فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بازرگانی
سال سوم شماره 8 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیب ابراهیم پور، طاهر روشندل اربطانی صفحه 1
    گردشگری به-دلیل آثار مثبت اجتماعی، فرهنگی و تاثیر در رشد اقتصادی درآمدزایی در حال تبدیل شدن به صنعت اول در جهان است اغلب کشورها منبع مهمی برای فعالیت های تجاری، کسب درآمد، اشتغال زایی مبادلات خارجی محسوب می شود. ایران نیز به دلیل برخورداری از منابع مختلف برای توسعه گردشگری زمینه های لازم برای توسعه و بهره برداری از این صنعت را دارد. یکی از مناطق گردشگری ایران منطقه گردشگری سرعین است. به همین دلیل برای دستیابی به راهکارهای توسعه گردشگری به بررسی دو عامل موثر در رضایت گردشگران در این منطقه پرداخته شده است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به روش همبستگی انجام شده و از پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی در گردآوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری گردشگرانی است که در مرداد ماه به منطقه سرعین اردبیل مسافرت داشته اند. با توجه به نامشخص بودن تعداد گردشگران(جامعه آماری) از نمونه گیری تصادفی قابل دسترس استفاده شد. ضریب همبستگی برای تجزیه و تحلیل سوال ها جهت رد یا تایید فرضیه ها استفاده شده است. از آنجا که این بررسی با هدف ارزیابی کیفیت خدمات با مولفه رضایت از خدمات گردشگری انجام شده نخست با مرور مبانی نظری عوامل موثر گردشگری شناسایی و در دو طبقه عوامل سازمانی و محیطی قرار گرفتند. سپس با استفاده از مدل تحلیل شکاف به بررسی شکاف انتظارات و ادراکات گردشگران پرداخته شد. یافته های پژوهش نشان داد، بین عوامل سازمانی و محیطی و رضایت گردشگران به ترتیب با ضریب 577/0 و 34/0 رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. شاخص های این عوامل بر اساس مدل تحلیل شکاف اولویت بندی بر اساس آن پیشنهادهایی برای اقدام های اصلاحی ارایه شد.
    کلیدواژگان: مدل تحلیل شکاف، گردشگری، رضایت، عوامل سازمانی و محیطی
  • عباس احمدی، محمود یحیی زاده فر صفحه 23
    بازاریابی رابطه ای یکی از مفاهیمی است که در سال های اخیر مطرح شده و هدف آن افزایش ارتباط صنعت با مشتریان برای درک خواست ها و نیازهای آنان است تا با عرضه محصولات و خدمات براساس آن نیازها حداکثر ارزش را برای مشتریان و برای بنگاه ها ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت استفاده از بازاریابی رابطه ای در هتل های ایرانی، با مطالعه ی موردی هتل پرشین پالاس در شهر کی یف کشور اوکراین بر نحوه اجرای این نوع بازاریابی برای ارتباط با مشتریان تمرکز کرده است. روش انجام این پژوهش شامل دو فاز اساسی است. در فاز اول با برگزاری مصاحبه های ساختار نیافته با مدیران، راهبردهای هتل در زمینه ایجاد ارتباط با مشتریان شناسایی و در فاز دوم با استفاده از پرسشنامه میزان رضایت مشتریان از خدمات هتل اندازه گیری شد. در نتیجه این پژوهش این نتیجه به دست آمد که مدیران این هتل به دلیل عدم تخصص در بازاریابی از به کارگیری راهبردهای بازاریابی رابطه ای بی اطلاع هستند و نظام مدیریت روابط با مشتری آن ها به شکل سنتی و بدون استفاده از ابزارهای نوین انجام می شود. همچنین عدم بخش بندی مشتریان به نحوی که پتانسیل سودآوری مشتریان مورد توجه قرار گیرد، سبب شده ظرفیت هتل برای جذب گروه های جدید مشتریان بدون استفاده باقی بماند. این ضعف ارتباطی همچنین سبب ناکارآمدی در تبلیغات شده و نتوانسته است تصویری مناسب برای گروه های بالقوه دیگر همچون گردشگران تفریحی ایجاد کند. علاوه بر این ها هتل سنجه ای برای اندازه گیری تاثیرگذاری راهبردهای خود ندارد.
    کلیدواژگان: هتل های ایرانی خارج از کشور، بازاریابی رابطه ای، نظام ارتباط با مشتری، صنعت هتلداری
  • ابراهیم چیرانی، متین فردصبوری صفحه 41
    قدرتمندی برند متغیری با فضای تعریف تقریبا گسترده است که می تواند استراتژی های بازاریابی و ادراک مشتریان از محصولات شرکت ها را در تعاملی پویا بررسی نماید. در این مقاله قدرتمندی تعداد 23 برند با استفاده از مدل بی ای وی در بازار لوازم خانگی برقی استان گیلان با نظرسنجی از مشتریان به وسیله پرسشنامه ارزیابی و مشخص شده در کل، برندهای خارجی در زمینه محصولات لوازم خانگی قدرتمندتر از انواع داخلی آن هستند. از چهار مولفه مورد بررسی در مدل بی ای وی مولفه تمایز انواع برند خارجی بسیار برتر بوده و در مورد انواع برند ایرانی، مولفه دانش وضعیت بهتری داشته است. بر این اساس پیشنهاد شد که انواع برند ایرانی در زمینه لوازم خانگی ضمن استفاده از مزیت رقابتی خود در زمینه مولفه دانش برند، جهت هویت بخشی و مدیریت برند در گام بعدی بر اساس مولفه های رابطه، اعتبار و تمایز بتواند قدرتمندی خود را بیشتر نمایند.
    کلیدواژگان: برند، BA، قدرتمندی برند
  • داریوش دموری، داریوش فرید صفحه 61
    پژوهش حاضر بر آن است تا با شناسایی مهم ترین شاخص های اثرگذار بر رضایت سرمایه گذاران از خدمات ارایه شده توسط کارگزاری ها، وضعیت رضایت مشتریان بورس اوراق بهادار تهران و بورس-های منطقه ای اصفهان و یزد را از این خدمات سنجیده و با شناسایی نقاط ضعف هریک از آن ها، راهنمایی را برای بهبود خدمات در اختیار دست اندرکاران امر قرار دهد. پرسشنامه این پژوهش از ادبیات پژوهش برگرفته شده است اما برای اثبات روایی آن علاوه بر نظر خبرگان، از تحلیل عاملی نیز استفاده شده است. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که به ترتیب، رضایت سرمایه گذاران بورس های تهران، یزد و اصفهان از وضعیت مناسب تری برخوردارند و مسئولان بورس منطقه ای اصفهان نیازمند توجه بیشتری به نیازهای سرمایه گذاران دارند.گفتنی است، اگرچه کارگزاران بورس های تهران و یزد، رضایت مشتریان را تاحدی جلب نموده اند اما هنوز هم در نیمی از شاخص های رضایت مشتریان، شکاف منفی دارند. نکته جالب توجه در نتایج این پژوهش، عدم برآورده شدن انتظارات سرمایه-گذاران در مورد بعد پاسخ گویی در هرسه بورس مورد پژوهش است که مطالعات بیشتری در رابطه با آن را می طلبد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتریان، تحلیل شکاف، مدل سروکوآل، بورس اوراق بهادار
  • حسین رحمان سرشت، افشین فتح الهی صفحه 81
    در پژوهش های آقای گولد و همکاران(1994) به طور غالب، سه شیوه مادری با نام شیوه برنامه ریزی استرات‍ژیک (SP)، شیوه کنترل استرات‍ژیک (SC) و شیوه کنترل مالی (FC) شناسایی شده است که به اعتقاد آن ها، شرکت های مادر در اتخاذ هر یک از این سه شیوه نیازمند داشتن درک و دانشی مناسب از کسب و کارهای خود هستند. این مقاله سه شیوه مادری گفته شده را با ابعاد ماتریس مادری تلفیق کرده و الگویی برای انتخاب شیوه مادری براساس میزان درک شرکت مادر از کسب و کارها و توانایی کمک مادر به آن ها عرضه می کند. در این الگو فرضیه اصلی پژوهش با عنوان:«بین نوع شیوه مادری و میزان درک و توانایی کمک مادر به کسب و کارهای تابعه رابطه معناداری وجود دارد»، به همراه نه فرضیه فرعی در شرکت های مادر نمونه ایرانی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. روش پژوهش به لحاظ نتیجه پژوهشی توسعه ای، به لحاظ هدف توصیفی–تبیینی و به لحاظ نوع داده، کمی است. روش آماری به کار گرفته شده آزمون ضریب همبستگی، نسبت موفقیت و علامت است. نتایج تجزیه تحلیل فرضیه ها نشان می دهد؛ فرضیه اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفت. همچنین از میان فرضیه های فرعی پژوهش سه فرضیه تایید، دو فرضیه تایید نشد و در خصوص چهار فرضیه فرعی دیگر در شرکت‎های مورد پژوهش نمونه کافی مشاهده نشد. به علاوه؛ به طور غالب بین اندازه ستاد شرکت مادر (تعداد نفرات شاغل در ستاد) با شیوه مادری منتخب تناسب نسبی برقرار است.
    کلیدواژگان: مزیت مادری، شرکت مادر، دیدگاه مبتنی بر منابع، ماتریس مادری، شیوه مادری
  • علی شائمی، مجتبی براری صفحه 101
    ارتباط دهان به دهان در بازاریابی یکی از مهم ترین ابزارهای غیر رسمی ارتباطات در میان مصرف کنندگان در مورد کالاها، خدمات و سازمان ها است که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف این پژوهش نیز بررسی ارتباط میان کانون کنترل با ارتباط دهان به دهان در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان است. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی انجام شده و نمونه آماری این پژوهش 243 دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه اصفهان بوده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. ضریب های همبستگی پیرسون میان کانون کنترل و ارتباط دهان به دهان نشان می-دهد که کانون کنترل درونی رابطه مثبت و معناراری با ارتباط دهان به دهان، کانون کنترل بیرونی با گرایش به شانس رابطه منفی و معناداری با ارتباط دهان به دهان داشته است. اما کانون کنترل بیرونی با گرایش به افراد قدرتمند رابطه معناداری با ارتباط دهان به دهان نداشته است. همچنین نتایج آزمون t با نمونه های مستقل بیانگر آن است که زنان نسبت به مردان بیشتر در ارتباط دهان به دهان مشارکت می-کنند.
    کلیدواژگان: کانون کنترل بیرونی، کانون کنترل درونی، رفتار مصرف کننده، ارتباط دهان به دهان
  • سعید مرتضوی، یاسر آسمان دره، مهدی نجفی سیاهرودی، سید مسلم علوی صفحه 115
    هدف از مطالعه حاضر بخش بندی مشتریان مختلف گوشی تلفن همراه بر حسب مزایای مورد انتظار بود. بخش بندی بازار شامل نگاه به یک بازار ناهمگن به صورت یک تعداد بازار همگن کوچک تر در پاسخ به ترجیحات مختلف محصول میان بخش های مهم بازار است. بدین منظور با استفاده از ابزار پرسشنامه به روش نمونه گیری ناحیه ای، داده های 770 نفر از سه کلان شهر تهران، مشهد و شیراز مبنای تحلیل واقع شده است. برای بخش بندی بازار از روش تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ای، برای تحلیل جمعیتشناختی از آزمون کای دو پیرسون و برای تحلیل بوم شناختی درون خوشه ایاز آزمون های آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد، 71 مولفه انتخاب گوشی همراه در قالب 15 عامل قرار می گیرند که در مجموع 63 درصد از رفتار مشتریان را در زمینه انتخاب گوشی همراه تبیین می کنند. همچنین بر اساس نتایج تحلیل خوشه ای، مشتریان به 3 خوشه (بخش) تقسیم شدند. همچنین مشخص شد، خوشه ها بر حسب متغیرهای سن، شغل، وضعیت تاهل و شهر محل اقامت با یکدیگر متفاوت هستند؛ اما از نظر سطح تحصیلات، درآمد و جنسیت بین خوشه ها تفاوتی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: گوشی تلفن همراه، ویژگی های جمعیت شناختی، بخش بندی بازار، مزایای مورد انتظار
  • سید محمد مقیمی، غلامرضا طالقانی، قاسم رمضانپور نرگسی، علی داوری صفحه 133
    به موازات رشد جمعیت کشور و گسترش فزاینده بیکاری، مقوله کارآفرینی و توسعه آن در برنامه های توسعه سوم و چهارم مورد توجه قرار گرفت. اکنون پس از اتمام دوره زمانی برنامه چهارم، ضرورت دارد تا سیاست ها و برنامه های مرتبط با توسعه کارآفرینی مورد ارزیابی قرار گیرد. بر این اساس، این پژوهش با هدف ارایه الگویی از سیاست های موثر بر توسعه کارآفرینی در دو بخش سیاست های کلان و خرد و ارزیابی آن ها انجام شده است. در این پژوهش برای ارزیابی وضعیت موجود از روش پژوهش توصیفی-پیمایشی، تدوین پرسشنامه و توزیع آن بین کارشناسان حوزه های مرتبط با کارآفرینی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد، در مجموع سیاست های کلان و خرد موثر بر توسعه کارآفرینی در موقعیت پیش برنده نیستند و نیازمند بهبود هستند. در پایان پیشنهادهایی برای بهبود این سیاست ها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سیاست های کلان و خرد، توسعه کارآفرینی، سیاست های توسعه کارآفرینی
  • مرحوم داور ونوس، بهاره ظهوری صفحه 149

    شدت رقابت در بازارها و اهمیت حفظ مشتریان برای سازمان ها موجب شده تا آن ها به تدریج به سمت ایجاد، حفظ و ارتقای رابطه با مشتریان گام بردارند و بر اساس یافته های پژوهشگران، بازاریابی رابطه-مند یکی از بهترین روش ها است.طرح مفهومی این مقاله که تقریبا 9 ماه به طول انجامیده است برآن است تا تاثیر ابعاد ارزشی بازاریابی رابطه مند شامل منافع عملکردی، منافع نمادین، منافع تجربی و قیمت ادراک شده را بر وفاداری مشتریان به برند گوشی های تلفن همراه از دو دیدگاه نگرشی و رفتاری مورد بررسی قرار دهد. در این پژوهش که از نوع توصیفی- همبستگی است از پرسشنامه برای جمع-آوری اطلاعات استفاده شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 215 نفر است که از میان 3 منطقه اصلی فروش گوشی های تلفن همراه در شهر تهران که بر اساس قضاوت پژوهشگر به عنوان جامعه آماری پژوهش انتخاب شده اند، به دست آمده و داده های به دست آمده با استفاده از مدل معادلات ساختاری بررسی شده اند.نتایج پژوهش نشان می دهد، از میان ابعاد ارزشی بازاریابی رابطه مند تنها سه متغیر منافع عملکردی، منافع نمادین و منافع تجربی بر وفاداری نگرشی تاثیر داشته اند.همچنین رابطه وفاداری نگرشی و وفاداری رفتاری نیز تایید شده است.از میان متغیرهای تعدیل کننده در نظر گرفته شده در این پژوهش نیز،تنها متغیر میزان تعهد به برند نقش تعدیل کنندگی در رابطه میان ابعاد ارزشی بازاریابی رابطه مند و وفاداری به برند داشته است.

    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه مند، ابعاد ارزشی٬ وفاداری٬ برند
|
  • Page 1
    Positive effects of tourism due to social, cultural and economic interest in becoming the first industry in the world, so that many countries and areas are by creating suitable infrastructure exploitation of the benefits sought the industry. For most of these countries an important source of tourism business, income, job creation and foreign exchange is considered. For this reason, to achieve the tourism development strategies, has consented of two factors affecting tourists in the region of Sarein. The aim of the research, has been done application and with correlation method. Questionnaire is used as the main tool in gathering information. Statistical Society of tourists to the region in August had Travel to Sarein. According to the unknown number of tourists (Statistical Society), sampling was available. The correlation coefficient was used to analyze questions to rule out or confirm theories. These reviews evaluate the quality of services component was satisfactory tourism services. Reviewing Prime Theoretical factors were studied in identifying and satisfying the two-story institutional and environmental factors. Using the gap analysis model to review expectations and perceptions of tourists’ gap was paid. Findings showed that there is a positive relationship between organizational factors and satisfaction(R= 0/577) and environmental factors and satisfaction(R= 0/34) of tourists. Indices based on these factors, the priority of the gap analysis model based on the suggestions were provided for corrective action.
  • Page 23
    Relational Marketing (RM) is one of the recent concepts in marketing field and aims to increase relationship between industry and consumers to introducing their needs and create maximum value for consumers and firms by offering products and concepts according to their needs. As hospitality industry is one of the most competitive industries and its success is hardly depends on competitive advantage, so relationship with costumers is a fundamental process in this industry. The paper aims to investigate how Iranian hotels use relationship marketing, by case study of Persian palace hotel in Kiev, Ukraine. There are two major steps, firstly by unstructured interviews by managers, hotel strategies in costumer relationship investigates and in second step satisfaction of costumers from hotel services measured. Findings show that hotel managers are unaware from marketing strategies, because of lack of marketing skills and CRM implements in traditional ways and without using the modern methods. For this reason hotel lacks to use its capability to get new consumers and saves its current consumers. The hotel has not attended seriously to costumer segmentation, and according to this has lost some of the most profitable potential customers. Also there is no measurement tool for hotel managers to evaluate their strategies influences.
  • Page 41
    Brand strength is a variable with the wide scope of definition that can survey marketing strategy and customer's perceptions.In this article, the strength of 23 brands of household appliances in Guilan market have been evaluated by using BAV models and with receiving customer's opinion from questionnaire. The result indicated that as a whole,foreign brands are stronger than Iranian brands in the field of household appliances.Through four components of BAV model, differentiation of foreign brands are much superior than Iranian brands.But about Iranian brands, knowledge is a component which has better position.According to this,we suggested that Iranian brands can use this competitive advantage in the field of knowledge to give identity to their brands and in the next steps for making strong brand,the concentration should be on relevance,esteem and differentiation respectively.
  • Page 61
    Present study seeks to appear the main important effective indicators on stockholder satisfaction from broker firm services in Tehran, Isfahan and yazd stock exchange; in addition, the study results, provide useful insights and guidance for managers to measure and improve customer relations system toward improving customer satisfaction. Our questionnaire was drawed from literature review but for measuring its validity, factor analysis was used as well as expert opinions. We found that stockholder satisfaction is in the better situation in Tehran, Yazd and Isfahan, respectively, and Isfahan stoch exchange responsibles have to have more attention to stockholder needs. Although, Tehran and Yazd broker firm services meet the customer needs but these tow stock exchanges have negative gap in half of satisfaction indicators. Besides, our results suggest that reponsiveness dimension in all of three stock exchange did not met cusomer requirements.
  • Page 81
    In a research done by Mr. Goold and Associates, three common parenting styles, namely strategic planning (SP), strategic control (SC) and financial control (FC), have been identified for which they believe the parent company needs to have appropriate knowledge and understanding of its own business to choose each. Authors, have tried to put these three parenting styles together with the parenting matrix to design a pattern for selecting the parenting style based on the parent's level of business understanding and In this pattern, the primary hypothesis, "There is a relation between the parenting style and the level of understanding and help of the parent company with the business in subsidiaries", along with 9 secondary hypotheses are studied and analyzed within the sample chosen from Iranian parent companies. The research methodology is expansive regarding the result, descriptive regarding the objective and quantitive regarding the data type. Statistical method employed in parametric test is the success ratio and in non-parametric test is the sign. Results from analyzing the hypotheses show that the primary hypothesis and three of the secondary hypotheses are confirmed; two of the secondary hypotheses are not confirmed and there was insufficient sample for the remaining four hypotheses in the studied companies and there is a prevailing rational relation between the staff individuals of the parent and the parenting style.
  • Page 101
    Word of mouth communications in marketing is one of the important informal communication tools between consumer of goods, service and organizations which is appointed with the researchers. The purpose of this study is to determine the relationship between locus of control with word of mouth communication between students of Isfahan University. This is a survey study which it is samples were 243 students of university of Isfahan. It is data gathering instrument was a questionnaire. The Pearson correlation coefficient between locus of control and word of mouth communication shows that internal locus of control have positive and significant correlation with word of mouth communication and external locus of control (chance) have negative and significant correlation with word of mouth communication. But external locus of control (powerful others) don’t have significant correlation with word of mouth communication although the result of independent sample t test shows that women have more participant than men in word of mouth communication.
  • Page 115
    The Purpose of was segmentation of customers according to benefit sought. Market segmentation is viewing a heterogeneous market as a number of smaller homogeneous markets, in response to differing preferences, attributable to the desires of customers for more precise satisfaction of their varying wants. The data analysis was based on questionnaires which had been gathered from three metropolises of Tehran, Mashhad and Shiraz. For market segmentation, statistical approaches including factor analysis and cluster analysis, for demographic analysis chi-square test, and for geographical analysis ANOVA and Tukey's post hoc test were used. The results of factor analysis showed that 71 mobile choice criteria (the expected customer benefits from mobile phone) being in the form of 15 factors, accounting for 63 percent of cumulative variance. Cluster analysis was then employed to divide the customers into 3 cluster due o their similarity of respondents to the main 15 factors. Chi-Square test results also indicated that clusters associate with age, occupation, marital status and city of residence. But in terms of education level, income and gender differences were not observed between clusters.
  • Page 133
    Population growth and unemployment issues caused to care about entrepreneurship in third and fourth economic development programs. Now, after execution of these programs, it is essential to assess entrepreneurship development progress. This article designed to formulate a model of entrepreneurship policies in order to assess these policies. So, a conceptual model formulated with 12 dimensions based on macro and micro policies after reviewing of 7 frameworks. Then, a questionnaire designed in order to measure status que based on views of specialists in a survey method research. Consequences showed macro and micro policies of entrepreneurship development do not have suitable condition and need to improve. Results have convergent tendency with international reports in this arena. Finally, some suggestions introduced for these policy improvement.
  • Page 149

    Severity of rivalry in markets and importance of customer’s maintenance for organization enforced them to gain toward creation, keeping and promotion the relationship with customers and according to scholars’ findings; relationship marketing is one of the best ways. The conceptual model which is used in this paper, aims to investigate the effects of relationship marketing value dimensions such as functional benefit, symbolic benefits, experiential benefits and perceived price on customer’s loyalty to cell phone’s brand from the both views, attitudinal and behavioral. In this paper which is from descriptive-correlation type, we used questionnaire in order to data collection. The sample of this research includes 215 persons which are selected from 3 main districts of cell phone sales in Tehran which are selected due to researchers’ judgment and gathered data are analyzed with structural equation model. The findings and results of the research showed that among relationship marketing value dimensions, just 3 mentioned variables named functional benefits, symbolic benefits and experimental benefits had effect on attitudinal loyalty.Also, the relationship between attitudinal loyalty and behavioral loyalty was accepted. Among mediator variables, just brand commitment had mediation effect in marketing- loyalty relationship