فهرست مطالب

حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی - سال سوم شماره 1 (بهار 1389)

نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی
سال سوم شماره 1 (بهار 1389)

  • ویژه نامه شماره 1
  • 138 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر احمد دهقانی، تایماز اسماعیلی، میراحمد لشته نشایی، نوید دهقانی صفحه 1
    پدیده آبشستگی موضعی اطراف پایه همواره به عنوان یک پدیده نامطلوب و تهدید کننده ایمنی پل ها مطرح بوده است. در این پدیده مصالح اطراف پایه شسته شده و یک گودال اطراف پایه پل ایجاد می گردد. پل ها یکی از مهمترین اجزاء سیستم حمل و نقل جاده ای می باشند ولی در زمان وقوع سیلاب پایداری سازه پل در اثر پدیده آبشستگی موضعی در خطر خواهد بود. بنابراین باید پی پایه پل در عمقی بیش از عمق آبشستگی متناظر با سیل قرار داده شود. در صورتی که تمهیدات مناسب جهت مقابله با این پدیده مخرب اندیشیده نشود احتمال انهدام سازه پل وجود خواهد داشت. خرابی یک پل می تواند هزینه های مستقیم و غیر مستقیم زیادی تحمیل نماید. مطالعات نشان داده است که پارامترهای هیدرولیکی، ژئوتکنیکی و هندسی مؤثرترین عوامل در فرایند آبشستگی می باشد. نقش پارامترهای هندسی در تعیین عمق آبشستگی متعادل از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در این مقاله به کمک مدل عددی سه بعدی SSIIM میزان تاثیر تغییرات قطر پایه استوانه ای بر مقدار عمق آبشستگی متعادل بررسی شده است. در گام بعدی آبشستگی اطراف پایه استوانه ای با ایجاد شکاف در پایه پل شبیه سازی گردید. جهت صحت سنجی از داده های آزمایشگاهی در این زمینه استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که با دو برابر شدن قطر پایه عمق آبشستگی متعادل کمتر از 60 درصد افزایش یافته است. همچنین با دقت مناسبی می توان میزان کاهش آبشستگی در اثر حضور شکاف در پایه پل را شبیه سازی نمود.
    کلیدواژگان: آبشستگی موضعی، پارامترهای هندسی، نرم افزار SSIIM
  • عظیم قاسم نژاد، سعید نصرالله نژاد، حبیب باروزه صفحه 19
    گل مغربی بانام علمیbiennis Oenotheraاز خانواده Onagraceae، از جمله گیاهان زینتی دارویی است که بذرآن سرشار از روغنهای مفید بوده که امروزه در برخی مناطق، بخصوص در مناطق سردسیری گزینه مناسب برای جایگزینی گیاهان روغنی در دستور کار برنامه ریزان کشاورزی قراردارد. بذراین گیاه دارای 20 تا30 درصد روغن که حاوی اسیدهای چرب غیراشباع ضروری لینولیک اسید (بیش از 70 درصد) و گامالینولنیک اسید (12-7 درصد) می باشد. درسال های اخیرپوسیدگی ریشه و طوقه همراه بازردی و خشکیدگی برگ و در نهایت زوال گیاهان گل مغربی در فضای سبز دانشکده کشاورزی گرگان مشاهده شده است. به منظور بررسی علل آن، اقدام به جمع آوری نمونه های بیمار گردید. تعداد 24 نمونه پس از انتقال به آزمایشگاه با هیپوکلریت سدیم 5 درصد به مدت 3 دقیقه ضدعفونی شدند. سپس روی محیط کشت مصنوعی سیب زمینی دکستروز آگار کشت گردید. از نمونه های کشت داده شده پس ازیک هفته یک قارچ باکلنی سفید تا خاکستری و سپس سیاه بهمراه تعداد زیادی اسکروت سیاه رنگ به قطر 55 تا 115 میکرومتر و کنیدی بیرنگ بیضوی تا تخم مرغی شکل به قطر 100 تا 160 میکرومتر بدست آمد. مشخصات قارچ جداسازی شده با قارچ Macrophomina phaseolina کاملا مطابقت دارد. قارچ های جداسازی شده پس از تک ریسه کردن و تکثیر به گیاه سالم تلقیح شده و علائم بیماری پس از یک ماه ظاهر شد و قارچ هایی باکلنی مشابه بدست آمد که پس از کشت مجدد قارچ باکلنی سیاه روی محیط زاپک با تعداد زیادی اسکلروت بدست آمد که پس از تلقیح مجدد روی گیاه سالم علایم پس از گذشت یک ماه ظاهر شد. گزارش حاضر اولین گزارش از شناسایی عامل پوسیدگی ریشه گل مغربی در ایران است.
    کلیدواژگان: گل مغربی، ماکروفومینا، زوال گیاه، پوسیدگی ریشه
  • محمدرضا محبوبی، نورمحمد آبیار صفحه 27
    هدف این تحقیق تعیین اندازه مطلوب و حداقل وسعت اقتصادی مزارع در نظام های بهره برداری دهقانی، شرکت های تعاونی تولید و تجاری کوچک، متوسط و بزرگ استان گلستان به روش توصیفی و پیمایشی است. واحد های بهره برداری کشاورزی استان گلستان مشتمل بر دهقانی، تعاونی تولید و تجاری (بزرگ، متوسط و کوچک) جامعه آماری این تحقیق را تشکیل می دهند. نمونه گیری از طریق روش های طبقه بندی و خوشه ایچند مرحله ای انجام گرفت. حجم نمونه در نظام های بهره برداری مورد بررسی با استفاده از فرمول منطقی کوکران 358 بهره بردار تعیین گردید که شامل 164 بهره بردار دهقانی، 80 بهره بردار تعاونی تولید، 50 بهره بردار تجاری کوچک، 34 بهره بردار تجاری متوسط و30 بهره بردار تجاری بزرگ بود. تحقیق با تهیه پرسشنامه ای صورت گرفت که روایی آن بر مبنای نظرات متخصصان و کارشناسان نظام های بهره برداری مورد بررسی قرار گرفت و پایایی آن با تکمیل 30 پرسشنامه در نمونه ای خارج از جامعه آماری بر مبنای آزمون کرونباخ آلفا 88/0 بدست آمد. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS تحت ویندوز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد میانگین اندازه مزارع در کلیه نظام های بهره برداری مورد بررسی کمتر از اندازه مطلوب آنها بوده است. حداقل وسعت اقتصادی مزارع در نظام بهره برداری دهقانی بیشتر از متوسط اندازه مزارع این نظام اما حداقل وسعت اقتصادی در مزارع تعاونی تولید کمتر از متوسط اندازه مزارع این نظام بود. در نظام های تجاری کوچک، متوسط و بزرگ اندازه مزارع در حدی بود که درآمد حاصل از آنها بتواند علاوه بر هزینه های جاری تولید، مخارج سالانه بهره برداران را تامین نماید و مازاد درآمدی را نیز برای آنها داشته باشد. در مورد نظام های بهره برداری که مزارع آنها از اندازه مطلوب برخوردار نمی باشد استفاده از صرفه های مقیاس و در مورد نظام های بهره برداری که حداقل وسعت اقتصادی آنها کمتر از متوسط اندازه مزارع این نظام است، اتخاذ سیاست های حمایتی و یکپارچه سازی مزارع از جمله پیشنهادهای این مطالعه است.
    کلیدواژگان: اندازه مزرعه، وسعت اقتصادی، نظام بهره برداری، استان گلستان
  • محمود شمس شرق، قدرت الله شاهی صفحه 45
    به منظور بررسی اثر پربیوتیک بر عملکرد تولیدی، ترکیب لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی؛ آزمایشی به مدت 42 روز انجام گرفت. در این آزمایش از 320 قطعه جوجه یک روزه سویه تجاری راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار استفاده شد. تیمار اول یا شاهد (بدون پربیوتیک)، تیمار دوم (میزان توصیه شده پربیوتیک)، تیمار سوم (50 درصد بیشتر از میزان توصیه شده پربیوتیک) و تیمار چهارم (50 درصد کمتر از میزان توصیه شده پربیوتیک) که به هر تیمار 5 تکرار با 16 قطعه جوجه اختصاص داده شد. نتایج عملکرد (افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی) اختلاف معنی داری را بین تیمارها در دوره های مختلف پرورش نشان نداد (05/0P>). مقایسه میانگین تیمارها بر راندمان لاشه نشان داد که اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود ندارد ولی درصد ران در تیمار دوم بطور معنی داری بیشتر از تیمار چهارم بود (05/0>P). اختلاف معنی-داری بین تیمارها به لحاظ فراسنجه های خونی (گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و هماتوکریت) مشاهده نشد (05/0P>). در شرایط این آزمایش، سطوح مختلف پربیوتیک تاثیر معنی-داری بر عملکرد و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی نداشت.
    کلیدواژگان: جوجه های گوشتی، پروبیوتیک، عملکرد و فراسنجه های خونی
  • پروین شورنگ، علی اصغر صادقی، بهنام قربانی کوکنده صفحه 61
    در چند دهه اخیر استفاده از پرتوها در پژوهش های علوم دامی مورد توجه قرار گرفته است. پرتوهای یون ساز شامل گاما، الکترون و ایکس و همچنین پرتوهای ماوراء بنفش، مادون قرمز و مایکروویو عمده پرتوهای مورد استفاده در عمل آوری مواد خوراکی دام و طیور هستند. در مطالعات مختلف از این پرتوها برای افزایش کیفیت پروتئین، بهبود قابلیت هضم مواد مغذی، حذف عوامل ضدتغذیه ای و کاهش یا حذف آلودگی میکروبی خوراک دام و طیور استفاده شده است.
    کلیدواژگان: پرتوتابی، گاما، الکترون، مایکروویو، مادون قرمز
  • مرضیه فلکی، محمود شمس شرق، بهروز دستار، سعید زره داران صفحه 79
    این آزمایش به منظور مقایسه تاثیر سطوح مختلف پری بیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی در هفته های مختلف پرورش، نسبت راندمان پروتئین، انرژی قابل سوخت و ساز مصرفی و بازده انرژی قابل متابولیسم مصرفی بازده انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 2 سطح پریمالاک (0 و 900 گرم در هر تن خوراک) و 3 سطح فرمکتو (0، 1 و 2 کیلوگرم در هر تن خوراک) انجام گرفت. به هر یک از تیمارهای آزمایشی پنج تکرار متشکل از 16 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس 308 اختصاص یافت. بدین منظور یک جیره پایه بر اساس توصیه های NRC (1994) به عنوان تیمار شاهد برای هر یک از دوره های آغازین (0- 21 روزگی) و رشد (22- 42 روزگی) تهیه شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از 2 کیلوگرم فرمکتو در هر تن خوراک، سبب افزایش وزن بدن در 35 و 42 روزگی گردید. همچنین پریمالاک وزن بدن را در تمامی هفته های آزمایش افزایش داد. استفاده از سطوح مختلف فرمکتو اثر معنی داری بر میزان خوراک مصرفی نداشت. پریمالاک ضریب تبدیل غذایی را در دومین، سومین و ششم هفته از آزمایش بهبود بخشید. در حالی که اضافه کردن سطوح مختلف فرمکتو به جیره، اثر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی نداشت. پریمالاک در هر تن خوراک سبب افزایش انرژی قابل سوخت و سازمصرفی گردید در حالی که سطوح مختلف فرمکتو بر انرژی قابل سوخت و سازمصرفی تاثیر معنی داری نداشت. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که استفاده از 2 کیلوگرم فرمکتو در هر تن خوراک سبب افزایش بازده تولید گوشت و نسبت راندمان پروتئین در کل دوره پرورش گردید. استفاده از پریمالاک به عنوان یک افزودنی به جیره سبب افزایش نسبت راندمان پروتئین در دوره های آغازین و رشد گردید.
    کلیدواژگان: پری بیوتیک، پروبیوتیک، فرمکتو، پریمالاک، جوجه های گوشتی
  • حسین محب الدینی، بهروز دستار، محمود شمس شرق، سعید زره داران صفحه 101
    در این پژوهش اثر شدت محدودیت غذایی و تغذیه وعده ای بر وزن بدن و بازدهی استفاده از انرژی و پروتئین جوجه های گوشتی سویه تجاری راس بررسی گردید. تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز روی بستر پرورش یافتند. جوجه ها در هفته اول بعد از هچ بصورت آزاد تغذیه شدند. برنامه های محدودیت غذایی از 7 تا 14 روزگی یا 7 تا 21 روزگی اعمال گردید. تیمارها شامل: 1- گروه شاهد (تغذیه بصورت آزاد) 2- محدودیت غذایی کمی براساس مصرف نیاز انرژی50% رشد 3- محدودیت غذایی کمی براساس مصرف نیاز انرژی نگهداری 4- محدودیت غذایی براساس برنامه تغذیه وعده ای از 7 تا 14 روزگی (یک هفته) 5- محدودیت غذایی براساس برنامه تغذیه وعده ای از 7 تا 21 روزگی (دو هفته) بود. برای هر تیمار 5 تکرار حاوی 12 جوجه گوشتی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که در طی هفته دوم پرورش اعمال محدودیت غذایی سبب کاهش وزن بدن پرندگان نسبت به گروه شاهد شد (05/0>P). گروه های تغذیه شده به صورت وعده ای به دلیل داشتن رشد جبرانی کامل در هفته آخر پرورش وزن بدن مشابهی همانند گروه شاهد داشتند ولی گروه های محدودیت داده شده به صورت کمی به علت رشد جبرانی ناقص وزن بدن کمتری نسبت به گروه شاهد داشتند. گروه تغذیه آزاد بیشترین مقدار مصرف انرژی (4/12483کیلوکالری) و پروتئین (1/801 گرم) را داشت. نسبت راندمان انرژی و پروتئین (به ترتیب 1/17 و 67/2) در گروه تغذیه وعده ای یک هفته بطور نسبی بیشتر از سایر گروه ها بود.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، محدودیت غذایی، تغذیه وعده ای، نسبت بازدهی انرژی و پروتئین
  • محسن سمیعی زفرقندی، تقی قورچی، محمدرضا دهقانی، بهنام قربانی، جلال شاخص صفحه 113
    این آزمایش به منظور تعیین اثرات تاخیر در برداشت برگ کنف در سه نوبت به فاصله 25 روز به ترتیب در 85، 110 و 135 روز پس از کاشت بر ترکیبات شیمیایی و فراسنجه های تجزیه پذیری، انجام شد. سه راس قوچ بالغ نژاد زل مجهز به کانولای شکمبه ای برای محاسبه درصد ناپدیدشدن ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در شکمبه استفاده شد. جیره آنها شامل 60 درصد علوفه و 40 درصد کنسانتره بود که در دو وعده صبح و عصر در اختیار آنها قرار می گرفت. به منظور ارزیابی کیفی برگ های کنف در برداشت های مختلف، میزان ماده خشک، خاکستر، ماده آلی، پروتئین خام، عصاره اتری، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در آنها مورد برازش قرار گرفت. زمان های انکوباسیون شکمبه ای کیسه های نایلونی به ترتیب صفر، 4، 8، 16، 24، 48 و 72 ساعت بود. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تاخیر در برداشت باعث تفاوت معنی داری در مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی شده و همچنین باعث کاهش معنی داری در مقدار پروتئین خام موجود در برگ ها می شود (05/0>P). نتایج تجزیه پذیری در این مطالعه نشان داد که برداشت های مختلف تاثیر معنی داری در میزان بخش تجزیه پذیر با سرعت بالا (a) داشته است (05/0>P). تجزیه پذیری موثر ماده خشک در سرعت های مختلف عبور تفاوت-های معنی داری با یکدیگر نداشتند (05/0P). مجموع بخش های a و b پروتئین (مجموع پروتئین قابل هضم در شکمبه) در برداشت-های مختلف، تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند (05/0P). بخش a و تجزیه پذیری موثر در سرعت های عبور مختلف در الیاف نامحلول در شوینده خنثی در برداشت دوم بالاترین مقدار را داشته که اختلاف معنی داری با برداشت های اول و سوم داشته است (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد که بلوغ گیاه منجر به کاهش تجزیه برگ گیاه کنف در شکمبه به وسیله کاهش نسبت محتویات سلولی به دیواره سلولی می شود، اما بر تجزیه پروتئین خام در شکمبه تاثیر کمی دارد. بنابراین برگ کنف را می توان به عنوان یک منبع پروتئینی در جیره نشخوارکنندگان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برگ کنف، تجزیه پذیری، گوسفند
  • علی دریجانی، احمدرضا یزدانی، نسیم الازمنی صفحه 127
    تجزیه و تحلیل کمی تولید از طریق بررسی مقدار مصرف نهاده ها، همواره از اصول اصلی سیاست های کشاورزی به شمار می رود که افزایش تولید را از طریق استفاده بهینه از منابع دنبال می نماید. پژوهش حاضر به بررسی نقش خدمات کارشناسی و آموزش های ترویج بر برخی شاخص های تولید واحدهای پرورش مرغ گوشتی شهرستان گرگان پرداخته است. آمار و اطلاعات مقطعی و پیمایشی مورد نیاز در بهار سال 2009 از طریق مصاحبه و تکمیل 71 پرسشنامه محقق ساخت از مرغ داران شهرستان گرگان به صورت نمونه گیری تصادفی جمع آوری گردید. سپس با توجه به نظر کارشناسان، سطح مکانیزاسیون هر یک از واحدهای پرورش مرغ گوشتی تعیین و در دو سطح مکانیزه و نیمه مکانیزه گروه بندی شد. همچنین مؤلفه های کارایی فنی، ضریب تبدیل، ظرفیت، درصدتلفات و سویه بین گروه ها مقایسه و تحلیل گردید. بر اساس نتایج، به منظور بهبود شاخص های تولید واحدهای پرورش مرغ گوشتی مکانیزه و نیمه مکانیزه می توان از طریق ارتقاء دانش فنی، شکاف موجود را کاهش داد. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهایی به سیاست گزاران و برنامه ریزان این عرصه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: واحدهای پرورش مرغ، آموزش، ترویج، کارشناس، گرگان
|
  • A.A. Dehghani, T. Esmaili, M.A. Lashte Neshaei, N. Dehghani Page 1
    Local scouring around bridge piers has been considered as an undesirable and against the bridge safety event. In this process the bed materials in the vicinity of circular bridge pier are moved and a scour hole appears around the bridge pier. Bridges are one of the most important parts of the transportation system, but the safety and stability of the bridge structure will be in danger during a flood in the river because of local scouring. Thus, the foundation of the bridge piers must be embedded in a depth deeper than the maximum local scour depth according to the design flood. If the suitable solutions not applied, the bridge failures will probable. Bridge failure imposes many direct and indirect costs. Previous studies approve that the geometric parameters are one of the most effective parameters in the estimation of maximum local scour depth. In this study, the effect of pier diameter variation in the maximum local scour depth has been evaluated by SSIIM program. In the next step, the effect of slot in the reduction of local scouring around circular bridge pier was numerically simulated. In order to verifying the numerical results, the available experimental data by previous studies was used. The results show that increasing the bridge diameter with twice, the maximum depth of scour around piers increase less than 60 percent. Also SSIIM program can be used for simulating the effect of slot in the reduction of local scouring around circular bridge pier.
  • A. Ghasemnezhad, S. Nasrolanezhad, H. Baroze Page 19
    Evening primrose scientifically known as Oenothera biennis belongs to Onagraceae family is an ornamental and medicinal plants with seed containing oil in which in some temperate regions is accepted as an alternative for oilseed plants by farmers. The seeds of plant contain 20-30% oil with unsaturated fatty acids like linoleic acid (more than 70%) and gamma linolenic acid (7-12%). Recently, root and crown rot together yellowing and necrosis and finely decline are appeared in evening primrose cultivated in green space of faculty of agriculture. To study the causal agents of observed disorders, 24 samples were transferred to laboratory and sterilized using hypochlorite 50% for 30 min. then samples were cultured in potato dextrose agar (PDA) medium. After one week a fungus with white grayish colony with black sclorut (55-115 µm) and oval colorless conidia (100-160 µm) was observed. The characters of isolated fungus were similar to Macrophomina phaseolina. The single hyphe of isolated fungus was propagated and inoculated to non-contaminated plants. One month later a black colony of fungus with a high number of sclorut was observed. Re-inoculation of pathogen showed the similar symptoms. The present manuscript is the first report of evening primrose root decline in Iran.
  • M.R. Mahboobi, N.M. Abyar Page 27
    The purpose of this study was to determine desirable size and minimum economic of farm size in farming systems including peasant, production cooperative, commercial (small, medium and large) in Golestan province. The methodological approach was a descriptive and survey type. The target population in the study consisted total farming systems units in Golestan province, including peasant, production cooperative and commercial exploiters. In all farming systems, using multistage cluster and stratified sampling techniques and Cochran,s formula 358 exploiters (farmers) were chosen including 164 peasant, 80 production cooperative and 50 commercial (small, medium and large) exploiters. Data were collected through a questionnaire and its content and face validity were obtained by experts of farming systems. The reliability analysis was conducted with completing 30 questionnaires out of the target population and Cronbach,s alpha value was 0.88. Data were analyzed using SPSS, V.11.5. The results showed that average farm size in total farming systems were less from their desirable size. Minimum economic of farm size in peasant exploiters was more than their average farm size but minimum economic of farm size in production cooperative was less than their average farm size. In commercial exploiters, farm size enables to provide income which it can provide flowing expenses of production and yearly expenses of exploiters and provide additional income for them. In farming systems that farm size is not desirable, this study suggested using scale profit and in farming systems that their minimum economic of farm size is less than their average farm size, this study suggested to adopt supportive politics and farm integration.
  • M. Shams Shargh, G. Shahi Page 45
    An experiment was conducted to study the effect of different levels of prebiotic on performance, carcass composition and blood parameters of broilers for 42 days. A completely randomized design with 320 Ross 308 chickens was used. Four treatments including: 1) control (without prebiotic) 2) recommended level, 3) 50% higher and 4) 50% lower than recommended level of prebiotic were considered. Each treatment consisted of five replicates of 16 chickens. For performance traits (gain, feed intake and feed conversion ratio), there were no significant differences among treatments in different production periods. The result of carcass percent indicated that there were no significant effects among treatments but thigh percent in second treatment was significantly higher compared to fourth treatment (P<0.05). No significant differences for blood parameters (glucose, cholesterol, triglyceride, HDL and hematocrite) were found among treatments. In current experimental condtion, no significant differences were found among different levels of prebiotic on performance and blood parameters.
  • P. Shawrang, A.A. Sadeghi, B. Ghorbani-Kookandeh Page 61
    In recent decades, irradiation has been applied in different areas of animal science researches. Ionizing rays such as gamma, electron, X-ray, ultraviolet, infrared and microwave are the main rays used in feedstuffs processing. In different studies, irradiation has been used for increasing protein quality, improving nutrient digestibility, microbial decontamination of poultry ration.
  • M. Falaki, M. Shams Shargh, B. Dastar, S. Zerehdaran Page 79
    This experiment was conducted to determine the effect of different levels of prebiotic and probiotic on broiler's performance at different weeks of rearing period, PER, MEI and MEI conversion ratio of Ross 308 male broiler chicks in a completely randomized design with 2×3 factorial arrangements with two level of Perimalac (without Perimalac and 900 gr ton-1 primalac) and three levels of Fermacto (without Fermacto, 1 and 2 kg ton-1 fermacto). For this purpose, a control basal diet was formulated according to NRC (1994) recommendations for starter (0-21d) and grower (22-42d) periods. Therefore, there was 6 dietry treatments which was fed ad-libitum to five replicates of 16 birds. The result of experiment showed that using 2 kg/t Fermacto increased body weight gain (BWG) at 35 and 42 d. Perimalac also increase BWG at all different weeks of experimental period. There was no significant effect of using different levels of Fermacto on feed intake. Perimalac improved feed efficiency in the 2end, 3th and 6th weeks of experiment, while adding different levels of Fermacto had no significant effect on feed efficiency. Increasing of MEI was observed when primalac was used in the diet but different levels of fermacto had no effect on the MEI. The result showed that using 2 kg/t Fermacto increased PER and MEI conversion ratio at the whole of rearing period. The protein efficiency ratio was increased in starter and grower period when Perimalac was used as a supplement in the diet.
  • H. Mohebodini, B. Dastar, M. Shams Shargh, S. Zerehdaran Page 101
    The present study was conducted to investigate the effect of feed restriction severity and meal feeding regimes on live body weight and protein and energy efficiency ratio of Ross broiler chicks. 300, Ross 308 male broiler chicks were reared on the floor pens for 42 days. Birds fed ad libitum for the first week post hatch. Feed restriction schedule was applied from 7 to 14 or 7 to 21 days of age. Chickens in treatment 1 fed ad libitum (AL) throughout the experiment. Birds in treatment 2 and 3 were subjected to quantitative feed restriction based on maintenance (QFRM) or 50% of growth (QFRG) energy requirements. Birds in treatment 4 and 5 were subjected to quantitative feed restriction based on a meal feed schedule from 7 to 14 (MF14) or 7 to 21 (MF21) days of age. Five replicate groups of 12 broilers were allocated to each treatment. Results indicated birds were affected by feed restriction regimes had lower live body weight rather than control group (P<0.05). However, live body weight of MF groups was similar to control group due to compensatory growth but quantitative feed restriction reduced live body weight compared to AL or MF regimes due to incomplete compensatory growth (P<0.05) at the end of experiment. Control group have a numerically superior energy and protein intake (12483.4 kcal and 801.1 g, respectively). Energy efficiency ratio and protein efficiency ratio were superior for birds in MF1 compared to other treatments (17.1 and 2.67, respectively).
  • M. Samiei Zafarghandi, T. Ghoorchi, M.R. Dehghani, B. Ghorbani, J. Shakhes Page 113
    This experiment was conducted to determine the effect of delay in harvesting of Kenaf on chemical components and disappearance characteristics. Harvesting began 85 d after planting (DAP) with additional harvests at 25-d intervals (85, 110 and 135 DAP). Three mature rams of Zel breed were rumen cannulated to calculate ruminal disappearance percent of DM, CP, NDF and OM. Ration was formulated with 60 percent forage and 40 percent concentrate that were offered to the rams in 2 meals daily. To investigate the effects of harvesting intervals on quality of kenaf leaves DM, Ash, OM, CP, EE, NDF and ADF in each harvesting were determined. Incubation time of nylon bags were 0, 4, 8, 16, 24, 48 and 72 hours. Results of current study showed that delay in harvesting time caused a significant decline in CP component of leaves. Harvesting intervals had significant effects on NDF content of leaves (P<0.05). There were no significant differences between effective degradability for different passage rates (P>0.05). In additions, (a) fraction of protein was significantly affected by harvesting intervals, (38.82, 36.17 and 33.43 respectively). In different harvesting, there were no significant differences between sum of (a) and (b) fraction of CP. Results of current study showed that delay in harvesting time decreased effective degradability of protein, significantly (P<0.05). Maximum of NDF effective degradability in different passage rate were seen in second harvesting and had significant difference with the other harvesting times (P<0.05). The results of this experiment showed that plant maturity leads to an obvious decrease of rumen degradability of Kenaf leaves by the reduction of the cell contents to cell walls ratio, but it only has a little effect on rumen degradation of CP and thus kenef leaves could be used as a protein source in ruminant rations.
  • A.Darijani, A.R.Yazdani, N. Alazmani Page 127
    Quantitative analysis of production through evaluating level of factors usage is as the major agricultural policies, which follows increasing in production by optimum usage of resources. This study has conducted to analyze the role of extensional educations and expert services on some production factors at broiler farms in Gorgan district. The cross-section survey data were gathered from 71 farms, which selected via random sampling, interviews and researcher-made questionnaires in spring 2009. Thereafter, the mechanization level of each broiler farms was determined attentive expert's viewpoints, and classified into mechanized and semi-mechanized groups, and they were compared with technical efficiency, conversion coefficient, capacity, dead percent and race indices between groups. On the basis of results, in order to improve in production indices of mechanized and semi-mechanized broiler farms, the existence gap can reduce through improving in technological knowledge. Finally, regarding the findings of research, some suggestions have been recommended to policymakers and planners for this field.