فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 42 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 42 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین جنگی*، اصحاب حبیب زاده ملکی صفحه 1
    امروزه وسیله نقلیه شخصی به عنوان ابزاری برای دست یابی سریع تر به کاربری ها و فعالیت های اجتماعی مطرح است، ضمن آن که از مشکلات جدی در شهرهای بزرگ نیز به شمار می آید. در این میان گرایش به استفاده از وسایل نقلیه شخصی، خود بر این معضل افزوده است. این تحقیق به منظور بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر گرایش شهروندان به استفاده از وسایل نقلیه شخصی در سفرهای درون شهری تهران انجام شده است. این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه را کلیه خانوارهای دارای وسیله نقلیه شخصی تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 خانوار به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و با ابزار پرسش نامه مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که از بین شاخص های فرهنگی اعمال قدرت و نفوذ افراد در جامعه، عدم اطمینان از وسایل نقلیه عمومی در رسیدن به موقع به مکان مورد نظر و خودشیفتگی» بیشترین میانگین و از بین شاخص های اجتماعی «احترام به افراد، مسائل اخلاقی جامعه، مشکلات حمل ونقل عمومی، طبقه اجتماعی و شان افراد» بیشترین میانگین را در گرایش شهروندان تهرانی به استفاده از خودرو شخصی به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژه ها: عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، وسایل نقلیه شخصی، حمل ونقل عمومی.











    ارزیابی شناسگرهای سامانه حمل ونقل هوشمند
    به منظور مدیریت ترافیک

    محمدرضا حسن زاده ، محمدرضا احدی

    تاریخ دریافت: 13/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

    چکیده
    یکی از بزرگ ترین مشکلات زندگی در شهرهای بزرگ، افزایش روزافزون ترافیک در خیابان ها و بزرگراه هاست؛ به همین دلیل استفاده از سامانه ها و تجهیزات الکترونیکی برای کنترل ترافیک بسیار حائز اهمیت است. جمع آوری داده ها، اساس شکل گیری یک سامانه حمل ونقل است. داشتن اطلاعات صحیح از ترافیک در طراحی و پیاده سازی برنامه های حمل ونقل هوشمند تاثیرگذار بوده و از این طریق می توان تصمیمات مطلوبی را در جهت بهبود ساختار حمل ونقل اتخاذ کرد. شناسگر یا به عبارت دیگر سیستم آشکارساز خودرو جزئی با اهمیت از سامانه حمل ونقل هوشمند است که حضور یا عبور یک وسیله نقلیه را تشخیص می دهد. با بررسی های انجام شده مشخص شد تعدادی شناسگر وجود دارند از قبیل حلقه القایی (لوپ)، راداری، تصویری و... که در حال حاضر در سطح کشور مورد استفاده قرار می گیرند. هرکدام از این شناسگرها ویژگی های خاص خودشان را دارند و می بایست مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار گیرند. این اولویت بندی براساس روش تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس برطبق وزن دهی با آنتروپی صورت گرفت. نتایج نشان داد که براساس این سه معیار ارزیابی، در مورد راه های کشور، شناسگر حلقه القایی بهترین گزینه می باشد و پس از آن شناسگر تصویری و سپس راداری قرار گرفت. این اولویت بندی به انتخاب مناسب شناسگرها در شرایط مختلف که از دغدغه های جاری کارشناسان است بسیار کمک می کند.

    کلیدواژه ها: کنترل ترافیک، اولویت بندی، تاپسیس، سامانه حمل و نقل هوشمند، شناسگرهای ترافیکی.














    کنترل اجتماعی و قانون گریزی رانندگی

    سیروس احمدی ، درنا سلامتیان

    تاریخ دریافت: 15/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

    چکیده
    قانون گریزی رانندگی یکی از مسائل اجتماعی مهم در تمام جوامع است. چرا که به طور گسترده باعث اتلاف انرژی، اتلاف وقت، آلودگی زیست محیطی، ناراحتی های روانی، تصادفات، مرگ ومیر و خسارت های مالی و مادی می شود. هدف پژوهش حاضر این است که قانون گریزی را در بین رانندگان شهر شیراز بررسی و رابطه آن را با کنترل اجتماعی، واکاوی کند. روش به کاررفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان زن و مرد 64-20 ساله شهر شیراز می باشند که دارای گواهینامه رانندگی بوده و در سطح شهر رانندگی می کنند. با استفاده از فرمول کوکران، 440نفر از شهروندان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های مطالعه نشان داد میزان قانون گریزی رانندگی در بین رانندگان شهر شیراز بالاست. هم چنین یافته های تحلیلی تحقیق نشان می دهد، رابطه معناداری بین کنترل اجتماعی با قانون گریزی رانندگان وجود دارد و کنترل اجتماعی قادر است 12/0درصد واریانس قانون گریزی رانندگی را تبیین کنند. علاوه بر این، رابطه معناداری بین جنسیت و میزان رانندگی در طول 24ساعت با قانون گریزی رانندگی وجود دارد، اما قانون گریزی رانندگی برحسب سن، وضع تاهل، مدت زمان اخذ گواهینامه، نوع اتومبیل، تحصیلات و قومیت تفاوت معناداری نشان نمی دهد. نتایج کلی پژوهش نشان داد که با ارتقای کنترل اجتماعی، می توان قانون گریزی رانندگی را به عنوان یکی از مسائل اجتماعی مهم کشور تسکین داد.

    کلیدواژه ها: قانون گریزی رانندگی، کنترل اجتماعی رسمی، کنترل اجتماعی غیررسمی، رانندگان، شیراز.











    بررسی عوامل موثر بر کنترل رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران

    فردین جهانی چگنی ، اسکندر مومنی ، علیرضا عادلی

    تاریخ دریافت: 06/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

    چکیده
    هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر کنترل رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران در شهرستان خرم آباد است. این تحقیق، از نوع توصیفی - پیمایشی است و جامعه آماری آن تعداد 32 نفر از کارشناسان تصادفات راهنمایی و رانندگی به صورت کل شمار و تعداد 325 نفر از 2121 نفر موتورسیکلت سواری است که در سال1393 وسیله آنان به دلیل تخلفات راهنمایی و رانندگی توقیف شده است که با روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده از ابزار سنجش پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که بین عوامل کنترلی شامل آموزش، کنترل پلیس و قوانین و مقررات با رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران رابطه معناداری وجود دارد، هم چنین ضریب تعیین محاسبه شده نشان می دهد متغیرهای مستقل مورد مطالعه در این تحقیق در پرسش نامه موتورسیکلت سواران حدودا 77درصد و در پرسش نامه کارشناسان راهور حدودا 80درصد تاثیر بر متغیر وابسته را پوشش می دهند.

    کلیدواژه ها: آموزش، کنترل پلیس، قوانین و مقررات، رفتار ترافیکی، موتورسیکلت سواران.
















    بررسی عوامل موثر بر ارتقا و بهبود ترافیک شهری

    هوشنگ سرور ، وحید صلاحی ، امیر کاشانی اصل ، زهرا افضلی گروه

    تاریخ دریافت: 23/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

    چکیده
    با شروع شهرسازی مدرن، مدیریت و برنامه ریزی ترافیک به عنوان یکی از عناصر اصلی در برنامه ریزی و طراحی شهری محسوب می شود. در واقع در برنامه ریزی و مدیریت شهری نوین به لحاظ سهم حائز اهمیت معابر در کالبد شهر و ارتباط مستقیم آن با افزایش جمعیت شهرها، نیاز به توجه و اعمال سیاست های خاص برای دست یابی به ارتقای سیستم ترافیکی و بهبود آن بیش از پیش احساس می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک شهر اردبیل انجام شده است. ماهیت این تحقیق، کاربردی و روش مطالعه آن، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مطالعه را کلیه شهروندان شهر اردبیل تشکیل می دهند که تعداد 384 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده های این مطالعه، پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که در مجموع میانگین عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک با میانگین 56/3 بالاتر از حد متوسط می باشد. در این میان عوامل تراکم جمعیتی (32/4) و آموزش و فرهنگ سازی (12/4) تاثیر بیشتر و مطلوب تری داشته اند. از طرف دیگر دو شاخص زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی (49/2) و مدیریت پارکینگ وسایل نقلیه (48/2) کمتر از حد متوسط بوده و در سطح نامطلوبی قرار دارند. هم چنین نتایج دیگر مطالعه نشان می دهد متغیر بافت شهر با بتای 556/0 و مدیریت زیست محیطی با بتای 503/0 بیشترین تاثیر را بر ارتقا و بهبود ترافیک شهری در شهر اردبیل دارد و متغیر مدیریت یک پارچه حمل ونقل عمومی با ضریب بتای 160/0 کمترین تاثیر را دارا است.

    کلیدواژه ها: ترافیک، برنامه ریزی شهری، مدیریت ترافیک، مدیریت یک پارچه حمل ونقل عمومی، آموزش و فرهنگ سازی.









    تجزیه و تحلیل ریاضی حوادث ترافیکی با استفاده از مدل های خاکستری و چرخشی

    محمدرضا امیدی ، نبی امیدی ، حشمت الله عسگری ، هادی مفتاحی

    تاریخ دریافت: 17/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

    چکیده
    تصادفات ترافیکی از عوامل مهم مرگ ومیر بوده و پیامدهای سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده، و این امر، آینده پژوهی در حوزه حوادث ترافیک را پراهمیت کرده است. در این تحقیق با استفاده از مدل خاکستری و مدل چرخشی و داده های آماری تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی بین فروردین 1388 تا اسفند 1394، به پیش بینی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی برای سال های 1395 تا 1398پرداخته شده است. نتایج این تحقیق از دقت بیشتر مدل چرخشی خاکستری در پیش بینی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی حکایت دارد، هم چنین مقادیر پیش بینی شده نشان داد که با شیب بسیار خوبی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی در حال کاهش است. کاهش آمار تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی نشان دهنده بهبود نظارت پلیس، بهبود وضعیت راه ها و افزایش فرهنگ ترافیکی در این استان می باشد.

    کلیدواژه ها: تصادف، مدل خاکستری، مدل خاکستری چرخشی، تجزیه و تحلیل ریاضی، آینده پژوهی.











    تاثیر تکنیک حذف بهانه ها در کاهش نرخ تخلفات رانندگی

    اکبر وروائی ، سمیرا سوری

    تاریخ دریافت: 23/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

    چکیده
    پیشگیری وضعی به عنوان یکی از روش های پیشگیری، به مجموعه تدابیری اطلاق می شود که کاهش و حذف موقعیت ها و فرصت های ارتکاب جرم را سرلوحه اقدامات خود قرار داده است. یکی از دلایل استقبال از این نوع پیشگیری، ناکارآمدی پیشگیری اجتماعی است. هدف از این پژوهش، تعیین نقش تکنیک حذف بهانه ها از بروز تخلفات رانندگی در شهر کرمانشاه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع روش پیمایشی با استفاده از پرسش نامه بوده و جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل 71 نفر از کارشناسان راهنمایی و رانندگی شهر کرمانشاه بوده و نمونه آماری این پژوهش برابر با حجم جامعه (تمام شمار) می باشد که در این پژوهش به سئوالات پرسش نامه پاسخ داده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهند که: میانگین پیشگیری وضعی از بروز تخلفات رانندگی شهر کرمانشاه با اختلاف 60/0 امتیاز بالاتر از حد متوسط جامعه گزارش شده است که بیان گر آن است که پیشگیری وضعی در پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر کرمانشاه موثر می باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، تدابیر پیشگیری وضعی، تکنیک حذف بهانه ها، تخلفات رانندگی، شهر کرمانشاه
  • محمدرضا حسن زاده*، محمدرضا احدی صفحه 15
    یکی از بزرگ ترین مشکلات زندگی در شهرهای بزرگ، افزایش روزافزون ترافیک در خیابان ها و بزرگراه هاست؛ به همین دلیل استفاده از سامانه ها و تجهیزات الکترونیکی برای کنترل ترافیک بسیار حائز اهمیت است. جمع آوری داده ها، اساس شکل گیری یک سامانه حمل ونقل است. داشتن اطلاعات صحیح از ترافیک در طراحی و پیاده سازی برنامه های حمل ونقل هوشمند تاثیرگذار بوده و از این طریق می توان تصمیمات مطلوبی را در جهت بهبود ساختار حمل ونقل اتخاذ کرد. شناسگر یا به عبارت دیگر سیستم آشکارساز خودرو جزئی با اهمیت از سامانه حمل ونقل هوشمند است که حضور یا عبور یک وسیله نقلیه را تشخیص می دهد. با بررسی های انجام شده مشخص شد تعدادی شناسگر وجود دارند از قبیل حلقه القایی (لوپ)، راداری، تصویری و... که در حال حاضر در سطح کشور مورد استفاده قرار می گیرند. هرکدام از این شناسگرها ویژگی های خاص خودشان را دارند و می بایست مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار گیرند. این اولویت بندی براساس روش تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس برطبق وزن دهی با آنتروپی صورت گرفت. نتایج نشان داد که براساس این سه معیار ارزیابی، در مورد راه های کشور، شناسگر حلقه القایی بهترین گزینه می باشد و پس از آن شناسگر تصویری و سپس راداری قرار گرفت. این اولویت بندی به انتخاب مناسب شناسگرها در شرایط مختلف که از دغدغه های جاری کارشناسان است بسیار کمک می کند.
    کلیدواژگان: کنترل ترافیک، اولویت بندی، تاپسیس، سامانه حمل و نقل هوشمند، شناسگرهای ترافیکی
  • سیروس احمدی*، درنا سلامتیان صفحه 37
    قانون گریزی رانندگی یکی از مسائل اجتماعی مهم در تمام جوامع است. چرا که به طور گسترده باعث اتلاف انرژی، اتلاف وقت، آلودگی زیست محیطی، ناراحتی های روانی، تصادفات، مرگ ومیر و خسارت های مالی و مادی می شود. هدف پژوهش حاضر این است که قانون گریزی را در بین رانندگان شهر شیراز بررسی و رابطه آن را با کنترل اجتماعی، واکاوی کند. روش به کاررفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان زن و مرد 64-20 ساله شهر شیراز می باشند که دارای گواهینامه رانندگی بوده و در سطح شهر رانندگی می کنند. با استفاده از فرمول کوکران، 440نفر از شهروندان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های مطالعه نشان داد میزان قانون گریزی رانندگی در بین رانندگان شهر شیراز بالاست. هم چنین یافته های تحلیلی تحقیق نشان می دهد، رابطه معناداری بین کنترل اجتماعی با قانون گریزی رانندگان وجود دارد و کنترل اجتماعی قادر است 12/0درصد واریانس قانون گریزی رانندگی را تبیین کنند. علاوه بر این، رابطه معناداری بین جنسیت و میزان رانندگی در طول 24ساعت با قانون گریزی رانندگی وجود دارد، اما قانون گریزی رانندگی برحسب سن، وضع تاهل، مدت زمان اخذ گواهینامه، نوع اتومبیل، تحصیلات و قومیت تفاوت معناداری نشان نمی دهد. نتایج کلی پژوهش نشان داد که با ارتقای کنترل اجتماعی، می توان قانون گریزی رانندگی را به عنوان یکی از مسائل اجتماعی مهم کشور تسکین داد.
    کلیدواژگان: قانون گریزی رانندگی، کنترل اجتماعی رسمی، کنترل اجتماعی غیررسمی، رانندگان، شیراز
  • فردین جهانی چگنی*، اسکندر مومنی، علیرضا عادلی صفحه 57
    هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر کنترل رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران در شهرستان خرم آباد است. این تحقیق، از نوع توصیفی - پیمایشی است و جامعه آماری آن تعداد 32 نفر از کارشناسان تصادفات راهنمایی و رانندگی به صورت کل شمار و تعداد 325 نفر از 2121 نفر موتورسیکلت سواری است که در سال1393 وسیله آنان به دلیل تخلفات راهنمایی و رانندگی توقیف شده است که با روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده از ابزار سنجش پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که بین عوامل کنترلی شامل آموزش، کنترل پلیس و قوانین و مقررات با رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران رابطه معناداری وجود دارد، هم چنین ضریب تعیین محاسبه شده نشان می دهد متغیرهای مستقل مورد مطالعه در این تحقیق در پرسش نامه موتورسیکلت سواران حدودا 77درصد و در پرسش نامه کارشناسان راهور حدودا 80درصد تاثیر بر متغیر وابسته را پوشش می دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، کنترل پلیس، قوانین و مقررات، رفتار ترافیکی، موتورسیکلت سواران
  • هوشنگ سرور*، وحید صلاحی، امیر کاشانی اصل، زهرا افضلی گروه صفحه 75
    با شروع شهرسازی مدرن، مدیریت و برنامه ریزی ترافیک به عنوان یکی از عناصر اصلی در برنامه ریزی و طراحی شهری محسوب می شود. در واقع در برنامه ریزی و مدیریت شهری نوین به لحاظ سهم حائز اهمیت معابر در کالبد شهر و ارتباط مستقیم آن با افزایش جمعیت شهرها، نیاز به توجه و اعمال سیاست های خاص برای دست یابی به ارتقای سیستم ترافیکی و بهبود آن بیش از پیش احساس می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک شهر اردبیل انجام شده است. ماهیت این تحقیق، کاربردی و روش مطالعه آن، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مطالعه را کلیه شهروندان شهر اردبیل تشکیل می دهند که تعداد 384 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده های این مطالعه، پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که در مجموع میانگین عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک با میانگین 56/3 بالاتر از حد متوسط می باشد. در این میان عوامل تراکم جمعیتی (32/4) و آموزش و فرهنگ سازی (12/4) تاثیر بیشتر و مطلوب تری داشته اند. از طرف دیگر دو شاخص زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی (49/2) و مدیریت پارکینگ وسایل نقلیه (48/2) کمتر از حد متوسط بوده و در سطح نامطلوبی قرار دارند. هم چنین نتایج دیگر مطالعه نشان می دهد متغیر بافت شهر با بتای 556/0 و مدیریت زیست محیطی با بتای 503/0 بیشترین تاثیر را بر ارتقا و بهبود ترافیک شهری در شهر اردبیل دارد و متغیر مدیریت یک پارچه حمل ونقل عمومی با ضریب بتای 160/0 کمترین تاثیر را دارا است.
    کلیدواژگان: ترافیک، برنامه ریزی شهری، مدیریت ترافیک، مدیریت یک پارچه حمل ونقل عمومی، آموزش و فرهنگ سازی
  • محمدرضا امیدی*، نبی امیدی، حشمت الله عسگری، هادی مفتاحی صفحه 97
    تصادفات ترافیکی از عوامل مهم مرگ ومیر بوده و پیامدهای سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده، و این امر، آینده پژوهی در حوزه حوادث ترافیک را پراهمیت کرده است. در این تحقیق با استفاده از مدل خاکستری و مدل چرخشی و داده های آماری تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی بین فروردین 1388 تا اسفند 1394، به پیش بینی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی برای سال های 1395 تا 1398پرداخته شده است. نتایج این تحقیق از دقت بیشتر مدل چرخشی خاکستری در پیش بینی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی حکایت دارد، هم چنین مقادیر پیش بینی شده نشان داد که با شیب بسیار خوبی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی در حال کاهش است. کاهش آمار تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی نشان دهنده بهبود نظارت پلیس، بهبود وضعیت راه ها و افزایش فرهنگ ترافیکی در این استان می باشد.
    کلیدواژگان: تصادف، مدل خاکستری، مدل خاکستری چرخشی، تجزیه و تحلیل ریاضی، آینده پژوهی
  • اکبر وروایی*، سمیرا سوری صفحه 113
    پیشگیری وضعی به عنوان یکی از روش های پیشگیری، به مجموعه تدابیری اطلاق می شود که کاهش و حذف موقعیت ها و فرصت های ارتکاب جرم را سرلوحه اقدامات خود قرار داده است. یکی از دلایل استقبال از این نوع پیشگیری، ناکارآمدی پیشگیری اجتماعی است. هدف از این پژوهش، تعیین نقش تکنیک حذف بهانه ها از بروز تخلفات رانندگی در شهر کرمانشاه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع روش پیمایشی با استفاده از پرسش نامه بوده و جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل 71 نفر از کارشناسان راهنمایی و رانندگی شهر کرمانشاه بوده و نمونه آماری این پژوهش برابر با حجم جامعه (تمام شمار) می باشد که در این پژوهش به سئوالات پرسش نامه پاسخ داده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهند که: میانگین پیشگیری وضعی از بروز تخلفات رانندگی شهر کرمانشاه با اختلاف 60/0 امتیاز بالاتر از حد متوسط جامعه گزارش شده است که بیان گر آن است که پیشگیری وضعی در پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر کرمانشاه موثر می باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، تدابیر پیشگیری وضعی، تکنیک حذف بهانه ها، تخلفات رانندگی، شهر کرمانشاه
|
  • Mohammad Hosein Jangi*, Ashab Habibzadeh Page 1
    Private vehicle have been used for social activities resulting in serious problems for large cities. The tendency to use private vehicles increased the level of concerns. The purpose of this study was to analyze the factors affecting the citizen’s attitude to use private vehicles to travel within the city of Tehran. The research was carried out to identify instrumental, social, cultural, economic and individual factors. Owing to the fact that traffic volume in the city is influenced by personal vehicles, measures must be taken into account. Using context of survey research, the information was recorded from drivers driving private cars. The population of this study was the entire households living in Tehran. Samples were selected using cluster sampling with a number of 384 individuals, and questionnaires were provided to collect the data. Results also confirmed that the above-mentioned factors suggested that instrumental causes are allocated to the most effective personal use of the vehicle. Furthermore, factors such as social factors, economic factors, personal factors, cultural factors were impressive as well.
    Keywords: Social Factors, Cultural Factors, Economic Factors, Personal Factors, Instrumental Factors, Private Vehicles
  • Mohammadreza Hasanzadeh*, Mohammadreza Ahadi Page 15
    One of the serious problems in megacities is the rapid traffic growth of urban transportation entities, such as streets and highways. Therefore, utilization of the electronic systems and equipment in traffic control must be considered. The data collection is the basis of transportation system analysis. The accurate database regarding traffic characteristics affects the design and implementation of intelligence transportation plans leading to appropriate decisions on transportation improvement. in-vehicle intelligent systems, such as side collision avoidance assist system and blind spot detector is one of the important elements in intelligent transportation system determining the presences or passing vehicles. There are different types of detectors; namely, inductive ring, radar and photographic implemented on Iran road networks. Each of the abovementioned detectors has specific characteristics, which must be evaluated and prioritized based on three criteria named economic, accessibility of technology and preservation. The paper was based on the multi variable decisions making methods of Topsis and Anthropy. The results demonstrated that the inductive ring was the best detector for Iran road network. The photographic and ultimate radar detectors were ranked as the second and the third efficient equipments. The article would help expert’s regarding traffic flow improvement.
    Keywords: Traffic Control, Priority Indicator, Topsis, Intelligent Transportation System, Transportation Detectors
  • Siroos Ahmadi*, Dorna Salamatian Page 37
    Driving violation is one of the most causes of social problems throughout the world, leading to waste of energy and time, environmental pollution, psychological distress, accidents, fatalities, and financial lost. The aim of this study is to investigate the relationship between social control and driving violation among drivers in Shiraz. The methodology used in the paper was to survey regarding the fields of interest. The study sample included those drivers aged between20 and 64. Accordingly, the statistical sample consisted of 440 individuals was selected based on a multi-stage sampling method. The findings indicated that driving violation among the drivers in Shiraz was at high level. The analytical research outcomes suggest that there was a significant relationship between social control and driving violation in which social control was able to explain 0.12 of the variance of the driving violation. Furthermore, there was a significant relationship between gender and driving over 24 hours with driving violation. However, there was no significant relationship between age, marital status, license duration, vehicle type, driver’s education and ethnicity with driving violation. This research concluded that social control could alleviate driving violation as one of the country's social problems.
    Keywords: Driving violation, Formal Social Control, Informal Social Control, Drivers, Shiraz
  • Fardin Jahani Chegini*, Eskandar Momeni, Alireza Adeli Page 57
    The aim of this study is to investigate the factors influencing traffic behaviors of motorcyclists in the city of Khorramabad. In this study, the methodology was based on descriptive – survey analyses in which questionnaires were used to collect data. The statistical sample included 32 traffic experts as a whole. Also, a number of 325 out of 2121 motorcyclists, who banned in 1393 because of traffic violations, were chosen by random method for data analysis. The results of the test research hypotheses indicated that there was a meaningful relationship between education, police control, laws and regulations with traffic control behavior. Also the explanatory variables in the questionnaires completed by motorcyclists and the ones completed by traffic experts covered the effects of dependent factors by 77 percent and 80 percent; respectively.
    Keywords: Control, Behavior, Traffic Behavior, Motorcyclists
  • Hoshangh Sarvar*, Vahid Salahi Sarikhan Biglou, Amir Kashani Asl, Zahra Afzali Goruh Page 75
    By the beginning of modern urban development, traffic planning and management has been considered as one of the major factors in urban design and planning. As a matter of fact, in new urban planning and management, with respect to the significant share of passengers in the body of the city and its direct reaction with population increase, the need for attention and implementing specific policies in order to achieve promotion and development in traffic system. This research was carried out by the purpose of surveying regarding effective factors in promoting and improving traffic planning of Ardebil city. The nature of this study is practical- theoretical and the research method was descriptive analytical. Data was collected by librarian and field methods and the required information was gathered through questionnaire tools. The analysis of the information was assessed by one-sample T-test and regression analysis. Results from one-sample showed that totally the average amount of effective factors on promotion and development of traffic planning had a mean of 3.56 being higher than the average level. Education and culture (4.12) had more and desirable effects. On the other hand, the two infrastructure indicators, designs and development projects (2.49) and parking management of vehicles (2.48) were lower than the average amount, and were placed in an unfavorable status. The results from regression analysis also showed that, the variable of city tissue with 0.556 Beta, environmental management with 0.503 Beta, had the most impact on promotion, and development of urban traffic in Ardabil and the consistent management variable of public transportation with an Alpha coefficient of 0.160 had the lowest impact.
    Keywords: Traffic, Urban planning, Traffic management, T-tests, Ardabil city
  • Mohammad Reza Omidi*, Nabi Omidi, Heshmatolaah Asgari, Hadi Meftahi Page 97
    Iran is a country with a large number of accidents and deaths on roadways. It increases direct costs such as medical expenses due to accidents and incidents and indirect costs such as care of the disabled, psychological problems, mental depression in the family, temporary and permanent loss of job. According to the factors affecting accidents in the country, the number of fatal crashes in Khorasan Razavi province was discussed and predicted for years of 1395 to 1398using gray model GM (1,1), circulation model RGM (1,1). The base data for the prediction process was fatal accident data of Khorasan Razavi Province recorded between April 1388 to March 1394. The results improved police surveillance, roads condition as well as the traffic cultural behavior in this province.
    Keywords: Accident, Gray Model, Gray Model Rotor, Mathematical Analysis, Futures
  • Akbar Varvaei*, Samira Soori Page 113
    As a prevention method, situational prevention is used as a measurement to reduce and eliminate the crime. One of the reasons for the popularity of this type of prevention is social prevention ineffective methods. The aim of this study was to determine the role of excuses removal technique regarding driving violations in the city of Kermanshah. The research method in this study was a survey method using a questionnaire fulfillment. The population of the research consisted of 71 traffic experts in the city of Kermanshah. The statistical sample of the population was equal to a number of statistical society responded to questionnaires. The findings reported that the average situational prevention of the occurrence of traffic violations by a margin of 60% points higher than the average population in Kermanshah. It suggested that situational prevention was an effective tool in the traffic prevention in Kermanshah.
    Keywords: Situational Prevention, Situational Prevention Measures, Removal Techniques Excuses, Traffic Violations, Kermanshah