فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 47 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 47 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود مطلبی، حسن رضا رفیعی، هویدا تزار صفحات 1-16

    همه ما در زندگی خود مواردی را سراغ داریم که نتوانسته ایم مطلب، اسم یا نام مکانی را به یاد بیاوریم. بسیاری از فراموشی ها در اختیار انسان نیست و بی تفاوتی یا بی اعتنایی افراد به قوانین را نمی رساند. هدف از نگارش این تحقیق، بررسی رابطه گذر زمان با فراموشی قوانین راهنمایی و رانندگی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی است. یافته های این مطالعه با ابزار پرسش نامه از 384 نفر راننده و شهروند اراکی در سال 1395 با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایگردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که تنها 4/29درصد افراد نمونه توانستند نمره قبولی را که در زمان اخذ گواهینامه کسب کرده بودند، کسب کنند و 6/70درصد آنها مردود شدند. درضمن مشخص شد که افراد، تابلوها، خط کشی و علائم تصویری را دیرتر و قوانین نظری را دو برابر بیشتر فراموش می کنند و مهم تر آن که پس از اخذ گواهینامه و قبولی در آزمون آئین نامه و پس از گذشت هر سال از آن، میزان فراموشی قوانین در افراد بیشتر می شود. جنسیت، سطح تحصیلات افراد در فراموشی قوانین راهنمایی و رانندگی بی تاثیر نیست. مردان نسبت به زنان نمره قبولی بالاتری دارند و قوانین را بیشتر به خاطر دارند و هم چنین با پایین آمدن سطح تحصیلات، آگاهی از قوانین کمتر و فراموشی آنها بیشتر است. هرچه سن افراد بالاتر می رود به همان میزان آگاهی از قوانین راهنمایی و رانندگی نیز کمتر می شود؛ اما نوع گواهینامه و شغل افراد در فراموشی قوانین راهنمایی و رانندگی دخیل نیست.

    کلیدواژگان: زمان، فراموشی، قوانین راهنمایی و رانندگی، علایم راهنمایی و رانندگی، گواهینامه رانندگی
  • فائزه عزتی آراسته پور، روح الله سهرابی * صفحات 17-32

    رشد غیرمنتظره فعالیت های حمل ونقل، پیامدهایی چون نرخ فزاینده تصادفات رانندگی، مصرف بی رویه منابع طبیعی و انرژی، آلودگی هوا و صدا را با خود به همراه داشته است که لزوم دست یابی به حمل ونقل پایدار را بیش از پیش آشکار کرده است. پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی عوامل موثر در دست یابی به حمل ونقل پایدار شهر همدان با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را 15 نفر از خبرگان حوزه حمل ونقل که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، تشکیل دادند. نظرات آنها با استفاده از پرسش نامه مقایسات زوجی گردآوری شد و سپس در نرم افزار اکسپرت چویس تجزیه و تحلیل شد. نتایج اولویت بندی عوامل موثر در دست یابی به حمل ونقل پایدار شهر همدان عبارت انداز: افزایش ایمنی و کاهش تصادفات، افزایش سهم استفاده از حمل ونقل عمومی، کاهش حجم ترافیک، بهبود دسترسی به مناطق اشتغال و مسکونی و دیگر مدل های حمل ونقل، صرفه جویی در زمان سفر، دسترسی به پارکینگ، قابلیت پرداخت هزینه های حمل ونقل برای کاربران، افزایش مصرف انرژی جایگزین سوخت فسیلی و تجدیدپذیر و میزان کاهش آلودگی هوا.

    کلیدواژگان: ایمنی، تحلیل سلسله مراتبی، حجم ترافیک، حمل ونقل پایدار، سهم استفاده از حمل ونقل عمومی
  • رضا جوادیان*، علی انصاری پور، محسن حاجی مقصود صفحات 33-48

    انگیزه خدمت کارکنان راهور شهر اصفهان است. روش انجام این تحقیق، توصیفی- تحلیلی با اتکا به روش پیمایشی است. در این پژوهش، از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق به صورت تمام شمار، شامل کلیه کارکنان پلیس راهور شهر اصفهان به تعداد 170 نفر است. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق حاضر، پرسش نامه محقق ساخته است. تعداد 170 پرسش نامه بین جامعه آماری توزیع شد، که از این میان تعداد 148 پرسش نامه معادل 87درصد از آنها صحیح و کامل برگردانده شد. یافته های این مطالعه نشان می دهد که 94درصد معتقدند که با افزایش حقوق و مزایا می توان انگیزه خدمتی را در آنها بالا برد. از نظر شرکت کنندگان، میزان اختلاف بین موافقان و مخالفان چرخش شغلی، اندک است. 70درصد بر این باورند که شایسته سالاری نقش مهمی بر انگیزه خدمتی آنها دارد. حدود 50درصد افراد شرکت کننده بر این باورند که نقش جایگاه شغلی بر انگیزه خدمتی بسیار موثر است. نتایج این تحقیق نشان داد که از بین 5 عامل موثر (امکانات و تجهیزات، حقوق و مزایا، شایسته سالاری، جایگاه شغلی و چرخش شغلی) بر انگیزه شغلی کارکنان راهور، عامل حقوق و مزایا به عنوان موثرترین و عامل چرخش شغلی کمترین اثر را بر انگیزه شغلی کارکنان راهور دارند.

    کلیدواژگان: امکانات و تجهیزات، حقوق و مزایا، شایسته سالاری، جایگاه شغلی و چرخش شغلی، انگیزه شغلی، عوامل درون سازمانی
  • حمیدرضا بهنود صفحات 49-66

    شاخص ظرفیت عملکردی به مقیاس اختصاری جراحت مربوط شده و به پیامدهای یک سال بعد از جراحت تعلق می گیرد. از آن جایی که این اثر به عنوان یکی از اجزای هزینه مرتبط با بار سلامت جراحت های ترافیکی تعریف می شود، جستجوی مقدار کمی آن در این مطالعه در دستور کار قرار گرفته است. شاخص ظرفیت عملکردی توانایی های عملکردی عادی یک فرد را به 10 بخش عمده تقسیم کرده و به هر بخش ضریبی بین صفر تا یک تخصیص می دهد تا بتواند نشانه ای کمی از کاهش پیش بینی شده در ظرفیت عملکردی شخص مصدوم را ارائه کند. برای کمی سازی اثر کاهش ظرفیت عملکرد، اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه هزینه مربوط به آن شامل طبقه بندی شدت جراحت، شاخص ظرفیت عملکردی در هر طبقه شدت جراحت، طول درمان، کل زمان متاثر از کاهش ظرفیت عملکرد و هزینه جمع آوری شده است. در طبقه بندی جراحات، دسته اول با میانگین هزینه 2/6 میلیون ریال به عنوان نماینده هزینه جراحت های سبک سهمی بالغ بر 87درصد از مصدومان را به خود اختصاص داده است. شدیدترین سطح جراحات نیز با میانگین هزینه 3/813 میلیون ریال کمتر از یک هزارم مصدومان را در خود جای داده است. براساس این طبقه بندی، مقدار کل هزینه مربوط به کاهش ظرفیت عملکردی برای تمامی مصدومان در سال 1390 در حدود 261میلیارد ریال به دست آمده است. این هزینه برای هر فرد با جراحت سبک در حدود 4600ریال و با شدیدترین سطح جراحت بیش از 132میلیون ریال به دست آمده و به طور متوسط برای هر فرد مجروح در حوادث ترافیکی سال 1390 هزینه ای بالغ بر 314هزار ریال را وارد کرده است.

    کلیدواژگان: شاخص ظرفیت عملکردی، هزینه تصادفات، جراحت های ترافیکی، طبقه بندی جراحت، سرمایه انسانی
  • محسن نیازی، اسما عسگری، الناز نورانی * صفحات 67-82

    با ورود جوامع به دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات، ابزار کنترلی پلیس راهنمایی و رانندگی هم تغییر یافته است؛ دوربین های نظارتی یکی از این فناوری های نوین است. هدف این پژوهش، مطالعه نقش دوربین های نظارتی و ثبت تخلفات در کاهش تخلفات رانندگی از دیدگاه شهرروندان کاشانی است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل شهروندان دارای گواهینامه 64- 18ساله شهر کاشان در سال 1395 است که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 260 نفر برآورد شده است. داده های پژوهش با استفاده از ابزار پرسش نامه جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که استفاده پلیس از کنترل محسوس (حضور ماموران راهنمایی و رانندگی در خیابان ها) و نامحسوس (دوربین های نظارتی و ثبت تخلفات) بر میزان تخلفات رانندگی به ترتیب (397/0 r=- و 129/0 r=-) اثر معناداری دارد. به عبارت دیگر، با افزایش میزان کنترل محسوس و نامحسوس پلیس، میزان تخلفات رانندگی کاهش می یابد. هم چنین، گویه موافقت شهروندان با نصب دوربین های ثبت تخلف و کنترل نامحسوس با میانگین 49/3، بالاترین میانگین و گویه جرایم نقدی با میانگین 87/2، پایین ترین میانگین را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: پلیس راهور، دوربین های نظارتی، تخلفات رانندگی، کنترل محسوس و نامحسوس، دوربین های ثبت تخلف
  • محمدرضا پورغلامی سروندانی * صفحات 83-110

    صدمات و خسارات ناشی از تصادفات جاده ای، امری مهم و فراوان است که متاسفانه در اغلب موارد نادیده گرفته شده است. پژوهش حاضر، با نگاه موشکافانه به تحلیل و بررسی عناصر اقلیمی موثر بر وقوع تصادفات براساس مطالعه منابع معتبر داخلی و خارجی و هم چنین تحلیل اطلاعات فرم کام 114 در منطقه شمال غرب ایران پرداخته است. روش تحقیق، از نظر ماهیت، روش و نحوه انجام آن از نوع توصیفی- تحلیلی است . منطقه مورد مطالعه در این تحقیق، استان اردبیل است. داده های مورد استفاده، شامل آمار روزانه و ساعتی تصادفات (فوتی، جرحی و خسارتی) در سه سال منتهی به سال 1393 است. در این تحقیق از داده های دست اول فضای جغرافیایی، آمارنامه های بانک اطلاعات تصادفات نیروی انتظامی، داده های ساعتی ایستگاه های هواشناسی سینوپتیک مستخرج از بانک اطلاعات و آمار سازمان هواشناسی و نیز با استفاده از روش کتابخانه ای استفاده شد. یافته ها نشان داد دو عنصر زمان و عناصر اقلیمی در توزیع فضایی تصادفات محورهای مورد مطالعه تاثیرگذار بوده اند. عنصر زمان با ترکیب شرایط اقلیمی نشان داد، در محورهای مختلف، بیشتر تصادفات در زمان های خاصی رخ داده است.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، عناصر آب وهوا، استان اردبیل، هواشناسی
  • شهاب حسن پور * صفحات 111-129

    حمل ونقل به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر رونق اقتصادی، از طریق جابه جایی بار و مسافر، زمینه های امکان دسترسی به رفاه و تسهیلات ملی را افزایش می دهد. مطالعه بخش حمل ونقل به عنوان پیش نیاز و زیربنای توسعه، دارای نقش اساسی و کارآمد در باروری امکانات و استعدادهای بالقوه جوامع بوده و موجب برقراری تقویت هرچه سریع تر و گسترده تر بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها می شود. ازسوی دیگر گسترش تسهیلات و زیرساخت های حمل ونقل علی رغم ایجاد مزایای بسیار برای شهروندان به عنوان یکی از عوامل افزایش روزافزون تصادفات نیز محسوب می شود. در سال های اخیر، دست اندرکاران حوزه حمل ونقل، تلاش کرده اند تا با استفاده از روش های مدیریت ترافیک، وضعیت ترافیک و ایمنی را بهبود بخشند. در این میان، بی نظمی ترافیک به عنوان یکی از معضلات اساسی رفتار ترافیکی در شبکه معابر و به خصوص بزرگراه ها و آزادراه ها تبدیل شده است که درصورت شناسایی عوامل آن و با استفاده از راه کارهای نوین، می توان تا حدود زیادی آن را بهبود بخشید. از این رو در تحقیق جاری سعی می شود عوامل موثر بر بی نظمی ترافیک شناسایی و اولویت بندی شوند. لذا ابتدا عوامل موثر بر بی نظمی ترافیک مورد شناسایی و ارزیابی قرار گرفته است؛ سپس با به کارگیری روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Expert choice میزان اولویت هر یک از عوامل تعیین شده است. برای این فرآیند از نظرات کارشناسی از طریق پرسش نامه و با جامعه هدف خبرگان و کارشناسان استفاده می شود. نتایج نشان می دهد که عوامل انسانی با 2/39 درصد در مرتبه اول، عوامل مدیریتی با 6/24 درصد در مرتبه دوم، عوامل ترافیکی با 5/20 درصد در مرتبه سوم و عوامل زیرساختی با 7/15 درصد در مرتبه چهارم قرار دارند.

    کلیدواژگان: بی نظمی، ترافیک، مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، عوامل انسانی، عوامل مدیریتی، عوامل ترافیکی و عوامل زیرساختی
|
  • Davoud Motallebi*, HassanReza Rafiei, Hoveida Tezar Pages 1-16

    We all find out in our lives that we could not remember the name of a subject or a place. Many of the amnesties are not available to humans and do not mean indifference or disregard of people to the rules. The purpose of this research is to examine the relationship between time passages with amnesia towards traffic laws. The purpose of this study is applied, and it is descriptive-analytic in terms of nature and method of a correlation type. The findings of this study were collected using a questionnaire from 384 drivers and citizen of Araki in 2016 using cluster random sampling method. The results of the research show that only 29.4% of the sample members were able to score the grade they were awarded at the time of certification, and 70.6% of them were rejected. It was also found that people forget their markings, tableaus, rulers, and visual symptoms later, while they forget about the theoretical rules twice, and more importantly, after obtaining a certificate and passing on the test of the Code of Practice, and after each passing year, the rate of forgetting the rules in gets higher in people. Gender and the level of education of people also affect the oblivion of traffic laws. Men have a higher acceptance rate than women, they are more aware of the rules, and they are more likely to be less informed by Lowe education, and forgetting rules will be huger. The higher the age of the person, the less awareness of traffic laws, but the type of certification and occupation of people are not involved in the amnesia of driving laws.

    Keywords: Time, forgetfulness, Driving Laws, Driving Signs, Driving license
  • Faezeh Ezati Arastepour, Rooholah Sohrabi* Pages 17-32

    The unexpected growth of transportation activities has resulted in increased incidents of driving accidents, excessive consumption of natural resources and energy, air pollution and noise, which has already highlighted the need for sustainable transport. The purpose of this study was to prioritize the effective factors in achieving sustainable transportation in Hamedan using hierarchical analysis. The statistical population of this study was made up of 15 field transport experts selected by snowball sampling method. Their opinions were collected using a paired comparison questionnaire and then analyzed in Excel software. Prioritization results of the effective factors in achieving sustainable transportation in Hamadan include: increasing safety and reducing accidents, increasing the share of public transportation, reducing traffic volumes, improving access to employment and residential areas and other transportation models, saving travel time, access to parking, The ability to pay for shipping costs for users, increasing fossil fuel and renewable energy consumption and reducing air pollution.

    Keywords: Safety, Analytic Hierarchy, Traffic Volume, Sustainable Transportation, Share of Public Transportation
  • Reza Javadian*, Ali Ansari Pour, Mohsen Hajimaghsoud Pages 33-48

    institutional organization that influences the motivation of the traffic staff of the city of Isfahan. The method of this descriptive-analytical research is based on the survey method. In this research, library and field studies have been used. The statistical population of this research is a total number of 170 people, including all the personnel of the police in the city of Isfahan. The data gathering tool is a researcher-made questionnaire. A total of 170 questionnaires were distributed among the statistical community, among which 148 questionnaires were returned, equivalent to 87% being correct and complete. The findings of this study show that 94 percent believe that raising the salaries and benefits can raise the motivation for them. According to the participants, there is little difference between the supporters and the opponents of the job rotation. 70 percent believe that meritocracy plays an important role. About 50% of the participants believe that the role of job position is very effective on service motivation. The results of this study showed that among the five effective factors (equipment, salary and benefits, meritocracy, occupational status and job rotation), the motivation for the occupation of the employees, the salary and benefits has been the most effective and the factor of job rotation and have the least effect on the employee's job motivation.

    Keywords: facilities, Salaries Benefits, Meritocracy, Job Position, Job Rotation, Job Motivation, internal factors
  • HamidReza Behnood* Pages 49-66

    Functional capacity index refers to the severity of the injury and results from one year after the injury. Since this work is defined as one of the cost components associated with the health burden of traffic injuries, the search for a small amount of it in this study is on the agenda. The functional capacity index divides one person's normal abilities into 10 major sections and allocates to each sector a coefficient of between 0 and 1 in order to provide a quantitative indication of a predicted decline in the functional capacity of the injured person. To quantify the effect of reducing the capacity of function, the information needed to calculate its cost includes the classification of severity of injury; functional capacity index per severity of injury, duration of treatment, total time affected by capacity reduction and accumulated costs. In the classification of injuries, the first group with an average cost of 120 dollars account for the cost of light injuries sustained for a parity of 87% of the injured. The most severe level of injuries, with an average cost of 150 dollars, is less than one thousandth of the injured. Based on this classification, the total cost of reducing the functional capacity for all injured in 2011 was about 26 million dollars. The cost per person with light injuries was about 2 dollars and the highest level of injury was more than 2600 dollars, and the average cost per person injured in traffic accidents in 2011 was 6 dollars.

    Keywords: Functional Capacity Index, Cost of Accidents, Traffic Injuries, Accident Classification, human capital
  • Mohsen Niazi, Asma Asgari, Elnaz Nourani* Pages 67-82

    With the arrival of communities in the world of information and communication technology, the traffic police control tool has also changed; surveillance cameras are one of these new technologies. The purpose of this study was to study the role of surveillance cameras in recording offenses in reducing traffic offenses from the viewpoint of the city of Kashan citizens. The present study is a survey type. The statistical population of the study consisted of 18-64 year-old citizens of Kashan in 2016, using the Cochran formula; the sample size is estimated to be 260. Data were collected using a questionnaire. The findings of the research show that police use of tangible control (Presence of road traffic officers in the streets) and intangible control (Regulatory cameras and violations records) has a significant effect on the amount of driving violations respectively (r=-0.129 and r=-0.329). In other words, with increasing tight police control, the amount of driving violations decreases. Also, the consent of the citizens by installing tangible and intangible control cameras with an average of 3.49, the highest average, and cash penalty cases with an average of 2.87, account for the lowest average.

    Keywords: Police Traffic Police, Surveillance Cameras, Driving violations, Tangible, Intangible Controls, Incriminating Cameras
  • MohammadReza Pourghahimi Sarvestani * Pages 83-110

    The injuries and damage caused by road accidents are important and abundant, which is unfortunately overlooked in most cases. The present study has analyzed and investigated the climatic elements affecting the occurrence of accidents based on the study of credible domestic and foreign sources, as well as the analysis of information from 114 in the northwest region of Iran. The research method is descriptive-analytical in terms of its nature. The study area in this study is Ardabil province. The data used includes the daily and hourly statistics of accidents (fatalities, injuries and losses) in the three years leading up to 2014. In this research, geospatial data, police intelligence data bank statistics, and hourly data of synoptic meteorological stations were extracted from databases and statistics of meteorological organization and also using library method. The findings showed that two time and climatic elements were effective in the spatial distribution of crashes of the studied axes. The element of time, combined with climatic conditions, showed that in most axes, most accidents occurred at certain times.

    Keywords: road accidents, Climate Elements, Ardabil Province, Meteorology
  • Shahab Hasanpour* Pages 111-129

    Transportation, as one of the factors affecting economic prosperity, increases the opportunities for access to welfare and national facilities by shifting freight and passengers. The study of the transportation sector as a prerequisite and developmental infrastructure plays a fundamental and effective role in the reproduction of the potential talents of societies and promotes the rapid and wider strengthening of the various economic, social and cultural sectors of the countries. On the other hand, the expansion of transportation facilities and transportation infrastructure, despite the creation of many benefits for citizens, is also considered as one of the factors driving up an increase in accidents. In recent years, transport managers have been trying to improve traffic and safety by using traffic management techniques. Meanwhile, traffic disorder has become a major constraint on traffic behavior in road networks, especially highways and freeways, which can be improved to a large extent by identifying its factors and using new solutions. Hence, in the current research, attempts are made to identify and prioritize the factors affecting the traffic disruption. Therefore, firstly, the factors influencing the traffic disruption are identified and evaluated. Then, using the hierarchical analysis process and Expert selection software, the priority level of each of the factors is determined. For this process, expert opinions are used through the questionnaire and with the target community of experts. The results show that human factors are at first level with 39.2%, management factors in the second order with 24.6%, traffic factors in the third level with 20.5%, and infrastructural factors are in the fourth order with 15.7%.

    Keywords: Disorder, traffic, Analytical Hierarchy Process Model, human factors, Management factors, Traffic Factors, Infrastructure Factors