فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بازرگانی
سال سوم شماره 9 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهرام آزاد، کیومرث شریفی صفحه 1
    این پژوهش به منظور شناخت وضعیت فعلی و نقاط ضعف نظام اطلاعات بازاریابی شرکت‎های متوسط و بزرگ صنایع غذایی انجام شده است. نظرها و مدل های مختلفی هم از مطالعات پیشینه ی پژوهش و هم از طریق مصاحبه با خبرگان جهت انتخاب مدل جمع آوری شد که اغلب آنها به دلیل ارتباط مستقیم با موضوع آسیب شناسی سازمانی غیرقابل استفاده بودند. از این رو تنها بر روی مدل ها و شیوه های پژوهش مورد استفاده در مطالعات سیستم-های اطلاعات بازاریابی تمرکز شد و در نهایت مدل مک لوود و راجرز، به خاطر فراوانی استفاده از آن و همچنین جامعیت متغیرهای مورد بررسی، مبنای اجرای این پژوهش قرار گرفت. به دلیل حساسیت و اهمیت نقش بازاریابی در صنایع غذایی، شرکت‎های متوسط و بزرگ فعال در این صنعت، به عنوان جامعه ی آماری پژوهش تعریف شدند. داده ها از طریق پرسشنامه و از 120 نمونه شامل مدیران و کارشناسان بازاریابی شرکت‎های منتخب، گردآوری شد و پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات و تبیین وضعیت موجود و نقاط ضعف نظام بازاریابی، راهکارهای بهبود در دو سطح دولت و بنگاه ها ارایه شده است. برخی از مهم ترین ضعف هایی که شناسایی شدند، بروز نبودن امکانات و تجهیزات کامپیوتری، نارسایی در عملیات سازمان بازاریابی، ضعف در حمایت مدیریت و دسترسی ناکافی به منابع اطلاعات بازاریابی هستند.
    کلیدواژگان: سیستم، نظام اطلاعات بازاریابی، صنایع غذایی
  • عبدالحمید ابراهیمی، حسین صفرزاده، مریم جاویدی حق * صفحه 19

    در این مطالعه ایجاد ارزش خرده فروشی، درآمد و سود آوری خرده‎فروشان را توسط محافظت کردن خرده‎فروشان از رقبا افزایش می دهد. تصویر ذهنی فروشگاه مبتنی بر ارزش خرده‎فروش است. بر اساس شواهد تجربی این ادبیات تصویر ذهنی فروشگاه را به عنوان پیش‎بینی کننده برای ارزش خرده فروشی پیشنهاد می دهد. در این مقاله مبنای تجربی و نظری که تاثیر ابعاد تصویر ذهنی فروشگاهی منتخب را روی ارزش خرده فروشی نشان می-دهد، مورد مطالعه قرار دادیم. در چارچوب مفهومی مبتنی بر اینکه تصویر ذهنی فروشگاهی با سه بعد از ارزش خرده فروشی شامل آگاهی خرده فروش، تداعی معانی خرده‎فروش و کیفیت درک شده خرده‎فروش مرتبط و این ابعاد سپس با وفاداری نسبت به خرده‎فروش مرتبط است. با استفاده از آزمون های تجربی مدل معادلات ساختاری به بررسی فرضیه های پژوهش پرداختیم. نتایج تاثیر مثبت ابعاد تصویر ذهنی فروشگاهی شامل راحتی، قیمت درک شده، تسهیلات فیزیکی، خدمات کارکنان و عوامل نهادی شده بر ابعاد ارزش خرده فروشی، ابعاد تصویر ذهنی فروشگاهی را به‎عنوان پیش بینی کننده ارزش خرده فروشی نشان می دهد

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، ارزش خرده فروشی، رفتار مصرف کننده، خرده‎فروشی، فروشگاه های زنجیره ای
  • امیرحسین امیرخانی، مهدیه امانی*، محمد تاب، عطا الله ارجمندی صفحه 35

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر باورپذیری مارک تجاری بر وفاداری و رفتار خرید مشتریان با رویکرد محصولات بهداشتی است؛ بدین منظور میزان باورپذیری یک مارک تجاری خاص، بین مصرف کنندگان و ارتباط آن با وفاداری و رفتار خرید مشتریان سنجیده شده است. در این پژوهش از مدل «میزان باورپذیری مارک تجاری» مطرح شده توسط سوئینی و سوایت که این هفت بعد را دارد، استفاده شده: میزان باورپذیری مارک تجاری، تداوم، وفاداری، رضایت مشتری، میل به تغییر مارک، رفتارخرید مشتریان و توصیه خرید آن به دیگران. این پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی و ابزار مورد استفاده برای آن پرسشنامه است. روایی پرسشنامه به تایید مشاوران آماری رسیده و پایایی آن نیز 4‎/95% برآورد شده است. نتایج تحلیل داده های جمع آوری شده نشان می دهد، میزان باورپذیری این مارک تجاری در میان محصولات همانند خود، از نظر مصرف کنندگان رضایت بخش نیست بلکه مصرف کنندگان آن که درآمد ماهیانه آنها پایین تر از 500 هزار تومان در ماه است- به دلیل پایین بودن قیمت این محصول، این مارک را برگزیده اند.

    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، سوایت، _ : باورپذیری مارک تجاری، رفتار خرید مشتری، سوئینی
  • محمدرضا جلیلوند، ابوالقاسم ابراهیمی صفحه 57
    هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر ارتباطات دهان به دهان مشتریان بر خرید خودروهای داخلی است. این پژوهش در شهر اصفهان و در مورد خودروی سمندانجام شده است. جامعه-ی آماری پژوهش، خریداران(متقاضیان) خودروی سمند در شهر اصفهان است و روش نمونه-گیری خوشه ایبوده است. نتایج بیانگراز آن است که ارتباطات دهان به دهان مشتریان یکی از منابع اصلی تامین اطلاعات مورد نیاز خریداران خودروی سمند بوده است. همچنین، استنباط از تخصص منبع اطلاعات و شباهت او با گیرنده اطلاعات، میزان تاثیر این اطلاعات را تحت الشعاع قرار می دهد. در این رابطه ریسک کارکردی محصول، اهمیت تخصص و ریسک روانشناختی، اهمیت تشابه منبع با گیرنده پیام را تعدیل می کنند.
    کلیدواژگان: ریسک کارکردی، ریسک روا‎ن‎شناختی، _ شباهت، ارتباطات دهان به‎دهان، تخصص
  • محمد حقیقی، ابراهیم قارلقی، فاطمه نیکبخت صفحه 71
    چگونگی رسیدن به مزیت رقابتی پایدار، از مباحث چالش برانگیز در زمینه خدمات است، با توجه به نامشهود بودن ناهمگنی و تفکیک ناپذیری خدمات، برند سازی در این بخش با چالش ها و مشکلات متفاوتی نسبت به بخش کالا روبه روست. از طرفی نمایشگاه های بین المللی که در حوزه خدمات قرار می گیرند؛ یکی از مهم ترین کانال های معرفی کالاهای تولید شده و نقش بسیار موثری در شناساندن شرکت ها و برندسازی برای بازار هدف دارند. بنابراین این مقاله با هدف بررسی عوامل موثر بر برندسازی سالن های نمایشگاه بین المللی تهران انجام شده است. ابتدا با مرور پیشینه ی پژوهش مجموعه ای از شاخص های مربوط به هر یک از عوامل موثر بر برندسازی سالن های نمایشگاه بین المللی گردآوری شده، داده های مورد نیاز با پرسش از 600 کاربر خدمات نمایشگاهی (شرکت های داخلی و خارجی) و مدیران نمایشگاه بین المللی جمع آوری شده است. روش پژوهش از نوع پیمایشی و همبستگی است و برای آزمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، سه عامل اصلی تبلیغات، سالن های همایش و کنفرانس و امکانات رفاهی سالن ها در برندسازی سالن های نمایشگاه بین المللی تهران تاثیر مثبت و معنادار دارند.
    کلیدواژگان: برندسازی، امکانات رفاهی سالن ها، _ سالن های همایش و کنفرانس، نمایشگاه های بین المللی، تبلیغات
  • سید حمید خداداد حسینی، عادل آذر، اسماعیل شاه طهماسبی * صفحه 91

    پژوهش های مربوط مزیت رقابتی اغلب در سطوح بنگاه یا صنعت مورد نظر قرارگرفته، اما نگاه کلان تر یعنی بررسی مزیت رقابتی در سطح ملی و به صورت جامع کمترمورد توجه پژوهشگران بوده‎است. در این مقاله برای حل این مشکل و با برگزیدن نگرشی کارایی محور و توجه به حضور ورودی های هر کشور به محاسبه کارایی آن ها در مزیت رقابتی پرداخته می شود. مبانی نظری با تعریف مفهوم مزیت رقابتی آغاز و به مدل مزیت رقابتی کشورها که توسط پورتر طراحی شده، ختم می شود. این مسیر از مدل ریاضی قوی تحلیل پوششی داده ها کمک گرفته می شود، این مدل برای برآورده کردن هدف دوسویه ما و لحاظ کردن همزمان منابع و نتایج بسیار مناسب است. مدل الماس گون پورتر در مجموع شش مولفه ورودی برای بررسی مزیت های رقابتی کشورها تعریف می‎کند. در این مدل مزیت های رقابتی عبارتند از صادرات و سرمایه گذاری مستقیم خارجی ورودی که در پژوهش به عنوان خروجی استفاده می شوند. توجه به پژوهش های قبلی که روی این مدل انجام گرفته و به کمی شدن این مدل انجامیده، پژوهشگر از همین مدل کمی برای جمع آوری داده ها استفاده و سعی کرده با انتخاب رویکرد مناسب تحلیل پوششی داده ها به محاسبه کارایی بپردازد. با توجه به انتخاب 112 کشور و 12 شاخص ورودی و دو شاخص خروجی نتیجه حاصل ایران را با کارایی 67‎/68 درصد در رتبه هفتاد قرار می دهد. بررسی روند کارایی سال های 2000، 2003 و 2006 ابزاری برای استمرار ارقام کارایی حاصل می کند. در این روند ایران با یک رشد سهمگین کارایی که حاصل کاهش واردات کالاهای تولیدی و افزایش سرمایه گذاری مستقیم خارجیست به کارایی کامل در سال 2006 می رسد.

    کلیدواژگان: DEA، مدل الماس گون پورتر، صادرات غیر نفتی، مزیت رقابتی، کارایی
  • غلامرضا خوش سیما، مهدی ابراهیمی نژاد، محمد علی شاه حسینی صفحه 113
    این مقاله بر اساس برنامه ریزی راهبردی دانشگاه تنظیم شده است. تدوین چشم انداز بر اساس مدل ارایه شده توسط کالینز و پوراس (1996) انجام گرفته است. مدل، شامل دو بخش ایدئولوژی بنیادی و نگاه به آینده است. ایدئولوژی بنیادی در مقاله دیگری بیان شد؛ در این پژوهش، نگاه به آینده و چشم انداز دانشگاه تدوین شده است. نگاه به آینده خود شامل دو بخش «اهداف بزرگ، دشوار، و جسورانه و»توصیف روشن می شود. هچنانکه در بخش نتایج پژوهش نشان داده شده، اهداف بزرگ، دشوار، و جسورانه دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان بر اساس تحلیل عاملی تاییدی به دست آمد و بر اساس آن توصیفی روشن نیز تدوین شد و در نهایت چشم انداز دانشگاه ولی عصر(عج) تدوین شده است.
    کلیدواژگان: چشم انداز، نگاه به آینده، اهداف بزرگ، تحلیل عاملی تاییدی، توصیف روشن، دشوار و جسورانه
  • مسعود کیماسی، هستی چیت سازان، اسلام فخار صفحه 131
    هوش به عنوان مفهومی جذاب و شیفته کننده توجه زیادی را در بسیاری از رشته ها، حتی رشته‎ای بیرون از روانشناسی فردی و شناختی به خود معطوف کرده است. یکی از حوزه هایی که علاقه وافری به هوش نشان داده، مدیریت و سازمان است. با این حال این مفهوم برای پژوهشگران سازمان و مدیریت در هاله ای از ابهام قرار دارد. یکی از دلایل این موضوع فقدان چارچوب های تئوریک قوی و منسجم در این زمینه است. از سوی دیگر با وجود گذشت بیش از یک دهه از معرفی مفهوم هوش سازمانی پژوهش های چندانی در این حوزه انجام نگرفته است. از این رو در این مقاله تلاش شده ضمن اشاره ای به ادبیات موجود در زمینه هوش سازمانی، در قالب یک پژوهش توصیفی کاربردی تفاوت هوش سازمانی در بانک های دولتی و خصوصی مورد مطالعه قرار گیرد. بر این اساس در قالب یک پژوهش توصیفی-کاربردی، با بهره گیری از پرسشنامه استاندارد هوش سازمانی که مشتمل بر 49 گویه در قالب هفت بعد است از 429 نفر از کارکنان دو بانک دولتی و دو بانک خصوصی نظرخواهی شد. نتایج پژوهش حاضر نشان می‎دهد، در مجموع هوش سازمانی بانک های خصوصی به صورت معناداری از هوش سازمانی بانک های دولتی بیشتر است.
    کلیدواژگان: بانک، مدل هوش سازمانی آلبرخت، هوش سازمانی
  • ابو القاسم میرا، ساناز کریمی صفحه 147
    انتخاب استراتژی های مناسب جزء اصول مهم برای رسیدن به سودآوری در مدل کسب و کار است. یکی از مهم ترین این استراتژی ها، استفاده از استراتژی های قیمت گذاری مناسب است. برای قیمت گذاری درست و رضایت بخش باید عوامل موثر بر قیمت گذاری را شناسایی و تنظیم کرد. دوره عمر کالا به عنوان عوامل تاثیر گذار سازمانی یکی از عوامل اصلی در تصمیم گیری و استفاده از استراتژی های مختلف قیمت گذاری است. تعیین زمان حدوث هر مرحله از عمر محصول و ارایه یک الگوی زمان بندی شده ثابت امری غیرممکن است. مهم؛ تشخیص به موقع سن محصول و اتخاذ راهبردی موثر در زمان مناسب است. از آنجاکه قیمت و محصول ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند، هدف اصلی این پژوهش آزمون مجدد مدل چرخه حیات کالا به منظور استفاده در اخذ استراتژی های قیمت گذاری مناسب محصولات در مراحل مختلف چرخه حیات آن است. در این پژوهش عنصر قیمت به عنوان یکی از مهم ترین عناصر در آمیخته بازاریابی انتخاب و تاثیر اخذ استراتژی قیمت گذاری بر چرخه حیات کالا در صنعت لوازم خانگی کوچک بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد، نمودار چرخه حیات کالا می تواند به عنوان ابزاری در جهت راهنمایی به منظور اخذ استراتژی های قیمت گذاری استفاده شود.
    کلیدواژگان: استراتژی قیمت‎گذاری دسته ای، استراتژی قیمت گذاری نفوذ در بازار، لوازم خانگی کوچک، منحنی عمر محصول، استراتژی قیمت گذاری تخفیفی، استراتژی قیمت گذاری
|
  • Shahram Azad, Kiyoomars Sharifi Page 1
    In this research we seek to recognize the status of marketing information systems and its weaknesses in medium and large size food industries. We abandoned all organization diagnosis models and conducted Mcleod and Rogers Model as one of the most popular models in similar researches. Since marketing affairs is more important and sensible in food industry than others, the research was done in this sector. We collected data by a questionnaire developed based on the research model with a sample of 120 people consisting of marketing managers and expertise from the statistical society. After data analysis and recognizing the status of marketing information systems, we brought up some solutions to improve the weaknesses in two government and industry levels. Some of the big weaknesses are using old hardware, diagnoses in marketing operations, not having enough support from executive managers and enough accessibility to marketing information resources.
    Keywords: Marketing Information Systems, Food Industries., System
  • Abdolhamid Ebrahimi, Hossein Safarzadeh, Maryam Javidihagh Page 19

    Building retailer equity increases revenue and profitability by insulating retailers from competitors. Store image is the basis of retailer equity, but extant literature offers little in sight in to the empirical research which takes store image dimensions as antecedents of retailer equity. This paper establishes a theoretical and empirical basis that shows the impact of selected store image dimensions on retailer equity. This article propose a conceptual frame work in which store image dimensions are related to three dimensions of retailer equity, i.e., retailer awareness, retailer associations, retailer perceived quality. These dimensions are then related to retailer loyalty. The empirical tests using a structural equation model support the research hypotheses. The results indicate the positive effect of convenience, perceived price, physical facilities, employee service and institutional factors on retailer equity.

    Keywords: Retailer Equity, Consumer behavior, Chain Stores, Retailing, Store Image
  • Amirhossein Amirkhani Amirkhani, Mahdieh Amani, Mohammad Taab, Ata Alah Arjomadi Page 35

    The main purpose of this research is to evaluate the effect of commercial brands on customers’ loyalty and behavior to hygienic products. Here a commercial brand is under assessment about its credibility among consumers in relation to customers’ loyalty and behaviour. In this research the model presented by Sweeny and Swait consumers and its relationship with customers’ loyalty and behaviour. In this research the model presented by Sweeny and Swait containing seven aspects has been considered: brand credibility, continuance commitment, loyalty commitment, customer behaviour, customer satisfaction and desire to change the brand and purchase recommendation. This research is descriptive and accompanied by a questionnaire. The validity of this questionnaire has been approved by statistical advisors and its reliability is about 95.4%. Obtained results from analysis of collected data show that credibility and customers’ acceptance is not satisfactory and most individuals with lower income of 500$ a month usually buys this brand due to its reasonable price.

    Keywords: Swait., Customer Behaviour, Customer Loyalty, Brand Credibility, Sweeny
  • Mohammad Reza Jalilvand, Abolghasem Ebrahimi Page 57
    The purpose of current study is to explore the influence of word of mouth (WOM) on the purchase of local made cars. This study has been done about Samand from Iran Khodro Company in the city of Isfahan. The statistical population of the study is purchasers of Samand automobile in city of Isfahan. Data gathering method was cluster sampling approach. Results indicated that¬ WOM is the main information source for purchasers of Samand. Further, the influence of WOM is determined by perceived source expertise and similarity with source. Perceived psychological and functional risks moderated the effects. Findings of this paper can help¬ Iran khodro and other carmaker companies to position messages of WOM¬ in their favor.
    Keywords: Functional Risk., Word of Mouth, Psychological Risk, Expertise, Similarity
  • Mohammad Haghighi, Ebrahim Gharleghi, Fatemeh Nikbakht Page 71
    How to achieve sustainable competitive advantage, the debate is in services, challenging, as known services are the intangible nature, heterogeneous and inseparable, so branding in this part with the goods sector faces different challenges and problems. Therefore, this article aims to examine the factors affecting the coliseum branding Tehran International Fair has been made. First review the background of a set of indicators related to each of the factors that affect international branding exhibition coliseums were collected, the needed data for article has been collected by 600 user trade fair services. In this article, research method was survey and correlation. For examine assumptions has used SEM. Findings of the study indicate that the three main factor of advertising, lecture & Congress Coliseum and welfare facilities influence on branding Exhibition Centers.
    Keywords: International Exhibition, Lecture, Congress Coliseum, Advertising, Branding, Welfare Facilities
  • Seied Hamide Khodadad Hoseini, Adel Azar, Esmaeil Shahtahmasebi Page 91

    Researching the domain of competitive advantage, are carried out at the levels of entity or industry. But a broader perceptive which is the investigation of competitive advantage at national level and more comprehensive level has been rarely taken into account by researchers. To solve this problem, in this article, relying on a efficiency – oriented approach and paying attention to the inputs of each country. The efficiency of each country is examined in competitive advantage. As a whole porter diamond model defines, 6 input elements, for examining competitive advantage of countries. Considering the previous research which is done on this model has resulted in gratification of this model, the researchers have tried to calculate the efficiency by selecting a suitable data envelopment analysis approach. Regarding the selection of 112 countries and 12 input criteria and 2 output criteria, it was shown that having 68.67% of efficiency Iran is ranked 70th. Examining the efficiency a during 2000-2003-2006 results in a continuity of efficiency significance. In this way, Iran, by a great growth of efficiency which is the result of the decrease in Manufactures imports and the increase in direct foreign investment has obtained the efficiency in 2006.

    Keywords: DEA., Efficiency, Non, petroleum Export, Competitive Advantage, Porter Diamond Model
  • Gholam Reza Khoshsima, Mahdi Ebrahiminejad, Mohammad Ali Shahhoseini Page 113
    This article has been formulated based on the strategic planning of the university. Vision formulation has been done based on the model presented by J. Collins and J. Porras (1996). The Model includes two sectors, which are core ideolgy and envisioned future. In this article the envisioned future of the university and its vision have been formulated. Envisioned future itself is included in two sections; big, hairy, audacious goals (BHAGs) and vivid description. As shown in the results, the big, hairy, audacious goals of Vali-e-Asr University of Rafsanjan have been identified based on confirmatory factor analysis and the vivid description have been written based on BHAGs. At the end envisioned future & vision have been formulated.
    Keywords: hairy, audacious goals (BHAGs), Vivid Description, Vision, Envisioned Future, Confirmatory Factor Analysis., Key words: Big
  • Masoud Keimasi, Hasti Chitsazan Chitsazan, Eslam Fakhar Page 131
    As a fascinating concept and intriguing research area, “intelligence” finds strong appeal in many disciplines outside of individual and cognitive psychology. One of the disciplines that provoked increased interest in the importance of intelligence is the management and organization development literature. Even if we disregard the entire literature in which organizational intelligence was supposedly aggregated the term is still ambiguous in the context of organizational development scholarship. This is true because there is a lack of a unified theory of intelligence in organizational settings as noted by the numerous and fragmented perspectives and ideas of researchers in the field. So in this article we attempt to describe this concept and compare private and governmental banks based on organizational intelligence. This research is a practical survey that we had gather 429 employee's response of two privates and two governmental banks with questionnaire that introduced by Albercht. This questionnaire has 49 questions. Findings of research are indicating organizational intelligence of private banks is more than governmental banks.
    Keywords: Albercht Model, Organizational Intelligence, Bank
  • Abolghasem Mira, Sanaz Karimi Page 147
    Selection of appropriate strategies is one of the important principles to achieve profitability in the business models. One of the most important of these strategies, Is Use of appropriate pricing strategies in order to have the correct and satisfy product pricing process, the factors that affect pricing should be Identify and control. PLC as Organizational factors affecting Group is of the main one influencing the decision-making and the use of different pricing strategy. Time of occurrence of each stage of product life and provide a constant timing pattern for each product, is impossible. The important things are timely diagnosis and achieving effective strategy at the right time. Since price and product are closely correlated, the main goal of This study is re-test the PLC model in order to obtain the appropriate pricing strategies in various stages of product life cycle. In this study, the pricing as one of the most important element in the marketing mix is selected and the impact of appropriate selected pricing strategy on PLC has been studied in small home appliance industry. The results show that a graph of PLC can be used as a tool for obtain the appropriate pricing strategies.
    Keywords: Price Bundling Strategy., Small Home Appliances, Product Life Cycle, Discount Pricing Strategy, Penetrate Pricing Strategy, Pricing Strategy