فهرست مطالب

مدیریت بازرگانی - سال نهم شماره 31 (بهار 1396)

فصلنامه مدیریت بازرگانی
سال نهم شماره 31 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نگین احقر بازرگان*، علی صنایعی، آذرنوش انصاری صفحات 21-42

    با گسترش روزافزون فناوری های جدید و ورود آن به عرصه های مختلف زندگی بشر، خرید و فروش کالا نیز با تحول هایی همراه بوده است. امروزه مراجعه حضوری به فروشگاه ها، تنها شیوه خرید کالا نیست، بلکه فروشگاه های مجازی بسیاری در شبکه جهانی اینترنت وجود دارد. عوامل بیرونی و درونی بسیاری، تمایل افراد به خرید از فروشگاه های برخط را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش، تاثیر عامل درونی شخصیت بر تمایل افراد به خرید الکترونیکی را بررسی کرده است. بدین منظور، پرسشنامه پژوهش، در اختیار 130 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه اصفهان قرار گرفت و از آنها درباره خرید تجهیزات جانبی موبایل و کامپیوتر سوال شد. به منظور تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج به دست آمده از 100 پرسشنامه قابل تجزیه و تحلیل نشان داد ویژگی قضاوتی بودن با ضریب 70 درصد، بیشترین تاثیر را بر تمایل به خرید الکترونیکی دارد. پس از آن، درون گرایی با ضریب 54 درصد و فکری بودن با ضریب 37 درصد بر تمایل به خرید الکترونیکی اثر دارند. در نهایت ویژگی حسی بودن با ضریب 27 درصد، تاثیر ناچیزی بر تمایل به خرید الکترونیکی می گذارد.

    کلیدواژگان: خریدار الکترونیکی، خرید الکترونیکی، فروشگاه برخط، مدل پذیرش فناوی، ویژگی شخصیتی
  • رضا اسماعیل پور، محسن اکبری، زهرا تاخیره* صفحات 43-62

    ارزیابی اثربخشی تبلیغات یکی از مسائل بسیار مهم در قلمرو تبلیغات محسوب می شود. نتایج این ارزیابی ها به شناسایی قوت ها و ضعف های تبلیغات کمک شایانی می کند. فشار زمانی پیام کوتاه می تواند یکی از عوامل تاثیرگذار بر این امر باشد. هدف این پژوهش بررسی نقش فشار زمانی وارد بر پیام کوتاه در اثربخشی تبلیغات تلفن همراه در گروه های سنی مختلف است. در این رابطه، آزمایشی طراحی شد که برای پیاده سازی آن 60 نفر از مشتریان شرکت تبلیغاتی شاپرک در رده سنی 20 تا30 و 31 تا40 سال به طور تصادفی انتخاب شدند. این آزمایش طی 3 هفته اجرا شد؛ به این ترتیب که هر یک از گروه های فشار زمانی بالا و پایین به طور مستقل از هم در معرض پیام کوتاه قرار گرفتند. در پایان هفته، پس از توزیع پرسشنامه بین شرکت کنندگان، نتایج با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو عامله و آزمون تی در نرم افزار SPSS19 محاسبه شد. نتایج نشان داد بهتر است پیام کوتاه تحت فشار زمانی پایین ارسال شود. همچنین سن مشتریان نمی تواند به عنوان عامل اثرگذار بر اثربخشی تبلیغات تلفن همراه عمل کند.

    کلیدواژگان: اثر بخشی تبلیغات تلفن همراه، تبلیغات تلفن همراه، فشار زمان
  • محمد حقیقی، طاهر روشندل اربطانی، احمد روستا، علی صالحی* صفحات 63-82

    هدف پژوهش حاضر،ارائه نوعی الگوی کاربردی برای بازاریابی چندحسی در برندسازی مقصد گردشگری است. روش پژوهش مطالعه حاضر، پیمایشی تحلیلی است. جامعه آماری آن را تمام گردشگران (ایرانی خارجی) تهران به تعداد 10000 نفر شکل داده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و به کمک فرمول نمونه گیری لوی و لمشو (1381)، حجم کل نمونه 407 نفر محاسبه شد؛ اما در نهایت 394 نفر در تحقیق مشارکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تدوین شده بر اساس مدل مفهومی و متغیرهای تحقیق است. نتایج به دست آمده از تاثیر بازاریابی چندحسی بر برندسازی مقصد گردشگری با ضریب تاثیر 813/0 حکایت دارد که با توجه به نمره تی در سطح 05/0 معنادار است. همچنین مقدار 2R برابر با 661/0 به دست آمد؛ به این معنا که 1/66 درصد از تغییرات برندسازی مقصد گردشگری مربوط به بازاریابی چندحسی بوده و باقی مانده تغییرات به سایر متغیرها مربوط می شود. به نظر می رسد گردشگری و بازاریابی گردشگری به خلق تجربه دلپذیری برای مشتری از مقصد ارتباط دارد و ساختن این تجربه از طریق بازاریابی چندحسی امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: بازاریابی چندحسی، برند، برندسازی مقصد، گردشگری
  • علی حیدری، علیرضا والی پور* صفحات 83-102

    بررسی روند انتشار آثار پژوهشگران ایرانی در حوزه مدیریت طی سال های اخیر، نشان می دهد حوزه مدیریت استراتژیک یکی از حوزه های مورد توجه بوده و روند رشد شایان توجهی دارد. هدف اصلی این پژوهش ارائه تصویری جامع از این روند و فراهم آوردن بینشی ارزشمند از وضعیت و وجوه پژوهش مدیریت استراتژیک در ایران و کمک به هدایت پژوهش های آتی در راستای پوشش شکاف های تحقیقاتی موجود در این حوزه است. در این رابطه، در پژوهش حاضر 251 اثر انتشاریافته طی سال های 1380 تا 1393 در نشریه های علمی پژوهشی مدیریت داخل کشور و دارای دسترسی تمام متن برخط مرور و ارزیابی شده است. نتایج به دست آمده از مرور آثار انتشاریافته براساس معیارهای مختلفی همچون موضوع پژوهش، مدل ها و ابزارهای تحلیل استراتژی، صنایع مطالعه شده، روش گردآوری و تحلیل داده، ترکیب و نحوه همکاری پژوهشگران و علایق پژوهشی آنها در این مقاله ارائه شده است.

    کلیدواژگان: استراتژی، تحلیل محتوا، مدیریت استراتژیک، مرور پژوهش
  • زهره دهدشتی شاهرخ، محمد ناطق، راضیه احسانی* صفحات 103-128

    یکی از مسائل عمده مدیران کسب وکار، سرمایه گذاری بر توسعه قابلیت های سازمانی است که بر بهبود رقابت پذیری و عملکرد کسب وکار تاثیر عمده ای دارند. قابلیت های بازاریابی یکی از مهم ترین قابلیت هایی شناخته شده اند که به بازار و مشتریان مرتبط هستند. مدل مفهومی این تحقیق از طریق مطالعات کیفی مبتنی بر تحلیل محتوایی، توسعه داده شده است تا مدل جامعی را برای قابلیت های بازاریابی در بازار سازمان به مشتری شکل دهد. این مدل با بازنگری جدیدترین مفاهیم در مرور ادبیات تکمیل شده است. دستاورد این مرحله، شناسایی 14 قابلیت بازاریابی بود که این ترکیب برای قابلیت های بازاریابی، جدید است. در نهایت، مدل توسعه یافته جدید در 123 شرکت فعال در بازار بورس بررسی شد. داده ها بر اساس روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شدند و نرم افزار PLS برای تحلیل داده ها و آزمون مدل به کار رفت. نتایج نشان می دهد رابطه مستقیم و معناداری میان قابلیت های بازاریابی و عملکرد مالی کسب وکار وجود دارد و رابطه میان قابلیت های بازاریابی و عملکرد کسب وکار تحت تاثیر عوامل محیطی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری کسب وکار، عملکرد مالی کسب وکار، قابلیت های بازاریابی، مطالعات کیفی
  • سید رضاسیدجوادین، محمد صفری*، رضا راعی، محمد جواد ایروانی صفحات 129-154

    امروزه بخش بانکداری در جایگاه مهم ترین نهاد اقتصادی، پولی و مالی کشور قرار دارد. از طرف دیگر در نظام اقتصاد اسلامی، وظیفه حیاتی یادشده بر عهده سیستم بانکداری اسلامی است. فرایند استقرار بانکداری اسلامی در اقتصاد کشور، با گذشت بیش از سه دهه از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا علی رغم نقص های موجود در آن، در اجرا نیز ناموفق بوده است. از این رو، پژوهش حاضر با رویکردی بنیادی و جامع به بررسی و ارائه مدلی مفهومی برای تبیین آمادگی بانک های تجاری به منظور پیاده سازی بانکداری اسلامی در فضای اقتصاد ایران می پردازد و برای این منظور، از رویکرد آمیخته از نوع اکتشافی بهره می برد. به این ترتیب در بخش کیفی، از استراتژی نظریه داده بنیاد مشتمل بر کدگذاری باز، محوری و انتخابی و نیز الگوی مبنایی این نظریه به منظور دستیابی به مدل مستخرج از پژوهش استفاده شده است. همچنین در بخش کمی، روش توصیفی پیمایشی برای تحلیل و تبیین مدل پیشنهادی به کارگرفته شده است. نتایج پژوهش در قالب مدل تایید شده و برازش یافته شامل شش مقوله یا بعد اصلی و 43 بعد فرعی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: استراتژی داده بنیاد، آمادگی سازمانی، بانکداری اسلامی، بانک های تجاری، سیاست گذاری
  • امید محمودیان *، مهدی هاشمی صفحات 155-172

    توسعه صادرات غیرنفتی به دلیل نارسا بودن این صادرات در ابعاد مختلف اقتصادی کشور، به ویژه در زمینه قدرت خرید درآمدهای نفتی، به دلیل نوسانات شدید قیمت نفت، رشد جمعیت و پایان پذیر بودن منابع نفتی ضرورت یافته است. تجارب چند سال اخیر ایران نشان می دهد تکیه اقتصاد به درآمدهای حاصل از فروش نفت خام، بی ثباتی درآمد صادراتی را به دنبال دارد، از این رو با توجه به ضرورت بیان شده، هدف این پژوهش، ارزیابی و توسعه صادرات کالاهای غیرنفتی در شرکت های سرمایه گذاری تامین اجتماعی است که برای اجرای آن از روش فازی و نظر 25 نفر از استادان دانشگاه و مدیران چند شرکت بهره برده شده است. یافته های پژوهش نشان داد به منظور نزدیک شدن میزان صادرات کالاهای غیرنفتی در شرکت های سرمایه گذاری تامین اجتماعی با بهینه کاوی و بهبود و توسعه صادرات کالاهای غیرنفتی در شرکت های سرمایه گذاری تامین اجتماعی باید به معیارهای توزیع، محیط و تامین کننده توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی و توسعه، شرکت های سرمایه گذاری تامین اجتماعی، صادرات کالاهای غیرنفتی
  • حسین معینی*، مونا جامی پور، فاطمه ابراهیمی دلاور صفحات 173-192

    به دلیل پیشرفت فناوری و نیاز به سرعت عمل در ارتباطات و انجام معاملات، موضوع تجارت اجتماعی در کانون توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر قابلیت های تجارت اجتماعی بر نگرش مشتریان به خرید به واسطه اعتماد است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، آن دسته از کاربران اینستاگرام که حداقل یک بار از طریق این شبکه اجتماعی خرید انجام داده باشند، در نظر گرفته شده است. با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی (در دسترس) 165 نفر برای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه است. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار های SPSS و AMOS تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد بین قابلیت های تجارت اجتماعی و نگرش مشتریان به خرید به‍طور مستقیم و به واسطه اعتماد به‍طور غیرمستقیم رابطه معناداری وجود دارد. همچنین هر یک از ابعاد قابلیت های تجارت اجتماعی به‍جز حمایت اطلاعاتی، بر نگرش مشتریان به خرید تاثیر مثبت و معناداری می گذارد. بنابراین قابلیت های تجارت اجتماعی عامل برجسته و تاثیرگذارنده ای بر نگرش مشتریان نسبت به خرید محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اعتماد، تجارت اجتماعی، رسانه های اجتماعی، نگرش
  • محسن نظری*، مهسا قزلباش صفحات 193-211

    یکی از مسائل بسیار مهم در تخفیفات قیمتی، قالب بندی ارائه این تخفیفات و استفاده از قالب های ارائه متناسب با محصول و شرایط تخفیف برای بهره برداری اثربخش تر از آنها است. بر این اساس، پژوهش حاضر تلاش می کند دو قالب ارائه تخفیف قیمت درصدی و ریالی برای دو گروه محصول (با رده های قیمت بالا و قیمت پایین) را مقایسه کند و با در نظر گرفتن دو برند برای هر یک از این محصولات، به بررسی تاثیر صرفه جویی ادراک شده و کیفیت ادراک شده حاصل از ارائه این قالب ها بر قصد خرید مصرف کنندگان بپردازد. جامعه آماری شامل مشتریان فروشگاه های زنجیره ای برای محصول ماء الشعیر و مشتریان مجتمع های تخصصی فروش تلفن همراه برای محصول تلفن همراه است. نتایج نشان می دهد برای محصول با رده قیمت بالا، ارائه تخفیف قیمت در قالب ریالی و برای محصول با رده قیمت پایین ارائه تخفیف قیمت در قالب درصدی، صرفه جویی ادراک شده بیشتری را از سوی مصرف کنندگان به همراه دارد. قدرت برند در میزان صرفه جویی ادراک شده و کیفیت ادراک شده برای محصول با رده قیمت پایین، تفاوت به‍وجود می آورد. در نهایت صرفه جویی ادراک شده و کیفیت ادراک شده بر قصد خرید تاثیر مثبت شایان توجهی دارند.

    کلیدواژگان: صرفه جویی ادراک شده، قالب های ارائه تخفیف قیمت، قصد خرید، کیفیت ادراک شده
|
  • Pages 1-4
  • Negin Ahghar Bazargan *, Ali Sanayei, Azarnoosh Ansari Pages 21-42

    Rapid development of new technologies has transformed many aspects of our lives, including shopping. Today, physical stores are no longer the only means of shopping goods thanks to the advent of online stores on the Internet. Intentions to shop from these stores are influenced by a wide variety of internal and external factors. In this paper, the impact of personality on these intentions is explored. In doing so, a total of 130 graduate and postgraduate students at the University of Isfahan were surveyed about their intentions of buying cellphone and computer accessories over the Internet. Structural equations modeling was used to analyze the data. Upon return, one hundred responses were acceptable and thus formed the basis for analysis. According to the results, the Judging dimension, with a coefficient of 70 percent, has the highest impact on online shopping intentions followed by Introversion and Thinking whose coefficients are 54 and 37 percent, respectively. Finally, the Sensing dimension has a coefficient of 27 percent, indicating a negligible impact on online shopping intentions.

    Keywords: Online buyer, Online shopping, Online store, Personality Trait, Technology Acceptance Model (TAM)
  • Reza Esmaeelpour, Mohsen Akbari, Zahra Takhireh * Pages 43-62

    Evaluating the effectiveness of advertising is one of the important issues in the field of advertising. The results of these assessments help identify strengths and weakness of advertising. Time pressure of SMS is one of the influential factors on this subject. The purpose of this study was to investigate the role of time pressure of SMS in the effectiveness of mobile advertising different age groups. In this regard, an experiment was designed in which 60 customers of Shaparak Advertising Company at the age group of 20-30 and 40-31 years were randomly selected. This experiment was conducted over 3 weeks so that each of high and low time pressure groups were independently exposed to SMS. At the end of the week, participants were given a questionnaire and the results were calculated by using SPSS19 software and ANOVA two-factor variance T-test. The results show that it would be better to send SMS under low time pressure. Also, the age of customers doesnt work as a factor affecting the effectiveness of mobile advertising.

    Keywords: Effectiveness of mobile advertising, Mobile Advertising, Time pressure
  • Mohammad Haghighi, Taher Roshandel Arbatani, Ahmad Roosta Roosta, Ali Salehi * Pages 63-82

    This study aims at providing a model for applying multi-sensory marketing in tourism destination branding. The research method was Survey research. The population comprised all tourists in Tehran both, Iranian nationals and foreigners, totaling 10000 individuals. Random sampling was employed, using Levy & Lemeshow (2002) formula, which yielded a 407-person sample size; in practice, the size changed to 394. The data collection instrument was a questionnaire developed based on the conceptual model and the research variables. The final results show that multi-sensory marketing is effective on tourism destination branding, with an impact factor of 0.813, which is meaningful given the T score of 0.05. Moreover, R2 equaled 0.661, interpreted as 0.661 of changes related to tourism destination branding being due to multi-sensory marketing, and the rest, being caused by other variables. It seems that tourism and tourism marketing are each a matter of creating a pleasant experience for the customer, which is it made possible via multi-sensory marketing.

    Keywords: branding, Destination branding, Multi-sensory marketing, tourism
  • Ali Heidari, Alireza Valipour * Pages 83-102

    Studying the works of Iranian researchers in the field of management over recent years shows that strategic management is one of the respected areas with a significant growth. The aim of this study is to provide a comprehensive picture of this trend and to provide a valuable insight into the status of research in the field of strategic management trends in Iran. In this regard, 251 online works published over the period 2001- 2015 in internal science-research publications in the field of management have been investigated and evaluated. Results have been presented according to various criteria such as the subject of research, models and tools for strategic analysis, the method of data collection approaches, data analysis techniques, the composition and the way in which researchers collaborate and their research interests.

    Keywords: content analysis, Research review, Strategic Management, strategy
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh, Mohammad Nategh, Razieh Ehsani * Pages 103-128

    One of the main concerns of business executives is the investment in developing organizational capabilities that have a significant impact on improving business competitiveness and performance. Marketing capabilities - as one of the most important capability- are mainly concerned with the market and customers. In this research, the conceptual model is developed through a qualitative research based on content analysis to create a comprehensive model for Marketing Capabilities in Iranian B2C Market. It is notable that this model has been completed with reviewing the latest concepts in the related literature. The result of this stage is identifying 14 marketing capabilities which is a new combination for marketing capabilities. Finally, the new developed model has been tested in 123 B2C firms in the stock market. It is noteworthy that the confirmatory factor analysis was conducted and the PLS software was used to analyze the data and test the model. The results indicate that a significant direct relationship exist between marketing capabilities and business financial performance. Also, the results indicate that the relationship between marketing capabilities and business performance is moderated by Environmental Factors.

    Keywords: Business Competitiveness, Business Financial Performance, Marketing Capabilities, qualitative research
  • Seyed Reza Seyed-Javadin, Mohammad Safari-Kahreh*, Reza Raei, MohammadJavad Iravani Pages 129-154

    Today, banking is considered as the beating heart and vital artery of economy; in other words, banking sector is the most important economic, monetary and financial entity. On the other hand, in Islamic economics system, this vital role has been entrusted to Islamic banking system. The process of establishing Islamic banking in Iran’s economy after more than three decades of passing the Interest-Free Banking Operation Law which despite its defects, failed to execute completely and successfully. Accordingly, the current research based on a fundamental and comprehensive approach has investigated and presented a conceptual model to explain Iranian commercial banks in order to implement Islamic banking in the economy of Iran. For this purpose, the exploratory mixed approach was used. On this basis, in the qualitative phase the grounded theory strategy encompasses open coding, axial coding and selective coding and also the basic framework of this strategy was applied to achieve the extracted research model. Then, in the quantitative phase, the descriptive survey method was used to analysis and explain the proposed model. The results derived from this research have been presented in the form a confirmed and fitted model including six main categories and forty-three subcategories.

    Keywords: Commercial Banks, grounded theory strategy, Islamic banking, organizational readiness, Policy making
  • Omid Mahmoudian *, Mahdi Hashemi Pages 155-172

    Development of non-oil exports, due to the unfledged situation of oil exports in different economic dimensions of the country, especially in the purchase power dimension of oil revenues owing to severe fluctuations of oil price, population growth, and terminable status of oil resources, has gained necessity. Recent experiences in Iran have shown that economy reliance to the revenues of oil sales, results in exports revenues instability, thus according to the necessity of this research, assessment and development of non-oil products exports in the social security investment company is the main objective. In this study, we have used fuzzy logic according to the viewpoints of 25 individuals of university professors and firms’ managers. Research findings have shown that in order to approach non-oil products exports in SHASTA to the optimization level and to improve and develop this type of export, distribution, and environment factors should be mentioned more.

    Keywords: Evaluation, development, non-oil exports, Social Security investment companies
  • Hossein Moeini *, Mona Jamipour, Fateme Ebrahimidelavar Pages 173-192

    Social commerce has been very much considered, due to the advancement of technology, the need to high-speed communication, and transactions. The aim of his research is to explore the effects of social commerce capabilities on consumers’ attitude towards purchasing, regarding trust as the mediating variable in the relationship between these two variables. The present research is applied in terms of purpose and in terms of method, descriptive-correlation. The statistic population of this research included all Instagram users, who have done at least one; thus, using the non-random sampling (available), 165 users have been selected as the population members. The data collection tool was a questionnaire. The research data was analyzed using “SPSS” and “AMOS” softwares. The results indicated that there is a significant relationship between the capabilities of social commerce and consumers’ attitude towards purchasing directly and indirectly, having trust as the mediator. Also, each of the dimensions of the capabilities of social commerce, except the information support, has a positive, significant effect on consumers’ attitude towards purchasing. Thus, the capability of social commerce is a prominent, influential factor in the consumers’ attitude towards purchasing.

    Keywords: attitude, Social Commerce, social media, trust
  • Mohsen Nazari *, Mahsa Ghezelbash Pages 193-211

    Abstract: One of the most important issues about the use of price discounts is discount framing, proportional exploitation of these discount frames with products and the discount circumstances for more effective utilization of these discounts. The main purpose of this research is to compare the effects of two different types of discount frames (percentage decrease versus Rial terms) for either a high-price or a low-price product and taking into account two brands for each products and then examining the effect of perceived savings and perceived quality of these discount frames on consumer purchase intention. The study population included customers of beverages in chain stores as well as customers of cell-phones in cellphone specialized sales complexes. The results indicate that for high-price product, a price reduction in Rial terms would result in more perceived savings For consumers than the same price reduction framed in percentage terms, and the opposite was true for the low-price product. Brand power created differences in perceived savings and perceived quality for low-price product. Finally, the perceived savings and perceived quality had a considerable positive impact on purchase intention

    Keywords: Discount Frames, Perceived Quality, Perceived Savings, Purchase intention