فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1387)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب ابراهیم پور، طاهر روشندل اربطانی صفحه 3
    مقاله حاضر برگرفته از تحقیقی پیمایشی است که به دنبال بررسی نقش و جایگاه رسانه ملی در الگوی حکمرانی پایداری می باشد. در الگوی حکمرانی پایداری بخش های مختلف جامعه می بایست از توازن و تناسب لازم برخوردار باشند. جامعه آماری تحقیق مدیران و کارشناسان ارشد سازمان های مرتبط با توسعه پایدار در کشور می باشند که نمونه ای573 نفری از آنها به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده و از روش دلفی برای آزمون مدل مفهومی تحقیق استفاده شده است. بر اساس یافته های تحقیق بخش دولتی بیشترین دخالت را در امور مختلف جامعه داشته و بخش های رسانه، خصوصی و عمومی در رتبه های بعدی قرار دارند. در این میان رسانه ملی بیشترین تعامل را با بخش دولتی وکمترین را در رابطه با بخش عمومی دارد. در خاتمه با پیشنهاد مدل حکمرانی پایداری که در آن سه بخش یاد شده از توازن و تعامل با همدیگر برخوردار بوده و رسانه ملی نقش محوری و زمینه ساز تعامل بین بخشی را دارا می باشد، راه حل هایی در جهت تحقق حکمرانی پایداری در کشور با تاکید بر نقش رسانه ملی ارائه شده است
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی پایداری، رسانه ملی
  • طیبه امیرخانی، علی اصغر پورعزت صفحه 19
    مقاله حاضر با تامل بر رابطه «ادراک کارکنان از میزان رعایت عدالت سازمانی» و «سرمایه اجتماعی آنان در سازمان»، عوامل تاثیر گذار بر این رابطه را مورد بررسی قرار می دهد. در این پژوهش، برای تحلیل سرمایه اجتماعی مراتب قابلیت اعتماد، مشارکت و رهبری مدنی، بخشش و روحیه داوطلبی، توانایی برقراری روابط اجتماعی غیر رسمی، و تنوع در معاشرت ها و دوستی ها مورد مطالعه قرار گرفته، عدالت سازمانی نیز در سه بعد عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای مد نظر قرار گرفت.بر اساس نتایج تحقیق، میان این متغیرها رابطه مثبت و معنی داری وجود داشته به طوری که شکل گیری سرمایه اجتماعی به شدت تحت تاثیر ادراک عدالت در سازمان قرار دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای
  • عیسی ثمری، بهزاد رسول زاده صفحه 33
    در بحث مربوط به مدیریت،عوامل انگیزشی به عنوان یکی از شاخص های اصلی و یکی از متغیرهای تاثیرگذاردراستراتژی سازمانی وکسب موفقیت شغلی است. مطالعه حاضربا هدف پی بردن به رابطه برخی از متغیرهای مورد مطالعه و انگیزه پیشرفت مدیران تعاونی ها و شناسایی سهم هرکدام از عوامل با استفاده از روش تحقیق همبستگی و پس رویدادی صورت گرفته است. بر اساس نتایج این مطالعه می توان با تقویت عوامل انگیزشی وموفقیت در مدیران تعاونی ها، آنان را در محیط های کاری به منظور تولید بیشتر، کارآفرینی و بالندگی در تشکل های تعاونی یاری نمود.تحلیل داده های حاصل از مطالعه نشان می دهدمتغیرهای حمایت مالی دولت، پایین بودن مدت زمان دریافت وام، پایین بودن نرخ سود تسهیلاتی، ارتباط عاطفی و درونی اعضاء،بازاریابی مناسب، تجهیزات و امکانات پیشرفته، جوانی اعضای تعاونی و تعدیل در میزان اقساط وام دریافتی با انگیزه پیشرفت و موفقیت مدیران تعاونی ها ارتباط معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، کسب موفقیت، مدیریت تعاونی ها، اشتغال، حمایت مالی دولت
  • عباسعلی حاجی کریمی، مرجان فرجیان صفحه 51
    تاکنون اکثر گفتمان های تاریخی درباره موفقیت و پیشرفت بر مبنای این موضوع بوده است که سازمان ها چه کاری می توانند برای پیشرفت کارکنانشان انجام دهند. اما با توجه به تغییر و تحولات عصر حاضر، ادبیات پیشرفت شغلی نیز تغییر نموده و اینکه افراد برای موفقیت شغلی خود چه کاری می توانند انجام دهند، مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا سالهاست که موضوع سرمایه انسانی به عنوان عاملی مهم و تاثیر گذار برای موفقیت و پیشرفت شغلی و اخیرا نیز سرمایه اجتماعی و عاطفی نیز به عنوان عوامل دیگر در این زمینه شناسایی شده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی روابط متقابل بین سرمایه انسانی، اجتماعی و عاطفی و اثرات آنها بر موفقیت شغلی انجام شده است. روش تحقیق مورد استفاده پیمایشی- همبستگی و بطور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که دو بعد سرمایه انسانی و اجتماعی بر طبق مدل تحلیل مسیر ارائه شده بر موفقیت شغلی مدیران تاثیر می گذارد. در پایان پیشنهاداتی برای مدیران سازمان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، موفقیت شغلی، مدل معادلات ساختاری
  • محمدصادق ضیایی، عباس نرگسیان، سعید آیباغی اصفهانی صفحه 67
    با ورود معنویت و خدا به عرصه سازمان و مدیریت، به عنوان چالش قرن بیست و یکم، مدیران و رهبران سازمانها به خصوص نهادهای آموزشی باید الزاما با این پدیده نوپا دست و پنجه نرم کنند. نقش رهبران معنوی تحریک و بر انگیختن کارکنان با استفاده از چشم انداز معنوی و ایجاد زمینه های فرهنگی بر اساس ارزش های انسانی می باشد تا کارکنانی توانمند، دارای بهره وری بالا، متعهد و با انگیزه را تربیت و پرورش دهند. در این مقاله تلاش می شود تا نقش رهبری معنوی در توانمندسازی کارکنان دانشگاه تهران تبیین شود. یافته های مقاله حاکی از آن است که بین رهبری معنوی در دانشگاه تهران و توانمند سازی کارکنان رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین بین چشم اندازسازمانی، عشق به نوعدوستی، ایمان به کار، معناداری در کار و عضویت در سازمان رابطه علی معنی دار و مثبت و تعهد سازمانی رابطه منفی و بازخورد عملکرد رابطه علی معنی دار و معکوسی با توانمندسازی کارکنان وجود دارد. همچنین جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان شاغل دانشگاه تهران می باشد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت در محیط کار، رهبری معنوی، ابعاد رهبری معنوی، توانمندسازی کارکنان
  • سید محمد مقیمی، حسین خنیفر، مهلا عربی خوان صفحه 87
    «رویکرد موقعیتی» در رهبری بیانگر چندین فاکتور متعامل در فرایند اثربخشی مدیریت تاثیر گذار است ازجمله: ویژگی ها و رفتارهای رهبران، زیردستان و موقعیتی که باآن در تعامل اند. در این تحقیق تمرکز ما روی تاثیر ویژگی های شخصیتی مدیران بر اثربخشی آنها می باشد. امروزه در استخدام و به کار گیری منابع انسانی، مهم ویژگی های روانی و شخصیتی متقاضی شغل با پست و شغل مورد نظر می باشد. که در ماده 9 آئین نامه اصلاح نظام های مدیریتی و اداری تصریح شده است. از بین مدل های شخصیتی، چهار سبک حل مساله یونگ انتخاب شد که شامل عمل گرا، عقلانی، گروه دوست، و نوآور می باشد. شاخص های اثربخشی نیز بر اساس مؤلفه های کریتنر و کرینسکی می باشد. نتایج تحقیق، فرضیه اهم یعنی ارتباط بین انواع خاصی ازسبک های شخصیت با اثربخشی مدیریت را مورد تایید قرار داد. در نتایج جانبی نیز دریافتیم که اثربخش ترین سبک شخصیت در مدیران ارشد، سبک شهودی- عاطفی (گروه دوست) و در مدیران عملیاتی، سبک شهودی- منطقی (عمل گرا) است.
    کلیدواژگان: شخصیت، سبک شخصیتی عمل گرا، سبک شخصیتی عقلانی، سبک شخصیتی گروه دوست، سبک شخصیتی نوآور، اثربخشی مدیریت
  • محمود نکویی مقدم، نرگس پیرمرادی بزنجانی صفحه 105
    در عصر کنونی شناخت ویژگی های شخصیتی افراد در بسیاری از موقعیت های زندگی ضرورت پیدا می کند. مطالعات نشان می دهد که یکی از علل وعوامل بوجودآورنده تعارض در سازمان ها، وجود تفاوت های فردی و شخصیتی افراد می باشد. به عبارت دیگر، تعارض به این دلیل بروز می کند که، افراد همیشه درخصوص اهداف، موضوعات، عقاید وموارد مشابه توافق ندارند و از آنجا که، افراد موجود در سازمان ها با ویژگی های شخصیتی متفاوتی از جمله کانون کنترل (درونگرا، برونگرا)، قدرت طلبی، عزت نفس، سازگاری با موقعیت، ریسک پذیر بودن و...، مشغول فعالیت هستند، موجبات تعارض بیشتر، در بین افراد فراهم می شود. لذا در تحقیق حاضر از میان ویژگی های مختلف شخصیتی که بر رفتار سازمانی اثر می گذارند، تعدادی از ویژگی های شخصیتی مطرح شده توسط «رابینز»، ازجمله کانون کنترل، قدرت طلبی، عزت نفس و سازگاری با موقعیت، مورد توجه قرار گرفته است و از آنجا که دامنه تعارضات سازمانی وسیع و گسترده است، به تعارضات بین فردی (بین اشخاص) محدود و محصور شده است. تحقیقات گذشته نشان داده اند که بین ویژگی های شخصیتی و تعارض سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. این پژوهش با استفاده از مطالعات مقطعی وروش همبستگی، درسال 1386 انجام گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که رابطه مثبت معنادار آماری بین ویژگی های شخصیتی کانون کنترل و قدرت طلبی کارکنان وتعارض سازمانی (بین فردی)وجود دارد و بین ویژگی های شخصیتی عزت نفس و سازگاری با موقعیت کارکنان وتعارض سازمانی(بین فردی) ارتباط منفی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کانون کنترل، عزت نفس، سازگاری با موقعیت، قدرت طلبی، تعارض سازمانی
  • اکرم هادی زاده مقدم، مریم طهرانی صفحه 123
    تصمیم گیری به عنوان جوهره اصلی فعالیت های مدیران در تمامی وظایف آن ها از اهمیت به سزایی برخوردار است. مدیران سبک تصمیم گیری خود را با توجه به عوامل مختلف فردی، سازمانی و محیطی انتخاب می کنند. هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین سبک های عمومی تصمیم گیری مدیران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در راستای بررسی روایی سازه پرسشنامه سبک های عمومی تصمیم گیری می باشد. بر این اساس تعداد 55 نفر از مدیران شرکت به عنوان افراد نمونه آماری انتخاب شده و 5 سبک تصمیم گیری عقلایی، شهودی، وابستگی، آنی و اجتنابی در بین آنها مورد بررسی قرار گرفته اند. داده های مربوط به سبک تصمیم گیری توسط پرسشنامه سبک تصمیم گیری جمع آوری شده است. با توجه به این که نتایج آزمون کولموگروف- اسمیرنف نرمال بودن توزیع داده های مربوط به هر یک از سبک های تصمیم گیری را تایید نموده، لذا آزمون همبستگی پیرسون جهت بررسی همبستگی بین هر یک از سبک های تصمیم گیری مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند بین سبک های تصمیم گیری عقلایی و شهودی رابطه معنی دار منفی، بین سبک تصمیم گیری عقلایی و سبک تصمیم گیری اجتنابی و بین سبک تصمیم گیری شهودی و سبک تصمیم گیری آنی رابطه معنی دار مثبت وجود دارد. هم چنین بین سبک تصمیم گیری اجتنابی و هر یک از سبک های تصمیم گیری وابستگی و آنی در این بررسی رابطه معنی دار منفی به دست آمد. در این بررسی رابطه معنا داری بین هر یک از سبک های تصمیم گیری و دو ویژگی جمعیت شناختی سابقه خدمت و تحصیلات مدیران به دست نیامد.
    کلیدواژگان: سبک های عمومی تصمیم گیری، سبک تصمیم گیری عقلایی، سبک تصمیم گیری شهودی، سبک تصمیم گیری وابستگی، سبک تصمیم گیری آنی، سبک تصمیم گیری اجتنابی
|
  • Page 3
    The present article has it's roots in a survey research aiming at investigating the role and position of Iranian National Media(IRIB) in Sustainability Governance Model. In such a model different section of the society should have the necessary balance. The population of the research consists of managers and senior experts of organizations connected with sustainable development of the country. A sample of 573 subjects was selected through Stratified Sampling. Questionnaire instruments and Delphi Method was applied to test the conceptual model. The results show that the Government interferes in society more than any other section and the media section Private Sector and Public Sector are next respectively. Between them the Media interests more with the government and less with Public Sector. Finally the article proposes a sustainability governance model in which all the sectors are balanced and the national media has a key role in the interaction between the sectors. Some solutions are also proposed for the sake of sustainability governance with an emphasis on the role of National Media.
  • Page 19
    The relationship between individual s perception of organizational justice and their social capital has been studied in this research. Social capital analyzes with trust, involvement and civil leadership, giving and volunteering, informal social ties, diversity in friends. organizational justice divided in three dimensions: they are distributive justice, procedural justice and interactional justice. There are positive and significant relationship between these variables, so it can be said that perception of organizational justice increase social capital in organizations.
  • Page 33
    In discussion relating to management, motivational factors are one of the major indicators and effective variables in organizational strategy and achieving job success. This study with the aim of cognition of the relation of some studied variables and the motive of achievement and success in cooperatives managers and determining the contribution of each factor by use of correlation and expost facto research method has been done. According to these research findings, the cooperatives managers can be supported through motivational and success factors in their job environment for more production, entrepreneurship and boasting in cooperative associations. Data analysis indicates that the state financial aid, moderate terms of getting loan, low rate of conventional gain, affective and internal relation of the members, suitable marketing, latest facilities and equipment, the youth of cooperatives members and adjustment in the terms of payment of installment loan have significant relation with the motive of achievement and success in cooperatives mangers.
  • Page 51
    Up to now, most of the discussions about success and progress have been based on this issue that what could organization do for employee improvement. But according to environmental changes, career development literature has changed and the employee’s efforts for improving themselves became important. Indeed, human capital as a major factor for success and career advancement and social and emotional capital as other factors have been recognized lately. So, This paper investigated to identify the effect of human, social and emotional capital on managers’ career success. This study was guided to measure the mentioned variables through survey and correlation research method. For this reason a sample of 219 first-line manager of melat bank was examined. The research is based on structural equation modeling. The findings of this research indicated the effect of two capital(human and social capital) on managers’ career success. The authors interpreted the findings from the viewpoint of improving managers’ career success through increasing competency level of each capital.
  • Page 67
    With entrance spirituality and God to management and Organization field, as 21st century challenge, organization’s managers and leaders especially educational institutions must confront with new phenomena. Spiritual leader’s role to incite and encourage human resource with use of spiritual vision and establishment of cultural context based on human values, to foster empowered, high productivity, committed, and motivated human resource. This paper explains spiritual leadership role on human resource empowerment. Population is included human resource that work in University of Tehran. The results of the research exhibit that there is a significant correlation between spiritual leadership in University of Tehran and human resource empowerment. Results indicate the significant and positive causal relationship between vision, altruistic love, faith, calling, membership, and negative causal relationship organizational commitment and significant and reverse causal relationship performance feedback with empowerment.
  • Page 87
    "Situational approach" in leadership indicates some influential interactive factors in organizational effectiveness. These factors include traits and behaviors of leaders, subordinate's characteristics and interactions between mangers and subordinates. In this research, our focus is on the effects of manager's personality traits on their effectiveness. Today, one of the aspects should be considered in employing human resources and, more important, managers is to adopt mental and personal traits of job applicant with relevant position/ job which is clarified in article 9, Managerial Systems Reforms of Administrative System. Therefore, among personality models, four problem-solving styles of Carl G. Jung (1875-1961) were elected which include practical, rational, friendly and innovative styles. The management effectiveness indicators are based on Kritner's and Crinsky's items. In this research, we are studying the relationship between certain type(s) of personality styles and manager's effectiveness. Research findings support major hypothesis namely the existence of a relation between certain types of personality styles and management effectiveness. Other results show that the most effective personality style is affective-intuitional (friendly) style in senior managers and rational- intuitional (practical) style in operational mangers.
  • Page 105
    At the present time, knowing about personality characteristics of people is a must in may opportunities of life. People’s efficiency on their job, their educational success, efficiency of treatment methods and generally speaking human adaptation in all opportunities of life has relations with his personality characteristics. Studies show one of the causes and element of creating conflict in organizations is existence of individual and personal differences among people. In other words, conflict becomes evident because people always do not agree on goals, subjects, beliefs and similar ones. This research has been conducted by making use of profile study and correlation method in the year 2007. There was a positive statistical relations between personality characteristics of locus of control and authoritarianism as well as organizational conflict. There was a negative meaningful relation among the personality characteristics, self-esteem, self–monitoring with organizational conflict. Result of this research and its findings indicate that there is a relation between personality characteristics of staff and interpersonal organizational conflict. Thus, knowing about approach differences and perceptions, mantal and physical abilities and personality properties with each other make outstanding contribution towards understanding the different levels of staff performance which leads to decreasing the organizational conflict.
  • Page 123
    Decision making is the essence of managers activities and is of great importance in all of their responsibilities. The main purpose of this study is to investigate General Decision Making Styles of N.I.O.P.D.C ‘s managers in order to study the construction validity of G.D.M.S questionnaire. A collection of 55 managers were selected as statistical sample and rational, intuitive, dependant, spontaneous and avoidant decision making styles were tested among them. A decision making style questionnaire was used for measuring decision making styles of managers. Regarding to the result of Kolmogorov–Smirnov test all the variables are in normal form. Therefore pearson correlation was taken to test the relationships of general decision making styles. Analyzing data results revealed that the rational style is significantly negatively correlated with the intuitive style and there are significant positive correlations between the rational and the avoidant styles and between intuitive and spontaneous styles. Also there are significant negative correlation between the avoidant and each of the dependant and the spontaneous styles. There are’nt any correlations between gender or level of studies and each of the decision making styles.