فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 13، خریف و شتا 2009)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر دلشاد، علی اکبر مرادیان صفحات 1-17
    پایبندی ادیب و موضع گیری او نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه، نشانه احساس مسوولیت وی است،زیرا می خواهد با جامعه خود همکاری لازم را داشته باشد، واین، همان «تعهد» است. در این صورت است که ادبیات نقش عمده و کار سازی در هدایت جامعه ایفا می کند، و شاعر متعهد نمی تواند خود را از مشکلات اصلی جامعه دور نگه دارد؛ پس می کوشد دیدگاه خود را در آثارش جلوه گر سازد.
    در این مقاله، از یک سو، دیدگاه های متفاوت ادبا و متفکران را در باره«ادبیات متعهد» و. همچنین وظیفه «شاعر متعهد» نسبت به بیداری مردم بیان می کند.و از سوی دیگر، دیدگاه شاعر پر آوازه عراقی، محمد مهدی جواهری را را دز این زمینه بیان کرده است در نتیجه سه محور زیر در این مقاله بررسی شده است:ا)ارائه دیدگاه های متفکران درباره «ادبیات متعهد».
    ب)ویژگی های «شعر متعهد» در اشعار عرب.
    ت)ویژگی های «شاعر متعهد» از دیدگاه جواهری.
    کلیدواژگان: محمد مهدی الجواهری، جامعه، شعر متعهد، آگاه کردن
  • علی پیرانی شال صفحات 19-35
    حکیم عمرخیام، در رباعیات بی نظیرش، راز و رمز زندگی را بی پرده بیان کرده است. وی درون طوفانی خود و امواج متلاطم وجود خویش را با مروارید کلمات به نظم در آورده و خواننده را در برابر اسرار هستی در بیابان بی نام و نشان شک و تردید و کرانه-های تاریک شیدایی و سر درگمی رها کرده است؛ چرا که بی اختیار و به ناچار در این دنیای فانی گام نهاده است و بدون میل و اراده خود از آن به ناچار کوچ خواهد کرد. بسیاری از این پرسش ها و مفاهیم پیچیده و مبهم در دیوان ایلیا ابوماضی، شاعر معاصر عرب، نیز وجود دارد. ایلیا نیز همچون خیام در سیر خود به سوی قله ی شعر و ادب با صخره ها و خارها روبه رو می گردد و به کاوش مشکلات انسان و هستی و رمز و راز این دو همت می گمارد و سرانجام سرگشته و حیران در وادی شک، بی اختیار مبهوت می ماند. از این رو صدای امواجی که در دریای درون خیام به تلاطم درآمده بود، بعد از گذشت نه قرن از وجود ناآرام ایلیا ابو ماضی به گوش می رسد.
    کلیدواژگان: عمر خیام، ایلیا ابو ماضی، سرگشتگی، پیچیدگی
  • محمد صالح شریف عسکری صفحات 37-55
    لغتنامه صحاح (تاج اللغه وصحاح العربیه) نوشته اسماعیل بن حماد جوهری نیشابوری از کهن ترین وبا ارزش ترین لغتنامه های عربی می باشد، که توسط دانشمندان ایرانی تبار به رشته تحریر درآمده است.
    صحاح جوهری به عنوان اثر با ارزش از بدو ظهور مورد توجه واستقبال دانشمندان وزبان شناسان اهل فن بوده وارزش آن به گونه ای است که تا کنون بیش از 160 کتاب درباره آن نوشته اند. نگارنده مقاله با رجوع به لغتنامه مذکور ومطالعه وبررسی دقیق نسخه های چاپ شده آن متوجه ایرادهای گوناگون، از قبیل تصحیف وتحریف وغیره شده که مسلما«زیبنده این اثر با ارزش نمی باشد.
    ونظر به اینکه وجود آسیب های نگارشی یا چاپی در لغتنامه ای مانند صحاح موجب سردرگمی و اختلال در درک مفاهیم واژه ها می شود، این مقاله سعی کرده است به گوشه ای ازآسیب های موجود اشاره نماید.
    کلیدواژگان: لغتنامه، صحاح، جوهری، تصحیف، تحریف، آسیب های نگارشی
  • آذرتاش آذرنوش، سید عبد المجید حسینی زاده صفحات 57-83
    در این مقاله یک بررسی تطبیقی در مورد اتیمولوژی و اشتقاق نام آدم در متون مذهبی و ادبی قدیم و جدید یهودیان و مسلمانان صورت گرفته است. به این صورت که مشخص شود آیا نام «آدم» از «اداماه» (אַדָמָה) به معنای خاک گرفته شده یا از «دام» (דָמ) به معنای خون یا از واژه های دیگر، و در روایات یهودی و اسلامی در این مورد چه آمده، و با توجه به هم خانوادگی دو زبان سامی عربی و عبری، شباهتها و تفاوتهای این روایات چیست؟ بررسی تطبیقی عمدتا میان متون عبری و عربی انجام شده اما در مواردی به متون یونانی نیز اشاره شده است.
    کلیدواژگان: آدم، اتیمولوژی تطبیقی، زبان عربی، زبان عبری، اشتقاق
  • سعید نجفی اسداللهی صفحات 85-102
    از جمله مفاخر ایرانیان در تهیه و تدوین فرهنگ لغت برای زبان قرآن یعنی زبان عربی است! و اساس این کار علمی یعنی «معجمه» یا فرهنگ نویسی از ابتدا بر روش توصیفی بنا نهاده شده بود، یعنی معنی و مفهوم لغات از نوع کاربرد آنها در زبان استخراج می شد و به همین علت ام‍هات قوامیس یا معجمهای عربی همواره براساس شاهدهای گوناگون – مخصوصا آنچه مربوط به عصر احتجاج است – نهاده شده، است. در نتیجه در صحت و استحکام این نظریات کمتر شک و تردید راه می یابد. و حال اینکه در مورد زبان فارسی تا قبل از چند دهه اخیر کار مهمی از این قبیل صورت نگرفته بود. از آنجا که میراث مکتوب زبان فارسی در طول بیش از ده قرن شامل انبوهی از آثار منظوم و منثور است که بسیاری از آنها «دست نخورده» باقی مانده است و برای دست یافتن به یک فرهنگنامه یا معجم توصیفی باید در مورد تمامی این متون بررسی و تحقیق شود. عظمت این اقدام و مشکلات عدیده آن را می توان حدس زد. در این مقال بدین امر پرداخته شده که به چه طریق می توان با استفاده از تجربیات در زبان عربی بر این مشکلات فائق آمد!
    کلیدواژگان: فرهنگ توصیفی و تجویزی، عصر احتجاج
  • علی باقر طاهری نیا*، مریم بخشی صفحات 103-128
    ارزیابی کمی و کیفی مقالات علمی-پژوهشی یک حوزه علمی، جایگاه آن را در تولید علم کشور روشن می کند و برنامه ریزی و سیاست گذاری را در این زمینه بهینه می نماید. بررسی مقالات حوزه زبان و ادبیات عربی در10 مجله علمی-پژوهشی علوم انسانی از 1382 تا 1386، بیانگر رشد ناموزون سالیانه مقالات عربی و چاپ بیشترین تعداد مقاله، در سال 1384است. سرانه هر عضو هیئت علمی، فقط 46/1 مقاله می باشد. هرچند همکاری گروهی در چاپ مقالات، رشد صعودی داشته، اما نویسندگان تمایل به کارهای انفرادی و حداکثر دو نفره دارند. بررسی دو عنصر کیفی مقالات یعنی: منابع واستنادات، نشان داد که میانگین تعداد منابع مقالات، 25 عدد است که به منابع قدیمی بیش از اندازه، و به منابع نو و مقالات علمی روز به ندرت استناد شده است. پایین ترین و بالاترین میزان استنادات مقالات این حوزه، صفر و1 است. نبود مجلات تخصصی زبان و ادبیات عربی، حضور دائم برخی نویسندگان مشهوردر این مجلات، قطبی شدن و ظرفیت بسیار محدود چاپ مقاله، شمارگان اندک سالیانه، بی توجهی به موضوع مهم استناد به مقاله، عدم توازن و تعادل موضوعی، عدم تخصصی نگاری، و عدم وجود سامانه نظارت و ارزیابی مقالات و مجلات، جزء موانع رشد مقالات علمی این حوزه می باشد.
    کلیدواژگان: علم سنجی، مقاله، مجله علمی، پژوهشی، گروه زبان و ادبیات عربی
  • یحیی معروف* صفحات 129-154
    قرآن و متون ادبی عرب، نگاهی همه جانبه به قلب و مترادف هایش دارند. پرسش اساسی این است که آیا مقصود از قلب در این متون، همان قلب موجود در سینه است یا منظور، مغز است و قلب در معنای مجازی به کار رفته است؟ این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش از منظر قرآن کریم و اکتشافات جدید علمی است تا ثابت نماید که لفظ «قلب» در قرآن و ادبیات عرب نه «مجازی» بل «حقیقی» به کار رفته است. شگفت آن که دانشمندان در سه دهه اخیر ثابت کردهاند که قلب حدود چهل هزار سلول عصبی دارد که اطلاعات را ذخیره می کنند وبه مغز فرمان می دهند. بنابراین، گفتار قرآن و ادب عرب درباره قلب به عنوان جایگاه عشق، هدایت، آرامش، دانش، اسرار، شجاعت، قساوت، گمراهی، کینه و غیره به خوبی قابل اثبات است.
    کلیدواژگان: قلب، مغز، حقیقت، مجاز، قرآن، ادبیات عرب
  • هومن ناظمیان* صفحات 155-176
    دیدگاه های منتقدانه شکل گرایان روس، تحول شگرفی در خوانش ادبی پدید آورد، به گونه-ای که در تحلیل متن ادبی، خود متن به عنوان مجموعه ای یکپارچه و مستقل در کانون توجه قرار گرفت و عوامل بیرون از متن مانند پدیدآورنده، اوضاع اجتماعی- سیاسی و فرهنگی دورانی که متن در آن شکل گرفته،و... درجه دوم و فرعی تلقی شد.
    بررسی ساختار داستانی و ساختار موسیقایی قصیده «إراده الحیاه» - اثر شاعر نامدار تونس، ابوالقاسم شابی - در چارچوب رویکرد شکل گرایی نشان می دهد که این قصیده از ساختاری منسجم و یکپارچه برخوردار است و میان اجزاء و ساختارهای آن هماهنگی و انسجام کاملی دیده می شود. شاعر از برخی عناصر داستان برای بیان مفاهیم خود در قالب یک قصه کوتاه بهره برده است؛ هرچند این ساختار دارای همه عناصر قصه نیست. در ساختار موسیقایی، هماهنگی و توازن آوایی به ویژه تکرار صامتها و مصوتها (واج آرایی، هم آوایی و تکرار واژگان) سهم عمده ای در فرایند برجسته سازی این قصیده دارد.
    کلیدواژگان: ابوالقاسم الشابی، إراده الحیاه، شکل گرایی، ساختار داستانی، ساختار موسیقایی
|
  • Jaafar Dilshad, Aliakbar Moradian Pages 1-17
    Adherence and relationship of a literary man to society and his reaction to political and social issues as well comments on what is happening in that society shows that the man has a sense of obligation, and willing to corroborate with the society and this is the same "commitment". Since, literature plays major role in guiding a society, a committed poet cannot get himself rid of problems encountering with that society hence; he tries to manifest his point of views through his works.This article attempts to present different views of literary figures toward "committed literatures" as well as obligation of "committed poets" with regard to people's consciousness. Consequently, the viewpoints of a well-known Iraqi poet Mohammad Mahdi Al-Jawaheri have been studied. This article mainly includes:a)The presentation of the scholar's views about "committed literatures".b)The characteristics of "committed poetries" in Arabic literature.c)The characteristics of a "committed poet" from Jawaheri' viewpoint.
    Keywords: Mohammad Mahdi Al Jawaheri, Society, Committed poetry, Raising consciousness
  • Ali Pirani Shal Pages 19-35
    Omar Khayyam, in his outstanding poetry has unveiled the mysteries of life and philosophy of existence. He narrates his inner feeling with such words and dictums that make listeners or readers ecstatic. In other words, the poet's sore heart thinks world in a way that others view it in the same way. He talks bout those distressed thoughts through quatrains and arranges his innate thought into pearls of words. He leaves his confused readers free in the wander land, with full of doubt and distrust. He repeatedly cries out that he has come to this world unwillingly and will pass away unwillingly. Most of these ambiguous and complex queries are also found in the work of contemporary Arab poet, Ilia Abu Mazi. Like Khayyam, he chose his course toward the fort of poems and literature full of rocks and thorns. He also tries to explore human problems and mysteries of this world and remains confused in this wonderful in the desert of doubt unwillingly. One can say Khayyam's thought is manifested in Abu Mazi. Through a comparative study, the current paper tries to investigate Khayyam's influence on Abu Mazi's work.
    Keywords: Omar Khayyam, Ilia Abu Mazi, Philosophy, Quatrain
  • Mohammed Saleh Sharif Askari Pages 37-55
    Al-Sihah lexicon (Taj-ul-Loghat wa-Sihah-ul-Arabiyeh) written by Esmail bin Hamad Johari Nishabouri is considered to be one of the ancient and the most valuable Arabic lexicon that has been accomplished by Iranian scholars.As a valuable and distinguished work, Al-Sihah was center of attraction right from its emergence hence; was welcomed by scholars, laureate and linguists. Its value is to such an extent that more than 160 books have so far been written on it.The current paper however comes across various flaws in this particular lexicon while doing an in-depth review of a published copy of the same. Accordingly, the defects include syntactic and orthographic distortion that indisputably do not seem part o this valuable work. And since invulnerabilities of writing or publishing in a lexicon like Al-Sihah lead to bewilderment and confusion in understanding the definition of words, the present paper tries to pinpoint to the existing damages.
    Keywords: Lexicon, Al, Sihah, Johari, Syntactic, Distortion, Writing damages
  • Azartash Azarnoush, Seyyed Abdol Majid Hosseini Zadeh Pages 57-83
    This essay is a comparative study about etymology and derivation of Adam's name in modern and ancient religious and literary texts of Jews and Moslems. In a way that it should distinguish whether Adam has been derived from the Hebrew word adāmāh mean dust, dām (i.e. blood) or from other words. Or what else is mentioned in Jewish and Islamic traditions about this issue. Also, what is the resemblance between these tradition taking into account the Semitic languages Arabic and Hebrew? In the current paper, the comparative study is mainly performed between Hebrew and Arabic texts; however, Greek texts are also referred to in some cases.
    Keywords: Adam, Comparative etymology, Arabic language, Hebrew language, Greek language, Derivation
  • Said, E. Najafi Asadollahi Pages 85-102
    This article intends to shed some light on some of the many problems of compiling Arabic and Persian dictionaries. Considering that the Persian language enjoys a 1000-year heritage of poetry and prose, it is predictable how cumbersome a task this might be. Although it is worth noting that Arabic language had descriptive dictionaries since a long time ago, but have already overcome many of its prevailing difficulties.Compiling descriptive and comprehensive dictionaries for a language with an old history is important for three major reasons: First, the more civilized a nation is, the more its understanding of different concepts and therefore the more its needs for words and lexicons that can convey those meanings and concepts. Second, a “word” is the main component of any language and literature since oral or written works, poetry or prose, and grammar of any language is based on “words”. Third, a “word”, like a nation, has cultural, historic, and social past. If a “word” is void of past, the remaining is “stranger” with no past or history. In short, for these reasons compiling a dictionary for a language such as Persian becomes difficult.
    Keywords: Description, Demonstration, Persian, Arabic
  • A. B. Taheriniya*, M. Bakhshi Pages 103-128
    Qualitative and quantitative assessment of research articles of a scientific center elevates its status not only in generating education of a country rather it is effective optimum planning and policymaking with respect to science and research. With a review of qualitative and quantitative weakness and strength, the present paper distinguishes the place of this domain in the scientific output of Iran. This is a descriptive analytical study and was analyzed with SPSS. Here, 10 scientific journals, published between 2003 and 2007 were considered and 314 out of 1312 articles were extracted in Arabic language. The result shows that the proportion of articles related to this branch is 23/93% and this percent varied between different journals 5/5% & 100%. In This study, a journal of Faculty of Humanities of the University of Tehran with 71 articles had highest ratio and journal of Faculty of Humanities of the University of Tabriz has the least ratio. Collective cooperation between author shows that they inclined towards one and two persons. But collective cooperation had a rising trend from 2003 to 2007.
    Keywords: Analyze, Article, Scientific journal, Department of Arabic language, literature
  • Yahya Maerof* Pages 129-154
    The holy Quran and texts of Arabic literatures have wider and multi-dimensional outlook the heart and its synonyms. The main question is whether heart in these texts, is same which beat inside a human body or it used for mind, and or for any other virtual meaning? This article tries to respond to some of the queries that heart mentioned in the holy Quran and other Arabic literatures is not imagery rather has been used correctly. Interesting point in this arena is that thinkers during the last three decades have approved that human heart consists of about 40000 nervous tissues that store information and send the necessary command to the brain. Therefore, Quranic description and other Arabic literature about heart as a place of love, guidance, relaxation, knowledge, secrets, heroism, truth, brutality, etc are well approved.
    Keywords: Memory, Heart, Truth, Imagery, Quran, Arabic literature
  • Houman Nazemyan* Pages 155-176
    Since the beginning of the 20th century and with the emergence of Russian formalist approach to literary domain, there appeared a great transition in literary criticism. It focused attention on the literary text as a collection of correlative elements and at the same time independent from the social, political and cultural conditions. The present article attempts to study is formalist approach of Iradat al-Hayah' a well-known work by Tunisian poet Abu al-Qasim al-Shabbi. In this connection, the author studies this poem in two aspects: fictional and musical structure on the basis of formalist analysis. The study shows that this poem has a correlative structure and there is great harmony between its poetical elements. The fictional structure contains most of fictional elements and at the same time, the phonetic parallelism has important role in the process of foregrounding the musical structure.
    Keywords: Abu al Qasim al Shabbi, Iradat al hayah, Fictional structure, Musical structure, Formalism