فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کرامت الله رحمانیان، محمد شجاعی صفحات 1-8
    مقدمه
    بیماری دیابت قندی نوع دو و پیش دیابت به دنبال مواردی چون چاقی، اختلالات چربی خون و پرفشاری خون بروز می کند. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی عوامل خطر این دو نوع دیابت بود.
    روش کار
    در این مطالعه مورد- شاهدی، 29 نفر در گروه دیابتی ها، 140 نفر در گروه پیش دیابتی و 169 نفر همسان شده ازنظر سن و جنسیت در گروه شاهد قرار گرفتند. شاخص های آنتروپومتریک و فشارخون گروه ها به روش استاندارد انجام شد. برای اندازه گیری تری گلیسرید، قند خون ناشتا، کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) از افراد هر سه گروه نمونه های خونی گرفته شد. رابطه بین متغیرها با استفاده از آزمون های مجذور کای، تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون لجیستیک سنجیده شد. ارزش پی (p) کمتر از 05/0 به عنوان سطح معنادار آماری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    با تحلیل رگرسیون لجیستیک مشخص شد که هیپرتری گلیسریدمی (46/5-54/1 :90/2 =OR) و LDL بالا (40/14-35/1 :42/4 =OR) از عوامل خطر اصلی ابتلا به پیش دیابت و شاخص توده بدنی (28/1-03/1 :15/1 =OR)، هیپرتری گلیسریدمی (67/8-35/1 :43/3 =OR) و فشارخون سیستولی (06/1-01/1 :03/1 =OR) از عوامل خطر ابتلا به دیابت قندی در مقایسه با افراد گروه شاهد است. از طرفی فشارخون دیاستولی (08/1-01/1 :04/1 =OR) عامل خطر مهم در بیماران دیابتی در مقایسه با افراد پیش دیابتی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    طبق نتایج این مطالعه، شاخص توده بدنی بالا، هیپرتری گلیسریدمی، LDL بالا و میزان فشارخون می تواند در پیشگیری و کاهش پیش دیابت و دیابت موثر باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، پیش دیابت، اختلال قند خون ناشتا، عوامل خطر، قلبی- عروقی
  • هادی مصلی نژاد، محمد امین فرهمندفرد، مجتبی نوروزی، صهبا ترابی جهرمی، مهدی عالی پناه صفحات 9-15
    مقدمه
    شیوع بیماری ایدز در کشور در حال افزایش است، به طوری که درگروه های پرخطر شیوع این بیماری به بیش از 5 درصد رسیده است. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان آگاهی و نوع نگرش داوطلبین ازدواج مراجعه کننده به کلاس های مشاوره قبل از ازدواج شهرستان جهرم در مورد بیماری ایدز انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی روی 367 نفر شرکت کننده در کلاس های مشاوره قبل از ازدواج جهرم در سال 1396 با استفاده از پرسشنامه استاندارد انجام شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS18 و استفاده از شاخص های توصیفی و آزمون مربع کای در سطح معناداری 05/0= P تحلیل شدند.
    یافته ها
    از مجموع 367 نفر شرکت کننده 51 درصد مرد (187 نفر) و بقیه (180 نفر) زن بودند. آگاهی 5/33 درصد افراد عالی،6/28 درصد خوب، 5/27 درصد متوسط و 4/10 درصد ضعیف بود. بین آگاهی شرکت کنندگان در مورد بیماری ایدز با محل سکونت، میزان تحصیلات، گروه سنی و شغل رابطه معناداری وجود داشت (0001/0= P). در خصوص نوع نگرش زوجین موردپژوهش، 6/64 درصد عالی، 3/21 درصد خوب، 12 درصد متوسط و 2/2 درصد ضعیف بود. بین نگرش افراد با محل سکونت و میزان تحصیلات رابطه معناداری مشاهده شد (0001/0= P). بیشترین منبع کسب اطلاعات در مورد بیماری از تلویزیون (6/34 درصد) و سپس مراکز بهداشتی (1/25 درصد) بود.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی و نگرش افراد به بیماری ایدز به طورکلی در حد مطلوب بود؛ بنابراین ارائه برنامه های آموزشی در سطح جامعه به خصوص برای روستاییان در رابطه با شناخت راه های انتقال و پیشگیری از این بیماری لازم است.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، ایدز، جهرم
  • نوید کلانی، سید حامد حجتی، رضا اینالو، علیرضا یوسفی، فریده مقرب صفحات 16-19
    مقدمه
    اثرات آسیب های طناب نخاعی روی پاسخ های جنسی بستگی به شدت و محل آسیب دارد. این آسیب ها بر باروری افراد اثر گذاشته و در توانایی تولیدمثل اختلال ایجاد می کند.
    معرفی بیمار: مطالعه حاضر روی مردی سی ساله انجام شد که برای انجام عمل نمونه گیری از بافت بیضه برای تشخیص توانایی باروری مراجعه کرده بود. بیمار باوجود آسیب طناب نخاعی در سطح T11 به مدت بیش از 10 سال، همچنان قابلیت اسپرم سازی طبیعی و توانایی باروری داشت.
    نتیجه گیری
    اختلال های جنسی و عدم توانایی باروری در فرد با مشکلات نخاعی که سبب آسیب های روحی و روانی جدی بر خود فرد و خانواده وی می شود را می توان به شرط مناسب بودن حجم بیضه ها با نمونه برداری از بافت بیضه و انجام لقاح داخل رحمی به میزان زیادی بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آسیب نخاعی، TESE، باروری و ناباروری
  • سید محمد طاهری، خدیجه عنصری، وحید شریعتی صفحات 21-28
    مقدمه
    آنکیلوزان اسپوندیلیت (AS)، شایعترین شکل اسپوندیلار آتروپاتی، یک اختلال التهابی چندین گانه مزمن و پیشرفته است که به طور مشخص بر روی مفصل ساکرولیایک و اسکلت محوری تاثیر می گذارد. پروتئین کد شونده توسط ژن PTEN بواسطه فعالیت فسفاتازی خود، نقش کلیدی در بسیاری از مسیر های سیگنالینگ حیاتی همچون تنظیم چرخه سلولی، مهاجرت سلولی، آپوپتوز و رگزایی ایفا می نماید. لذا از آن بعنوان یکی از ژن های کاندید مرتبط با بروز بیماری های خود ایمنی همچون اسپوندیلیت آنکیلوزان میتوان نام برد. این مطالعه به بررسی میزان بیان این ژن در مبتلایان به این عارضه و مقایسه آن افراد سالم در جمعیت ایرانی پرداخته است.
    روش کار
    تحقیق حاضر در قالب یک مطالعه مورد-شاهدی متشکل از 50 بیمار مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان و50 نفر سالم به عنوان کنترل از میان مراجعه کنندگان به بیمارستان شهدای تجریش تهران در سال 1394 انتخاب شدند. استخراج RNA از لنفوسیتهای خون افراد جمع آوری و سپس میزان بیان ژن PTENبا استفاده از تکنیک Real-time PCR در هر دو گروه بررسی گردید.
    یافته ها
    میزان بیان PTENدر افراد مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان در مقایسه با گروه کنترل به میزان معنی داری کاهش نشان داد (02/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش میزان قابل ملاحظه بیان ژن PTEN در بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان در مقایسه با افراد سالم می توان از شاخصه میزان بیان ژن PTEN بعنوان یک پارامتر بالینی به منظور غربالگری اولیه افراد دارای ریسک ابتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسپوندیلیت آنکیلوزان، ژن PTEN، Real-time PCR
  • اسماعیل اسدپور صفحات 29-35
    مقدمه
    یکی از بیماری های مادر زادی که ناشی از یک نقص متابولیکی است،فنیل کتونوریا نام دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان عقلانی- هیجانی و رفتاری بر افزایش تاب آوری مادران دارای فرزند PKU طراحی و انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر، مداخله ای نیمه تجربی بود که روی 40 مادر دارای کودک مبتلا به PKU مراجعه کننده به موسسه خیریه ای شکوه نیکان (ویژه کودکان PKU) در شهر تهران در سال 1395 اجرا شد . برای گردآوری داده ها از مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون(2003) استفاده شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس(ANCOVA) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS22 تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معنی داری را در میزان تاب آوری آزمودنی های گروه آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون نشان داد(p<0/05). به عبارت دیگر جلسه های درمان عقلانی – هیجانی – رفتاری موجب افزایش تاب آوری مادران در گروه تحت مداخله شده بود(86/8 F= ).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، تاثیر درمان عقلانی – هیجانی – رفتاری بر تاب آوری مادران دارای کودک PKU مورد تایید قرار گرفت. پیشنهاد می شود مراکز ویژه کودکان PKU در سراسر کشور از بسته مداخله ای درمان عقلانی – هیجانی – رفتاری در جهت کاهش مشکلات روان شناختی و ارتقای سلامت روان والدین این کودکان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان عقلانی- هیجانی - رفتاری، تاب آوری، مادران، PKU
  • علی شاکر دولق، حمزه سلمان پور صفحات 36-42
    زمینه و هدف
    درمانهای روانشناختی چندی در خصوص کاهش مشکلات خلقی و تعدیل طرحواره های ناسازگار مورد بررسی قرار گرفتند و طرحواره درمانی یکی از این درمانها می باشد. این پژوهش با هدف آزمون اثربخشی طرحواره درمانی بر تعدیل طرحواره های ناسازگارانه اولیه و کاهش نشانگان خلقی در مبتلایان به اختلال روانی-تنی پوست انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و همراه با گروه کنترل و ارزیابی به صورت پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مبتلاء اختلالات روانی _ تنی پوست شهر تبریز در سال 1395 بودند، که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 36 نفر انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (18 نفر) گماشته شدند. گروه آزمایش 11 جلسه مداخله طرحواره درمانی را به صورت یک بار در هفته دریافت کردند و گروه کنترل بدون هیچگونه مداخله باقی ماند. برای گردآوری اطلاعات در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه های استاندارد خلق مثبت و منفی و طرحواره های ناسازگارانه اولیه یانگ استفاده شد. داده های پژوهشی به کمک نرم افزار spss و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که طرحواره درمانی موجب کاهش معنادار نمرات تمامی طرحواره های ناسازگارانه اولیه شده است. همچنین این درمان موجب افزایش خلق مثبت و کاهش خلق منفی در مبتلایان به اختلالات روانی-تنی پوست شده است(01/0 p<).
    نتیجه گیری
    طرحواره درمانی برای اصلاح طرحوار ه های ناسازگارانه اولیه و کاهش علائم خلقی اثربخش است.
    کلیدواژگان: اختلال روانی، تنی پوست، نشانگان خلقی، طرحواره های ناسازگارانه اولیه، طرحواره درمانی
  • مهری رضایی، شیدا دخش، هانیه فضلی صفحات 43-50
    مقدمه
    دستورالعمل هفتم برنامه طرح تحول نظام سلامت به منظور ترویج زایمان طبیعی و کاهش میزان سزارین های غیر ضروری از تاریخ 15/2/1393 به مرحله اجراء درآمد. این پژوهش با هدف بررسی میزان سزارین و علل آن قبل و پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و از نوع تحلیل داده های موجود است. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه، چک لیست و مصاحبه استفاده شد. 1240 نمونه در مقطع زمانی 15/2/1393 الی 16/2/1394 بر اساس شماره پرونده به طور سیستماتیک انتخاب گردید. داده ها با استفاده از شاخص های فراوانی، درصد، میانگین، آزمون کای دو، پیرسون و کرامر توصیف و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان سزارین در گروه قبل از اجراء طرح تحول نظام سلامت 57/47% و در گروه پس از اجراء 70/38% مشاهده گردید که بین دو گروه اختلاف معنی داری وجود داشت (02/0p=). بین دو گروه از نظر علل سزارین الکتیو تفاوت معنی داری مشاهده شد (01/0p= ). اما بین دو گروه از نظر علل سزارین اورژانسی تفاوت معنی داری مشاهده نشد(08/0p=). پس از اجراء طرح تحول نظام سلامت هیچ موردی از جراحی سزارین انتخابی انجام نشده بود(01/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق (کاهش 87/8 درصدی میزان سزارین)، برنامه طرح تحول نظام سلامت در یک سال اول پس از اجرا در رسیدن به هدف اختصاصی خود موفق بوده است.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان، برنامه تحول نظام سلامت
|
  • Karamatollah Rahmanian Dr, Mohammad Shojaei Dr Pages 1-8
    Introduction
    Diabetes mellitus type 2 and pre-diabetes are triggered by a variety of factors such as obesity, lipid disorders and hypertension. The aim of study was to determine diabetic and pre-diabetic risk factors.
    Material and
    Methods
    In this case-control study, a total of 29 individuals were enrolled in the diabetic group, 140 individuals in pre-diabetic group and 169 age- and sex-matched individuals (normal fasting blood sugar) in the control group. Anthropometric indexes and blood pressure were measured by standard methods. Blood samples were taken from the three groups for measuring triglyceride, fasting blood sugar, cholesterol, low density lipoprotein and high density lipoprotein. Relationships between variables were tested using chi-square test, independent t-test, one-way ANOVA, and binary logistic regression models. P
    Results
    With logistic regression, the important risk factors in pre-diabetics were hypertriglyceridemia (OR= 2.90: 1.54-5.46) and high LDL cholesterol (OR= 4.42: 1.35-14.40) compared to subjects with normal blood sugar. In diabetics, the important factors were body mass index (OR= 1.15: 1.03-1.28), hypertriglyceridemia (OR= 3.43: 1.35-8.67) and systolic blood pressure (SBP) (OR= 1.03: 1.01-1.06) compared to subjects with normal blood sugar. On the other hand, diastolic blood pressure (OR= 1.04: 1.01-1.08) was the important factor in diabetic patients compared to pre-diabetes.
    Conclusion
    According to the results of this study, attention to high body mass index, hypertriglyceridemia, high LDL and blood pressure can be effective on prevention and reduction of pre-diabetes and diabetes mellitus.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Prediabetes, Impaired Fasting Glucose, IFG, Risk Factors, Cardiovascular
  • Hadi Mosala Nejad, Mohammad Amin Farahmand Fard, Mojtaba Nooruozi, Mehdi Ali Panah, Sahba Torabi Pages 9-15
    Introduction
    HIV is increasingly spreading such that its prevalence has reached 5% in high-risk groups. This study aimed to determine the knowledge and attitude level of marriage candidates attending pre-marriage counseling classes about AIDS in Jahrom, Iran.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study recruited marriage candidates (n=367), attending pre-marriage counseling classes about AIDS in Jahrom in 2017. Data were collected by a standard questionnaire. Data were analyzed in SPSS version 18 using descriptive and Chi-square tests.
    Results
    Overall, 49% (180) and 51% (187) of subjects were female and male, respectively. The level of knowledge about AIDS in 10.4%, 27.5%, 28.6% and 33.5% of volunteers was poor, medium, good and excellent, respectively. There was a significant relationship between education level, place of residence, age group and occupation and level of knowledge (P=0.0001). The level of attitude toward AIDS in 2.2%, 12%, 21.3% and 64.6% of volunteers was poor, medium, good and excellent, respectively. A significant relationship was observed between attitude and place of residence and education level (P=0.0001). Television (34.6%) and health centers (25.1%) were the main sources of information.
    Conclusion
    The participants’ level of knowledge and attitude was generally good. It is recommended that training be provided, especially for villagers to make them more aware of transmission ways and prevention means of AIDS.
    Keywords: Knowledge, Attitude, AIDS, Jahrom
  • Navid Kalani, Hamed Hojati, Reza Inaloo, Alireza Yousefi, Farideh Mogharab Pages 16-19
    Introduction
    The effects of spinal cord injury on sexual responses depend on the severity of the damage and the damage site. Spinal cord injury affects affected people during their fertility years and disrupts their reproductive ability.
    Case Presentation
    The present study reports a 30-year-old man who had been referred to the operating room for testing of testicular tissue (TESE, a test for detecting fertility in testicular tissue). The patient, despite spinal cord injuries at the T11 level, continued normal spermatogenesis and fertility for more than 10 years.
    Conclusion
    Sexual dysfunctions and the inability of people with spinal cord problems cause serious psychological harm to family members. It is possible that the condition of the suitability of the testate size by testing the testicular tissue and intrauterine fertilization can greatly improve these mental health problems.
    Keywords: Spinal Cord Injury, TESE, Fertility, Infertility
  • Seyed Mohammad Taheri, Khadijeh Onsory, Vahid Shariati Pages 21-28
    Background
    Ankylosing spondylitis (AS), the most common form of spondyloarthropathy, is a chronic, progressive multi-system inflammatory disorder characteristically affecting the sacroiliac joints and axial skeleton. The protein encoded by the PTEN gene which has a phosphatase activity, plays a key role in many of the signaling pathways, such as cell cycle regulation, cell migration, apoptosis and angiogenesis, therefore, it can be one of the candidate genes associated with autoimmune diseases, such as ankylosing spondylitis. The aim of this study was to evaluate the expression of PTEN gene in patients with AS and compare to healthy individuals in Iranian population.
    Methods
    The present case-control study was consisted of 50 patients with AS and 50 healthy controls recruited from those referred to Shohada Hospital, Tajrish,Tehran in 1394. The RNA was extracted from peripheral blood leukocytes and subsequently the PTEN gene expression was investigated in both groups using real-time PCR.
    Results
    The results showed that PTEN expression was significantly decreased in patients compared to control group (P=0.02).
    Conclusion
    The PTEN gene expression can be considered as parameter for screening and early diagnosis of individuals susceptible to this disease.
    Keywords: Ankylosing spondylitis, PTEN, Real Time PCR
  • Esmaeil Asad Poor Pages 29-35
    Introduction
    Phenylketonuria is a childrens metabolic with severe mental retardation. The present research was designed and conducted by the aim of investigating the effect of REBT on resilience in mothers of children with PKU.
    Materials And Methods
    This semi-experimental intervention recruited 40 mothers of children with PKU referring to Shokuhe Nikan charity institution(specialized for PKU Children) in Tehran in 2016. For collecting the data, the Connor- Davidson Resiliency Scale (2003) was used. The research data were analyzed by univariate covariance analysis test (ANCOVA) by using SPSS v22.
    Results
    The results of single-variable covariance analysis showed a significant difference in the resilience of the experimental and control group in the post-test (p
    Conclusions
    It is recommended that PKU Children's Centers across the country use an Interventional REBT Package to reduce psychological problems and promote the mental health of their parent.
    Keywords: Rational-Emotive-Behavioral Therapy, Resiliency, Mothers, Phenylketonuria
  • Ali Shaker Dioulagh Dr, Hamze Salman Poor Pages 36-42
    Background and
    Purpose
    Several psychological treatments were considered for reducing mood problems and modifying maladaptive schemas, and schema therapy is one of these treatments. The aim of this study was to test the effectiveness of schema therapy on modifying the first maladaptive schemas and reducing mood syndrome in patients with skin psychosomatic disorder.
    Materials And Methods
    The research method was semi-experimental with the control and evaluation group as pre-test and post-test. The statistical population of the study consisted of all individuals with mental disorder in the city of Naghade in 1395. The available sampling method was 36 people and randomly assigned to either experimental (18 subjects) or control (18 persons). The experimental group received 11 sessions of schema therapy once a week, and the control group remained without any intervention. To collect information in pre-test and post-test, standard questionnaires were used for positive and negative, and Yang's early maladaptive schemas. The research data were analyzed by ANOVA.
    Results
    The findings showed that schema therapy significantly reduced the scores of all maladaptive schemas. It also increases the positive mood and decreases the negative mood in people with psychosomatic disorders (p
    Conclusion
    It can be said that the schema therapy is effective in correcting the initial maladaptive schemes and reducing the symptoms of mood disorders in psychosocial disorders of the skin.
    Keywords: skin psychosomatic disorders, Mood syndrome, Primitive maladaptive schemas, Schema Therapy
  • Mehri Rezaie, Sheida Dakhesh, Hanieh Fazli Pages 43-50
    Introduction
    The seventh instruction of the Health System Reform Plan has been implemented since May 05, 2014 due to promoting natural delivery and declining unnecessary caesarean rates. The aim of this study was to investigate the caesarean section rate and its reasons before and after the implementation of the Health System Reform Plan.
    Materials And Methods
    The present study is a descriptive study and existing data analyzes, the data were collected by using questionnaire, checklist, and interview. To do so, 1240 samples were systematically selected based on file number from May 05, 2014 to May 06, 2015. The data were analyzed by using Frequency, Percentage, Mean, Chi-square, Pearson, and Cramer.
    Results
    The caesarean section rate in the group before the implementation of the Health System Reform Plan was 47.57%, but this rate in the group after the implementation was 38.70%. Accordingly, there was a significant difference between these two groups (p=0.02). The two groups had a significant difference in the causes of elective cesarean section (p=0.01). However, there was no significant difference between the two groups regarding the causes of emergency cesarean section (p=0.08). After the implementation of the Health System Reform Plan, no case of selective cesarean section has been performed (p=0.01).
    Conclusion
    According to the results of the study (8.87% reduction in cesarean section) the plan for the reform of the health system in the first year after the implementation has been successful in achieving its specific goal.
    Keywords: Caesarean Section, Childbirth, the Health System Reform Plan