فهرست مطالب

الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 24، شتاء 2012)

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 24، شتاء 2012)

  • 206 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه قادری صفحه 1
    سعدالله ونوس ازنمایشنامه نویسان بزرگ سوریه است که برای شکوفایی نمایشنامه عربی تلاش بسیارنمود. آثار سعدالله ونوس جایگاه والایی درمیان نمایشنامه های عربی اصیل دارد، از جمله آنها می توان به نمایشنامه (الملک هو الملک) اشاره نمود که از نمونه های برجسته نمایشنامه ای معاصر است این نمایشنامه به مسائل روزعرب پرداخته، واقعیت های جامعه عربی و حاکمان آن را منعکس می نماید.
    تناص اصطلاحی شایع در نقد عربی حدیث و ترجمه اصطلاح فرانسوی (intertext) میباشد.این اصطلاح به معنای ارتباط و تداخل یک متن با متون دیگر است.تناص دارای قوانین و شکل های متعددی است.
    نمایشنامه نویسان خلاق معاصر به منظور پربارنمودن آثار خویش پیوسته به گنجاندن میراث گرانبهای قدیم در آنها اهتمام می ورزیدند. سعدالله ونوس از جمله این نمایشنامه نویسان است که درنمایشنامه (الملک هو الملک) از اسلوب ها و داستان های (الف لیله و لیله) به گونه ای موثر بهره برده بکار می گیرد تا از تاثیر این کتاب مشهور در این نمایشنامه پرده بردارد.
    این مقاله برآن است که به تحلیل این نمایشنامه در سایه موضوع تناص بپردازد و در دو زمینه 1- داستان و2- شیوه فنی به بررسی و روشن سازی انواع و اشکال تناص اقدام نماید.
    کلیدواژگان: سعدالله ونوس، تناص، نمایشنامه (الملک هو الملک)، کتاب (هزار و یک شب)
  • علی پیرانی شال، علی حسین غلامی یلقون آقاج صفحه 25
    شکوائیه تعبیری از رنجهای ناشی از مشکلاتی است که انسان در زندگی فردی و اجتماعی خود با آن روبه رو می شود و آن را به زبان می آورد تا تسکین دردهایش باشد. شکوائیه یکی از اغراض شعری ادبیات عربی و از وسیع ترین میدان هائی است که تخیل شاعران در آن جولان می دهد. یکی از مهم ترین مضمونهایی که شاعران عصر عباسی به آن می پرداختند شکوه از زمان بود به طوری که فن دهریات (شکایت از زمان) در این عصر شکل گرفت.
    فن شکوائیه را در شعر اکثر شعراء عصر حدیث نیز می یابیم. حافظ إبراهیم در میان شاعران زمان خود در این فن بر دیگران مقدم است. او طعم یتیمی را چشید و در زندگی دچار پاره ای از مشکلات شد که این مشکلات تاثیر زیادی بر روح او گذاشت و او را نالان ساخت. او از فقر فردی و اجتماعی شکوه می کند و از اقدامات بیگانگان همچون حادثه «دنشوای»، چپاول ثروتهای کشور، طعنه زدن بیگانگان بر مصری ها، جنگ هایی که به وجود آوردند و... می-نالد و شکوه از روزگار را وسیله ای برای تقلیل غمهایش قرار می دهد و روزگار را با نام های مختلفی در شعر خویش می آورد. شکوائیه در اشعار حافظ جایگاه ویژه ای دارد. او پرچمدار شکوائیه عصر خویش و شاعر بی رقیب این عرصه است.
    این بحث بر آن است که به شکایت از شقاوت و فقر و ظلم و روزگار در شعر حافظ إبراهیم بپردازد و ضمن روشن ساختن این شکوه ها به برخی از علل آنها نیز اشاره کند و در این راستا مقاله بر اساس روش وصفی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: شکوائیه، حافظ ابراهیم، فقر، ظلم، روزگار
  • اسماعیل شفق، مریم رحمتی ترکاشوند صفحه 55
    نقد خواننده محور بر این مسئله تاکید دارد که در خوانش متن، دریافت و استنباط خواننده بسیار مهم و اساسی است. این قضیه، یک روی دیگر فرضیه ی مرگ مولف (Death of the author) رولان بارت به شمار می-رود. بارت و پیروان او در ارائه ی نظریات خود انگیزه ی سیاسی داشتند. ایشان در راستای مبارزه ی فرهنگی با رژیم تک صدایی کمونیسم، مسئله ی مرگ مولف و تولد خواننده را مطرح کردند و این در حالی است که توجه به خواننده در تاریخ بلاغت اسلامی از نوع ناب آن، که برآمده از فلسفه ی بلاغت است، به دور از هرگونه شایبه ی سیاسی وجود داشته است. از بین پیشینیان، ابن رشیق قیروانی، عبدالقاهر جرجانی، جاحظ، ابن قتیبه دینوری از جمله دانشمندانی هستند که به محوریت خواننده در درک متون ادبی توجه ویژه ای داشته اند. علاوه بر این در عرصه ی شعر قدیم پارسی نیز توجه به شخصیت خواننده در آثار حافظ شیرازی، عطار نیشابوری، عین القضات همدانی به خوبی مشهود است و ایشان آشکارا حق خوانش متن را برای خوانندگان بالقوه به رسمیت شناخته اند. به طور کلی در نظریه ی خواننده محور باید به این اصل اساسی توجه داشت که حالات خواننده و هویت خواننده، تکلیف خوانش متن را روشن می سازد
    کلیدواژگان: نقد ادبی، مرگ مولف، تولد خواننده، بلاغت اسلامی
  • احمد پاشا زانوس، نرجس رمضانخانی صفحه 81
    عدی بن زید عبادی از شاعران مسیحی در عصر جاهلی است. وی نویسنده و سفیر دربار ساسانی بوده و از آغاز نوجوانی به هر دو زبان فارسی و عربی تسلط کامل داشت.
    شاعر در مضامین مشهور شعر جاهلی شعر نسروده است. مدح و رثا در دیوان او موجود نیست و فخر و هجا منحصر در چند بیت است. وی برای اولین بار، خمر را به عنوان فن مستقل به کار برده و در این زمینه، شاعرانی مثل اعشی و اخطل از او پیروی کرده اند و نیز در شعر قصصی و اعتذاریات بر دیگر شاعران جاهلی پیشی گرفته است.
    عدی بن زید به خاطر ابتکار در اغراض، شکل و درون مایه ی قصاید جاهلی، شاعری نوآور به شمار می آید؛ اشعار وی در بیشتر قصاید معانی جدید داشته و از تقلید فاصله دارد. در این مقاله سعی بر این است تا نوآوری شاعر در اغراض و شکل و معانی بررسی شود.
    کلیدواژگان: عدی بن زید، نوآوری، شعر قصصی، اعتذاریات، خمر، حکمت
  • یحیی معروف، سارا رحیمی پور صفحه 109
    عبدالوهاب بیاتی از جمله شاعرانی است که رمز در شعرش حضوری فعال دارد؛ از جمله رموز قدیمی، که شاعر از آن به زیبایی هرچه تمام تر بهره می گیرد، رموز تصوف است. بررسی زندگی شاعر نشان می دهد که او به خوبی مولوی را می شناخته و با آثار او آشنایی کامل داشته است؛ لذا این تحقیق در پی آن است تا به این سوالات پاسخ گوید: 1. آیا بیاتی در رموز شعری خود، از مولوی تاثیر پذیرفته است؟ 2. چه رموزی از اشعار مولوی توجه او را به خود جلب کرده است؟ 3. با توجه به اینکه بیاتی شاعری انقلابی است، چه هدفی از کاربرد اصطلاحات صوفیانه ی اشعار مولوی دارد؟
    فرضیه های این مقاله نیز عبارت است از: 1. با بررسی دیوان بیاتی، تاثیرپذیری او از مولوی قابل اثبات است. 2. بیشترین تاثیرپذیری بیاتی برگرفته از «نی نامه»ی مولوی و رموز مهم آن همچون «نی» و نیز «دیوان شمس» و نمادهای مهمی مانند «شمس» و «غزال» است. 3. «بیاتی» هرچند از رموز عارفانه ی «مولوی» استفاده می کند، آن را با هدف شعری خود که همان طرح انقلاب و آزادی است، هم رنگ می سازد و درواقع، این رموز را از معانی اولیه ی خود خالی، و همچون لباسی بر پیکره ی افکار انقلابی اش می پوشاند.
    کلیدواژگان: عبدالوهاب بیاتی، مولوی، رمز، نی نامه، دیوان شمس
  • حمیدرضا مشایخی، سیده هانیه میرسیدی صفحه 141
    تلاش روایت شناسان برای رسیدن به الگویی ثابت به-منظور بررسی داستان ها و روایت ها در آغاز قرن بیستم با ظهور فرمالیست ها شدت یافت. در همین زمان ولادیمیر پراپ، مردم شناس صورت گرای روسی با الگو گرفتن از همین روایت شناسان روشی برای بررسی داستان طرح کرد. پراپ دریافت که قصه های پریان به رغم تکثر و تنوع ظاهری، از نظر قهرمانان و عملکردهای آن ها نوعی وحدت و همانندی دارد و تمامی کارکردهای موجود در قصه به سی و یک عملکرد محدود می شود و این دستاورد، آغاز علم روایت شناسی نوین به شمار می آید.
    نجیب محفوظ، معروف ترین رمان نویس معاصر عرب، ازجمله نویسندگانی است که روایت ها وداستان های او سرشار از عناصر نمادین شرقی و قالب های ساختاری نوین غربی است؛ از این روی، قابلیت بررسی روایی و ریخت شناسی را دارد. این جستار بر آن است تا روایت السمان و الخریف نجیب محفوظ را براساس نظریه ی پراپ، تحلیل و بررسی کرده و نشان دهد توالی این کارکردها تا چه اندازه می تواند در داستان محفوظ قابل انطباق باشد. دستاورد پژوهش، نشان دهنده ی این است که هرچند تعدادی از کارکردهای سی و یک گانه در داستان نجیب محفوظ یافتنی است، پایان قصه، با نوع پایان یافتن قصه های پریان مغایرت دارد؛ در پایان، قهرمان داستان به ظاهر از صحنه ی مبارزه بیرون می رود؛ ولی در مبارزه ای درونی، جدال قهرمان با شرور ادامه می یابد.
    کلیدواژگان: نجیب محفوظ، پراپ، ریخت شناسی، کارکردها، قصه های پریان
  • اکرم روشنفکر، فاطمه قربانی صفحه 165
    پس از دو جنگ عالمگیر در قرن بیستم و جعل رژیم صهیونیستی در خاورمیانه ی عربی، این منطقه، پی درپی شاهد وقوع درگیری هایی بود. که زمینه ی شکل گیری ادبیات جنگ را فراهم آورد آثاری فاخر در ادبیات عربی برجای نهاد. با آن که آثاری که ذیل ادبیات جنگ و داستان جنگ قرار می گیرند، در حادثه پردازی وجه مشترک دارند، آثاری که به جنگ داخلی لبنان می پردازند، رویکردی جدید به ادبیات جنگ بخشیده اند.
    در این میان، بانوان نویسنده با نگارش داستان های کوتاه و بلند از زوایای پیدا و پنهان جنگ داخلی آن کشور روایت کرده-اند که از جمله داستان بلند «حجرالضحک» اثر هدی برکات است. برکات در این داستان با قرار دادن قهرمان داستان در مسیر حوادث آن به توصیف فضایی می پردازد که رویدادهای کوچک تر در تارهای فاجعه ای مخوف گرفتار می آیند و گره هایی بر گره آن می-افزایند تا بافت جنگی را، که دامن گیر شهروندان لبنانی شده و آن ها را در خود بلعیده، نمودار سازند.
    پژوهش حاضر درصدد بیان مهم ترین ویژگی های سبک ادبی داستان حجرالضحک است. روش پژوهش توصیفی– تحلیلی و براساس جدیدترین منابع منتشره درباره ی جنگ داخلی لبنان بوده و مهم ترین نتیجه ی آن کاربرد متفاوت عناصر داستان و به کارگیری روش هایی مانند سیال ذهن، تک گویی و بینامتنی در فن توصیف توسط برکات است که به او توانایی نقد فاجعه ی جنگ داخلی لبنان را بخشیده و به ایجاد سبک توصیفی انتقادی نویسنده انجامیده است.
    کلیدواژگان: لبنان، ادبیات جنگ، داستان بلند، حجرالضحک، سبک ادبی، هدی برکات
|
  • Fatemeh Ghaderi, Salaleh Rokh Page 1
    Sa’dallah Wannous is a great Syrian play writer who has made great endeavor to flourish and help make Arabic playwright shine. His works have an elevated position among original Arabic dramas the one being Al-Malek -ho- Al-Malek which is the most prominent sample of contemporary dramas. This work focuses on everyday problems of Arabs and reflects realities of Arab society and their rulers.Tanas (intertextual) is a prominent term in modern Arabic criticism and is an outcome of a French term 'intertext'. This term means connection and intermittence of a text with other. This term possesses different rules and forms. Sensational play and its high level of acceptance among Arabs motivated the authors to consider it from new point of view.Contemporary creative play writer in order to make their works forceful could interpolate old invaluable heritage with them. Sa’dallah Wannous are one among those who in his work Al-Malek -ho- Al-Malek effectively took help of fables and stories of renowned Alef Laila (Hazar-o-Yek Shab). Taking into account intertextual phenomena, the current paper tries to evaluate the proposed playwright and highlight different forms of intertextaulity in two fields i.e. story and technocal method.
    Keywords: Sadallah Wannous, Tanas (Intertextual): Drama, Al, Malek, ho Al Malek
  • Ali Pirani Shal, Ali Hossein Gholami Yalghon Aghaj Page 25
    Complaint is interpreted as sufferings from the problems people confront with in their social and individual life and verbalize them in order to soothe their sufferings. Complaint is one of poetic styles in Arabic literature and has a wide field wherein poet's imaginations move freely. Complaints of the time are among the most important issues that Abbasid poets dealt with and therefore they were formed in that era itself.The art of complaint can be found in poetry of most of the poets of modern times. Hafiz Ibrahim, among contemporary poets, has an edge in this art. He experienced orphanage and suffered lots of problems in his life which have had enough influence on his spirit and made him complain. He complains about individual and social poverty. He complains about alien's attempts such as "Denshvai" incident, their plundering of riches and Egyptian's mistreatment and wars they brought in. He takes complaints as relieving his sadness and brings the epoch with different names in his poems. Complaint has very important place in the poetry of Hafiz. In other words, he is a flag bearer of the art of complaint in his era and has no competitor in this field.The subject aims to focus on the complaining of cruelty, poverty, oppression and epoch in the poetry of Hafiz in order to clarify those complaints and to refer their reasons. The methodology followed in this study is descriptive.
    Keywords: Complaint, Hafiz Ibrahim, Poverty, Oppression, Epoch
  • Esmaeil Shafagh, Maryam Rahmati Torkashvand Page 55
    Reader-response criticism revolves on this aspect that a reader's take and understanding is very important and fundamental in reading a text. This aspect, on the other side is considered a hypothesis “Death of the Author” of Roland Barthes. It seems that Barthes and his followers have had some political motives behind presenting their theories. In the way of cultural campaign against Communist regime, he propounded the matter of “Death of the Author” and "Birth of the Reader". Since attention to reader in the history of Islamic rhetoric arose from Rhetoric philosophy without any political hearsay. Among predecessors, Ibn Rashiq Qirwani, Abdel Qahir Jorjani, Jahez, Ibn Qoteyba Dinvari are some scholars who had enough emphasis on the reader-axis to understand Arabic texts. Apart, in the era of ancient Persian poetry too, attention was given on reader quality e.g. in the works of Attar Neshabouri, Ain al- Ghozzat Hamedani. In this essay, an attempt is made to indicate the background of attention to reader in Islamic Rhetoric and explain and analyze the view of European critics. Analyzing the theory of reader-response, the author of the current paper found that the principal parts which explain the reading include: 1- reader's mood 2- reader's identity.
    Keywords: Literary Criticism, Death of the Author, Birth of the Author, Islamic Rhetoric
  • Ahmad Pasha Zanoos, Narjes Ramezankhani Page 81
    Adie bin Zaid is one of the Christian poets in the period of ignorance. He was a writer and ambassador in Sassanid Court and since early age he was fluent in both Persian and Arabic. This poet did not say anything about ignorance poems. There is no eulogy in his collection and proud and phoneme are in some of their couplets. He was the pioneer and the foremost in using khamr as in independent art and in this area. Poets such as Asha and Akhtal followed him. He also surpassed in fictional and etezariyat poems other poets of the age of ignorance. Adie bin Zaid is counted as innovator because of his recreation in goals, forms and ignorant poetic content. His poems in most of odes have new meanings and far away from imitation. The current paper tries to study this innovative poet especially with reference to his poetic goal, forms and contents.
    Keywords: Adie bin Zaid, Innovation, Fictional Poems, Etezariyat, Khamr, Wisdom
  • Yehya Maaruf, Sara Rahimipour Page 109
    Abdul-Wahab al-Bayati is among the poets who have made enormous use of code in his poems. One of the old codes used perfectly by the poet is Mysticism. A study of the poet's life indicates that he knew Moulavi very well, and was quite familiar with his works. Thus, the present paper intends to find responses tothe following questions:1. Whether Bayati was influenced by Moulavi in his poetic codes?2. Which codes in Moulavi's poems caught Bayati's attention?3. Considering that Bayati is a revolutionary poet, why did he use the mystical terms, used by Moulavi in his poems?The hypotheses of this paper are:1. Having examined Bayati's poetry, it is provable that he was influenced by Moulavi.2. The maximum influence was put by Moulavi's Nei Nameh and the relevant important codes such as "Reed" as well as Divan-e-Shams and important symbols like "Shams" and "Gazelle".3. Although Bayati used Moulavi's mystical codes, he colors it with his own goal, i.e. revolution and freedom. In fact, he empties such codes from their initial meanings, and covers them on his revolutionary thoughts.
    Keywords: Abdul, Wahab al Bayati, Moulavi, Code, Nei, Nameh, Divan, e, Shams
  • Hamidreza Mashaekhi, Seyedah Haniyeh Miryededi Page 141
    With the emergence of formalists in the early twentieth century, attempts were intensified on the part of narratologists to arrive at a stable pattern in order to study stories and narratives. It was at this time that a Russian formalist anthropologist Vladimir Propp, inspired by the same narratologists, developed an approach to study stories. Propp found out that fairy tales were superficially of various kinds where their heroes and actions had some unity and all these actions could be conflated into thirty one kinds. And that breakthrough was the beginning of the modern narratology. Najib Mahfouz is one of the most renowned contemporary Arab novelists whose narratives and novels are full of Occidental symbolic elements with modern Western structural genres hence; they qualify for the morphological study. The current paper is an attempt to analyze and study Najib Mahfouz's al-Soman val-Kharif on the basis Propp’s morphological theory and to show that to what extent it follows Propp’s finding. The research findings show that while the thirty one functions are identifiable in Mahfouz's story, its end, however, is different from that of fairy tales i.e. while the hero apparently pulls away from the battle field, he continues with an inner battle with the evil.
    Keywords: Najib Mahfouz, Al, Soman Val, Kharif, Morphology, airy Tales
  • Akram Roshenfekr, Fatekeh Ghorbani Page 165
    After two world wars in twentieth century and establishment of the Zionist regime in the Middle East, the region could witness entanglement time and again that prepared the ground for war literature with brilliant works in Arabic. Although the works that are connected to war literature and war story have common aspects but the works that deal about the Lebanese civil war, could be able to give a new method to the war literature. In the meantime, female authors have also narrated the apparent and secret aspects of the civil war in their short and long stories where “Hajr al Zohk” is one of its kinds written by Hoda Barakat. In this story, Barakat by putting the hero on the course of events describes a space where smaller events involve a frightful disaster and form a lot of knots in the war texture which involved Lebanese citizens and swallowed them. The current research attempts describe the most important specialties of literary style of the story written by Barakat. The research method is descriptive – analytical and is based on the newest published sources on the Lebanon civil war and the most important result of the research is different usage of the story elements and applying methods such as stream of consciousness, single speech, and inter-contextual in describing the technique by Barakat who could be able to criticize the disaster of Lebanon civil war by developing a critical- descriptive style.
    Keywords: Lebanon, War Literature, Novel, Hajr al Zohk, Literary Style, Hoda Barakat