فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 29 (بهار 1396)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 29 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بی بی مرجان فیاضی*، محمد حق شناس گرگابی صفحات 1-34
    هدف از این پژوهش، شناسایی راهبردهای توانمندسازی نمایندگان مجلس است. پژوهش پیش رو درصدد پاسخ به این سوال است که چگونه می توان توانایی های نمایندگان را بهبود و ارتقا بخشید؟ برای جمع آوری داده ها، 24 مصاحبه عمیق با افراد متخصص شامل 9 نماینده باسابقه، 11 مدیر مسئول باسابقه دفتر نمایندگان در مجلس و 4 خبره علمی صورت گرفت و از روش پژوهش کیفی و ابزار تحلیل تم، داده های به دست آمده از این مصاحبه ها، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج اجرای فرایند تحلیل تم، به شناسایی سه راهبرد اصلی، شامل توانمندسازی شخصی و فردی نمایندگان، توانمندسازی ساختاری و سازمانی و توانمندسازی اجتماعی منجر شد. برای هر یک از راهبردها، مجموعه ای از راهکارهای تلخیص شده از تحلیل مضمون مصاحبه ها لحاظ شده است که می تواند به عنوان نقشه عمل، برای افزایش توانایی نمایندگان به کار آید.
    کلیدواژگان: توانمندسازی نمایندگان مجلس، راهبرد توانمندسازی، شایستگی نمایندگان
  • روشنک کاوسی خامنه *، علی اصغر پورعزت، طیبه عباسی صفحات 35-60
    از اهداف اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران، رهایی از عقب ماندگی و نیل به جایگاه توسعه یافتگی است. در این امتداد، استقرار نظام شایسته سالار، به مثابه ضروری ترین و زیربنایی ترین اقدام موثر بر توسعه یافتگی مد نظر قرار می گیرد؛ اقدامی که سایر عوامل ضروری برای توسعه را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو چنین تاکید می شود که استقرار نظام شایستگی شرط اصلی نیل به توسعه است و یکی از ضروری ترین الزامات تحقق نظام شایستگی و حکومت شایسته سالار، وجود ارکان شایسته است. پژوهش حاضر با بررسی مبانی نظری شایستگی مدیران و با استفاده از تجربه خبرگان مدیریت عالی در کشور، چارچوب شایستگی های وزیر علوم، تحقیقات و فناوری را ارائه می دهد. روش پژوهش، تحلیل مضمونی است. روش گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق با 14 تن از وزرای سابق، معاونان و مشاوران وزیر بوده است. نتایج مصاحبه در قالب 7 مضمون اصلی، شامل دوراندیشی و تحول آفرینی در نظام آموزش عالی، مهارت انسانی، مهارت فنی و مدیریتی، ویژگی های اخلاقی، تجربه های اجرایی و مدیریتی، فراست سیاسی و بصیرت، دسته بندی شده اند. در این امتداد، بر ضرورت فهم جریان های اشتغال، سیر توسعه دانش در جهان و اهتمام به تصویرپردازی از چشم انداز مطلوب در مراوده دانش و بازار کار، تاکید می شود.
    کلیدواژگان: احراز شایستگی، تحقیقات و فناوری، تحلیل مضمونی، شایستگی، وزیر علوم
  • قاسمعلی جمالی*، عباس نرگسیان، علی پیران نژاد صفحات 61-84
    یکی از شرط های اساسی در جهت دهی عملکرد کارکنان و سازمان های دولتی، کاهش فساد، کسب اعتماد عموم و ایجاد جامعه مردم سالار است. در راستای این آرمان، سازوکاری به نام شفافیت وجود دارد. اطلاعات که یکی از حیاتی ترین مسائل برای بقای دموکراسی به شمار می رود، به وسیله شفافیت میان اطلاعات دولتمردان و شهروندان توازنی قوی برقرار کرده تا نقش اثربخش آن ظاهر شود. با توجه به لزوم بهره گیری از اینترنت برای شفافیت، با تدوین بازبینه ای، با روش سرشماری به بررسی 18 پورتال وزارتخانه های کشور پرداخته شده است. روش پژوهش از نوع کمی و از نظر جهت گیری، از نوع ارزشیابی است. همچنین محیط پژوهش، میدانی، استراتژی پژوهش، پیمایشی و از حیث روش گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل روابط بین متغیرها از نوع توصیفی مقایسه ای است. نتایج حاصل از میانگین امتیازات حاکی از آن است که با وجود جایگاه مهم وزارتخانه ها در اداره کشور و نقش سازنده آنها درجلب اعتماد عمومی، موضوع شفافیت هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده و پورتال های وزارتخانه ها درسطوح ابتدایی شفافیت قرار داشته و به توجه ویژه برای ارتقای کیفیت پورتال خود از نظر شفافیت نیاز دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، پورتال، شفافیت، وزارتخانه
  • جیران محمدی *، مهدی نداف، سارا صفریان صفحات 85-106
    تغییر، تنها عنصر دائمی در زندگی و کسب وکار است، اما در جریان پیاده سازی فرایند تغییر، چالش هایی پیش روی سازمان ها به ویژه سازمان های دولتی قرار می گیرد که یکی از مهم ترین آنها مقاومت کارکنان سازمان در برابر تغییر است. عوامل زیادی بر مقاومت کارکنان در برابر تغییر تاثیر می گذارد. اعتماد و سلامت سازمانی از عواملی هستند که می تواند سازمان را در راستای دستیابی به اهداف از جمله اهداف تغییر، کمک کند. از طرف دیگر در مطالعات پژوهشگران به نقش تعهد سازمانی به عنوان متغیر میانجی توجه شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر اعتماد و سلامت سازمانی بر مقاومت کارکنان در برابر تغییر با توجه به نقش میانجی تعهد سازمانی در شهرداری اهواز است. این مطالعه کاربردی روی نمونه تصادفی 211 نفر از کارکنان شهرداری اهواز انجام شده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از طریق پرسشنامه، با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS نشان می دهد اعتماد سازمانی بر مقاومت در برابر تغییر، تاثیر معکوس و معناداری دارد، اما اثر منفی سلامت سازمانی بر مقاومت معنادار گزارش نشد. نتایج آزمون سوبل نیز، نقش میانجی تعهد سازمانی در تاثیر اعتماد بر مقاومت در برابر تغییر را به طور معنادار تایید کرد.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، تعهد سازمانی، سلامت سازمانی، مقاومت در برابر تغییر
  • رحمت الله قلی پور، وحید بیگی*، علی اصغر سعد آبادی صفحات 107-136
    شورای عالی انقلاب فرهنگی خط مشی «راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب» را در سال 1384 تصویب کرد و در آن برای 26 نهاد و سازمان مسئولیت اجرایی در نظر گرفت، اما این خط مشی پس از گذشت 9 سال از تصویب، به صورت کامل اجرا نشده است و موانع متعددی در مسیر اجرای آن وجود دارد. در این پژوهش موانع اجرای خط مشی نام برده از طریق بررسی ادبیات نظری اجرای خط مشی عمومی و مصاحبه های انجام شده با خبرگان عرصه فرهنگ و خط مشی گذاری کشور با استفاده از روش تحلیل تم، تحلیل شد و 52 تم فرعی شناسایی شده در قالب 4 تم اصلی موانع مربوط به خط مشی، موانع مربوط به مجریان، موانع ساختاری و مدیریتی و موانع محیطی طبقه بندی شد. در ادامه برای آزمون نتایج از تکنیک دلفی فازی استفاده شد و 49 مانع تایید نهایی شدند. اولویت بندی توصیفی نتایج نشان می دهد موانع مربوط به خط مشی بیشترین اهمیت و موانع مربوط به مجریان کمترین اهمیت را دارد.
    کلیدواژگان: اجرای خط مشی عمومی، تکنیک دلفی فازی، عفاف و حجاب، موانع اجرای خط مشی عمومی
  • علی اصغری صارم *، حسن دانایی فرد، آرین قلی پور، علی اصغر فانی صفحات 137-168
    این پژوهش با هدف فهم ویژگی های عاملیت فعال/منفعل نسبت به توسعه منابع انسانی و ساختار حمایتگر/غیرحمایتگر از توسعه منابع انسانی، درصدد ارائه نوعی نظریه توصیفی (از نوع گونه شناسی ها) در توسعه منابع انسانی با عنوان «ماتریس توسعه منابع انسانی» است. در این پژوهش ویژگی های عاملیت فعال/منفعل و ساختار حمایتگر/غیرحمایتگر از توسعه منابع انسانی با روش شناسی فن وقایع حساس، شناسایی و به کمک روش تحلیل تم، مقوله بندی و تحلیل شدند. سپس با کاربست نظریه ساخت یابی گیدنز، درباره نقش دوسویه عاملیت و ساختار در توسعه منابع انسانی بحث شد. ماخذ گردآوری اطلاعات در این پژوهش، مصاحبه و پیشینه پژوهشی و مشارکت کنندگان آن، مدیران شرکت مپنا و خبرگان حوزه توسعه منابع انسانی بودند. 279 تم پدیدارشده در 8 مصاحبه و بررسی 27 پژوهش برای عاملیت به شکل قیاسی در سه بعد شناختی، هیجانی و رفتاری و 427 تم پدیدارشده از همین تعداد مصاحبه و 41 پژوهش برای ساختار در 10 بعد حمایت های رفتاری ادراکی، فرایندی رویه ای، برنامه ای، تشکیلاتی، شغلی، فرهنگی، فناورانه، سیستمی، مالی و زمانی، دسته بندی شدند. در نهایت، چهار وضعیت سازمانی قابل پیش بینی در ماتریس توسعه منابع انسانی و ویژگی های هر وضعیت، بیان شد.
    کلیدواژگان: دوسویگی عاملیت - ساختار، شرکت مپنا، فن وقایع حساس، ماتریس توسعه منابع انسانی، نظریه ساخت یابی گیدنز
  • غلامعلی طبرسا، حمیدرضا فرتوک زاده، سمیه قجاوند، میثم رجبی نهوجی صفحات 169-191
    یکی از چالش های مهم صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور، مسئله نیروی انسانی است که به طرق گوناگون بر موفقیت این صنعت اثر می گذارد. وجود تعداد زیاد فارغ التحصیلان یا بیکاری در رشته های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات از یک طرف و تقاضای زیاد نیروی کار مرتبط از سوی دیگر، نشان می دهد که میان بیانگر مهارت عرضه شده در بازار با دانش و مهارت مورد نیاز صنعت، تطابق وجود ندارد. با توجه به پویایی مسئله پژوهش، برای شناخت مسئله و گره های موجود میان کنشگران اصلی، از روش تحلیل سه لایه ای استفاده شد. در این راستا با استفاده از روش گلوله برفی مصاحبه هایی با 23 فرد متخصص و خبره صورت گرفت و تحلیل سه لایه ای از انگاره ها، ساختار و رفتار کنشگران اصلی پژوهش انجام شد. سپس متناسب با یافته ها، مسئله پژوهش روایت شد و در انتها با توجه به نتایج به دست آمده، سیاست های اصلی مرتبط با تطابق آموزشی و مهارتی بازار نیروی کار با صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات ارائه شد.
    کلیدواژگان: تحلیل سه لایه ای، روایت، عدم تطابق مهارتی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
|
  • Marjan Fayyazi, Mohammad Haghshenas, Bibi Marjan Fayazi * Pages 1-34
    The aim of this study Identify strategies of the empowerment for Iran parliament members. The aim is to answer to this question that: How to improve and promote delegate's abilities? For data collection, deep interviews with 24 members of the experts (9 experienced representative, 11 experienced managing of representative offices in the Parliament and 4 scientific Chartered) have been done. Information obtained from qualitative research methods of data analysis tools. Themes to the results of the analysis process identified three main strategies, including: delegate's Personal empowerment, Structural and organizational empowerment and social empowerment. And for each of the strategies, in terms of analyzing the contents of the interview, has a set of solutions tabloid which can be used as a plan of action to increase the capabilities of delegates.
    Keywords: Empowerment strategy, MPs empowerment, Representative's competence
  • Roshanak Kavousi Khameneh *, Ali Asghar Pourezzat, Tayebeh Abbasi Pages 35-60
    The primary goal of the Islamic Republic of Iran is to achieve the development. So, the establishment of meritocracy is considered, as the most effective action in the development program.The first step in this field is to identify manager’s key competencies. Numerous studies have been conducted in this area till now, which any have tried to provide an approach to develop the competency model of human resource. This study reviews the theoretical basis of manager’s competency and using experts management experience in the country offers the framework of the competencies of the Minister of Science, Research and Technology. The Research method is thematic analysis and research data collecting method is interviews with 14 experts. The results of the interviews are categorized in seven major themes including conceptual skills, human skills, technical skills, personal characteristics, the administration and management experiences, values and attitudes, knowledge and awareness.
    Keywords: Competency, Competency of Minister of science, research, technology, thematic analyses, verification competencies
  • Ghasemali Jamali *, Abbas Nargesian, Ali Pirannejad Pages 61-84
    reduce corruption, public trust and establishing a democratic society is one of the key terms in directing the performance of employees and government agencies. There is a mechanism for this vision and it's called transparency. Information is a critical issue for the survival of democracy. With transparency, information between government and citizens established its strong balance until emerging its effective role. With regard to the neccessity of using the internet in transparency, an statistic- mode rivision is developed in order to assess 18 govermental web sites. This research is field research, strategy research, survey and data collection and analysis is a descriptive comparative relationships between variables. The results show that the issue of transparency isnt found its position among the authorities and Web sites ministries are in the transparency initial stage and they the great attention is needed to paid to transparency.
    Keywords: Evaluation, Transparency, Portal, Ministries
  • Jeiran Mohammadi *, Mahdi Nadaf, Sara Safarian Pages 85-106
    The change is only constant element in life and business, but during the emplementation process of change, Organizations, especially government agencies, dealing with a some of challenges that resistance to change is one of the most important ones. Many factors affect on resistance to change. Two factors: trust and organizational health can help the organization to achieve change goals. On the other hand, the researchers have noted in their study the mediating role of organizational commitment. The aim of this study was to evaluate the effect of trust and organizational health on resistance to change with the mediating role of organizational commitment in the municipality of Ahvaz. This applied research, have been implemented on a random sample of 211 members of employees of Municipality. Results of the analysis the data collected through questionnaires, using Structural Equation Modeling techniques and software pls indicate that Organizational Trust has a significant negative effect on resistance to change but negative effect of organizational health on the resistance to change is not significant. As well as results of Sobel test, significantly confirmed the mediating role of organizational commitment in the impact of trust on resistance to change.
    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Health, Organizational Trust, Resistance to Change
  • Rahmatollah Gholoipour, Vahid Beygi *, Ali Asghar Saadabadi Pages 107-136
    Supreme council of cultural revolution ratified the policy of “executive solutions to expand the culture of Ifaf and Hijab” in 1384 and determined executive responsibility for 26 institutions and organizations, but after 9 year from authorization, the policy isn’t completely implemented and there exist multiple barriers in this way. In this research, barriers of implementing the policy by interviewing with cultural and policy making domains experts and using thematic analysis method is analyzed and 52 subsidiary themes and 4 main themes of barriers related to the policy, barriers related to the implementers, structural and managerial barriers and finally environmental barriers is recognized. Then 49 barriers were determined by using Delphi fuzzy method. Descriptive Prioritize of result shows that the most important barriers are related to the policy and the least important barriers are related to implementers.
    Keywords: Ifaf, hijab, implementation of public policy, barriers to public policy implementation, Delphi fuzzy
  • Ali Asghari Sarem* Pages 137-168
    Achieving to human resource development (HRD) goals is depend on to match human and organization through learning. But there is a question, how we can match them and what is the role of agency and structure in this process? The purpose of this paper is to present a typology model in HRD. In this paper, the features of agency and structure of HRD, by using critical incident technique, were identified. Participants were consisted of Mapna company managers. The “HRD Matrix” have two dimensions or two strategic refrence points. In this paper we will identify four status in the HRD matrix that is created by these two strategic refrence point. The last but not least, we will explain and understand the duality of structure and agency in HRD.
    Keywords: Agency, Structure, Critical Incident Technique, Human Resource Development Matrix, Mapna Company, Theory of Structuration
  • Gholam Ali Tabarsa, Hamidreza Fartookzadeh, Somayeh Ghojavand*, Meisam Rajabinohouji Pages 169-191
    human resource challenge is one of the major issues in ICT industry which affects on the industry success. Despite large number of graduates in this sector, there is great demand to attract them. However unemployment is high that imply skill mismatch in the industry between skills supplied by labors and skills demanded by employers. Regarding to the dynamics of research problem, three layer analyses was used to problem recognition and existing nodes among actors. In this regard 23 experts were interviewed by snowball sampling and assumption, structure and behaviors of actors were analyzed. Accordingly a narrative of research problem was evolved. Ultimately policies were made for improving problem through focus group
    Keywords: Three layer analysis, narrative, skill mismatch, information communication, technology