فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال نهم شماره 3 (پیاپی 28، خریف 2013)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالحسن امین مقدسی، ادریس امینی صفحات 1-23
    همخوانی و همانندی گسترده ی زبان شعری پیچیده، خیالپردازی های غریب، سحر استعاره وبیان ژرف شعری ادونیس با اصول نظری مکتب سورئالیسم، شعر او را به این مکتب نزدیک کرده است. نمودهای سورئالیستی شعر ادونیس از نخستین اشعار او، پدیدار شد و خصوصا زبان و سبک شعری ادونیس در دیوان«التحولات» با اصول و مبانی سورئالیسم کاملا منطبق است. با وجود این، تاکنون پژوهش منقحی دربارهی تاثیر سورئالیسم در شعر ادونیس انجام نشده است. برای پاسخ به چنین ضرورتی، در این مقاله تلاش بر این است تا ساختار الگویی شعر ادونیس از رهگذر مشخصه ها، مولفه ها و مبانی زیباییشناختی سورئالیستیک تحلیل شود. بر همین اساس، دیوان «التحولات و الهجره فی اقالیم النهار و اللیل» از او برگزیده و با رهیافت تحلیل- توصیفی نمونه ها، نمودهای سورئالیسم در اشعار ادونیس نشان داده شده است. نتایج حاصل از تحقیق، حاکی از وجود همهی مولفه ها و ویژگی های سورئالیستی در این دیوان و بیانگر تجلی عملی عناصری است که شاعر در کتابهای نقدی خود، آن ها را جوهرهی شعر میداند.
    کلیدواژگان: ادونیس، خواب، رویا، سورئالیسم، کتاب التحولات
  • حسین شمس آبادی، عبدالباسط عرب یوسف آبادی، صدیقه بزرگ نیا صفحات 25-40
    مسئله ی فلسطین، مسئلهی ملتی است که برای آزادسازی سرزمین و بیرونراندن متجاوزان از آن می جنگند، واین ازجمله موضوعهای اساسیای است که ذهن بسیاری از ادبا وبهویژه نمایشنامهنویسان را به خود مشغول کرده است؛ از اینرو ایشان با آثار ادبی خویش حضور سیاسی خود را پررنگ میسازند و از تراژدی ملت مظلوم فلسطین و مسئلهی زمین سخن به میان میآورند. تاریخ پیشرفت نمایشنامهی عرب، بیانگر موضعگیری قاطعانهی آن در برابر مسئلهی فلسطین است؛ بهگونهای که از همان ابتدا تاکنون از رهگذر تصویر مظلومیت ملت فلسطین و ظلم و ستم صهیونیست و انگلیس بر آنها، با این مسئله همراه بوده است. ازجمله نمایشنامهنویسانی که این موضوع را دغدغهی اصلی خود قرار داده، علی عقله عرسان، نمایشنامهنویس و ناقد برجستهی سوریه است. بنابر گفتهی خود او این موضوع، محور اصلی موضوعات نمایشی وی و از مهمترین آنهاست. ازجمله نمایشنامه های وی، که بیانگر این مسئله است، نمایشنامهی «فلسطینیات» است و همانطور که از عنوانش برمیآید، بهطور کل به مسئلهی فلسطین اختصاص دارد؛ بهگونهای که نویسنده میخواهد از رهگذر عناصر نمایشی در این نمایشنامه، شکست فلسطین را بزرگترین حادثهی جهان عرب معرفی کند، و این پژوهش نیز بر آن است تا ابعاد پردازش قضیهی فلسطین را در این نمایشنامه بررسی کند. با بررسی دقیق عناصر نمایشی، ازجمله شخصیت و گفتوگو و فضا و غیره، موضوع اصلی نمایشنامه که بیان ظلم و ستمی است که یهود و انگلیس بر ملت فلسطین روامیدارد، مشخص می شود و همچنین ابعاد جانبی آن ازجمله: دعوت به انقلاب و پایداری، تصویر جنگ 1948 میلادی، تصویر انتفاضه و خیمه ها و آوارگی ملت فلسطین و همچنین تصویر زن مبارز فلسطینی، نشان داده میشود. این نمایشنامه از ابتدا تا انتها بر این موضوع تاکید دارد که پایداری و مقاومت، تنها راه نجات است و بقیهی راهحلها تعویق و تسلیم را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: علی عقله عرسان، فلسطین، فلسطینیات، نمایشنامه
  • نرگس انصاری صفحات 41-62
    کاربرد نماد در شعر معاصر، یکی از مشخصه های برجستهی شاعرانی است که با چندلایه کردن زبان خود، بر زیبایی اثر افزوده و خواننده را در دریافت معنی و مقصود با لذت کشف بیشتری مواجه می سازند. در این میان، شاخهی ادبیات متعهد عربی نیز از این مشخصه و ظرفیت هنری بهره برده و شاعران متعهد با خلق تصویرهایی زیبا و بدیع، زبان رمز و نماد را برای آثار دینی خود برگزیدهاند که این نوع ادبی با توجه به موضوع و محتوای خود، گاه نوع خاصی از نمادپردازی را میطلبد.
    یکی از برجستهترین و شاید پرکاربردترین شاعران رمزپرداز در حوزهی ادبیات متعهد، شاعر معاصر عراقی، جواد جمیل است. وی در مجموعهی ارزشمند خود «الحسین لغه ثانیه» که به شعر حسینی می پردازد، زبانی آمیخته با انواع رمز را بهکار میگیرد که زبان وی را بهخوبی از دیگر شاعران متعهد متمایز میسازد. زبانی که باوجود بیتوجهی ناقدان بدان، نیازمند بررسی است؛ از اینرو در مقالهی حاضر، تلاش بر این است تا با روش توصیفی- تحلیلی، انواع نمادهای بهکار رفته در این مجموعه بررسی شود. البته با توجه به گستردگی و درهمتنیدگی نمادهای بهکار رفته در شعر وی، تنها مواردی بررسی می شود که به نوعی مرتبط با مفهوم مقاومت و پایداری است.
    کلیدواژگان: الحسین لغه ثانیه، جواد جمیل، شعر مقاومت، نماد
  • یحیی معروف، فاروق نعمتی صفحات 63-88
    آرمانشهر در اندیشه ی شاعران و ادیبان، مدینه ی فاضله و ناکجاآبادی است که در آن، همهی انسانها در آزادی و سعادت زندگی میکنند و از ظلم و جور و بیعدالتی خبری نیست. از این اندیشه در شعر معاصر عربی و فارسی با نمادهای مختلفی یاد می شود و بیشتر، نتیجهی نوعی غم غربت در نهان شاعر است که او را به تخیل جامعهای آرمانی سوق میدهد. «ارم ذاتالعماد»، بهعنوان برترین نماد آرمانشهری در شعر معاصر عرب مطرح است و در مقابل آن، دوران ایران باستان، مدینهی فاضلهی برخی شاعران معاصر فارسی است. همچنین عصر ظهور مهدی موعود، زادگاه و وطن اصلی، از سمبل های مشترک شاعران دو زبان، در ترسیم آرمانشهر خویش است. علاوه بر این، برخی نمادهای تخیلی نیز که زاییدهی اندیشه های رمانتیک شاعران معاصر است، در ترسیم این ناکجاآباد بهکار رفته است. در این مقاله با تحلیل سمبلهای آرمانشهر در شعر معاصر فارسی و عربی، به شیوهی تحلیلی و کتابخانه ای، به پرسشهای زیر پاسخ خواهیم داد:1. سمبلهای متفاوت آرمانشهر در شعر معاصر عربی و فارسی، در چه سمبلهایی تجلی می یابد؟
    2. شاعران معاصر دو زبان، در ترسیم مدینهی فاضله، از چه نمادهای مشترک و تخیلیای بهره می گیرند؟
    کلیدواژگان: آرمانشهر، شعر معاصر عربی و فارسی، نماد
  • ناهید نصیحت، کبری روشنفکر، خلیل پروینی، فرامرز میرزایی صفحات 89-110
    بنابر نظریهی «معناشناسی روایت» گریماس، از طریق برش متن، معنا به دست میآید. در این فرایند معناسازی، کنش و شوش، بهعنوان عوامل گفتمانی مهم، باعث شکلگیری گفتمان و ایجاد تغییر از وضعیتی به وضعیت دیگر و نیز حالتهای پس از تغییر میشوند. کنش، نظامهای گفتمانی هوشمند، و شوش، نظام های گفتمانی احساسی را بهوجود میآورد. داستان پایداری «حبل کالورید»، قابلیت مطالعه از دیدگاه نشانهمعناشناسی نوین را دارد. در این گفتمان پویا، ابوهانی، شخصیت اصلی داستان، به دنبال تغییر وضعیت روحی خویش است. این تغییر، ناخودآگاه و توسط جوانان مبارز، در بستر زمانی و مکانی ویژه رخ میدهد. احساس و ادراک، بهویژه حس شنیداری، این فرایند شوشی را شکل میدهند. از سوی دیگر، گاهی کنش، گونه های شوشی داستان را بهوجود میآورد و گاهی هم شوش، کنشزا میشود. در حبل کالورید، نظامهای گفتمانی هوشمند و حسی ادراکی در تعامل هستند و گونه های مختلف نشانه معناشناختی را بهوجود آوردهاند؛ اما گفتمان غالب، گفتمان احساسی است. از دیدگاه موضوعی، چون حبل کالورید بهعنوان داستان پایداری، اخلاقمحور و ارزشمدار محسوب میشود، گفتمان مرام مدار دارد.
    بدین ترتیب هدف این مقاله، مطالعه فرایند معناشناسی داستان و ویژگی های روایی آن است تا سازوکارهای تولید معنا و عناصر اصلی شکلگیری معنا را بهدست آورد.
    کلیدواژگان: حبل کالورید، روایت، شوش، کنش، نشانهمعناشناسی، نظام گفتمانی
  • هادی رضوان صفحات 111-128
    سروده های عربی خاقانی بیشتر از شعر فارسی وی نیازمند تصحیح و بازنگری است؛ زیرا هرگونه بررسی، تطبیق و مقایسه در شعر عربی خاقانی، خود مستلزم فهم آن است.
    این گفتار، نقدی است بر مقالهی (بررسی مضمونی سروده های عربی خاقانی و مقایسهی آنها با چکامه های پارسی وی). نگارنده پس از تصحیح دوبارهی بیتهایی از شعر عربی خاقانی که در مقالهی مذکور به آنها اشاره شده است، ابیات را بازخوانی کرده و معنای درست آنها را آورده است.
    این پژوهش، نشان میدهد که تصحیف، تحریف، زیادت و سقط در سروده های عربی خاقانی تا چه اندازه فهم آنها را با اشکال روبهرو کرده است.
    بر این اساس، ترتیب مطالب در این مقاله، تقریبا موافق عنوانهای مقالهی نقدشده است و مصادر پژوهش، سه تصحیح رایج از دیوان خاقانی است که نویسندگان آن مقاله استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: تصحیح انتقادی، خاقانی، شعر عربی، نقد
  • هادی نظری منظم، سیدمحمود قتالی صفحات 129-160
    شعر تحامق یا گول نمایی گونه ای خاص از ادبیات طنزآلود، ونوعی انتقاد واعتراض ضمنی است که در ادبیات عباسی ظهور وگسترش یافت. عصر عباسی جماعتی از شاعران دریوزه، فقیر، وهنجارگریز را شاهد بود که در پس کودن نمایی وخنداندن مردم، تصویری از دگرگونی ارزشها ودرد ورنج خویش واقشار فقیر جامعه به دست داده وبدین وسیله، درآمد وشهرتی کسب کردند و به ادبیات عرب نیز صبغه ای مردمی بخشیدند.
    روش این مقاله، توصیفی- تحلیلی است و در آن، عوامل پیدایش ادبیات گول نمایی در عصر عباسی واهداف وعلل گرایش به این آیین مورد بررسی وتحلیل قرار گرفته است. تبیین مهم ترین موضوعات وبررسی ویژگی های فنی وارزش ادبی این گونه اشعار نیز مورد توجه نگارندگان بوده است.
    کلیدواژگان: تحامق وگول نمایی، شعر عربی، عصر عباسی، ادبیات مردمی
  • احمدرضا حیدریان شهری صفحات 161-186
    عبدالوهاب بیاتی (1926- 1999) از نامدارترین سرایندگان پیشگام شعر نو عربی در عصر حاضر است که بهویژه در متن فاخر سوگ- سرودهی «موت الإسکندر المقدونی» از دفتر «الموت فی الحیاه» به طرح سیر سوگوارهای شکست ابرمرد معاصر عراقی در هیئت اسکندر مقدونی پرداخته است. در ادبیات معاصر فارسی نیز مهدی اخوان ثالث (1307- 1369) در سراسر داستانوارهی بشکوه «قصهی شهر سنگستان» از دفتر «از این اوستا» در بزرگداشتی آیینی، تراژدی شکست ابرمرد اساطیری ایران یا همان شهریار شهر سنگستان را بازمیگوید.
    این جستار طی خوانش تطبیقی دو سروده، به تبیین الگوی سوگوارهای عبدالوهاب بیاتی و مهدی اخوان ثالث در تصویر «شکست ابرمرد» پرداخته و کوشیده است تا همگانی ها و ناهمسانی های این دو غمنامه را در چگونگی روایت شکست قهرمان بازنماید؛ برای دستیابی به این هدف، نگارنده پس از گذری کوتاه بر زندگی و آثار پدیدآورندگان دو متن، در آغاز، عناصر مطرح دو سوگ- سروده را با تاکید بر طرح داستانی و سازه های آن، تصویر ابرمرد و اندیشه و بینش او مورد توجه قرار داده و در ادامه، برای برابریابی سازه های سیر سوگوارهای آنها به تحلیل گفتار دو متن، سبک، لحن و تکنیک و واکنش روانی روایتشنو میپردازد و در بخش پایانی، رویکرد فرجامشناسانه و پیشگویانهی راوی را به تماشا مینشیند؛ برآیند نهایی پژوهش حاضر، بهرهگیری دو پدیدآور از عناصر برجستهی هر دو گونهی تراژدی و داستان است که در راستای تبیین روشن آرمان جاودانگی نهفته در ضمیر خودآگاه با ترسیم نگاره های مرگ و نیستی در سیری سوگوارانه، نسبتا موفق بوده است.
    کلیدواژگان: آرمان جاودانگی، ابرمرد، بینش سوگوارهای، عبدالوهاب بیاتی، مهدی اخوان ثالث
|
  • A. Aminmoghadasi, E. Amini Pages 1-23
    The vast similarity of poetic language، strange images، and magical metaphors in Adonis poems with the principles of surrealism has became the style of his writing a surrealist one. We can see signs of surrealism from the first works of Adonis and these sings appear in his poetic language and style in the Diwan titled “Changes and departure to territories of day and night”. Besides، till now، no structural analysis has not been done about surrealism in Adonis’s poems. Therefore، we in this article to analyze his poems through surrealistic elements. For this purpose، we chose his book “Changes and departure to territories of day and night” and through an descriptive approach، determined instants of surrealism. The results showed that all of elements and sings of surrealism exist in this Diwan.
    Keywords: Surrealism, Adonis, Dream, Automatic writing, Altahavolat
  • H. Shamsabadi, A. Arab Yousofabadi, S. Bozorgnia Pages 25-40
    The issue of Palestine is the issue of a nation who tries to liberate his land، return the freedom to his earth، and expel the invaders from his home. This is one of the most important issues، which has taken the attention lot of Arab writers، specially the dramatists. Then lots of Arab writers began to show their political presence through their literary works talking about the tragedy of the Palestine nation. General speaking، Arabic drama has specified some of its part to the Palestine issue by focusing on illustrating how the Palestine nation has been oppressed by the Zionists. One of these dramatists is “Ali Oghla Orsan”، a Syrian writer and critic who has put (according to him) the Palestine issue in the center of his concerns. One of his dramas، which deals with this issue is “Felestiniat”. As it is clear from the title، it deals specially with the Palestine issue and considers tragedy of Palestine as a big catastrophe for Arab nations. And in this article، we are going to analyze reflections of the Palestine issue in this drama. By focusing on the drama elements like characters، dialogues and spaces، we understand that the original theme of this drama is illustrating the oppression، which has been imposed on palistinians and other extra themes like encouraging to revolution and resistance، as well as picturing the War of 1948، and risings and homeless of Palestinians plus picturing of resistant Palestinian females. This drama insists from beginning to end on this principle that resistance is the only solution to solve the Palestine crisis.
    Keywords: Palestine, Drama, Felestiniat, Ali Oghla Orsan
  • N. Ansari Pages 41-62
    In contemporary poetry، symbolism is one of the outstanding features used by poets to bestow several layers to their language، make the poem more beautiful and confront to the reader in order to discover the meaning and purpose of the poem with much more joy. Arabic Committed Literature has used this artistic feature and Arab poets have created beautiful and elegant imageies through the symbolic language. Committed Literature seeks a special kind of symbolism due to its topics and themes. One of the great poets of symbolism in Committed Literature، which may also be considered as the most practical one، is the contemporary Iraqi poet، Javal Jamil. His famous collection ''Al Hossein Loghat Saniyah'' deals with poems of Hosseini. It uses language mixed with symbolism; a language that needs to be explored since it has been neglected by the critics. Thus، the present article aims to use a descriptive-analytical method to study the kinds of symbolism used in this collection. However، considering the widespread and entanglement of the symbols used، the ones that are only related to the concepts of resistance will be taken into account.
    Keywords: Poems of Resistance, Symbol, Avad Jamil, Al Hossein Loghat Saniyah
  • Y. Maroof, F. Nemati Pages 63-88
    «Arman Shahr» in the thought of poets and litarymans is a city of pleasure and unknown place with in which all hunan bings live in freedom and happiness، and there is no cruelty and injustice. This thought has been mentioned in contemporary Arabic and Persian poetry with different symbols، and is often the result of a kind of exile sorrow inside the poet that guides him to an ideal society dream. City of «Eram Zat Al Emad» is proposed as a more clear symbol for desire in contemporary Arab poetry. Similarly، ancient Iran period makes a pleasure place (Madina Fazeleh) for many of the contemporary persian poets. Also the date of appearance of Mahdi promised (pbuh)، place of born and main home are common symbols of two langunges'' poets، in drawing their city of pleasure. On the other hand، many of dramatical symbols، wich are the result of romantic thought of contemporary poets، are used in the design of this unknown city. In this article، we will answer the following questions by analysis of the pleasure symbols in Persian and Arabic contemporary Poetry: • In which kind of symbols are represented the different symbols of Arman-shahr (pleasure city) in contemporary Persian and Arabic poetry? • Which kind of common symbols and dramatical symbols used by contemporary poets of two languages in drawing of Madina Fazeleh?
    Keywords: Arman, shahr (city of pleasure), Symbol, Contemporary Persian, Arabic poetry
  • N. Nasihat, K. Roshanfekr, Kh. Parvini, F. Mirzaei Pages 89-110
    In «narrative semantics» theory of Greimas، the meaning is understood through discursive text segmentation. In this semantics process، the action and state as important conversation factors could form the main discourse and change the status to another form and after change modes. The action makes the intelligent discourse systems and the state makes emotional discourse systems. The sustainability in the story of “Habl-on Kal-Warid” can be studied from a new semantic perspective. In this discourse، Abu-Hani، the main story character، wants to change his spiritual status; this change occurs unconsciously at particular time and place by the young fighters. Feelings and perceptions، particularly auditioning، form this state process. On the other hand، sometimes، the action creates the story state، and the state creates the action. Intelligent and perceptional discourse systems interact with each other in “Habl-on Kal-Warid” tale and make different kinds of semantics; however، the main discourse is sentimental. Thematically، dominant discourse is ethics because of the tale''s sustainability، morality and value. The aim of this paper is to study the semantic process and the narrative traits of “Habl-on Kal-Warid” story to achieve its main meaning functions and details.
    Keywords: Narration, Semantic, Habl, on Kal, Warid, Discursive System, Action, State
  • H. Rezvan Pages 111-128
    Khaqani''s Arabic poems need correction and overview more than his Persian poems، because any kind of study like comparison and conformation in his Arabic poems will require their understanding. This paper is a criticism on a paper named «A Thematic Study on Khaqani''s Arabic Odes and its Comparison with Persian Ones». The writer، after re-correcting some Arabic verses، has re-read them and tried to give the right meaning of them. This research will show how distortion، change of letters، insertion and removal of letters will obstacle the right understanding of the Arabic poems of Khaghani. Therefore، the order of this paper conforms exactly the order of the criticized article، and its research references are 3 corrected poetical works of Khaqani، which were used by the writers of the former article.
    Keywords: Khaqani, Arabic Poetry, Criticism, Critical Correction
  • H. Nazari Monazam, S.M. Qattaly Pages 129-160
    Pretending to be fool، as a poetic phenomenon، appeared in the Abbasi era، and in fact، it is a manner in which the smart poet and sagacious literary by pretending to be ignorant، expresses the society and its issues، grieves، and problems in irony styles. In this paper، the causes of pretending to be fool or ignorant in poetry and the reasons for inclination toward it in the Abbasid era have been investigated. In addition، the most important objectives that poets who fool themselves had attempted to grasp، have been explained. Then the issues have been raised in these poems and their literary values and technical characteristics have also been analyzed. Furthermore، it has been tried to investigate the outcomes and consequences of such poems by describing the conditions and thoughts among the Abbasid society and analyzing the lives and poems of the poets who pretended to be fool or ignorant.
    Keywords: Pretending to be fool, Arabic Poetry, Abbasid Era
  • A.R. Heidarian Shahri Pages 161-186
    Abd al-Wahhab al-Bayyati (1926-1999) is one of the most famous Arabic new poetry pioneers in the current age who deals with the design of Iraqi’s contemporary superman tragic failure plunge in the form of Alexander Maghdooni in his distinguished tragic poetry «Mavto- al-Eskandar al-Maghdooni» text from «Al-Mavto fi Al-Hayate»، In Persian literature، also Mahdi Akhavan Sales (1307-1369) in all his magnificent fiction-like «Sangestan City» Story from «Az in Avesta» text interprets the tragic failure of Iranian mythicized superman or the very Sangestan city''s king in a ritual veneration. This essay، by comparative reading of both tragic poems، deals with Abd al-Wahhab al-Bayyati and Mahdi Akhavan Sales tragic model in superman failure picture، and tries to reveal these two elegies homogeneity and heterogeneity in the narration of the heros'' failure. For reaching this aim، the author after reviewing briefly the life and works of these two text''s creators، initially considers the significant elements in these tragic works by emphasis on the story plan and their stractures and the picture and thought and vision of a superman. Then for finding tragic circulation parallelism، he engages in analizing both texts'' speech and techniques and the hearer'' mental interaction in them. In the final part، he observes the narrators'' teological and predictive. The final result of the current research is a relatively successful utilization of these two creators of both versions of tragedy and fiction along with determining explicitely the latent eternity goal in conscious mind with drawing death and nihility figures in a tragic and mournful circulation.
    Keywords: Abd al Wahhab al Bayyati, Mahdi Akhavan Sales, Tragic vision, Superman, The wish of eternality