فهرست مطالب

نشریه قلم
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شکر الله اسداللهی تجرق، محمدحسین جواری، فاطمه سکوت جهرمی صفحه 7
    هدف این جستار، ارائه روش ساختگرای لوی-استروس در خوانش اسطوره است. ما با تکیه بر آموزه های لوی-استروس در کتاب انسان شناسی ساختگرا، سعی می کنیم اسطوره سیاوش و بازنمایی های دیگر این اسطوره را در رویکردی تطبیقی تحلیل کنیم. این انسان شناس فرانسوی سعی بر آن دارد که ویژگی ها و ساختار ثابت اسطوره را در نسخه های مختلف آن دریابد و با رویکردی ساختارگرایی و ضد نژادپرستی ثابت کند که اسطوره تمامی فرهنگها ساختار واحدی دارند بنابراین هیچ فرهنگی بر فرهنگی دیگر برتری ندارد بلکه در ابتدا همه با هم برابر بوده اند.
    ما تئوری لوی استروس را بر اسطوره سیاوش و دیگر خوانش های مدرن این اسطوره به کار می بندیم تا نشان دهیم که چگونه ساختار اسطوره در تمام نسخه های آن ثابت می ماند و چگونه اسطوره سیاوش به ساختار اسطوره های گیاهی در دیگر فرهنگ ها شباهت دارد.
    کلیدواژگان: لوی، استروس، انسان شناسی ساختگرا، تحلیل اسطوره، اسطوره سیاوش
  • شراره چاوشیان، سپیده جلالی صفحه 25
    تفاوت بین ترجمه مردان و ترجمه زنان،این ها کلماتی هستند که در هنگام خوانش و مقابله دو ترجمه از یک کتاب که توسط مترجمانی از دو جنسیت مختلف انجام شده اند، به ذهن هجوم می آورند. این تعریف، از آن جایی که مفهومی زیست شناختی را به موضوعی ازجنس زبان و فرهنگ تبدیل می نماید، ذهن را به طور قطع درگیر خود می سازد.
    چنین تفاوتی که اثر خود را بر تمامی متون می گذارد، ما را بر آن می دارد که پیش داوری ها و آموزه های خود را در مبحث ترجمه مورد بازنگری قرار دهیم، ترجمه را از قید و بند های اصولیش برهانیم، و به کمک ساختارشکنی منطق دوسویه مذکر/ مونث، چشم اندازی را به تصویردرآوریم که در آن همه انسانها با استعدادهای بالقوه شان سهیم باشند.
    مقاله پیش رو سعی بر آن دارد تا با مطالعه ترجمه مهستی بحرینی و سیروس ذکا از کتاب مایده های زمینی اثر آندره ژید، تاثیر تفاوت بین زن و مرد را در روند ترجمه پیدا کند. با توجه به نبود وحدت نظر درباره این موضوع نزد نظریه پردازان، تکیه ما بر مطالعات محققینی خواهد بود که در انتشار شماره 22 مجله پالیمپسست مورخ 22 اکتبر 2009 که به نوشتار و ترجمه زنانه اختصاص یافته است، مشارکت داشته اند.
    کلیدواژگان: تفاوت، شاعرانه، نوشتار، ترجمه، وفاداری، معادلف معنا، انتخاب
  • الهام رئوف زاده* صفحه 45
    خود را باز گفتن و خود را تعریف کردن، دلیل گرایش ویژه ادبیات معاصر به گونه خودسرنوشت نامه و گونه های منشعب از آن می باشد. آن چه که خودسرنوشت نامه نویس به آن می پردازد، گذشته خویش است. گذشته ای که دستیابی به آن تنها با بهره برداری از منبع مهمی به نام تاریخ خانوادگی میسر می شود. روایات نسبی جهشی در گونه خودسرنوشت نامه محسوب می شود که در آن نویسنده با روایت سازی از زندگینامه خود و زندگینامه برخی از پیشینیانش به خود تحلیلی جامعه شناسانه می پردازد.
    نویسنده گذشته خود را در سیری صعودی، که گاه نسلها با زمان او فاصله دارد، در می نوردد. وی در این رفت و آمد زمانی بین زندگی خود و زندگی پدر، مادر و یا اجدادش، تصاویری از تضادهای درونی می کشد. تضادهایی بین خود و آنهایی که او را به سوی آنچه به آن بدل شده است سوق داده اند. در واقع، نویسنده به جستجوی خویش می پردازد تا در خلال این واکاوی دلایلی برای مسیر وجودی خویش بیابد. مسیری که از مسیر اصلی منحرف شده و زندگی او را از زندگی نسبش متفاوت ساخته است. در تقارن با فقدان پدر و عدم ارتباط با تصویر پدرانه که دومینیک ویار مقاله ای با عنوان «سکوت پدران» به آن اختصاص داده است، ما در مقاله حاضر به تصویر مادرانه خواهیم پرداخت. تصویری که منشا انحراف مسیر زندگی نویسنده به سوی مسیر حرفه ای او بدل می شود و ما آن را «حضور مادران» می نامیم.
    در این مقاله چگونگی انعکاس تضادهای داخلی میان نویسنده و پیشینیانش در روایت های نسبی آنی ارنو و پیر میشون بررسی خواهد شد. این جستار که اساسا بر مفاهیم جامعه شناسی بوردیو استوار است، به دنبال اینست که نویسنده چگونه با اتکا به مفهوم منش موفق به برجسته ساختن نقش فقدان و حضور پدر و مادر در سرنوشت خود دارد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، بوردیو، میدان، منش، فقدان، حضور، پدرلن، مادران، ارنو، میشون
  • لیلا شوبیری* صفحه 63
    آموزش نوشتن متن استدلالی در کلاس زبان خارجی فرانسه از دو جنبه امری حائز اهمیت است. ابتدا شناساندن متن استدلالی به زبان آموزان و سپس کمک به آنها هنگام نگارش متن استدلالی.
    مقاله حاضر در نظر دارد تا به نظریه ها، توضیحات و انتقال آموزشی متون استدلالی بپردازد. روش پیشنهادی در این مقاله حرکت از کل به جزء می باشد. به عبارت دیگر برای آموزش متون استدلالی شایسته است که در ابتدا و قبل از معرفی عناصر دستوری که منتج به شکل گیری انسجام دستوری-معانی عناصر کوچک-ساختارمتون استدلالی می شود زبان آموزان را با ساختارهای کلی این متن (بخصوص در سطح مفهومی، سازماندهی ایده ها و نظرات، الگوهای بزرگ -ساختار و انسجام استدلالی) آشنا کنیم. بدین ترتیب زبان آموزان در ابتدا با مثالهای متفاوتی از این گونه متنی آشنا می شوند که به آنها فرصت خواهد داد تا به خواندن و درک مفهوم این گونه از متن بپردازند، روشی که به آنها اجازه ی رویارویی با مسائل مرتبط با متون استدلالی را خواهد داد.
    کلیدواژگان: متن استدلالی، طرح، سازماندهی نظریات، فرانسه به مثابه زبان خارجی، تز (نهاد)، آنتی تز (برابر نهاد)، سنتز (همنهاد)
  • لادن غفوری، پریوش صفا، روح الله رحمتیان، حمیدرضا شعیری صفحه 81
    بعد از تعیین چارچوب نظری این پژوهش که تاثیر بازنمودها بر رفتار و اعمال معلمین بر مبنای آن روشن می گردد، مقاله حاضر به بررسی این نکته می پردازد که بازسازی بازنمود های مدرسان زبان فرانسه در ایران، طی دوره های تربیت مدرس تا چه حد ضروری و مفید است. در این مقاله نتایج تحقیقات انجام شده روی معلمین ایرانی و بازنمودهایی که آنها از زبان فرانسه و تدریس این زبان و نیز دوره های تربیت مدرس دارند، ارائه میشود. تحقیق انجام شده نشان می دهد که بازنمود ذهنی مدرسان زبان فرانسه در مورد این زبان و آموزش آن در ایران در اغلب موارد حاکی از برتری دستور زبان و عدم توجه به اولویت ارتباط است. در ضمن بررسی ها نشان داد که مدرسان دوره های تربیت مدرس فعلی را پاسخگوی نیازهای خود نمی دانند و آنها را نوعی اتلاف وقت به شمارمی آورند. هدفی که در این مقاله دنبال می شود طراحی دوره هایی است که بتوانند بازنمودهای عام را به بازنمودهای علمی مبدل سازند.
    کلیدواژگان: آموزش، فرانسه به عنوان یک زبان خارجی، تربیت مدرس، بازنمودهای عام، بازنمودهای علمی
  • روح الله قاسمی* صفحه 97
    تبلیغات همواره نقش غیر قابل انکاری در اقتصاد و توسعه صنعت ایفا می کنند. روش هایی که یک گرافیست از آنها بهره می گیرد تا خیل مشتریان را برای خرید کالایی قانع نماید بسیار متنوع و در عین حال حائض اهمیت هستند. در این روش ها، عمده ی تلاش گفته پرداز بر واقع نمایی از آن کالا متمرکز می گردد. به بیان دیگر، تبلیغی می تواند موثر باشد که هنر بیشتری در نزدیک کردن دنیای خیالی تبلیغات و دنیای واقعی داشته باشد. در حقیقت باید بتواند نشان دهد که دنیای مجازی تصویرشده در تبلیغات قابلیت تبدیل به دنیای واقعی ملموس را داراست. در این مقاله تلاش می شود تا با بهره گیری از روش های ارائه شده بوسیله کورتز و گرماس به تجزیه و تحلیل برخی از تبلیغات شرکت سامسونگ بپردازیم. با توجه به اینکه هر نوع آگهی تبلیغاتی در حقیقت نوعی گفته است در این مقاله از روش تجزیه و تحلیل گفتمانی بهره خواهیم برد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، گفته پردازی، نشانه معنا شناسی، کورتز، گرماس، مربع معنا شناسی
|
  • Djavari, Mohammad Hossein, Sokoutjahromi, Fatemeh Page 7
    Cet article a pour objet de présenter la méthode structurale de Lévi-Strauss dans la lecture de mythe. En nous appuyant sur les leçons de Lévi-Strauss dans Anthropologie structurale, nous essayons d’analyser le mythe de Siavash et ses variantes dans une approche comparée. La tentative de cet anthropologue français est de préciser le caractère permanent de la structure du mythe. Il s’oppose au racisme en démontrant que la structure des faits culturels primitifs est identique. Par conséquent, aucune culture n’est supérieure à l’autre dans son origine.Nous appliquerons la théorie lévi-straussienne au mythe de Siavash et à ses autres versions pour observer comment la structure de ce mythe reste la même dans toutes ses versions et comment elle ressemble à la structure des mythes du règne végétal dans les autres cultures.
    Keywords: Lévi, Strauss, Anthropologie structurale, mythologie, mythe de Siavash
  • Chavoshian Sharareh, Jalali Sepideh Page 25
    "Différence entre la traduction dun homme et dune femme", tel est le groupe de mots qui s’impose au moment de la lecture et de la confrontation des traductions d’une même œuvre. C’est une formule qui dérange, certes, car elle fait d’un concept biologique une affaire de langue et de culture.Cette différence qui intervient en toutes lettres, nous incite à mettre en question nos apprentissages et nos préjugés relatifs à la traduction, à libérer momentanément la traduction de son ancrage institutionnel et à déconstruire la logique binaire homme/femme pour composer une perspective qui considère les partages de l’être humain doté de multiples potentialités. Ce présent article, tente d’étudier les traductions faites par Mahseti Bahreyni et par Sirous Zoka de l’œuvre gidienne Les Nourritures Terrestres, pour en dégager les empreintes de la différence entre un homme et une femme dans l’acte de traduire. Nous allons nous appuyer sur les études réalisées sur l’écriture par les chercheurs qui ont contribué à la publication de la revue n°22 de Palimpsestes en octobre 2009, consacrée à l'écriture et à la traduction féminines, et tenir compte des avis partagés des théoriciens sur le sujet.
    Keywords: différence, poétique, écriture, traduction, fidélité, équivalence, sens, choix
  • Raoufzadeh Tayebeh* Page 45
    Si la littérature contemporaine se tend particulièrement vers l’autobiographie et ses infléchissements, c’est surtout pour se dire et se raconter. Ce que les autobiographes racontent, se déploie en grande partie autour de leur passé auquel ils ont accès grâce à l’exploration d’une source de grande envergure qui n’est que l’histoire familiale de l’écrivain. Les récits de filiation constituent une des mutations de l’autobiographie où l’auteur se met à une auto-socio-analyse grâce a la mise en récit de son autobiographie et la biographie de la figure de l’ascendance. Dans ce va-et-vient que l’auteur effectue grâce à une remontée verticale de son passé qui s’étend parfois à des générations, il oscille entre sa vie et celle de ses parents ou de son aïeul en mettant en scène des conflits intérieurs avec ses derniers et ceux qui l’ont lancé dans ce qu’il est devenu. En fait l’auteur procède à une quête de soi afin de trouver les raisons du trajet existentiel qui l’a mené à une vie divergente de celle de ses parents. Symétriquement au manque du père et de la communication avec la figure paternelle auquel Dominique Viart consacre un article intitulé «le silence des pères», nous aborderons la figure maternelle qui devient embrayeur de la carrière de l’écrivain et que nous nommerons l’audience des mères. Dans le présent article, nous analyserons les récits de filiation d’Ernaux et de Michon pour voir d’abord comment s’y reflètent le conflit intérieur de l’auteur avec ses parents. Notre analyse basée essentiellement sur les concepts de la sociologie bourdieusienne aura pour visée de voir comment l’écrivain à travers le concept de l’habitus réussit à présenter en saillance la fonction du manque et du comble qu’exercent le père et la mère dans son devenir.
    Keywords: sociologie, habitus, champ, Bourdieu, manque, comble, pères, mères, Michon, Ernaux
  • Shobeiry Leila* Page 63
    L’enseignement de l’écrit des textes argumentatifs en classe du FLE constitue un sujet délicat; d’abord lorsqu’il s’agit de faire connaître le texte argumentatif et ensuite quand les étudiants doivent produire un texte argumentatif. Cet article vise d’examiner des cas de transposition et des théories et descriptions du type argumentatif. La démarche que nous proposons dans cet article pour l’enseignement des textes argumentatifs consiste en un mouvement partant du général au particulier. Cela signifie que pour enseigner les textes argumentatifs il convient d’abord d’initier les étudiants aux grandes structures argumentatives (surtout au niveau conceptuel, organisation d’idées, schéma macrostructural et cohérence argumentative) avant d’en d’arriver à la présentation des outils grammaticaux qui servent à la cohésion syntaxico-sémantique des microstructures du discours argumentatif. De cette façon les étudiants se familiarisent, au départ, avec divers exemples leur permettant de lire et comprendre une notion de ce type textuel, pour faire face ensuite aux questions relatives au texte argumentatif.
    Keywords: texte argumentatif, plan, organisation didées, FLE, thèse, antithèse, synthèse
  • Ghafoori Ladan, Parivash Safa, Rouhollah Rahmatian, Hamid RÉza Shairi Page 81
    Après avoir clarifié le cadre théorique à partir duquel se prononce la réflexion concernant l’impact des représentations sur les attitudes et les comportements des enseignants, cet article sinterroge sur la pertinence et lintérêt du traitement de ce facteur dans la formation des enseignants du FLE en Iran. Il explique les résultats des recherches effectuées auprès des enseignants iraniens à propos de leurs représentations en ce qui concerne la langue française, lenseignement du français et la formation. Cette recherche montre que d’après lesdits enseignants, la langue française ainsi que son enseignement pèsent plutôt lourd du côté de la grammaire; ces enseignants restent majoritairement indifférents vis-à-vis des valeurs communicatives de cette langue en tant qu’objet de réflexion. Quant aux formations des formateurs, ces derniers pensent que c’est une perte de temps et que le contenu de ces formations n’apporte aucune réponse à leurs besoins. L’objectif principal de cette recherche est d’envisager quelques formations en vue dune évolution des représentations de sens commun vers des représentations scientifiques.
    Keywords: enseignement, FLE, formation des formateurs, représentations communs, représentations scientifiques
  • Ghassemi Rouhollah* Page 97
    Les spots publicitaires jouent un rôle indéniable dans le monde d’aujourd’hui et dans le développement des industries et de l’économie. Les méthodes persuasives dont pourrait profiter un énonciateur qui produit ces spots sont aussi importantes que variées. Mais elles cherchent majoritairement la vraisemblance; en d’autres termes, elles essaient de faire croire que le monde imaginaire qu’elles dessinent peut être réalisé dans l’univers vécu de l’énonciataire. Dans cet article nous tenterons d’analyser les spots publicitaires de Samsung en nous référant aux méthodes sémiotiques et en profitant des points de vue de Joseph Courtès et de Greimas. Etant donné que chaque spot publicitaire est un discours qui s’adresse à ses interlocuteurs pour leur transmettre un message, nous chercherons à appliquer dans cette recherche les méthodes qui sont utilisées pour l’analyse du discours. Le rôle des modalités est un facteur très important dans cette recherche, or, elles ont une position prioritaire dans notre analyse. Nous essayons donc de démontrer dans cet article les moyens et les stratégies utilisées par l’énonciateur qui cherche à créer une interaction active avec la clientèle (dans le cas présent) qui le conduirait vers persuasion.
    Keywords: Publicité, discours, sémiotique, modalités discursives, Courtès, Greimas