فهرست مطالب

حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی - سال یکم شماره 1 (1391)

نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی
سال یکم شماره 1 (1391)

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1391/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرور کریمی، حسین وارسته مرادی، مجتبی قدیمی صفحه 1
    بررسی تنوع زیستی پرندگان در مطالعات بوم شناسی جنگل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی تغییرات شاخص تنوع، غنا و یکنواختی گونه ای جامعه پرندگان در 4 تیپ پوشش گیاهی راش، راش- ممرز، ممرز- انجیلی و انجیلی- ممرز- بلوط در طول 3 فصل تابستان، پاییز و زمستان در جنگل شصت کلاته گرگان بود. ابتدا واحدهای رویشی همگن با استفاده از برداشت صحرایی تعیین شد. نمونه برداری از پرندگان به روش نمونه برداری نقطه ای انجام پذیرفت و نوع و تعداد تمام گونه های مشاهده شده در هر پلات در 3 فصل ثبت گردید. کمیت های تنوع گونه ای با استفاده از شاخص های سیمسون و شانون- وینر و یکنواختی با استفاده از شاخص های سیمسون و کامارگو محاسبه شدند. غنای گونه ای نیز در 4 تیپ پوششی محاسبه و مقایسه شد. براساس نتایج به دست آمده، بیش ترین مقادیر شاخص های تنوع مربوط به فصل زمستان و کم ترین مقادیر مربوط به تابستان بود. تنوع و غنای گونه ای در تابستان و پاییز در تیپ راش و در فصل زمستان در تیپ راش- ممرز نسبت به بقیه تیپ ها بالاتر بود. بیش ترین میزان یکنواختی گونه ای نیز در سه فصل در تیپ راش مشاهده شد. همچنین تیپ انجیلی- ممرز- بلوط پایین ترین مقدار غنا، تنوع و یکنواختی گونه ای را در هر سه فصل نشان داد. نتایج این پژوهش تاثیر فصل و تیپ های متفاوت پوشش جنگلی را بر تنوع زیستی جامعه پرندگان اثبات نموده و نمایان گر این است که هرچه به سمت فصل سرما و تیپ راش و راش- ممرز پیش می رویم مقادیر شاخص های تنوع افزایش می یابد. همچنین نتایج اهمیت وجود جنگل های بالغ را نشان داد. اگرچه جلوگیری از انجام بهره برداری برای حفظ تنوع زیستی بهترین راه حل محسوب نمی شود، ولی استفاده از روش هایی هم چون روش های گزینشی به عنوان یکی از مناسب ترین و پایدارترین راه حل های ممکن به منظور حفظ ساختار جنگل های مورد بهره برداری و ایجاد زیستگاه مناسب برای پرندگان و سایر جوامع حیات وحش پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، جامعه پرندگان، فصل، تیپ پوشش جنگلی، جنگل شصت کلاته
  • مجید لطفعلیان، سیدمجید ذبیح زاده، سیدعطاالله حسینی، هادی بهمنی، حسن کلانتری صفحه 19
    هدف از این پژوهش شناخت ماشین آلات صنایع چوب، ابعاد چوب مصرفی آن ها و در نهایت پیشنهاد ابعاد مناسب تبدیل چوب در جنگل های تحت پوشش شرکت سهامی نکاچوب، شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران و کارخانه نئوپان 22 بهمن بهشهر بود. نتایج بررسی های اولیه نشان داد که ایجاد تغییر در ابعاد تبدیل چوب آلات، بهبود پروسه تولید را در کارخانجات روکش گیری، چوب بری، تولید نئوپان و کاغذ به همراه ندارد، بنابراین این پژوهش بیش تر روی عملکرد ماشین آلات لوله بری که مورد استفاده شرکت نکاچوب می باشد، متمرکز شده است. به این منظور ابعاد تبدیل چوب در جنگل از طریق پروانه استحصال و حمل مربوطه، استخراج گردید. حجم ضایعات گرده بینه در طبقات مختلف قطری و با توجه به ابعاد چوب مصرفی در ماشین لوله بری محاسبه شد و سپس در ارزش ریالی هر مترمکعب گرده بینه درجه 1 و 2 ضرب شد. با کسر این رقم از ارزش ریالی چوب آلات خارج از درجه که وارد خط تولید نئوپان و کاغذ می شود، میزان خسارت مالی قابل پیش گیری به دست آمد. حجم ضایعات قابل پیش گیری گرده بینه ای به طول 6/2 متر برای ماشین لوله بری حدود 7/7 درصد به دست آمد. بیشینه زیان مالی قابل پیش گیری در این دستگاه 237384 ریال به ازای هر گرده بینه و مربوط به گرده بینه های درجه یک راش بود. پیشنهاد می شود که با توجه به ابعاد چوب مورد نیاز دستگاه لوله بری، تبدیل چوب آلات در مضاربی از طول 4/2 متر انجام شود.
    کلیدواژگان: تبدیل چوب آلات، نیاز کارخانجات، حجم ضایعات، زیان قابل پیش گیری، ماشین لوله بری
  • وجیهه قندهاری، وحیده پیام نور، مجتبی امیری صفحه 35
    یکنواختی و میزان سبز شدن بذور می تواند تاثیر زیادی بر میزان عملکرد و کیفیت تولید داشته باشد. بنابراین یافتن راه کاری که بتواند جوانه زنی و استقرار گیاه را تقویت نموده و مقرون به صرفه باشد از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از بهترین تیمارهای افزایش قدرت جوانه زنی تکنیک غوطه وری بذر در آب می باشد. در این روش بذور با آب و بدون استفاده از هر گونه ماده شیمیایی تیمار می شوند. در این پژوهش با هدف بهبود صفات جوانه زنی، تیمارهای غوطه وری بذر در آب (1، 2، 3 و 7 روزه) بر روی بذور سه گونه کاج بروسیا (P. brutia)، کاج تهران (P. eldarica) و کاج بادامی (P. pinea) به طور جداگانه با 3 تکرار و به صورت بلوک کاملا تصادفی انجام شد. سپس صفات جوانه زنی شامل درصد جوانه زنی، قدرت جوانه زنی، ماکزیمم میانگین جوانه زنی روزانه، میانگین جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی و ارزش جوانه زنی بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین تیمارهای اعمال شده و صفات جوانه زنی در هر سه گونه تفاوت معنی داری وجود دارد و همه صفات مورد مطالعه تحت تاثیر غوطه وری بذر در آب بهبود می یابند.
    کلیدواژگان: غوطه وری بذر در آب، قدرت جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • محسن جعفری نژاد، محمد فرهنگی، فاطمه خانپور صفحه 51
    ارزش وجودی تالاب بین المللی گمیشان به روش ارزش گذاری مشروط تعیین گردید. مطالعات با روش پرسش نامه ای (Questionnaire) توسط جوامع بومی و غیربومی صورت گرفت. تکمیل پرسش نامه ها به صورت نمونه برداری سیستماتیک- تصادفی انجام شد. مطالعه متغیرها نشان داد که میزان درآمد و تحصیلات بیش ترین تاثیر را در تمایل به پرداخت (WTP) جوامع بومی و غیربومی برای حفاظت از تالاب دارد. ارزش وجودی (EV) تالاب براساس متوسط تمایل به پرداخت برای مناطق بومی 3/15537056 ریال و برای مناطق غیربومی 2824249276 ریال تعیین گردید. ارزش اقتصادی تالاب برای ماهیان اقتصادی (کپور، سفید، کلمه، سوف و کفال) براساس میزان صید سالیانه آن ها 87000000 ریال برآورد گردید. ارزش اقتصادی پرندگان قابل شکار براساس برآورد متوسط جمعیت و میزان گوشت آن ها 16000650 ریال تعیین شد. با توجه شاخص های تایید شده جهانی ارزش اقتصادی تالاب گمیشان در هکتار برای عملکردهای مختلف (کنترل سیلاب، تامین آب، زیستگاه گونه های بومی و مهاجر، تامین مواد خام اولیه، تفرج و توریسم و ارزش فرهنگی) 1/201960002 دلار تعیین شد.
    کلیدواژگان: تالاب، ارزش وجودی، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت
  • نیکنام سلیمانی، داود درگاهی، مهدی پورهاشمی، فرشاد امیری، علی نوری صفحه 65
    تجدیدحیات از مبانی اساسی شکل گیری، پایداری و تکامل اکوسیستم های مختلف است. اکوسیستم جنگل به عنوان کامل ترین اکوسیستم از این قاعده مستثنی نیست و پایداری و روند تکاملی آن به وسیله تجدیدحیات تامین می گردد. به همین منظور تجدیدحیات جنگل های ثلاث باباجانی مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس پوشش درختی منطقه با توجه به ترکیب گونه ای و مبدا رویشی (شاخه زاد، دانه زاد و دانه و شاخه زاد)، 7 تیپ مختلف شامل برو شاخه زاد، برو دانه زاد، برو آمیخته دانه و شاخه زاد، برو- بنه دانه زاد، برو- بنه دانه و شاخه زاد، برو- مازو شاخه زاد، برو- مازو دانه و شاخه زاد تفکیک گردید و در هر یک از تیپ ها تجدیدحیات گونه های چوبی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیپ های مشخص شده از نظر تجدیدحیات غیرجنسی و جنسی اختلاف معنی داری دارند (01/0P-Value<). تیپ های برودار شاخه زاد و برو- مازو شاخه زاد از نظر تجدیدحیات غیرجنسی دارای وضعیت مناسبی بودند ولی بدون تجدیدحیات جنسی بودند. در سایر تیپ ها تجدیدحیات دانه زاد به صورت پراکنده مشاهده گردید. در تیپ برو- مازو دانه و شاخه زاد که به طور عمده در دامنه های شمالی واقع شده بود وضعیت تجدیدحیات جنسی مناسب تر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که در احیا جنگل های منطقه، در نظر گرفتن تیپ های جنگل با توجه به شرایط اکولوژیک آن و حمایت و تقویت تجدیدحیات جنسی ضروری است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم جنگل، تجدید حیات، غیر جنسی و جنسی، تیپ جنگل، ثلاث باباجانی
  • حنانه محمدی کنگرانی صفحه 79
    گسترش نگرش جامع به مدیریت و سیاست گزاری منابع طبیعی در پی موفقیت نداشتن بسیاری از سیاست ها و طرح های پیشین، بسیاری از متخصصان این حوزه را به سوی استفاده از روش های جدید کشانده است که امکان یافتن نقاط ضعف و خلاءهای سیاست ها و طرح های گذشته را برای آن ها فراهم می سازد. «تحلیل شبکه ای» یکی از این روش های نوین می باشد که اصل را بر روابط میان فاکتورها قرار داده و با ترسیم شبکه های ارتباطی، آن ها را تحلیل می نماید. شبکه بندی امکان بررسی و تحلیل ارتباطات میان یک مساله با مسایل مرتبط را میسر می سازد؛ زیرا نمی توان در دنیای پیچیده امروز مرز دقیق و مشخصی میان مسایل برشمرد. مطالعات معدودی از این روش در حوزه منابع طبیعی و محیط زیست استفاده نموده اند. این روش در ایران نیز کاملا نوپا بوده و کاربردهای بی شمارش ناشناخته مانده است. این مقاله با هدف معرفی این روش و کاربردهای فراوان آن، به ترسیم و تحلیل شبکه همکاری های قانونی میان سازمان های مرتبط با منابع طبیعی در قانون برنامه چهارم توسعه پرداخته و از نرم افزارهای UCINET و Netdraw برای محاسبه مرکزیت های درجه و بینابینی و نیز ترسیم شبکه استفاده نموده است. نتایج نشان دادند که توزیع قدرت میان سازمان های درگیر به درستی صورت نگرفته و در تدوین این سند قانونی، رویکرد شبکه ای حاکم نبوده است. همچنین تحلیل شبکه ای، کارایی بالایی در ارزیابی برنامه های سیاستی و مدیریتی در حوزه منابع طبیعی و نشان دادن نقاط قوت و ضعف آن ها دارد. در نهایت پیشنهاد شد مدیران و سیاست گزاران حوزه منابع طبیعی، از توانایی ها و قابلیت های روش تحلیل شبکه ای در ارزیابی سیاست ها و برنامه های پیشین این حوزه بهره برده و از نقاط قوت و ضعف آن ها برای تدوین و تهیه سیاست ها و برنامه های آتی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای، مدیریت و سیاست گزاری منابع طبیعی، برنامه چهارم توسعه، مرکزیت، UCINET
  • محمدرضا شهرکی، حسین بارانی، احمد عابدی سروستانی صفحه 93
    نظام تعاونی یکی از پیشرفته ترین نظام های تولیدی در بخش کشاورزی و منابع طبیعی است. ضرورت توجه به تعاون در مدیریت منابع طبیعی را می توان به تهدیدهای موجود و همچنین مسایل و چالش هایی نسبت داد که این بخش با آن رو به رو است. علاوه بر این، به دلیل وسعت زیاد عرصه های مرتعی، حفظ و احیا این منابع نیازمند مشارکت فعال مردم و اجتماعات محلی است. تجارب نشان داده است نظام تعاونی به عنوان یک نظام مردمی و هماهنگ می تواند به متولیان مراتع کشور در حفظ و احیا مراتع کمک نماید. این پژوهش به بررسی عملکرد تعاونی های مرتعداری در حفظ و احیا مراتع در استان گلستان پرداخته است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است و در آن، 386 عضو عادی و هیات مدیره از 28 تعاونی مرتعداری مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد عملکرد تعاونی های مرتعداری در حد متوسط قابل ارزیابی است. همچنین از دید پاسخ گویان، عملکرد تعاونی های مرتعداری در حفظ و احیا مراتع بهتر و مناسب تر از دیگر موارد مرتبط با فعالیت های تعاونی ها مانند ایجاد اشتغال، تامین آب و علوفه دستی برای دام می باشد. در مجموع، اعضا هیات مدیره، عملکرد تعاونی ها را نسبت به اعضا عادی بهتر ارزیابی کرده اند. فعالیت بیش تر تعاونی های مرتعداری در زمینه تامین تسهیلات بانکی برای اعضا، تامین آب و آبشخور مناسب برای دام ها در سطح مراتع و انجام عملیات ذخیره نزولات آسمانی، از جمله پیشنهاداتی هستند که بر مبانی یافته های این پژوهش قابل توصیه می باشند.
    کلیدواژگان: عملکرد، تعاونی های مرتعداری، حفظ و احیا، استان گلستان
|
  • S. Karimi, H. Varasteh Moradi, M. Ghadimi Page 1
    The biodiversity of birds has very important roles in ecological researches of forest. The goal of this research was to study the changes in diversity, richness and evenness of bird community in four vegetation cover types, namely, Fagus, Fagus-Carpinus, Carpinus-Parrotia and Parratio-Carpinus-Quercus along summer, autumn and winter in Shast-Kalate forest. First, the homogeneous vegetation units were chosen using field records. The bird sampling was conducted using sampling point procedure. The bird species and the number of all observations in relation to each species in each sampling plot were recorded in three seasons. The species diversity indices were calculated using Simpson and Shannon-wiener and evenness was calculated using Camargo indices. Furthermore, the species richness was calculated and compared in four different types of forest cover. Based on the results, the highest diversity index was observed in winter and the lowest in summer. The indices of diversity and richness in summer and autumn were higher in Fagus forest type and in winter were higher in Fagus-Carpinus forest type compared to the other forest types. The highest evenness index was observed in Fagus forest type. Moreover, the Parrotio-Carpinus-Quercus forest type showed the lowest species richness, species diversity and evenness in the three seasons. The results confirmed the effects of season and different forest cover type on the biological diversity of bird community and illustrated that approaching to cold season along Fagus and Fagus-Carpinus forest type increases the biodiversity indices values. The results also highlighted the importance of forest maturity. However, preventing forest exploitation may not be the best solution for biodiversity conservation, but use of some methods like selection cutting is suggested as one of the most appropriate and sustainable solutions for preserving the structure of forest exploitation and creating suitable habitat for bird species and other wildlife populations.
    Keywords: Abharrood River Basin, Chakhmaqlokh site, Chalcolithic period, Impressed pottery, Impression
  • M. Lotfalian, S.M. Zabihzadeh, S.A. Hosseini Page 19
    The objective of this study was to recognize the machines in wood industries and their limitations for wood dimensions. Another aim was to suggest the appropriate dimensions for timber bucking in Nekachoob Company as well as Mazandaran Wood and Paper Industries forests and Behshahr 22 Bahman Neopan factory. Results of initial investigations indicated that there was no improvement in production process of Neopan, Paper, Slicer, horizontal strip saw and Ram saw machines with changes in timber bucking dimensions, therefore this study focused on peeler performance which is used in Nekachoob Company. Thus, the timber bucking data were extracted from harvesting and transportation documents. According to requirements of the peeler machine, the loss volume of log in different diameter classes was calculated and then multiplied by Rial value of the each cubic meter of logs with degree 1 and 2. The difference between this value and the price of out of degree wood, which is used for Neopan and paper, is the avoidable damage. The loss volume of a log with a length of 2.6 meter in Peeler machine was about 7.7 percent. In Peeler machine, the maximum financial damage was 237384 Rials which was for beech log with degree 1. Regarding the dimension of required wood for Peeler machine it is suggested that timber bucking should be as coefficients of 2.4 m.
  • V. Ghandehari, V. Payamnoor, M. Amiri Page 35
    Uniformity and emergence rate of seeds can have a great effect on the yield and quality of the production, therefore, it is very important to find a strategy to boost germination and plant establishment and also be affordable. One of the best treatments to improve germination is seed soaking technique. In this way, seeds are treating with water, without using any chemical materials. This study performed separately on three kinds of pine seeds species as P. brutia, P. eldarica and P. pinea with three replicates as completely randomized block aiming to improve germination characteristics by soaking treatments (1, 2, 3 and 7 days). Then the germination characteristics including germination rate, germination energy, maximum mean daily germination, mean daily germination, germination speed, mean time for germination and germination value were investigated. Results showed that, there was significant difference among treatments and germination characteristics in all three species and all the studied characteristics were improved under soaking treatments.
    Keywords: Seed soaking in water, Germination energy, Germination speed
  • M. Jafarineghad, M. Farhangi, F. Khanpour Page 51
    Existence value of Gomishan international wetland was determinate using Contingent Valuation Method. The study was carried out using surveying the native as well as non-native populations. Questionnaires were completed in random-systematic sampling manner. Results showed that income and education level had the highest impact on Willingness to pay for conservation of wetland. Existence value of the wetland as measured based on mean willingness to pay for native and non-native habitant was estimated at 15537056.3 and 2824249276 Rials, respectively. The economic value of the wetland, based on annual fishing revenue (common carp, kutum, vobla, zander and mullets) in the wetland, was estimated at 87000000 Rials. The economic value of game birds, based on their population and meat price, was estimated at 16000650 Rials. according to the international confirmed indexes, the economic value of the wetland for different functions (flood control, water supply, habitat for native and immigrant species, raw materials supply, Eco-tourism and cultural value), was estimated as $ 201960002.1 per hectare.
    Keywords: Wetland, Existence value, Contingent valuation method, Willingness to pay
  • N. Soleymani, D. Dargahi, M. Pourhashemi, F. Amiri, A. Noori Page 65
    Regeneration is one of the basic issues in forming, sustainability and evolution of different ecosystems. Forest ecosystem as one of the completes ecosystems is not an exception and its sustainability and evolution is provided by regeneration. Therefore, we investigated the regeneration of Salas Babajani forest. Seven forest types including i) high stands and ii) coppice stands of Q. brantti, iii) mixed coppice with high stand Q. brantti, iv) high stand of Q. brantii and Pistacia atlantica, v) mixed coppice with high stand of Q. brantii and Pistacia atlantica, vi) coppice Q. brantii and Q. infectoria and vii) coppice with high stand of Q. brantii and Q. infectoria were determined in forest cover of the study site considering species mixture and growth origin (coppice, high stand and both) and the regeneration of wooden species within these types were studied. Results showed there was significant differences (P-value <0.01) among the studied forest types in sexual and asexual regeneration. The coppice types of Q. brantii and coppice Q. brantii-Q. infectoria had suitable asexual regeneration but contained no sexual regeneration. Sparse and scattered seed originated (sexual) regeneration was observed in the other forest types. The situation of seed originated (sexual) regeneration was better in mixed coppice with high stand of Q. brantti and Q. infectoria type that were mostly spread out on north faced slopes. The results of this research showed that in order to rehabilitate the degraded forest stands in the area it is necessary to consider forest types regarding their ecological conditions and protect and support sexual regeneration.
    Keywords: Forest ecosystem, Regeneration, Asexual, sexual, F
  • H. Mohammadi Kangarani Page 79
    Development of integrated view in natural resources management and policy-making after policy failures has caused the specialists to use new methods in order to discover the disadvantages of previous policies and plans. "Network Analysis" is one of these new methods that focus on the relations between factors and analyze them through network delineation. Networking provides the ability of investigating the relationship between problems with other related problems; because in today's complex world there is not a distinct border among the problems. There are a few studies related to natural resources and environment that have used this method. In Iran, this method is new and its numerous applications are almost unknown. This paper tried to introduce this method and its applications by delineation and analysis of the network of legal collaborations among organization that are related to natural resources in Fourth Development Plan. UCINET and Net draw software’s were used to calculate the degree and between’s centralities and also to delineate the network. Results showed that power distribution among related organizations is not equal and there was not a networking approach in the codification of this legal document. In addition, Network Analysis has a high efficiency in evaluation of management and policy plans and showing their disadvantaged. Finally, it was proposed that natural resources managers and policy-makers use Network Analysis potentials in evaluation of previous policies and plans and use their strengths and weaknesses in codification of next policies and plans.
    Keywords: Network analysis, Natural resources management, policy, making, Fourth development plan, Centrality, UCINET
  • M.R. Shahraki, H. Barani, A. Abedi, Sarvestani Page 93
    Cooperation system is one of the most modern production systems in agriculture and natural resources sectors. Recent threats and challenges in natural resources management are main reasons for considering integration of cooperation in natural resources management. Furthermore, due to the vast area of rangelands the active participation of local people is necessary in conservation and renovation of rangelands. Experiences indicated that cooperation system as a popular system could help country rangeland trustees to conserve and renovate ranges. This study examined the performance of range management cooperatives in conservation and renovation of Golestan province’s ranges. Survey research was used via filling 386 questionnaires from some ordinary or Board of Directors members in 28 cooperatives. Results showed that performance of cooperatives can be evaluated as medium quality. Results also showed that respondents evaluated performance of range management cooperatives in conservation and renovation of rangelands better and more proper than its other activities such as employment, water and forage supply for livestock. Altogether members of board of director scored the performance of cooperatives more than ordinary members. Based on the findings of this research more activities of range management cooperatives is suggested to provide its members with banking facilities, supplying proper water and trough for livestock in rangelands and precipitation storage activities.
    Keywords: Performance, Range management cooperatives, Conserving, renovating, Golestan Province