فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال نهم شماره 4 (پیاپی 29، شتاء 2013)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیمین ولوی*، مسعوده کوچکی صفحات 1-19
    معروف عبدالمجید نویسنده و شاعر مبارز مصری است که پیش از انقلاب اخیر مصر، مدت بیستوهشت سال را در تبعید بهسر برده و در این مدت، تلاش کرده است تا با قدرت ادبی خود به نقد اوضاع سیاسی و اجتماعی کشورش بپردازد.
    او اشعاری در مدح و رثای اهل بیت(ع)، بهویژه امام حسین(ع)، دارد که درضمن آن، اوضاع سیاسی کنونی کشورهای عربی بهویژه مصر را با دوران قیام سیدالشهدا مقایسه میکند و با ترسیمکردن ظلم و جور حاکم، روح حماسه را در مخاطب میدمد.
    در این مقاله، پژوهشگر میکوشد تا با نشاندادن مظاهر قیام امام حسین(ع) در اشعار عبدالمجید به تبیین شرایط سیاسی جامعهی عربی، بهویژه مصر، بپردازد و بدین وسیله، اهمیت اشعار او را در افروختن شعلهی جنبش بیداری اسلامی و انقلاب اخیر مصر هویدا سازد.
    به همین منظور، ضمن معرفی معروف عبدالمجید و آثارش، نمونه هایی از اشعار وی تحلیل میشود. ابیاتی که در آنها با نشاندادن جلوه هایی از قیام پرشور حسینی، مسلمانان را به پیروی از سرور و سالار شهیدان و مبارزه علیه ستم فرامیخواند.
    در این پژوهش، به این مهم دست مییابیم که وی برای تحقق این امر در جایجای اشعارش ضمن تطبیق شرایط کنونی با شرایط عصر امام حسین(ع)، راه آن حضرت را راه آزادگی و پیروزی دانسته که شجاعت و شهادت را به مسلمانان میآموزد. او از حاکمان نالایق، شکوه کرده و به آنان هشدار میدهد که حکومتهای باطلشان نابود خواهد شد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، قیام حسینی، معروف عبدالمجید
  • قادر قادری صفحات 21-45
    قرآن کریم در سطح بسیار بالایی از سبک های بیانی گوناگون بهره جسته است؛ طوریکه در ادبیات عرب پیش از نزول قرآن، چنین چیزی وجود نداشته است. همین امر، سبب شده است که این کتاب آسمانی از نظر اسلوب و بیان، معجزه باشد و کسی نتواند با آن رقابت کند. ازجمله سبک های مذکور، میتوان از صورتهای ترکیبی و تمثیل و استعاره هایی یاد کرد که قرآن کریم به صورت وافر در راستای تبیین معانی و رسالت خود و نیز بهمنظور نزدیکساختن موضوع به ذهن و ادراک مخاطب از آنها استفاده کرده است. در این پژوهش، جایگاه استعارهی تمثیلیه و سبک های بهکارگیری آن در قرآن و نیز نقش آن در تفهیم مطالب و تقریب موضوعات مهم و حیاتی به ذهن مخاطب، مورد کنکاش و مباحثه قرار گرفته و این نتیجه، حاصل شده که استعارهی تمثیلیه در قرآن به سبک های مختلفی ازجمله تقدیم و تاخیر، تعریف و تنکیر، تاکید، تکرار، استفهام و امر، بهکار رفته و بهکارگیری این سبکها، تصویری بسیار شفاف از معنای مورد نظر را به مخاطب ارائه داده است.
    کلیدواژگان: استعارهی تمثیلیه، سبک شناسی، قرآن کریم
  • حمیدرضا پیرمرادیان*، محمود آبدانان مهدیزاده، غلامرضا کریمی فرد، نصرالله امامی صفحات 47-67
    امیرالشعرا احمد شوقی، با بهرهگرفتن از تاریخ کهن عربی درخصوص داستان «لیلی و مجنون»، نمایشنامه ای به نام «مجنون لیلی» در پنج پرده سروده است.
    تمام تلاش نگارنده بر آن بوده است که با کاوش های میدانی و کتابخانه ای، به این پرسش پاسخ دهد که شوقی در پردازش شخصیت «مجنون» در نمایشنامهی خویش از چه منابع و عواملی بهره برده و شخصیتی که از «مجنون» می پردازد، چه ابعاد و وجوه شخصیتی دارد؟
    حاصل اینکه شخصیت پرداختهی شوقی از «مجنون» برای مخاطب، شخصیتی نوعی است که امکان وجود آن در عالم واقع، تقریبا محال است. «مجنون» شخصیتی بدون تحرک و ایستا دارد که از ابتدا تا انتهای داستان، هیچ تغییر محسوسی در اعمال و رفتارش مشاهده نمی شود و مخاطب دائما او را در حال بی هوشی نظاره گر است. «مجنون» گاه، دچار جنون شده و گاه چنان به مانند عقلا سخن می راند که هیچ شکی در خرد و فرزانگی او نیست. شخصیتی که شوقی از «مجنون» پردازش کرده است، گاه، تحت تاثیر میراث کهن ادبیات عربی «پاک و عفیف» است و گاه، تحت تاثیر روایت های عامیانهی داستان و دیگر ادبیات ها، بهویژه ادبیات فارسی و ترکی، «صوفی» است و گاه، تحت تاثیر ادبیات مغربزمین، بهویژه ادبیات فرانسوی، آمیزه ای از «رئالیسم»، «کلاسیسم» و «رمانتیسم» است و در تمامی این وجوه سه گانه که برشمردیم نیز کمژرفا و ناتمام است؛ ولی از منظر غنایی باید گفت که شخصیت غنایی مجنون در اوج بوده و بهخوبی احساسات و عواطف مخاطبان خویش را برمی انگیزد.
    کلیدواژگان: احمد شوقی، تحلیل شخصیت، مجنون لیلی، نمایشنامه
  • حسن مجیدی*، مینا کاویان رئوف صفحات 69-99
    در شیوه ی نقد روانکاوانه، با استناد به مدارک موجود از قبیل مصاحبه ها، نامه ها، اشعار و آثار ادیب، می توان به شرایط روانی و عوامل تاثیرگذار در روحیات و خلقیات وی دست یافت.
    محمد ماغوط بهعنوان شاعری با خصوصیات اخلاقی نظیر ترس، بی اعتمادی به جهان خارج، دل مردگی و کناره گیری از اجتماع، مصرف بیش از اندازهی شراب و سیگار شناخته می شود. این خلق و خوی ماغوط، ریشه در دوران کودکی سراسر فقر و درک تبعیض طبقاتی موجود در جامعه دارد. روحیه ی حساس و عاطفی شعرا، توان تحمل زندگی آکنده از تلخی و درد را ندارد. این اخلاق وی بازخورد نابهنجار ضربهی زندان است که هرگز فراموش نمی شود. زندان و شکنجه های آن، دلیل اصلی اختلال استرس پس از ضربه در روان اوست. او نمی تواند با بحران های زندگی، خود را هماهنگ و مشکلات روانی بعد از ضربهی زندان را حل کند.
    هدف این پژوهش، تحلیل حالات روانی محمد ماغوط از درون آثار و اشعارش، با تکیه بر روش روان شناسی است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر عربی، اشعار، اختلال استرس پس از ضربه، تحلیل، زندان، فقر، محمد ماغوط
  • حسن گودرزی لمراسکی*، حسین یوسفی آملی، فاطمه خرمیان صفحات 101-123
    تکگویی درونی، شیوهای از گفتوگوست که از اواخر قرن نوزده و اوایل قرن بیست در داستاننویسی، متداول شد و توجه بسیاری از شخصیتهای ادبی را به خود معطوف ساخت؛ و یکی از شیوه های بیانی است که راوی، نویسنده، از آن بهمنظور پیشبرد ماجراهای داستان خود بهره میگیرد و گفتاری را که در ذهن یکی از قهرمانان، یا قهرمان اصلی جریان دارد، برای خوانندگان روایت میکند تا بدینوسیله محتوای ضمیر خودآگاه یا ناخودآگاه قهرمان را به خواننده منتقل کند.
    توفیق الحکیم، نویسندهی معروف و معاصر مصری، در زمینهی تکگویی در بعضی از داستانها و رمانهای خود ازجمله «حمار الحکیم»، به گونه ای پیش میرود که گاهی در چند صفحه از داستان، شخصیت با خود حرف میزند؛ بهخصوص با تکگویی هایی که به زبان درنمیآید و در طی آن، جریان ضمیر ناخودآگاه همانطور که در ذهن شخصیت رخ میدهد، بدون دخالت نویسنده، بازگو میشود؛ این روند، چنان واقعی و صادقانه است که ضعف ساختاری بهوجود نمیآورد.
    این جستار بر آن است یکی از وجوه رنگارنگ بازنمایی گفتمان را در رمان «حمار الحکیم» از منظر تکگویی درونی بررسی کند تا چگونگی بهکارگیری تکگویی درونی در آن توضیح داده شود و نحوهی شکلگیری انواع آن، تجزیه و تحلیل شود تا به کمک آن به توصیف دنیای شخصیتها و اشیای پیرامون آن بپردازد که در ذهن قهرمان داستان وجود دارد و بیان کند که نویسنده از شیوه های مختلف تکگویی درونی بهعنوان ابزاری برای بیان افکار و اندیشه های درون ذهن شخصیت داستان، استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: تکگویی درونی، توفیق الحکیم، حمار الحکیم، گفت و گو
  • محمدعلی سلمانی مروست*، مهدیه جعفری ندوشن صفحات 125-148
    شان و قصه، ضمیر مفرد غایبی است که بهوسیلهی جملهی بعد از خود تفسیر میشود. این ضمیر، گاه به صورت منفصل مرفوع، گاه متصل منصوب و گاه به صورت مقدر میآید. ضمیر شان را با عبارت «شان یا امر چنین است» و ضمیر قصه را نیز با عبارت «قصه و داستان چنین است» تعبیر میکنند. این ضمیر را ضمیر حدیث، ضمیر مجهول و... نیز نامیدهاند.
    در قرآن در موارد متعددی از این ساختار استفاده شده است و بیشتر برای بزرگداشت امری بهکار رفته است که در مورد آن سخن گفته میشود. تاکنون، تحقیقی در مورد ضمیر شان و موارد آن در قرآن به شکل خاص، صورت نگرفته است و آنچه در این خصوص بیان شده در تفاسیر و منابع اعرابالقرآن و منابع نحوی پراکنده است.
    هدف این مقاله، تبیین مواردی است که در قرآن، ضمیر شان یا قصه انگاشته شده و بیان و بررسی آرای دانشمندان اسلامی در این خصوص، نتیجهگیری و همچنین تبیین موضوعاتی است که برای بیان آن در قرآن از ضمیر شان و قصه استفاده شده است.
    براساس این تحقیق، مواردی که در قرآن، ضمیر شان یا قصه انگاشته شده حدود 52 مورد است که دانشمندان اسلامی دربارهی 28 ضمیر، اتفاق نظر و 24 مورد دیگر، اختلاف داشته اند. همین اختلافها ضروری مینماید تا موضوع، به صورت مجزا بررسی شده و گامی دیگر در جهت شناخت رموز ادبی این کتاب آسمانی برداشته شود.
    کلیدواژگان: ضمیر شان، ضمیر قصه، قرآن کریم، نحو
  • حمید احمدی*، علی سلیمی، لادن فتحی صفحات 149-170
    هدف از پژوهش پیشرو، بررسی وضعیت کمی مقاله های «مجلهی علمی- پژوهشی انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی» بهمنظور شناسایی رفتارهای استنادی و روابط همنویسندگی با استفاده از روش علم سنجی است. نتایج این پژوهش، نشان داد به دلیل استنادنشدن به مقاله های مجله، ضریب تاثیر مجله، بسیار پایین است. همچنین یافته ها نشان داد 13% از نویسندگان، بیش از 40% مقاله ها را به نگارش درآوردهاند که «قانون لوتکا» تاحدودی در این پژوهش، مورد تایید قرار میگیرد. همچنین در مقاله های این مجله، 3681 استناد داده شده که میانگین 184 استناد برای هر شماره، محاسبه و بهطور میانگین برای هر مقاله 04/22 استناد برآورد شده است. پرارجاعترین منابع، متون مرجع و معروفی چون: قرآن الکریم، لسان العرب، وفیات الاعیان وانبا ابنا الزمان، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، الجامع فی تاریخ الادب العربی و الفهرست بودند. در نگارش مقاله های این مجله، 183 نویسنده حضور دارند. از این تعداد 76% مقاله ها به صورت انفرادی نوشته شده است؛ بههمین دلیل، ضریب همکاری نویسندگان در سطح پایینی قرار دارد. درکل، براساس مقاله های این مجله، که نمونهی کوچکی از حوزهی ادبیات عربی است، منابع و نویسندهی هستهای در این حوزه مشاهده نمیشود و همکاری و روابط علمی نویسندگان در سطح پایینی است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، روابط همنویسندگی، علمسنجی حوزهی زبان و ادبیات عربی، مجلهی انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی
|
  • S. Valavi*, M. Kouchaki Pages 1-19
    Marouf Abdel Majid is an Egyptian poet، and warrior who before the recent Egypt revolution has been abandoned for 20 years. During this period، he tried to review the political and social situation of his country with his literary talent. He composed some poems، especially for Imam Hossein (pbuh) and compared Imam Hossein’s era with the lynanic condition of his country. In this article، dimensions of Imam Hossein’s movement are shown in Marouf Abdel Majid’s poems to review the political condition of Arabian societies، so that make the importance of his poems in recent revolution obvious. So، while introducing him & his works، some of his poems about Imam Hossein’s movement for Muslims are reviewed. This article indicates that situation of Imam Hossein’s era matches with the present situation in Egypt and invites Muslims to combat with tyranny and struggle agains tynanic governments.
    Keywords: Contemporary Arabic Poem, Imam Hossein's Revolution, Marouf Abdel Majid
  • Q. Qaderi Pages 21-45
    The Holy Quran makes use of expressive styles at a very high level in such a way that Arabs knew no such thing in the literature before the revelation of the Holy Quran. This is a miracle of this book in terms of style and expression، and nobody can compete with it. Among these styles، we can mention combined forms، allegory and metaphors that the Holy Qur''an makes a lot use of them in order to clarify its meaning and mission as well as for the audience to understand them. The present study aims at exploring the position of allegoric metaphor and the styles of using it in the Holy Quran and also its role in understanding difficult meanings and sticking the important and vital issues to the mind. It is concluded that the allegoric metaphor has been used in different styles such as preceeding and following، praising and deniance، emphasis، repetition، interrogation and imperative in the Holy Qur’an. Using of these styles leads to clarifying the intended meaning for the audience.
    Keywords: Stylistic, Allegoric, Metaphor, The Holy Quran
  • H.R. Pirmoradian*, M. Abdanan Pirzadeh, Gh.R. Karimi Fard, N. Emami Pages 47-67
    Arabic literature; which as a unique example of pure love، enjoys a privileged dignity among belletrists for ages، lasting its reputation to the contemporary literature. Ahmad Shoghi، known as Amirasho''ara، composed a five-episode drama using Arabic ancient history called “Majnun e Layla”. This paper tries to answer the question: In processing the character “Majnun” what sources have Shoughi benefited from? What characters and personalityaspects does “Majnon” enjoy? The character represented by Shoghi from “Majnun” is almost impossible in the real world. “Majnun” person، is still and has no movement from the beginning to the end of the story، there are no marked changes in the hero’s behavior and actions. The main theme of the drama is to love to death، or to live eternally. One is frustrated by the social traditions turning to be majnun (crazy)، the other one sacrifices her love for those traditions، both finding no destiny but death; the death of the lover and the beloved، to long live the love. The character represented by Majnoun to the audiences bears no behavioral and thought stability. It is sometimes affected by the ancient heritage of “pure and virtuous” Arabic literature، some other times intensely affected by versions of branch offices and other literatures، especially Persian and Turkish “Sufiism”، and sometimes affected by Western، specially French، literature، which incorporates “Realism”، “Neoclassicism” and “Romanticism”، while Majnoun’s character still remains shallow and imperfect. However his character، in terms of lyrics، proves superior، exciting the audiences’ emotions.
    Keywords: Ahmad shoghi, Drama, Majnun, Layla, Characterization
  • H. Majidi*, M. Kavian Raoof Pages 69-99
    In the psycho-nalytic method of criticism، we can comprehend the psychical conditions and the effective factors of the mentality and tempers of Mohammad Maghout، in reference to the present documents such as interviews، letters، poems and other works of the scholar. Mohammad Maghout is known as a poet with the characteristics such as fear، distrust to the outside world، depression and isolation، and extremist in the using of cigarette and wine. The root of these characteristics is in the poverty of his childhood and discerning of the classism in the society. The reason is that the affectability and the sensitive mentality of the poets cannot stand the painful and hurting life. These characteristics are the abnormal reflections of the stroke of the prison، which will never been forgotten. The prison and its tortures are the main reasons of Maghout’s past traumatic stress disorder. In fact، he could not attune himself with the crisis of the life and solve the psychic problems due to long imprisonment. The aim of this study is psycho-analysis of Mohammad Maghout according to his poems and works، on the basis of psychological methodology.
    Keywords: Contemporaneous literature of Arab, Mohammad Maghout, Poems, Post, traumatic stress disorder(PTSD), Analysis.
  • H. Godarzi Lemraski*, H. Yosefi Amoli, F. Khorramian Pages 101-123
    Inner monologue is a way of dialogue that has become common since the late Nineteenth and early Twentieth centuries in fiction and attracted the attention of most literary figures to it. It is one of the ways of saying by wich the narrator - Author - takes advantage of it to further his own stories and adventures that are in the heroes’ mind، or the major hero is going to tell the readers so that the content of the heroe’s conscious or unconscious is thereby transfered to the reader. Towfiq al-Hakim، popular Egyptian author and contemporary in the monologue of some of his stories and novels including the “Himar al-Hakim” goes on a such way that in several pages of plot، he talks with the characters especially with monologues، and not by language and during the course of the subconscious mind، as it occurs in the character’s mind without the author''s interference; this is so true and honest that does not produce a structural weakness. This article tries to study on a representation of colorful aspects of discourse in the novel “Himar al-Hakim” from the perspective of inner monologue. It further explains how to use it and analyze the formation of interior monologue، and describes the world of characters and the surroundings that there are in his minds. It is concluded that the author has employed different methods for describing the inner thoughts and minds of the story character.
    Keywords: Tawfiq Alhakim, Dialogue, Internal monologue, Himar Al Hakim
  • M.A. Salmani Marvast*, M. Jafari Nodoushan Pages 125-148
    The pronouns of Sha’n and Ghesseh are a singular non-present pronoun، which are interpreted with their next sentences. The difference between the two is that the first one is used with male subjects and the latter with female subjects. There are other names to these pronouns such as Hadith pronoun، Passive pronoun، Haa-al-Emaad، etc. There are various examples of such structure in the Holy Quran. The purpose of the present study is to explain the instances of this structure in the Holy Quran along with the opinions of Islamic scholars in this regard. The study will also examine the opinions، draw a conclusion، and explain the cases in which the above pronoun، are used. The cases in which these pronouns are used in the Holy Quran are 52 among which 28 cases are agreed upon and the other 24 are controversial. This very controversy makes it essential to analyze each case specifically and pave the way for further understanding the Holy Quran. The structure is mainly used to value the subject. It is worth mentioning that a study like this has never been conducted before on the Holy Quran، and what is mentioned here is a compilation of what has been said in interpretations of the Holy Quran، A’raab-al-Quran sources، and syntactic sources.
    Keywords: The Holy Quran, Shan pronoun, Ghesseh pronoun, Syntax
  • H. Ahmadi*, A. Salami, L. Fathi Pages 149-170
    The purpose of this study is to quantitatively investigate situation in the «Journal of Iranian Association of Arab Language and Literature” with regard to citation behaviors and co-authorship relations using scientometrics method. The findings of the current research indicated that the journals’ impact factor is very low due to lack of citation. The results also showed that 13% of the authors have produced more than 40% of the articles and the» Lotka’s Law«is partly confirm this. A total of 3681 citations of the journal articles have been cited، which equals to 184 citations for each number، on average. So، it is estimated that each article should contain a mean of 22. 04 citations. Some of the well-known references mostly used in these articles include: The Holy Qura’an، the “Lesan al Arab”، “Vafayat ol A’yan”، Majma''al-Bayan fi Tafsir al-Quran، The Inclusive History of the Arabic Literature، and The Book of the Index (Al-Fehrest). A total of 183 authors involved in the production of papers among which 76% of the articles have been written in individual; that is why the authors’ cooperation factor is very low. Generally، according to the articles of this journal، which is a small sample of Arabic Literature، there is no potential reference or writer in this area. Therefore، the rate of scientific cooperations and relations among the authors in this field is very low.
    Keywords: Citation analysis, Journal of the Iranian Association of Arabic Language, Literature, Co, authorship