فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 9 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بزرگ اشرفی، محمود دباغی‎پور صفحه 1
    اداره سازمان‎ها در ایران عموما به روش‎های قدیمی وبا استفاده از ساختارهایی که ریشه آنها به ابتدای قرن بیستم بر میگردد شباهت دارد. ساختارهای وظیفه‎ای و هیدرولیک باعث گردیده که بهره‎وری و هماهنگی سازمان‎های امروزی در ایران پایین بوده و اکثرا درگیر کیفیت متغیر، قیمت و هزینه های بالا باشند. تغییرات سریع در دو دهه اخیر بخصوص در زمینه تکنولوژی اطلاعات و نظام‎های هوشمند نحوه «اداره، مدیریت و رهبری» سازمان‎ها را دگرگون ساخته است. برای رهایی از تنگناهای مذکور، روش‎های بهبود توصیه گردیده است. در این پژوهش تاثیر اجرای روش‎های بهبود بر نگرش‎های شغلی و جو سازمانی کارکنان در یک شرکت تولیدی با استفاده از پرسشنامه استاندارد مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان می‎دهد که اجرای روش‎های بهبود تاثیر قابل توجه‎ای در نگرش‎های شغلی کارکنان اداری و بویژه فنی داشته، لیکن شاخص‎های جو سازمانی آنان کاهش یافته است. همچنین اجرای روش‎های بهبود تاثیر بسیار اندکی بر نگرش‎های شغلی مدیران گذاشته است.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، _ EFQM، سیستم پیشنهادها، نگرش‎های شغلی، ایزو
  • میترا دانایی، عبدالعظیم آجیلی صفحه 15
    ارزشیابی دوره آموزشی (واژه پردازی) ضمن خدمت طرح تکفا(توسعه کاربردی فناوری اطلاعات) از دیدگاه کارکنان جهاد کشاورزی هدف اصلی این پژوهش بوده است. این پژوهش، توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری آن را 100 نفر از کارکنان وزارت جهاد کشاورزی که در دوره آموزشی واژه پردازی شرکت داشته اند، تشکیل داده بودند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و به روش سرشماری جمع آوری شد. متغیر وابسته، «اثربخشی» دوره آموزشی واژه پردازی، و متغیرهای مستقل شامل: جنسیت، سن، تحصیلات، سنوات خدمت، ارایه روشن اهداف و سرفصل های آموزشی، رضایت از مربیان و آموزشگران دوره، محتوای آموزشی، روش آموزشی، محیط و امکانات آموزشی بوده است. ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای مورد مطالعه، به طور متوسط 84 درصد شد. بین «اثربخشی» دوره آموزشی واژه پردازی طرح تکفا، با متغیرهای شخصی سن و سنوات خدمت رابطه منفی و معنی داری وجود داشت؛ اما با میزان تحصیلات افراد مورد مطالعه رابطه معنی داری دیده نشد. هم چنین، با متغیرهای رضایت از آموزشگران، محتوا و روش ها و وسایل کمک آموزشی با 99 درصد اطمینان، و با ارایه روشن اهداف و سرفصل های دوره با 95 درصد اطمینان، رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. ولی، با متغیر محیط و امکانات دوره رابطه معنی داری دیده نشد. بین میانگین دو گروه زن و مرد شرکت کننده در دوره آموزشی، از نظر «اثربخشی» آموزش با 95 درصد اطمینان تفاوت معنی داری وجود داشت.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، امکانات)، _ آموزشگران، روش، آموزش ضمن خدمت، ویژگی‎های آموزش (اهداف، محتوا، اثربخشی
  • رضا رسولی، بهنام شهایی *، مهناز صفایی صفحه 27

    نیت ترک خدمت، میل ارادی افراد برای پایان دادن به همکاری در یک سازمان است. با آنکه این نیت ممکن است هیچگاه عملی نشود، لیکن امکان دارد که این نیت تاثیر خود را در قالب هایی چون غیبت، اهمال، خرابکاری و مانند اینها نشان دهد. یکی از راه های جلوگیری از ترک خدمت و پیامدهای آن، شناسایی عواملی است در تحریک نیت های ترک خدمت افراد نقش دارند. نتایج این تحقیق میدانی در نمونه 187 نفری از کارکنان سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور گویای آن بود که حمایت سازمانی ادراک شده، نقض قرارداد روان‎شناختی، عدالت توزیعی، رضایت شغلی، و تعهد احساسی بر نیت ترک خدمت تاثیر معناداری دارند؛ هرچند تاثیر عدالت رویه ای معنادار نبود. طبق نتایج، می توان 54 درصد از واریانس نیت ترک خدمت افراد را به عوامل مذکور نسبت داد. از طرفی، مشخص گردید که تعهد احساسی، و رضایت شغلی، دو متغیر میانجی در روابط سایر متغیرها با نیت ترک خدمت هستند. دلالت های نظری و عملی این تحقیق در بخش پایانی آورده شده است.

    کلیدواژگان: عدالت توزیعی و رویه‎ای، رضایت شغلی، دانشگاه پیام نور، _ حمایت سازمانی، قرارداد روانی، تعهد، : ترک خدمت
  • حبیب‎ا.. سالارزهی، حبیب ابراهیم پور * صفحه 43

    اداره امور عمومی به عنوان یک حوزه علمی بین رشته‎ای در طی سال‎های پایانی قرن نوزدهم به مجموعه رشته های آکادمیک دانشگاهی اضافه گردید و بنیان‎های اولیه نظری مدیریت دولتی به صورت پراکنده و ناهمگون تحت تاثیر کاوش مباحث کشور داری و اداره امور عمومی از رشته های علوم انسانی بویژه فلسفه، علوم سیاسی، جامعه شناسی و اقتصاد به عاریت گرفته شد. گستردگی و پراکندگی حوزه اداره امور عمومی از یک سو و طفولیت حوزه علمی مدیریت دولتی در سال‎های پایانی قرن نوزدهم، ماهیت این رشته نوپا را با بحران هویت مواجه ساخت و به طرح نظریه و ایده های مختلف و رقیب در فلمرو اداره امور عمومی منجر گردید. مقاله حاضر کنکاشی در مسیر تحول در ادبیات مدیریت دولتی و تلاشی در راستای یکپارچه سازی و انسجام بخشیدن به مبانی نظری اداره امور عمومی است. در مقاله حاضر سعی بر است تا نظریه ها و اندیشه های صاحبنظران مدیریت دولتی در فاصله زمانی دهه های پایانی قرن نوزدهم تا آغاز هزاره‎ی سوم در سه پارادایم مدیریت دولتی کلاسیک، مدیریت دولتی نوین و حکمرانی خوب قالب گذاری گردد در این سنخ شناسی، پارادایم‎ها بر اساس ترتیب زمانی از اواخر قرن نوزدهم به تدریج شکل گرفته اند و پس از دگرگونی، پارادایم‎های جدید جایگزین پارادایم‎های قبلی شده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی سنتی، مدیریت دولتی نوین، حکمرانی خوب، _ پارادایم
  • سعیدرضا عاملی، مرضیه خلقتی صفحه 63
    با ظهور فضای مجازی و توسعه جهان داده ها و اطلاعات، شهرهای مجازی به عنوان شکلی جدید از مدیریت شهر در لایه ها و قلمروهای مختلف مطرح شدند. دو نوع از هشت نوع شهر مجازی، شهرهای مجازی توریستی و تاریخی هستند که در این مقاله راهبردهایی برای طراحی و مدیریت آنها بر اساس نیازسنجی توریست های تهران ارائه شده است. چارچوب نظری این مقاله مبتنی بر پارادایم دو جهانی شدن ها، دوفضایی شدن ها و بهره گیری از تئوری حکمرانی خوب شهری است. برای استفاده از تئوری حکمرانی خوب در عرصه توریسم شهری شاخص‎های هشت گانه آن باز تعریف و در نهایت جدولی از نیازهای فرضی توریست ها در سه سطح توریسم درون شهری، برون شهری و خارجی ترسیم شد که با استفاده از روش پیمایش (پرسشنامه آن لاین) مورد آزمون قرار گرفت. نتایج این تحقیق، جدولی از اولویت نیازهای توریست های شهر تهران را نشان می دهد که مبنای ارائه راهکارهای نهایی برای طراحی و مدیریت شهر مجازی توریستی تاریخی تهران است.
    کلیدواژگان: جاذبه‎های مادی و معنوی، _ دوفضایی شدن ها، شهر مجازی، توریسم مجازی، : دوجهانی شدن‎ها، حکمرانی خوب شهری
  • رحیم قربانی، ندا نفری، سیمین رضایی * صفحه 83

    هدف پژوهش حاضر «بررسی رابطه بین شفافیت نقش و تعهد شغلی مسئولین گروه شعب بانک کشاورزی تهران» بوده و سوالات تحقیق با درنظرگرفتن تئوری نقش، منابع موجود در زمینه نقش، شرح وظایف و قوانین اداری موجود و همچنین ابعاد چهارگانه تعهد شغلی (وابستگی حرفه‎ای، وابستگی سازمانی، پایبندی به ارزش‎های کار، مشارکت شغلی) تهیه شد و نظر مسئولین گروه شعب بانک کشاورزی تهران با توجه به عوامل جمعیت شناختی همچون: جنسیت، سن، وضعیت تاهل، سابقه خدمت، مدرک تحصیلی بررسی شد. این پژوهش از نظر روش تحقیق استفاده شده، توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف از نوع پژوهش‎های کاربردی محسوب می‎شود. جامعه آماری شامل 227 نفر از مسئولین گروه شعب بانک کشاورزی تهران درسال 1389 بود. با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی ساده، تعداد 150 نفر نمونه انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه شفافیت نقش و پرسشنامه تعهد شغلی بود. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی رتبه‎ای اسپیرمن) صورت پذیرفت و نتایج و پیشنهادات براساس آن استخراج گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین شفافیت نقش و تعهد شغلی مسئولین گروه بانک کشاورزی تهران رابطه معنا داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شفافیت نقش، تعهد شغلی، بانک کشاورزی
  • حسن میرزایی اهرنجانی، آرین قلی پور، محمدقلی میناوند، حسین منصوریان * صفحه 99

    مطالعات متعددی درباره سنجش اعتبار منابع خبری از اوایل دهه 1950 میلادی در جهان صورت گرفته و محققان از زوایای گوناگون انواع مختلف منابع خبری را مورد تحقیق و بررسی قرار داده‎اند. نتایج تحقیقات بیانگر آن است که اعتبار مفهومی چند بعدی است و صرفا با در نظر گرفتن ابعاد متفاوت آن است که می‎توان از نتیجه مطالعات درباره سنجش اعتبار منابع خبری اطمینان یافت. پژوهش حاضر با توجه به متغیرهای پنهان اعتبار، دنبال پاسخ به این سوالات اساسی است که: مولفه های اصلی که بر پایه آن‎ها می‎توان اعتباربرنامه های خبری تلویزیون را سنجید کدام است؟ آیا بین این مولفه ها و اعتبار رابطه معناداری وجود دارد؟ مخاطبان نسبت به اعتباربرنامه های خبری تلویزیون چه ادراکی دارند؟ بر این اساس، ابتدا فهرستی از ابعاد اصلی اعتبار شناسایی شد و سپس با مرور کامل تحقیقات قبلی نشانگر‎های هر یک از ابعاد تعیین گردید. در مرحله بعدی، با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله‎ای، 1013 پرسشنامه در جامعه آماری شامل کلیه افراد بالای 15 سال ساکن در مناطق 22 گانه تهران، توزیع و داده های تحقیق جمع آوری شد. در نهایت با استفاده ازتکنیک‎های آماری تحلیل عاملی تاییدی، رگرسیون چندگانه و آزمون t تک نمونه‎ای، داده های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله، بر وجود رابطه قوی میان اعتبار و ویژگی های پیام، منبع، مخاطب و عناصر انسانی مدل ارتباطی دلالت دارد.

    کلیدواژگان: اعتبار رسانه‎ای، برنامه‎های خبری، سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • روح الله نوری، حسن عابدی جعفری، داوود فیرحی، ابوالحسن فقیهی، غلامرضا طالقانی صفحه 117
    خلا تئوری مدیریت عمومی متناسب با نظریه دولت جمهوری اسلامی در محافل آکادمیک، اجرایی، سیاستگزاری و تصمیم گیری احساس می شود. چرا که به نظر می رسد بین دولت و مدیریت عمومی ارزش های مشترکی وجود دارد. مسئله ای که این مقاله درصدد بررسی آن است. برای این منظور با استفاده از تجزیه و تحلیل تاریخی تطبیقی، ارتباط و تناظر تاریخی دولت و مدیریت عمومی در غرب و ایران بررسی شد. سپس ارزش های مشترک بین نظریات دولت و مدیریت عمومی استخراج و مدل سازی گردید. در پایان پیوند دولت و مدیریت عمومی در غرب و ایران بر اساس ارزش های مورد تاکید در دو نظریه تبیین شد. نتیجه این بررسی ها نشان داد؛ اولا، بین نظریه های دولت و مدیریت عمومی تناسب زیادی وجود دارد. ثانیا، نظریه های دولت و مدیریت عمومی در غرب برای مسائل، شرایط و نیازهای آن جوامع بوده و با هم تناسب زیادی دارند. ثالثا، تا زمان ورود ایران به انقلاب مشروطه و آغاز دگردیسی نظریه دولت در ایران، بین نظام سیاسی و مدیریت عمومی تناسب برقرار بوده اما از آن زمان به ویژه با مطرح شدن حاکمیت دینی از یک سو و حاکمیت دموکراتیک و قانونی از سوی دیگر، تناسب بین دولت و مدیریت عمومی دچار چالش شده و هنوز هم به قرار و ثبات مشخصی نرسیده است. چالش هایی پیش روی تئوری مدیریت عمومی متناسب با دولت جمهوری اسلامی وجود دارد که مورد اشاره قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدیریت عمومی، ایران، : دولت، تاریخی، تطبیقی، _ غرب، ارزش های مشترک
|
  • Bozorg Ashrafi, Mahmood Dabbaghipour Page 1
    Administration of organizations in Iran generally is similar with one that uses old management techniques and organizational structures which its roots goes backs to the beginning of 20th century. The functional view and hydraulic structures have caused Iranians organizations with low productivity and cooperation. As result, they are involved with unreasonable and fluctuating level of quality, high finished cost and overheads. On the other hand, substantial and rapid changes in the today’s world, especially in the past two decades in the area of information technology and expert systems have caused major changes in the way of administration, management and organizational leadership. To overcome such difficulties related to the traditional view, improvement methods have been suggested in the management literature. This paper aim to evaluate effects of implementation of such methods on the organizational climate and job attitude from personnel point of view by using a standard questionnaire in a sample production organization. Findings shows that implementation of improvement methods had considerable effect on technical and administrative personnel but very little on the managerial staff.
    Keywords: EFQM, Job Attitude, ISO, Organizational Climate., Suggestion System
  • Mitra Danaee, Abdolazim Ajili Page 15
    The goal of this study was to evaluate Word's in–service training of Takfa project (Development and Use of Information and Communication Technology Plan) via ministry of Jihade agricultural staff perspective. The methodological approach was Survey Research and the target population was one hundred (100) of staff in Jihad agricultural ministry who had attended in Word's in–service training program. Necessary information gathered via questionnaires. Dependent variable was Word's short-term effectiveness of Takfa project and independent variables were: gender, age, level of education, career, clear presentation of educational objectives and syllabuses, staff satisfied with educators, content, method and facility of education. The cronbach alpha average was 84 percent. The main results were as followed: results taken from computing correlation coefficient showed negative and statistically meaningful relation between the Word's short-term effectiveness of Takfa project and age, career. There was positive and statistically meaningful relation between the staff satisfied with educators, content and method of education with 99 percent of surety; Also, clear presentation of educational objectives and syllabuses with 95 percent of surety and Word's short-term effectiveness of Takfa project. Results taken from comparing mean, showed meaningful difference between the males and females groups attending in the Word's short-term effectiveness of Takfa project with 95 percent of surety.
    Keywords: Evaluation, Facility)., In, Service Training, Method, Educators, Content, Education Characteristics (Objectives, Effectiveness
  • Reza Rasouli, Behnam Shahaei, Mahnaz Safaei Page 27

    Intention to Leave (ITL) is defined as employee voluntary tendency to terminate employment in his/ him organization. Indeed, this intention might not occur really, but its effects can be seen in forms of absence, lassitude, and sabotage. Identifying antecedents or drivers, is one of the ways to prevent ITL and its effects. Present research results in 187 employees of Payam-e-Noor University showed that perceived organizational support (PCV), psychological contract violation (PCV), distributive justice (DJ), job satisfaction (JS), and affective commitment (AC) have significant impacts on ITL; but procedural justice (PJ) didn’t showed significant relationship to ITL. Also, it can be attributed 54 percent of ITL variance to above mentioned factors. Finally, it is observed that JS and AC are two mediators in other factor relationship with ITL.

    Keywords: Commitment, Job Satisfaction, Intention to Leave, Psychological Contract Violation, PNU., Organizational Support, Justice
  • Habibollah Salarzehi, Habib Ebrahimpour Page 43

    Since the evolution of Public administration as an academic and scientific discipline, different competitive approaches have come forward in this area. Public administration as a profession, a scientific field and a political process; or, public administration as an area totally distinguished from business management; and legal, political and administrative approaches towards public administration have resulted into accumulation of irrelevant theories and concepts in public administration realm, engulfing this subject into identity crisis. In order to emancipate this field from its present identity crisis various scholars of public administration have attempted to regularize and organizing the concepts and theories of this field. The present work is an investigation in theories and paradigms of public administration; and the writers have tried to study the evolutionary process of public administration from inception to its present situation. In this regard, the concepts and theories of public administration have categorized into three paradigms: Traditional Public Administration paradigm, New Public Management paradigm and finally the new paradigm of Good Governance. To be noted, in this typology, these paradigms have gradually come into being since ninetieth century in a chronicle order and after transformation, new paradigms have replaced the previous ones.

    Keywords: New public Management, Paradigm, Traditional Public Administration, Good Governance.
  • Saied Reza Ameli, Marzieh Khelghati Page 63
    With the advent of cyberspace and development of data and information, virtual cities were presented as new forms of city management in different layers and territories. Historic and Tourism virtual city are among eight types of virtual cities. In this article some guidelines were presented in order to design and manage them based on Tehran tourist's need assessment. Theoretical framework of this article is based on Dual globalization paradigm and use of Good Urban Governance theory. For using this theory at urban tourism area, its eight indexes were redefined and finally a three - levels table of hypothetical needs including intercity tourist, intercity tourist and international tourist, constructed. These hypothetical needs were tested by using survey method (online questionnaire). The results of this research, showed the priority needs of Tehran tourists based on which final guidelines for designing and management of Tehran historic tourism virtual city were presented.
    Keywords: City, E Tourism., Dual speciation, Good city Governance, E, Dual globalization
  • Rahim Ghorbani, Neda Nafari, Simin Rezaei Page 83

    The purpose of the present study was to determine the relationship between role clearness and occupational commitment of branch team managers in Tehran Agricultural Bank. Research questions were provided and developed considering role theory, existent resources toward role, present job description. The opinions of branch team managers in Tehran Agricultural Bank according to demographic variables like: sex, age, marital status, experience and education level were studied. This research was descriptive and correctional type in the side of research method and the side of goal was the kind of applied researches. Research population was 227 of branch team managers in Tehran Agricultural Bank districts in 1389 year. The method of sampling was “classified random sampling” sample size included 150 persons. For data gathering questionnaire of role clearness and questionnaire of occupational commitment were used. For data analysis, both descriptive and inferential statistics containing (Spearman correlation coefficient) were used and the conclusions and recommendations were extracted.

    Result

    Findings indicate that there are significant relationships between role clearness and job commitment among of branch team managers in Tehran Agricultural Bank.

    Keywords: Job Commitment, Agricultural Bank., Role Clearness
  • Hasan Mirzaei Ahranjani, Aryan Gholipour, Mohammad Gholi Minavand, Hossein Mansorian Page 99

    Several studies and researches have been conducted in the world since 1950 to assess and evaluate the media news credibility, and in this regard the researches tried to investigate the media news from different angles. The finding of any such researches and studies quite indicate that the credibility is a multidimensional construct and thus, a reliable and successful survey in this connection is fully dependent on a multidimensional approach towards the matter in question. The present research is going to answer to some basic questions with due regard to the latent variables of the credibility, and those basic questions are to include: What are those variables upon which the credibility of TV news program are to be assessed? Is there any meaningful relationship between those variables and media credibility? How do audiences perceive the credibility of TV news program? To achieve this, first, the principal dimensions of credibility have been determined. In the next step the author used the multistage sampling method and distributed 1013 questionnaire to collect the research data. Finally, by using “confirmatory factor analysis”, “multiple regressions” and “one sample t test”, the collected research data have been analyzed. All of findings in this research fully indicate of a meaningful relationship between the credibility and the message, source, audience and human factor of communication model characteristics.

    Keywords: Media, Communications, Television, Credibility, News
  • Roohallah Noori, Hassan Abedijafari, Davoud Feirahi, Abolhasan Faghihi, Gholamreza Taleghani Taleghani Page 117
    Lack of public administration theory for Islamic Republic State in academic, administrative, Policy and decision making fields are felt. Why, it seems that between the State and public administration are common values. This paper seeks to investigate this issue. For this purpose, using comparative-historical analysis first, the historical relations and correspondence between state and public administration in the West and Iran were investigated. Second, The common values between the theories of state and public administration was extracted and modeled. Third, the relationship between state and public management in the West and Iran based on the values emphasized in both theories was explained. The results showed; first, there is correspondence between the theories of state and public administration. Second, theories of state and public administration in the West established for the problems, conditions and needs of its societies. Third, until the Constitutional Revolution and the transformation of state theory, has been correspondence between public administration and political system, But since then, especially with raising of religious rule on the one hand and democratic and legal governance on the other hand, proportionality between the state and public administration have been challenged. Accordingly, some of the challenges of public administration theory appropriate for the Islamic Republic state have been mentioned.
    Keywords: Iran, Common Values, Comparative, Historical., State, West, Public Administration