فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال دوم شماره 5 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقصود امیری، سمانه جهانی صفحه 5
    به‎منظور مدیریت مناسب یک زنجیره تامین، ‎ارزیابی و انتخاب تامین‎کنندگان از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. این مسئله در واقع یک مسئله تصمیم‎گیری با معیارهای چندگانه است که در آن عمل تصمیم‎گیری بر اساس یک سری معیارهای کیفی و کمی صورت می‎گیرد. از میان روش‎های مطرح در این حوزه، تجزیه و تحلیل سلسله‎مراتبی (AHP) روش مناسبی برای تصمیم‎گیری است. این روش بر پایه یک ساختار سلسله‎مراتبی استوار است و از طریق تشکیل ماتریس‎های مقایسات زوجی، تصمیم‎گیری می‎کند. علاوه‎بر مزایایی که این روش نسبت به سایر روش‎های تصمیم‎گیری دارد، ولی زمانی‎که معیارها دارای وابستگی باشند، روش AHP چندان مناسب نخواهد بود. تجزیه و تحلیل پوششی داده ها (DEA) ابتدا به‎منظور سنجش کارایی مطرح شده است. این مدل می‎تواند از طریق محاسبه کارایی، به‎عنوان یک روش تصمیم‎گیری برای حل مسایل تصمیم‎گیری با معیارهای چندگانه (MCDM)، نیز مورد استفاده قرار گیرد. این مقاله ضمن در نظر گرفتن ویژگی های روش‎های AHP و DEA به ارایه روشی ترکیبی از این دو روش (DEA/AHP) برای انتخاب تامین کنندگان می‎پردازد. این روش یک رتبه‎بندی کامل برای انتخاب تامین‎کنندگان بر اساس عملکرد آن‎ها ارایه می‎کند. روش ارایه شده چه زمانی که معیارها کمی یا کیفی باشند، مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل سلسله‎مراتبی، معیارهای کیفی و غیر قطعی، تجزیه تحلیل پوششی داده‎ای غیر قطعی، ارزیابی و انتخاب تامین کننده
  • جعفر رزمی، رضا توکلی مقدم، فریبرز جولای، بابک یاری صفحه 19
    قابلیت ردیابی به‎عنوان یک الزام از سوی دولت ها و مشتریان اکثر محصولات تولیدی مطرح است. این قابلیت رکن اساسی سیستم های کیفیت است و سیستم های اطلاعاتی مربوط به آن نقش عمده ای در تغذیه اطلاعاتی سیستم های زنجیره‎ی تامین دارند. هدف این مقاله ارایه یک مدل مفهومی جامع و مرجع با رویکرد مدل‎سازی ساخت یافته جهت توسعه و پیاده‎ سیستم های ردیابی در سطح زنجیره تامین است که فارغ از ابعاد زنجیره‎ی تامین، دامنه تعریف آن، تنوع محصولات و فرآیندهای تولیدی مربوط بتواند پشتیبانی لازم را از برگزاری طرح های فراخوان محصولات تولیدی به‎عمل آورد، الزامات مربوط به تضمین کیفیت محصولات را در حوزه ردیابی پوشش دهد، امکان مدیریت پیشگیرانه و مؤثر مواد و فرآیندهای تولیدی را فراهم آورد، بهینه سازی مدیریت زنجیره‎ی تامین و راهکارهای ارایه شده در این زمینه را پشتیبانی کند، پشتیبانی لازم را در تغذیه اطلاعاتی سایر سیستم های زنجیره‎ی تامین به عمل آورد و تعاملات چند زنجیره‎ی تامینی را پوشش دهد. روش پژوهش به‎کار گرفته شده به‎طور اساسی بر تفکر عمیق استوار مبتنی بر مطالعات موردی منتشر شده، نظرات مدیران عملیاتی، و توسعه دهندگان سیستم های اطلاعاتی است و در پی ارایه تصویری کامل از موجودیت های سیستم ردیابی در سطح زنجیره‎ی تامین به‎صورت مجتمع و یکپارچه می باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت ردیابی، مدل‎سازی ساخت یافته، مدیریت زنجیره‎ی تامین، سیستم اطلاعاتی
  • محمود صارمی، حمیدرضا افشاری صفحه 43
    این پژوهش با توجه به دگرگون شدن محیط عملیاتی سازمان ها و نیاز به تغییر اساسی و در کوتاه‎مدت به جهت سازگاری قابلیت های درون سازمانی با فرصت های به‎دست آمده، تدوین شده است. از آنجایی که همر و چامپی تخمین زده اند که 50 الی 70 درصد سازمان ها در تلاش خود برای دستیابی به مزایای بازمهندسی فرآیند کسب‎وکار با شکست مواجه شده اند؛ بنابراین، یک پیش ارزیابی با صرف زمان و هزینه کم از وضعیت فرآیند موجود که لزوم اجرای بازمهندسی فرآیند کسب‎وکار را نمایان سازد، می تواند به تصمیم گیری مدیریت ارشد سازمان در این خصوص کمک کند. در این پژوهش شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا)، به‎صورت موردی بررسی شده، با روش ماتریس ارزش/ هزینه، فرآیند کلیدی شرکت تعیین شده است. سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه وضعیت فرآیند تامین تجهیزات آن شرکت مورد ارزیابی قرار گرفت. فرض صفر اصلی پژوهش مبنی بر نبود هر گونه شکافی بین وضعیت موجود فرآیند با وضعیت در بهترین عملکرد، رد شده وجود شکاف فرآیندی مشخص شد.
    کلیدواژگان: شکاف فرآیندی، بهترین عملکرد، بازمهندسی فرآیند کسب‎وکار، تامین تجهیزات
  • مهدی طلوع، سمانه جوشقانی صفحه 59
    در حالی‎که مدل های متداول تحلیل پوششی داده ها اهداف جداگانه ای را برای هر واحد تصمیم گیری قرار می دهند، مدلی با عنوان مدل تخصیص ورودی متمرکز ارایه شده است که در آن یک تصمیم گیرنده ی متمرکز وجود دارد که به همه ی واحدهای در حال فعالیت نظارت می‎کند. هدف اصلی در این مدل، بهینه سازی مجموع مصرف ورودی و مجموع تولید خروجی است. در این مقاله ابتدا مدل تحصیل خروجی متمرکز بیان می شود که به بهینه سازی مجموع تولید خروجی می پردازد. سپس در ادامه مدلی با ترکیب مدل های تخصیص ورودی متمرکز و تحصیل خروجی متمرکز پیشنهاد می شود. همچنین در انتها مثال هایی برای نتایج این مدل ها ارایه می شوند.
    کلیدواژگان: تخصیص ورودی متمرکز، تحلیل پوششی داده ها، تحصیل خروجی متمرکز، مدل شعاعی، کارایی
  • محمدرضا علیرضایی، محمدرضا رفیعی ثانی صفحه 83
    روشAHP/DEA برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده، از کارهایی است که در زمینه ی ترکیب دو مقوله ی تحلیل پوششی داده ها (DEA) و فرآیند تحلیل سلسله‎مراتبی (AHP) انجام شده است. این روش ایده ای جدید در زمینه ی ترکیبDEA وAHP است که توانسته با ترکیب نقاط قوتDEA وAHP به رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده (DMU) بپردازد. با این وجود، دراین روش مشکلاتی از جمله منطقی نبودن مقایسه‎ی دو واحد تصمیم گیرنده در یک مدلDEA، عدم رتبه بندی کامل و عدم مطابقت با رتبه بندیDEA در حالت چند ورودی- چند خروجی دیده می شود. در این مقاله، روش AHP/DEA را توسعه می دهیم به‎طوری‎که مشکلات گفته شده، برطرف شود. در واقع ما در مرحله اول این روش دو مرحله ای، در تعیین مقادیر ماتریس مقایسات زوجی علاوه بر نسبت‎های کارایی واحدها میزان تاثیر هر واحد بر دیگر واحدها را نیز سنجیده ایم تا نگاه جامع‎تری به مسئله رتبه‎بندی داشته باشیم. نشان می دهیم، روش ارایه شده، ضمن اینکه یک رتبه بندی منطقی از واحدهای تصمیم گیرنده را ارایه می دهد، بارتبه بندی کارا- ناکارای DEA نیز مطابقت کامل دارد. مثال های عددی نیز، در مقاله آورده شده اند تا به کمک آن‎ها، ضمن تشریح روش، درک شهودی‎تری از مسایل مطرح شده در مقاله حاصل شود.
    کلیدواژگان: فرآیند تحلیل سلسله‎مراتبی، رتبه بندی، تحلیل پوششی داده ها
  • فرهاد فتحی هفشجانی، مهدی بشیری، مهدی کرباسیان صفحه 103
    افزایش توجهات به مدیریت زنجیره‎ی تامین (SCM) موجب شد تا پژوهشگران مدل ها، ساختارها و چارچوب های مدیریت کیفیت را که در زمینه مدیریت عملیات توسعه داده شده بودند، مورد بررسی مجدد قرار دهند. در این مقاله، در چارچوب یک مدل ساختاری چگونگی تاثیر دو رویه کیفیتی SCM (تمرکز بر مشتری و مدیریت کیفیت تامین کننده) به همراه برخی از مهم ترین عوامل موفقیت مدیریت کیفیت که این روابط را به جلو برده و تعدیل می کنند، بر عملکردکیفیت و کسب‎وکار یک زنجیره‎ی تامین بررسی شده است. در این پژوهش داده ها از طریق پرسشنامه از 100 شرکت صنعتی ایران جمع آوری شده است. یافته های این پژوهش، از این موضوع که تعهد مدیریت ارشد موجب ایجاد پیوند میان شرکای زنجیره‎ی تامین شده و در نهایت عملکردکیفیت کل زنجیره را تحت تاثیر قرار خواهد داد، حمایت می‎کند. همچنین از دیگر نتایج این پژوهش وجود رابطه مستقیم میان تعهد مدیریت ارشد و نقش دپارتمان کیفیت است که در نهایت عملکرد زنجیره‎ی تامین را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت مدیریت کیفیت، مدل ساختاری، مدیریت زنجیره‎ی تامین، عملکرد کیفیت وکسب‎و کار
  • محمود فیروزیان، عزت الله اصغری زاده، سید احمد امامی العریضی صفحه 125
    بنگاه های کوچک و متوسط نقش اصلی در ایجاد شغل بر عهده دارند. بعضی پژوهشگران معتقدند بیشتر مشاغل جدید توسط بنگاه های موجود و نه بنگاه های جدید ایجاد می‎شوند. همچنین مدیریت رشد می‎تواند مهم ترین تاکتیک برای موفقیت آینده بنگاه باشد. باوجود اینکه رشد، مزایای زیادی برای یک بنگاه به همراه دارد، فرآیند رشد با چالش‎هایی رو‎به رو است. در این پژوهش عوامل بازدارنده‎ی رشد بنگاه های کوچک صنعت ریخته‎گری شناسایی شده-اند، تفاوت بین میزان تاثیر آن‎ها بر رشد و میزان اهمیت هر یک از این عوامل در صنعت ریخته‎گری نشان داده شده‎اند. برای این کار، از داده های پرسشنامه‎ای و تلفیق آن‎ها با یافته های ادبیات پژوهش و روش تحلیل عاملی، استفاده شد. سپس موانع رشد، با روش مقایسه‎ی زوجی اولویت‎بندی شدند. با توجه به نتایج به‎ترتیب اولویت، عامل ناتوانی در انعطاف‎پذیری تنوع محصولات، ناتوانی در تاثیرگذاری بر بازار، محدودیت منابع، کمبود شایستگی و تخصص، شناسایی شدند. نتایج این پژوهش نشان می‎دهد، نبود انگیزه برای رشد، مانعی برای رشد بنگاه های کوچک و متوسط ریخته‎گری ایران نیست.
    کلیدواژگان: انعطاف‎پذیری محصولات، شایستگی، تاثیر بر بازار، ‎انگیزه رشد، منابع رشد
  • سید حیدر میرفخر الدینی، یاسر امیری صفحه 141
    هدف پژوهش حاضر بررسی کیفیت خدمات الکترونیکی ارایه شده در بانک‎های دولتی منتخب استان فارس با استفاده از مدل کارت امتیازی متوازن و منطق فازی و ارایه راهکارهای ارتقای خدمات است. برای این منظور شاخص‎های ارزیابی خدمات الکترونیک بر اساس ادبیات پژوهش شناسایی و با استفاده از نظر خبرگان در مناظر کارت امتیازی متوازن جانمایی شده است. با توجه به تعامل مناظر کارت امتیازی متوازن و ابعاد مختلف خدمات الکترونیک، به‎منظور تعیین درجه اهمیت شاخص‎ها از تکنیک ANP فازی استفاده شده است. نتایج بررسی با هم عملکرد و اهمیت شاخص‎های خدمات الکترونیکی در بانک‎های مورد مطالعه نشان می-دهد، از بین 38 شاخص نهایی، 9 شاخص، شاخص‎های بحرانی هستند. به‎منظور بهبود عملکرد بانک‎های گفته شده، راهکارهای ارایه شده توسط خبرگان که مشتمل بر 20 راهکار است، بر اساس میزان تاثیرگذاری بر بهبود شاخص‎های بحرانی با تکنیک TOPSIS فازی اولویت بندی شده است. در این راستا می توان به راه کار سنجش میزان پیشرفت کارها در قالب سند چشم‎انداز کشور همراه با نظارت دائم و مستمر بر فرآیندهای اجرای پروژه های بانکداری الکترونیک به‎عنوان اولویت اول اشاره کرد.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی، TOPSIS فازی، کارت امتیازی متوازن
  • محمد نمازی، شهلا ابراهیمی صفحه 159
    بانک ها نقش مهمی را در اقتصاد ملی و کمک به رشد و شکوفایی آن ایفا می کنند. در این راستا پژوهش های چندی در مورد ارزیابی عملکرد آن ها با استفاده از روش«تحلیلی پوشش داده ها (DEA)» انجام شده است. اما در اکثر این پژوهش ها، توجه چندانی به نحوه‎ی انتخاب متغیرها نشده است. این در حالی است که تغییر در متغیر های ورودی و خروجی باعث می شود، نمرات کارایی واحدهای تصمیم گیرنده و ارزیابی های حاصل بسیار متفاوت باشد. از این‎رو، در این مقاله با استفاده از یک روش قانونمند تحت عنوان «روش پله ای (Stepwise)» کارایی فنی 10 بانک تجاری و تخصصی در ایران محاسبه می شود. نتایج به‎کارگیری این روش بیانگر آن است که سه متغیر اصلی در این مدل عبارتند از: میزان دارایی های ثابت، تعداد کارکنان و مشارکت ها و سرمایه گذاری های مستقیم و سه بانک کارا نیز مشخص شدند.
    کلیدواژگان: روش پله ای، کارایی، ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها
|
  • Page 5
    Supplier evaluation and selection is important in supply chain management. This is a typical multiple criteria decision making that consists of both quantitative and qualitative factors. AHP is a proper approach to aid this decision making problem, because of its inherent capacity to handle qualitative and quantitative criteria, but when criteria are dependent this method is not so good. Also the weight in model may be influenced prejudice. Data Envelopment Analysis (DEA) has emerged as an important tool in the field of efficiency measurement. This model can aid decision maker in MCDM problem. This paper depicts the supplier-selection process through an imprecise data envelopment analysis (IDEA) model integrated with AHP model, which is called IDEA/AHP model, this model is give a full ranking for supplier based on supplier performance.
  • Page 19
    Traceability is a basic requirement for the most of products from the viewpoint of governments and customers. It has base of quality systems and supports integration of supply chain information systems. This paper has presented a holistic model for supply chain traceability through structural equation modeling. This model will support recall of products, quality assurance requirements, improve the flow of information, cross supply chain interactions, and optimizing materials/products flow in supply chains. It has been deep thinking research method to present a comprehensive view of integrated traceability objects in supply chain level. In addition it has been focused largely on published case studies about traceability in different industries too. By using of operational managers opinion as main users of system and information system developers, the formulation of a general set of requirements and a general modeling solution for information system development is provided.
  • Page 43
    This research has been conducted due to changing of organization's operating environment and the need of radical change in short time to facilitate the match between market opportunities and corporate capabilities. As Hammer and Champy found that 50-70% of attempts have been failed to deliver intended dramatic results, a preevaluation by less time and less costly from the current process demonstrating the need to execute BPR would help top management in his decision making. In this study Iran Power Plant Projects Management Company (MAPNA) has been investigated as a case study initially defined procurement system as a key process by cost/value matrix then present status of the process has been evaluated by a questionnaire survey. The main null hypothesis regarding the lack of any process gap between the present situation respect to the best practice has been rejected; a process gap has been verified.
  • Page 59
    While conventional data envelopment analysis models set targets separately for each decision making unit, centralized recourse allocation model is presented where there is a centralized decision maker that supervises all the operating units. Optimizing of total input consumption and total output production is the main aim of this model. In this paper, firstly the centralized output production model is presented that optimizing total output production. Then, a model is introduced which is a combination of centralized input allocation and centralized output production models. Some numerical examples of the proposed models and their results are presented, as well.
  • Page 83
    The AHP/DEA methodology is an integration of Analytical Hierarchical Process (AHP) and Data Envelopment Analysis. This method uses the capabilities of both AHP and DEA. However, it has some problems: It illogically compares two decision-making units in a Data Envelopment Analysis (DEA) model, it is not compatible with DEA ranking in the case of multiple inputs/multiple outputs, and it leads to weak discrimination in the cases that number of inputs and outputs is large. In this paper, we propose a development on the first stage of the two-stage AHP/DEA methodology that removes the mentioned problems. In the first stage, we develop a model which considers the effects of each unit on the others, and the second step is the same of the main method. Numerical examples are presented in the paper to illustrate the advantages of the developed AHP/DEA methodology
  • Page 103
    The increasing emphasis on supply chain management (SCM) has led researchers to rethink models, constructs, and frameworks for quality management (QM) that have been developed for the field of operations management. In this paper, within the framework of a structural model we investigate how these two supply chain management-related quality practices (customer focus and supplier quality management) lead to improved quality and business performance of a supply chain and examine some of the most important success factors of QM that precede and mediate those relationships. In this study, we use survey data gathered from 100 industrial firms operating in the Iran. Our results provide further support top management commitment’s role in building supply chain linkages that will impact quality performance. In this study, we also find a statistically significant direct relationship between top management commitment and role of quality department that finally impact supply chain performance.
  • Page 125
    Small and Medium size firms have major influence on job creation. Some researchers, believe most of the new jobs are created in existed firms rather than newly established ones. Growth management, could be the most important tactic for the firms future success. Although it has many advantages for the firm, growth process faces some challenges. In this research, these challenges were identified, and ranked through their influence on firms growth. To do so, using questionnaire's data and previous findings of literature and factor analysis technique, growth challenges were ranked with AHP method. Results shows that in a descending order, lack of flexibility in products, inability to influence on markets, lack of resources, and competency shortage, are small and medium foundry firms challenges. The results indicate that, lack of intention to growth is not these firms challenge on growth.
  • Page 141
    The main aim of this research is to survey deeply into the Quality of electronic services offered by a selected group of state-owned banks in Fars province by using BSC and FUZZY logic theory and to give some solutions to improve their services. Therefore, the factors for assessing the electronic services were identified in research literature and were locate in BSC approach according to the experts’ points of view. In view of existence of interaction between BSC dimensions and various aspects of electronic services and in order to understand the significance of factors, the FUZZY ANP technique was implemented. Probing the performance and significance of electronic services’ factors simultaneously, claims that 9 out of 38 final factors are critical. In order to improve the performance of the banks, 20 solutions proposed by the experts were ranked. The ranking was conducted based on the effectiveness of the solutions on improving critical factors using fuzzy TOPSIS techniques. The solution which has been ranked first is the measurement of work progress in accordance with the State Vision Document under a constant and continuous supervision on e-banking projects implementation processes.
  • Page 159
    Banks have an important role and contribute substantially to the growth and progress of the national economy. Therefore, several researches have been conducted to examine their performance using Data Envelopment Analysis (DEA). However, in most of these researches relatively little attention has been paid to the choice of variables. While changing of input and output variables causes the efficiency scores of decision making units to differ very much, it does also affect the resulting evaluations. Consequently, in this article, the technical efficiency of 10 Iranian commercial and specialized banks will be measured by using a systematic approach called "stepwise DEA". The results of using this approach indicates that the three main variables of the model are: fixed assets, number of employees and partnerships and direct investments. And the three efficient banks were identified.