فهرست مطالب

الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه - سال نهم شماره 1 (پیاپی 26، ربیع 2013)

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال نهم شماره 1 (پیاپی 26، ربیع 2013)

  • 180 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد نهیرات صفحه 1
    شاعر معاصر عرب از میراث اسلامی و خصوصا ایرانی بهره برده است؛ برای نمونه، عبدالوهاب بیاتی شخصیت های تاریخی ایرانی را شاعرانه در شعر خویش آورده است.
    بیاتی این شخصیت ها را به گونه ای موفقیت آمیز برای دلالت بر مفاهیم روحی و انسانی عامی چون شناخت و عشق و اصلاح طلبی و انقلاب و سفر و دگرگونی به کار برده است. بازتاب این شخصیت ها در شعر وی هم نوا و متناسب با چهره ای است که از هر یک از آن ها در تاریخ به اثبات رسیده است.
    بیاتی به صرف نقل تاریخ این شخصیت ها اکتفا نکرده است، بلکه نمایه ای امروزی بر آن ها نشانده و به وسیله ی آن ها قضایا و دل مشغولی های معاصرش را که با دیدگاه ها و نگرش های هر یک از آن ها مناسب یافته است، ذکر کرده است.
    ابداع شعری بیاتی، چهره ای دوست داشتنی از این شخصیت ها را ارایه می دهد؛ برای این منظور، وی با خیال پردازی و استفاده از اسطوره ها و تغییر در اصل داستان ها و با استفاده از روش های شعری مختلفی چون اسلوب ماسک و صراحت گویی بدین امر رسیده است.
    کلیدواژگان: بیاتی، شخصیت های ایرانی، مفاهیم روحی، به روز کردن میراث
  • سید محمد میرحسینی، علی اسودی * صفحه 29

    موضوع نکره آوردن کلمات از جمله مباحث مهمی است که در علوم بلاغی، بدان پرداخته شده است و بزرگانی هم چون جرجانی و زمخشری درباره ی آن به نکات قابل توجهی دست یافته اند که حاکی از آن است که نکره آمدن کلمات در زبان عربی به یقین، دلیلی بلاغی دارد که بر معرفه آوردن کلمه از نظر دلالت، ترجیح داشته و با معنای مورد نظر گوینده و خواسته ی کلامی وی هم سو است.بنابراین بر آن شدیم تا بلاغت این امر (استفاده از کلمات به صورت نکره) را در دریای بلاغت کلام امیرالمومنین(ع) و نهج-البلاغه به نمایش گذاریم تا از سویی این امر، خود تاییدی بر نهایت اسلوب بلاغت کلام ایشان باشد و از سوی دیگر، پاسخی علمی و راسخ به اندک مدعیان تردید در صحت انتساب نهج البلاغه باشد؛ زیرا همگرایی سبک بیان در هنگام سخن گفتن به صورت بداهی و بدون تکلف و هم سویی آن با مقتضای حال، نشان از صاحبی سخنور و چیره دست هم چون امام علی(ع) دارد و ما در آنچه آمده به شکل عملی و تقسیم بندی شده به تبیین معانی بلاغی تنکیر کلمات در حکمت های نهج البلاغه به عنوان نمونه و شاخص پرداخته ایم تا در حد وسع، جلوه ای از بلاغت را به نمایش گذاریم.یکی از مهم ترین اغراض نکره آمدن کلمات در حکمت های امیرالمومنین(ع) را می توان تعظیم، تکثیر، تقلیل، و نوعیت دانست که در سیاق عبارت های به کار رفته همسو و تاثیرگذار بر غرض و محور اصلی حکمت ها است و حکمت ها بدون آن، این پوشش معنایی لازم را ندارد. مسئله ای که متاسفانه بیشتر مترجمان این میراث گرانبها از آن غافل شده اند و ترجمه های فعلی، تناسب لازم با غرض سخن های امیرالمومنین(ع) را ندارد

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تنکیر، تنوین، تعظیم، تکثیر
  • زینه عرفت پور صفحه 43
    تصویرپردازی هنری یکی از ویژگی های اساسی متن قرآنی است که هریک از علمای اعجاز بیانی قرآن در قرن های گذشته بدون این که چنین اصطلاحی را به کار ببرند، به جنبه های محدودی از آن مانند تناسب لفظی، تناسب معنوی و برخی از صور خیال پرداخته اند. البته ادیبان معاصری هم چون سید قطب، فراتر از علمای قدیم رفته اند و با مطرح کردن اصطلاح تصویرپردازی هنری، مهم ترین عناصر این تصویر پردازی را برشمرده اند و آن ها را در ترسیم زنده و هنرمندانه ی صحنه های مختلف دنیوی و اخروی در آیات قرآنی دخیل دانسته اند. در این جستار، نگارنده بر آن است که با جمع آرای بلاغیون قدیم و ادیبان معاصر، تصویرپردازی هنری ابرار و جایگاه اخروی آنان را در سوره ی انسان مورد مطالعه قرار دهد و از راه بررسی مهم ترین عناصر تصویرپردازی هنری، یعنی مضمون، لفظ، صور خیال، احساس، حرکت، رنگ، گفت وگو، تقابل و موسیقی فواصل آیات، تا حد امکان، جلوه های زیباشناسانه ی این تصویرگری را آشکار کند تا از این راه، عمق معنای آیات مربوط به ابرار در این سوره، بیشتر درک شود و هدف دینی منظور نظر آن ها با تاکید بر ظرافت های بیانی اعجازآمیز کلام الهی، ترسیم شود.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره ی انسان، تصویرپردازی هنری، تصویرپردازی هنری ابرار
  • فریده داودی مقدم، طاهره اختری صفحه 73
    رمزگونگی و سخنان سمبلیک و در مراحل بالاتر، شطحیات، یکی از ابزارهای انتقال تجربیات ماورایی اهل تصوف بوده که همواره در خدمت بیان انواع هنجارگریزی و کشف و شهودهای رویاگونه ی آنان درآمده است.
    ادونیس و سهراب سپهری ازجمله شاعران و اندیشمندانی هستند که رویا و تجربه های سوررئالیستی و اندیشه های صوفیانه را به صورت استعاره و رمز و مجاز در شعر خویش به کار می گیرند. از این دیدگاه می توان آن ها را شاعرانی رویاپرداز نامید که در شعر آن ها رویا وسیله ای برای ورود به دنیای صوفیانه و تجارب عارفانه، مدخلی برای گام نهادن به رویاهای شاعرانه و جهانی سوررئال است که در آن، واقعیت خلق شعر به وقوع می پیوندد و موسیقی نرم و رویابرانگیزی می آفریند که در شعر هردوی آن ها تبدیل به مشخصه ای سبکی می شود.این نوشتار، به روش تحلیلی- توصیفی و براساس مکتب تطبیقی آمریکایی به توصیف و تطبیق شعر ادونیس و سهراب سپهری از دیدگاه تجارب صوفیانه، نگاه عارفانه و رویاگونه ی دو شاعر می پردازد و ضمن معرفی مکتب آمریکا و گروه ادبی شعر لبنان، شیوه ها و بن مایه های اهل تصوف چون خیال و رویا، عادت گریزی و... را در شعر این دو شاعر، بررسی خواهد کرد.هدف و سوال اصلی این تحقیق، توصیف جهان پنهان ادونیس و سهراب در پس رویاها و تجارب صوفیانه ی آن ها و آشکارسازی پیوند این نگاه با اندیشه های هنجارگریزانه و عادت شکن آن ها به شعر و روزگار خود است
    کلیدواژگان: ادونیس، سهراب سپهری، تجارب صوفیانه، رویا
  • حسین میرزایی نیا، رضا محمدی*، عباس گنجعلی صفحه 101

    تی.اس الیوت از پس دیدگاه های نقادانه و شعر خود، تاثیری شگرف بر شعر جهان و به دنبال آن، شعر عربی معاصر گذاشته است. برجسته ترین دیدگاه شعری الیوت، که در تطبیق آن بر روی سروده های خود کوشیده است، نظریه ی به هم پیوستگی عینی است. این نظریه، دو جنبه دارد: جنبه ی نخست آن مربوط به شخصیت زدایی از شاعر است که این نظریه را در مقابل مکتب رومانتیسم قرار می دهد. جنبه ی دیگر، بهره گیری از نماد، برای بیان واقعیت های خارجی است. این نظریه در قصیده ی سرزمین ویران الیوت، عینیت یافته است؛ قصیده ای که نه تنها در سطح جهان عربی، در سراسر دنیا به یک الگو، برای شعر معاصر تبدیل شده است. ادونیس به گونه ای غیرمستقیم از این نظریه، تاثیر پذیرفته است که در دیدگاه های نقدی وی و هم چنین در قصایدش به روشنی، دیده می شود. این جستار، با روش تحلیل محتوا، ضمن تعریف نظریه ی الیوت، به معرفی قصیده ی سرزمین ویران، پرداخته است؛ سپس تاثیرات این نظریه را بر روی دیدگاه های نقدی ادونیس، پی گرفته و در پایان، نمود نظریات ادونیس را در قصیده ی الراس و النهر وی، بررسی کرده است

    کلیدواژگان: به هم پیوستگی عینی، شخصیت زدایی، نماد، الیوت، ادونیس
  • وصال میمندی صفحه 125
    استخدام ازجمله محسنات معنوی در علم بدیع است که علی رغم جایگاه والای آن در این علم، که ناشی از نقش آفرینی این صنعت در فرآیند خلق و ایجاد چند معنا برای یک لفظ با رعایت ایجاز و اختصار بوده، از داشتن تعریفی جامع و واحد که مورد اجماع اندیشمندان عرصه ی بلاغت باشد و همه ی مصادیق شناخته شده و موارد احتمالی ناشناخته ی آن را فراگیرد، بی نصیب مانده است. نظر به اهمیت و نقش این گونه ی بدیعی در درک و تبیین معانی و مفاهیم کلام فصیح عربی، این تحقیق با مراجعه به مشهورترین آثار بدیع پژوهان به بررسی و نقد دیدگاه های آنان درخصوص تعریف استخدام بدیعی و بیان و کاستی های هرکدام پرداخته و سپس تعریفی جامع و مانع از این محسنه ی معنوی مطرح کرده است. در ادامه، معروف ترین اشکال و قالب های موجود استخدام در آثار پیشینیان، همراه با شواهدی از نظم و نثر عربی ذکر شده است. بالاخره این جستار با تحلیل یکی از آیات قرآن کریم، برای نخستین بار قالبی ناشناخته از استخدام در این کتاب را کشف و ارائه کرده که در آن عطف سه اسم بر معمول (فاعل) یک عامل (فعل) سبب شده تا آن عامل در رابطه با هرکدام از آن چهار معمول، معنایی متفاوت بیابد که در این تحقیق، تلاش شده با مراجعه به کتب لغت، این معانی، استخراج و عرضه شود.
    کلیدواژگان: علم بدیع، استخدام، تعریف، عطف نسق
  • عیسی متقی زاده، کاوه خضری صفحه 151
    این بررسی با هدف ارزیابی میزان موفقیت بخش متون عربی عمومی سال سوم دبیرستان از دیدگاه دبیران و دانش آموزان، کوشیده است با بیان تاثیر متون در آموزش زبان و از طریق تحلیل داده های به دست آمده از نظرسنجی، میزان موفقیت بخش متون را در دستیابی به اهداف بخش مذکور، بررسی کند. جامعه ی آماری پژوهش، دبیرستان های شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی است. نمونه گیری از جامعه ی آماری با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانجام شد. روش پژوهش موردنظر، پیمایشی است و ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته و روش تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی محاسبه ی میانگین، انحراف معیار و درصد و در بخش آمار استنباطی، آزمون (t) است. نتایج به دست آمده نشان داد که از نظر بیشتر دبیران، بخش متون در کتاب عربی عمومی سال سوم دبیرستان، در رسیدن به اهداف خود موفق بوده است؛ در حالی که از نظر بیشتر دانش آموزان، این بخش از کتاب در رسیدن به اهداف خود موفق نبوده است؛ از این رو ضرورت توجه بیشتر به تصحیح این بخش، در کتاب درسی عربی عمومی سال سوم دبیرستان، احساس می شود
    کلیدواژگان: آموزش زبان عربی، عربی عمومی سال سوم، بخش متون، دبیران، دانش آموزان
|
  • A. Nohairat Page 1
    Abdulwahhab Bayyati like other contemporary Arab poets has utilized the Islamic heritage and Iranian historic characters in his poetry. Bayyati used these characters successfully to exert human and spiritual meanings like cognition, love, reform, revolution, travel and development. The reflection if these characters in his poetry are in coherence and accordance to ideas, thought and tendencies proved in the course of history.Bayyati is not content with the sheer historical reference to these characters but he merges them with a contemporary symbol, in order to introduce his matters and problems by a definite character which suits best.Utilizing his genius and poetical invention, Bayyati has given these characters a favorite picture by means of: imagery, mythology, manipulating and changing the original story, mask and frankness. Two aspects of protagonist's life have been presented in his poetry. The first deals with the spiritual and moral one which identifies each character. The second turns around the revolution and resistance in front of every oppression and backwardness.
    Keywords: Bayyati, Iranian Characters, Spiritual Meanings, Modernizing Heritage
  • S. M. Mirhosseini, A. Aswadi Page 29

    Linguistically, the use of indefinite article in Arabic language is considered as one of the significant subjects that has attracted a lot of attention. Scholars such as Jorjani and Zamkhshari have understood some noticeable points with regard to indefinite article usage in the Arabic language. To do so has special reasons. In other words, indefinite article usage in Arabic makes our speech more eloquent. Accordingly, the use of indefinite article in Arabic is preferable to that of definite one since it is more consistent with the message the speaker wants to convey.Hence, the reasons why I am determined to deal with indefinite article usage in Arabic are, at first I want to prove how eloquently Ali (AS) used indefinite article in Nahj-ol-Balagheh. In reality, nobody could use it as efficiently as he did. And secondly I want to answer affirmatively those who have some doubts about the fact that Nahj-ol-Balagheh was written by Ali. Only those who are skilled in speechmaking such as Iman Ali can cope with an impromptu speech, while using both eloquent and simple speech style. In fact, his speechmaking style serves all the purposes of speech under any conditions.The current paper has tried to present a scientific classification of indefinite article usage in Nahj-ol-Balagheh in order to display its importance in eloquent speech making. The usage of indefinite article in Imam Ali’s speech has different purposes such as greatness, profusion, diminution, and kind. The aforementioned items are both consistent with eloquent speech style and effective in purpose and focal points of eloquent speech.

    Keywords: Nahj, ol, Balagheh, Indefinite Article Usage, Tanveen, Greatness, Profusion
  • Z. Irfatpour Page 43
    The artistic imaginary is one of the fundamental peculiarities of Qur’anic text that each of the scholars for verbal miracle of Qur’an in the past centuries, without applying such a term, focused on the militant aspects such as verbal proportion, semantic and dedication. However, contemporary writers such as Sayyid Qutb have gone beyond the old scholars and by explaining the term of artistic imagination specified it the most important element and considered as live and artistic sketching of different worldly and otherworldly domains. In this paper, by assembling old rhetoric and contemporary literature, the author tries to study the artistic imagery of benefactors and their otherworldly place in the chapter Insaan. And through study, it tries to highlight important elements of artistic imagery such as topic, word, accent, feeling, movement, color, dialogue and to the extent aesthetic manifestation of this imagery.
    Keywords: Holy Quran, Chapter Insaan, Artistic Imagery, Aesthetic Imagery
  • F. Davoodi Moghaddam, T. Akhtari Page 73
    The allegorical and symbolic speeches, and in higher stages, ‘shathiyat’ have been the means of conveying supernatural experiences for Sufis, which have always helped express the kinds of their ignorance and dreamlike intuition. The mysticism and allegorical speeches have displayed and insinuated the unusual messages beyond customary human habits by nourishing from spiritual dreams and experiences from the other world which is different from material world.Adonis and Sohrab Sepehri are among poets and thinkers who applied dreamlike surreal experiences and mystic thoughts as metaphors and symbols in their poems. From this point of view, they are known as dreamy poets, who through dreams try to enter to mystic world and mystic experience. This is a step for institutionalizing poetic dreams and the surreal world where the objectivity of poem creation is shaped and a tenuous and dreamy music is created, which has become a stylistic trait in both of their poems.Through analytical-descriptive method as well as based on the American comparative school, the current research describes and compares Adonis and Sepehri from mystic experiences and dreamy thoughts point of views. In order to introduce the American school and Lebanese literary poetic group, it would study mystic motifs like dream and imagination, customs and habits, contradiction between knowledge and nature (wisdom and love), trip and so on. The main purpose and question in this research is describing the hidden world of Adonis and Sohrab behind their dreams and mystic experiences and discovering the relationship between the two and their thoughts regarding ignorance of norms and customs in their poems and epoch.
    Keywords: Adonis, Sepehri, Mystic Experiences, Dream
  • H. Mirzaineya, R. Mohammadi, A. Ganjali Page 101

    Eliot’s critical viewpoints and his poetry have been a significant impact in the poems worldwide and consequently on contemporary Arabic poetry. His most outstanding poetical theory which he tried to reconcile on his poetry is Objective Correlation. This theory has two aspects; the first related to characterization of the poet which put this theory against of romanticism school. The other aspect is the use of symbols to express the external realities. This theory has been objective in Eliot’s The Waste Land ode. It has become a model for the contemporary poetry, not only in the Arab world but also the world as a whole. Adonis has been influenced indirectly from this theory that is seen broadly in his critical views and odes. This essay, using the content analysis, introduces the Eliot’s theory then illustrates his The Waste Land ode as a model for modern poetry and consequently the paper analyzes the theory’s impacts on Adonis’s views and the appearance of this views in his odes.

    Keywords: Objective Correlation, De, characterization, Symbol, Eliot, Adonis
  • V. Meimandi Page 125
    Estekhdam is considered as a moral beauty in rhetoric science that in spite of its high position stemmed from its creative-role in the process of creating several meanings for each word through observing briefness and brevity for each term. It lacks a unique and comprehensive definition with full consensus of rhetoric domain’s thinkers that may include all its known and unknown referents. In this research, it is firstly tried to have brief look at the history of this array association to the assembly of other rhetorical cases and then through study and criticism of the most famous definitions in this regard come to a conclusion about obtaining an integrated definition encompassing all known and unknown samples of Estekhdam in Arabic words. And finally through asserting figures and patterns emphasized by rhetorical-scholars for this moral beauty accompanied by some Arabic verse and prose evidences, for the first time an unknown form of Estekhdam far from the eyes of scholars and researchers of verbal and moral beauties of the words is being explored and then an analysis is carried out through demonstrating a rhetorical evidence from the holy Qur’an. Conjunction of three nouns on subject and verb has caused to different meanings associating with each of the four subjects. The study refers to dictionary in order to extract meanings.
    Keywords: Rhetorics, Estekhdam, Definition, Sympathy Format, Down
  • I. Motakkizadeh, K. Khizri Page 151
    This study aims to assess the rate of success of general Arabic text in 3rd year high school level especially taking into account the viewpoints of teachers and students as well as data acquired from opinion polls. Many of the teachers are not satisfied with students in the field of Arabic teaching. Some motivations are due to the characteristics of the Arabic language complexity and some because of the existing teaching methods. This article seeks to set text’s goals and the degree of success this has achieved. The research sample is schools in the city of Piranshehr in the Iranian province of Western Azerbaijan. Research methodology is a standard approach based on analytical method. Statistic group are high schools in Piranshehr city in West Azerbaijan province. The samples were chosen randomly. Research results indicate that the text section were successful in obtaining its objectives from the view point of most teachers and weren’t successful from the viewpoint of most students.
    Keywords: Arabic Teaching, Third Year General Arabic, Text Section, Teachers, Students