فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 21 (بهار 1394)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 21 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مهدی الوانی، علی اصغر پورعزت، انسیه نجابت * صفحات 1-18

    رفع معضل فقر به منزله یک مسئله عمومی پیچیده، بیش از هر چیز متاثر از عملکرد سیستم خط مشی گذاری عمومی در زمینه فقرزدایی است؛ به گونه ای که می توان کاهش یا افزایش میزان فقر در سطح جامعه را تابعی از عملکرد سیستم خط مشی گذاری کشور در زمینه فقرزدایی دانست. در پژوهش حاضر، پس از تبیین اثربخش نبودن عملکرد سیستم خط مشی گذاری عمومی ایران در زمینه فقرزدایی، علل این مسئله با تمرکز بر لایحه «فقرزدایی در ایران» منزله نمونه ای از عملکرد سیستم مذکور (به صورت مطالعه موردی) بررسی شده است. بدین صورت که ابتدا بر اساس فرضیه های سه گانه پژوهش، مهم ترین علل احتمالی اثربخش نبودن عملکرد سیستم خط مشی گذاری کشور در زمینه فقرزدایی، در قالب سه مولفه «کوتاهی و غفلت خط مشی گذاران»، «ناکارآمدی سیستم خط مشی گذاری» و «پیچیدگی و گستردگی مسئله فقر» مطرح شده و پس از آن با مراجعه به خبرگان و کسب آرای آنان، صحت فرضیه های تحقیق بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر سه عامل فوق بر اثربخش نبودن عملکرد سیستم خط مشی گذاری در زمینه فقرزدایی موثر بوده اند، اما نقش و تاثیر مولفه «ناکارآمدی سیستم خط مشی گذاری» بیش از دو عامل دیگر است.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، سیاستگذاری دولتی، فقر، فقرزدایی، لایحه فقرزدایی در ایران
  • امیرحسین امیرخانی، مهدی امیرخانی صفحات 19-39
    یکی از چالش های مهم در راستای برنامه های تغییر و بهبود سازمانی، مقاومت در برابر اعمال تغییر، به دلیل بدگمانی نسبت به آن است؛ بنابراین، این موضوع، سازمان ها را مجاب می کند که با شناسایی عوامل به وجودآورنده بدگمانی، درصدد کنترل و رفع این عوامل باشند. پژوهش حاضر در میان کارکنان ستادی بیمارستان های سینا، شریعتی و امام خمینی و حجم نمونه 260 نفری انجام شد. براساس پژوهش های نظری و نیز شواهد تجربی، عواملی که برای تحریک بدگمانی سازمانی شناسایی شدند، عبارتند از: نبود عدالت سازمانی، نقض مشارکت در تصمیم گیری، نقض قرارداد روان شناختی و شخصیت منفی. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک مدل سازی معادله های ساختاری و نرم افزار لیزرل 54/8 صورت گرفت. نتیجه پژوهش نشان داد که شخصیت ستیزه جو بیشترین تاثیر را بر ایجاد بدگمانی سازمان و کاهش سلامت سازمانی دارد و عدالت مراوده ای بیشترین تاثیر را بر کاهش بدگمانی و افزایش سلامت سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: بدگمانی به تغییر سازمانی، سلامت سازمانی، محرک ها
  • علی پیران نژاد، اسحاق کولیوند، علی غفاری صفحات 41-53
    کارآفرینی سازمانی به دلیل تاثیرگذاری بر عملکرد سازمان ها، به ویژه شهرداری ها، با توجه به برخورداری از استقلال در تامین منابع مالی مورد نیاز برای اداره امور شهری، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ بنابراین، شهرداری ها نیازمند بهره گیری از فرصت های پیش رو هستند تا منابع مالی لازم را به دست آورند. از طرفی کارآفرینی، همانند سایر پدیده های سازمانی، از عوامل بسیاری تاثیر می پذیرد؛ بنابراین، پژوهش حاضر در پی تبیین نقش سرمایه اجتماعی در بروز و توسعه کارآفرینی سازمانی در شهرداری شهر قدس است. داده های مورد نیاز، از طریق پرسشنامه و از بین 204 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان مذکور جمع آوری شده و نمونه گیری به صورت طبقه ای صورت گرفته است؛ به طوری که در نمونه آماری، 37 نفر از مدیران و 167 نفر از کارشناسان حضور داشتند. برای آزمون فرضیه های تحقیق، از ضریب همبستگی و مدل سازی معادله های ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که سرمایه اجتماعی و ابعاد سه گانه آن بر کارآفرینی سازمانی، تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شهرداری قدس، کارآفرینی سازمانی
  • کرم خلیلی، ایرج سلطانی، مهدی نفر صفحات 55-70
    این پژوهش با هدف شناسایی مولفه ها و شاخص های عملکرد تیمی در سازمان های دولتی ایران انجام شده است. روش پژوهش، کمی است. جامعه آماری تحقیق در دو بخش، شامل خبرگان موضوع و مدیران و کارشناسان سازمان های دولتی استان ایلام است. تعداد نمونه آماری در بخش تکنیک دلفی، 12 نفر از خبرگان و در بخش کمی، 472 نفر از مدیران و کارشناسان است. روایی پرسشنامه، با استفاده از نظر خبرگان مدیریت و پایایی آن، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (85/0) تایید شده است. در این پژوهش، از تحلیل عاملی تاییدی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. درنهایت، یافته ها نشان داد که عملکرد تیمی در بعد فرایندها، چهار مولفه رهبری و هدفگذاری، خلاقیت و نوآوری، تحقیق و توسعه و مشارکت و همکاری دارد و در بعد نتایج، شامل سه مولفه نتایج برای تیم، نتایج برای سازمان و نتایج برای جامعه است.
    کلیدواژگان: تیم، سازمان های دولتی ایران، عملکرد تیمی
  • سامی ستایش، فرشته امین صفحات 71-87
    هدف راهبرد اقیانوس آبی، ایجاد کسب وکار در عرصه ای است که قبلا وجود نداشته است.پژوهش حاضر با هدف طراحی راهبرد اقیانوس آبی به عنوان راهکاری نوین انجام شده است. این پژوهش کاربردی است و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف آن، در گروه پژوهش های توصیفی – پیمایشی قرار می گیرد. برای تعیین چارچوب معیارها و پیشبرد مراحل تحقیق، از دیدگاه های تعدادی از خبرگان شرکت سکو، به روش نمونه گیری قضاوتی استفاده شده است. محقق در راستای انجام پژوهش، با استفاده از الگوی چهاراقدام، اعتلای وضعیت رقابتی شرکت مهندسان مشاور سکو را در دستور کار قرار داده است. براساس دیدگاه های خبرگان، معیارهای مربوط به الگوی چهاراقدام که باید در حوزه فعالیت های مهندسان مشاور سکو به آنها توجه شود، عبارتند از: حذف خدماتی که با توجه به شرایط بازار کسب وکار، فضایی برای فعالیت در آنها وجود ندارد و سودآور هم نیستند؛ افزایش بنیه مالی شرکت و کاهش برداشت سود پروژه ها از سوی مدیران، کاهش هزینه های شرکت و افزایش بهره وری.
    کلیدواژگان: الگوی چهاراقدام، راهبرد اقیانوس آبی، معیارهای رقابت، نوآوری ارزش
  • محمدعلی شاه حسینی، فاطمه نارنجی ثانی، صفورا فلاح کریمی صفحات 89-109
    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی چالش های پیاده سازی راهبرد های منابع انسانی در شرکت برق منطقه ای خراسان و دسته بندی این چالش هاست. در انجام این پژوهش، از روش کیو به عنوان یکی از روش های آمیخته اکتشافی استفاده شد. شرکت کنندگان این پژوهش، مدیران و کارشناسان شرکت برق منطقه ای خراسان بودند. با ایجاد فضای گفتمان، ارزیابی و جمع بندی فضای گفتمان انجام شد و با استفاده از نظرهای خبرگان، عبارت های کیو انتخاب شدند. بعد از مرتب سازی عبارت ها و تکمیل پرسشنامه کیو به وسیله شرکت کنندگان، داده ها با روش تحلیل عاملی کیو تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان داد که می توان دوازده الگوی ذهنی متمایز را در میان شرکت کنندگان تحقیق در مورد چالش های پیاده سازی راهبرد های منابع انسانی در شرکت مورد مطالعه، شناسایی کرد. سپس راهکارهایی مانند «اولویت دهی به برنامه ریزی منابع انسانی نسبت به برنامه ریزی منابع غیر انسانی» پیشنهاد شد تا شرکت بتواند در پیاده سازی راهبرد های منابع انسانی از این پیشنهادها استفاده کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی منابع انسانی، راهبرد منابع انسانی، روش کیو
  • حسین صمدی میارکلایی، حسنعلی آقاجانی، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 111-132
    کارآفرینی، اندیشه و فرایندی است که یک فرد یا گروه از طریق آن، ایده ها یا فرصت های جدید را شناسایی می کند و به صورت موفقیت آمیزی از آن ها بهره برداری می کند. دانشگاه ها نیز در مقام تولیدکننده دانش و نهاد انتشار آن، نقش گسترده تری را در نوآوری صنعتی ایفا می کنند. ظهور دانشگاه کارآفرین درواقع، پاسخی به اهمیت روزافزون دانش در نظام ملی و منطقه ای نوآوری و ادراک جدید از دانشگاه است. هدف پژوهش حاضر، تبیین و بررسی وضعیت ظرفیت کارآفرینانه دانشگاه های استان مازندران است. جامعه آماری این پژوهش، شامل پنج دانشگاه منتخب در استان مازندران است که 92 نفر از متخصصان و مسئولان آن به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده و تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. نتایج مدل معادله های ساختاری نشان داد کلیت مدل ارائه شده با مقادیر شاخص های برازش (067/0=RMSEA، 95/0=NFI و 92/0=GFI)، مورد تایید است. همچنین نتایج آزمون T-student نشان داد ظرفیت کارآفرینی و ابعاد وابسته به آن در دانشگاه های مورد مطالعه در وضعیت نامناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه های استان مازندران، ظرفیت کارآفرینی، نوآوری
  • رضا طهماسبی، آرین قلی پور، محمد صادق ضیایی، حسن قالیباف اصل صفحات 133-151
    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به نظریه ای در حوزه مدیریت استعدادها برای درک بهتر این پدیده صورت گرفته است. روش تحقیق به صورت کیفی و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیان است. پژوهش در حوزه بازار سرمایه صورت گرفته است. نمونه گیری به روش نظری و با استفاده از تکنیک گلوله برفی انجام شده که بر مبنای آن، 16 مصاحبه با مدیران سازمان ها و نهادهای بازار سرمایه صورت گرفته است. نتایج تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به زایش نظریه داده بنیان معماری دوهسته ای منابع انسانی منجر شده که بر مبنای آن، اعتقاد بر این است که سیستم های منابع انسانی باید به سمت دوهسته ای سازی حرکت کند و طی آن، از طریق جداسازی ساختاری، مدیریت استعدادها (هسته اول) از مدیریت منابع انسانی عادی (هسته دوم) مجزا شود. هریک از سیستم های مدیریت استعداد و مدیریت منابع انسانی، دربرگیرنده اقدام های منابع انسانی متمایز و خاص خود هستند.
    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، معماری دو هسته ای منابع انسانی، نظریه داده بنیان
  • محمد وزین کریمیان، سعید صفری، علی خسروی صفحات 153-183
    در پژوهش حاضر، پس از مطالعه مبانی نظری و نتایج پژوهش های پیشین و شناسایی مهم ترین شاخص ها و زیرشاخص های مدیریت منابع انسانی موثر بر عملکرد سازمان، با استفاده از پرسشنامه اول و با به کارگیری تکنیک AHP فازی، این شاخص ها و زیرشاخص ها وزن دهی و رتبه بندی شدند که در آن، شاخص های برنامه ریزی منابع انسانی، ارزیابی عملکرد، کارمندیابی، گزینش، آموزش و توسعه، بالاترین رتبه را به خود اختصاص دادند. در مرحله بعد با استفاده از پرسشنامه دوم و با به کارگیری تکنیک TOPSIS فازی، عملکرد سازمان های مورد مطالعه، نسبت به این شاخص ها سنجش و رتبه بندی شدند. بدین ترتیب، سازمان های خدمات موتوری و آتش نشانی، بهترین عملکرد را نسبت به این شاخص ها از خود نشان دادند و سازمان های فرهنگی- تفریحی و پایانه های مسافربری نیز در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در پایان نیز قوت ها و ضعف های عملکرد هریک از این سازمان ها با شاخص های شناسایی شده تجزیه و تحلیل شدند و بر مبنای نتایج، پیشنهادهایی به این سازمان ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: سنجش عملکرد سازمان، شاخص های مدیریت منابع انسانی، MADM فازی
  • مرتضی مرادی صفحات 185-209
    اهمیت حکمت در مباحث مدیریتی و سازمانی رو به افزایش است. از آنجا که حکمت به عنوان اوج قضاوت عقلانی و اخلاقی، عامل موفقیت در سازمان است و لازمه به کارگیری آن، استفاده از دانش ویژه برای زمینه ای خاص است، در این پژوهش سعی شده است از نگاه حکمت محور به سازمان پرداخته شود. جامعه آماری پژوهش، کارکنان اداره های کل استان همدان (7،941 نفر) بودند که 381 نفر با استفاده از روش طبقه ای نسبی، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات میدانی، از پرسشنامه ای 62 سوالی استفاده شد. برای طراحی پرسشنامه، از تکنیک دلفی در سه مرحله استفاده شد. نتایج مدل تحلیل مسیر نشان داد از پنج متغیر مورد توافق اعضای پانل دلفی، چهار متغیر «سبک رهبری و مدیریت»، «اصول اخلاقی»، «یادگیری و مدیریت دانش» و «قضاوت و تصمیم گیری»، تاثیر مثبت و معناداری بر سازمان حکمت محور دارند. رابطه تعریف شده بین خود متغیرها نیز پذیرفته شد. درنهایت، نتایج پژوهش، به ارائه مدلی از سازمان حکمت محور منجر شد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حکمت، سازمان حکمت محور، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش
|
  • Seyyed Mehdi Alvani, Ali Asghar Pourezzat, Ensieh Nejabat Pages 1-18

    ‘poverty’ as a complex and multilateral public problem is under the influence of government policies and performances about poverty eradication. Therefore any change in the level of poverty in the society depends upon policy making system performance (P. M. S. P). In present research after describing the ineffectiveness of P. M. S. P about poverty eradication، the causes of this problem have been investigated by taking case study method and focusing on the bill of “poverty eradication in Islamic Republic of Iran” (as a sample of P. M. S. P). So the main probable causes of bill’s aborting -as the causes of ineffectiveness of P. M. S. P- have been studied in the framework of research hypothesis. “The indifference and ignorance of policy makers”، “the inefficiency of public policy making system” and “extension and complexity of poverty problem” have been distinguished as the most important causes and have been assayed via gathering experts viewpoints. The results of research by confirming the effect of triple factors، indicate that «the inefficiency of public policy making system» is the main cause of that problem.

    Keywords: policy making system, Poverty, Policy Making, poverty eradication, poverty eradication bill
  • Amirhosein Amirkhani, Mahdi Amirkhani Pages 19-39
    One of the major challenges towards the programs and improving organizational change; is resistance to change due to suspicion. For this reason، it is required that organizations identify the triggers suspicion، trying to control and eliminate the resultant factors. This Study performed among hospital staffs including، Sina، Shariati and Imam Khomeini and the sample size was 260. Theoretical and empirical studies، the most important factors to stimulate organizational cynicism were identified include organizational justice، participation in decision making، psychological contract breach، and the villain. Data analysis was performed using structural equation modeling techniques. The result showed that the greatest impact on a suspicion of militant character and justice with the greatest impact on reducing suspicion organizational communication.
    Keywords: Organizational change cynicism, stimulants, Organizational Health
  • Ali Pirannejad, Eshagh Kolivand, Ali Ghafari Pages 41-53
    Organizational entrepreneurship is the total efforts which directly or indirectly affects the performance of an organization. In municipalities، because of financial independent conditions، organizational entrepreneurship has a high value in order to increase the quality of urban services. Based on the main need of the municipalities to organizational entrepreneurship، this study aim to explore the effect of social capital on organizational entrepreneurship in Ghods Municipality. In order to achieve the aim، 204 participation who are the top/middle/ low manager in the municipality are participated in the study. The results clarify the components of social capital have significantly affect the three component of organizational entrepreneurship in Ghods Municipality. Also، some recommendations are introduced in the end.
    Keywords: social capital, organizational entrepreneurship, public organizations
  • Karam Khalili, Iraj Soltani, Mehdi Nafar Pages 55-70
    The aim of the present study is to examine and identify team performance dimensions and factors in Iran’s public organizations. For the purpose of the study exploratory method was used and data were gathered through quantitative approach. The targeted population consisted of two parts including experts in the field and managers and experts in public organizations in Ilam. The sample size included twelve (12) experts in the field and four hundred and seventy two (472) managers and experts. Confirmatory factor analysis was used to analyze the data. Team performance was found to include two dimensions including processes and results (performance). Process dimension consisted of four factors: leadership and goal setting، creativity and innovation، research and development، and partnership and cooperation. Result dimension included three factors: results for the team، results for the organization، and results for society.
    Keywords: Iran's public organizations, team, team performance
  • Sami Setayesh, Fereshteh Amin Pages 71-87
    The blue Ocean Strategy aims to creat business in the fields which dont exist before. This research has been developed with the aim of designing a blue ocean strategy as a modern solution. The current study is a functional one and it situated in the Descriptive Survey group، considering the nature of the subject and the goals. The judgement sampling is applied to determine the criteria frameworks and develop survey process according to the views of Sakoo experts. To perform survey process، the reasercher tries to promote the competitive situation of Sakoo Consulting Engineers by applying ERRC model. According to Experts’ views، the related criteria of ERRC model that should be considered in the field of Sakoo Consulting Engineerrs are as follows: Omitting the services that there are no space for them according to business market conditions، Promoting company financial status، decreasing the project profit withdrawal by project managers، decreasing company costs and increasing productivity.
    Keywords: blue ocean strategy, Competition Criteria determination, ERRC model, value innovation
  • Mohammad Ali Shah Hoseini, Fateme Narenji Sani, Safora Fallah Karimi Pages 89-109
    The purpose of this study is to recognize and categorize the barriers for implementing strategic human resource plan in “Khorasan Regional Electric Company”. Q-methodology has been applied as a mixed method in this study. 30 managers and experts of “Khorasan Regional Electric Company” have taken part in filling up questionnaire in this study. Developing of concourse، evaluating and summarizing the concourse and considering experts’ comments، 103 short statements were selected as Q-phrases. After Q-sorting and filling up the questionnaire by the participants، the information were analyzed using factor analysis. Answers analysis showed that 12 distinct subjective perspectives can be identified about the barriers for implementing strategic human resource plan in “Khorasan Regional Electric Company” among the participants. Then prioritization and categorizing of barriers were identified. Finally some strategies were identified and proposed to “Khorasan Regional Electric Company”، for dealing with the barriers in order to implement strategic human resource plan in the company.
    Keywords: Human Resource Strategy, Strategic Human Resource Planning, Q, methodology
  • Hosein Samadi Miarkolaei, Hasanali Aghajani, Hamze Samadi Miarkolaei Pages 111-132
    Entrepreneurship is a thought and process by which an individual or group recognizes new idea and opportunity، and put to use it successfully. The universities as the knowledge producer and its diffusion institution play widespread role in industrial innovation. Indeed، the appearance of entrepreneurial university is a response to increasingly important of knowledge in local and national innovation system and new perception of university. The purpose of present research was explaining of entrepreneurial capacity status in Mazandaran Province universities. Statistical population of present study includes 5 selected universities in Mazandaran Province that 92 experts and responsible were selected as statistical sample. For gathering data، standard questionnaire was used and data were analyzed using SPSS and LISREL software. The derived results from structural equation modeling showed that the presented model totality was supported by fitness index amounts (GFI=0. 95، NFI=0. 94، and RMSEA=0. 062) and the T-Student test showed that entrepreneurial capacity and its related dimensions in studied universities put on undesirable status.
    Keywords: Entrepreneurial Capacity, Mazandaran Province Universities, Innovation, Higher education
  • Reza Tahmasbi, Arian Gholipoor, Mohammad Sadegh Ziaei, Hasan Ghalibaf Asl Pages 133-151
    This research has been done with purpose develop a theory about talent management. Research method is qualitative and in base of grounded theory. Data were gathered in investment market as theoric sampling and 16 interview was done by managers of investment market. Results of open، axial and selective coding lead to develop Dual-core HR architecture theory. In base of this theory organizations should differentiate theire HR system to two section (core). In first core، non-key people (B players) and in second core، key people (A players) should be manage.
    Keywords: Talent Management, Talent, Dual, core HR Architecture, grounded theory
  • Morteza Moradi Pages 185-209
    The importance of wisdom in managerial and organizational issues is growing. Wisdom، further than the rational and moral judgment، is the most important success factor for organization. The purpose of this study is to investigate the effects of managerial dimensions on wisdom-based organization. Statistical population composed of employees in government agencies in Hamedan province (7941 staff)، in which 381 employees were selected as samples. A 62-item questionnaire was designed based on Delphi technique in two rounds. In order to test the hypothesis، LISREL software and regression Model was employed. The analysis results indicated that leadership style، ethic، learning and knowledge management، judgment and decision making had a significant effect on wisdom-based organization.
    Keywords: ethic, knoweledge management, wisdom, wisdom based organization, Organizational culture