فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 45 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 45 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا بهنود، محمدرضا احدی صفحات 1-16
    در این مطالعه، رویکرد تمایل به پرداخت با استفاده از الگوی مطالعات انجام شده در کشورهای توسعه یافته به کار گرفته شده است. روش تمایل به پرداخت، ارزش عمر را برحسب مقادیری می سنجد که مردم برای کاهش ریسک تهدیدکننده جان خود، تمایل به پرداخت آن دارند. این مطالعه با هدف بررسی امکان به کارگیری روش تمایل به پرداخت و طراحی پرسش نامه مربوط به آن در ایران انجام شده است. دو روش قابل استفاده در رویکرد تمایل به پرداخت شامل ترجیح آشکار و ترجیح بیانی می شود. از بین این دو روش، روش آشکار از کاربرد بیشتری برخوردار بوده و در آن با استفاده از پرسش نامه به طور مستقیم یا غیرمستقیم در مورد درک ایمنی افراد سوال می شود. استفاده از ارزش گذاری مشروط یک شیوه شناخته شده برای برآورد تمایل به پرداخت بوده و در این مطالعه از پرسش نامه های «انتها باز» استفاده شده است. برای این منظور تعداد نمونه برابر با 400 نفر در نظر گرفته شده و دو روش مصاحبه حضوری و تماس تلفنی به کار گرفته شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که با جمع بندی کل اقلام هزینه با روش سرمایه انسانی، بار اقتصادی ناشی از تلفات ترافیکی در ایران در سال 1390 بیش از 111 هزار میلیارد ریال برآورد شده است. با تنزیل مقدار تمایل به پرداخت در سال 1392 (معادل 5/2 میلیارد ریال برای هر فرد) به 1390 با استفاده از نرخ تورم متوسط، مقدار این هزینه برابر با 7/1 میلیارد ریال برای هر فرد در سال 1390 محاسبه می شود. مقدار 53 درصدی اضافه هزینه براساس رویکرد تمایل به پرداخت نسبت به روش سرمایه انسانی بسیار شبیه به نتایج مطالعات بین المللی از جمله اداره زیرساخت، حمل ونقل و اقتصاد منطقه-ای در استرالیا است.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، تلفات ترافیکی، ارزش گذاری مشروط، ترجیح بیانی، ترجیح آشکار
  • حامد محمدی، سید بهشید حسینی صفحات 17-36
    از ابتدای خلقت، وقوع بحران ها در سکونت گاه های انسانی به ویژه شهرها، به دلیل تمرکز بالای جمعیت، از حساسیت قابل توجهی برخوردار بوده است. طی یک بحران یا وضعیت اضطراری، شبکه های ارتباطی حمل ونقل، نقش حیاتی در بازگرداندن حالت عادی به شهر بر عهده دارند. هدف این پژوهش، پیش بینی نحوه عملکرد شبکه دسترسی ترافیکی در مواقع بعد از بحران است. این پژوهش، کاربردی به روش توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات نظری، به روش اسنادی- کتابخانه ای و اطلاعات میدانی، به روش پیمایش و با ابزار مشاهده جمع آوری شدند. جهت انجام تحلیل، خط مرکز معابر منطقه 6 شهر تهران به عنوان جامعه آماری پژوهش در محیط نرم افزار جی آی اس وارد شد و با افزونه آکسومن مورد ارزیابی قرار گرفت و پارامترهای تحلیل روش چیدمان فضا از آن استخراج شد. نتایج نشان می دهد که بیشترین احتمال استفاده از معابر، جهت حمل ونقل تدارکات و تخلیه مجروحان در خیابان های بلوار کشاورز، ولی عصر (عج) (عج)، کارگر و کریم خان خواهد بود. هم چنین خیابان جهان آرا دارای بیشترین تعداد اتصال کوچه های بن بست است، که از این نظر با توجه به یک پارچگی کم آن با سایر معابر منطقه، پس از وقوع بحران قابلیت تخلیه به ساکنان اطراف خود را نمی دهد.
    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، شبکه دسترسی، حمل ونقل، چیدمان فضا
  • بهمن حسنی، موسی امیری، رضا جوادیان، یدالله علیزاده صفحات 37-56
    هدف این پژوهش، بررسی موانع سازمانی اجرایی صحیح قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی در استان کرمانشاه است. در انجام این پژوهش، عوامل سازمانی در زمینه موانع اجرایی، آموزشی، فناوری و زیرساختی مورد مطالعه قرار گرفته است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، پیمایشی و از نظر نوع گردآوری داده ها، کمی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان راهور و پلیس راه استان کرمانشاه با تعداد 522نفر تشکیل می دهد، که 220نفر از آنها براساس جدول گرجسی- مورگان و به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استفاده شده است. به استناد نتایج به دست آمده از تحقیق و هم چنین نتایج تحقیقات پیشین می توان گفت که عواملی از طرف سازمان تحت عنوان موانع سازمانی مانع از اجرا و اعمال قوانین جدید می شوند. در این تحقیق، چهار دسته از عوامل فوق الذکر به عنوان موانع سازمانی تحلیل و بررسی شد که داده های تحقیق نیز نشان دهنده وجود چنین موانعی در سازمان است. یافته های تحقیق نشان داد که موانع سازمانی در اجرای صحیح قانون جدید رسیدگی به تخلفات رانندگی تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: قانون رسیدگی تخلفات رانندگی، موانع سازمانی، موانع اجرایی، موانع فناوری، موانع آموزشی، موانع زیرساختی
  • مرتضی اسدامرجی، امیر رسولی، شهاب حسن پور، نغمه رسولی صفحات 57-72
    در تعامل سه گانه راننده، اتومبیل و جاده، راننده حدود 70درصد و اتومبیل و جاده به طور مشترک 30درصد را به خود اختصاص داده اند. علاوه بر اطلاعات مذکور براساس آمار و داده های پلیس راه، بیشترین علت تصادفات، اشتباهات انسانی است. این موضوع بیان گر اهمیت و جایگاه مهم راننده و آموزش های راننده در ایمنی جاده می باشد. یکی از دوره های آموزشی مهم برای رانندگان که مهارت های آنها را در پیشگیری از تصادف و افزایش ایمنی کاربران جاده ای افزایش می دهد، رانندگی تدافعی است. رانندگی تدافعی شیوه ای از رانندگی است که باوجود شرایط اطراف و اعمال دیگر راننده ها، به حفظ زمان، سلامتی و منابع مالی کمک می کند. با استفاده از آموزش ها و فنون رانندگی تدافعی می توان با پیش بینی موقعیت های خطرناک و اشتباهات دیگران، خطرهای و خسارات را به شدت کاهش داد. دوره رانندگی تدافعی راهبردهای علمی برای اجتناب از تصادفات و کاهش تلفات ناشی از آن را ارائه می کند. براساس الگوی پیشنهادی، دو دوره تئوری خطرهای و مهارت های رانندگی تدافعی و یک دوره عملی به کارگیری فنون رانندگی تدافعی برای رانندگان پیش بینی شده است. نتایج، حاکی از این است که الگوی دوره آموزش رانندگی تدافعی سبب کاهش احتمال بروز تصادفات و آسیب های وسایل نقلیه، افزایش رعایت قوانین و مقررات ترافیکی توسط کاربران راه و بهبود شرایط روانی رانندگان حین استفاده از راه خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش، رانندگی تدافعی، تصادف، آموزش خطرهای رانندگی، آموزش مهارت های رانندگی تدافعی
  • علی فتاحی، سید سعید کشفی صفحات 73-92
    استان ایلام در شاخص های مربوط به شدت تصادفات رانندگی و تلفات انسانی در محل حوادث رانندگی در چند سال اخیر همواره دارای بالاترین شاخص ها و بدترین شرایط بوده است. هدف مطالعه حاضر، تعیین نقش عامل راه در شدت تصادفات رانندگی در جاده های استان ایلام است. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و ازنظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه را رانندگان و کارشناسان حوزه تصادفات استان ایلام تشکیل می دهد که برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه و اسناد و مدارک موجود استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان دادکه به ترتیب، عامل شیب و قوس و مشکلات هندسی با وزن 462/0، راه های دوطرفه غیرمجزا با وزن 249/0 و کم عرض بودن راه های استان با وزن 127/0، نبود حفاظ و گاردریل با وزن 088/0 و کمبود یا نقص در روشنایی معابر با وزن 045/0 و کمبود علائم و تجهیزات با وزن 030/0، بیشترین نقش را در شدت تصادفات جاده ای در استان ایلام به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: شدت تصادف، عوامل جاده ای، عامل راه، تصادفات جاده ای، عامل انسانی
  • سعید جلیلی، علی محبی صفحات 93-116
    هدف این پژوهش ارزیابی اثربخشی دوره های کارشناسی ارشد رشته راهنمایی و رانندگی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. برای سنجش واکنش، یادگیری و میزان تغییرات رفتاری از ابزار پرسش نامه و میانگین نمرات دروس فارغ التحصیلان استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را دانشجویان و فرماندهان مستقیم دوره 11 کارشناسی ارشد رشته راهنمایی و رانندگی، هرکدام به تعداد 54 نفر و به صورت تمام شمار تشکیل می دهند. نتایج این تحقیق نشان داد که رضایت دانشجویان نسبت به برگزاری کل دوره مطلوب بوده و به غیر از دروس مطالعات تطبیقی راهور، نقش پلیس راهور در مدیریت بحران و روش تحقیق، بقیه دروس از اثربخشی مطلوبی برخوردار هستند. هم چنین بیشترین میزان تغییرات رفتاری دانشجویان نیز مربوط به دروس امور انتظامی راهور، سمینار تخصصی، نقد و بررسی آیین نامه راهور و روش تحقیق پیشرفته می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اثربخشی، واکنش، سنجش، یادگیری، نتایج
  • صابر امینی خانه برق صفحات 117-143
    مسئله دفاع مشروع، مسئله تازه و جدیدی نیست؛ از همان ابتدا که بشر خود را شناخت، ناگزیر بود در قبال حمله دیگران از خود دفاع کرده و متجاوز را به هر طریق ممکن از خود دور کند. جوامع قدیم نیز با الهام از همین غریزه اولیه دفاع، مقرراتی در این زمینه وضع کردند و دفاع از جان و مال را از تعقیب و مجازات معاف دانستند. در قوانین ما، قانون گذار موارد دفاع مشروع را احصاء کرده است؛ مشروعیت دفاع به حدی است که فقط قانون گذار در مواردی که ممکن بوده مشروعیت دفاع مورد تامل قرار گیرد، با وضع قانون در جلب رفع شبهه و تردید گام بردارد. در شرع مقدس اسلام نیز دفاع مشروع حق هر مسلمان و حتی به عقیده بعضی، تکلیف شرعی هر مسلمان است؛ فقهای اسلامی معتقدند که دفاع از جان و مال به قدر توانایی و احتیاج جایز است؛ هر انسانی حق دارد در موقع احساس خطر به دفاع از جان، مال و ناموس خود و افرادی که دفاع از آنان بر وی واجب است، اقدام کند. این اقدام، دفاع مشروع نامیده می شود. علاوه بر فقه اسلام، قانون مجازات اسلامی کشور ما و قوانین جزایی سایر کشورها نیز به آن پرداخته اند. اقدامات ماموران راهنمایی و رانندگی در حین انجام وظیفه با تحقق شرایطی نیز مشمول این موضوع است که ماده 157 از قانون مجازات اسلامی 1392 دقیقا به آن اشاره دارد. البته تحقق این موضوع و جرم نبودن رفتاری که در حالت عادی انجام آن مستوجب مجازات است (عوامل موجهه) مستلزم شرایط خاصی است که در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ذکر شده است. ماده 156 قانون جدید نیز با غیرقابل تعقیب و مجازات دانستن عمل مجرمانه در مقام دفاع از نفس یا عرض یا ناموس یا مال خود یا دیگری یا آزادی تن خود یا دیگری درواقع حق خصوصی دفاع را قبول دارد؛ اما شرایطی را نیز برای دفاع مشروع پیش بینی کرده است و ضرورت را به جای تناسب و رسیدگی را فقط در مرحله دادگاه محرز دانسته است.
    کلیدواژگان: محدوده مدارس، کاهش سرعت، تابلوهای راهنمایی و رانندگی، ایمنی ترافیک
|
  • Hamid-Reza Behnood, Mohammad-Reza Ahadi Pages 1-16
    In this study, the willingness to pay approach has been employed by using studies done in developed countries. The willingness to pay method measures the value of life in terms of values for which people are willing to pay for reducing risks threatening their lives. This study has been conducted with the aim of investigating the employment of the willingness to pay method and designing relevant questionnaires. Two usable methods, i.e., obvious preference and expressive preference are taken into account in the willingness to pay approach. From among these two methods, the obvious method is highly applicable and people's safety is questioned by using questionnaires directly or indirectly. The use of conditional valuation is a known method for estimating willingness to pay, and in this study, open-ended questionnaires were used. To this end, the number of 400 people was considered and two in-person interview and phone contact ways were employed. The findings suggested that, by summing up all items of costs along with human capital method, the economic load arising from traffic casualties in Iran was estimated to be over 4 billion dollars in 2011. By reducing the value of willingness to pay in 2013 (equivalent to 65000 dollars for each person) to that of 2010 by using the medium inflation rate, the value of this cost is estimated for 30000 dollars for each person in 2010. The overhead value of 53%based on the willingness to pay approach relative to the human capital method is much similar to the findings of international studies including infrastructure, transportation and regional economy bureau in Australia.
    Keywords: Willingness to Pay, Traffic Casualties, Conditional Valuation, Expressive Preference, Obvious Preference
  • Hamed Mohamadi, Seyed Behshid Husseini Pages 17-36
    From the onset of creation, the incidence o crises in human settlements, especially in cities has assumed special importance due to high population density. During a crisis or an emergency situation compunction transportation network assumes a critical role in returning the normal state to the city. This article is aimed to predict the functioning of a traffic access network in a post-crisis stage. This research is applied and was done in a descriptive - analytical form. Theoretical data were gathered through document and library forms and field data were gathered through surveys and observations, To analyze the data, Tehran's district 6 crossing center line was selected as the statistical population the study and was entered the GIS software and evaluated by using the Ox one Plug-in. Then, parameters for the analysis of the space syntax were extracted. Findings show that it is most likely for the crossings to be used for transportation, procurement and evacuation of the injured in Keshavarz Bld., Valy-e- Asr, Karegar and Karim Khan streets. As well, the Jahan Are street has the highest number of connection to dead-end alleys, suggesting that it lacks the capability to evacuate the residents to its surrounding areas after a crisis happens because of its low integration with the other areas of the district.
    Keywords: Crisis, Crisis Management, Access Network, Transportation, Space Syntax
  • Bahman Hasani, Moosa Amiri, Reza Javadian, Yadollah Alizade Pages 37-56
    This research was aimed to investigate organizational obstacles on the way of proper execution of the law on investigating driving violations in the Kermanshah province. To this research, organizational factors in the area of executive, educational, technological and infrastructure obstacles were studied. The current study was applied in terms of goals and from a methodological point of view, it was a survey, while from a data gathering perspective, it was a quantitative research. The statistical population of this study consisted of all Traffic and Road Police personnel of the Kermanshah province (N=522). The number of 220 people was selected as the sample size based on the Morgan-Krejesi Table and via random method. To gather data, questionnaires were used. As per the findings and those of previous studies, one can argue that some factors are considered organizational obstacles hindering the execution of new laws. In this research, four categories of factors have been cited as organizational obstacles. Meantime, research findings suggest the existence of such obstacles within an organization. Research findings suggest that organizational obstacles have effects in the proper execution of the law on investigating driving violations.
    Keywords: The Law on Investigating Driving Violations, Organizational Obstacles, Executive Obstacles, Technological Obstacles, Educational obstacles, Infrastructure Obstacles
  • Morteza Asad-Amarji, Amir Rasouli, Shahab Hasanpur, Naghme Rasouli Pages 57-72
    In a triad interaction of the driver, vehicle and roads, the driver accounts for 70% and vehicles and roads account for 30% jointly. In addition to the said data, human mistakes account for the main cause of accidents according to road police data. This issue indicates the significance and major position of the driver and drivers training on the safety of roads. One of the major training courses for drivers which increase their skills in preventing from accidents and increase road safety is defensive driving. Defensive driving is a manner of driving which contributes to the preservation of time, health and financial resources despite the conditions of the surrounding and actions on the part of other drivers. Using defensive driving training and techniques, one can sharply reduce risky situations and other's mistakes. Defensive driving training offers scientific strategies for avoiding accidents and reducing resulting casualties. According to the recommended model, two courses of Risks Theories and Defensive Driving Skills and one pragmatic course on applying defensive driving techniques have been foreseen for drivers. The findings suggest that the defensive driving training course model results in reduced possibility of accidents and damages from vehicles, increases the observance of laws and improves drivers; mental conditions while driving on the roads.
    Keywords: Training, Defensive Driving, Accidents, Driving Risk Training, Defensive Driving, Skills Training
  • Ali Fattahi, Seyed Saeadkashfi Pages 73-92
    The province of Ilam has had the highest indices of driving incidents in recent years which is the worst conditions in the country. The current article is to determine the role of road factor in the severity of driving accidents in the Ilam province roads. This study is applied in terms of goals and from a data gathering point of view, it is descriptive survey. The statistical population of this study was comprised of drivers and experts in the area of accidents in then Ilam province, where questionnaires as well as documents were used for gathering data. The findings have shown that the factor of slope and arch and geometric problems with a weight of 0.462, non-separate two-sided ways with a weight of 0.249 and narrowness of road with a weight of 0.127, lack of protective guards with a weight of 0.088, lack of lightening in the crossings with a weight of 0.045 and lack of signposts and equipment with a weight of 0.030 had the most effective roles in the severity of road accidents in the province of Ilam respectively.
    Keywords: Accidents Severity, Road Factors, Road Factor, Human Factor
  • Saead Jalili, Ali Mohebbi Pages 93-116
    This research was aimed to evaluate the efficacy of M.A. course training in the major of Traffic. The article is applied in trems of goals and from a descriptive method, it is a survey. To measure the reaction, learning and level of behavioral changes, questionnaires and mean scores of graduates were used. The statistical population of this study consisted of students and immediate commanders of M.A. course 11 on Traffic, each of which was 54 people who were in a full tally. The findings showed that students were satisfied with the holding of all courses except for comparative Traffic studies, the role of traffic police in crisis management and research methodology. Meantime, the remainder of the textbooks was found to be desirable. S well, the highest level of student's behavioral changes relate to policing traffic affairs, specialized seminars, criticism and investigation of traffic directives and advanced research methodology.
    Keywords: Evaluation, Efficacy, Reaction, Measurement, Learning, Results
  • Saber Amini-Khanebargh Pages 117-143
    The issue of legitimate defense is not a novel issue.Since the very beginning when man got to know each other, he had to defend himself against other's attacks and keep atrocities away from himself. Old societies, inspired by these same preliminary instincts, enacted some rules and regulations in this area and made defending of life and properties immune from prosecution and punishment. In our laws the legislator has elaborated on cases of legitimate defense. The legitimacy of defense is to some extent that only the legislator has contemplated on it in case where it has been found necessary. In the holy Islamic Sharia, legitimate defense is the right of each human and, on critical occasions, Islamic has ordered its followers to defend their lives, properties and honor. This action is called legitimate defense.in addition to the Islamic jurisprudence, our Islamic Penal Code and the criminal laws of other countries have addressed it. Actions by traffic officers during their duties falls under this category should some terms are met. Meanwhile, article 157 of the Islamic Penal Code has accurately referred to it. Of course, the fulfillment of this subject and that the conduct of a behavior resulting in punishment not deemed offence on a normal state require special conditions, These terms have been referred to in the Islamic Penal Code. Article 156 of the new laws have also accepted the private right to defense by considering punishment for criminal actions against legitimate defense; however, they have also envisaged conditions for legitimate defense and considered necessity instead of proportionality and investigation in the court stage only.
    Keywords: Schools Areas, Speed Reduction, Traffic Tableaus, Traffic Safety