فهرست مطالب

نشریه قلم
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1387)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریده علوی صفحه 5
    جستجوی گنج همواره به عنوان یکی از درونمایه های اصلی بسیاری از روایات ادبی مطرح بوده و مطالعات فراوانی که در زمینه محتوای عرفانی یا اسطوره ای آثار ادبی صورت گرفته موید همین مهم است. در واقع پرداختن به درونمایه گنج، خواه به شکلی بدیهی، خواه به طور مضمونی، یکی از محورهای اساسی روایات ادبی بوده و به راحتی نمی توان آن را نادیده گرفت. به علاوه این درونمایه همواره به عنوان یکی از سرچشمه های غنی تحلیل های ادبی شمرده شده است. مقاله حاضر به طرح این مهم می پردازد که چگونه جستجویی اسطوره ای موجب پدید آمدن ابعاد عرفانی در روایت می شود. از اینرو، در این مقاله تحلیل گستره درونمایه گنج و جستجوی آن در دو روایت، جوینده طلا اثر ژان ماری گوستاو لوکلزیو و جوینده گنج در مصر اثر مولانا با رویکردی تطبیقی مورد توجه نگارنده قرار گرفته است. این اسطوره بنیادین تنها روایت سفری طاقت فرسا جهت دستیابی به گنج نیست بلکه از ورای آن به نیاز انسان در جهت یافتن ریشه ها، ذات و اصالت خویش نیز می باشد.
    کلیدواژگان: جستجوی طلا، مولوی، لوکلزیو، عرفان، اسطوره
  • مهتاب بلوکی، فیروزه رجایی صفحه 17
    کافکا، نویسنده ای که آوازه ی او در قرن بیستم جهانی شد، با انگیزه ی اولیه ی خلق اثار ادبی به ادبیات روی نیاورد. او که از کودکی از سلطه ی مستبدانه ی پدری رنج میبرد، می پنداشت که با انعکاس آلام و خشم خویش در نوشته هایش، به نوعی خود را از قید این سلطه ی همه جانبه رها خواهد ساخت.
    هدف این مقاله، نشان دادن این نکته است که نه تنها امر نوشتن باعث رهایی کافکا نشد بلکه کابوس مخوف پدر را در آثار و ذهن او بیش از پیش تثبیت کرد و نها یتا او را به وضعیتی خلاء گونه کشاند که امکان هر گونه قاطعیت در تصمیم گیری در زند گی از او سلب شد، گویی که هرگز زاده نشده است.
    کلیدواژگان: استبداد پدری، نوشتار، شورش، شکست، خلاء وجودی، زاده نشده
  • مرجان فرجاه صفحه 29
    وبلاگ، پدیده عصر اینترنت، در ابتدا برای انتشار اطلاعات گوناگون، خاطرات روزانه شخصی و پیوندهایی به سایتها و وبلاگهای دیگر به وجود آمد. آما، پس از چندی، دست اندرکاران آموزش متوجه خواص قابل توجه ان به عنوان ابزاری مفید برای استفاده در کلاس شدند. به طور خاص و در چهارچوب فرایند آموزش و یادگیری زبان، وبلاگ این امکان را به معلم زبان میدهد تا خارج از ساعات کلاس با زبان آموزان در ارتباط باشد و برخی از فعالیتهای اموزشی را در قالب متن، فایل صوتی یا ویدیو ارایه دهد. این مقاله پژوهشی است در زمینه استفاده آموزشی از وبلاگ در کلاس زبان فرانسه که نویسنده از سال 1383 در کلاسهای خود در دو دانشگاه شهر تهران به کار برده است. نظر خواهی انجام شده از تعدادی از دانشجویان این کلاسها نشان میدهد که وبلاگ ابزاری مناسب برای آموزش و یادگیری زبان است.
    کلیدواژگان: بلاگ، سایت اینترنتی، اینترنت، آموزش زبان فرانسه، مکالمه، خواندن
  • ناهید جلیلی صفحه 37
    آموزش و یادگیری هر زبان زنده دنیا، فراگیری فرهنگ آن را نیز ایجاب می کند چرا که فرهنگ جزء لاینفک زبان است. گفتار ورفتار، حرکات، آداب ورسوم و سنن هر ملتی ازفرهنگ آن نشات می گیرد زیرا جوامع مختلف بشری از دیرباز روش های زندگی گوناگونی داشته و دارند.
    با یادگیری یک زبان خارجی، زبان آموز دنیای جدیدی را کشف می کند که غالبا با ارزش ها و معیارهای جامعه خود متفاوت است و این دنیای جدید ابتدا به وسیله کتاب های آموزش زبان به وی معرفی شده و سپس در طی دوران تحصیل آشنایی او با آن فرهنگ روز به روز بیشتر می شود.
    این مقاله ابتدا به مطالعه واژه «فرهنگ» و زیرمجموعه های آن از دیدگاه انسان شناسی، جامعه شناسی و آموزش زبان می پردازد. سپس بعد از نگاهی اجمالی به نقش فرهنگ در زندگی بشر اهمیت این موضوع را در کتاب های آموزش زبان بررسی می کند.در ضمن بر نقش کلیدی و بسیار حساس مدرس زبان در انتقال فرهنگ بیگانه به زبان آموزان تاکید می کند، زیرا وظیفه خطیر او در این امر ایجاد پل ارتباطی بین فرهنگ ملی و بیگانه است، پلی که نگاه از آن مانع بیگانه پرستی و در عین حال بیگانه ستیزی است و نگرشی کاملا منطقی و متعادل به زبان آموز می دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ بیگانه، آموزش و یادگیری زبان خارجی، زبان آموز، کتاب آموزش زبان
  • نازنین خاوری صفحه 59
    حضور سه مضمون خشونت٬ انتقام و جادوگری در داستان های کوتاه فرانسوا دو روسه که در مجموع تحت عنوان داستان های به یاد ماندنی و تراژیک عصر ما٬ در قرن هفدهم منتشر شد، نشانه ایست از علاقه نویسندگان و خوانندگان این دوره از تاریخ فرانسه و اروپا به بررسی ویژگی های این مضامین که در ادبیات قرن هفدهم و به ویژه ادبیات باروک، خودنمایی می کند بسیاری از آثار باروک نمایانگر نه تنها مضمون دگردیسی در ادبیات و هنر این دوره اند بلکه نشان از حضور بوطیقای خشونت٬ از زیباشناسی انتقام و از نمایش پی در پی نیروهای شوم و نماینده شیطان٬ دارند ظاهرا ترس از این نیروها و وحشت از صدمه ای که ممکن بود از جانب آنها به نظام اجتماعی٬ سیاسی و مذهبی وارد گردد باعث می شد که رمان نویسان و حتی نقاشان٬ مکرر به این مضامین اشاره کنند ولی چرا تا به این حد نویسندگان و هنرمندان قرن هفدهم و هیجدهم شیفته به تصویر کشیدن این مضامین در ادبیات بودند و چرا این مضامین در قرن های بعد از جمله در عصر ما نیز برای برخی از هنرمندان جذاب به نظر می رسد؟ این مقاله سعی دارد پاسخ گوی بخشی از این چراها باشد.
    کلیدواژگان: خشونت، انتقام، جادوگری، ادبیات باروک، تراژیک، فرانسوا دو روسه
  • رویا لطافتی، ارشنگ صرافان صفحه 73
    این مقاله با نگاهی به نمونه های ترجمه شده ادبیات فارسی به فرانسه به مسائل زبان استهاره می پردازد. بدیهی است که در شکل عام هدف ترجمه انتقال معنا است اما در زمینه ترجمه متن های ادبی، ترجمه فرایندی فراتر از انتقال معنا را در بر دارد. برای ترجمه متون ادبی نگاه مترجم به سبک نویسنده و عبارت های خاص متن فراتر از چهار چوب های معنایی است. بدیهی است که اثری از جمالزاده یا دولت آبادی را بدون در نظر گرفتن طنز و ادراک تصویر و ضرب المثل ها نمی توان ترجمه کرد.
    کلیدواژگان: فارسی، فرانسه، زبان استعاره، طنز، استعاره، مقایسه، عبارت، ضرب المثل
  • طیبه رئوف زاده صفحه 91
    این مقاله در صدد بررسی اشعار لئوپولد سدار سنگور ادیب، شاعر و مبارز آفریقائی است. مبارزات وی و همفکرانش به استقلال آفریقا و سرانجام به انتخاب او به عنوان اولین رئیس جمهور این قاره پس از استقلال انجامید. اهمیت این شاعر ما را بر آن داشت تا به بررسی و شناسائی تصاویری که پیرامون آن ها دنیای خیال شاعر نقش می بندد، بپردازیم.
    بدین منظور به دنبال پاسخ به سئوالات اساسی ای که پایه و زیربنای این تحقیق را تشکیل می دهد، بودیم. سئوال عمده این است که مفهوم زمان نزد سنگور دغدغه ای به شمار می آید یا خیر؟ برای ما این گونه مفروض است که همواره میل انسان به جاودانگی است و او هرگز نمی خواهد قربانی کرونوس درنده زمان شود. این فرض دو سئوال دیگر در پی دارد: آیا شاعر در اشعارش در برابر گذر زمان ترس و وحشتی ابراز می کند؟ و اگر این طور باشد وی چگونه به غلبه بر این ترس فائق می آید؟
    کلیدواژگان: صور زمان، گریز زمان، دنیای خیال، سدار سنگور، باشلار
|
  • Farideh Alavi Page 5
    The search of the treasure is necessary as an essential component of many stories; this attests the abundance of the studies undertaken on the mythical or mystical contents of literary works. The striking set of themes on treasure, whether by its presence or its coverage in discrete allusions, constitutes a paramount benchmark which would be hard to be ignored. Moreover, it always provides a rich source of analyses. The present article tries to express a certain predilection for this mythical research which gives the mystical dimensions to the story.The analysis of the extension of the idea of chasing the treasure in the Gold Digger of Jean Marie Gustave Le Clézio and the Researcher of Treasure in Egypt by Mawlana is thus explained in this article through a comparative approach. As one of the principal main myths, the search of the treasure implies not only a perilous itinerary but also a desire of return to the source, to the nature, to the origin
    Keywords: search of treasure, Mawlana, Le Clézio, mythical story, mystical story
  • Mahtab Bolouki, Firoozeh Radji Page 17
    Under the tyranny of his father, Franz Kafka uses writing as an escape. Nevertheless, this writing only asserts itself as a substitution self underlining, paradoxically, the father's superpower.The failure of this revolt leads not only to a psychological void but to a spatial, temporal and specially an existential one which put the writer and his characters in a state of suspension in void, failing forever to assume their life and bearing for good the shame of being born.
    Keywords: Paternal Tyranny, Writing, Revolt, Failure, Existential Void, The Non, Born
  • Marjan Farjah Page 29
    The weblog, considered originally for the general public, can be integrated in the process of teaching/learning of languages (like French) as a communication tool between the protagonists of this process, namely the teacher and his/her students. It can be used as a support for the prolongation of the course and make it possible for the teacher to present various types of activities in connection with his/her course within the weblog. This article is the result of an experiment which we undertook, since January 2005, on the usage of the weblog in our French courses in two Iranian universities. The weblog has enabled us to go beyond the classroom and to carry out teaching tasks that the majority of the students find useful for learning a foreign language.
    Keywords: Weblog_Website_Internet_French as a Foreign Language_Conversation_Reading
  • Nahid Jalili Page 37
    Since culture is an integral part of the language, teaching and learning of any existing language, require familiarization with its culture. Indeed, words, behaviors, gestures and mimicry as well as customs and habits of each nation find their origins in its culture; from which derives the diversity of the societies since the unmemorable times.It is by learning a foreign language that one discovers a new world whose values and principles differ from those of his/her own milieu. The new world is first presented to the learner through language teaching methods and, then, progressively, he/she becomes familiarized, with the foreign culture. In this article, the study of the term “culture" and its sub-groups is briefly reviewed from the anthropological, sociological and language teaching point of view. After a short outline on the role of the culture in human being’s life, the importance of this topic is examined in language methods, without forgetting to underline the key function of teaching with regard to the transfer of the foreign culture to its public. Also the article emphasizes the sensitive and key role of the teacher in transferring the foreign culture to the learners, as his/her main duty is to create a relationship between foreign and national culture, a relationship which advocates neither xenophilism nor xenophobia but offers a logical and moderate view point to the learner.
    Keywords: Culture_Foreign Culture_Teaching_Learning a Foreign Language_Language Learner_Language Teaching Methods
  • Nazanin Khavari Page 59
    The presence of three themes of violence, revenge and the sorcery in the novels of François de Rosset called Memorable and Tragic Stories of This Era, written on the 17th century, encouraged us to undertake a study on the origin of these themes in the literature of this era which is partly a Baroque literature. A great number of works, with a Baroque tendency, show that in the Baroque literature, there is not only question of metamorphosis, of disguise but also that of a poetic of violence, of an esthetics of revenge and a perpetual presence of the ominous powers, agents of Satan, that threaten the social, religious and politic system. But why these themes fascinate so much certain authors of 16th and 17th centuries and always continue to fascinate the authors and the readers nowadays? This article tries to find the answers for these questions.
    Keywords: Violence, Revenge, Sorcery, Baroque, François de Rosset, Romantic Literature
  • Roya Letafati, Arshang Sarrafan Page 73
    This article is interested in the problems of the translation of the figurative language; we develop and explain these problems through examples drawn from Persians literature books translated into French. Generally, the goal of translation of the literary texts goes beyond the simple transfer of the meaning. It is necessary to also transmit the style of the writer and to reflect on words, phrases, metaphors and irony expressed in the text. Thus it is impossible to translate Djamalzadeh or DowlatAbadi without considering proverbs, images or irony which determine also their style.
    Keywords: Translation, Persian, French, Figurative Language, Irony, Metaphor, Phrase, Expression, Proverb
  • Tayebeh Raoufzadeh Page 91
    The present article intends to trace the images through which the imaginary universe of Leopold Sédar Sénghor is formed; a universe which draws its root in the moderating ideology of the poet. With this intention, we resorted to the imaginary method of Gilbert Durand and the imaginary principles of Gaston Bachelard. The fundamental questions which constitute the bases of this research are the followings: does the notion of time provoke Senghor’s concerns? Besides and based on our assumption, he, also, like all the others, aspires to be immortal, not to become the victim of the devouring stopwatches. Therefore, this assumption will involve two questions: does Senghor, prove fears vis- a- vis the escape of time? If so, why? and finally, how will he manage to control the escape of time?
    Keywords: Senghor, Figures of Time, Escape of Time, Imaginary Universe
  • Page 117