فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال دهم شماره 4 (پیاپی 33، شتاء 2014)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه بخیت*، سعید بزرگ بیگدلی، ناصر نیکوبخت، کبری روشن فکر صفحه 1
    نشانه شناسی، رویکرد نقدی نوینی است که با خوانش و نقد متون ادبی برخی عناصر آن را مانند عنوان، با شیوه های جدید ارزیابی می کند. عنوان، اشاره نخستینی است که خواننده، کلید معنا را فشرده وار در یک یا چند واژه می یابد و امکان ورود به اعماق متن را، به منظور گشودن رمزگان های آن، پیدا می کند؛ به طوری که از طریق متن به مفهوم عنوان پی می برد. براین اساس، این مقاله، نشانه شناختی دو عنوان شعری «رساله من المنفی» اثر محمود درویش و «نامه» اثر احمد شاملو، و همچنین تطبیق واژه «نامه» در عنوان این دو تحلیل و بررسی می کند؛ رویکرد این جستار، توصیفی تحلیلی و بر مبنای مکتب امریکایی ادبیات تطبیقی است. نتایج بیانگر آن است که واژه «نامه» پیامی را به خواننده منتقل می کند که حاکی از بیان اوضاع اجتماعی است که این دو شاعر در آن زندگی می کنند. محمود درویش شرایط میلیون ها انسان را نشان می دهد که در اثر زیاده خواهی عده ای از سرزمین خود آواره گشته اند و قربانی ستم، تجاوز و وحشی گری آنان شده اند و برای رسیدن به حقوق ازدست رفته خود و زندگی عادلانه مبارزه می کنند و شاملو نیز ستمی بر مردمان سرزمینش را روایت می کند که آنان را از حقوق انسانیشان محروم و رام حاکمیتی جبار کرده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، عنوان، محمود درویش، احمد شاملو
  • فرامرز میرزایی*، مرتضی قائمی، مجید صمدی، زهرا کوچکی نیت صفحه 17
    شعر انقلابی، نه به خاطر مضامین سیاسی اش، بلکه به خاطر چهارچوب هنری اش، برتر و ارزشمند است، زیرا مردم عموما با مفاهیم سیاسی آشنا هستند. این تنها بیان هنرمندانه و زیبای زبانی است که شعر را برتر می نماید. برداشت نادرست از اینکه شعر سیاسی، به منظور برانگیختن مردم به شورش، بایستی به زبان و درک عمومی آنان نزدیک باشد، موجب گردید تا قصاید سیاسی مبتذلی سروده شود که فارغ از هر نوع ذوق ادبی و به دور از عنصر «هنجارگریزی» باشد. فاروق جویده، شاعر متعهد مصری، در اشعار سیاسی انقلابی خود، به منظور تسخیر قلب مخاطبان و تحت تاثیر قرار دادن ایشان، از این پدیده، بسیار بهره می برد. پس او چگونه هنجارگریزی را در گفتمان انقلابی اشعارش به کار گرفته است؟ از آنچه در این مقاله مورد پژوهش واقع شد، می توان چنین نتیجه گیری کرد که هنجارگریزی در شعر انقلابی وی در هفت سطح معنایی، زمانی، نحوی، نوشتاری، زبانی، گویشی و واژگانی پدیدار می گردد و این در حالی است که جویده به هنجارگریزی آوایی اهمیتی نداده اما در هفت سطح مذکور به خوبی توانسته تا با به کارگیری قالب های هنجارگریز توجه مخاطبانش را به اهداف سیاسی، اعتراضی و انقلابی خود جلب نماید.
    کلیدواژگان: هنجارگریزی، انقلاب، شعر سیاسی، فاروق جویده
  • سیداسماعیل حسینی اجداد* صفحه 33
    نظریه نورمن فرکلاف یکی از رویکردهای تحلیل گفتمان انتقادی در نقد ادبیات داستانی است که متون را در سه سطح توصیف، تفسیر، و تبیین، بررسی می کند. در این جستار، سعی بر این است که دو داستان «خسرو» اثر عبدالحسین وجدانی و «نخستین جام» اثر مصطفی لطفی منفلوطی به دلیل همانندی های نسبتا آشکار و متعدد در ساختار داستان سرگذشت قهرمانان، محتوا، و تفسیر نهایی، با استفاده از نظریه نورمن فرکلاف در سه سطح توصیف، تفسیر، و تبیین تحلیل شود تا از این طریق لایه های مختلف معنا و درون مایه آن کشف و بررسی گردد.
    این پژوهش در پی آن است تا با شناخت تفاوت ها و شباهت ها در نظام ها و وقایع اجتماعی به تبیین و تفسیر آنها با استفاده از پدیده های اجتماعی مشاهده شده در درون این نظام ها بپردازد. نتایج به دست آمده در تحلیل این دو داستان نشان می دهد که بدبختی ها و ناکامی های زندگی معتادان ریشه در استفاده نکردن از استعدادهای ذاتی و شرایط مطلوب جامعه خویش دارد و می توان میان این مشکلات و پیامدهای آنها ارتباط معنی داری برقرار کرد.
    کلیدواژگان: موقعیت متن، نورمن فرکلاف، خسرو، نخستین جام، وجدانی، منفلوطی
  • حسن خلف*، مرضیه آباد، سید حسین سیدی، بلاسم محسنی صفحه 57
    در میان آثار به جامانده از معصومین (ع)، نیایش های امام سجاد (ع) به لحاظ سبک و اسلوب بیان از دیگر آثار متمایز است. امام سجاد با ارائه کتاب صحیفه، باب تازه ای از ادبیات موسوم به ادب دعا را گشودند که به لحاظ ادبی از نمونه های برجسته و زیبای متون عربی به شمار می رود. تشبیه ها، استعاره ها و کنایه هایی که در این کتاب آمده، تصویرهای هنری زیبایی را به ارمغان آورده است که نشانگر اهمیت بارز این صنایع ادبی نزد آن حضرت است. همچنین استعمال برخی صنایع بدیعی ازجمله سجع، جناس، حسن نسق و... نوعی ایقاع و موسیقی درونی به کلام امام بخشیده است که بیش ازپیش به زیبایی متن و تاثیر آن بر مخاطب می افزاید.
    این مقاله در پی آن است تا با رویکرد بلاغی به نقد و تحلیل زیبایی شناختی این صنایع در دعاهای 23، 24 و 25 صحیفه سجادیه بپردازد. روش کار در این پژوهش، توصیفی تحلیلی است و درصدد است تا به تحلیل و تبیین جلوه های زیبایی صنایع بیانی و برخی از صنایع بدیعی بپردازد که در تولید موسیقی درونی متن موثرند.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، صحیفه سجادیه، تصویر هنری، موسیقی درونی، بیان و بدیع
  • حجت رسولی*، سمیه شجاعی، خدیجه شاه محمدی صفحه 77
    داستان حی بن یقظان ابتدا توسط ابن سینا و سپس به همت دیگر اندیشمندان از جمله ابن طفیل به زبان عربی نوشته شد. نویسندگان این داستان هر یک با سبک خاص خود کوشیده اند آن را محملی برای نحوه شناخت عقلی خداوند قرار دهند. اگرچه ساختار داستان مزبور به قلم ابن سینا با داستانی که ابن طفیل پرداخته است تفاوت های زیادی دارد، ولی درون مایه هر دو بر یک محور که همان پی بردن به وجود باری تعالی است مبتنی است. اکنون این مساله مطرح است که محتوای این دو داستان چه وجوه مشترک و چه جنبه های منحصر به فردی دارد و رابطه محتوای داستان به قلم ابن طفیل با آن چه از ابن سینا برجای مانده است چیست؟ این مقاله با استفاده از ترجمه این دو اثر، به مقایسه، بررسی و شناخت شباهت ها و تفاوت های محتوایی دو داستان پرداخته و سپس با ارائه ی آراء و نظراتی که پیرامون آن دو مطرح شده مانند عدم شباهت این دو، جز از لحاظ لفظ و عنوان و ویژگی های فلسفی داستان های فوق را مورد نقد قرار داده است. این پژوهش می کوشد با روش تحلیل محتوای متن و بر اساس دیدگاه های صاحب نظران، ضمن بررسی ارتباط محتوایی میان این دو اثر و پاسخ به سوال مطرح شده، این فرضیه را بررسی کند که ابن طفیل، درون مایه اثر ابن سینا را به عنوان یک تئوری، مبنای کار خود قرار داده و وجهه عملی به آن بخشیده است؛ بدین نحو که گویی ابن سینا فرضیه ای را مطرح ساخته و ابن طفیل آن را اثبات و کوشیده است آن را بسط داده، تبیین نماید.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ابن طفیل، داستان حی بن یقظان، عروج عقلی
  • فاطمه علی نژاد چمازکتی*، سعیده میرحق جو لنگرودی، فروغ رحیمی، مرضیه کهندل جهرمی صفحه 97
    این پژوهش با هدف بررسی شاخص های مختلف هم تالیفی نویسندگان مجله انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی در سال 2012 تا 2013 صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که در این دو سال 60 مقاله به چاپ رسیده که 40 مقاله به زبان فارسی و 20 مقاله به زبان عربی نوشته شده است. حدود 60 درصد مقالات با مشارکت دو نویسنده انجام شده و نشان دهنده آن است که 78 درصد از نویسندگان مجله، روابط هم نویسندگی دارند. میانگین ضریب مشارکت در این دو سال کمتر از 5/ 0 بوده است که نشان دهنده ضعیف بودن میزان همکاری گروهی بین نویسندگان این مجله است. تعداد 42 مقاله با مشارکت نویسندگان همکار از یک دانشگاه تالیف شده و تنها در تالیف 11 مقاله، نویسندگانی از دانشگاه های مختلف با هم همکاری نمودند و این بیانگر نبود همکاری گروهی بین دانشگاهی نویسندگان است. دانشگاه های تربیت مدرس، خوارزمی و رازی هرکدام با 6 مقاله به طور مشترک در جایگاه نخست بیشترین تولید مقاله ایستاده اند. کبری روشن فکر با 3 مقاله تالیفی به عنوان پرکارترین نویسنده این مجله شناخته می شود. میانگین استناد برای هر مقاله 15/ 24 استناد و برای هر شماره 12/ 181 استناد است.
    کلیدواژگان: مجله انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی، هم تالیفی، نمایه استنادی علوم جهان اسلام
  • حسین مهتدی*، رسول بلاوی صفحه 119
    از شاعران معاصر و مراجع تقلید عالم تشیع علامه محمدحسین فضل الله در دیوان خود اشعاری با مضامین دینی و اجتماعی درباره شهید و شهادت و تاثیرگذاری آن بر جامعه سروده است. نگارندگان در این مقاله در پی آن هستند تا مشخص کنند کدام دسته از شهیدان و با چه ویژگی هایی توجه شاعر را بیشتر به خود جلب کرده است؟ آنچه اشعار علامه فضل الله را در مورد شهید و شهادت از دیگر شاعران متمایز کرده و بر اهمیت تحقیق در این زمینه می افزاید، این است که بیشتر اشعار او در این مورد، مربوط به شهدای رهبران دینی و فکری روزگار او ازجمله شهید محمدباقر صدر و خواهرش بنت الهدی صدر و چند تن از رهبران حزب الدعوه الإسلامیه بوده است که غالبا این شهیدان با افکار و اندیشه های خود تاثیر زیادی در جریان سازی و روشنگری مردم برای مبارزه با استبداد داشتند. ازآنجاکه شاعر نیمی از عمر خود را در عراق سپری کرده است بیشتر اشعار او در مورد شهیدان اندیشمند و رهبران دینی و فکری عراق است؛ همچنین در مواردی نیز از شهیدان لبنان، فلسطین و ایران سخن گفته است، و دیدگاه او درباره شهید برگرفته از آیات قرآن و فرهنگ عاشوراست. نگارندگان در این مقاله با تکیه بر دیوان «قصائد للإسلام و الحیاه» و با روش سبک شناسی به توصیف و تحلیل اشعاری می پردازند که علامه دراین باره سروده است.
    کلیدواژگان: مقاومت، علامه فضل الله، شهید، شهادت، رهبران دینی
|
  • Fatima Bakhit*, Saeed Bozorg Bigdeli, Naser Nikoubakht, Kobra Rowshan Fekr Page 1
    Semiotics is a new approach to study the modern literary criticism, which deal with literary criticism and analysis. Also some elements of the text evaluate the title by new methods and styles that are hidden by critics.According to the critics, title is the first point that the audience faces with, and it is the semantic key, which summarizes the structure of the text into one or some words, and through it, the reader gets deep into the text to find its codes. So that the meaning of the text is being understood. since, the title is a sign of typology, it is a clue to the understanding of the content of the text, which and it is placed on the top of the text, that’s why it is paid special attention.Accordingly, this paper investigates and analyzes the semiotics in these two poems “A Letter from Exile” by Mahmoud Darvish and “letter” by Ahmad Shamloo. Also it compar’s of the word "letter" in their titles. The approach of this essay is descriptive – analytical, and is based on the American comparative literature.The results showed that the term “letter” indicates the situations of the societies which the poets live. Mahmoud Darwish's poem refers to a situation in where millions of people have been displaced from their motherland due to the eminences and ambitions of some minority, and for years, they have been the victim of oppression and aggression, and have battled against the ongoing conditions to regaine their human rights. Shamloo is also the symbol of the oppression on his people, the tyranny deepend into the society, caused deprivation of its people from their rights, and made them the absolute obedients of the tyrant ruler. His poetry is a voice against tyranny to tear down the chains of dependency.So we can say the word "letter" suggests that the poet is trying to reflect the ongoing to the reader. Hence the concept of “letter” doesnot go beyond our understanding. Thus just the text implies the message.
    Keywords: Semiology, Title, Comparative literature, Message, Ahmad Shamloo, Mahmud Darvish
  • Faramarze Mirzaei*, Mortezaghaemi, Majid Samadi, Zahra Kochakiniyat Page 17
    A revolutionary poem is superior and valuable, not because of its political concepts but because of its artistic frameworks. This is because people are generally familiar with political concepts. It is just the artistic and beautiful verbal expression that makes the poem superior. Wrong understanding of the fact that a political poem should be close to the folk’s language and their general understanding in order to stimulate them to rebel has resulted in saying vulgar political odes, which are void of any kind of literal taste, and far from the “deviation” element. In his political-revolutionary poems, the committed Egyptian poet, Farouk Goweda, uses this phenomenon a lot to capture the audiences’ hearts and to influence them.Then, how has he utilized deviation in the revolutionary discourse of his poems?Based on what was researched in this article, it can be concluded that, in Goweda’s revolutionary poetry, deviation appears in seven semantic, temporal, grammatical, written, verbal/lingual, dialectical, and vocabulary levels. Goweda does not consider vocal deviation, but in the seven mentioned levels, he has been able to suitably use deviation formats to attract his audiences’ attention to political, oppositive and revolutionary objectives.
    Keywords: Deviation, Revolution, Political poem, Farouk Goweda
  • Seyed Esmaeel Hosseini Ajdad Niaki* Page 33
    The origin of discourse analysis is taken from linguistics, semiology, and especially the ideas of Michel Foucault, and because of paying attention to form and content, it is considered a comprehensive method in textual analysis. In this inquiry, attempt is made to analyze and explain the two stories of “Khosrow” by Abdolhossein Vejdani and “The First Cup” by Manfalouti with using Norman Ferklaf’s approach in critical discourse analysis. In addition to studying the two writers’ viewpoints in this processing, we wanted to discover different layers of meaning and its themes. The results showed that Vejdani and Manfalouti, by employing a specific critical approach towards social issues could make a link between these problems and their exit way. The writers of these two stories succeeded in beautifully delineating the miseries and frustrations of junkie’s life in not using his innate talents and favorable conditions of the society.
    Keywords: Critical Discourse Analysis, Ferklaf, “Khosrow”, “The First Cup”, Vejdani, Manfalouti
  • Hassan Khalaf*, Marziyeh Abad, Seyed Hoseyn Seyedi, Balasem Mohseni Page 57
    Among the relics left by the Shiite Imams (PBUT), prayers of Imam Sajjad (AS) in terms of style and framework are distinguished from other works. Imam Sajjad (PBUT) with the Sahifa, established a new chapter called “polite pray literature”, which in terms of literary is one of prominent and beautiful examples of the Arabic texts. Metaphors, assimilations and allusions of this book bring the beautiful artistic images, which are signs of the importance of these tropes in his viewpoint. Also use of certain imagery such as rhyme, pun, coordination, etc has created type of rhythm and music to the words which a’dds more beauty to this book. This article is to aesthetic critical analysis of these tropes in prayers, 23, 24 and 25 of Sahifa Sajjadiye using rhetorical approach.the method used this study is descriptive – analytical, which First discusses about the beauty and mystery of tropes. Then it analyz’s the selected texts from the Scriptures and describes the beauty of these tropes.
    Keywords: Aesthetics, Sahifa Sajjadiya, Artifical image, Internal rhythm, Eloquence, Rhetoric
  • Hojat Rasouli *, Somaye Shojaei, Khadije Shah, Mohammadi Page 77
    The story of Hayebne Yaghzan was first written in Arabic by Ibne Sina (Avicenna) and then by other thinkers such as Ibne Tofeil. With their unique styles, the authors have tried to make it a place for a rational knowledge of God. Although the way Ibne Sina has structured the story is very different from that of Ibne Tofeil, the theme in both of them is based on one single pivot; that is the very discovering the existence of the Supreme Lord. Now the questions raised are: “What commonalities and unique features there are between the contents of these two stories?” and “What is the relationship between the content of the story by Ibne Tofeil and that of the story by Ibne Sina?” By using the translations of these two works, the present paper compares, investigates and discovers the content similarities and differences in the two stories, and then by presenting views and opinions about the two works- such as lack of similarity between the two, except in terms of language, title and philosophical features- it criticizes the above stories. This research tries to use the text content analysis method and the views of the intellectuals to investigate the content relationship between the two works and to answer the raised questions in order to investigate the hypothesis that Ibne Tofeil has based his work on the theme of Ibne Sina work as a theory, and has given it a practical picture. In other words, it is as though Ibne Sina has presented a hypothesis, and Ibne Tofeil has proven that, and tried to extend and explain it.
    Keywords: Ibne Sina (Avicenna), Ibne Tofeil, Story of Hayebne Yaghzan, Rational ascent
  • F. Alinezhad Chamazcoti*, S. Mirhaghjoo Langeroudi, F. Rahimi, M. Kohandel Jahromi Page 97
    This research has been carried out to assess different co-authorship indicators of the Iranian ssociation’s Journal of Arabic Language and Literature during 2012-2013. Results showed that in these two years 60 journals have been published, 40 of which are in Persian and 20 in Arabic. About 60 percent of the articles have been authored by faculty members and with the cooperation of two authors, showing that 78 percent of the journal’s authors had co-authorship relationships. The average of co-authorship index in this year was less than 0.5 that reveals the weakness in cooperation of the authors of this journal. 42 articles have been written with the cooperation of coauthors from one university, and in writing just 11 articles, the authors from different universities had cooperation, which shows lack of inter-university cooperation of the authors. Also this research showed that Tarbiat Modares University, Kharazmi University and Razi University, each with 6 articles, jointly have ranked first in article production. Among the authors of this journal, Dr. Kobra Roshanfekr is known as the most prolific author. Among the different types of document, authors cited books more than others. Mean citation of for each article is 24/15 citation, and for each number is 181/12.
    Keywords: Iranian association journal of Arabic language_literature_scientometrics_coauthorship_ISC s Science Citation Index
  • Hossein Mohtadi*, Rasool Ballavi Page 119
    Being one of the highly-valued topics of Islamic thoughts, martyr and martyrdom have been addressed by numerous writers. Allama Mohammad Hossein Fadlallah, one of the contemporary poets and Shia authorities, reflects some social and religious aspects of martyr and martyrdom in his poems. Considering the latter sentence, this paper is focused on the determination of those martyr categories and the related features in which the poet is highly interested. The unique discriminating aspect of the poetry of Allama Fazlullah about martyr and martyrdom, which reinforces the importance of the present paper, is the fact that most of his poems, in terms of martyr and martyrdom, are related to the religious and intellectual leaders, martyrs of his era, including Muhammad Baqir al-Sadr, his sister Bentolhoda Sadr, and some of al-Dawa Islamic Party leaders who all, through their thoughts and beliefs, had some significant impacts on enlightening the people to fight against tyranny. Furthermore, having spent half of his life in Iraq, most of his poems are about the intellectual thinkers and religious leaders’ martyrs of Iraq. On the other hand, originating from the Holy Quran and the culture of Ashura, his views consist of some martyrs in Lebanon, Palestine and Iran too. Finally, in this paper, focusing on his "Pharisee Lil islam Val hyah" poetical works, the authors, in terms of martyr and martyrdom, try to evaluat the poems through a descriptive-analytical approach.
    Keywords: Opposition, Allama Fazlullah, Martyr, Martyrdom, Religious leaders