فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 22 (تابستان 1394)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا تقی زاده یزدی، افشار سلیمانی صفحات 211-228
    یکی از مهم ترین خصیصه های هر سازمانی در عصر حاضر، بهره مندی از نیروی انسانی متعهد و با هوش عاطفی زیاد است؛ نیروهایی که به مشارکت در تغییرات موفق سازمان علاقه دارند و می خواهند همان رفتارهای شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی را از خود بروز دهند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر هوش عاطفی بر رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را معلمان مقطع راهنمایی شهرستان شاهین دژ در آذربایجان غربی شکل داده اند. حجم نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 298 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه های تعهد سازمانی (مودای، استیرز و پورتر، 1979)، رفتار شهروندی سازمانی (اورگان، 1997) و هوش عاطفی (مایر، سالوی و کاروس، 1999) بوده است. نتایج تحلیل همبستگی متعارف با 99 درصد اطمینان، از رابطه قوی بین هوش عاطفی با رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی حکایت می کند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد از میان ابعاد هوش عاطفی (خودآگاهی، خودکنترلی و بعد انگیزشی)، پیش بینی کننده های خوبی برای رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی هستند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رفتار سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، هوش عاطفی
  • حسین دامغانیان، لاله جمشیدی، فرشته قلعه آقابابایی صفحات 229-244
    امروزه سازمان ها به دنبال حداکثرشدن بهره وری گروه ها هستند، اما کارهای گروهی همیشه به طور کامل به نتایج مطلوبی ختم نمی شود و گاهی با مشکلاتی همراه می شود که از آن جمله می توان به بطالت اجتماعی اشاره کرد. بطالت اجتماعی انگیزه و تلاش افراد را در کار گروهی در مقایسه با کار فردی کاهش می دهد. در این پژوهش با هدف دستیابی به سازوکارهای کاهش بطالت اجتماعی، اثر حمایت سازمانی ادراک شده بر بطالت اجتماعی بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش را تمام کارکنان شاغل در شعبه های بیمه البرز شهر تهران (220 نفر) تشکیل می دهد. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 140 نفر تعیین شد و نمونه گیری نیز به روش تصادفی طبقه ای انجام گرفت. این پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی اجرا شد و جمع آوری داده ها به کمک پرسشنامه انجام گرفت. داده ها نیز با بهره مندی از مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد حمایت سازمانی ادراک شده تاثیر منفی و معناداری بر بطالت اجتماعی دارد و می تواند موجب تعدیل آن شود.
    کلیدواژگان: بطالت اجتماعی، حمایت سازمانی ادراک شده، کار گروهی
  • حسن دانایی فرد، جبار باباشاهی*، عادل آذر، اسدالله کردناییج صفحات 245-258

    گذر از مراحل گوناگون پیشرفت و توسعه همراه با عدالت و رفاه اجتماعی، یکی از دغدغه های همیشگی اقتصاددانان و اندیشمندان مدیریت دولتی بوده است. میزان توفیق دولت ها در دستیابی به این هدف، یکی از مولفه های قدرت آنها تلقی می شود. در پژوهش پیش رو بهبود سطح رفاه ملی از دریچه ارتقای ظرفیت رقابت پذیری ملی بررسی می شود. روش شناسی پژوهش از نوع توصیفی همبستگی، مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. ابزار اصلی گردآوری داده ها، اسناد و اطلاعات کتابخانه ای از مراجع بین المللی است. نتایج پژوهش نشان می دهد فراهم کردن ارکان رقابت پذیری ملی، به ارتقای رفاه ملی می انجامد؛ ضمن آنکه تقویت ظرفیت رقابت پذیری ملی با مولفه هایی همچون «الزامات بنیادین»، «تقویت کننده های کارایی» و «عوامل موثر بر نوآوری»، سبب بهبود وضعیت رفاه ملی از ابعاد کیفی (مانند خوشبختی، برابری جنسیتی و...) و ابعاد کمی (مانند بهداشت، آموزش و پژوهش) می شود.

    کلیدواژگان: رفاه ذهنی، رفاه ملی، رقابت پذیری، ظرفیت رقابت پذیری ملی
  • سید رضا سید جوادین، مرجان فیاضی، حسین بلوچی * صفحات 277-302

    هدف پژوهش حاضر ارائه راهکارهای کاربردی به منظور بهبود کیفیت خدمات به مشتریان کارکنان باجه، بر اساس سرمایه روان شناختی و تعهد سازمانی است. پژوهش پیش رو از لحاظ هدف کاربردی است و از نظر روش، توصیفی همبستگی شمرده می شود. در این پژوهش ابتدا مدل نظری و فرضیه های بین متغیرها توسعه داده شد. سپس به کمک مدل معادلات ساختاری، فرضیه های پژوهش بررسی شدند. جامعه آماری، کارکنان باجه بانک انصار شهر تهران است. بدین منظور نمونه ای برابر با 320 نفر بر اساس جدول مورگان و با بهره مندی از روش نمونه گیری تصادفی به دست آمد. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و پس از آن به سنجش پایایی و روایی ابزار پژوهش به کمک آلفای کرونباخ و روایی همگرا و واگرا پرداخته شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد، سرمایه روان شناختی بر کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان تاثیر مثبت دارد. همچنین نقش میانجی گری تعهد سازمانی در تاثیر سرمایه روان شناختی بر کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان، به تایید رسید.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، سرمایه روان شناختی، کیفیت خدمات، معادلات ساختاری
  • مهسا قندهاری، سعید اکبریانی، سونیا حبیبی راد، رضا عباچیان قاسمی، احمدرضا محمدی صفحات 303-328
    مقاله حاضر به بررسی تاثیر آزادسازی تجاری و وضعیت فضای کسب وکار بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بین 23 کشور منطقه آسیای جنوب غربی در بازه زمانی 2004 تا 2012 می پردازد. رویکرد پژوهش اقتصادسنجی است و از تحلیل رگرسیون تعمیم یافته داده های پانل آزمون تاثیر متغیرهای مد نظر بهره برده است. یافته های پژوهش نشان می دهد آزادسازی تجاری به صورت مستقیم بر سرمایه گذاری خارجی تاثیر می گذارد. در بین شاخص های فضای کسب وکار نیز هزینه های دریافت مجوز ساخت وساز، اجرایی شدن قراردادها، دریافت نیروی برق، هزینه های شروع کسب وکار جدید، زمان لازم برای صادرات، زمان لازم برای واردات و هزینه های آماده سازی و پرداخت مالیات، از معناداری کافی برخوردارند. متغیرهای زمان لازم برای واردات و زمان لازم برای صادرات، بیشترین سهم را در پیش بینی سرمایه گذاری مستقیم خارجی به خود اختصاص داده اند. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، ارائه مدل مناسب خط مشی گذاری ملی که در آن نهادهای متولی دارای همگرایی باشند، برای پیشبرد سیاست های آزادسازی تجاری و بهبود فضای کسب وکار، موضوعی ضروری به شمار می رود.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، داده های پانل، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، فضای کسب وکار
  • سید جلیل لاجوردی، علی ملاجان * صفحات 329-352

    اطلاع از وضعیت دینامیکی پدیده نظم در سیستم های شهری همراه با تجزیه وتحلیل اطلاعات دریافت شده از رفتار تصادفی آن، گامی اساسی در فرایند مدیریت بحران های شهری معرفی شده است. در این زمینه، مطالعه حاضر متناظر با هر یک از «الزام های کارکردی پایه ای در سیستم مدیریت نظم شهری»، متغیر تصادفی ویژه ای را طراحی کرده است و پس از آن، به توسعه روشی برای اندازه گیری سطح اثربخشی سیستم مدیریت دینامیک پدیده نظم در سیستم های شهری پرداخته است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی، در جامعه آماری متشکل از فرماندهی انتظامی و راهنمایی رانندگی شهر تهران، سازمان شهرداری تهران، اورژانس تهران و رسانه های جمعی، بر اساس نمونه تصادفی با حجم نهایی 140 واحد آزمایشی، بر مبنای رویکرد نمونه گیری طبقه ای، اجرا شده است. این مطالعه، بازبینی نحوه تغییرات احتمال برآورده سازی هریک از «الزام های کارکردی ریشه ای» را پایه ای مناسب برای مدیریت اثربخش پدیده نظم در سیستم های شهری معرفی می کند.

    کلیدواژگان: الزام های کارکردی ریشه ای، تئوری سیستم ها، دینامیک پدیده نظم در سیستم های شهری، گسترش تابع کیفیت (QFD)، مدیریت بحران
  • بهزاد مشعلی صفحات 353-372
    شهرداری تهران در پایین ترین سطح خود به چندین محله تقسیم می شود. برای اینکه شهرداری تهران بتواند خدمات مطلوبی به شهروندان ارائه کند، باید مختصات محله سامان یافته را طراحی کند. هدف این پژوهش ارائه راهکاری برای طراحی و تدوین مختصات محله سامان یافته در کلان شهر تهران با استفاده از سازوکار بنچ مارکینگ است. در پژوهش پیش رو، داده ها با اجرای مصاحبه هایی گردآوری شدند و به کمک روش دلفی و تحلیل محتوا به تجزیه وتحلیل داده های یادشده پرداخته شد. با بررسی یافته ها این نتایج به دست آمد: 1. برای طراحی و تدوین مختصات محله سامان یافته در شهر تهران، می توان از سازوکار بنچ مارکینگ استفاده کرد؛ 2. در طراحی محله سامان یافته باید ضمن تمرکز بر وظایف، بر فرایندهای انجام کار نیز توجه شود؛ 3. باید به شرکت هایی که این صنعت را پوشش می دهند، یعنی به شهرداری ها، توجه کرد و سازوکاری با عنوان «خواهرخواندگی» را، به بویژه خواهرخواندگی با شهرداری های بزرگ دنیا، مانند نیویورک، لندن، توکیو و... را در دستور کار قرار داد.
    کلیدواژگان: بنچ مارکینگ، شهرداری تهران، محله، محله سامان یافته
  • امیرهوشنگ نظرپوری، صمد رحیمی اقدم * صفحات 373-392

    هدف این پژوهش، تبیین چارچوب علمی و ارائه راهکارهای کاربردی انعطاف پذیری منابع انسانی دانشگاه تبریز، مبتنی بر هوش سازمانی است. پژوهش پیش رو از لحاظ هدف، کاربردی است و از حیث نحوه گردآوری داده ها، از نوع پژوهش های توصیفی به شمار می رود و از لحاظ ارتباط بین متغیرهای پژوهش، از نوع علی است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه هوش سازمانی آلبرشت و پرسشنامه انعطاف پذیری منابع انسانی بر اساس مطالعات باتاچاریا، اسنل و رایت استفاده شده است. جامعه آماری شامل اعضای هیئت علمی دانشگاه تبریز از چهار گروه عمده دانشی است که به کمک فرمول کوکران، در سطح اطمینان 95 درصد، حجم نمونه آماری 235 نفر مشخص شد و در نهایت 210 پرسشنامه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی ساده به دست آمد و به تجزیه وتحلیل آنها پرداخته شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها با بهره مندی از روش مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد هوش سازمانی با ضریب تشخیص 79 درصد، تبیین کننده قوی انعطاف پذیری منابع انسانی است. همچنین نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد همه ابعاد متغیر هوش سازمانی ارتباط مثبت و معنا داری با انعطاف پذیری منابع انسانی دارند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری منابع انسانی، سازمان دانش بنیان، هوش سازمانی
  • مصطفی هادوی نژاد، الهه بهارلویی صفحات 393-412
    پژوهش پیش رو، به بررسی پیشایندها و پیامدهای سازمانی رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی می پردازد. قلمرو مکانی پژوهش، سازمان های اجرایی نجف آباد در نظر گرفته شده است. به این منظور، پرسش نامه های پژوهش میان نمونه 280 نفری کارکنان سازمان های اجرایی نجف آباد توزیع شد. برای تحلیل داده ها، مدل یابی معادلات ساختاری به اجرا درآمد و برای تعدیل نتایج، مدل پویایی های روابط بین پیشایندها و پیامدهای رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی در سازمان تدوین و آزمون شد. نتایج نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد، سه متغیر جو سکوت، ارتباطات بین فردی سیاسی و ضعف قانونی نظارتی، پیشایندهای رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی در سازمان اند و دو متغیر سکوت سازمانی و زوال اعتماد بین فردی، پیامدهای آن محسوب می شوند. همچنین مشخص شد ضعف قانونی نظارتی از طریق اثرگذاری در ارتباطات بین فردی سیاسی، به جو سکوت دامن می زند و به تبع آن در سکوت سازمانی اثر می گذارد؛ ضمن اینکه خود نیز به طور مستقیم و غیرمستقیم، از طریق اثرگذاری در جو سکوت و رفتارهای منافقانه در ارتباطات بین فردی در سازمان، سبب کاهش اعتماد بین فردی در سازمان می شود.
    کلیدواژگان: ارتباطات بین فردی، پیامدهای سازمانی، پیشایندهای سازمانی، رفتارهای منافقانه
|
  • Mohammad Reza Taghizadeh Yazdi, Afshar Soleimani Pages 211-228
    One of the most important features of any organization today، a committed workforce with high emotional intelligence who want to be involved in the successful change. The same organizational citizenship behaviors and organizational commitment of their the incidence. The purpose of this study was to investigate the impact of emotional intelligence on organizational citizenship behavior and organizational commitment. The study sample Shahindezh city school teachers in the West Azerbaijan have formed. Statistical sample using a randomized stratification sampling to Morgan number 298 was chosen. Data collection، organizational commitment questionnaire (Muday، 1979)، organizational citizenship behavior (Orgon، 1998)، emotional intelligence (shriyng Sieber، 1998)، respectively. Results of canonical correlation analysis with 99% certitude strong relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior and organizational commitment confirmed. Multiple regression results showed that the dimensions of emotional intelligence (self-awareness، self-control and motivation) is a good predictor of organizational citizenship behavior and organizational commitment.
    Keywords: Organizational commitment, Emotional intelligence, Organizational citizenship behavior
  • Hossein Damghanian, Laleh Jamshidi, Fereshteh Ghaleh Agha Babaie Pages 229-244
    Now a days، organizations are looking to maximize productivity by groups، but the results are not always completely satisfactory and have problems such as social loafing، social loafing reduces motivation and effort in team work than individual work. This study intends to achieve the necessary mechanisms to reduce social loafing، and reviews the effect of perceived organizational support on social loafing. The population of this study is all 220 employees working in offices in Tehran''s Alborz Insurance. According to Krejcie and Morgan Table (1970)، the sample size for this study is 140. Sampling for this study has been done by stratified random sampling method. The study is descriptive and correlational، and also questionnaires were used to collect data. Data analysis was conducted using structural equation modeling. The results show negative effect of perceived organizational support on social loafing، and it can be adjusted social loafing.
    Keywords: social loafing, perceived organizational support, team work
  • Hassan Danaee Fard, Jabbar Babashahi, Adel Azar, Asadollah Kordnaiej Pages 245-258

    Passing from different stage of development accompanied by justice and social welfare engage economists and public administration scientists permanently. Success of governments in achieving this goal is interpreted as one of their power elements. In present research، promoting national wellbeing is considered from perspective of improvement of national competitiveness capacity attributes. Research methodology includes both descriptive and correlation analysis based on Structural Equation Modeling. Data was collected by means of documents and libraries studies from international sources. Research results indicated that providing national competitiveness capacity result in national wellbeing promotion. Meanwhile، promoting national competitiveness capacity with attributes such as «basic requirements»، «efficiency enhancer» and «innovation and sophistication factors» pave the way for improvement of wellbeing in qualitative dimension such as happiness، gender equality and …، and quantitative dimension such as health، education and research.

    Keywords: capacity, Competitiveness, National Competitiveness, National Wellbeing, Subjective Wellbeing
  • Seyyd Reza Seyyedjavadein, Marjan Fayyazi, Hossein Balochi Pages 277-302

    The purpose of this study is to examine the impact of psychological capital and organizational commitment on the quality of the offered services to the clients by the counter staves of ansar bank. in this research، firstly the theoretical model and the theories between the variables were developed and for surveying the research theories the structural equation was used. ansar bank counter staves of tehran city are the statistical population. for this research، Therefore، 320 persons is picked based on the morgan table were selected using random sampling. A questionnaire was used to collect the data، whose reliability and validity is assessed by Cronbach''s alpha and confirmatory factor analysis. This conceptual model were examined using structural part called path analysis، and structural equation modeling. The results showed a positive influence of psychological capital on the quality of offered services to the clients.

    Keywords: services quality, psychological capital, Organizational commitment, structural equation
  • Mahsa Ghandehari, Saeid Akbariani, Sonia Habibi Rad, Reza Abachian Ghassemi, Ahmadreza Mohammadi Pages 303-328
    Recent study examines the impact of trade openness and the doing business environment at foreign direct investment among 23 countries in Southwest Asia in the period 2004 to 2012. The research approach is econometric and the generalized regression of panel data was used to test the effect of the variables of interest. The results show that trade openness directly (coefficient of 0. 002، p-value = 0. 031) determines foreign direct investment. Among the doing business indices، the cost of construction permits (-0. 012)، enforcement of contracts (-0. 002)، received electricity (coefficient of 0. 002)، the cost of starting a new business (-0. 051)، the time required to export (-0. 154)، the time required to import (-0. 112) and the costs of preparing and paying taxes (0. 008) showed sufficient statistical significance. The time required to import and export have the highest share for anticipation the foreign direct investment. These results proposes that developing an appropriate model in which a convergence found between policy institutions is an requiring issue to promote trade liberalization and improving the business environment.
    Keywords: Doing Business, Foreign direct investment, panel data, Trade Opennes
  • Seyyed Jalil Lajevardi, Ali Mollajan Pages 329-352

    Today، “Civil Order” may be regarded as one of the most important “Functional Requirement” (FR) of any city، as a real، complex، large-scale system. In this regard، learning about dynamic behavior of the civil order phenomenon and analysis of all information obtained from “Operational Environment” associated with the system of interest may be considered an essential step in process of “Crisis Management” for mega-cities. For this reason، the present study is to develop a way for evaluating the effectiveness level of civil order management system by establishing a set of quantitative variables، on which we can eventually obtain probability of successfully meeting each of the root-FRs، which is basically required to manage the civil order phenomenon behavior in the system (city) of interest. To verify the practical capability of the presented method، this study، as a analytical-descriptive research، focuses on a population، which consists of “Tehran’s Police Chief Dep.”، “Tehran’s Municipality Org.”، “Tehran’s Emergency Medical Services Org.”، and “Public Media (TV، Radio، and Presses)”، from which، finally، 140 participants are randomly drawn using “Stratified Sampling Method” to be inquired. Library Studies، Face-to-Face/Telephone Interviews، and Researcher –made Questionnaire are all three ways specifically used for gathering all required data and information. This study considers learning of changes in probability of successfully fulfilling each of the system root-FRs to be a sound basis for effective management of civil order phenomenon.

    Keywords: Civil Order Phenomenon, Crisis Management, Quality Function Deployment (QFD), Root Functional Requirements, Systems Theory
  • Behzad Mashali Pages 353-372
    Tehran municipality، at the lowest level، has been divided to many inner- city areas. If the municipality is going to provide desired services to citizens، this is necessary to designing the characteristics of organized inner-city areas. This research is designed to identify the characteristics of organized inner-city areas in Tehran city- based on the benchmarking mechanism. Required data was gathered by interview and data has been analysed by using Delphi Technique and Content Analysis. The results conveys that 1) To formulate the characteristics of organized inner-city area in city of Tehran، we can use the benchmarking mechanism; 2) To formulate the characteristics of organized inner-city area، the focus must be on both functions and on the work processes; 3) we must focus on within industry benchmarking- that is we must focus on municipalities by using the mechanism of “sister city”; Especially، sister city to large municipalities (such as New York، London، Tokyo، and…).
    Keywords: Benchmarking, External Benchmarking, Inner, Town or Inner, City Area, Internal Benchmarking
  • Amirhoshang Nazarpoori, Samad Rahimi Aghdam Pages 373-392

    The aim of this research is to explain the scientific foundation and offer practical solutions for University of Tabriz human resources flexibility based on organizational intelligence. The research is applied from goal perspective and descriptive from data collection type and it is casual according to relationship among variables. The data were collected by Albrecht organizational questionnaire and human resources flexibility questionnaire based on the Batachariya، Snell and Wright studies. The statistical population consists of scientific members of University of Tabriz in four knowledge groups; where 235 individuals were selected as statistical sample by Cochran formula in confidence level of %95 and finally 210 questionnaires were analyzed by simple random and cluster sampling method. The results of structural equations modeling showed that organizational intelligence by recognition coefficient of %79 is the strong predictor of human resources flexibility. Also، the results of Pearson correlation showed that all organizational intelligence variable dimensions have a positive and significant relationship with human resources flexibility.

    Keywords: human resources flexibility, knowledge based organization, organizational intelligence
  • Mostafa Hadavinejad, Elaheh Baharlouiie Pages 393-412
    This study has examined the organizational antecedents and consequences of hypocritical behaviors in interpersonal communication in Najafabad public organizations. To this end، proportional questionnaires were distributed among 280 employees of organizations as a sample. To test the hypothesis، the data were fitted to structural equation models based on chi-square، normed chi-square، incremental fit indices، comparative fit index، Tucker- Lewis، and root mean squared error of approximation. In order to adjust the results، the dynamic model of relationships between antecedents and consequences of hypocritical behaviors in interpersonal communication in organization developed and tested. Results showed that at 95 percent confidence level، climate of silent، political interpersonal communication and legal-supervisory weakness are antecedents of research''s dependent variable and organizational silence and interpersonal trust are its consequences. It was indicated that legal-supervisory weakness will raise climate of silence through effecting on political interpersonal communication. Also the legal-supervisory weakness will decline interpersonal trust through direct and indirect effecting on climate of silence and hypocritical behaviors in interpersonal communication in organization.
    Keywords: hypocritical behaviors, interpersonal communication, organizational antecedents, organizational concequences