فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 48 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد رحیمی، سیده شهلا حسینی صفحات 1-26

    کلان شهر کرمان، امروزه مشکلات عمده ای در حوزه حمل ونقل درون شهری هم چون سهم پایین استفاده از حمل ونقل عمومی، ازدحام ترافیکی روزافزون در بخش مرکزی شهر را تجربه کرده است. به همین منظور در این تحقیق سعی شده است به بررسی وضعیت ناوگان حمل ونقل عمومی شهر کرمان با تاکید بر رشد هوشمند پرداخته شود. برای انجام این مطالعه از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. شیوه جمع¬آوری اطلاعات، اسنادی و کتابخانه¬ای است و هم چنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک راهبردی سوات و سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که حمل ونقل عمومی در شهر سطح کرمان کمتر به کار گرفته می شود و تنها خط آزادی- مشتاق، بیشترین تعداد مسافر روزانه را جابه جا می کند (حدود 60 هزار مسافر). مطابق با این نتایج، در سفرهای انجام شده با اتوبوس، گروه های شغلی دانشجو با 32درصد سهم، خانه دار با 23درصد سهم، دانش آموز با 19درصد سهم، به ترتیب بیشترین تعداد مسافران سامانه اتوبوس رانی را در میان گروه های مختلف شغلی داشته اند. راهبرد به دست آمده از نوع محافظه کارانه (حداکثر- حداقل (wo)) بوده و عمده تاکید اساسی آن بر استفاده بهینه از امکانات موجود حمل ونقل عمومی در سطح شهر است.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، حمل ونقل عمومی، رشد هوشمند شهری، حمل ونقل سبز، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • سیروس احمدی*، سیمین جم نژاد صفحات 27-42

    پلیس مسئول اصلی اجرای قوانین راهنمایی و رانندگی است، و به همین دلیل عملکرد او بر میزان تخلف رانندگی تاثیر دارد اما این رابطه کمتر مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر تلاش کرده است تخلف رانندگی را در بین رانندگان شهر یاسوج بررسی و رابطه آن را با عملکرد پلیس از نگاه آنان، آشکار سازد. روش انجام پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه افراد بالاتر از 18 سال در شهر یاسوج هستند که دارای گواهی نامه رانندگی بوده و صاحب خودرو شخصی باشند. در مجموع 389 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله¬ای انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسش¬نامه است که برای تعیین اعتبار مقیاس های آن از اعتبار سازه به روش تحلیل عاملی و اعتبار محتوا و جهت تعیین پایایی آن از ضریب آلفا کرانباخ و بازآزمون، استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که تخلف رانندگی در بین رانندگان در سطح بالایی است. هم چنین عملکرد پلیس بر تخلف رانندگی تاثیر دارد و با افزایش عملکرد پلیس در بعد قانون مندی و رفتار احترام آمیز با رانندگان، از میزان تخلفات رانندگی کاسته می شود.

    کلیدواژگان: تخلف رانندگی، عملکرد پلیس، قانون مندی، رفتار احترام آمیز، رانندگان
  • ولی الله پیرا، سید محمد سادات حسینی، لیلا ذوقی صفحات 43-64

    پژوهش حاضر با هدف شناخت تفاوت عملکرد رانندگان تهرانی در پذیرش سرفاصله زمانی ایمن بین وسایل نقلیه است. روش تحقیق، از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، کلیه کاربران ترافیکی اعم از زن و مرد است. به عنوان نمونه پژوهش، 300 نفر از کاربران ترافیکی (130 نفر زن و 170 نفر مرد) با استفاده از فرمول کوکران تعیین حجم و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش، پرسش نامه‏ محقق ساخته¬ای است که دارای 15 سوال چهارگزینه است؛ آلفای کرونباخ پرسش نامه (82/.) برآورد شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، به دلیل ناپارامتریک بودن توزیع داده ها، از روش یو من ویتنی استفاده شد. یافته های پژوهش در سطح 95/. نشان داد که بین عملکرد زن و مرد در انتخاب فاصله طولی با وسیله نقلیه جلویی، در حرکت به صورت مستقیم تفاوت معنادار وجود دارد؛ اما بین عملکرد مرد و زن در انتخاب فاصله طولی با وسیله جلویی برای سبقت، به هنگام ورود به بزرگراه و در تعیین فاصله عرضی با وسایل نقلیه جانبی تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: عملکرد راننده، سرفاصله ایمن دنباله روی، سرفاصله زمانی
  • سیامک قادری، علی پایدار، امین زاهدی خامن صفحات 65-90

    امروزه با توجه به این واقعیت که، سرعت رشد مالکیت خودرو بیشتر از نرخ تخصیص فضا به معابر و پارکینگ ها است؛ لذا همواره تقاضا برای پارکینگ از روندی صعودی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تعیین مکان های مناسب جهت احداث پارکینگ های طبقاتی در محدوده منطقه 8 شهر کرج است؛ در این راستا، پس از مطالعه و بررسی تحقیقات انجام شده در زمینه مکان یابی و هم چنین تعیین محدوده پژوهش، معیارهای مورد استفاده براساس معیارهای به کاررفته در تحقیقات و پژوهش های پیشین و نیز مصاحبه با کارشناسان و متخصصان حوزه حمل ونقل و ترافیک تعیین شده و به وسیله پرسش نامه ای که به منظور مقایسه زوجی معیارها و براساس روش تحلیل سلسله مراتبی طراحی شده است، از کارشناسان حمل و نقل و ترافیک نظرسنجی به عمل آمد؛ با استفاده از نرم افزار Expert choice وزن معیارها محاسبه شده است و توسط نرم افزار Arc GIS مکان های اولیه مشخص شده و پس از انجام مقایسه زوجی این مکان ها، با استفاده از نرم افزار (EC) ، نتایج، تجزیه و تحلیل شده و پس از محاسبه و اعمال وزن نرمال مکان های پیشنهادی در لایه های معیارها و تجمیع این لایه ها با یکدیگر، نقشه مکان های نهایی به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین معیارها در مکان یابی پارکینگ های طبقاتی به ترتیب عبارت انداز: نزدیکی به مراکز جاذب سفر، دسترسی به خیابان های اصلی، دسترسی به حمل ونقل عمومی، قرارگیری در خیابان های دارای حجم ترافیک سنگین، قرارگیری در کاربری مناسب، فاصله از میادین اصلی و تقاطع های اصلی، هزینه تملک زمین.

    کلیدواژگان: مکان یابی، پارکینگ طبقاتی، تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • سید مجتبی آبرودی*، سید سعید کشفی، سیدتیمور حسینی صفحات 91-108

    رانندگی بدون رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، نظم و امنیت هر جامعه ای را تهدید و باعث سلب آسایش و آرامش افراد آن جامعه می شود. با توجه به تصویب قانون جدید رسیدگی به تخلفات و افزایش 289درصدی تخلفات سال 95 نسبت به سال 89، بررسی تاثیر سرعت بخشیدن اجرای قانون جدید رسیدگی به تخلفات بر کاهش تصادفات و تخلفات شهر تهران، هدف این تحقیق است. این تحقیق از نظر هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش انجام، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، روسای مناطق 26گانه پلیس راهور تهران بزرگ هستند؛ برای جمع آوری داده ها، از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین سرعت بخشیدن در اجرای قانون و بازدارندگی از تصادفات و تخلفات تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد. در نتیجه پیشنهاد می شود پلیس راهنمایی و رانندگی راه کاری را در جهت ابلاغ سریع تخلفات اعمال شده توسط دوربین های ثبت تخلفات، بازرسان نامحسوس و تخلفات دوبرگی در نظر بگیرد. مجهز شدن پلیس به امکانات و فناوری های روز جهت سرعت بخشیدن به ثبت تخلفات و سرعت در آگاهی دادن به مردم و اطلاع رسانی بخش های مهم قانون جدید از طریق رسانه های جمعی، هم چنین مجازات فوری و شدید در تخلفات حادثه آفرین مانند ضبط گواهی نامه، اعمال محرومیت های اجتماعی و توقیف خودرو در کاهش تخلفات و تصادفات بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، سرعت، تخلف، تصادف، قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی
  • سحر حسن پور صفحات 109-128

    مغایرت شدید بین رشد سریع وسایل نقلیه موتوری و کمبود مکان¬های پارکینگ و نیز پراکنش نامناسب آنها در شهر سمنان، تاثیر جدی بر کیفیت زندگی شهروندان و کارکرد جاده-های شهری گذاشته است. هدف این پژوهش، ارزیابی الگوی پراکنش پارکینگ¬های موجود و مکان¬یابی پارکینگ های عمومی جدید در این شهر است. گردآوری داده¬ها و اطلاعات موردنیاز عمدتا با روشی کتابخانه¬ای (متن¬ها، اسناد، نقشه¬ها) صورت گرفته است. برای نیل به هدف پژوهش، از 8 شاخص پارکینگ¬های موجود، مراکز اداری، مراکز تجاری، اماکن گردشگری، مراکز درمانی، مراکز آموزشی، دسترسی به معابر درجه 2 اصلی و فرعی، تراکم نفر در هکتار استفاده شده است. هم چنین برای تجزیه و تحلیل داده¬ها از سرانه استاندارد و نرم¬افزارهای Visual PROMETHEE، Super Decisions و ابزارهای تحلیلی موجود در Arc GIS بهره¬گیری شد. یافته ها و نتایج نشان داد که بین سرانه موجود پارکینگ (134/0) با سرانه استاندارد (3/1) اختلاف قابل توجهی وجود دارد. پارکینگ¬های عمومی موجود در شهر سمنان از لحاظ استاندارد در یک سطح قرار ندارند، به¬طوری¬که پارکینگ شهید رجایی با امتیاز 222/0 در بهترین وضعیت و پارکینگ تدین با امتیاز 397/0- در بدترین وضعیت قرار گرفت. به¬وسیله تحلیل پرومتی 5 سطح بهینه، 5873/0 محاسبه شد که نشان می¬دهد به رغم این¬که چهار پارکینگ سعدی، پردیس، شهید رجایی و عمومی در وضعیت بهتری نسبت به سایر پارکینگ-ها هستند، از شرایط بهینه¬ای برخوردار نیستند. در نهایت برای احداث پارکینگ جدید اراضی به 5 طبقه از بسیار مناسب تا بسیار نامناسب دسته¬بندی شدند که در اراضی بسیار مناسب و مناسب، 6 مکان با مساحت تقریبی 16166 مترمربع که عمدتا در زمین¬های بایر درون شهری واقع شده¬اند، با توجه به سطح بهینگی، برای احداث پارکینگ جدید پیشنهاد شد

    کلیدواژگان: الگوی توزیع فضایی، مکان یابی، پارکینگ، سامانه اطلاعات جغرافیایی، نرم افزار پرومتی
  • محمدرضا اسکندری *، مژگان نیک سیرت فر، ذکریا صابری نیا، محمد مهدی گلشاهی صفحات 129-143

    با توجه به صنعتی شدن جوامع بشری و به تبع آن گسترش شهرها، شاهد افزایش عوامل استرس زا و در نتیجه افزایش اضطراب و بیماری های روان تنی و افسردگی در بین جوامع مختلف هستیم؛ توجه به نقش عوامل محیطی به عنوان عاملی تاثیرگذار بر روی اعمال و رفتار انسان ازسویی و تفاوت توانایی افراد در کنترل و پاسخ گویی مناسب به محرک های درونی و بیرونی و تاثیرگذاری این هیجان ها در حوادث رانندگی باعث می شود اهمیت بررسی نقش عوامل انسانی به ویژه نقش استرس و اضطراب از اهمیت بالایی برخوردار باشد. از این رو استفاده از تست های روان شناسی به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای بررسی تشخیص و پیشگیری از استرس و اضطراب و به عنوان معیاری برای تعیین سلامت روانی افراد جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است. مقاله حاضر با تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسش نامه، به بررسی نقش استرس و اضطراب در رفتار رانندگی دانشجویان پسر دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد کرج می پردازد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش اجرا، از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، 400 نفر از دانشجویان پسر دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد کرج در سال 1394 هستند که با توجه به جدول مورگان، 200 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسش نامه 21 ماده ای DASS و 28 ماده ایGHQ نیز به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات این پژوهش در نظر گرفته شدند. براساس نتایج 77. 2درصد افراد مورد پژوهش در آزمون DASS از استرس با درجه عادی برخوردار بوده اند، 16درصد از استرس با درجه خفیف و عادی و تنها 4. 8درصد از دانشجویان از استرس درجه شدید و بسیار شدید برخودار بوده اند. درخصوص مقایسه دو گروه رانندگان تصادفی و غیرتصادفی با استفاده از آزمون سلامت عمومی برای تشخیص سطح سلامتی افراد مورد مطالعه 78درصد افراد نمره کمتر از 23 و 22درصد افراد نمره بالاتر از 23 کسب کرده بودند؛ یعنی 22درصد افراد جامعه آماری مورد مطالعه نیاز مبرم به خدمات مشاوره ای داشتند. ازطرف دیگر از بین عوامل اضطراب، افسردگی و استرس، به میزان 63درصد استرس موجب سانحه رانندگی بوده است. یافته ها نشان می دهد که استرس به عنوان یکی از عوامل اصلی در تصادفات دخیل است و این موضوع بر لزوم توجه هرچه بیشتر به عوامل روانی که از مهم ترین عوامل در وقوع تصادفات هستند دلالت دارد.

    کلیدواژگان: استرس، آزمون DASS، GHQ، حوادث رانندگی
|
  • Mohamad Rahimi *, Seyed Shahla Hosseini Pages 1-26

    The strategy is conservative (max-min) and its main emphasis is on the optimal use of existing public transportation facilities in the city

    Keywords: Space Distribution Public Transportation, Urban Intelligent Growth, Green Transportation, geographic information system
  • Sirus Ahmadi *, Simin Jemnezhad Pages 27-42

    The police are responsible for the enforcement of driving laws and, therefore, their performance has an impact on driving offenses, but this relationship has been underestimated. The present research has tried to investigate driving violation among drivers of Yasuj city and its relation with police performance in their view. The research method is survey method. The statistical population includes all people over 18 years of age in Yasuj who have a driver's license and own a private car. A total of 389 people were selected as sample and selected by multi-stage random sampling. The research tool is a questionnaire. To determine the reliability of its scale, the validity of the construct was used based on a factor analysis and content validity, and to determine its reliability, the alpha coefficient of Cronbach and the re-test were used. The results of this study showed that driver violation is high. Police performance was also found to affect driving violations, and the amount of driving violations decreases as police performance increases in terms of legitimate and respectful behavior with drivers.

    Keywords: Driving violations, police performance, Lawfulness, Respectful behavior, drivers
  • Valiollah Piran, Mohammad Sadat Hosseini *, Leila Zoghi Pages 43-64

    The purpose of this study was to find out the difference of the performance of Tehran's drivers in accepting safe time distances among vehicles. The research method was descriptive-survey method. The statistical population was all traffic users (male and female) numbering at 300 people. Traffic users (130 females and 170 females) were selected by using Cochran's formula and cluster random sampling was applied for it. The main research tool was a researcher-made questionnaire that has 15 four-choice questions. And Cronbach's alpha of the questionnaire was obtained at (0.82). Data analysis was performed using U Mann-Whitney method due to the nonparametric data distribution. Research findings at 95 levels showed that there is a significant difference between male and female performance in choosing the longitudinal distance from the front-end vehicle in direct motion, but there is no significant difference between male and female performance in choosing the longitudinal distance with the front-end vehicle for overtaking, when entering the highway, and in determining between lateral and transverse vehicles.

    Keywords: Driver Performance, Safe distance, Time distance
  • Siamak Ghaderi, Ali Paydar*, Amin Zahedi Khamene Pages 65-90

    Nowadays, due to the fact that the speed of car ownership growth is higher than the allocation of space to passageways and parking lots, there is always a growing demand for parking. In this research, the main objective of the study is to determine the appropriate locations for constructing floor parking spaces in the 8th district of Karaj. In this regard, after studying the research done in the field of location and determining the scope of the research, the criteria used were determined on the basis of the criteria used in previous research, as well as interviews with experts and elites in the field of transportation and traffic, and by a questionnaire designed to compare paired criteria and based on the hierarchical analysis method, Traffic experts were surveys and by using Expert choice software Criteria, the weight of criteria was estimated. Moreover, by way of Arc GIS software, the initial locations were identified and after performing a paired comparison of these locations, the results were analyzed using the software (EC). Also, after calculating and applying the normal weight of proposed locations in the layers of criteria and aggregation of these layers together, the map of final locations was obtained. The results of this research show that the most important criteria for locating floor parking are as follows: proximity to travel attraction centers, access to main streets, access to public transport, being located in traffic and in heavy traffic streets, location in an appropriate land use, distance from main areas and main intersections, and land ownership fee. The proposed places are as follows: The north side of the Taleghani road, Shahriar Park, Nobovat park, next to Tennis Park, Taleghani Square, Jahanshahr, Madani Square, opposite the Pasargad Shopping Center and opposite the Governor's Office.

    Keywords: Locating, Floor parking, hierarchical analysis, geographic information system
  • Seyyed Mojtaba Abrodi *, Seyed Saeed Keshfi, Seyyed Taimour Hosseini Pages 91-108

    Driving without observance of traffic laws and regulations threatens the order and security of any society and disrupts the people of that society. According to the new law on dealing with violations and the increase of 289 percent violations in the year 2016 compared to the year 2010, the need to investigate the effect of speeding up the implementation of the new law enforcement proceedings on reducing the number of accidents and offenses in Tehran is the goal of this study. The purpose of this research is applied and in terms of its method, it is descriptive-survey. The statistical population of this research is the heads of the 26 areas of Tehran's Traffic Police. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Findings of the research show that there is a positive and significant impact between accelerating law enforcement and deterrence from accidents and offenses. As a result, it is suggested that the traffic police take a decision in the quick report the violations registered by cameras for filing violations, so-called intangible officers, and double-leaf offenses. Police equipped with day-to-day facilities and technologies to speed up the recording of violations and increasing of the awareness of people and information on important parts of the new law through the mass media and also immediate punishment of violations such as confiscating certificates, social exclusion and vehicle seizure are very effective in reducing violations and accidents

    Keywords: Deterrence, Speed, Infringement, Accident, Law on Driving Violations
  • Sahar Hasanpour Pages 109-128

    The sharp contradiction between the rapid growth of motor vehicles and the lack of parking spaces, as well as their inadequate distribution in Semnan, have had a profound impact on the quality of life of citizens and the operation of urban roads. The purpose of this study is to evaluate the distribution pattern of existing parking lots and to locate new public parking lots in the city. Data collection is mainly carried out using a library method (text, documents, maps). In order to achieve the research goal, of eight existing parking lots, office centers, commercial centers, tourist places, health centers, educational centers, access to secondary and main passageway streets, the person density per hectare has been used. Also, for analyzing data, we used the standard software and Visual PROMETHEE software, Super Decisions and analytical tools in Arc GIS. Findings and results showed a significant difference between the existing parking lot per capita (0.134) and standard per capita (1.3). The public parking lots in Semnan are not standardized at one level, as the Shahid Rajaee parking lot was rated at 0/222 in the best condition and Tadayon parking was the worst at -0/397 points. Five optimal level of analysis of PROMETHEE was calculated 0.5873, which shows that despite the fact that the four parking spaces of Saadi, Pardis, Shahid Rajai and Public are in better condition than other parking lots, they lack optimal conditions. Are not Finally, for the construction of new parking lots, the land was classified into 5 categories from very suitable to very inappropriate. On very suitable lands, six sites with an approximate area of 16166 square meters, mainly located in inert urban land, were proposed for the construction of a new parking lot.

    Keywords: Spatial Distribution Pattern, Positioning, Parking, geographic information system, PROMETHEE Software
  • MohammadReza Eskandari *, Mojgan Nik Siratfar, Zakaria Saberi Nia, MohammadMehdi Golshahi Pages 129-143

    Considering the industrialization of human societies and consequently the expansion of cities, we are seeing an increase in stressors and, as a result, anxiety and mental illness and depression among different societies; attention to the role of environmental factors as an effective factor in behaviors and actions of humans and the difference between people's ability to control and respond to internal and external stimuli and the impact of these excitements in driving accidents makes it important to study the role of human factors, especially the role of stress and anxiety. Therefore, the use of psychological tests as one of the most important tools for the study of the diagnosis and prevention of stress and anxiety and as a criterion for determining the mental health of people in the community is of great importance. The present article analyzes the data from the questionnaire to investigate the role of stress and anxiety in the driving behavior of male students of the Faculty of Engineering and Technology of Karaj Azad University. This research is a descriptive-survey based on the purpose and the implementation method. The statistical population of this research is 400 male students of technical and engineering faculty of Karaj Azad University in 2015. According to Morgan table, 200 of them were selected by simple random sampling method. The 21 item DASS questionnaire and 28 item GHQ inventory were also considered as a tool to collect information from this research. Based on the results, 77.2% of the subjects in the DASS test had normal-grade stress, 16% had mild and normal stress, and only 4.8% of the students were severely stressed. Regarding the comparison of the two accident and non-accident motorist groups using the general health test for the determination of the health status of the subjects, 78% of the subjects scored less than 23% and 22% of the subjects had scores higher than 23, that is, 22% of the population in the study had a more urgent need for advise services. On the other hand, among factors of anxiety, depression and stress, 63% of stress caused driving. The findings indicate that stress is one of the main factors in accidents and this implies the need to pay more attention to psychological factors that are one of the most important factors in the occurrence of accidents.

    Keywords: Stress, DASS Test, GHQ, Driving Accidents