فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1389)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • الهام پیروز، سید حسین رضوی، شیده سادات هاشمی صفحه 1
    انجام و پیشبرد فعالیت سازمانی مستلزم صرف منابعی است که تامین آن‎ها برای سازمان با هزینه های سنگینی همراه است. در این میان سازمان های دولتی با برخورداری از منابع دولتی مسئولیتی اساسی در بهره برداری بهینه از این منابع دارند. ارزیابی عملکرد فعالیتی است که به مدیران امکان نظارت و پایش بر نحوه‎ی به‎کارگیری منابع را داده و از این طریق امکان شناسایی نقاط ضعف سازمانی و بهبود آن‎ها را فراهم می آورد. تاکنون الگوهای متعددی برای ارزیابی عملکرد ارایه شده که هر سازمان با توجه به ویژگی های خود باید از الگویی متناسب استفاده کند. پژوهش حاضر با شناسایی و در نظر گرفتن الزامات ستاد تعزیرات گندم، آرد و نان کشور، الگویی برای ارزیابی عملکرد آن طراحی و به طور آزمایشی برای داده های سال 1386 استفاده شده است. در این الگو که مبنای اصلی آن روش ارزیابی متوازن است، تغییر و تعدیلاتی در انتخاب حوزه ها و گروه های ذی‎نفعان ایجاد شده و مدل مفهومی پیشنهادی برای ارزیابی عملکرد سازمان مورد نظر شکل گرفته است. طراحی این مدل در چهار مرحله تعریف و بیان مسئله و بررسی مبانی نظری و سوابق ارزیابی عملکرد در سازمان های اجرایی کشور، بررسی ماهیت فعالیت ها و ماموریت های ستاد تعزیرات گندم، آرد و نان کشور، مقایسه‎ی خروجی های مراحل اول و دوم برای تدوین مدل مفهومی ارزیابی عملکرد ستاد و در نهایت جاری سازی و طرح تفصیلی نظام انجام شده است. انطباق این الگو با ویژگی های حاکم بر این سازمان امکان بهره برداری مطلوب از نتایج آن را پدید می آورد. فرآیند به‎کار رفته در پژوهش حاضر می تواند راهنمای مناسبی برای سایر سازمان ها در طراحی الگوی بومی ارزیابی عملکرد به‎شمار رود.
    کلیدواژگان: مدل مفهومی، شاخص های عملکردی، تصمیم گیری چند معیاره، ارزیابی عملکرد
  • داود حسینی هاشم زاده صفحه 17
    این مقاله منعکس‎کننده خلاصه یافته های سه پژوهش است (سه مرحله پژوهش در دو سال)، که به‎منظور شناخت عوامل مؤثر بر رضایت شغلی کارکنان بانک صنعت و معدن و ارایه راهکارهایی برای افزایش رضایت شغلی کارکنان بر اساس نتایج هر مرحله از پژوهش، انجام شده است. از مجموع نظریه های مورد بررسی 13 فرضیه استنتاج و مورد بررسی قرارگرفت.
    روش این پژوهش از نوع مطالعه های طولی (نوع پانل) است. این نوع پژوهش‎ها در چند مقطع زمانی صورت می‎گیرد و در این پژوهش هدف این بود که تغییرات رضایت شغلی در طول زمان شناخته شود. جامعه آماری این پژوهش را تمام کارکنان بانک صنعت و معدن تشکیل می‎دادند، و به‎واسطه ی این که این جامعه محدود و کوچک بود، از روش سرشماری استفاده شد، در مرحله اول 618 نفر، در مرحله دوم 735 نفر، و در مرحله سوم 531 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان می‎دهد، در میان متغیرهایی که به‎صورت مستقیم و غیرمستقیم بر رضایت شغلی تاثیر می‎گذارند، متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی که از ترکیب متغیرهای فردی و سازمانی به‎وجود آمده به‎میزان 263/0، بر رضایت شغلی تاثیر دارد. متغیر مشارکت در تصمیم گیری ها درمجموع به‎میزان 326/0، متغیر مناسب بودن جو سازمانی به‎میزان 304/0، متغیر احساس برابری و عدالت به‎میزان 302/0، متغیر ارضای نیازهای زیستی 179/0، ارضای نیازهای اجتماعی 269/0، رضایت از محیط فیزیکی کار 11/0، و رضایت از امکانات رفاهی به‎میزان 11/0 بر رضایت شغلی تاثیر دارند. دو متغیر مربوط به ماهیت شغل یعنی، تضاد نقش و ابهام نقش نیز هر یک به‎میزان 037/0- و 04/0- بر متغیر رضایت شغلی تاثیر منفی دارند.
    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی، ادراک برابری، رضایت شغلی، مشارکت، جو سازمانی، نیازها، بانک صنعت و معدن
  • حسن درویش، نسرین فرزانه دخت صفحه 37
    این مقاله به بررسی رابطه رهبر- پیرو، خلاقیت و انرژی می پردازد. داده های لازم در این پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه از233 نفر ازکارکنان دانشگاه الزهرا جمع آوری شده است. 3 مفهوم اصلی رابطه رهبر پیرو(LMX)، انرژی و خلاقیت مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های به‎دست آمده از این پژوهش، با استفاده از رگرسیون بر تاثیر غیر مستقیم رابطه مدیران بر بروز خلاقیت کارکنان در محیط کار به‎واسطه‎ی انرژی دلالت دارد. پیشنهادهای مطرح شده از یافته های این پژوهش در برگیرنده‎ی راه‎کارهایی به رهبران برای افزایش خلاقیت در محیط کار است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، انرژی، رابطه رهبر، پیرو LMX
  • حسن زارعی متین، سید مهدی الوانی، غلامرضا جندقی، فریدون احمدی صفحه 55
    هدف اصلی این مقاله ارایه الگوی جامع عوامل مؤثر بر توسعه رفتار شهروندی مطالعه موردی شرکت ملی نفت ایران است. جهت دستیابی به این هدف از روش پژوهش توصیفی نوع پیمایشی استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی کارکنان شرکت ملی نفت ایران در سطح ستادی به تعداد 2500 نفر است و تعداد 100 نفر به‎عنوان نمونه آماری طبق فرمول انتخاب شده است. در این پژوهش تاثیر پنج عامل عمده، سبک رهبری مدیران، ویژگی های شخصیتی کارکنان، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی و عوامل ارزشی فرهنگی بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی بررسی شده است. نتایج این پژوهش نشان می‎دهد، سبک رهبری تحول‎آفرین مدیران، ویژگی های شخصیتی کارکنان از جمله ثبات هیجانی، برونگرایی، تجربه‎پذیری، سازگاری و وجدان کاری، ابعادی از فرهنگ سازمانی به‎زعم هافستد از قبیل فرآیندگرایی، کارمندمداری، سیستم باز و کنترل سخت و ابعاد ارتباطی و ساختاری سرمایه اجتماعی، عدالت مراوده‎ای و عدالت اطلاعاتی بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذار هستند. در این پژوهش ساختار سازمانی بر توسعه رفتار شهروندی سازمانی مؤثر نبوده است.
    کلیدواژگان: شرکت ملی نفت ایران، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، سبک رهبری مدیران، ویژگی‎های شخصیتی کارکنان، عوامل ارزشی، فرهنگی، : رفتار شهروندی سازمانی
  • بررسی تاثیر سرمایه فکری بر عملکرد شعب بانک سپه در تهران
    بهنام شهنایی، احمدعلی خائف الهی صفحه 73
  • محمد صادق ضیایی، طاهر روشندل اربطانی، حسن خجسته، حسین مستقیمی صفحه 91
    رسانه های امروزی، اسیر نظام‎های سیاسی حاکم و یا مناسبات اقتصادی نظام سرمایه‎داری بوده و جایگاه و عملکرد مناسب نداشته و تعریف مستدلی از جایگاه و نقش آرمانی رسانه ها نیز در دست نیست. علاوه بر این سرعت تغییرات اجتماعی آن‎قدر بالاست که تعامل رسانه ها با بافت اجتماعی را دچار چالش کرده است. این وضعیت به بحران هویت رسانه ها و نابسامانی رفتاری آن‎ها در حوزه ارتباطات اجتماعی می‎انجامد. نگاه گفتمانی به‎وضعیت حاضر رسانه ها، هویت ابزاری و کارکردهای نامطلوب آن‎ها را نشان می‎دهد. با فراتر رفتن از این ظرفیت‎ها و قابلیت‎های موجود رسانه، به کارکردهای جدیدی باید اندیشید که پژوهشگر سعی دارد تا با نگاه به اثرات متقابل رسانه و محیط اجتماعی در سطح تحلیل کلان گفتمانی به رسالت و نقش رسانه ها و جایگاه آن‎ها در مناسبات اجتماعی آینده (جامعه دانایی) بپردازد. توان سنجی اولیه، نقطه آغاز پژوهش است و بهینه‎کاوی نقش و جایگاه رسانه ها، نقطه عزیمتی است که ترسیم کننده تیپ آرمانی رسانه است. با تاکید بر روش تحلیل گفتمان و با ترسیم فهرستی از موضوع‎ها و واژه های حوزه رسانه، از یک مدل مفهومی استفاده می‎کنیم که خروجی آن، نقش رسانه ها در جامعه‎ی دانایی و مدیریت منظومه‎ای حاکم بر حوزه رسانه هاست.
    کلیدواژگان: رسانه‎های جمعی، مدیریت منظومه‎ای، جامعه‎ی دانایی، فرهنگ ارتباطات رسانه‎ای
  • عباس عباس پور، امیرناصر سجادی نسب، تورج کریمی، حمیدرضا یزدانی صفحه 109
    کم‎تر متغیری به اندازه رفتار شهروندی سازمانی توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. مدیریت تصویرسازی اغلب به‎عنوان رفتاری در مقابل رفتار شهروندی سازمانی مطرح است، بنابراین یافتن رابطه میان این دو متغیر به ظاهر متضاد، می‎تواند زوایای پنهان آن‎ها را آشکار کند. در این مقاله پژوهشگران به‎دنبال یافتن میزان تاثیرگذاری سه تاکتیک مدیریت تصویرسازی شامل تاکتیک‎های متمرکز بر سرپرست، متمرکز بر شغل و متمرکز بر خود بر رفتار شهروندی سازمانی هستند. این پژوهش در یکی از سازمان‎های دولتی انجام شده و از پرسشنامه استفاده کرده است. روش پژوهش آن توصیفی همبستگی و از نوع مدل‎یابی معادلات ساختاری است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد، تاکتیک متمرکز بر خود در عین حال که اثر پایینی در بروز تصویرسازی از جانب فرد دارد، تاثیر به‎سزایی بر بروز رفتار شهروندی سازمانی دارد و ضرورت شناخت این تاکتیک برای مدیران را گوشزد می‎کند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، متمرکز بر خود، متمرکز بر شغل، تاکتیک متمرکز بر سرپرست
  • سید جلیل لاجوردی، علیرضا بوالهری صفحه 127
    برون‎سپاری به‎عنوان یکی از مهم‎ترین ابزارهای توسعه سازمان، ایجاد کننده مزیت رقابتی و افزایش بهره‎وری در دنیای امروز، مورد توجه بسیار قرار گرفته است. با توجه به محدودیت منابع که برای هر سازمانی، هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی وجود دارد، برون‎سپاری فرآیندها می‎تواند روشی جهت بالا بردن کارآیی و فعالیت در عرصه های گسترده‎تر‎ی برای سازمان‎ها باشد. در این میان، گاهی سازمان مجبور به برون‎سپاری جزئی یا کلی فرآیند خود است. این مقاله ابتدا به بررسی مدل‎های مختلف برون‎سپاری که تاکنون ارایه شده است، می‎پردازد. سپس سعی شده است با در نظرگرفتن اهمیت برون‎سپاری برای سازمان‎ها، مدلی برای انتخاب فرآیندهای مورد نظر ارایه شود. این مدل با استفاده از چارچوب کارت امتیاز متوازن و کمک گرفتن از مفهوم ماتریس استراتژی های برون‎سپاری، روشی را جهت شناسایی فرآیندهای مناسب برون‎سپاری در فضای کسب و کار ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: کارت امتیاز متوازن، ماتریس استراتژی‎های برون‎سپاری، برون‎سپاری
  • اصغر مشبکی، علیرضا پویا، مهدی منظری حصار صفحه 143
    این مطالعه به‎دنبال بررسی رفتاری به‎نام پافشاری بر تعهدات در سازمان‎های بخش عمومی است. در این پدیده تصمیم‎گیرندگان با وجود دریافت بازخورها و اطلاعات منفی از نتایج تصمیمات اولیه خود بر ادامه دادن آن تاکید دارند. نظریه های مختلفی درصدد تبیین این پدیده هستند که با دو رویکرد متفاوت به این رفتار می‎نگرند. دسته اول شامل نظریه هایی است که این رفتار را غیرعقلایی و ناقص و دسته دوم آن را عقلایی می‎داند. در این مطالعه نسبت به‎وجود چنین رفتاری در سازمان‎های دولتی و نظریه هایی که آن را توجیه می‎کند، تحلیلی میدانی انجام شد. بدین جهت وزارت بازرگانی به‎عنوان مورد مطالعه انتخاب شده است و نمونه‎ای از مدیران این وزارتخانه گزینش شدند. پرسشنامه‎ای که روایی و پایایی آن تایید شده است، در اختیار نمونه قرار گرفت و داده ها جمع آوری شده است. برای تحلیل و آزمون فرضیه های معادله رگرسیون خطی متناسب با موضوع طراحی شد. نتایج تحلیل نشان می‎دهد، نظریه های خود توجیهی، عامل و تقرب اجتناب توجیه کننده پدیده پافشاری بر تصمیمات اولیه در بخش دولتی ایران محسوب می‎شود.
    کلیدواژگان: نظریه خود توجیهی، رفتار پافشاری بر تعهدات، نظریه امید، نظریه گزینه واقعی، نظریه تقرب و اجتناب، تصمیم‎گیری، نظریه انتظار، نظریه عامل
|
  • Page 1
    Organizations need resource to operate and promote the situation, which is a costly process. In other hand, governmental organizations are responsible for using these resources. Performance evaluation makes it possible for managers to control and supervise resource's usage and trough this process realize weakness points and improve them. To this purpose several models have been generated that any company according to its features selects a suitable model. This paper has presented a method to performance evaluation of wheat, flour and bread punishment enterprise by recognition this entity and its requirements and run the model for data gathered in 1386. This model is based on BSC method, but has changed and modified field and stockholder selection to suggest a conceptual model for this entity. Model design has 4 stages: 1) problem definition, literature study and background review in executive organizations, 2) punishment organization recognition and investigation it's nature and operation, 3) comparison of results of stage 1 and 2 to determine the model and 4) finally run and implementation of evaluation system. Consistency of the model with organization characteristics led to desirable consequences. This process is a suitable guideline for other companies.
  • Page 17
    This article reflects a review of the findings of three research projects that have been done throughout two years to study factors influencing job satisfaction among employees of the Bank of Industry & Mine (benk-e-sanat va madan). It also opens new suggestions to improve job satisfaction (JS) among the target group of the study. Out of all theories reviewed and used in the study, 13 hypotheses was extracted and tested. In terms of time direction, the study is a longitudinal study with a panel design. In this view, the study is an endeavor to analyze variation of job satisfaction by the time. The statistical population of this research consists of all employees of the Bank of Industry and Mine. Thus, this paper shows the results of a population study that has surveyed respondents during three phases: phase I (n= 618), phase II (n= 735) and phase III (n= 531). The research results shows that among all variables/ factors directly or indirectly influencing job satisfaction, respondent's "socio-economic status (SES)", composed of some individual and organizational variables, affects significantly job satisfaction (?= 0.263). Dependent variable of this study (JS) is also explained significantly by other influencing factors in this way: "participation in decision-making" (?= 0.326), " organizational climate" (? = 0.304), "equality perception" (? = 0.302), "satisfaction with bio-physical needs" (? =0.179), "satisfaction with social needs" (? = 0.269), "satisfaction with physical environment" (? = 0.11), and "satisfaction with welfare- related facilities" (? = 0.11). Moreover, two variables concerning the nature of job, namely "role conflict" and "role ambiguity," do not provide strong support for the JS among the surveyed employees of the bank (? = -0.037,? = -0.04 respectively).
  • Page 37
    This study examined how leaders create the impetus for creativity at work. 235 employees occupying a variety of jobs in Alzahra University completed surveys to assess their perceptions of the quality of their relationship with their leader (LMX), their level of energy, and their creative work involvement. SEM and regression analyses showed that LMX was positively related to employee's feelings of energy, which in turn were related to a high level of involvement in creative work. Factors that leaders should take into consideration in promoting follower's creative behaviors are discussed.
  • Page 55
    The main purpose of this paper is formulating the comprehensive model for identify factors that impact on develop of organizational citizenship behavior in Iranian Petrol National Firm. To achieve the purpose mentioned above, questionnaire survey method is used. Participant in this research are 2500 people in staff of firms and 100 people are selected as sample. In this research is examined impacts of five factors such as leadership, personality, Structural, cultural and Value Factor on develop of OCB. Results indicate that OCB is high in units that their manager is used transformational stale, their employee have personality trait such as emotional stability, extraversion, openness, agreeableness and conscientiousness, also their organizational culture was process oriented, employee Oriented, have an open system and loose control. Finally finding in this research is shown that Social capital and organizational justice enhance OCB in organizations.
  • Page 91
    Nowadays, media is under domination of political regime & capitalist system that leads media to unsuitable status and malfunctions. So there is not any reasonable definition of ideal function. Rate of social changes challenges any interaction between media & social context. Discursive point of view reveals media identification crisis & its instrumental function. Considering media competencies & capacities as readiness analysis is the backbone to synthesize roles for media in Wise society. We benchmark this mission to design ideal type of media system. Emphasizing on discourse analysis method, we substitute topics & arrange priorities of media discipline in a conceptual Macro-model. This order represents solar system logic for different mediums & suggests systemic management for this solar system order of media domain. In this system, every media module is a planet in its orbit according with others to cover new life style needs.
  • Page 109
    Organizational citizenship behavior drew a great attention from researchers recent years. Impression Management usually consider as a behavior in contrast with OCB. So finding a relation between these two apparently opposite variable could reveal their concealed aspects. In this paper researchers are trying to find the impact of three impression management tactics including supervisor focused tactic, job focused tactic, self focused tactic on OCB. We supposed impression management as a motivation for extra role behavior. This research has been done in one of governmental organization in gas industry, questionnaire has been used and the Research method descriptive is correlation and Structural equation modeling for better result also has been used. The result shown just self focused tactic has a great impact on OCB so the importance of understanding all three tactics and differentiating between them is recommended specially for managers.
  • Page 127
    Outsourcing, as the primary tool for organizational development, competency advantages and productivity enhancer, has been in attention more than ever. Considering the limited resources of every organization, either in public section or in private, outsourcing can be a superior approach to increase efficiency and to expand work in other fields. Organizations might outsource their processes partially or completely. This paper, first examines different models of outsourcing which has been presented before. Then, considering the importance of outsourcing, a model to select candidate processes for outsourcing has been defined. This model will define candidate processes using balanced score card approach and sourcing matrix.
  • Page 143
    In this research, we surveyed the behavior of escalation of commitment in common organization. In this phenomenon, decision maker, despite receiving negative information and feedbacks from owns primal decision results, still committed to it. Some theories which explains this phenomena, views it with two approaches. The first approach provides dysfunctional and flaw, and the other logically. In this research, we surveyed this behavior and related theories on governmental organizations. The ministry of commerce in Iran was selected as a case study, and a sampling selected randomly at management levels. A questionnaire was given to them and was gathered data. For analysis and hypothesis test linear regression equation was developed. The result shows that the Self justification, Agent and Approach-avoidance theories explain escalation of commitment phenomena on governmental section in Iran.