فهرست مطالب

ماهنامه پژوهش های نوین علوم مهندسی
پیاپی 19-20 (امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا محمدی، فیاض اسلامی، صابر درویش مسلک صفحه 1
    در سراسر جهان کشورهای مهم همیشه در معرض خطر حملات مخرب زمینی و هوایی از جانب سایر کشورها هستند. لذا اهمیت مهندسی پدافند غیر عامل در ساخت و حفظ سازه های کشور در برابر حملات احتمالی مانند خطر تهدیدات موشکی و خمپاره ها نقش ویژه ای را ایفا میکند. آسیب پذیرترین بخش یک سازه سقف آن است. در این مطالعه به بررسی اثرات مخرب بار انفجار خمپاره 60 میلیمتری بر سقف های سازه ای موجود در دنیا (سقف تیرچه بلوک، سقف تیرچه کرومیت، سقف کامپوزیت، سقف عرشه فولادی، سقف دال بتن آرمه، سقف یوبوت، سقف وافل، سقف پیش تنیده پس کشیده و سیستم قالب تونلی) پرداخته شده است. در این مطالعه پس از مدلسازی توسط نرم افزار آباکوس و بررسی خرابی های موجود مشخص گردید که سقف تیرچه بلوک ضعیف ترین عملکرد را در میان مدل ها را دارد. استفاده از سقف تیرچه کرومیت با توجه به عملکردی قابل قبول توجیه اقتصادی ندارد. سقف های کامپوزیت، عرشه فولادی، دال بتن آرمه، وافل و سیستم قالب تونلی عملکرد خوب و قابل قبول همراه با توجیه اقتصادی از خود نشان دادند. سقف های یوبوت و پیش تنیده عملکردی عالی با توجیه اقتصادی از خود نشان دادند و استفاده از آن ها در سازه های با دهانه های بزرگ و پر اهمیت توصیه میگردد.
    کلیدواژگان: خمپاره 60 میلیمتری، سقف های بتنی، سقف های فولادی، بار انفجار، نرم افزار آباکوس
  • امیررضا گرشکی، جعفر رهنما راد صفحه 19
    پارامترهای زمینشناسی و زمین شناسی مهندسی نقش بسیار مهمی در طراحی و نحوه اجرای سدها خواهد داشت. نقش فاکتورهای طبیعی هیچکدام مهمتر از فاکتور زمین شناسی و زمین شناسی مهندسی نمیباشد. این بدین منظور نیست که فقط باید خصوصیات سازند را بدست آورد، اما مواد و مصالح دردسترس نسبت به دیگر مصالح از اهمیت بسزایی برخوردار است. مثالهای بسیار زیادی را میتوان مطرح نمود که عدم توجه دقیق به شرایط و وضعیت زمینشناسی ساختگاه برای ساختن آن سد مشکلات فراوانی به همراه هزینه های سرسام آور برای احداث آن متقبل شده است. محل ساختگاه سد سرمشک در جنوب استان کرمان و حدود 25 کیلومتری شرق شهر رابر و 45 کیلومتری شمال شرق شهرستان بافت و در بر روی رودخانه سرمشک و از سرشاخه های رودخانه هلیل رود قرار دارد. در این ساختگاه با توجه به گمانه های حفازی شده خصوصیات ژئومکانیکی و ژئوتکنیکی ساختگاه را استخراج نموده و با استفاده از وضعیت زمین شناسی مهندسی در ساختگاه سد به طبقهبندی توده سنگی براساس Q, RMR و GSI پرداخته شده است که نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد در محدوده محور و تکیه گاه های سد سرمشک، شاخص کیفی توده سنگ در رده خیلی خوب تا عالی بوده و با افزایش عمق شاخص کیفی توده سنگ افزایش می یابد که این خود نشان دهنده کیفیت قابل قبول توده سنگ در محدوده محور سد می باشد و از طرفی نتایج بدست آمده از نشان دهنده وضعیت کیفی مناسب در ساختگاه سد بوده است.
    کلیدواژگان: زمین شناسی مهندسی، پارامترهای ژئومکانیکی، ساختگاه سد، خصوصیات ژئوتکنیکی
  • محمد زمانی * صفحه 35
    در این مقاله طراحی کنترل کننده لغزشی برای یک موتور القایی ارائه می گردد. هدف کنترل مقاوم سرعت و شار دربرابر تغییرات پارامترهای موتور می باشد. با اجرای این روش کنترلی اثرات چترینگ با در نظر گرفتن یک تابع مخصوص برطرف می گردد. نتایج شبیه سازی نشان دهنده اجرای تکنیک کنترل تحت بار آشوب و پارامترهای نامشخص است.
    کلیدواژگان: موتور القایی? کنترل لغزشی? کنترل مقاوم
  • نادر مرتضوی *، حسن پنج مینی صفحه 45
    با افزایش روزافزون تقاضای بار، نفوذ تولیدات پراکنده نظیر توربینهای بادی، بهرهبرداری از ادوات جبرانساز راکتیو سری نظیر TCSC و پیشرفت روند تجدید ساختار در مدیریت سیستمهای قدرت نیاز به برنامه ریزی بهینه توسعه خطوط شبکه انتقال بیش از پیش احساس میشود. برنامه ریزی توسعه شبکه انتقال یکی از بخش‏‏های اساسی برنامه ریزی توسعه سیستم قدرت می‏باشد که نوع، مکان و زمان احداث خطوط جدید را جهت کفایت در تامین بار تعیین می‏کند. بنابراین مسئله برنامه ریزی توسعه سالیانه خطوط انتقال یک مسئله بهینهسازی دینامیکی با متغیرهای صحیح و مختلط میباشد. در این مقاله، یک الگوریتم دو مرحلهای مبتنی بر روش حل اجتماع گروه ذرات PSO برای توسعه سالیانه خطوط طی 15 سال آینده پیشنهاد می شود که تابع هدف حداقلسازی هزینه ها و بیشینهسازی رفاه اجتماعی تحت شرایط بازار برق میباشد و قیود مسئله شامل پخش بار بهینه شبکه با حضور ادوات جبرانسازی سری TCSC و با توجه به عدم قطعیتهای موجود در تقاضای بار مشترکین شبکه و خروجی تولیدات پراکنده توربینهای بادی WTGs میباشد. به منظور اعتبارسنجی مدل پیشنهادی، مطالعات شبیه سازی بر روی یک سیستم تست 6- باسه اصلاح شده گراور بکار گرفته شده است و در نهایت تاثیر تغییر برخی پارامترهای مهم نظیر تغییر محل نصب توربین بادی و ادوات جبرانساز را بر روی بحث به تعویق انداختن توسعه خطوط بررسی میگردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه خطوط، جبرانسازی سری TCSC، توربین بادی WTG، عدم قطعیت، الگوریتم اجتماع گروه ذرات PSO
  • محبوبه صادق پور، یوسف غلامپور صفحه 57
    تعهد سازمانی منجر به نتایج مطلوب سازمانی، همچون عملکرد بالاتر، ترک خدمت کمتر و غیبت کمتر خواهد شد و در یک زنجیره تامین یکپارچه، شراکت استراتژیکی قوی با تامین کنندگان، درک و پیش بینی آنها از نیازهای تولیدکننده را به منظور بهتر برآوردن نیازهای متغیر آن تسهیل خواهد کرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی مدل تعهد کارکنان بر عملکرد سازمانی در شرکت خودروسازی سایپا می باشد. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت های کوچک و متوسط زیرمجموعه گروه خودروسازی سایپا در استان مازندران در بهار سال 1397 در 9 شرکت زیرمجموعه این هلدینگ بزرگ، به تعداد 1614 نفر بوده و روش نمونه گیری بصورت نمونه گیری طبقه ای نسبی با فرمول کوکران و به تعداد 311 تعیین گردید. داده ها از طریق نرم افزارهایSPSS و AMOS مورد بررسی قرارگرفت. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تائیدی استفاده گردید. آزمون فرضیه های تحقیق نشان داد، متغیر تعهد سازمانی بر ادغام تامین کننده و هم چنین تعهد سازمانی کارکنان بر یکپارچگی داخلی تامین کننده ارتباط معنی داری دارد اما فرضیه سوم که تعهد سازمانی بر ادغام مشتری را مورد بررسی قرار می داد، رد گردید.
    کلیدواژگان: تعهد کارکنان، یکپارچگی تامین کننده، شرکت خودروسازی سایپا
  • عرفان رضوی *، حسن احمدی، حمیدرضا رحیمی صفحه 71
    یکی از چالش های پیش روی دنیا، کنترل و استفاده بهینه از منابع آب است که هر دو اینها مستلزم مطالعات مهندسی دقیق و ساخت منطبق بر آن است. بنا به هزینه های بالا در انجام مراحل مطالعه،طراحی،خرید و ساخت تحمیلی به دولت ها، روند گسترش ساخت سازه هایی مهم و اساسی مانند سرریزها سخت و دشوار است. بنابراین، مطالعات اولیه و یافتن روش های اقتصادی و تکنیکی از درجه اهمیت بالا برخوردار است. همچنین در دنیایی زندگی میکنیم که مدل های فیزیکی و غیرفیزیکی در بهینه سازی ایده ها در طراحی، مهندسی و ساخت نقش مهمی ایفا میکنند. سرریز نیلوفری نوعی از سازه انتقال آب از مخزن بالادست به پایین دست است و این سرریز بنا به بالموس شکل بودن آن نامگذاری گردیده است. به طور کلی، سرریز نیلوفری در حالت آزاد با سرعت شعاعی و محوری عمل میکند، بنابراین در این حالت جریان آب به طور مستقیم وارد سرریز میگردد، ولی در حین وقوع پدیده گردابه بوجود آمدن سرعت مماسی، باعث میگردد که مسیر جریان از مسیر مستقیم به مسیر طولانی تر تغییر کند و این مسئله منجر به هدر رفت انرژی و کاهش ظرفیت دبی میگردد. بنابراین، یکی از راه حل های جلوگیری از این پدیده، تعبیه صفحات ضد-گردابه است. در این مقاله، از تحلیل نتایج خروجی از نرم افزار و مدل آزمایشگاهی، به دقت،شباهت و صحت مدل در مقایسه با مدل آزمایشگاهی اشاره شد و معادله قابل استناد نیز استخراج گردیده شده است.
    کلیدواژگان: عمق بحرانی، گردابه، سرریز نیلوفری، مدلسازی عددی