فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 41 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 41 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نیکخواه، فاطمه احمدی، حسن کرمعلیان، تقی آقاحسینی صفحه 1
    نظام آموزشی می تواند نقش مهمی در آشناسازی دانش آموزان با آموزه های ترافیکی و نهادینه سازی فرهنگ ترافیکی و در نتیجه کاهش سوانح ترافیکی، ایفاء کند. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی میزان توجه برنامه درسی دوره ابتدایی، به آموزه های ترافیکی انجام گرفته است. نوع پژوهش، کاربردی و روش آن توصیفی (پیمایشی و تحلیل محتوایی) بوده است. جامعه آماری بخش پیمایشی، شامل تمامی مدیران، معاونان و آموزگاران دوره ابتدایی استان چهارمحال بختیاری بوده است (5333 نفر). حجم نمونه آماری با استفاده از معادله کوکران حدود 200 نفر انتخاب شده است. جامعه آماری بخش تحلیل محتوا شامل تمامی کتاب-های پایه های اول، دوم، سوم و ششم ابتدایی چاپ سال تحصیلی 93-92 بوده که به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته شده اند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته و چک لیست (بازبینه) استفاده شده است. یافته ها و نتایج این پژوهش نشان داد، از مجموع 26 کتاب درسی چهار پایه با 1703 صفحه، تنها 26 صفحه (کمتر از 1 درصد) از صفحه های آنها به نحوی به مقوله های مرتبط با آموزش ترافیک پرداخته اند. آموزگاران در حد بیشتر از متوسط به آموزش آموزه های ترافیکی اهتمام می ورزند و میزان برخورداری آنان از دانش، مهارت ها، انگیزه و امکانات لازم برای آموزش مقوله های ترافیکی، در حد متوسط، توجه هدف های برنامه درسی به آموزه های ترافیکی در حد کمتر از متوسط، توجه محتوا در حد متوسط و فرآیندهای یاددهی- یادگیری مورد استفاده برای آموزش آنها در حد متوسط بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، آموزه های ترافیکی، برنامه درسی، محتوای برنامه درسی، هدف های برنامه درسی، فرهنگ ترافیک
  • وحدت فرضی، نظام هاشمی، سید سعید کشفی صفحه 31
    قانون گریزی به عنوان یک رفتار نابه هنجار اجتماعی معضل بنیادین بسیاری از جوامع کنونی است. یکی از این عوامل، شخصیت و بعد هیجانات می باشد. افراد هیجان خواه با نادیده گرفتن قوانین سعی در ارضای نیاز خود دارند. روش پژوهش علمی- مقایسه ای است. نمونه آماری تحقیق حاضر، 370 نفر از رانندگان متخلف بوده و ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه هیجان خواهی زاکرمن است، ولی برای تعیین قانون گریزبودن افراد از پرسش نامه 24 سوالی محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل پژوهش به وسیله نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون t مستقل انجام شد. یافته ها نشان می دهد که در میزان هیجان خواهی، تجربه طلبی، ماجراجوئی، ملال پذیری و گریز از بازداری در بین رانندگان قانون گریز و قانون پذیر شهر تهران تفاوت معناداری وجود دارد. افراد باتجربه بیشتر، قانون گریزتر هستند. ماجراجویی بالاتر سبب قانون گریزی بوده و افراد قانون گریز ماجراجوتر هستند. هرچه میزان ملال آوری بیشتر باشد، افراد کمتر به دنبال هیجان آن کار بوده و در نتیجه برای گریز از معرکه بیشتر دچار قانون گریزی می شوند. افراد هیجان خواه بیشتر تمایل به گریز از بازداری از قانون شکنی داشته و در نتیجه قانون گریزتر هستند. نتایج نشان می دهد که مولفه هیجان خواهی به صورت مثبت و معناداری قادر به پیش بینی قانون گریزی و به صورت منفی و معناداری قادر به پیش بینی قانون پذیری هستند.
    کلیدواژگان: هیجان خواهی، قانون گریزی، قانون پذیری، تجربه طلبی، ملال پذیری، گریز از بازداری
  • محسن آقایاری هیر، ناهید رحیم زاده صفحه 51
    با توسعه جوامع، تقاضا برای حرکت افراد و کالاها افزایش می یابد و لذا سال هاست که حمل ونقل به سرعت در حال گسترش بوده و نقش مهمی در توسعه اقتصادی جوامع برعهده دارد. به خصوص در مناطق محروم، سیاست های حمل ونقلی، نقش حیاتی در توسعه ایفا می کند. پروژه های راه روستایی به توسعه ارتباطات روستایی کمک کرده و به نوبه خود موجب توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی جوامع روستایی می شود. در این ارتباط برخی پژوهش گران دسترسی نداشتن به نظام حمل ونقل روستایی و عناصر تشکیل دهنده آن را یکی از مهم ترین موانع در راه تحقق اهداف توسعه پایدار روستایی می دانند. اما متاسفانه این بخش اقتصادی با اثرات مضر بیشتری بر محیط زیست همراه است، حالت های مختلف حمل ونقل در اندازه های مختلف، تاثیرات منفی بر محیط زیست دارد که به طور عمده به شرایط فنی آنها بستگی دارد. هدف اصلی در تحقیق حاضر، شناسایی اثرات نامطلوب حمل ونقل روستایی بر محیط زیست است که با عنایت به روش توصیفی در قالب مطالعات اسنادی و طبقه بندی یافته های ادبیات تحقیق در ارتباط با مسئله به ارائه راه کارهای کنترل آنها پرداخته شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد، اثرات نامطلوب متعددی ناشی از حمل-ونقل روستایی بر محیط زیست تحمیل می شود که به طور عمده ناشی از عدم انجام مطالعات جامع در ارتباط با عملیات راه سازی و نیز تولید وسایط نقلیه بوده و پایش اثرات آنها به طور مکرر برای ارزیابی اثرات مستقیم، غیرمستقیم و انباشی است. لذا راه کار اصلی توجه و حرکت به سمت حمل ونقل پایدار روستایی است که در برخی از مصادیق مسیر حرکت در این مطالعه ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: حمل ونقل پایدار روستایی، محیط زیست، ارزیابی اثرات، روستا
  • مرتضی اسدامرجی، شهاب حسن پور صفحه 75
    در این پژوهش، سعی برآن است تا درخصوص مکان یابی جایگاه های سوخت در مناطق شهری الگویی ارایه شود. هدف اصلی در ارایه الگو این بوده که با کمترین تعداد جایگاه سوخت، حداکثر میزان خدمت دهی به شهروندان فراهم شود. در انجام این پژوهش از نظرسنجی نیز استفاده شده است که در فرم های مربوطه، شاخص های مراکز جمعیتی و تعداد جمعیت ساکن هر ناحیه، مراکز جذب سفر هر ناحیه، تعداد افراد شاغل در ناحیه، تعداد جایگاه های موجود، تعداد پمپ های هر جایگاه و طول صف پمپ بنزین های موجود در هر ناحیه به کار گرفته شده است و با توجه به درجه اهمیت جایگاه های سوخت و وضعیت توزیع آنها در شکل گیری رفتار ترافیکی و رفت و آمد مردم، به شناسایی موقعیت های مناسبی برای احداث جایگاه های سوخت پرداخته شده است. در نهایت مدلی ارائه شد که با توجه به شاخص های موثر الویت هر نقطه را در احداث جایگاه سوخت تعیین می کند. در مطالعه موردی برای تحقیق، یعنی منطقه 1 شهرداری تهران، 14 نقطه جدید پیشنهاد شد و سه جایگاه از جایگاه های فعلی نیز باید از لحاظ تعداد پمپ ها ارتقا یابند.
    کلیدواژگان: جایگاه سوخت، مکان یابی، شاخص های مراکز جمعیتی و تعداد جمعیت ساکن هر ناحیه، مراکز جذب سفر هر ناحیه، تعداد افراد شاغل در ناحیه، تعداد جایگاه های موجود، تعداد پمپ های هر جایگاه و طول صف پمپ بنزین های موجود
  • سید تیمور حسینی، فرهاد محمدمقیمی آهویی صفحه 91
    طی دهه گذشته، استفاده از وسایل نقلیه برقی در بسیاری از کشورها محبوبیت یافته است ولی با این حال سهم بازار این محصولات کماکان اندک است. این محبوبیت در بین وسایل نقلیه مسافری گسترش بیشتری داشته و تحقیقات گسترده ای در این زمینه صورت گرفته است، اما استفاده از این فن آوری برای پخش و توزیع کالا کمتر مورد توجه بوده و مغفول مانده است. خودروهای برقی حمل بار یکی از راه حل های بهبود وضع لجستیک پایدار شهری بوده و توانایی تبدیل محیط های شهری به محلی کم انتشار را دارند. با این که آزمایش های زیادی در سال های اخیر انجام شده است، اما استفاده وسیع از خودروهای برقی حمل بار در لجستیک شهری هنوز رخ نداده است. خودروهای برقی حمل بار هم اکنون از نظر فنی آماده هستند اما پیاده سازی این نوع خودروها در عمل محدود است. این خودروها اثرات زیست محیطی مثبتی داشته اما در مجموع هزینه های بیشتری نسبت به خودروهای معمول دارند. گذشته از این، مسائل فنی و اجرایی دیگری وجود دارد که باید حل شود و تردیدهای موجود در استفاده بلندمدت وجود دارد. این مطالعه، درصدد مروری بر تحقیقات انجام شده در حوزه مذکور به منظور آشنایی با زمینه های فنی و بازاریابی برای آگاهی از وضعیت فعلی و هم چنین زمینه سازی برای تحقیقات آتی، می باشد. یافته ها نشان می دهد که سه مشکل عمده در استفاده بلندمدت از خودروهای برقی حمل بار وجود دارد: 1- لجستیک موجود باید برای خودروهای برقی بازطراحی شوند؛ 2- حمایت های دولتی برای تجاری شدن این پروژه ضروری است؛ 3- پیاده سازی این خودروها نیازمند شرکت هایی برای تولید پایدار است.
    کلیدواژگان: وسایل نقلیه برقی، باتری، مشوق ها، حمل ونقل سبز، لجستیک شهری، حمل بار _
  • رضا زندی، اصغر آقایی، محسن حاجی مقصود صفحه 115
    با وجود مطالعات و تحقیقاتی که در زمینه ایمنی کاربران موتورسیکلت انجام شده، متاسفانه باز هم شاهد افزایش تلفات موتورسیکلت سواران در معابر درون شهری و برون شهری هستیم. از این رو لزوم بررسی و تحقیق درباره حوادث موتورسیکلت سواران با هدف کاهش تلفات حوادث موتورسیکلت سواران احساس می شود. لذا این تحقیق با هدف ارائه مدل تجزیه و تحلیل تصادفات موتورسیکلت در شهر قم در جهت کاهش تصادفات و بررسی رابطه میان تصادفات وسایل نقلیه مختلف با موتورسیکلت و خصوصیات ترافیکی، راننده، وسیله نقلیه، جاده، نحوه تصادف و شرایط محیطی در معابر شهری و درنهایت شناسایی عوامل موثر در شدت و افزایش این تصادفات انجام شده است. این تحقیق، از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ نوع، توصیفی – تحلیلی می باشد. در این راستا با استفاده از آمار تصادفات موتورسیکلت سال 1392 معابر شهری قم و استخراج خصوصیات تصادفات موتورسیکلت سواران از آن و نیز با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک، تحلیل تصادفات از لحاظ منجر به جرح یا منجر به فوت بودن آن انجام شده است. در نهایت، از میان 112متغیر مستقل، فقط 14 متغیر در سطح خطای کمتر از 5درصد و با 95درصد اطمینان تاثیرگذار بوده اند. با مدل به دست آمده، پارامترهایی نظیر زمان ( 5-7 ) بامداد، وضعیت روشنایی، عرض معبر، نحوه برخورد، رنگ لباس، نوع وسیله نقلیه درگیر در تصادف با موتورسیکلت سوار، سن راننده، شرایط و وضعیت معبر بیشترین حساسیت را داشته اند. درنهایت توصیه هایی در جهت کاهش اثرات عوامل افزاینده و استفاده از اثرات عوامل کاهنده تصادفات ارائه شد.
    کلیدواژگان: ایمنی موتورسیکلت، علل تصادف، معابر شهری، تصادفات شهر قم
  • علی پروانه، علیرضا اسماعیلی، حسن عابدی صفحه 141
    ترافیک یک واژه شناخته شده بین المللی است و در قوانین به مجموعه عبور و مرور وسائط نقلیه و اشخاص و حیوانات در راه ها اطلاق می شود. ترافیک از سه عامل تشکیل می شود؛ این عوامل عبارت انداز: انسان، راه، وسیله نقلیه. مشاغل مزاحم شهری به آن دسته از مشاغل شهری گفته می شود که اول به شکل مستقیم و یا غیر مستقیم کمکی به افزایش بهره وری نهایی کار تولیدی نکند و دوم حذف آنها تاثیر به سزایی در نیازمندی های تولید و توزیع خدمات و کالاها نداشته باشد. در پاره ای از موارد، حتی حذف این گونه از مشاغل از صحنه تولید و توزیع کالا و خدمات باعث افزایش بهره وری نهایی کار تولیدی خواهد شد. تحقیق حاضر کاربردی و از نوع تحلیلی- همبستگی است و هدف از آن بررسی تاثیر مشاغل مزاحم بر ترافیک شهر تهران در سه منطقه 13، 14، 15 می باشد. جامعه آماری نمونه 140 نفر از کارکنان راهور این مناطق می باشد. اساس تحقیق، پرسش نامه ای 21 سوالی است که بر مبنای طیف لیکرت طراحی شده است. نتایج حاصل بیان گر این است که مشاغلی چون دست فروشی و وانت بارهای فروش میوه در به وجودآمدن کندی ترافیک نقش موثری دارند؛ برای کاهش ترافیک ناشی از مشاغل مزاحم، فرهنگ سازی مناسب، کاهش عرضه و تقاضا، همکاری شهرداری، نیروی انتظامی، پلیس راهور، و برنامه ریزی نهادهای دولتی، نقش موثری در بهبود وضعیت ترافیک دارند.
    کلیدواژگان: تهران، مشاغل مزاحم، ترافیک، کارکنان راهور
|
  • Mohammad Nikkhah, Fatemeh Ahmadi, Hasan Karamalian, Taghi Aghahoseini Page 1
    Educational system can play an important role in familiarizing students with traffic and traffic culture and reduce road traffic injuries. The aim of this research is to study the amount of attention given to the indexes of traffic-training by the curriculum of the primary education. The research method was based on a descriptive (survey and content analysis). The population of interest in the current research, in the questionnaire study, was consisted all administrators, assistants and teachers of primary school in the Chaharmahal and Bakhtiari Province (5333 cases) that by simple random sampling selected 200 people for review (using of Cochran formula). The population of content analysis was the total of school books of grads of first, second, third and sixth in the 93-92 school year that selected fully for analysis. To collect data using questionnaire and checklist. Validity of tools was confirmed by five professors of University. Reliability of questionnaires was estimated by Cronbach's coefficient alpha to be 0.98. According of the findings, out of 26 textbook stools with 1703 page, 26 pages (less than 1%) of their attention to indices of traffic-training. Teachers more than average attention to traffic training and theirs knowledge, skills, motivation and training facilities for training of traffic, were on average, attention of curriculum to traffic training were less than average, given that the content and teaching-learning processes were on average.
    Keywords: Primary Education, Traffic, Training, Curriculum, Traffic Culture
  • Vahdat Farzi, Nezam Hashemi, Seyyed Saeid Kashfi Page 31
    Outlawed as a social deviant behavior of many modern societies is a fundamental problem running from the law and ignore its prohibition is rooted in many factors. One of these factors is the personality and emotions so that people with Liz sensation seeking and breaking rules try to satisfy their needs. The method used in this study is based on a descriptive-survey. Some 370 samples were collected from offensive drivers, in which they were asked to fill a related questionnaire, which comprises 24 questions. Analysis of the questionnaires was done in the SPSS software and descriptive and inferential statistics using two independent tests was performed. The results of inferential statistics showed that sensation seeking as a significant component of illegality and to be able to anticipate a significant negative can be used to predict the law. As the amount of R between sensation seeking and illegality with significance levels respectively. The R-value between sensation seeking and law at the level of 0.002 meaningful 0.601 respectively. Sensation seeking was a significant negative correlation of the law.
    Keywords: Thrill, Seeking, Illegality, The Law of Experience Seeking, Mullah Appetite Inhibition Centrifugal
  • Mohsen Aghayari Hir, Nahid Rahimzadeh Page 51
    Thanks to development of societies, the demand for the movement of people and goods are increasing. Therefore, transportation has been expanding rapidly and played an important role in economic development of societies. Especially in deprived areas, policies of transportation, plays a vital role in development. Projects of rural roads help the development of rural communications which, in turn, contributed to the economic development and social well-being of rural communities. In this respect, some researchers consider the lack of access to rural transport system and its constituent elements as one of important obstacles to achieving the goals of sustainable rural development. But unfortunately this economic sector has more harmful effects on the environment; different modes of transport in different sizes have negative effects on the environment, which largely depends on their technical condition. The main problem in this study is the identification of the undesirable effects of rural transport on the environment and control solutions that are discussed with regard to descriptive research method on the base of documentary study and classification of literature results in connection with the problem. Based on the results, several undesirable effects imposed on the environment that mainly due to the lack of comprehensive studies in connection with the road construction operations as well as production of vehicles and continuously monitor of their performance to assess the direct, indirect and cumulative impacts, not considered. So the main solution is attention and movement toward rural sustainable transport, which in some instances, the path is drawn in this study.
    Keywords: Rural Sustainable Transport, Environment, Impact Assessment, Village
  • Morteza Asadamraji, Shahab Hassanpour Page 75
    In this research, it istried to present a location-allocationalgorithm forurban areas. In this regard, the common methods and parameters which were applied in other countries were reviewed. The main goal of offering this algorithm is to maximize the service rate with minimum fueling stations. For accomplishing this research, a statement form was designed and applied. In this form, population centers indicators, number of population in each region, trip attractor centers, and number of working people in each region, number of current stations and length of queue in each fueling station were inspected and analyzed. Finally, regarding to the importance of fueling stations and the effect of their distribution condition on traffic behavior, it was tried to find proper locations for constructing fueling stations. In a case study to investigate the Tehran 1st District was proposed 14 new points and three places from current positions should also be upgraded in terms of number of pumps.
    Keywords: Station Fuel, Locating, Methodology
  • Seyyed Teymor Hoseini, Farhad Mohammad Mogimi Ahoee Page 91
    Over the past decade, electric vehicles (EVs) have gained in popularity in several countries, even though their market share is still relatively low. However, most gains have been made in the area of passenger vehicles and most technical and scientific studies have been devoted to this case. Using Electric freight vehicles (EFVs) is one of the solutions to improve city logistics’ sustainability. EFV shave the potential to make zero emission city logistics possible within the urban area. However, although trials have been undertaken for the last years, large-scale usage of EFVs in city logistics does not occur yet. EFVs are technically possible, but the implementation of EFVs in practice is relatively limited. Although EVs have less destructive effect on environment, they have much more costs than conventional vehicles. Moreover, there are some technical problems to be solved and some uncertainties in long-term use of EVs. The potential of electric vehicular technology for goods distribution has received less attention. The issues related to the use of EVs for goods distribution open up a wide range of relevant research problems. The aim of this survey paper is to provide transportation researchers an overview of the technical and marketing background needed to conduct research in this area, to present a survey of the existing research in this field, to offer perspectives for future research. Our findings show three main problems in long-term use of EVs: 1) existing logistics should be redesigned for EVs 2) Government support for commercialization of the project is necessary 3) These vehicles require companies to implement sustainable production.
    Keywords: Electric Vehicles, Battery, Incentives, Green Transportation, Urban Logistics, Freight
  • Reza Zandi, Asgharaghaee, Mohsen Hajimaghsoud Page 115
    In recent years, mortality rate of road accidents in our country has grown considerably, part of which is also related to motorcycle riders. Therefore, the purpose of this study is to investigate those accidents that involve motorcyclists in the city of Qom on how to reduce accidents factor investigation is the answer to the question: human factors, vehicle, road and environment, and to what extent Motorcycles city Qom affect? We have a hypothesis on which human factors, vehicle, road and environment, and to what extent Motorcycles in Qom is impressive. The purpose of applied research is descriptive and analytical in terms of the relationship between different vehicles with motorcycle accidents and traffic characteristics, driver, vehicle, road, crash type and environmental conditions in urban streets and ultimately identify factors contributing to and increase the intensity was selected. In this regard, the use of motorcycle accidents in Qom for the year 2014, motorcycle riders from its properties using logistic regression, analysis of these types of accidents leading to injury or death in the accident was the final results of modeling parameters such as time (5-7) morning, lighting situation, the approach, attitude, color of clothing, the type of vehicle involved in an accident with a motorcycle ride, rider age, condition and status of the most sensitive approach for modeling and according to the coefficients of modeling recommendations to minimize the effects of factors that increase motorcycle accidents were presented.
    Keywords: motorcyclists, accidents, urban streets
  • Ali Parvaneh, Alireza Esmaeili, Hasan Abedi Page 141
    The term of traffic is a well-known term and the passage of laws to collection vehicles and people and animals in defined ways. Traffic composes of three factors; including the man, the way the vehicle. In some cases, even the exclusion of these jobs from the production and distribution of goods and services would result in the increase of the marginal productivity of labor. The present study is based on a correlational analysis, and it aim is to investigate the effects of disturbing jobs on traffic situations in three regions 13, 14, 15 in Tehran. The population of the areas is traffic of 140 employees. Some 21 questions based on Likert questionnaire were designed. To check the data, the software SPSS 20. Pearson correlation test was used with a confidence level of 1%. The results indicate that jobs such as selling fruit vendors and pickup loads play a key role in the creation of slowing traffic. To reduce traffic nuisance caused by the dissemination of good jobs, reducing supply and demand, cooperation with municipalities, traffic police, planning and public institutions have an important role in improving traffic situation.
    Keywords: Tehran, Harassing Businesses, Traffic, Traffic Staff