فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 39 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 39 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصحاب حبیب زاده*، رضا عبدالرحمانی، محسن حاجی مقصود، محمدرضا امینی صفحه 1
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی موانع اجتماعی اجرای قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر کنترل شرایط پژوهش، مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است و جامعه این تحقیق را دو گروه از کارشناسان تصادفات و شهروندان شهر اصفهان تشکیل می دهد؛ حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان برای شهروندان، 400 نفر و برای کارشناسان، 118 نفر محاسبه شد که به ترتیب دو روش نمونه گیری خوشه ایو طبقه ای، نمونه ها انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای گردآوری داده های این تحقیق، از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج این مطالعه از دیدگاه کارشناسان نشان می دهد که تعاملات اجتماعی (0.167β)، پایگاه اجتماعی (0.147.β) و نمادهای زبانی (0.118β) بر اجرای قانون رسیدگی به تخلفات تاثیر گذارند. از نظر شهروندان، متغیرهای ضعف ضمانت اجرایی و پایگاه اجتماعی (0.137β)، تعاملات اجتماعی (0.127β)، اثر مستقیم بر اجرای قانون رسیدگی به تخلفات دارند.
    کلیدواژگان: موانع اجتماعی، اجرای قانون رسیدگی به تخلفات، کارشناسان تصادفات، پایگاه اجتماعی، تعاملات اجتماعی، ضعف ضمانت اجرایی و تنوع قومی
  • احمد سوری*، اسماعیل احسان پور صفحه 19
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و الویت بندی عوامل استرس زای شغلی و رابطه آن با کیفیت زندگی کاری کارکنان راهور تهران بزرگ در سال 1394 اجرا شده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- هم بستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان راهور تهران بزرگ در سال 1394 هستند که حجم نمونه 346نفر مورد پرسش قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه های استرس شغلی و استاندارد والتون درخصوص کیفیت زندگی کاری کارکنان راهور تهران بزرگ است. نتایج این مطالعه نشان داد که بین عوامل استرس زای شغلی کارکنان راهور تهران بزرگ و تمامی مولفه های کیفیت زندگی کاری (پرداخت منصفانه و کافی، محیط کار ایمن و بهداشتی، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، قانون گرایی در سازمان، وابستگی اجتماعی محیط کار، فضای کلی زندگی کار، یک پارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان و توسعه قابلیت های انسانی) رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین می توان گفت کارکنان راهور تهران بزرگ بیشترین عامل استرس زای شغلی در کیفیت زندگی کاری را از مقوله نقش و کمترین عامل استرس زای شغلی در کیفیت زندگی کاری را از مقوله کنترل دریافت می کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، H S E، استرس، استرس شغلی
  • علیرضا ادیب فر*، شهاب حسن پور، سید رامتین باقری صفحه 39
    بزرگراه ها، مهم ترین عناصر در حمل ونقل شهری به شمار می روند. بزرگ راه ها با متصل کردن نقاط مختلف شهر، امکان تردد سریع را در شهر فراهم می کنند. از همین روی همه روزه افراد بسیار زیادی از این زیرساخت ها استفاده می کنند. عوامل بسیاری وجود دارند که کارایی بزرگ راه را تحت تاثیر قرار می دهند. این عوامل را می توان تحت دسته هایی هم چون طراحی، تعمیر و نگهداری، تسهیلات، قوانین و مقررات و عوامل دیگر دسته بندی کرد. در کشورهای اروپایی به ایجاد ساختارها و توسعه پایدار بزرگ راه ها و امکانات آن توجه ویژه ای شده است. از همین روی مطالعه اقدامات انجام شده و به کارگیری آنها با توجه به شرایط ایران می تواند به بهبود وضعیت سرویس دهی بزرگ راهی در ایران کمک نماید. در این مقاله سعی می شود با مطالعه امکانات مورد استفاده در بزرگ راه های اروپا و عوامل مهندسی تاثیرگذار، سلسله عوامل مهم تاثیرگذار بر کارایی آنها شناسایی شده و سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی AHP، این عوامل اولویت بندی شده و در نهایت مدلی جهت الویت بندی این عوامل جهت تخصیص توجه و بودجه ارایه شود. نتایج نشان می دهد گشت های پلیس با 4/30% در مرتبه اول اهمیت، گشت های تعمیراتی با 3/25%، گشت های کنترل وضعیت جاده با 4/17% حائز مرتبه سوم، پلیس نامحسوس بزرگراه در مرتبه چهارم با 7/11%، دوربین های ثابت کنترل سرعت با 10% در مرتبه پنجم و در مرتبه آخر نیز گشت های هوایی و هلیکوپترها قرار دارند.
    کلیدواژگان: بزرگراه، ایمنی، خدمات، مدل الویت بندی، کنترل، نظارت
  • جواد تن زاده، هادی درخشانی* صفحه 55
    امروزه تراکم ترافیک به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات در مباحث حمل ونقلی شهرهای بزرگ به شمار می آید و بر این اساس راه کارهای مختلفی جهت بهبود جریان ترافیک با توجه به افزایش سرعت سفر و نیز کاهش تاخیر در سطح خیابا نهای شریانی تعریف می شود. در این مطالعه، ضمن بررسی عوامل ماکروسکوپیک جریان ترافیک در شبکه معابر شریانی، تاثیر حضور پلیس بر بهبود این عوامل به صورت عملکردی بررسی شده و با مقایسه حالت های مختلف کنترل شبکه معابر با حضور پلیس و نیز بدون آن، مقدار کمی این پارامترها اندازه گیری شده است و در نهایت آن دسته از عوامل تاثیرگذار در ایجاد تاخیرات تراکمی و اصطکاکی که حضور پلیس می تواند بیشترین نقش را در کاهش و یا حذف آنها داشته باشد شناسایی شده است. در این راستا ضمن مطالعه موردی در خیابان آزادی به عنوان یکی از مهم ترین معابر شریانی شهر تهران، تاثیر حضور پلیس بر تغییرات سرعت متوسط سفر از ابتدا تا انتهای مسیر (مبداء تا مقصد) و نیز تقاطع های موجود به صورت جداگانه محاسبه شده و سپس عوامل موثر بر جریان ترافیک به صورت کمی و کیفی در جهت روان سازی و میزان اثرگذاری هر یک از آنها بر بهبود جریان ترافیک، ارزش یابی شده و در نهایت کنترل عبور عابران پیاده و نیز زمان بندی چراغ و در نهایت محدودیت حرکت های چپ گرد به عنوان مهم ترین عوامل قابل کنترل توسط پلیس به عنوان راه کارهای مدیریتی روا نسازی جریان ترافیک در معابر شریانی معرفی شده است.
    کلیدواژگان: سرعت سفر، سرعت حرکت، رگرسیون خطی، مدل ماکروسکوپیک، حجم، چگالی
  • محمدرضا احدی*، داود دعاگویان، موسی وطن خواه صفحه 75
    هم پیمایی در واقع استفاده مشترک از یک خودرو توسط افرادی که بخش عمده ای از مسیر رفت وآمدشان مشترک بوده و زمان رفت و برگشت شان نیز با هم هم خوانی دارد. هم پیمایی هم می تواند در مورد سفرهای بین شهری انجام گیرد و هم سفرهای درون شهری. بدین گونه که افرادی که قصد سفر در یک زمان واحد، از یک مقصد معین به یک مبدا مشترک را دارند، می توانند طی توافقی کتبی و یا شفاهی، از یک خودروی سواری مشترک استفاده کنند. در سفرهای بین شهری عموما فردی که صاحب خودرو است تنها رانندگی می کند، در عوض افرادی که با او سفر می کنند، مخارج خودرو اعم از سوخت و مخارج تعمیرات خودرو را به عهده می گیرند. اما در مسیرهای درون شهری، 3 یا 4 نفر از افرادی که در یک محله زندگی می کنند و محل کارشان نیز در نزدیکی هم است، توافق می کنند هر روز با خودروی شخصی یکی از خودشان به محل کار بروند و بازگردند و یا اگر یکی از آنها فاقد خودروی شخصی باشد، هزینه آن را بپردازد. هم پیمایی، باعث کاهش تعداد وسایل نقلیه تک سرنشین و افزایش ظرفیت حمل مسافر در معابر می شود؛ یکی از عوامل اصلی بحران آلودگی هوای تهران که هرساله در ماه های پایانی پاییز و آغازین فصل زمستان به اوج خود می رسد، تردد خودروهای تک سرنشین در شهر تهران می باشد. در این پژوهش پرسش نامه ای تنظیم و صدوپنجاه نفر از کارشناسان تصادفات تهران بزرگ به صورت تصادفی انتخاب شدند که پس از پاسخ دادن به سوالات، جواب ها با نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد؛ مردها 34/89 درصد و زن ها 66/10 درصد افراد گروه نمونه را تشکیل می دهند و چون سطح معناداری آزمون، صفر به دست آمده و از ضریب همبستگی کوچکتر می باشد بنابراین فرض پژوهش یعنی امکان اجرای هم پیمایی در شهر تهران مورد تایید است.
    کلیدواژگان: هم پیمایی، آلودگی هوا، خودرو تک سرنشین، ترافیک، ذخیره سوخت
  • صغری ابراهیمی قوام*، مهرداد اسفنانی، محمد رضایی صفحه 93
    در این پژوهش به مقایسه برنامه آموزش ایمنی ترافیک به کودکان پیش دبستانی در کشور ایران و استرالیا پرداخته و شباهت ها و تفاوت های عناصر هر کدام از طرح های کشورهای مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. مقاله حاضر تلاش می کند اجزای اصلی برنامه آموزشی که شامل اهداف، محتوا، رویکردهای آموزشی و نیز ابزار مورد نیاز برای اجرای آن را در این دو کشور مورد بررسی قرار دهد. نتایج این پژوهش می تواند به برنامه ریزان برای دست یابی به هدف های خود از راه رفع نواقص و کاستی ها و ایجاد تغییرات لازم در برنامه فعلی و یا تدوین برنامه ای جدید و جامع تر کمک کند. در این پژوهش مقایسه ای، داده های مورد نیاز برای پاسخ به پرسش ها، به وسیله مطالعه توصیفی براساس تحلیل محتوای گردآوری اسناد و مدارک کتابخانه ای و گزارش های پژوهشی صورت پذیرفته است. براساس نتایج پژوهش، اهداف دو طرح در بسیاری از موارد دارای اشتراک بوده ولی از لحاظ رویکرد آموزشی طرح اجرایی در استرالیا مبتنی بر استفاده از موقعیت های عملی (سازنده گرایی) و اصول تغییر رفتار می باشد و طرح اجرایی در ایران از محتوای آموزشی قابل استفاده در کلاس درس و یادگیری اجتماعی براساس بحث و گفتگو کلاسی بهره می گیرد. همچنین تفاوت هایی نیز در ابزار، محتوا و نیز اهداف میان این دو طرح وجود دارد که آنها را از یکدیگر متمایز کرده است و حاکی از لزوم تغییر در محتوا، سطوح آموزش، ضریب نفوذ در کشور و هدف گذاری می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزش ایمنی ترافیک، کودکان پیش دبستانی، اهداف، محتوا، رویکردهای آموزشی
|
  • Ashab Habibzadeh*, Reza Abdorrahmani, Mohsen Hajimaghsoud, Mohammadreza Amini Page 1
    The aim of this study was to investigation the violations of traffic law enforcement and social barriers. The study divided the target research groups into two categories of the Accident Investigator officers and the ordinary citizens to Esfahan two samples were selected and analyzed. In order to collect data for this study a questionnaire was used. Having analyses the both questioners, the results from the Viewpoint show that social interactions (β0.167), social status (β 0.147.) and linguistic symbols (β0.118) to investigate offenses affecting law enforcement. From the viewpoint of the ordinary citizens weak enforcement and social variables (β0.137), social interaction (β0.127), have a direct effect on law enforcement violations.
    Keywords: Social Barriers, Law Enforcement Violations, Accident Investigators officers, Social Status, Social Interactions, Weak Enforcement, Ethnic Diversity
  • Ahmad Soori*, Esmaeil Ehsanpour Page 19
    This study aimed to identify and prioritize job stressors and its relation to quality of work life in Tehran traffic in 1394, has been implemented. The purpose of this research, applied research component of nature is part of correlation research. The populations of interest are those employees working in Tehran traffic. In this study, correlation research is applied and the nature of the relationship between job stress and quality of work life looks different. Data collection includes questionnaires stress (HSE) containing7 components and 35 items for measuring job stress questionnaire Walton (1973) 8 items and 27 items on the Quality of Work Life (QWL) personnel traffic in Tehran. Both questionnaires are valid and reliable so that the Cronbach's alpha coefficient 95/0 and 90/0 calculated. The population consisted of all traffic staff in Tehran in 1394 that a sample size of 346 people was questioned. SPSS software was used to analyze the data and Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation and Spearman's operation. The results of the Spearman correlation test showed that there are significant relationships among traffic in Tehran between job stressors and life quality of all components (including the payment of fair and adequate 1. 2. 3. Providing a safe and healthy work environment 4. Ongoing growth opportunity and security, the rule of law in the 5. social dependence of living space work environment 6. 7. 8. Integration and Social Cohesion in the development of human capabilities).
    Keywords: Quality of work life, Job stress, Stress
  • Alireza Adibfar*, Shahab Hassanpour, Ramtin Bagheri Page 39
    Highways are among the most important elements in urban transport. Highway connecting different parts of a city, enabling quick access in the city offer. That is why many people use such transportation facilities every day. There are many factors that affect the efficiency of a given highway. These factors can be found under a number of categories like design, maintenance, facilities, rules and regulations and other factors categorized. In European countries, to create structures and highways sustainable development and particular attention is its features. That is why the measures taken and their application in accordance with Iran could help to improve level of services of highways. Attention and budget allocation should be provided. The results suggest that police patrols with 30.4% in the first order of importance, were in the building at 25.3%, patrols monitor the road with 17.4%, especially third, fourth and highway police intangible 11.7 %, constant speed control cameras with 10% in the fifth and final time are also air patrols and helicopters.
    Keywords: Highway, Safety, Level of Service, Model of Prioritize, Control, Monitoring
  • Javad Tanzadeh, Hadi Derakhshani* Page 55
    Today, transport and urban traffic are viewed as one of the great problems in metropolitan cities such as Tehran. It is evident that the progress of science, the science of traffic engineering and traffic management has improved along with other sciences. And in this regard, scientists are investigating this field to advance the science and their relationships with other sciences are to use the findings and gather and analyze information to find solutions for this problem. In this study, the factors affecting the flow of traffic police tried to influence the parameters affecting the flow of traffic for review And a small number of these parameters have been measured without the presence of police and the police presence and the impact of the police presence on the difference between the average speed of travel and the speed of movement in the presence and absence of the police from the beginning to the end (origin to destination) is calculated, Also check the speed of travel and speed in three steps outlined in the above case study individually calculated and Shown in graph And the scientific study of police presence in the ranking parameters have on traffic flows in the presence and absence of police and to have defined the statistical model. And finally the ranking of factors and parameters that affect the flow of traffic for a few and we have a number of quality In order to achieve the goal of increasing travel speed and reduce delay our action. And then attempt to measure the density of traffic flow and traffic flow using the level crossing And dot plot of volume and density obtained using draw and in the case before and after the police have to investigate it. Finally, traffic management strategies to reduce delays and increase the speed of travel agents suggested.
    Keywords: Traffic Management, Transportation, Vehicle, Traffic, Urban Traffic, Traffic Culture
  • Mohammad Reza Ahadi*, Davood Doagoyan, Mousa Vatankhah Page 75
    Carpooling is the shared use of a car by people who shared much of the route and travel time and also fit together. Carpooling can also be done on inter-city trips and trips within the city. So that people who wish to travel at the same time, from a certain destination to have a common origin, an agreement may be written or oral, of a passenger car joint use. Inter-city travel is generally made by those who drive a car, instead of people who travel with him/her, automobile expenses such as fuel and vehicle maintenance costs, take responsibility. But in urban routes, three or four persons who live and work in a neighborhood are also close to a consensus that one of their own car to work every day to go and come back, or if one of them is lacking pay for the car. Carpooling, reduce the number of vehicles on roads and thus increase passenger capacity. Driving alone is one of the main causes of congestion as well as air pollution in Tehran last autumn and early winter months each year reaches its climax, the movement of vehicles in Tehran. In this study, a questionnaire was developed with private cars and hundreds fifty experts crashes in Tehran were selected randomly. The collected data was then analyzed by SPSS software to gain a better insight into the data. The study results showed that most of respondents agree with carpooling program.
    Keywords: Carpooling, Air Pollution, Traffic, Fuel Saving
  • Soghra Ebrahimi Qavam *, Mehrdad Esfanani, Mohammad Rezaei Page 93
    The purpose of the present study was to compare traffic safety education program in Iran and Australia preschool children. In this study, similarities and differences between those programs undertaken in these two countries were examined. Data were collected using descriptive study based on content analysis of library documents and research reports. The study examined the elements of programs such as purposes, content, tools and also educational approaches. The results indicated that the purposes of programs had lots of similarity but in educational approach, Australian program was based on structuralism and behavioral change principles, and Iranian program was based on social learning and discussion. The results also showed differences in tools, content and purposes in these two programs.
    Keywords: Traffic Safety Education Program, Preschool Children, Iran, Australia, TSE