    رفتار شهروندی سازمانی مجموعه ای از رفتارهای داوطلبانه و اختیاری سودمند برای سازمان که بخشی از وظایف رسمی فرد نیستند، تعریف شده است که باعث افزایش اثربخشی سازمان می شود. در دنیای کنونی، مدیران، خواهان افزایش اثربخشی سازمان خود می باشند و به کارگیری رفتار شهروندی سازمانی (رفتارهای خارج از محدوده رفتارهای الزامی افراد در محیط کار) اثربخشی سازمان را بهبود می بخشد. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی ابعاد و مولفه های رفتار شهروندی سازمانی از منظر خبرگان حوزه راهنمایی و رانندگی و تطبیق آن با ابعاد و مولفه های مستخرج از نظریه ها است. این مطالعه از لحاظ روش، کیفی است و جامعه آماری را کلیه اسناد و مدارک موجود در حوزه رفتار شهروندی سازمانی است که به صورت تمام شمار منابع اطلاعاتی در دسترس، مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه استفاده شد. نتایج حاصله حاکی از آن است که ابعادی چون نوع دوستی، وجدان کاری، وظیفه شناسی، اعتقادات دینی، جوان مردی، وفاداری سازمانی، سخت کوشی و خوش رویی جزو ابعاد رفتار شهروندی سازمانی در پلیس راهور محسوب می شود.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، اثربخشی، فرانقشی، نوع دوستی، وجدان کاری، وظیفه شناسی، اعتقادات دینی، جوان مردی، وفاداری سازمانی، سخت کوشی و خوش رویی
  • محمودرضا کی منش، پگاه جعفری حقیقت پور، صابر کیه بادرودی* صفحه 53
    کنترل پیش زمان بندی چراغ های ترافیکی به دلیل پاسخ گویی به تقاضای ترافیکی، داشتن چرخه کوتاه، استفاده موثر از ظرفیت و پاسخ گویی به الویت حمل ونقل وسیع، دارای مزایای بسیاری است. ایجاد هماهنگی بین تقاطع های موجود در یک سیستم مرکزی موجب افزایش ظرفیت، متناسب ساختن جریان ترافیکی و کاهش میزان کل تاخیرهای وسایل نقلیه می شود. سیستم SCATS در بسیاری از تقاطع های دنیا نصب و تحقیقات زیادی در مورد مزایای استفاده از آن جهت کاهش تاخیرها در تقاطع ها، زمان سفر و غیره انجام شده است. SCATS یک سیستم ماژولار و توسعه آن امکان پذیر است. در حال حاضر در سطح شهر تهران این سیستم حاکم است و شرایط ترافیکی نیز بر آن منطبق است. برنامه زمان بندی چراغ های ترافیکی به صورت پیش فرض به این سیستم داده شده و هرچند این سیستم قابلیت تطابق با ترافیک لحظه ای را دارد اما در شرایط فوق اشباع و در ساعات اوج به دلیل عدم بهینه-سازی برنامه پیش فرض پیرامون هر تقاطع موجب بروز راه بندان های وسیع در تقاطع ها می شود. در این تحقیق دو تقاطع در شرق و غرب تهران انتخاب شده و در دو حالت متفاوت نسبت جریان به ظرفیت، قبل و بعد از بهینه سازی زمان بندی چراغ های ترافیکی مورد بررسی قرار گرفته شده است. پس از انجام بهینه سازی مشاهده می شود که اگر قبل از تعریف زمان بندی برای سیستم SCATS این پیش طرح برای هر تقاطع با توجه به حجم ترافیکی در ساعات اوج بهینه سازی شود شاهد کاهش به سزایی در تاخیر و افزایش ظرفیت هستیم. برای نمونه در تقاطع گلبرگ- دردشت شاهد کاهش زمان تاخیرها 14.77 در اوج صبح و 12.65 در اوج عصر هستیم.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، تاخیرها، تقاطع ها، تنظیمات چراغ های ترافیکی، جریان و ظرفیت
  • اکبر وروایی *، سمیرا سوری صفحه 65
    یکی از شیوه های موثر در پیشگیری از جرائم و تخلفات رانندگی از بین بردن زمینه های بروز ارتکاب این تخلفات است، به طوری که تدابیر مقنن بر اتخاذ یک سیاست جنایی مناسب و کارا واقع شود. در این نوشتار به بررسی نقش پیشگیری اجتماعی رشدمدار در کنترل جرائم و تخلفات مربوط به رانندگی و جایگاه آن در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، پرداخته شده است. این مطالعه از لحاظ روش توصیفی از نوع اسنادی است و جامعه آماری آن را کلیه منابع اطلاعاتی در حوزه پیشگیری اجتماعی رشدمدار بوده است که محقق به تحلیل جایگاه و نقش این نوع پیشگیری در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی پرداخته است. نتایج این مطالعه نشان داد که به پیشگیری اجتماعی به عنوان مهم ترین و اصلی ترین راه پیشگیری از جرائم و تخلفات توجه کافی نشده است.
    کلیدواژگان: پیشگیری اجتماعی رشدمدار، سیاست جنایی، تخلف رانندگی، پیشگیری وضعی، فرهنگ سازی، آموزش
  • مینا اکبربیکی*، علی خاکساری، افشین رسولی صفحه 83
    مشکل تردد و حمل ونقل در کلان شهرها، مسئله ای است که نوع زندگی تمام اقشار جامعه را تحت الشعاع قرار داده است. این مشکلات علاوه بر اتلاف وقت افراد، سبب بروز مشکلات زیست محیطی و هم چنین تحمیل بار اقتصادی سنگینی بر بدنه جامعه، دولت و شهرداری می شود. کلان شهر تهران نیز از این قاعده مستثنا نیست. ریشه معضل ترافیک تهران، وجود انبوه خودروهای سواری در این شهر است که می رود تا خیابان های آن را به پارکینگ بزرگی تبدیل کند. از جمله نکات مورد توجه در اجرای سیستم های حمل ونقل عمومی، در نظر گرفتن بعد ایمنی ترافیک بوده که فقدان توجه به آن در این مسیرها، منجر به بروز سوانحی جبران ناپذیر می شود. هدف از این پژوهش، شناخت اهم مسائل ایمنی ترافیک در اجرای مسیرهای اتوبوس تندرو و ارائه راه کارهای لازم برای بهبود ایمنی ترافیک در این خطوط است. این مطالعه به روش توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایشی انجام شده است و جامعه آماری این پژوهش را کلیه کاربران خط هفت سامانه اتوبوس تندروی تهران تشکیل می دهند که به صورت تصادفی ساده 400 نفر انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در این مطالعه از ابزار پرسش نامه، مشاهده و مصاحبه استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که بین ایمنی ترافیک و اجرای مسیرهای اتوبوس تندرو ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک، حمل ونقل عمومی، سامانه اتوبوس تندرو، مسیرهای ویژه، معیارهای طراحی و اجرای مسیرهای اتوبوس تندرو
|
  • Habib Mousavi *, Siavash Bahrami Page 1
    This paper evaluate practical skills training executive process in driving schools and emphasize influential component in the training practical skills. The main poal of this study is reviewing to how execute current practical skills training programs in schools that used pattererns of expression in educational planning and cognitive factors in learning and evaluation offer proposed solutions for improving education and increasing quality of education program to promote the practical skills of students and also practical driving test. At the end of this paper also studied case by case of evaluating practical skills training executive process in Zanjan s driving schools. For this purpose two different questionnaires for two different statistical community include learners and experts was designed a total of 375 questionnaires from learns and 112 questionnaires from expert learns was to be exploited. Statistical community comprised of individuals that were awarded certificates from schools in the current system year 89 or learns attended the practical test at least once. Community experts also include all the traffic experts in Zanjan province director’s founders and educators that were familiar with the certification system. After a full investigation five hypotheses derived and analyzed and tested for both learns and experts that ultimately were of the opinion of experts and learns that coaches do not run training practice skill program property. But experts believe that coaches run it appropriate. According to both at them (groups) Training in different places at night refused to do and four issues are not educating with good quality and ultimately both groups believe that way of practical skills testing is effective on performance the training.
    Keywords: Evaluating Process, Practical Skills Training, Practical Skills, Test Driving Schools
  • Mehdi Mohammadi, Mostafa Mohseni, Ali Asghar Saadabadi* Page 17
    Technology Assessment is a critical issue that underlies many other concepts of technology management and its key role could not be ignored, especially in the Technology Strategy. In this paper, in order to assessment of the transportation technologies, it is attempted to study existing models in the area of technology assessment and then a suitable model for assessment of transportation technologies has been presented. The designed model includes three categories of indicators and each category is made up of 9 sub-criteria. These three categories are strategic importance indicators, the applications and needs coverage indicators, and the level of development and innovativeness of the technology. Sub-criteria of each category after the surveying of 44 experts of the Ministry of Roads and Urban Development and affiliated organizations determined and the opinions of these experts have been formed the basis of prioritization and determining of the indicators coefficients using the technique of AHP. Finally, based on the designed model, three technologies include Value Engineering, Pavement Management System, Awning Metal ware Cables have been assessed and respectively the scores 331.9, 338.3 and 25.7 were obtained for these three technologies. Based on the scores and designed model have been shown that all of mentioned technologies are the key technologies of the transportation area. In the end, according to research findings, practical suggestions are offered in every field.
    Keywords: The TIME model, The Level of Technological Development, The Innovative Potential of Technology, Market Potential of Technology, Strategic Importance of Technology, Analytic Hierarchy Process
  • Hamed Dehghanan, Reza Javadian* Page 39
    The term “organization behavior” is defined as a set of arbitrary conducts which is beneficial for an organization, motivating the effectiveness of that organization. Nowadays, managers are interested in increasing the performance of their organizations. To this end, it is believed that the use of behavior outside the range of behaviors required in the workplace can improve the performance of organization. The aim of this study is to investigate the aspects of organizational citizenship-related behavior from traffic police experts’ viewpoint and to compare its aspects with those extracted from different theories. The methodology of the present study is qualitative. The population of interest includes all documents and records available in the area of organizational citizenship behavior. Also, interviews were used to collect additional data. The results implied that the factors like altruism, work ethic, religious beliefs, generosity, organizational loyalty, hardworking, and cheerful are viewed as organizational citizenship behaviors in traffic police.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Effectiveness, Extra Role, Altruism, Loyalty
  • Mahmoud Reza Keymanesh, Pegah Jafari Haghighatpour, Saber Kie, Badroodi* Page 53
    Control the pre timing of traffic signals has many advantages because of its responsiveness to traffic demands, short cycles, and effective use of capacity leading to and recovering from oversaturation and amenability to aggressive transit priority. Coordination between intersections in a central system increases capacity, appropriate traffic flow and reduce total delays of vehicles.scats system has been installed in many world intersections and many researchers have done about the advantages of it to decrease delays and travel times at intersection. SCAT is a modular system and development of this is possible. Now in Tehran's this system is used and traffic conditions matches on it. Traffic signal timing schedule give in this system as default and although this system is capable of adapting to the moment traffic but in terms of super saturation and during peak hours due to the lack of optimization, default program around intersection has caused widespread congestion at intersection. In this paper, 2 intersections of East and West of Tehran have been selected, and in two different situations the flow to capacity ratio of traffic signal timing has been investigated before and after optimization. Simulation by AIMSUN and optimization by SYNCHRO software is done. After optimization can be observe that if before the pre-defined schedule for SCATS, this plan for each intersection of the volume of traffic at peak hours have been optimized, a great reduction in delay and increase in capacity can be observed at intersections. For example, delay time reduction has been occurred about 14.77 in AM peak time and 12.65 in PM peak time at GOLBARG-DARDASHT intersection.
    Keywords: Delay, Intersection, Flow, Capacity, Optimization, Traffic Signals Setting
  • Akbar Varvaei *, Samira Soori Page 65
    The danger derived from transportation devices is increasing parallel to the level of their usage and every day we are witness of financial and life damages. This problem is more threatening for human life in the future. In these conditions policies should be codified in order to prevent incidence of driving accidents so that legislative plans about applying criminal policies are suitable and efficient. In this article the role of growing social problems in control of crimes and violations and its position in law of considering driving violations are studied. Growing social prevention is a kind of prevention policy which is in seeks of creation changes and individual reforms and efficient conditions on person. The addressee of this research is a person whom his personality is evolving. The aim of this study is determining the fact that to what extent the legislator focuses on growing social prevention. In this research the data are analyzed in an analytical and descriptive method. The result indicate that the most important and main method of prevention from crimes and violations has not been emphasized. This study suggests that in future legislations this matter should be considered.
    Keywords: Growing Social Prevention, Criminal Policy education, Situational Prevention, Traffic Violation
  • Mina Akbar Beygi*, Ali Khaksari, Afshin Rasoli Page 83
    Traffic and transportation problems in metropolitan areas are an issue that has eclipsed all walks of life. These problems, in addition to waste people’s time, cause environmental problems and also impose an economic burden on the society, municipalities and government. Tehran Metropolis is also not an exception. There are many cars on the streets of this city that is going to make it to the big parking. One way to solve the problem of traffic in Tehran is the expansion of public transport and Bus Rapid Transit is introduced as one of mass rapid Transit. One of the important points in implementing of public transportation systems is the traffic safety and the lack of attention to, resulting in disaster. The purpose of this study was to recognize the importance of traffic safety issues in implementation of bus rapid routes and strategies to improve traffic safety, especially the line seven of Tehran Bus Rapid Transit is studied. The research method is Descriptive – analytical. Traffic safety variables were recognized in 5 sections and questionnaire was distributed. Validity by 11 traffic and transport experts confirmed. The reliability value was 0.78. Results showed that there is significant relationship between traffic safety in the design and implementation of bus rapid routes.
    Keywords: Traffic Safety, Public Transportation, Bus Rapid Transit, Specific Lines, Bus Routes Implementation Criteria