فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 8 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهریار افندی زاده، مهندس سید امیرحسین ذهبی، مهندس نوید کلانتری صفحه 1
    از آنجا که پیامد های تصادفات احتمالی هنوز مشخص نیستند برای بررسی ایمنی راه فقط می توان آن را تخمین زد. این تخمین ها دارای سطوح اطمینان مختلفی هستند. این مقاله روش تجربی Bayes را در بحث تخمین ایمنی راه مورد بررسی قرار می دهد. هنگامی که دوره زمانی محدود حدود دو تا سه ساله ای از آمار تصادفات جهت تخمین ایمنی راه در دسترس باشد، این روش می تواند دقت تخمین ایمنی راه را تا حد بسیار زیادی افزایش و خطای رگرسیون به میانگین را کاهش دهد. افزایش دقت اندازه گیری وقتی مهم است که روش های تخمین معمولی، دقت لازم را ندارند. اصلاح خطای رگرسیون به میانگین، زمانی مهم است که دوره زمانی تصادفات سال های قبل جزء موردنظر از راه به گونه ای با علت اندازه گیری ایمنی آن مربوط باشد. نظریه روش E.B به طور مطلوبی پیشرفت کرده است و در حال حاضر در طراحی مدل های ایمنی جاده ای راه های اصلی از آن استفاده می شود و در آینده نیز جهت بهبود مدل ایمنی جاده ای مورد استفاده قرار خواهد گرفت. هدف از این مطالعه استفاده از این نظریه و فرضیه و تبدیل آن به یک تکنیک عملی است. این روش، نتایج قابل اعتماد و دقیق تری از ایمنی راه به ما می دهد و در شناسایی نقاط حادثه خیز، درگیر خطای رگرسیون به میانگین نمی شود. از آنجا که سادگی و دقت بالای این روش در آخر مقاله به خوبی نمایان می شود، توصیه می شود که این روش بیشتر در مطالعات عملی به کار رود.
    کلیدواژگان: ایمنی راه، نقاط حادثه خیز، روش Bayesian
  • محمدرضا احدی، مهندس احسان کاشی صفحه 11
    تحقیقاتی که در بین رانندگان وسایل نقلیه صورت گرفته بیانگر این مطلب است که در میان عابران پیاده کسانی که در هنگام عبور از خیابان از تلفن همراه استفاده می کنند، بیشتر از سایر افراد در معرض خطر قرار دارند. به عبارت دیگر، استفاده از تلفن همراه همواره یک تهدید جدی برای امنیت عابران پیاده است. در یک مطالعه موردی که روی 270 زن و 276 مرد هنگام عبور از خیابان صورت گرفت، رفتار افرادی که در حال استفاده از تلفن همراه اقدام به عبور از خیابان می کردند با افرادی که در هنگام عبور از خیابان از تلفن همراه استفاده نمی کردند، مقایسه شده است. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که در میان زنان، کسانی که هنگام عبور از خیابان با تلفن همراه صحبت می کردند، حرکت آرام تری داشتند و به ندرت قبل از عبور از خیابان به رفت و آمد وسایل نقلیه توجه می کردند. در میان مردان نیز کسانی که هنگام عبور از تقاطع با تلفن همراه صحبت می کردند در تقاطع های بدون چراغ راهنمایی حرکت آرام تری داشتند. همچنین سایر رفتار عابران پیاده از قبیل نگاه کردن به خیابان قبل از حرکت، زمان منتظر ماندن تا توقف وسایل نقلیه یا توجه کردن به سایر وسایل نقلیه هنگام عبور از خیابان با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد صحبت کردن با تلفن همراه هنگام عبور از خیابان همواره با حواس پرتی و سردرگمی همراه است که در این مقاله تاثیر آن بر حس شنوایی و بینایی عابران بررسی شده است که می تواند ایمنی عابر را به خطر بیندازد. همچنین طرح ها و روش هایی برای کنترل این رفتار ارایه شده تا ایمنی عابران پیاده تضمین شود.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، عابران پیاده، برخورد عابران، تقاطع ها
  • علیرضا پاک گوهر، عباس صادقی کیا صفحه 27
    امروزه محققان با انفجار اطلاعات مواجه شده اند. برای نمونه، چند منشا این اطلاعات، سرمایه گذاری های بسیار زیادی است که در تولید بانک های اطلاعاتی، انتقال مفاهیم (داده ها و اطلاعات) از طریق شبکه و کامپیوتری شدن فرآیندهای اجرایی انجام می گیرد. یکی از مجموعه داده هایی (Data bases) که حاوی اطلاعات ذی قیمتی درباره فاکتورهای موثر و احتمالا دارای همبستگی های خطی و غیرخطی (از دیدگاه تحلیل رگرسیونی) برای موضوع تصادفات است، نرم افزار سیستم جامع تصادفات جاده ای موسوم به نرم افزار تحلیل فرم های کام113 و کام114 است. این پژوهش با توجه به اهمیت دانش پنهان در انبوه اطلاعات موجود در مجموعه داده های یادشده و لزوم به کارگیری مدیریت دانش در این خصوص بالاخص به کار گیری الگوریتم های تحلیلی در حوزه داده کاوی هم اکنون طی موضوع تحقیقی ای با عنوان بررسی علل و عوامل موثر بر تصادفات بر اساس مدل های رگرسیونی LR و CART به تحلیل رگرسیونی درختی و لجستیک متغیرهای مستقل و وابسته پرداخته است. بر این عقیده ایم که این روش ها اساسا متکی به الگوریتم ها و ساختارهای داده برای آمار محاسباتی با کارایی بالا خواهند بود. همچنین معتقدیم برای اینکه یک سیستم اکتشاف واقعا برای جامعه اطلاعاتی محققان ترافیک مفید باشد باید بتواند تحلیل را به محض اینکه دانشمندان پرسش هایشان را فرمول بندی می کنند و فرضیه شان را توضیح می دهند، انجام دهد. این کار، نیاز به ساختارهای داده مقیاس پذیر و الگوریتم هایی دارد که قادر باشند میلیون ها نقطه داده را با ده ها یا ده ها هزار بعد روی سخت افزارهای محاسباتی مدرن در زمان چند ثانیه تحلیل کنند که نیازمند طراحی الگوریتم های مبتنی بر چنین نیازی بوده و تا حصول منظور نهایی در چنین سیستم اکتشافی که به محققان امکان می دهد به جای علم محاسبات روی موضوع تحقیقشان متمرکز شوند، گام های نپیموده بسیاری هست که در حوصله این مقاله نمی گنجد. این مقاله می کوشد با معرفی الگوریتم درخت تصمیم علاوه بر آموزش روش تحلیلی یادشده، محققان حوزه ترافیک را با یکی از ابزارهای داده کاوی آشنا کند.
    کلیدواژگان: تحلیل داده، تصادفات رانندگی، درخت تصمیم
  • سرهنگ دوم علیرضا امینی صفحه 47
    یکی از نگرانی های اساسی عمومی، حوادث رانندگی به ویژه تصادفات جاده ای است. تصادفات وسایل نقلیه حامل فرآورده های نفتی به واسطه خطرات بالقوه محمولات آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به نقش وسیله نقلیه در چرخه ترافیک در این مقاله به بررسی و تعیین خصوصیات وسایل نقلیه حامل فرآورده های نفتی موثر در حوادث جاده ای پرداخته شده است. از بین تصادفات ثبت شده، پیگیری تعداد 130 فقره تصادف، منتج به بازدید از وسایل نقلیه مربوطه شد. به علت عدم دسترسی به اطلاعات کلیه وسایل نقلیه ناوگان حمل ونقل مواد نفتی، 250 دستگاه خودرو در سطح شبکه راه ها به صورت تصادفی انتخاب شدند و شاخص های موردنظر در وسایل نقلیه دو گروه مورد و شاهد از طریق نرم افزار آماری S.P.S.S مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتیجه نشان می دهد، بین نوع خودرو، ارتفاع نسبی خودرو، شکل سطح مقطع تانک، نوع سیستم ترمز و اندازه لاستیک ها در نفتکش های جاده پیما و بروز حوادث ترافیکی، رابطه معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر، شرایط و خصوصیات وسایل نقلیه حامل فرآورده نفتی در ایمنی ترافیک محورهای برون شهری موثر هستند.
    کلیدواژگان: مواد خطرناک، مواد قابل اشتعال، وسیله نقلیه، ایمنی، تصادف
  • ابراهیم وهاب زاده صفحه 57
    وقوع تصادفات شدید رانندگی با خسارات سنگین جانی و مالی در آزادراه کرج-قزوین با توجه به تنوع و پیچیدگی مشکلات ترافیکی آن و حساسیت خاص این محور به جهت نقش ویژه ای که به عنوان محور اصلی مواصلاتی (راه ارتباطی حدود یک سوم استان ها با مرکز کشور) دارد همچنین نقش عامل انسانی به عنوان اصلی ترین و مؤثرترین عامل بروز تصادفات رانندگی در آن ریشه یابی و تحقیق پیرامون علل وقوع این حوادث را ضروری می نماید. تحلیل و بررسی ماکروسکوپیک حدود 4288 فقره تصادف رانندگی سال 1384 در آزادراه یاد شده به منظور بررسی میزان تاثیر عامل انسانی در وقوع و تحمیل هزینه های سنگین مستقیم و غیر مستقیم ناشی از این حوادث با هدف تدوین برنامه های مؤثر جهت جلوگیری از رشد سوانح ترافیکی و راهکارهای عملی برای کنترل و کاهش ضایعات ناشی از این قبیل حوادث در آزادراه یادشده با قابلیت تعمیم به سایر آزادراه های مشابه هدف عمده ای است که این پژوهش دنبال می کند که جهت دستیابی به این منظور دیدگاه های کارشناسان خبره تصادفات پیرامون میزان تاثیر عوامل مختلف بر علل اصلی وقوع تصادفات ترافیکی مزبور به صورت نظر سنجی اخذ و بررسی شد.
    بر این اساس نتایج حاصل از بررسی علت اصلی وقوع تصادفات یادشده نشان داد که تمامی آن ناشی از قصور و تخلف عامل انسانی بوده که عدم رعایت فاصله طولی و عدم توجه به جلو به ترتیب با 28 و 25 درصد بیشترین و نقض ماده «4» قانون ایمنی راه ها و راه آهن با چهار درصد کمترین علت اصلی آن را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: تصادفات ترافیکی، عامل انسانی، آزادراه، اجرای مقررات، راهک، ارهای مقابله با تصادفات
  • مهندس محسن فلاح زواره، مهندس سید احسان سید ابریشمی، مهندس غلامرضا معصومی صفحه 85
    به جهت کاهش تبعات مربوط به سرعت همچون کاهش تصادفات، جراحات و مرگ و میر، مفهوم اعمال قانون در مباحث مدیریت سرعت کاملا شناخته شده است. از طرف دیگر، پلیس ترافیکی در تمام نقاط دنیا با کمبود منابع جهت انجام کامل و گسترده اعمال قانون مربوط به سرعت مواجه است از این رو جهت افزایش اثربخشی اعمال قانون تا کنون مطالعات گسترده ای انجام گرفته است. در این تحقیق تلاش شد تا با بررسی روش های به کار رفته در اعمال قانون، الگوی بهینه اعمال قانون سرعت توسط تجهیزات سیار در راه های بین شهری تهیه و مدل مربوطه تنظیم شود.
    در این مقاله سعی شد محور مشهد- باغچه به عنوان محور مورد مطالعه جهت تعیین مقاطع ضروری برای کنترل سرعت انتخاب شود و از طریق آمار تصادفات رخ داده شده در این محور و تعداد کل بازه مقاطع این دو محور انتخاب شد و در نهایت پس از انجام محاسبات مورد نظر و تعداد بازه ها پنج ضریب ساعتی به دست آمد و مشخص شد اعمال قانون به عنوان یکی از مهم ترین بخش های مدیریت سرعت در تمام برنامه های به کار رفته اثربخش تر بوده است.
    کلیدواژگان: ایمنی پایدار، تصادف، اعمال قانون، کنترل سرعت، دوربین دستی
  • امیر ابوالحسن پور صفحه 97
    امروزه با افزایش جمعیت، رشد اقتصادی جامعه و افزایش سفرهای شهری و همچنین افزایش مالکیت اتومبیل با مشکلات ترافیکی بیشتری به ویژه در شهرهای بزرگ کشور روبه رو هستیم. بدون شک یکی از مسایل اساسی در شهرها خصوصا شهرهای بزرگ، مساله آمد و شدهای درون شهری است. در این راستا استفاده از تکنولوژی نوین (I.T.S) و بهره مند شدن از فواید آن، می تواند نقش مؤثری در ساماندهی مشکلات ترافیک از قبیل راهبندان های طولانی، زمان های تاخیر تقاطع ها و اطلاع رسانی به مسافران و... ایفا کند. هدف این پژوهش ارایه روشی برای ارزیابی کارایی این سیستم در روانسازی ترافیک شهر اصفهان است به همین منظور از پارامترهای زمان تاخیر و طول صف در تقاطع استفاده شده است. آمارگیری در سه منطقه: هسته مرکزی، رینگ دوم و رینگ سوم در شهر اصفهان انجام گرفت که در هر منطقه سه تقاطع نمونه انتخاب شد. این آمار شامل زمان سفر عبور از تقاطع یادشده و نیز میانگین زمان تاخیر در ورودی های هر تقاطع بود که در دو حالت هوشمند و غیرهوشمند برداشت شد. نتایج نشان می دهد که با نصب سیستم هوشمند، میانگین تاخیر به ازای هر وسیله نقلیه در تقاطع های رینگ اول 2/11 درصد، در تقاطع های رینگ دوم 7/27 درصد و در تقاطع رینگ سوم 7/29 درصد کاهش داشته است که نتیجه حاصله بیانگر این است که منافع این سیستم نسبت به سیستم های قدیمی به وضوح قابل مشاهده است. به منظور نتیجه گیری نهایی در مورد عملکرد سیستم هوشمند پیشنهاد می شود که آمارگیری در شبکه های دیگر انجام گیرد و نیز در مورد مزایای دیگر آن از جمله آثار زیست محیطی و... مطالعه شود.
    کلیدواژگان: سیستم، حمل ونقل، هوشمند، ترافیک، روانسازی ترافیک، زمان تاخیر
|
  • Dr. Shahriar Afandizadeh, Seyed-Amir Zahabi, Navid Kalantari Page 1
    Since the consequcnces of accidents are not obvious, the estimation is the only way to study the safety. The exprimental method of Boyes is utilized for safety estimation. When we access to a limited period of accidents statistics, for example 2 or 3 years, the method can enhance the reliability of safety estimation to a great extent and decrease the errors of regression-to-mean. When the common methods for estimation are not completely accurate, the importance of measurment accuracy increases. Correeting the error of regression-to-mean is important, when the time period of past accidents are related to causes of safety measurments. This method illuminates more reliadble and accurate of road safety for experts and does not make mistake of regression-to-maen in hot spot detection. It is recommended to ulilize this method due to its simplicity and high accutacy.
  • Mohammad-Reza Ahadi, Ehsan Kashi Page 11
    Studies on drivers have shown that pedestrains who talk to phone while they are crossing the street, are in danger more than other pedestrains. In other words, talking to cell phone has always threaten the safety of pedestrains. In a case study about 270 women and 276 men, the behavior fo pedestraions who talked to cell phone compared with those who did not talk to cell phone.The results showed women crossed slower and did not notice the vehide movements. Men also in intersections without Traffic light moved slowly. In general, the study showed a significant difference between to talking to cell phone and confusion while crossing the street.
  • Alireza Pakghohar, Abbas Sadeghi-Kia Page 27
    Today, researchers are faced with information explosion. One of the precious date bases which contains accident information is the integrated system of road accidents. It is called KAM 113 and KAM 114. In this paper, writers discuss the issue of causes and consequences of accidents according to tree regression analysis and dependent/ independent variables. Writers believe that an exploration system is useful when it analysis the scientists data as soon as possible. This paper explores the decision tree algoritm and introduces the related analytical method of traffic investigations.
  • Alireza Amini Page 47
    Accidents, especially road accidents, are among the fundamental public worries. Accidents of vehicles which contain oil products, due to their potential danger, are very important to notice. The article investigates how the conditions and features of these vehicle can influences the road accidents. For this reason, writer studies the 130 accidents of these vehicles. The samples are chosen randomly and the data analysed by spss. The results showed a signaficamt relatoinship between fearures of oil-carrying trucks and the safety and security of road.
  • Ebrahim Vahabzadeh Page 57
    Due to serious problem of accidents in Karaj-Qazvin highway, it seems crucial to investigate the human factor as one of the important reason of these accidents. For this reason, author investigated the 2488 accidents occurred in 2004 in this highway in order to find the role of human factor in accidents.The finding showed that the main reason of all accidents refers to human factor.
  • Mohsen Fallah-Zavareh, Seyed-Ehsan Seyed-Abrishami, Gholamreza Masoumi Page 85
    In order reduce the negative consequences of speed, such as accident reduction, death and injury prevention. It seems indispesable to have an effective law enforcement. Indeed, traffic police around the globe suffers from enough resources for law enforcement in enfocement in the field of traffic. 80, a great deal of studies has been conducted to enhance the quality and efficiency of law enforcement. In this paper, methods of traffic enforcement and the related models for law enforcement by mobile equipments are discussed.
  • Amir Abolhasanpour Page 97
    Today, population increase in big cities, economical development and in-cities trips in one hand and automobile ownership on the other hand have causes serious traffic problem for big cities. Undoubtedly traffic is one of the indispensable issues in cities especially big ones. Meanwhile, modern technology of ITS may have an effective role in organizing traffic problems.In telligence system of intersection's traffic light timing is one of the examples of ITS which is governed by computers. This system is used in mony big cities, including Isfehan. This study is conducted to design a framework for evaluating the effectiueness of this system.Three districts in Isfehan & three intersection in each districts were chosen for sampling. The related statistics include crossing time from the related intersections and the average of delay time of crossing interestions which were obtained in both intelligent and un-intelligent modes. The findings showed that the average of the delay times decreased 77.2%, 27.7% in 29.7% in first, second and 3red intersetoins respectively.